ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΤΗΣ. ΛΕΓΕ ΜΕ…ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ

  “ΜΑΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ”    ΚΑΙ  ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ   ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ  ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

1. H … ΜΑΥΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ:

 Πάνω από 5% το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου    Το κόστος δανεισμού   εκεί που εκτοξεύτηκε,   κάνει  απαγορευτική πια  την έξοδο στις αγορές.

2. Η  Γκεμπελική ….αλήθεια του Χρ. Ράπτη:

Iefimerida.gr

Standard & Poor’s: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε BB+ -Ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

Αμετάβλητο στη βαθμίδα ‘BB+’ άφησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Ο S&P είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε ‘BB+’ από ‘BB’ στις 22 Απριλίου φέτος, εν μέσω δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη οικονομική διακυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του, ο S&P ανέφερε ότι μετά από μία ισχυρή επίδοση το 2022 αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 κάτω από το 2%, «με τις πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές».

Σημειώνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται πιθανό να μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, με τους μισθούς να αυξάνονται ελαφρά μόνο (κατά 0,9% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022) και μειώνοντας τη ζήτηση.

Παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την προστασία από τον οικονομικό αντίκτυπο των σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023, βάζοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι τα δημοσιονομικά μαξιλάρια της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

3. Η Πεμπτοφαλαγγίτικη…  αλήθεια της Εφημερίδας Συντακτών

Kαι αν οι δημοσκοπήσεις έχουν δίκιο;

Κώστας Ζαφειρόπουλος

 efsyn .gr

Το σκάνδαλο των υποκλοπών άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και ο διοικητής της ΕΥΠ «παραιτήθηκαν» αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη που φέρει ακέραια την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη για το σκάνδαλο και την εξελισσόμενη προσπάθεια συγκάλυψής του. Ηταν μια χρυσή ευκαιρία για την αντιπολίτευση και ήδη μέσα στο καλοκαίρι άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες δημοσκοπικές απώλειες για την κυβέρνηση.

Το γεγονός ήρθε να προστεθεί στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας (ακόμα και κατά Τσιόδρα), στην καταβαράθρωση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, στην περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων, στην αυξημένη καταστολή, στην επίθεση κατά της νεολαίας με την πανεπιστημιακή αστυνομία, μαζί με την επαναφορά της λιτότητας από την πίσω πόρτα: δραστική μείωση στις ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση και ενώ η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη στο κόστος προμήθειας ρεύματος, με τον πληθωρισμό να τρέχει με 12%. Η πρόσφατη αναφορά του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας είναι αποκαλυπτική και για το πόσο δύσκολος χειμώνας έρχεται.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ελάχιστη φθορά της κυβέρνησης και σχεδόν σταθερή την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτό το σημείο χωρούν διάφορες σκέψεις: ή ο κόσμος αντιλαμβάνεται (ακόμα) εντελώς διαφορετικά το τι συμβαίνει ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, ή όντως συμβαίνει κάτι διαφορετικό από ό,τι αντιλαμβανόμαστε (π.χ. χρήματα Ταμείου Ανάκαμψης, πελατειακό κράτος, μεγέθυνση μαύρης οικονομίας, αύξηση τραπεζικών καταθέσεων κτλ), ή δεν πείθεται για τις εναλλακτικές επιλογές διακυβέρνησης. Αν η φτώχεια προελαύνει όντως, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική οργή με διαρκείς κινητοποιήσεις ή έστω ένας αέρας αλλαγής; Υπάρχει βέβαια και η (γρήγορη) εξήγηση πως η πραγματικότητα διαμεσολαβείται και ενίοτε κατασκευάζεται από τα «τουρκοφάγα» ΜΜΕ της λίστας Πέτσας, όπως και ότι οι δημοσκοπήσεις (όλες όμως;) πριμοδοτούν τη Ν.Δ. ή έχουν μεθοδολογικά προβλήματα. Φοβάμαι ότι δεν αρκούν ως εξήγηση.

****

΄Ενας   πιλοτικός  οδηγός  παραπάνω, ανάμεσα σε πολλούς άλλους   για το πώς ο    γκεμπελισμός σε  δύο από τις   ναυαρχίδες  της παραπληροφόρησης ,  iefimerida.gr  και   efsyn.gr  κάνει το μαύρο, άσπρο και  το βάθος, ύψος. Η γνωστή ναζιστική μέθοδος του Γκέμπελς, που  ΔΕΝ λειτουργεί όμως  πια στην Ελλάδα.  Κι αυτό γιατί  η πλειοψηφία των Ελλήνων, βιώνει  στο πετσί της  τη μαύρη αλήθεια  της 2ης χρεοκοπίας της χώρας. Και δεν κρύβεται,  ό, τι  και  να λένε οι  εξωνημένοι κοντυλοφόροι.

O  Χρ. Ράπτης, λοιπόν,  όχι  μόνο δε βγάζει  τσιμουδιά για το  κόστος του  δανεισμού, αλλά  αντίθετα προεξάρχει  η   ωραιοποίηση της οικονομικής σταθερότητας,  όπως διατυπώνεται στις πρώτες  φράσεις της προπαγάνδας με την εξής διατύπωση:

“Αμετάβλητο στη βαθμίδα ‘BB+’ άφησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Ο S&P είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε ‘BB+’ από ‘BB’ στις 22 Απριλίου φέτος, εν μέσω δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη οικονομική διακυβέρνηση”.

Η αλήθεια ,βέβαια, είναι άλλη. Εκείνη που  δείχνει πως με πάνω από 5%, δε δανειζόταν  η χώρα, ούτε στα μνημόνια της πρώτης χρεοκοπίας!   Τώρα, ο Κυριάκος θέλει να κερδίσει χρόνο, γιατί ξέρει από τις δημοσκοπήσεις που τιμούν το χαρακτηρισμό τους, πως έχει καταποντιστεί.    Περιμένει τη στιγμή για  να πετάξει την “καυτή πατάτα” των νέων μνημονίων  στον Αλέξη  και να την «κάνει νύχτα». ΄Οπως ο Κώστας  Καραμανλής με το Γιώργο Παπανδρέου.   Το γνωστό ,  έργο της Δεξιάς, που το βλέπουμε ξαναπαιγμένο  από καταβολής  ελληνικού κράτους.

 

 

 

Από κοντά, όμως  και ο έτερος Καπαδόκης,  ο  Κ. Ζαφειρόπουλος. Tης κολεκτίβας Συντακτών τούτος, που θα παραθέσει  τη δική του  προπαγάνδα,  πεμπτοφαλαγγίτικης ,όμως,  αποφοράς,  διότι οι πελάτες εδώ είναι άλλης κατηγορίας. Οι πρώτοι τρώνε αμάσητο ό, τι τους πετάνε από τη   χωματερή με τα… χρωματιστά  σκουπίδια.   Οι άλλοι διαλέγουν αποφάγια …ασπρόμαυρα, ως πιο αυθεντικά  και κοντά στην παράδοση!

Λέει  ο πεμπτοφαλαγγίτης κοντυλοφόρος  και μάλιστα με  διατύπωση που δεν επιδέχεται  αμφισβήτηση, κι  ας στηρίζουν  με επιχειρήματα  το αντίθετο κάποιοι άλλοι:

“Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ελάχιστη φθορά της κυβέρνησης και σχεδόν σταθερή την αξιωματική αντιπολίτευση…Αν η φτώχεια προελαύνει όντως, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική οργή με διαρκείς κινητοποιήσεις ή έστω ένας αέρας αλλαγής;”.

Δεδομένη και υπογεγραμμένη  από την γκεμπελική πένα, «αλήθεια»,  που την αμφισβητούν , απλώς κάποιοι κακόπιστοι.  ΟΙ ΦΑΝΑΡΟΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΓΕΡΑΚΗΔΕΣ  ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ,ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ.   Εισαγωγικά; Αυτό έλειπε. Σιγά μην τις χαρακτήριζε και πέτσινες.  Δημοσκοπήσεις  ,όπως η ίδια χωματερή , χαρακτηρίζει και   τα…δημοψηφίσματα  του Ρώσου  δικτάτορα  στην Αν Ουκρανία.

 Αλλά δε σταματάει εδώ. Ολοκληρώνει  το γκεμπελικό σκεπτικό του   με την υποθετική πρόταση που  σε ευθύ λόγο,   έχει “απόδοση”  της μορφής του υποθετικού λόγου:  «Αν  η φτώχεια προέλαυνε ΟΝΤΩΣ,   ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν».΄  Αρα, αφού δεν ξεσηκώνεται, ,ΟΝΤΩΣ, δεν υπάρχει φτώχεια.  Ούτε  δανεισμός με πάνω από 5% !   “3  το λάδι,   3 το ξύδι, 6 το λαδόξυδο”.

Ποιος είναι ο   Ράπτης και ποιος  ο Ζαφειρόπουλος;

Δε θέλει ερώτημα. Ο Ναζί της Κατοχής κυκλοφορούσε με  στολή και το είχε καμάρι του. Ο συνεργάτης του κουκουλοφόρος, έτρεμε μη  δουν  οι μελλοθάνατοι την απαίσια μούρη του,  όταν  ύψωνε το δάχτυλο . Γνώριζε  πως “την προδοσίαν πολλοί ηγάπησαν ,  τον προδότην ουδείς”.

Τον εχθρό σου τον ξέρεις. Από το “φίλο” σου να φυλάγεσαι.