ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Κόρη Ρίτσου: Ο πατέρας μου άκουγε «Παττακός» και του σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Facebook /Ερη Ρίτσου

 

Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα μετά το θάνατο του Στυλιανού Παττακού, αυτό που ξεχώρισε ήταν μία ιστορία που αφηγήθηκε η κόρη του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου για μία συνάντηση που είχε ο πατέρας της με τον πραξικοπηματία.

Ο Παττακός που κατά τη Χούντα διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Α’ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με αφορμή την πρόσκληση που έγινε στο Ρίτσο το 1970 να παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Λονδίνου, μαζί με τον Πάμπλο Νερούδα, κάλεσε τον ποιητή στο γραφείο του για να του κάνει συστάσεις για το τι πρέπει να πει στη βρετανική πρωτεύουσα.

Γράφει η Έρη Ρίτσου στο Facebook:
ΡΙΤΣΟΣ και ΠΑΤΤΑΚΟΣ
Το 1970 δίνεται άδεια στον Ρίτσο να ταξιδέψει από τη Σάμο, όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, στην Αθήνα.
Στο Καρλόβασι όπου ζούσαμε περνούσε τις διακοπές του και ο Μιχάλης Περατικός, που την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας, αν δεν κάνω λάθος, του συλλόγου Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο. Ο Περατικός ήταν άνθρωπος που αγαπούσε τις τέχνες και εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του πατέρα μου. Με πρωτοβουλία και ενέργειες του λοιπόν ήρθε για τον Ρίτσο μια πρόσκληση να πάρει μέρος ως τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Λονδίνου, μαζί με τον Πάμπλο Νερούδα.
Η πρόσκληση μεταφέρθηκε στους δικτάτορες από τον Σύλλογο Ελλήνων Εφοπλιστών και φυσικά μια τέτοια πρόταση που έρχεται μέσω τέτοιας οδού δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν να την εξετάσουν.
Έτσι, ο Ρίτσος παίρνει άδεια να ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου ο Στυλιανός Παττακός τον καλεί στο γραφείο του για να του κάνει συστάσεις, τί πρέπει να πει στο Λονδίνο εάν ερωτηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Παττακός θεωρούσε τον εαυτό του μέγα θεωρητικό και φιλόσοφο και έπηξε τον πατέρα μου στις μπούρδες στην προσπάθειά του να τον αποτρέψει από το να καταφερθεί κατά της Χούντας. Ο Ρίτσος του είπε πως αν ερωτηθεί, θα πει απλώς την αλήθεια.

-Και ποιά είναι η αλήθεια κύριε Ρίτσο; τον ρώτησε ο Παττακός.
-Αυτή που πολύ καλά γνωρίζετε, Πως στην Ελλάδα υπάρχει μια στυγνή στρατιωτική δικτατορία.

Κατόπιν τούτου ο Ρίτσος πήρε το δρόμο για Πειραιά, τμήμα μεταγωγών, Καρλόβασι, και οι διοργανωτές στο Λονδίνο πήραν την απάντηση πως ο Ρίτσος αρνείται να ταξιδέψει.
Περιττό να πω πως ο πατέρας μου άκουγε “Παττακός” και του σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο, ενθυμούμενος το θράσος και τις φιλοσοφικές μπούρδες του ανόητου φασιστοδικτατορίσκου.

Η Έρη Ρίτσου είναι συγγραφέας και πεζογράφος.

Μα, τί άνθρωποι ήταν κι αυτοί; Από σίδερο φτιαγμένοι; “Δεν καταλαβαίνανε χριστό”, ούτε μπροστά σε δικτάτορες, ούτε στις κακουχίες, τα βασανιστήρια,τον εξευτελισμό.

Κράτησαν την Ελλάδα ψηλά σε δύσκολα και άτιμα χρόνια. Τίμησαν την έννοια ΄Ανθρωπος, αγωνιστής, κομμουνιστής.

Αθάνατε, Γιάννη Ρίτσο!

_________________________________________________________________

  1. ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ!
  2.  ΚΑΙ ΣΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΤΟ “ΦΑΓΟΠΟΤΙ”;
  3. Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ. Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ …ΤΡΩΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ
  4. Α. ΒΑΪΝΤΑ. ΕΝΑΣ  ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
  5. ΚΑΙ… ΚΛΑΜΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ!
  6. Ο  ΦΤΩΧΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ.
  7. ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΤΤΑΚΟΣ. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ  ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ.
1. Πρώτη μέρα για 1.500 προσφυγόπουλα σε 20 σχολεία της χώρας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ξεκινά η σχολική χρονιά για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολεία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η αρχή θα γίνει από συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας.

Τιμή γι΄αυτή τη χώρα! Ευτύχησε να ζήσει τη μέρα, που στις πολιτισμένες χώρες,βέβαια, φτάνει χωρίς τυμπανοκρουσίες. Και προπαντός χωρίς ρατσιστικά παραληρήματα ανεγκέφαλων  Ελληνάρων.

 Καλή δύναμη και πολύ  κουράγιο  σε όλα τα παιδάκια του κόσμου. Είναι τα μόνα που δεν ευθύνονται για όσα υποφέρουν. Ας τα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και θυσία!

2. Ζητούν ΦΠΑ 64 εκατ. ευρώ από τη Μάνια Τεγοπούλου
Ζητούν ΦΠΑ 64 εκατ. ευρώ από τη Μάνια Τεγοπούλου

 

Την Κυριακή (09/10) ο «Βηματοδότης» αποκάλυψε τις φορολογικές περιπέτειες της Μάνιας Τεγοπούλου και αναφερόμενος σε αυτές, τα βάζει με την ανοησία του υπουργ(ει)ου Οικονομικών και την εχθρότητα των φορολογικών αρχών απέναντι στην πρώην εκδότρια.

Γράφει συγκεκριμένα ο «Βηματοδότης»: «Η Μάνια Τεγοπούλου, εκδότρια της πάλαι ποτέ «Ελευθερο­τυπίας», κόρη του αείμνηστου Κίτσου Τεγόπουλου, αντιμετωπίζει πραγματικά εξοντωτικές διώξεις.
Είναι τέτοια η εχθρότητα των φορολογικών αρχών απέναντί της που δεν έχει προηγούμενο.
Εχασε την ιστορική εφημερίδα και μαζί όλη της την περιουσία. Και τώρα, με την εταιρεία χρεοκοπημένη στα χέρια του συνδίκου, καλείται να αντιμετωπίσει και το αποτέλεσμα εξωλογιστικού ελέγχου για τα έτη 2007, 2008 και 2009.
Οι φωστήρες των φορολογικών αρχών προσδιόρισαν εξωλογιστικά, χωρίς δηλαδή να έχουν πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία, επιπρόσθετα έσοδα 93 εκατ. ευρώ. Και διεκδικούν από την κυρία Τεγοπούλου ΦΠΑ 64 εκατ. ευρώ. Τη σέρνουν κάθε λίγο και λιγάκι στα δικαστήρια προκειμένου να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από ένα πρόσωπο που αποδεδειγμένα δεν έχει και δεν μπορεί. Τόση εχθρότητα λοιπόν και τόση ανοησία συγκεντρωμένη στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών. Να τους χαίρεστε, κύριε Τσίπρα».

“Είναι πολλά τα λεφτά” ,Μάνια, για να πιστέψουμε πως όλα αυτά  τα τεράστια  χρέη οφείλονται στην αυθαιρεσία και την εκδικητικότητα  των  εφοριακών.   93 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά. Για πες μας πότε και πόσο ΦΠΑ έχει πληρώσει η πάλαι ποτέ ακμαία (και οικονομικά) εφημερίδα  και γιατί έφτασε, αν πλήρωνε κανονικά,  τα 64 εκατομμύρια ευρώ το χρέος;

Εμείς βέβαια,να ομολογήσουμε πως σε πολύ δύσκολες εποχές  η εφημερίδα του….Κίτσου του λεβέντη, ήταν για μας τους “αιρετικούς” απάγκιο, αλλά και “βήμα” να λέμε τα δικά μας. Δεν υπήρχε τις παλιές δεκαετίες αριστερός, αναρχικός, ανένταχτος, εν πάση περιπτώσει, διανοούμενος και προοδευτικός που να μη διαβάζει ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.  Αυτή είναι η αλήθεια.

“΄Ετερον εκάτερον”, όμως .Λεφτά έβγαλε πολλά η οικογένεια Τεγόπουλου. Μάλλον κι αυτοί τα καβάτζωσαν σε καμιά θυρίδα στο εξωτερικό, αντί να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους. Τα ίδια που έκαναν  ο Χρ.Λαμπράκης ,ο διάδοχός του, ο …πολύς Σταύρος Ψυχάρης, ο  Μπόμπολας και απαξάπαντες  οι εκδότες-βαρόνοι του Τύπου.

Κακή φάρα. Τσιφούτηδες.  “Καβούρια  είχε η τσέπη” τους ,όταν επρόκειτο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο. Μόνο να απομυζούν ήξεραν το δημόσιο χρήμα με κρατικές διαφημίσεις, δημόσια έργα και άλλες πονηρές συναλλαγές που είχαν με τους κομματικούς, για να τους προσφέρουν την υποστήριξή τους. ΄Ασε που ανεβοκατέβαζαν  κυβερνήσεις,ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Και  να μην πούμε για  τα δάνεια, που ξεκοκάλισαν. Και δεν επέστρεψαν δραχμή οι παλιάνθρωποι. Τα έφαγαν μέχρι δεκάρας. Και βγαίνει κι από πάνω σήμερα ο Κουρής και ο Ψυχάρης. Και μας δουλεύουν “ψιλό γαζί”.Το παίζουν έντιμοι, πατριώτες και δημοκράτες!

Καλά κάνουν σε μια χώρα, που η δικαιοσύνη συναλλάσσεται κι αυτή το ίδο αισχρά ,όπως και οι βαρώνοι της βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Μια άρρωστη Ελλάδα,  που “πνέει τα λίσθοια” και σύντομα ελπίζουμε να   έχουμε  τη χαρά να τη κηδέψουμε.

Μια νέα Ελλάδα περιμένουμε. Μια ευρωπαϊκή χώρα. Τουλάχιστον, να παλέψουμε την κλεψιά, τη λαμογιά,τη διαπλοκή,τη διαφθορά.

Αλλά, όλα αυτά απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας  του ΄Ελληνα. Που δημιούργησε και συντηρεί αυτόν το “Λεβιάθαν”, το  πελατειακό και ανήθικο  κράτος . Δικό του έργο είναι.

 

3. Αλαβάνος: H κυβέρνηση πάει να προκαλέσει σχιζοφρένεια σε ολόκληρο τον λαό
Φωτογραφία: Eurokinissi
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Σχεδίου Β, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στα αισθήματα, στις προοπτικές, στην αγωνιστικότητα του λαού.

Εμείς θα λέγαμε πως  σχιζοφρενική είναι  η συμπεριφορά του Αλέκου Αλαβάνου. Ο  πολιτικός που  παλιότερα δήλωνε στα Ε9 δεκάδες διαμερίσματα και άλλα ακίνητα (τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον πλουσιότερο πολιτικό), ο γαλατζί αυτός αριστερός κομματικός, που δίδαξε τον Αλέξη Τσίπρα “εξ απαλών ονύχων” τη δημαγωγία και το λαϊκισμό, βγαίνει σήμερα και ζητάει τα ρέστα.  Κι όχι μόνο. Θέλει και…επιστροφή στη δραχμή, ο ανισόρροπος..΄Ο,τι ακριβώς ζητάει  και ο Μιχαλολιάκος.

Σκέτη σχιζοφρένεια. Το έλεγε και ο…Εθνάχης παλιά.  “Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο”. ΄Οσο έχουν ακόμα “βήμα” οι Αλαβάνοι να  ξεστομίζουν ασυναρτησίες και “χολή”  θα συνεχίσει να είναι έτσι η χώρα.

 

4. Πέθανε ο τιμημένος με Οσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EPA/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT
Ο τιμημένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο την Ένωση Πολωνών Σκηνοθετών.

Σε ξεραμένες και άνυδρες εποχές,  ο Βάιντα μας πότισε τους παλιότερους γάργαρο και δροσερό νεράκι. Καλό κατευόδιο!

 

5. Καμμένος με λυγμούς σε Ιερώνυμο: Αν μου ζητήσετε να ρίξω την κυβέρνηση, θα το κάνω
Φωτογραφία: SOOC

Ιλαροτραγωδία!

 

6. «ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ Β. ΑΞΟΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ»
Καταγγελία: Ο κουλουράς που έφαγε πρόστιμο 5.000 ευρώ στην Κρήτη, επικεφαλής κυκλώματος με 20 αλλοδαπούς
Φωτογραφία Aρχείου: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Η ίδια η βιομηχανία παραπληροφόρησης που θρηνούσε προχτές, γιατί πήραν την άδεια από τον …άνεργο κουλουρά και του έβαλαν και πρόστιμο πέντε χιλιάρικα, σήμερα το γύρισε στο…καλαματιανό. Τον παραδίδουν βορρά στους σκουπιδοφάγους τους και τον “κάνουν με τα κρεμμυδάκια”.

΄Ετσι είναι σε όλα η εμπορική δημοσιογραφία. Επιπόλαιη, ανεύθυνη,  φιγουρατζίδικη . Το ταμείο να γεμίζει και σου κάνει το… άσπρο μαύρο. Ανήθικος κόσμος. Διαβολικά πλασμένος.

 

7. Πέθανε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός O τελευταίος εν ζωή από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, πέθανε σε ηλικία 104 ετών

 

Πέθανε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός

 

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών ο τελευταίος εν ζωή από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Στυλιανός Παττακός.   Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή στο Ρέθυμνο από όπου και καταγόταν. Η είδηση είχε αρχικά δημοσιευθεί από to πρωί στην ιστοσελίδα neakriti.gr, αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί και αργότερα στα social media έγινε λόγος για hoax.   Την περασμένη Πέμπτη, ο Στ. Παττακός είχε γίνει στόχος ληστών που εισέβαλαν στην κατοικία όπου διέμενε στα Πατήσια και έκλεψαν κοσμήματα, συλλεκτικά νομίσματα και μετάλλια ωστόσο ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό καθώς κοιμόταν.      Ο Σ. Παττακός αρέμενε αμετανόητος για το πραξικόπημα μέχρι το θάνατό του και υποστήριζε ότι η Χούντα έσωσε την Ελλάδα από σχεδιαζόμενη σοσιαλιστική δικτατορία του Ανδρέα Παπανδρέου που θα έβαζε την Ελλάδα στο Ανατολικό Μπλοκ.

Υπήρξε μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Νικόλαο Μακαρέζο που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος της Χούντας μετά τον Παπαδόπουλο. Τον Απρίλιο του 1967, μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, μέχρι το 1971, οπότε και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως το 1973. Το 1971 με δική του διαταγή έγινε η μεταφορά της πρωτεύουσας της Κρήτης από τα Χανιά στο Ηράκλειο, αν και αργότερα κατηγόρησε τους κατοίκους του Ηρακλείου για αχαριστία επειδή υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ.   Στο επιχειρησιακό κομμάτι του πραξικοπήματος, ο ρόλος του Παττακού ήταν μακράν ο σπουδαιότερος καθώς, ως διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, ήλεγχε τις μονάδες των Τεθωρακισμένων που ήταν απαραίτητες για την κατάληψη της Αττικής. Είχε διοριστεί σ’ αυτή τη θέση το 1966 ως έμπιστος «εθνικόφρων» από την κυβέρνηση των Αποστατών που φοβόταν τη άνοδο της δημοτικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και ήθελε να ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα και γύρω από την Αθήνα «διά παν ενδεχόμενον».

Ο Παττακός στη Βαρβάκειο Αγορά επί χούντας

  Ο Παττακός στη Βαρβάκειο Αγορά επί χούντας

  Μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη, συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1974 και μεταφέρθηκε στην Κέα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίστηκε. Στη δίκη που ακολούθησε το Πενταμελές Εφετείο υπό την προεδρία του Γιάννη Ντεγιάννη τον έκρινε ένοχο στάσης και εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από την πολιτική εξουσία. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αποφυλακίστηκε «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρόν ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανά 5 μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πηγή: www.lifo.gr

Αμετανόητος και στην ουσία ατιμώρητος έφυγε και ο Παττακός. ΄Οπως  όλοι οι κακούργοι σ΄αυτόν τον κόσμο.

Και το χειρότερο ακόμα. Υπάρχουν οπαδοί του κακού, που ηδύνονται να τιμούν εγκληματίες και να εκστασιάζονται για τα ανήκουστα, τα φρικιαστικά έργα των φορέων της απανθρωπιάς, της σκληρότητας και  της εξαλοσύνης.

Χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, έμειναν στη ζωή τους  “φυτά”, υπέφεραν ταπεινώσεις και εξευτελισμούς, για να βρεί  διέξοδο ο διεστραμμένος ψυχισμός του Παττακού.

Τί κοινωνία! Τί απαίσια και σιχαμένα κάποια από τα μέλη της!