ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ…ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

 

 

Εκατομμυριούχος η Τριερβελέρ χάρη στο βιβλίο-κόλαφο για Ολάντ

 

Πόνεσε αλλά…ανταμείφθηκε. Μπορεί η απατημένη των Ηλυσίων, Βαλερί Τριερβελέρ, να φαινόταν η χαμένη της υπόθεσης, όμως εν τέλει αποδεικνύεται κερδισμένη, αφού φέρεται να είναι ήδη πιο πλούσια κατά 1,3 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στο βιβλίο της «Ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή» που αναδεικνύεται σε μπεστ-σέλερ, σαγηνεύοντας το γαλλικό κοινό με την σχέση Φρανσουά Ολάντ-Ζιλί Γκαγιέ και τις πιπεράτες λεπτομέρειες του χωρισμού με τον Γάλλο πρόεδρο.

Οι Γάλλοι το αγοράζουν με τρελούς ρυθμούς. Την πρώτη κιόλας ημέρα που εμφανίστηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων, πουλήθηκαν 145.000 αντίτυπα. Συνολικά, μέσα σε 16 ημέρες, από τις 4-20 Σεπτεμβρίου, το «Merci pour ce moment» («Ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή») έχει πουλήσει 442.000 αντίτυπα (βιβλιοπωλεία και διαδίκτυο) σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Les Arènes, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλη εμπορική επιτυχία τόσο για τον εκδότη, όσο και για την συγγραφέα-δημοσιογράφο του Paris Match.

Το κάθε αντίτυπο πωλείται 20 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα ανέρχονται μέχρι στιγμής περίπου στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει η Figaro, σε γενικές γραμμές, λίγο πάνω από το μισό της λιανικής τιμής ενός μυθιστορήματος (53%) επιστρέφει στους διανομείς για τις διάφορες δαπάνες που έχουν γίνει. Το υπόλοιπο 47% μοιράζεται μεταξύ του εκδότη, του συγγραφέα και του ατζέντη του. Αυτοί οι τελευταίοι συνεπώς είχαν να μοιραστούν το ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Figaro σε σχέση με την συμφωνία που εικάζεται ότι είχε κάνει η Τριερβελέρ με τον εκδότη της (100.000 ευρώ που είναι πιθανό να είχε διαπραγματευτεί ως προκαταβολή, δικαιώματα 10% επί της τιμής πώλησης για τα 15.000 πρώτα αντίτυπα, 12% μέχρι τις 30.000 αντίτυπα και 14% για τα υπόλοιπα) το συνολικό ποσό που έχει κερδίσει, εκτιμάται ότι ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 1,3 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο εκδοτικός οίκος κέρδισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της απρόσμενης επιτυχίας είναι ότι αρχικά, ο αριθμός των αντιτύπων που είχαν τυπωθεί ανέρχονταν σε 200.000. Σε αυτά προστέθηκαν γρήγορα, άλλα 270.000 αντίτυπα, δηλαδή συνολικά τα βιβλία σε κυκλοφορία είναι 470.000.

Τέτοια επιτυχία θεωρείται σπάνια για τα γαλλικά δεδομένα, αφού ακόμη και επιτυχημένοι συγγραφείς περιορίζονται σε ένα αρχικό τιράζ των 200.000 αντιτύπων.

Το «Ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή» όμως αποδεικνύεται μαγνήτης, αφού προσφέρει στο γαλλικό κοινό την «ευκαιρία» να δει μέσα από την…κλειδαρότρυπα των Ηλυσίων, σε μια χώρα όπου μέχρι πρότινος, τα ΜΜΕ τηρούσαν με ευλάβεια, απόσταση ασφαλείας από την προσωπική ζωή των πολιτικών ηγετών.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και η εξιστόρηση του ροζ σίριαλ- από πρώτο χέρι- γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία, καθώς οι αναγνώστες ιντριγκάρονται από τις σκηνές ζηλοτυπίας, τους καυτούς διαλόγους και τις παθιασμένες αντιδράσεις που γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου της Βαλερί και απέχουν πολύ από τις ξερές ανακοινώσεις των Ηλυσίων περί «τερματισμού της κοινής ζωής» Τριερβελέρ-Ολάντ.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο

«Η είδηση Ζιλί Γκαγιέ είναι το πρώτο θέμα στις πρωϊνές εκπομπές (…) Καταρρέω, δεν μπορώ να το ακούσω, τρέχω στο μπάνιο. Παίρνω τη μικρή πλαστική σακούλα που περιέχει υπνωτικά (…) Ο Φρανσουά με έχει ακολουθήσει. Προσπαθεί να μου αποσπάσει τη σακούλα. Τρέχω στο δωμάτιο. Αρπάζει τη σακούλα, η οποία σκίζεται. Χάπια σκορπίζονται πάνω στο κρεβάτι και το πάτωμα. Καταφέρνω να μαζέψω μερικά. Καταπίνω όσα μπορώ. Θέλω να κοιμηθώ. Δεν θέλω να ζήσω τις ώρες που θα έρθουν. Αισθάνομαι την καταιγίδα που θα με χτυπήσει και δεν έχω τη δύναμη να αντισταθώ. Θέλω να δραπετεύσω. Χάνω τις αισθήσεις μου»

«Ανέβηκα γρήγορα την σκάλα που οδηγεί στο ιδιωτικό διαμέρισμα (στα Ηλύσια). Ο Φρανσουά ήταν ήδη μέσα στο δωμάτιο (…) Καθόμαστε στο κρεβάτι. Καθένας στην πλευρά όπου συνηθίζει να κοιμάται. Δεν μπορώ παρά να προφέρω μια μόνο λέξη:

Λοιπόν;

Λοιπόν, είναι αλήθεια (απαντά ο Ολάντ)

Τι είναι αλήθεια; Κοιμάσαι με αυτή την κοπέλα;

Ναι (παραδέχεται ο Ολάντ)».

«Καθόμαστε αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο, σε αυτό το μεγάλο κρεβάτι. Δεν συναντώ το βλέμμα του που στρέφεται αλλού. Οι ερωτήσεις βγαίνουν η μια μετά την άλλη:

Πως έγινε; Γιατί; Από πότε;

Εδώ και ένα μήνα, απαντά (υποκριτικά)».

«Παραμένω ψύχραιμη, χωρίς εκνευρισμούς, χωρίς φωνές…Τα ψέματά του βγαίνουν στην επιφάνεια, η αλήθεια σιγά-σιγά αποκαλύπτεται. Παραδέχεται ότι ο δεσμός είναι πιο παλιός. Από τον ένα μήνα περνάμε στους τρεις, τους έξι, τους εννιά μήνες και εν τέλει στον ένα χρόνο….».

Μια Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας πασχίζουμε να βγάλουμε σε βιβλίο (περιμένει έτοιμη στο συρτάρι)  και ακόμα δεν τα καταφέραμε, αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Φοβάμαι πως θα εγκαταλείψουμε το σχέδιο να εκδοθεί  η “ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”  όχι μέσα στο 2015,αλλά, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Και η κυρια  Γαλλίδα ….κουρκουσούρα  με το κιτς βιβλίο της, μέσα σε λίγο καιρό, έβγαλε εκατομμύρια!

Ποιος φταίει; ΄Οσοι το αγόρασαν. Και ποιοι το αγόρασαν; Κανένα σοβαρό άτομο; ΄Οχι βέβαια. Η “μάζα”,που ηδύνεται σε “άρτον και θεάματα”. Στη συμπεριφορά της οφείλονται τα περισσότερα δεινά του κόσμου. Και η  συντριβή του δικού μας ονείρου  να δούμε  μια μέρα  τη  “Βιωματική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας” στα βιβλιοπωλεία, πάλι σ΄ αυτή την άθλια “μάζα” χρεώνεται.

Μια θλίψη για μας. Μια ήττα.