ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΙΜΑΤΩΝ. ΤΟ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΞΙΩΝ, ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ.
“Ανοίγουν οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων -Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία
Ανοίγουν οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων -Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων ώστε «δικαιούχοι», καθώς και ερευνητές και ιστορικοί να αποκτήσουν, υπό προϋποθέσεις, πρόσβαση στα τεκμήρια αυτά.

Σύμφωνα με το πληροφορίες του «Βήματος» οι περίπου 2.100 – 2.500 φάκελοι που διατηρήθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως θα ανοιχτούν προκειμένου να αποκτήσουν να γίνουν προσιτοί στους ενδιαφερομένους

Έχει ήδη καθορισθεί τηλεφωνικός αριθμός αλλά και e-mail ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για το αν φάκελοι πολιτικών φρονημάτων που αφορούν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους διατηρήθηκαν. Στη συνέχεια θα μπορούν με αίτηση να τους δουν.”

Τί μας λένε οι άνθρωποι; Ποιοι φάκελοι; Αυτούς που έκαψε το 1989  ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε αγαστή συνεργασία με το γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη  και τα άλλα πανάθλια υποκείμενα της κυβέρνησης του Τζανή Τζανετάκη στην οποία συμμετείχαν η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου;

΄Ενα από τα σύγχρονα ΙΣΤΟΡΙΚΑ  εγκλήματα  της κυβερνητικής συνεργασίας Δεξιών,  Σταλινικών και ψευτο-Αριστερών   ήταν  κι αυτό της καταστροφής των  φακέλων, για να  σωθούν από το διασυρμό δικοί τους άνθρωποι, φορτωμένοι (και δικαστικά εκτεθειμένοι  από  τις αποδείξεις των φακέλων τους) με εγκλήματα και άλλες  παλιανθρωπιές. Σκόπιμα, με δόλο και “διάφορο”  κατέστρεψαν υλικό της Ιστορίας με πρόσχημα “να κλείσουν  οι πληγές  του εμφυλίου “, όπως υποστήριζε η τότε κυβέρνηση σε όλους τους τόνους κι  απ’  ΟΛΑ τα μέλη της.

Μοναδικό, παγκόσμιο φαινόμενο! Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο. Σε όλες τις πολιτισμένες  χώρες που η επιστήμη τυγχάνει σεβασμού και προστασίας, τέτοιο ανεπανάληπτο, πρωτογενές υλικό από “πεντακάθαρες” πηγές, δεν υπήρχε περίπτωση να καταστραφεί.

Να θυμηθούμε πως στην Αγγλία όλοι οι φάκελοι (και όχι μόνο όσοι εμπεριέχουν πληροφορίες για πολίτες) διατηρούνται πλήρεις και καλοσυντηρημένοι  από τις απώτατες εποχές της ιστορίας της παλιάς “αυτοκρατορίας”. Να αναφέρουμε για παράδειγμα πως ο φάκελος της εκτέλεσης του Ιωάννη Καποδίστρια στην οποία συμμετείχε άμεσα η Αγγλία, υπάρχει ακόμα πλήρως διατηρημένος. Και είναι ο μοναδικός φάκελος, σχεδόν 200 χρόνια μετά, που ακόμα δεν έχει ανοίξει! Αν ανοίξει αυτός ο φάκελος, θα ανατραπούν όλες οι υποθέσεις  και τα σενάρια για τη δολοφονία του πρώτου  κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι Εγγλέζοι με  σεβασμό στην επιστήμη της Ιστορίας τον διατηρούν, έστω και κλειστό (κάποτε θα ανοίξει), αν και τα στοιχεία που περιέχει είναι επιβαρυντικά για την εθνική τους ιστορία.

Να θυμίσουμε πως  στο ελλληνικό έγκλημα του 1989  εναντίον της Ιστορίας με την καταστροφή των φακέλων των φρονημάτων πολιτών πρωτοστάτησαν, οι τότε υπουργοί  Εσωτερικών Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δικαιοσύνης  Φώτης Κουβέλης. Τα πανάθλια αυτά υποκείμενα, συνεργάτες της Δεξιάς από το χώρο της δικηγορίας, οι  γιαλαντζί αριστεροί . Γνωστοί και μη… εξαιρετέοι  αριβίστες -καριερίστες πολτικοί.

Αφήσανε τότε,  “για τα μάτια του κόσμου,  κάποιους   ΑΚΙΝΔΥΝΟΥΣ  τέτοιους φακέλους, που δε θα αλλάξουν τίποτα, όταν αποκαλυφτεί το περιεχόμενός τους για  το “βίο και η πολιτεία” των φακελωμένων. Είναι όλα  ή δη γνωστά γι΄αυτούς. Τί περισσότερο θα μας πουν, ας πούμε, για τη Γαλάτεια και το Νίκο  Καζαντζάκη ή για το Γιάννη Ρίτσο , που δε γνωρίζουμε;    Ας αφήσει η κυβέρνηση τα κουτοπόνηρα….προοδευτικά.  Δεν πείθουν.

Αν  θέλει να κάνει   καθαρή δουλειά ο Αλέξης Τσίπρας, ας βγάλει στη φόρα  τους ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ φακέλους πολιτών. Με τα νεότερα στοιχεία και το υλικό που περιέχουν. Και μη μας λένε πως δεν κρατούν πια φακέλους ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥΣ για πολλούς, γιατί “θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι”.

΄Ενας από τους φακελωμένους είναι και ο γράφων, όπως αποκαλύπτουμε στην ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Και τα στοιχεία αυτά   ήρθαν πρόσφατα και εντελώς τυχαία στα χέρια μας. Τα νεότερα, δηλαδή, η… συμπληρωματική ύλη. Γιατί τα παλιότερα τα γνωρίζαμε, αφού τα βιώναμε σε κάθε βήμα μας από τις  ταλαιπωρίες στο στρατό, αλλά και στη δημόσια εκπαιδευτική μας πορεία, όταν τα  βρίσκαμε πάντα μπροστά μας.

Τιμή και καμάρι μας! ΄Αλλοι να ντρέπονται.

Για το ιστορικό αυτό έγκλημα παραθέτουμε το ακόλουθο κείμενο “για να θυμούνται οι παλιοί και να μην ξεχνούν οι νεότεροι”, όπως λέει στη δημοσιογραφική του γλώσσα το  ομώνυμο συνάφι:

Η καταστροφή των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων Ελλήνων πολιτών
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου 1944-1949, η κυβέρνηση του Τζανή Τζανετάκη στην οποία συμμετείχαν η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, απεφάσισε την καταστροφή των ατομικών φακέλων των πολιτικών φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών που φυλάσσονταν στις υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Στην καταστροφή των φακέλων αναφέρεται η υπ’ αριθμό 8504/7-14668 υπουργική απόφαση (Προεδρίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης) της 28.8.1989.
Σύμφωνα με την απόφαση η καταστροφή των φακέλων για κάθε νομό της χώρας ανατίθεται σε επιτροπή που αποτελείται από τους:
α) Νομάρχη ως πρόεδρο
β) Εισαγγελέα πρωτοδικών και
γ) Αστυνομικό διευθυντή ως μέλη.
Για το νομό Αττικής ειδικά η επιτροπή αποτελείται από:
α) Τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Αττικής ως πρόεδρο
β) τον εισαγγελέα Εφετών και
γ) τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής ως μέλη.
Ως ημερομηνία έναρξης καταστροφής των ατομικών φακέλων ορίζεται η 29η Αυγούστου 1989, ημέρα Τρίτη και ώρα 11 π.μ., σε κατάλληλο χώρο προσιτό στο κοινό.
Κατά την καταστροφή των φακέλων παρίστανται εκπρόσωποι των κομμάτων, προσκαλούμενοι για το σκοπό αυτόν και το κοινό ελεύθερα.
Η μαρτυρία του υπουργού Δημοσίας Τάξης
Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για την καταστροφή των φακέλων που μας δίδει ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη ως υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Αναφέρει, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων:
«Οι φάκελοι, των οποίων ο αριθμός σε ολόκληρη την Ελλάδα, ξεπερνούσε τους 33.000.000 ήταν επίσημα δημόσια έγγραφα που έπρεπε για να καταστραφούν να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
Το κάψιμο θα γινόταν σε δημόσιους χώρους με την παρουσία εισαγγελέα, του νομάρχη και του αστυνομικού διευθυντή.
Γι’ αυτό, το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε περιλάμβανε εκτός από την υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και τις υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών (ήταν ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος), Δικαιοσύνης (ήταν ο κ. Φώτης Κουβέλης) και Προεδρίας (ήταν ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος)».
Και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης συνεχίζει:
«Την παραμονή του καψίματος των φακέλων και ενώ τα πάντα είχαν ρυθμιστεί με πήρε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και μου είπε ότι ο Φλωράκης και ο Κύρκος επισκέφθηκαν τον κ. Μητσοτάκη και του έθεσαν θέμα να μην καούν οι φάκελοι, διότι αποτελούσαν ιστορικά ντοκουμέντα για την Αριστερά.
Στον πρωθυπουργό απάντησα ότι με εγκύκλιό μου είχαν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες για το επικείμενο κάψιμο των φακέλων και ότι αν η κυβέρνηση λάβει απόφαση να ακυρώσει το κάψιμο των φακέλων, θα έπρεπε να ανακοινώσει και την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Την απόφαση της παραίτησής μου μετέφερε στον Μητσοτάκη και δι’ αυτού στους Φλωράκη-Κύρκο ο πρωθυπουργός Τζανετάκης και ύστερα από διαβουλεύσεις ορισμένων ωρών μου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούσα να προχωρήσω στο κάψιμο των φακέλων.
Έτσι την επομένη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι άλλοι παράγοντες που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα, έκαψαν τους φακέλους στην υψικάμινο της Ελευσίνας, ενώ οι φάκελοι στην υπόλοιπη Ελλάδα κάηκαν σε δημόσιες πλατείες παρουσία των εκπροσώπων».
Δύο παράπλευρες εκδηλώσεις
Την καύση των ατομικών φακέλων συνόδευσαν δύο εκδηλώσεις: μια συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον εμφύλιο πόλεμο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον τερματισμό του και η ψήφιση ενός νόμου για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949.
Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα 40 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που έγινε στις 29.8.1989 μίλησαν ο Τζανής Τζανετάκης πρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου, ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης, πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου.
Ενδιαφέροντα σημεία από τις αγορεύσεις των πολιτικών ηγετών:
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι και το ΠΑΣΟΚ απέσυρε το 1981 τους φακέλους προετοιμάζοντας την καταστροφή τους, πείσθηκε όμως ότι αποτελούν πολύτιμο αρχειακό υλικό από την συλλογική διαμαρτυρία της επιστημονικής κοινότητας και την αποφασιστική παρέμβαση του Νίκου Σβορώνου και δεν προχώρησε στην αρχική απόφασή του.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρθηκε, ακόμα, στα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την εθνική συμφιλίωση.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε στην αγόρευσή του ότι φτάσαμε ως προς τους φακέλους σε μια λύση που πρέπει να μας βρει όλους ομόθυμους για την καταστροφή των, στο μεγάλο μέρος των και στη διατήρηση των ολίγων, των επωνύμων, που θα πρέπει να φυλαχθούν για λίγα χρόνια και να ανοιχθούν όταν δεν θα μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του αλλά εγκαταλείπει τα πάθη του στο παρελθόν που τα εξέθρεψε και πρόσθεσε ότι τα πάθη του εμφυλίου υποβάθμισαν την πολιτική ζωή μας και στένεψαν τον πολιτικό μας ορίζοντα.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Χαρίλαος Φλωράκης, χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα της 29.8.1989 γιατί μπήκε ένα τέρμα στον εμφύλιο, ενώ ταυτόχρονα άφησε μομφή κατά του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι επικαλούνται τον εμφύλιο και τις διώξεις του για να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα σημαντικά του προβλήματα ή για να τους χρησιμοποιήσουν για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Σήμερα, είπε, παραμερίζονται οι μεσολαβητές.
Ο πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο λέγοντας ότι ήταν ο πιο αδυσώπητος πόλεμος, ο λαός διχάστηκε, αδέλφια πολεμούσαν αδέλφια. Το άνθος του λαού μας χάθηκε και ήλθε η ώρα να υποκλιθούμε με ευλάβεια στα τραγικά θύματα εκείνης της δοκιμασίας.
Η Ελλάδα, είπε ακόμα ο Τζανής Τζανετάκης κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα που συμπίπτει, όχι τυχαία, με μια νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας. Σκεφτείτε, είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές το δημοκρατικό πείραμα της Πολωνίας την ύφεση στις σχέσεις Δύσης και Ανατολής, την περεστρόικα και την γκλάσνοστ στη Σοβιετική Ένωση.
Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής της 29.8.1989 ψηφίστηκε σε μόνη συζήτηση ομοφώνως κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο του υπουργείου των Οικονομικών «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949».
Κυριότερες διατάξεις του ψηφισθέντος νομοσχεδίου:
Η περίοδος από την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής μέχρι την 31.12.1949 αναγνωρίζεται ως περίοδος εμφυλίου πολέμου.
Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «συμμοριτοπόλεμος» αντικαθίσταται με τον όρο «εμφύλιος πόλεμος» και όπου «συμμορίτες» με τον όρο «δημοκρατικός στρατός».
Αίρονται οι οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδίκες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και όσων έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο που επιβλήθηκαν από κακουργοδικεία, Εφετεία, τακτικά και έκτακτα στρατοδικεία, ναυτοδικεία και αεροδικεία, οι δε ποινές διαγράφονται από τα δελτία του ποινικού μητρώου.
Δικαιούνται σύνταξης από το Δημόσιο ταμείο κατά τας διατάξεις των άρθρων 2 έως 14 ν. 1543/1985 όσοι είχαν ενταχθεί σε ανταρτικές ομάδες ή οργανώσεις του άρθρου 9 του ν. 1285/1982 ή στο Δημοκρατικό Στρατό και κατάστησαν διαρκώς ανίκανο συνεπεία οποιουδήποτε παθήματος, τραύματος ή νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στις εμφύλιες συγκρούσεις.
Δικαιούνται επίσης σύνταξης και όσοι κατέστησαν ανίκανοι συνεπεία νόσου που οφείλεται αποκλειστικά σε κακουχίες κατά τη διάρκεια φυλάκισης ή αιχμαλωσίας ή εκτόπισης ή εγκλεισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σε εξορίες για τη δράση των, ή τα κοινωνικά τους φρονήματα.
Με το νόμο για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949 ολοκληρώθηκε η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης που είχε επιτευχθεί με τους ν. 1285 και 1543 του 1984 και του ν. 1813 του 1988.
Έγραψε σε άρθρο του στη Εφημερίδα «Αυγή» της 27.8.1989, ο Φίλιππος Ηλιού, για το νόμο για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου: «Ο νόμος… έρχεται να εκφράσει και να αποτυπώσει, με τον πιο επίσημο τρόπο, μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του έθνους. Πολύ πιο σημαντική, μάλιστα, αφού προέρχεται από την κοινή βούληση των δυο μεγάλων παρατάξεων που συγκρούστηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο στα δίσεκτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου».
Τα έγγραφα που ξέφυγαν από την πυρά
Από την προγραμματισμένη καταστροφή του Αυγούστου 1989 διασώθηκε σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας του Ηρακλείου με τρόπο σχετικά μυστηριώδη μια παρτίδα περίπου 10.000 εγγράφων, απόρρητων και εμπιστευτικών ως επί το πλείστον, που διαπραγματεύονταν το θέμα της καταγραφής αλλά και της δίωξης του φρονήματος ελλήνων πολιτών.
Τα έγγραφα παραδόθηκαν για διασφάλιση στο φιλόξενο τμήμα αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και συμπλήρωσαν την πλούσια συλλογή του που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μοναδικό εκτός Τουρκίας αρχείο τουρκικών εγγράφων του ιεροδικείου, ενετικά αρχεία, αρχεία της δημογεροντίας, αρχεία της γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το αρχείο του ποιητή Σαραντάρη και άλλα.
Στα έγγραφα αποτυπώνεται με φρικιαστικό τρόπο η μισαλλοδοξία, η εμπάθεια, η μικρότητα, ο παραλογισμός, η αγριότητα και η βαρβαρότητα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής εν πολλοίς περιόδου, είναι δε βέβαιο ότι θα δώσουν πολύτιμο υλικό στους ερευνητές που θα τα μελετήσουν συστηματικά για να βγάλουν τα δικά των συμπεράσματα.
Τα έγγραφα ήσαν μέχρι τώρα «κλειστά» ενώ μετά την εισήγησή μου στο συνέδριο θα ανοίξουν για την έρευνα από όποιον επιθυμεί να την πραγματοποιήσει.
Από το μέγα πλήθος των εγγράφων της συλλογής των αρχών ασφαλείας και των άλλων σχετικά με την καταγραφή και τη δίωξη του φρονήματος των ελλήνων πολιτών, παρουσιάζω ως δείγμα της απαξίας των το «βιβλίον των κομμουνιστών».
Στο βιβλίο είναι καταγεγραμμένοι οι κομμουνιστές της περιοχής ευθύνης του αστυνομικού τμήματος.
Μεταφέρω την εγγραφή του υποδηματοποιού Φανούριου Ανδρουλάκη από το χωριό Γέργερη που γεννήθηκε το 1908 και υπηρέτησε ως στρατιώτης του πεζικού κρατώντας την ιδιότυπη σύνταξή της.
«Του κομμουνισμού είχε μυηθεί πριν της κατοχής, χωρίς να διαπιστωθεί δράσις του. Κατά την περίοδο της κατοχής ενετάχθη εις τας τάξεις του Ε.Α.Μ. λαμβάνων μέρος εις τα συγκεντρώσεις, εράνους και πολιτικάς καθοδηγήσεις του Κ.Κ. Απέσχεν της 31.3.1946 Εις τας εκλογάς ψηφίζει ΕΔΑ. Την 16.2.1956 έλαβαν χώρα συσκέψεως των μελών του Κ.Κ. Γέργερης εις την οικίαν του ομοχωρίου του Παπακυριάκη Εμμανουήλ του Ζαχαρίου. Κρίνεται ιδιολόγος αλλά επικίνδυνος. Εψήφισεν ΕΔΑ και εργάσθη υπέρ αυτής εις τας εκλογάς 11.5.1958».
Από τις εγγραφές του σωζομένου βιβλίου των κομμουνιστών συνάγεται ότι η παρακολούθηση των φρονημάτων των πολιτών και η καταγραφή των ξεκινά από την εποχή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, συνεχίζεται απτόητη κατά την περίοδο της κατοχής και τερματίζεται στη δεκαετία του 1960 ή με άλλη διατύπωση, δεν εμφανίζεται στο βιβλίο των κομμουνιστών, μετά το τέλος της δεκαετίας του 1960.
Συνάγεται, επίσης, από τις εγγραφές ότι παρακολουθούνται οι πολίτες για την ψήφο των στις εκλογές, για τον κοινωνικό βίο των, ελέγχονται για τις εφημερίδες και τα έντυπα που διαβάζουν κ.ο.κ.
Το βιβλίο των κομμουνιστών θεωρείται τακτικά από τους διοικητές Διοίκησης Χωροφυλακής και τους ανώτερους διοικητές Χωροφυλακής. Σχετικές θεωρήσεις εντοπίζονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου για τα έτη 1960, 1961, 1962, 1963, 1964 και 1968.
Όπως παρατήρησε έμπειρο στέλεχος της ελληνικής αστυνομίας τα βιβλία των κομμουνιστών ετροφοδοτούντο από τους φακέλους των φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών που επρομήθευαν την «πρώτη ύλη των».
Ήσαν, με άλλα λόγια, τα βιβλία των κομμουνιστών, το απόσταγμα και το σύντομο χρονικό των φακέλων, όπως θα έλεγε ο ποιητής.
Οι φάκελοι που διατηρήθηκαν
Πόσοι όμως ήσαν οι φάκελοι που κάηκαν με κάθε επισημότητα στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες των πενήντα δύο μηνών της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο αριθμός των φακέλων που κάηκαν ήσαν 17.000.000 (ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τους ανέβαζε στα 33.000.000).
Στην περιοχή της Αθήνας κάηκαν 8.000.000 φάκελοι, ενώ στην Κρήτη κάηκαν στο Ηράκλειο 270.000, στα Χανιά 246.789, στο Ρέθυμνο 118.000 και στο Άγιο Νικόλαο 102.790.
Η κυβέρνηση απεφάσισε να διασωθεί ένας αριθμός φακέλων περίπου 40 από κάθε νομό, συνολικά 2.100 από ολόκληρη τη χώρα που θα διατηρούνταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και θα άνοιγαν μετά 30 χρόνια (αργότερα τα 30 χρόνια έγιναν 50). Η μελέτη των φακέλων των επωνύμων θα επιτρέψει στους ιστορικούς να εξαγάγουν τα συμπεράσματά των για την εφιαλτική διαδικασία της καταγραφής και της δίωξης των φρονημάτων των ελλήνων πολιτών που απετέλεσε την κυρίαρχη πολιτική της εμφυλιακής αλλά και της μετεμφυλιακής περιόδου.
Κατόρθωσα, όχι χωρίς κόπο, να πληροφορηθώ μερικά ονόματα, για την ακρίβεια 50 από τα 160 περίπου πρόσωπα της Κρήτης, οι φάκελοι των οποίων επελέγησαν για τη διάσωση από την πυρά και τη φύλαξή των στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Τα ανακοινώνω γιατί κρίνω ότι η αναφορά σ’ αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σύνθεσης της ομάδας που περιλαμβάνει γνωστούς κομμουνιστές αλλά και κεντρώους, κεντροαριστερούς ακόμα και καραμπινάτους δεξιούς, όπως και γνωστούς λογοτέχνες και δημοσιογράφους.
Μεγάλη η δόση του μίσους
Συμπερασματικά και κρίνοντας από μια κάποια χρονική απόσταση, πιο νηφάλια κατά συνέπεια, την ενέργεια της κυβέρνησης Τζανή Τζανετάκη για το κάψιμο των φακέλων των ελλήνων πολιτών, μπορώ να πω ότι παρά τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν και στηρίζονται στις γνώμες των ιστορικών για την αναμφισβήτητη αξία των ως στοιχείων χρήσιμων για τη συγγραφή της ιστορίας, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και υποστηρίζω την άποψη αυτή αναθεωρώντας την στάση που κράτησα τότε –συμμετείχα σε διαδηλώσεις εναντίον του καψίματος- γιατί είχα την ευκαιρία να φυλλομετρήσω τον προσωπικό, αρκετά ογκώδη φάκελό μου.
Ένιωσα μίσος –το ομολογώ- εναντίον των προσώπων που παρουσιάζονται στα έγγραφα του φακέλου μου να «καρφώνουν» χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη χαφιεδίστικη συμπεριφορά των.
Και σκέφτηκα ότι το μίσος που θα δημιουργούσε η συστηματική ανάγνωση των 17.000.000 φακέλων που κάηκαν στις υψικαμίνους της χώρας, ήταν μια πολύ μεγάλη δόση που θα δηλητηρίαζε για πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία.
Οι πολίτες οι φάκελοι των οποίων διασώθηκαν από την πυρά
Αθητάκης Ιωάννης τ. Νικολάου, Αναγνωστάκης Εμμανουήλ τ. Ανέστη, Ανδρουλάκης Δημήτριος τ. Γρηγορίου, Ανδρουλάκης Μιχαήλ τ. Ανδρέα, Αρετάκης Εμμανουήλ τ. Ιωάννη, Ατζολετάκη Γεωργία τ. Στέφανου, Βαλυράκης Ιωάννης τ. Ιωσήφ, Βαλυράκης Ιωσήφ τ. Ιωάννη, Βαρδινογιάννης Βαρδής τ. Ιωάννη, Βαρδινογιάννης Παύλος τ. Ιωάννη, Βαρδουλάκης Ανδρέας τ. Νικολάου, Βαρδουλάκης Γεώργιος, Βενιζέλος Ελευθέριος τ. Κυριάκου, Βενιζέλος Νικήτας τ. Κυριάκου, Βενιζέλος Σοφοκλής τ. Ελευθερίου, Βερυβάκης Ελευθέριος τ. Δημητρίου, Βουτυράκης Εμμανουήλ, Γαλανάκης Μιχαήλ, Γεράκης Παναγής τ. Κων/νου, Γεωργακάκης Χαράλαμπος τ. Στυλιανού, Γεωργακάκης Κων/νος τ. Σπυρίδωνα, Γυπαρης Παύλος τ. Ιωσήφ, Δαμανάκη Μαρία τ. Θεοδώρου, Δαριβιανάκης Αλέξανδρος τ. Διογένη, Δασκαλάκης Γεώργιος τ. Παναγιώτη, Δασκαλάκης Ευάγγελος τ. Γεωργίου, Δρανδάκης Εμμανουήλ τ. Κων/νου, Δρεττάκης Μανώλης τ. Γεωργίου, Ζωϊτάκης Γεώργιος τ. Κων/νου, Ιωαννίδης Φοίβος τ. Ιωάννη, Καζαντζάκη Γαλάτεια, Καζαντζάκης Νικόλαος, Κακαουνάκης Νικόλαος τ. Δημητρίου, Καλαϊτζάκης Εμμανουήλ τ. Ιωάννη, Καλαμάκης Παντελής τ. Γεωργίου, Καλέργης Λυκούργος τ. Σταύρου, Καρέλλης Μανόλης τ. Νικολάου, Κατράκης Μάνος τ. Χαράλαμπου, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ τ. Βασιλείου, Κεφαλογιάννης Ιωάννης τ. Κων/νου, Κλωνιζάκης Ιωάννης τ. Μάρκου, Κουμαντάκης Γεώργιος τ. Στυλιανού, Κουνελάκης Μιχαήλ τ. Αντωνίου, Κρασαδάκης Νικόλαος, Κυπριωτάκη-Περράκη Μαρία τ. Γεωργίου, Κωνσταντουράκης Κων/νος τ. Εμμανουήλ, Κωστάκης Νικόλαος τ. Θεόδωρου, Συντιχάκης Δανιήλ τ. Εμμανουήλ, Τρουλλινός Γεώργιος τ. Νικολάου, Ψαράκης Γεώργιος τ. Αριστείδη.
Το άρθρο βασίζεται σε εισήγηση του Μαν. Καρέλλη στο Κρητολογικό Συνέδριο.

____________________________________________________________________

  1. Γερμανικός Τύπος: Κούρεμα χρέους και μετά Grexit, αν φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα

«Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη».

Σε αδιέξοδο βλέπει η εφημερίδα Die Welt τη γερμανική κυβέρνηση: «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».Το άρθρο υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» καταλήγει στο παρακάτω σενάριο όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».

«Πολλές σκιές και λίγο φως»

Με τον αισιόδοξο τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» ξεκινά άρθρο στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, το οποίο επισημαίνει όμως τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα: «Η Κομισιόν δεν βλέπει λόγο να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Τα χρήματα όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων στήριξης για την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Υπάρχουν πολλές σκιές και λίγο φως».

Πύργος από τραπουλόχαρτα
Η εφημερίδα Huffington Post σχολιάζει τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών υπό τον τίτλο: «Συνάντηση του Eurogroup: τι δεν λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση των Ελλήνων». Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί αυτό που είναι: ένας τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτό που δεν θέλει να πει (ο Β. Σόιμπλε) στους Γερμανούς: σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης προς την Ελλάδα

Κάτι δεν πάει ΠΑΛΙ  καλά με το θέμα της χρεοκοπίας. Τόσο καιρό μετά και επανέρχεται το σενάριο του Grexit !

Είναι επόμενο.΄Οπως όλοι βλέπουν, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά ανάπτυξη,  η οικονομία συνεχίζει να σέρνεται, αν δεν είναι νεκρή, αλλά έχουμε από πάνω και τον “υιό” Μητσοτάκη, που μπροστά στη φιλοφοξία και τον αριβισμό  που τον διακρίνουν, δε διστάζει να καταστροφολογεί, να προχωράει σε “διαδόσεις” και υποτιμητικές για τη χώρα διαπιστώσεις, με λίγα λόγια να τα κάνει όλα λίμπα, αρκεί να γίνει πρωθυπουργός.

“Γαία πυρί μ(ε)ιχθήτω” και ο Κυριάκος.  Το έκανε προηγουμενως και ο Αλέξης Τσίπρας. ΄Ιδια ιστορία με το Σαμαρά. Οπότε…”έχει ο καιρός γυρίσματα”. Το ζήτημα είναι πως όλοι αυτοί “παίζουν εν ου παικτοίς”. Με τη μοίρα του τόπου, με το μέλλον των παιδιών μας.

Ας  εξαλείψουμε, επιτέλους,  αυτη την κατάρα από τον τόπο. ΄Ολα αυτού  του είδους  τα κομματικά παράσσιτα από τον τόπο της “παλιάς κοπής”. Δια νόμου να απαγορευτεί σε όλους, όσοι  εκλέχτηκαν στη Βουλή μεχρι σήμερα,  να  συμμετεχουν ξανά στη διαδικασία της επανεκλογής τους.Είναι ο υπ΄αριθ. 1 κίνδυνος για τη χώρα

2. ΜΕ ΡΗΞΗ ΕΝΤΕΡΟΥ
Σοκ στην Καρδίτσα: Στην εντατική 3χρονη μετά από ξύλο -Συνελήφθη η μητέρα της
Φωτογραφία: Pixabay

Νέο σοκ με την αποκάλυψη ενός ακόμη περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κοριτσάκι τριών ετών μεταφέρθηκε πριν λίγες ημέρες εσπευσμένα  σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων νοσοκομείου της Αθήνας, όπου και νοσηλεύεται, με σημάδια σωματικής βίας.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποιοι κακοποίησαν την ανήλικη, η οποία από το ξύλο υπέστη ρήξη εντέρου και πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Την υπόθεση ερευνά η Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας αφού το κακοποιημένο κοριτσάκι, φαίνεται να έχει γεννηθεί στον Τύρναβο αλλά ζει με την 20χρονη μητέρα του στους Σοφάδες Καρδίτσας.

 

Γιατί θα πρέπει να έχουν ΟΛΟΙ το δικαίωμα να κάνουν παιδιά και να μένουν  μαζί τους; Αυτό το πανάθλιο υποκείμενο-“μάνα”, που σάπισε  το κοριτσάκι της στο ξύλο, θα της το ξαναδώσουν να υποστεί εν καιρώ τα ίδια;

΄Ενα από τα σπουδαιότερα καθήκοντα της Πολιτείας είναι η προστασία του παιδιού. Χωρίς όρους, χωρίς φειδώ  κόπων και εξόδων.

Το παιδί είναι από τη φύση του αδύναμο, ανυπεράσπιστο, ευάλωτο. Ας έχουμε τις κεραίες μας σηκωμένες, ως κοινωνία ,όταν πρόκειται για παιδιά.

3. «ΤΟ ΕΙΠΑ ΕΥΘΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ»
Καμμένος: Αν επέμενε η κυβέρνηση κι έλεγε ότι αγνοούμε την Εκκλησία, δεν θα τη στήριζα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS /ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εν τάξει. ΄Ενα χαμένο κορμί είναι ο Καμμένος και το ξέρει η κοινωνία. Τα δίνει όλα για την καρέκλα του. Κι ας λέει. Πλευρίζει τον Ιερώνυμο, του κάνει τεμινάδες και λεει, αυτά που λέει,  για να τον πριμοδοτήσει με τίποτα εκκλησιαστικές ψήφους από το όντως  “βαθύ πηγάδι” της εκκλησίας.

Γιατί, αν, όπως λέει, ο κυβερνητικός  συνέταιρος έριχνε την κυβέρνηση, την οποία  στηρίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, όπως ισχυρίζεται,  για λόγους …εθνικούς, επειδή είναι πατριώτης δηλαδή, ,τότε είναι σαν να παραδέχεται πως δεν είναι Ελληνάρας, αλλά…Ορθοδοξάρας.

Επομένως το κόμμα του δε θα έπρεπε να λέγεται ΑΝ.ΕΛ,αλλά ΑΝ.ΟΡ. Μια σκέτη ανηθικότητα αυτό το άτομο.

 

4. Ερευνα: Ποια παιδιά είναι πιθανότερο να αρχίσουν το κάπνισμα και το αλκοόλ

 

Τα παιδιά που έχουν χάσει κάποιον από τους γονείς τους εξαιτίας θανάτου ή διαζυγίου, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, προτού καν γίνουν έφηβοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

΄Ερευνες του…ποπού είναι αυτες και σε καμιά περίπτωση  επιστημονικές. Αν  δεν τις υποκινεί-χρηματοδοτεί η εκκλησία, κυρίως η καθολική και η  προτεσταντική  “Λερναία ΄Υδρα”, διεξάγονται  από “επιστήμονες” στενοκέφαλους, που αναπαράγουν στερεότυπα και  ξεκινούν “έρευνες” με λαθεμένες συνταγές.

΄Οπως αυτη ακριβώς  τη συνηθισμένη θρησκευτική και κοινωνική  (καθόλου επιστημονική) ατάκα πως τα  παιδιά των χωρισμένων γονιών είναι ….κατεστραμμένα παιδιά! Στο μεταξύ, το 70% των γάμων και των πάσης φύσεως όμοιων συμβιώσεων  παγκοσμίως,  έχουν λυθεί ή θα λυθούν σύντομα.΄Αρα να αναμένουμε  απο εδώ και πέρα το…τέλος του κόσμου.

Σε όλα τα φοβερά και τρομερά που υφίστανται ή θα υποστούν τα παιδιά, όσων δε ζουν υπό κοινή στέγη ,έστω ,κι αν σφάζονται ή βρίζονται ως ναύτες λιμανιού οι γονείς τους, προστέθηκε τώρα και η επιρρέπεια των συγκεκριμένων παιδιών στο κάπνισμα και το αλκοόλ. Μάλιστα!

Μια ερώτηση θα κάνουμε μόνο   στους “ερευνητές” της  επιστημονικοφανούς  αυτής έρευνας. Τα παιδιά των προηγούμενων γενιών, που ήταν παιδιά μη χωρισμένων (κατά κανόνα) γονιών, γιατί από την εφηβεία ακόμα, αλλά και ως τα γεράματα, κάπνιζαν και καπνίζουν σαν …αράπηδες;

Τρελά πράγματα ακούμε, ακόμα και από επιστήμονες, όταν κινούνται ως μαριονέτες  σε σκοπιμότητες και στρατευμένες έρευνες. Η εκκλησία πρωτοστατεί σε τέτοιες προπαγάνδες. Ας έχουμε το νου μας και ας τους “ξεβρακώνουμε”. Και έχουν πολύ προσωπικό υπό την …καθοδήγηση-επιτήρησή της (κυρίως με διάφορο), τουλαχιστον η Καθολική εκκλησία και οι διάφορες (πολυποίκιλες) εκκλησίες των Διαμαρτυρομένων.