ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΔΟΔΟΣ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ
Εφτιαξαν «σαλόνι ομορφιάς» σε προσφυγικό καταυλισμό -Ανάσα από τη σκληρή πραγματικότητα για τις γυναίκες
Εφτιαξαν «σαλόνι ομορφιάς» σε προσφυγικό καταυλισμό -Ανάσα από τη σκληρή πραγματικότητα για τις γυναίκες

Μία από τις σκηνές που έχουν στηθεί στον άτυπο καταυλισμό στο πρατήριο καυσίμων, περίπου 20 χλμ. από την Ειδομένη, διαφέρει από όλες τις άλλες.

Στην είσοδο, η ταμπέλα της προειδοποιεί στα αραβικά ότι αυτή η σκηνή είναι μόνο για γυναίκες και απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες. Μέσα, οι γυναίκες συζητούν γυναικεία θέματα, φτιάχνουν τα μαλλιά τους, περιποιούνται το δέρμα ή τα νύχια τους. Πιο απλά, προσπαθούν να νιώσουν για λίγο «όπως στις καλές μέρες, πίσω στην πατρίδα», όπως εξηγεί μία απ’ αυτές μιλώντας στο ΑΠΕ.

Αυτό το «σαλόνι ομορφιάς» είναι μία όαση για τις γυναίκες στον καταυλισμό, καθώς εκεί μπορούν να ξεφύγουν, έστω και για λίγο, από τη σκληρή πραγματικότητα του εγκλωβισμού της στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα.

«Ηταν η ανάγκη των ίδιων των γυναικών να δραπετεύσουν για λίγο απ’ αυτό που ζουν τους τελευταίους μήνες που ”γέννησε” τον χώρο αυτό, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Ιταλίδα εθελόντρια Τζάντα.

Στη σκηνή αυτή, με τη βοήθεια και των εθελοντών, εκτός από περιποίηση, οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα, ή απλώς να χαλαρώσουν, χορεύοντας και τραγουδώντας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Τζάντα, συχνά γίνονται επισκέψεις και από γυναίκες που βρίσκονται στο κοντινό κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

«Νιώθω δημιουργική ξανά», λέει, από την πλευρά της η Ασια, ενώ φτιάχνει μία περίτεχνη πλεξούδα στα μαλλιά μίας νεαρής. «Στη χώρα μου είχα το δικό μου κομμωτήριο, όπου κάναμε ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Λογής- λογής χτενίσματα, που θα τα ζήλευαν και μεγάλοι κομμωτές του εξωτερικού», προσθέτει η γυναίκα κουρδικής καταγωγής από τη Συρία.

΄Ετσι! Να αρχίσει να ανθίζει πάλι το χαμόγελο και στους  “καταραμένους”, τους ξεριζωμένους. Να στεριώσουν, να ρίξουν νέες ρίζες. ΄Ετσι κι αλλιώς, η γη ανήκει σε όλους. Και… όπου γης, πατρίς.  Και  σαλόνια ομορφιάς να ανοίξουν και κομμωτήρια και ό,τι άλλο τραβάει η  βαριά τραυματισμένη τους ψυχούλα ,όχι μόνο από τη φρίκη του πολέμου, αλλά και από την σκληρότητα, την απανθρωπιά, την εγκατάλειψη και την “υποδοχή”  που τους έδειξε ο…πολιτισμένος κόσμος.

Αλλά, να ανοίξουν ακόμα και σχολειά, να βρίσκει καταφύγιο, ζεστό λόγο, αλλά και γνώση απαραίτητη το  κάθε προσφυγόπουλο. Μόνο, μην τους περάσουν  πάλι  οι νέοι τους δάσκαλοι εκεί φονταμενταλιστικά μηνύματα ούτε να τους διδάσκουν  στρατευμένη “ιστορία”. Το πρώτο πράγμα που οφείλουν σ΄αυτά τα σχολεία να μάθουν τα παιδιά από τους δασκάλους τους, είναι να μισούν τον πόλεμο, αλλά και το ρατσισμό και  το φανατισμό κάθε είδους.  Να γίνουν “νέοι” άνθρωποι στο μυαλό και τη νοοτροπία στις νέες τους πατρίδες.

Και με την ευκαιρία.  Και οι γυναίκες πάνω, στο σαλόνι ομορφιάς, ας κατεβάσουν την ταμπέλα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΔΟΔΟΣ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ. Να απεξαρτηθούν πια  από τη νοοτροπία της δούλας, της παρακατιανής, του αφέντη άντρα, που κουμαντάρει τη γυναίκα. Τα δύο φύλα δεν έχουν διαφορές στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Να μάθουν κι αυτές (και οι άντρες τους) στις νέες τους πατρίδες πως  όσα διδάσκουν τα ιερά τους βιβλία, αλλά και τα δικά μας…ημών των χριστιανών  για τις σχέσεις του άντρα και της γυναίκας είναι απόψεις ξεπερασμένες, αναχρονιστικές και ΑΦΥΣΙΚΕΣ. Η Φύση, ο μοναδικός αυθεντικός δάσκαλος,  διδάσκει και επιβάλει  την ισότητα των δύο φύλων και την ισοτιμία στις σχέσεις τους.  Ας τολμήσουν την επανάστασή τους. ΄Ηρθε η ώρα.

______________________________________________________________________

  1.  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:  ΠΑΙΔΙΑ,  ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ/ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ …ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ!
  2.  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ “ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ” ΚΑΤΑ  ΒΟΥΛΗΣΗ.
  3.  ΜΕΖΟΥΡΑ  ΣΤΗΝ “ΗΘΙΚΗ” ΤΗΣ ΠΟΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΚΩΛΟΥ ΑΠΟ  ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ “ΠΟΤΑΜΙΟΥ”
    1.α. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΕΝΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην διάρκεια της προς τιμήν του εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένου, τόνισε:«Εδώ που φτάσαμε, εκεί που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση». Και υπο τα χειροκροτήματα του κόσμου που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, λίγο μετά συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.

β. Εξαρθρώθηκε οργάνωση διακίνησης όπλων. βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο
Εξαρθρώθηκε οργάνωση διακίνησης όπλων -Με εμπλοκή αστυνομικών, βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο [εικόνες]

Δεκάδες όπλα και χιλιάδες φυσίγγια κατασχέθηκαν στην τεράστια αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με συμμετοχή Ειδικών Φρουρών και δράση στην Κρήτη και την Αττική.

Κρίμα που πιάσανε τους εμπόρους όπλων στην Κρήτη  και έτσι  από πού θα  αγοράσει τώρα   το καλάσνικοφ ο συντοπίτης τους Μίκης,  για να κατέβη στις πλατείες και να αρχίσει την επανάσταση; Αλλά  σε ποιους θα ρίχνει ,δε μας είπε.  Γιατί εκείνοι που υπονοεί πως φέρανε την καταστροφή στη χώρα, είναι καλά κρυμμένοι και προφυλαγμένοι. Πού θα τους βρει να τους ρίξει; ΄Η για να κάνει τη δική του  επανάσταση θα πυροβολεί κατά ριπάς και αδιακρίτως  στις πλατείες,  όποιον περνάει και… δεν τον χαιρετάει;

Οι Χρυσαυγίτες, επίσης, αλλά και άλλοι θερμόαιμοι -κουφιοκεφαλάκηδες έχουν επίσημα δηλώσει πως θα στήσουν κρεμάλες στο Σύνταγμα,όταν θα κάνουν κι αυτοί επανάσταση  για τους ίδιους λόγους που επικαλείται και ο Μίκης Θεοδωράκης.  Με τη διαφορά ότι ο τελευταίος έχει σκοπό να ρίχνει στο ψαχνό. Τουλάχιστον οι Ναζί, ελπίζουμε πως θα ήταν πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους. Θα κρέμαγαν, δηλαδή, κάποιους σαν κι εμάς εδώ που τους κράζουμε και τους φτύνουμε συνέχεια.΄Οχι όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως…

Το Μίκη Θειδωράκη πλέον δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Είναι τόσο φιλόδοξος, δημοσιοσχεσίτης, δημοσιομανής,αλλά και δημαγωγός,που δεν έχει να πάει άλλο σκαλοπάτι κατρακύλας παρακάτω. ΄Επιασε πάτο εδώ και πολύ καιρό με όσα λέει. Ουδέποτε άνθρωπος με  αριστερή κουλτούρα και μάλιστα ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματος του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοοδωράκη, είπε  τόσο πολλές και μεγάλες αρλούμπες και επικίνδυνες ανοησίες,αλλά και  προχώρησε σε  ουκ ολίγες  επιπόλαιες και αναξιοπρεπείς πολιτικές επιλογές στη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του.

Τί, οι Εβραίοι  του φταίνε που συνωμοτούν εδώ και αιώνες, μέσω της…Σιών, για να κατακτήσουν τον κόσμο.  Τί,  Τουρκο- Σκοπιανο- φάγος μας προέκυψε,αλλά και εχθρός πρώτος της Ευρώπης, αφού και τούτοι  έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τη χώρα, η οποία… παρήγαγε πολιτισμό, όταν οι άλλοι κρεμόντουσαν από τα δέντρα, όταν…  και λοιπά και λοιπά  προγονολατρικά και ηρωικά. Τώρα, βγήκε   επίσημα και απειλεί πως αν τον κρατάγανε τα πόδια του, θα βούταγε ένα καλάσνικοφ και θα έβγαινε  στις πλατείες να βάλει μπουρλούτο, για να εγκαινιάσει την…επανάσταση!

Αλλά,έτσι γίνονται  οι επαναστάσεις, βρε Μίκη μου; Κρίμα που ήσουν  αριστερός κάποτε και υποτίθεται πως  γνωρίζεις ποιοι κάνουν τις επαναστάσεις  και για ποιους λόγους .  Κρίμα!

Ας τον μαζέψουν πια, έτσι όπως κατάντησε, οι δικοί του άνθρωποι. ΄Οσοι τον αγαπούν,ας τον προστατέψουν, ας τον προφυλάξουν από τη γραφικότητα και το  ρεζιλίκι. Κι αυτά, βέβαια, θα ήταν λίγο κακό, αν δε διέσπειρε σύγχυση,  φόβο  και πανικό με τις κατά καιρούς δηλώσεις του. Μπορεί να είναι μπαρούφες πια οι κουβέντες του, αλλά υπάρχουν βαρεμένοι, ανεγκέφαλοι, που παίρνουν τοις μετρητοίς  όσα λέει και δεν το έχουν σε τίποτα να βουτήξουν τίποτα μπαζούκας και να κατέβουν στους δρόμους να κάνουν….επανάσταση, σύμφωνα με το κάλεσμα του πάλαι ποτέ αρχηγού των Λαμπράκηδων.

Αχ,που σαι νιότη πού΄δειχνε πως θα γινόταν άλλος. Διαφορετικός και ωραίος!

 

2. Υπόθεση Καλλίτση: Το Facebook πρόδωσε τον αστυνομικό -Χλιδάτη ζωή, γιοτ, γρήγορα αμάξια
Υπόθεση Καλλίτση: Το Facebook πρόδωσε τον αστυνομικό -Χλιδάτη ζωή, γιοτ, γρήγορα αμάξια [εικόνες]

 

Εντωμεταξύ το προφίλ του στο Facebook αποτελεί ανθολόγιο επιδειξιμανίας πλούτου και ακριβής ζωής: Χλιδάτα γιοτ, ακριβά αυτοκίνητα, ιππασία και… μπουζούκια πρώτο τραπέζι πίστα:

 

Και δε μου λέτε εσείς οι… ανευθυνο-υπεύθυνοι τέτοιων ποινικών υποθέσεων, γιατί καλύπτετε πάντα τα πρόσωπα τέτοιων  καθαρμάτων; Για να μην εκτεθούν στον κοινωνικό τους περίγυρο; Να μην τους αναγνωρίσουν στη γειτονιά που μένουν; Εδώ ούτε καν το όνομα του δράστη δημοσιεύεται πια, τουλάχιστον  για να μαθαίνου φίλοι και γνωστοί τί κουμάσι είχαν στη διπλανή πόρτα, τί “φίδι κολοβό στον κόρφο” τους. Βγαίνει ο δράστης από τη φυλακή και λέει στον κόσμο πως τα  πέντε χρόνια που έλειπε, έκανε το …γύρο του κόσμου με ποδήλατο!

Αν, όμως,  πρόκειται για κανένα θερμόαιμο  που πέταξε μια μολότωφ ή τίποτα στρακαστρούκες στο δρόμο, δεν τον σπάζετε απλά στο ξύλο, αλλά με  καμάρι και τιμή οι εισαγγελείς  δίνουν άδειες να φιγουράρουν πρωτοσέλιδα ονόματα και φάτσες δραστών. Ωραίες επιλογές, με μπόλικο ηθικό άρωμα και αίσθημα ευθύνης.

Για ακούστε. ΄Η κάντε νόμους και σεβαστείτε τους, ή θα ισχύει ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους αναξαιρέτως, ή καταργήστε τους, γιατί με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε και ερμηνεύετε  τους νόμους, θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχουν.

3. Θεοδωράκης για ΣΥΡΙΖΑ: Είναι σαν μια πόρνη να κάνει συστάσεις ηθικής σε ένα κοριτσάκι που φόρεσε μίνι
(φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπελτές/ΑΠΕ)
«Και αφού πρώτα -προσέξτε!- 15 μήνες τώρα έκαναν τσάτρα πάτρα και με τον χειρότερο τρόπο όλα αυτά που κατηγορούσαν τους προδότες ότι ετοίμαζαν να πράξουν. Είναι σαν μια πόρνη να κάνει συστάσεις ηθικής σε ένα κοριτσάκι που φόρεσε μίνι».

Μένει  φαίνεται το κουσούρι της παλιανθρωπιάς, της λασπολογίας, αλλά και της ανοησίας , ακόμα και  σε εκείνους που  ξέκοψαν πια από το συνάφι που λαδώνει τα γρανάζια της μηχανής στη βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Και ο Σταύρος ήταν κάποτε γερό δόντι της.

Και γιατί, βρε… αρχηγέ μια πόρνη είναι…ανήθικη; Και ειδικά μια λαϊκή πόρνη που εκτονώνει με ένα 20ευρω το κάθε παλιόμουτρο, για να μην την πέσει  στο “κοριστάκι με το μίνι”, που  και ξέκωλο είναι και το σεξισμό καλλιεργεί με την εμφάνισή του;  Για να μη σου πω πως η εν λόγω κοπελιά της …αμέμπτου ηθικής του παραδείγματός σου ,  είναι απείρως πιο “ανήθικη” από την  πόρνη,  ειδικά όταν “δείχνει μπούτι”, για να κάνει τη δουλειά της  ή  ακόμα χειρότερα, όταν  ξέρει πού  το… δίνει ( δηλ. “όπου τρώει και όπου  πίνει”!)

Δεν πρόκειται  ποτέ κάποιοι να αντιληφθούν  πως το “ηθικό”, το “ανήθικο” το “καλό”, το “κακό είναι έννοιες σχηματικές, λαστιχένιες, πέρα από εντελώς ανυπόστατες και αντιφατικές πολλές φορές. Και ένας ,που για  κάποιον…Ποταμίσιο πολιτικό,  είναι ανήθικος, στην τελική μπορεί να είναι ηθικότερος και από τους …300  συναδέλφους του στη ελληνική Βουλή.

Αιδώς, μεγάλε! Και να ξέρουμε καμιά φορά τί λέμε. Δεν είσαι πια  στο “γυαλί” και την πασαρέλα.