ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ. Η ΣΩΣΙΒΙΑ ΛΕΜΒΟΣ ΤΩΝ ΓΚΕΜΠΕΛΣ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ

Ισχυρό πλήγμα στη διαχειριστική εικόνα της κυβέρνησης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ο «Σφυγμός» του Μαρτίου από την Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» ●Ανιχνεύεται για πρώτη φορά από την αρχή του τρέχοντος εκλογικού κύκλου μια σημαντική συσσώρευση ψηφοφόρων στην περιοχή της εκτίμησης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό. ●Η εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.

Μεταξύ του «Σφυγμού» Νοεμβρίου και Μαρτίου που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει μεσολαβήσει ένα γεγονός-τομή για τη νεότερη ιστορία της χώρας: το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και μοιάζει πως είναι δύο κυρίως οι ψηφίδες εκείνες που χρειάζεται κανείς να λάβει υπόψη για να κατανοήσει το αντίκτυπο της τραγωδίας στη διαμόρφωση του κλίματος της περιόδου. Το «μετά» διότι πλήττει την εμπεδωμένη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης και το «πριν» γιατί τραυματίζει την αξιοπιστία της, μέσω της διάψευσης της αφήγησης περί ταχύτατου εκσυγχρονισμού της χώρας. Και είναι κρίσιμα αυτά τα δύο στοιχεία ακριβώς επειδή αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης.

Ως προς το «μετά», οι χειρισμοί της κυβέρνησης περισσότερο όξυναν τη διευρυμένη οργή, παρά συνομίλησαν μαζί της, ενώ τα όσα πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη ότι είχαν (ή δεν είχαν) γίνει πριν από το δυστύχημα δημιούργησαν την αίσθηση ότι η Ν.Δ. διέπραξε ύβρι για την οποία τώρα τιμωρείται: η σημερινή κυβέρνηση αγάπησε περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε τον εαυτό της, ενώ σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες από το 2010 και έπειτα είχε δημιουργήσει μία σε μεγάλο βαθμό εικονική πραγματικότητα, περίπου μιας 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία κατέρρευσε με οδυνηρό τρόπο στα Τέμπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ιδίως στους τομείς εκείνους που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως η προσλαμβανόμενη από την κοινή γνώμη ικανότητά της να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών –δείκτη στον οποίο μέχρι πρότινος υπερείχε συντριπτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.– αλλά και να διαχειρίζεται ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, επί των οποίων η σύγκριση μεταξύ των δύο κομμάτων διευρύνθηκε περαιτέρω υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εφημερίδα των Συντακτών» έχει μεσολαβήσει ένα γεγονός-τομή για τη νεότερη ιστορία της χώρας: το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και μοιάζει πως είναι δύο κυρίως οι ψηφίδες εκείνες που χρειάζεται κανείς να λάβει υπόψη για να κατανοήσει το αντίκτυπο της τραγωδίας στη διαμόρφωση του κλίματος της περιόδου.

****

 

 

 

Θα θέλανε  να είναι έτσι τα αποπαίδια- απόνερα της παλιάς Ελευθεροτυπίας. Αλλά δεν είναι.  Να κρύψουν τις πομπές τους πάνε. Τρέμουν πως αύριο θα μείνουν χωρίς ψωμί. ΄Εχουν πια  ξεβρακωθεί ακόμα και στους χαχόλους  που τους  εμπιστεύονται για “ενημέρωση”.

Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα, ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΟΥΜΕ ανελλιπώς.  Δεν άφηναν να πέσει κάτω ψίχουλο από τις πέτσινες δημοσκοπήσεις  των  ΠαναγοπουλοΦαναροΓεράκηδων, που  παρουσίαζαν ως θέσφατα τα … δημοσκοπικά τους ευρήματα  για διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων 15-20 μονάδες . Καθώς και μεταξύ των δυο αρχηγών τους.

Και ασφαλώς προφασίζονταν- απολογούνταν στους πελάτες τους  πως  σκίζονται  για την… ελεύθερη δημοσιογραφία και την ενημέρωση  με τέτοιες ανδημοσιεύσεις.    Οφείλεις να παρουσιάζεις, σου λένε , ό,τι φρέσκο κυκλοφορεί. Κι ας είναι τερατώδες ψέμα.    Στην πραγματικότητα ένα μπαγιάτικο και  σάπιο το προϊόν.   Αλλά, αφού το λένε τα πάσης φύσεως καλόπαιδα της συντεχνίας της ΕΣΗΕΑ, αναγορεύεται σε αλήθεια. Κι  ας πάει και το παλιάμπελο.

Μαθαίναμε, λοιπόν,  τόσα χρόνια από την εφημερίδα Συντακτών κυρίως (οι υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες   λιγότερο, μη εξαιρουμένου και το Κωστάκη Βαξεβάνη) πως οι δημοσκοπήσεις  που (ανα)δημοσίευαν,ήταν ΕΙΔΗΣΗ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΄Αρα στην ουσία…γκεμπελική υποχρέωση… αλλαξοκωλιάς.

ΚΑΜΙΑ , ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ σχολιασμού μετά την παρουσίαση τέτοιας  αισχρής δημοσκοπικής παραπληροφόρησης  στις  σελίδες της. Επομένως,   υπονοείται,  αποδέχονταν  του λόγου το αληθές ακόμα και  του …λαμογιέστερου των λαμογίων  ψευδοσκόπων, Γεράκη.

Βεβαίως,  δεν ξεχνάμε πως σε ανύποπτο χρόνο, σποραδικά,  σε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια,  βάζανε και κανέναν δικό τους κοντυλοφόρο να αναρωτιέται, αν είναι ή δεν είναι πέτσινα , όσα οι  βιομηχανίες παραπληροφόρησης , παρουσίαζαν , ΕΝΑΝΤΙ ΑΔΡΑΣ ΑΜΟΙΒΗΣ,   ως δημοσκοπήσεις  .   Για ξεκάρφωμα ,φυσικά.  Με άχρωμα και  ανάλατα επιχειρήματα.

Κατασκεύαζαν   άλλοθι, έτσι  ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ,  ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ  ΣΤΙΓΜΗ   ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΓΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΧΗΛΙΣΜΕΝΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ   ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΙ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΟ ΚΙ ΑΝ ΟΜΝΥΟΥΝ Ο ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ.

 

 

 

Εμείς εδώ,  όλο αυτό τον καιρό, παρουσιάζαμε τις δικές μας , με κόπο διεξαγόμενες,  αλλά με  αντικειμενικότητα  και χωρίς καμιά απολύτως εξάρτηση από κομματικά κέντρα,  δημοσκοπήσεις μας,  που ήταν ακριβώς στον αντίποδα των άλλων πέτσινων . Η  Εφημερίδα Συντακτών  δεν τις δημοσίευσε  ποτέ. ΓΙΑ ΤΟΣΗ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΜΙΛΑΜΕ!   Κι ας είναι η δική μας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΧΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ,  ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ.

Και τί έλεγαν αυτές οι ανεξ΄σρτητες δημοσκοπήσεις μας;  ΠΩΣ  ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ  ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΩΣ ΧΡΥΣΩΜΕΝΕΣ.  ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Σήμερα, δικαιωθήκαμε και σε αυτό.  Και συνετρίβη η φυλλάδα, που ανήγαγε την εγκυρότητα την «Παναγόπουλων» ως  τμήμα και απόδειξη  της  επαγγελματικής τους ηθικής.

΄Εντρομη απο τη γύμνια της και τις πομπές της, σπεύδει σήμερα …σοβαροφανώς και με τα ανύπαρκτα εχέγγυα της επιστημοσύνης ενός Σεριάτου, να διασωθεί . Και του αναθέτουν   να την τραβήξει  από  τα σκατά.  Αλλά,  δε γίνεται πια. Πάτωσαν στο βόθρο. Κι εκεί θα μείνουν κολλημένοι.

Επινόησαν, λοιπόν,  τα Τέμπη , για να αποδείξουν πως οι αναδημοσιεύσεις φέικ δημοσκοπήσεων   που πρόσφεραν ως εφαλτήριο παραπληροφόρησης  από Αριστερά και  ξεφτιλίστηκαν  ΑΠΟΛΥΤΩΣ  σήμερα , οφείλονται   ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ γιατί μεσολάβησαν τα …Τέμπη!  Κι αν δεν  ειχε μεσολαβήσει αυτή η τραγωδία, ο Γεράκης ΔΕΝ  θα ήταν  στο απυρόβλητο.

Η αλήθεια, βέβαια,  είναι άλλη.  Τα Τέμπη είχαν εντελώς διαφορετική  επίδραση  στη δύναμη και  συνοχή της Δεξιάς από εκείνη της καταβαράθρωσης , που κάνανε  αυτή την ώρα  σημαία οι Γκεμπελίσκοι της Αριστεροφροσύνης. Λειτούργησαν με την αντίστροφη  περιδίνηση.  Κατάπιαν την αδιαφορία, την ουδετερότητα , τη σύγχυση και τη χαλαρή  στήριξη του κόμματος της Ν.Δ . Και  ανάδειξαν την τραγωδία σε  αφορμή αφύπνισης και επιτακτική ανάγκη συνοχής των οπαδών της Δεξιάς παράταξης  και στήριξης της κυβέρνησης.

Για τους περισσότερους ψηφοφόρους της Ν.Δ  πια, επικρατεί η αντίληψη και την προωθούν τα στελέχη της   πως  δεν στηρίζουν συγκεκριμένα και αποκλειστικά  τη Μητσοτακική  διακυβέρνηση, αλλά τη Δεξιά παράταξη και τις αρχές της που τέθηκαν εν κινδύνω.  Και το δράμα των Τεμπών ως  λάθος της κυβέρνησης  δεν είναι…ηθικό να το  χρεωθεί  συλλήβδην η Δεξιά,  ως παράταξη. Ούτε είναι πρέπον  να υπάρξει  συμψηφισμός.

΄Εχασε ο ΣΥΡΙΖΑ  από τα Τέμπη , για να το διατυπώσουμε στην κομματική γλώσσα.  Το έγκλημα της Δεξιάς και στο παρατημένο στο έλέός  του  “καταραμένο τρένο ,έγινε  πόλος και αναφορά συσπείρωσης των Δεξιών. Και περίτρανα το στήριζαν με κάθε τρόπο και το προπαγάνδιζαν    στις συζητήσεις τους αυτήν την περίοδο που απασχόλησε την επικαιρότητα η τραγωδία  στα στημένα τηλετραπέζια   οι Πρετεντέρηδες  με..αντίπαλο τη… Ράνια, που γκρέμισε  το διαδίκτυο  με τα πονηρά   βλεφαρίσματα και τα  υπονοούμενά της. Πού ; Στο άντρο του Μαρινακισμού που υπηρετεί η κυρία Τζίμα.  ΄Οπως παλιότερα,  η περίφημη  εθνική εισαγελέας ΄Ελενα Ακρίτα.

΄Οποιος δεν είναι πελάτης ή φανατικός οπαδός  των κομμάτων όλου του τόξου , δεν περίμενε τα Τέμπη , για να ψηφίσει ή όχι το κόμμα του.  Είναι δεδομένο. ΄Όπως και  ο συνειδητοποιημένος πολίτης,  που ανήκει κυρίως στην πολιτικοποιημένη ΑΠΟΧΗ, δεν άλλαξε εκλογική στάση , επειδή μεσολάβησε  η τραγωδία στα Τέμπη.

Τα σοβαρότερα  ζητήματα που έφερναν την κυβέρνηση  εδώ και πολύ καιρό σε δεινή   θέση αποδοχής από το σύνολο του ελληνικού λαού και τονίζαμε κάθε φορά εμείς εδώ στις δικές μας δημοσκοπήσεις  ήταν άλλα:

  • Η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας με  α. τους χιλιάδες νεκρούς  εκτός ΜΕΘ .Καθολικός  ο φόβος των Ελλήνων  δυο σχεδόν χρόνια  πως ο καθένας  θα  μπορούσε  να είναι το επόμενο θύμα της κυβερνητικής πολιτικής αβελτηρίας και αλητείας που πετάει 15 δισ.  σε “λαμαρίνες” για να εισπράξει  ο Κούλης μίζες και αφήνουν  τον κόσμο να πεθάνει σαν σκυλιά στους διαδρόμους και τα ράντσα των νοσοκομείων  β.  Τα παντελώς άχρηστα ,όταν και όπως επιβλήθηκαν,  λοκντάουν, που  συνέτριψαν την  ψυχική υγεία και το λοιπό ανοσοποιητικό σύστημα των ιδρυματοποιημένων Ελλήνων  για δυο χρόνια.  Ποινή που εξέτισαν όλοι, χωρίς να υπάρξει  ενοχή.
  • Το πέταμα 15 και πάνω δισ. ευρώ  για τους εξοπλισμούς μετά τα παιχνίδια πολέμου  που έστησαν ο Κούλης με τον Ερντογάν για τους δικούς του ο καθένα λόγους .Ο πρώτος για απίστευτες μίζες, που όπως έχουμε υποσχεθεί εδώ , θα έρθουν μια μέρα στο φως και σε όλο το ιλιγγιώδες μέγεθος των ποσών, που εισπράχθηκαν «κάτω από το τραπέζι» (Σημ. Ο Βαξεβάνης ας πάψει να το παίζει Σέρλοκ Χολμς με τη βίλα του Κούλη στη Τήνο και το σπίτι  στη Βολταίρου.  Αυτά  είναι…πλημμελήματα. Τολμά να ψάξει για τις μίζες του Μακρόν, που τις μοιράστηκε  με τον κολλητό του  εδώ;  Όχι,  δεν τολμά,  γιατί  δεν τον παίρνει.  Είναι άβατα αυτά, υπάρχει  ομερτά σε τέτοια ζητηματα για το  Σύστημα .Και  ο Βαξεβάνης ανήκει στο Σύστημα. Και το υπηρετεί).
  • Η ακρίβεια που τίναξε στον αέρα τα οικονομικά  στο 60% των  ελληνικών νοικοκυριών ,ειδικά η τρομακτική αύξηση καυσίμων,  ρεύματος,  διατροφής και  αδυναμίας εκπλήρωσης ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων  με πρώτα τα δάνεια.
  • Η αισχρή για το δικαιικό αίσθημα απόφαση  των Ντογιάκηδων να δώσουν στους τραπεζίτες  τα σπίτια του κοσμάκη. Πάνω από 1 εκατομμύριο  ψήφους είχε στο τσεπάκι του εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο και μόνο απ΄αυτή τη κατηγορία  ψηφοφόρων. Πολύ πριν δηλαδή από την επαίσχυντη απόφαση των διαπλεκόμενων  δικαστών του Αρείου Πάγου. Πόσω μάλλον τώρα!   Πότε η φυλλάδα Συντακτών  υπενθύμισε αυτή τη…λεπτομέρεια, όταν αναδημοσίευε αμάσητες τις αναλύσεις του Γεράκη  που συναντούσε στις  έρευνες εκλογικών ποσοστών,  μόνο θρεφτάρια   Νεοδημοκρατικές ακρίδες  και  ελάχιστα θύματα των τραπεζών και του αχυρανθρώπου τους, Κούλη;

Στον κατάλογο  θα μπορούσαμε να εντάξουμε τουλάχιστον άλλους 10,  το ίδιο  σοβαρούς λόγους που από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα , η  επάρατη αυτή κυβέρνηση   δεν είχε τέτοια ποσοστά διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ ή το Αλέξη Τσίπρα με τον Κούλη ,  όπως τα  έδιναν η συμμορία των χρυσοπληρωμένων  βιομηχανών  φέικ δημοσκοπήσεων  και αναδημοσιεύσεων .Και μάλιστα   ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ,  όπως  η εφσυν (Για τα ψιχία της διαφήμισης της ΕΥΔΑΠ, που τους πέταξε,  ρε γαμώτο!)

Σήμερα τρέχουν όλοι και δε φτάνουν. “Μάνα εξ ουρανού” τα Τέμπη στους ανίερους εμπόρους του πόνου. Αίσχιστος  κομματικός και γκεμπελικός  λαϊκισμός, ο θρήνος τους. Αλλοίμονο σε όσους πλήρωσαν τα εγκλήματα του καπιταλιστικού  συστήματος  και στους δικούς τους ανθρωπους.

Συμπεράσματα:

1.Ουδέποτε  η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων υπήρξε 10 και15 μονάδες (ούτε καν 3 και 4),  όπως διασάλπιζαν χρόνια τώρα  τα γκεμπελικά  χωνιά.  Ωσαύτως και εκείνη του Αλέξη Τσίπρα και Κούλη. Αντίθετα.  Σύμφωνα με τις δικές μας έρευνες τα τρία τουλάχιστον  τελευταία χρόνια, η Μητσοτακική Δεξιά,ως κυβέρνηση, βρισκόταν σε χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά.  Και φυσικά , αν υπήρχε  (που εμφανώς υπήρχε)μια διαφορά  ανάμεσα στους δυο αρχηγούς   ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, αυτή ήταν  υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.

2. Η πλαστική , πέτσινη  αυτή εκλογική εικόνα υπεροχής και αποδοχής  της Ν.Δ, δε στηρίχτηκε  ασφαλώς μόνο από  τους Αλαφούζους και τους Πρετεντέρηδες.  Αποκλειστική ευθύνη έχουν και  οι αριστερίζοντες γκεμπελικές   σηκοφωλιές,που υιοθέτησαν ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ  τα ψεύδη  των ΠαναγοΦαναροΓεράκηδων.

3. Ειδικά η ΕΦΣΥΝ  συμπεριφέρθηκε τόσα χρόνια  ως Δούρειος Ίππος και  Πέμπτη φάλαγγα . Και το χειρότερο, ως φτηνιάρηδες  με  πληρωμή  ψίχουλα κρατικής διαφήμισης. (΄Η τα έπαιρναν κι αλλιώς;)

Παράδειγμα ,εκτός αυτών,  η   αίσχηστη  συμπεριφορά του συγκεριμένου Γκεμπελικού  Μέσου παραπληροφόρησης,  φάνηκε από τον τρόπο   που αποδέχτηκε και (δια)χειρίστηκε  την εγκληματική  διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Την υιοθέτησαν  και αυτή άκριτα  όλοι οι Γκεμπελίσκοι της αριστεροφροσύνης .  Με πρώτους αυτούς της  κολεκτίβας Συντακτών.

Να θυμίσουμε μόνο  τί είχε γράψει ο  Τάσος Παππάς.( Η αναφορά  στο όνομα πραγματική,  όχι συμβολική-συνειρμική  τώρα).   ΄Ηταν εκείνος  που έθεσε το κατάπτυστο   ερώτημα σε κείμενό του. ΄Εγραφε πρόσφατα (παραθέτουμε το θεματικό του ζητούμενο, ως συμπέρασμα):   Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να άλλαξε με τη συγγνώμη του.  Εν τάξει, καλό αυτό.   Και επί λέξει:  Το ερώτημα είναι “μπορεί ο Πολάκης να άλλαξει;”

Όπως, ακριβώς,  διατυπώνει τις ίδιες απορίες  με το δικό του τρόπο , χρόνια τώρα, ο «αιώνιος φοιτητής» της παλιάς Παντείου και ουδέποτε, ούτε από τέτοια σχολή αποφοιτήσας  (ναι, ναι αυτός που αποκαλεί ένα σοβαρό  χειρουργό γιατρό…  γιδοβοσκό, ούτε καν  Τσέλιγκα ! Τόσος αναιδής, φαύλος και  μικρός!) και σήμερα εκατομμυριούχους εκδότης της συνομοταξίας Γιώργου Τράγκα.  Ο πολύς…  Νίκος Χατζηνικολάου.

Τόσος αισχρός!  Τί ήθελε, δηλαδή, ο Παππάς;   Να γίνει μήπως, ο Πολάκης…  Παπαδημούλης ;  (Θου, Κύριε, φραγή στο αθύρωτο στόμα όσων επιμένουν να λένε “τα σύκα ,σύκα και τη σκάφη, σκάφη)!