ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ. ΚΙ ΑΛΛΟΙΜΟΜΟ ΣΟΥ , ΑΝ ΤΟ ΑΘΕΤΗΣΕΙΣ!

Αλέξης Τσίπρας:  «Διότι εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απέναντι στο μαύρο σκοτάδι της καθεστωτικής απολυταρχίας και το κράτος ιδιωτικό-οικογενειακό λάφυρο να αντιπαραβάλουμε σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Το γραφείο Τύπου της ΝΔ έγραψε σε ανακοίνωσή του:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν ήδη την “εξειδίκευση” της στρατηγικής που ξεδίπλωσε ο κ.Τσίπρας στο άρθρο του στην ΕφΣυν με τίτλο: Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία. Ένα άρθρο που ήρθε απλώς να συμπληρώσει, να υπογραμμίσει και να επιβεβαιώσει αντίστοιχες παλαιότερες δηλώσεις του περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας και άλλα παρόμοια».

***

Οι γενιές ημών των παλιότερων, ζήσαμε  (και ζούμε) με το όνειρο των αλλαγών και του πραγματικού ελέγχου των αρμών τις εξουσίας από μη Δεξιές κυβερνήσεις,  όπως ακριβώς το περιέγραψε  και υποσχέθηκε την πραγμάτωσή του πρόσφατα ο  Αριστερός αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Οι προηγούμενες από μας γενιές.  έζησαν και τούτες  με το ίδιο όνειρο. Βαθεμένο, όμως,  εδώ  και με προσδοκία  ριζικής  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ με  ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ   ενός ολόκληρου  ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΙΚΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ   και πλέγματος εξουσιών με πολύχρονη  και σχεδόν μόνιμη κατάληψη της κρατικής εξουσίας.

Η επανάσταση των κομμουνιστών δεν ήταν ΕΜΦΥΛΙΟΣ,  όπως με περισσή κουτοπονηριά η Δεξιά  χαρακτήρισε  τον ένοπλο εκείνο  αγώνα,  ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού .  Εφεύρε αυτό τον απαράδεχτο  ορισμό για τον ένοπλο λαϊκό ξεσηκωμό,  για να  κρύψει τα ανόσια  εγκλήματά της πίσω από την ανιστόρητο και ψευδέστατο χαρακτηρισμό ΕΜΦΥΛΙΟΣ.  Και άκριτα και ανιστόρητα τον υιοθέτησε ακόμα και η Αριστερά. ΄Ετσι δικαιολόγησαν την αισχρή και  ανιστόρητη άποψη πως  “ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ  ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΑΝΕ”!

Εμ, δε .  που κάνε τα ίδια. ΕΚΟΒΑΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΩΝΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ.  ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.  ΕΙΔΙΚΑ, ΠΑΛΟΥΚΩΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑ ΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ . ΟΜΟΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ  ΔΕ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ  ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ  ΣΤΑΘΜΟΥΣ  ΤΕΤΟΙΩΝ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ,  ΘΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΑΜΕ 1. ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ   14.000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ …ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ , ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ  ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Β΄ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ). 2. ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ  ΠΑΛΟΥΚΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 3. ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ISIS.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.   ΕΞΕΡΡΑΓΗ  ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  ΛΑΪΚΗ,   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.  Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΤΥΧΕ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ,  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΛΑΪΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΙΣΧΥΣH  ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ.

Με την ανάληψη στις εκλογές του 1981 της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναπτερώθηκαν ξανά οι ελπίδες  και επιχειρήθηκε  από  τον τότε  σοσιαλιστή πρωθυπουργό μια νέα  ειρηνική  ανατροπή και ο έλεγχος των αρμών ενός όχι απλώς  ακροδεξιού, αλλά με πολλά κατάλοιπα  χουντικού κράτους.  Τα αποτελέσματα , βεβαίως, δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Ασφαλώς υπήρξαν αλλαγές ,με σημαντικότερη εκείνη της  διάνοιξης του δρόμου για   να πορευτεί   ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού,  το μεγαλύτερο,  που  μέχρι εκείνα τα χρόνια βρισκόταν πάντα στη “σκοτεινή  πλευρά της σελήνης”.   Η άσκηση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, υπήρξε όντως  “επαναστατική” για τα δεδομένα της εποχής και σε σύγκριση με τα καραμανλικά καθεστώτα της (ακρο)Δεξιάς ΕΡΕ και της Δεξιάς Ν.Δ . Αλλά η ολοκληρωτική και ριζική αλλαγή, παρέμενε λαϊκή  προσδοκία, “όνειρο θερινής νυκτός”.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε μια νέα ανατροπή. Καλοδεχούμενη από το υγιέστερο  κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. ΄Όμως, οι  αρνητικές συγκυρίες  με κύριες τη  χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια , τροχοπέδησαν  την προσπάθεια. Παράλληλα  και  η  καταλυτική παρουσία στην εξουσία στελεχών της τότε κυβέρνησης, όπως ο Πάνος Καμμένος, ο Γιάννης Βαρουφάκης,ο Παναγιώτης Λαφαζάνης,  η Ζωή Κωνσταντοπούλου  και άλλοι, υπήρξαν στην κυριολεξία ως «παρέα»  ο  «κακός δαίμονας»  της χώρας .  Ανεύθυνοι   και  με «τρικυμία εν τω κρανίω»  ευρισκόμενοι (επιεικώς, ιστορικά ,  χαρακτηριζόμενοι) ,ανέτρεψαν πάλι την προσδοκία για τον σχεδιασμό μια μεγάλης και επαναστατικής  αλλαγής  στους αρμούς ενός πολιτεύματος και κράτους,  που,   εν πολλοίς,  το διέκριναν για δεκαετίες  τα χαρακτηριστικά μιας … Μπανανίας κι ενός προκλητικού παρακράτους.

Η συνετή πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά εκείνη η ιστορική απόφαση μετά το δημοψήφισμα να κρατήσει τη χώρα στην Ε.Ε ,με σοβαρό προσωπικό πολιτικό κόστος, αποδυναμώθηκε από συγκεκριμένες αιτίες: 1. Το νεαρό της ηλικίας του τότε πρωθυπουργού και τα συνακόλουθα ενός μυαλού που ακόμα «δεν έχει πήξει». 2. Η έλλειψη σοβαρών και έμπειρων  συμβούλων δίπλα στον τότε πρωθυπουργό που θα μπορούσαν να  εξισορροπήσουν τις συνέπειες   της απειρίας του   Αλέξη Τσίπρα.

΄Ομως  και παρ΄όλα αυτά, κορυφαίοι σταθμοί , ιστορικά επιτεύγματα  κατά τα χρόνια της άσκησης της εξουσίας ,έστω και από ένα ανάπηρο (και λόγω συγκατοίκησης με τους ακροδεξιούς) τότε , αριστερό ΣΥΡΙΖΑ , υπήρξαν 1. Η κοινωνική πολιτική, που επέδειξε η τότε κυβέρνηση σε πολλά και χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα. 2. Η  συμφωνία των Πρεσπών που έλυσε ένα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με το μικρό γειτονικό κράτος.

Επί μέρους, άλλα επιτεύγματα ασφαλώς και  υπήρξαν. Αλλά και τα λάθη, όμως και οι ατολμίες, οι κωλυσιεργίες  και οι φόβοι  κατέστησαν, ωσαύτως, καταλυτικοί παράγοντες στην αδυναμία της τότε κυβέρνησης  ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ. ΝΑ ΕΛΕΓΓΞΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΟ  ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ   ΣΤΟ  «ΒΑΘΥ», ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ , ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ  ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΗΣΕΙΣ .ΟΠΩΣ:

Η ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. Η ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.  Η ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ . Αυτά είναι και  τα μεγαλύτερα κεφάλια  της Λερναίας ΄Υδρας που λέγεται «ΒΑΘΥ (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΟΣ» .

ΚΑΙ  ΑΥΤΑ, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ,  ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ (ΑΠΟ)ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΟΥ  ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΩΝ ΦΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΟΥΔΕΙΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ  ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ  ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΙΣ  ΟΧΙΕΣ,   «ΜΑΥΡΑ ΦΙΔΙΑ» ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ.

Αλέξης Τσίπρας:  «Διότι εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απέναντι στο μαύρο σκοτάδι της καθεστωτικής απολυταρχίας και το κράτος ιδιωτικό-οικογενειακό λάφυρο να αντιπαραβάλουμε σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

 

“Ἦρθε ἡ ὥρα, λέει. Νάμαστε ἕτοιμοι.
Κάθε ὥρα εἶναι ἡ δικιά μας ὥρα”.(*) .

 ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ.  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ. ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. Η ΜΠΟΧΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ.  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ,  ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΑΙ ΠΩΣ  Ο ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΦΕΙΛΕΙ  ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ «ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ».

ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.  Η ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΄Η ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ.  ΚΑΜΙΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΔΕ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ  «ΠΑΛΟΥΚΩΜΑΤΑ» .΄Η , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ , ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ,  ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΕΧΘΗ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.   Η ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η  “ΧΡΥΣΗ  ΑΥΓΗ” ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ,  ΧΩΡΙΣ ΤΗ “ΣΤΟΛΗ” ΤΗΣ.  ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ .

ΚΙ ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙΣ ,ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΝΑ  ΖΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ, ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΡΑΤΟΣ  ΔΙΚΑΙΟΥ, ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΓΙΑ…ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!

ΕΙΣΑΙ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΄Η Ο ΑΤΥΧΟΣ,   ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΑΝΕΘΕΣΕ ΜΕΓΑ ΒΑΡΟΣ.  ΑΝ ΛΥΓΙΣΕΙΣ , ΑΝ ΣΤΑΘΕΙΣ ΛΙΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ   ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ.

΄Πορεύσου, όπως,  ακριβώς, περιεκτικά και εύστοχα το διατύπωσε ο Χριστός:   “Γίνεσθε οὖν φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καὶ ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί. [Ματθ. ι’ 16].

________

 

Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Ἄχ, θὰ φυσήξει μία νὰ πάρει σβάρνα τὶς πορτοκαλιές της θύμησης
Ἄχ, θὰ φυσήξει δυὸ νὰ βγάλει σπίθα ἡ σιδερένια πέτρα σὰν καψοῦλι
Ἄχ, θὰ φυσήξει τρεῖς καὶ θὰ τρελλάνει τὰ ἐλατόδασα στὴ Λιάκουρα
θὰ δώσει μία μὲ τὴ γροθιά του νὰ τινάξει τὴν τυράγνια στὸν ἀγέρα
καὶ θὰ τραβήξει τῆς ἀρκούδας νύχτας τὸ χαλκὰ νὰ μᾶς χορέψει τσάμικο καταμεσὶς στὴν τάπια
καὶ ντέφι τὸ φεγγάρι θὰ χτυπάει ποὺ νὰ γεμίσουν τὰ νησιώτικα μπαλκόνια
ἀγουροξυπνημένο παιδολόι καὶ σουλιώτισσες μανάδες.

Ἕνας μαντατοφόρος φτάνει ἀπ᾿ τὴ Μεγάλη Λαγκαδιὰ κάθε πρωινὸ
στὸ πρόσωπό του λάμπει ὁ ἱδρωμένος ἥλιος
κάτου ἀπὸ τὴ μασκάλη του κρατεῖ σφιχτὰ τὴ ρωμιοσύνη
ὅπως κρατάει ὁ ἐργάτης τὴν τραγιάσκα του μέσα στὴν ἐκκλησία.
Ἦρθε ἡ ὥρα, λέει. Νάμαστε ἕτοιμοι.
Κάθε ὥρα εἶναι ἡ δικιά μας ὥρα.