ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΣΚΕΣΙ  ΚΕΦΑΛΙΑ ΦΥΓΑΔΩΝ ΣΤΟ “ΣΟΥΛΤΑΝΟ”
  2.  ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΟΙ, ΜΟΝΟΙ-ΔΙΠΛΟΙ, ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.  ΣΩΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ;
  3.  Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ  “ΒΑΒΕΛ”.  ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ .
  4.  ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
  5. ΕΞΑΡΧΕΙΑ.Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ…
  6. ΚΑΙ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.
1. Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς-Εφεση & για άλλους 3
Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς-Εφεση & για άλλους 3

Δεν είμαστε πραξικοπηματίες» δήλωσαν οι τρεις Τούρκοι, αρνούμενοι να εκδοθούν στην Τουρκία και υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουν στη γειτονική χώρα μια δίκαιη δίκη. Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είχε εισηγηθεί τη μη έκδοση των τριών αξιωματικών (όπως και των υπολοίπων τριών χθες), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση».

Μάλιστα, επεσήμανε και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής: «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». Επικαλέστηκε, επίσης, τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών Αρχών, ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατώθηκαν επιτόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών Αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα, καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή και όχι νομικό κείμενο».

Είναι δικαστές. Και ως εκ της ιδιότητάς τους υποτίθεται πως διαθέτουν  αυξημένη ευαισθησία σε θέματα ανθρωπισμού. Φαίνεται όμως πως δεν έχουν.  Στην απόφαση της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών οι δικαστές συντάχτηκαν με την κυβερνητική γραμμή που είναι αυτή ακριβώς. Να μην τα χαλάσουμε με τον …πολυχρονεμένο Σουλτάνο και μας κάνει “γυμνάσια” στο Αιγαίο. Επομένως, ας του στείλουμε πεσκέσι τα κεφάλια των Τούρκων φυγάδων, να ησυχάσουμε.

Στο βωμό τις σκοπιμότητας και της πιθανολόγησης πως η μη έκδοση των αντιπάλων στην Τουρκία, θα έκανε…Τούρκο τον Τούρκο δικτάτορα , «ας πάει και το παλιάμπελο».  Δώστε του στον «τροβά»  τα κεφάλια των αξιωματικών. Μήπως είχαμε πέτσα και τη χάσαμε;

Μας έχει συνηθίσει η ελληνική δικαιοσύνη σε τέτοιες αισχρές, εγκληματικές  διαπλοκές. Δεν είναι η πρώτη φορά ,που θυσιάζει το δίκαιο και τις διαχρονικές αξίες σε  συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Βεβαίως, υπάρχουν και  εκπρόσωποι της  δικαιοσύνης, σαν την  εισαγγελέα Ευσταθία Καπαγιάννη ,που διασώζουν την τιμή και το κύρος του θεσμού και κάνουν τη διαφορά  με  εκείνους από τους συναδέλφους της που  είναι επιλήσμονες των καθηκόντων τους. ΄Ομως, «ένας κούκος δε φέρνει την ΄Ανοιξη». Χρειαζόμαστε (και θα τους βρούμε),κι άλλους, πολλούς τέτοιους.

Τότε, θα λέμε πως σ΄ αυτή τη χώρα υπάρχει επιτέλους πολιτικός και δικαιικός πολιτισμός. Θα είναι αυτοί, που ,εκτός των άλλων,  θα δικάσουν όλους εκείνους που σήμερα ασελγούν ατιμωρητί  στη  έννοια της δικαιοσύνης και του διεθνών νομίμων.

2. Ο Ανδρέας Γεωργίου υποψήφιος για το βραβείο «Politico 28»
Ο Ανδρέας Γεωργίου υποψήφιος για το βραβείο «Politico 28»

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε., που θα απονείμει για το 2017 το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico στις Βρυξέλλες.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του κ. Γεωργίου το δίκτυο Politico κάνει αναφορά στην ανάληψη των καθηκόντων του το 2010, όταν ήρθε στην Ελλάδα από την Ουάσιγκτον, όπου εργαζόταν στο ΔΝΤ, αλλά και τις κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος και παράβαση καθήκοντος, για την οποία αθωώθηκε, που τον έφεραν τότε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αν και σήμερα ζει στο Μέριλαντ, γράφει το Politico, «ο κ. Γεωργίου επανήλθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο λόγω της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την ουσία της υπόθεσης με το έλλειμμα».

Το Politico αναφέρεται και στα αγαπημένα ομηρικά έπη του κ. Γεωργίου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και φιλοξενεί μια δήλωση του ιδίου για τη δικαστική του περιπέτεια.

΄Αλλη μια άγρια ιστορία  της διαπλοκής της ελληνικής δικαιοσύνης η υπόθεση Γεωργίου.  Η περιπέτεια του  πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ περνάει στην ιστορία, για να θυμίζει στις γενιές πόσο διεφθαρμένη υπήρξε  η πολιτική και η δικαιοσύνης στη χώρα μας επί των ημερών μας. Θα φρίττουν με αυτά που θα μαθαίνουν οι ΄Ελληνες τους μέλλοντος. Δε θα πιστεύουν πως συνέβησαν.

Εμείς, όμως, είμαστε εδώ για να διασώσουμε στην ιστορική μνήμη την ανηθικότητα και τη διαφθορά που επικρατούν σήμερα σ΄αυτό που λέμε ελληνικό κράτος. Ελάχιστα άλλα κράτη παγκοσμίως κι αυτά «αφρικανικής» προέλευσης, συναγωνίζονται το ελληνικό στην …τριτοκοσμικότητα σε όλους τους τομείς.

Γράφαμε για την περιπέτεια του  Γεωργίου:

 

.FAZ: Για το θεαθήναι η δίκη Γεωργίου-Η Αθήνα αναζητά ένοχο για την κρίση
 FAZ: Για το θεαθήναι η δίκη Γεωργίου-Η Αθήνα αναζητά ένοχο για την κρίση

«Μια δίκη για το θεαθήναι εναντίον του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της  Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία κάνει λόγο για μια- στην ουσία- πολιτική δίκη με στόχο την ανεύρεση ενόχου για την κρίση.

Ειδικότερα στην εξαγγελθείσα δίκη του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Μια δίκη για το θεαθήναι εναντίον του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας».

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στον υπότιτλο αναφέρεται «Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου (…)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα οδεύει προς μια πολιτική δίκη που αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστροφικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κινδυνεύει με έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Οι διεθνείς πιστωτές των Ελλήνων, από την πλευρά τους, κινδυνεύουν να χάσουν μια αξιόπιστη στατιστική βάση για την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας».

Όπως σημειώνει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση η εφημερίδα, «η λαϊκίστικη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει απροκάλυπτα πόσο πολύ εργάζεται στην κατεύθυνση της συστηματικής κατάληψης θέσεων ισχύος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης που ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση».

«Τραγικό πρόσωπο σε αυτό το ελληνικό δράμα», συνεχίζει η FAZ, «ο Ανδρέας Γεωργίου, ένας έλληνας οικονομολόγος ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα, αλλά σπούδασε και σταδιοδρόμησε μέχρι το 2010 στις ΗΠΑ. Όταν ο Γεωργίου ορίστηκε τον Αύγουστο του 2010 επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ξένο σώμα στην οικογενειοκρατία της αθηναϊκής πολιτικής και στον βούρκο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Γι΄ αυτό και πολλοί εχθροί έχουν τώρα κατά νου την εκδίκηση. Ο Γεωργίου όμως επελέγη ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο στη θέση του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, επειδή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος».

Κουταμάρες  γράφει η  Deutsche Welle.  Επιπόλαιη δημοσιογραφική προσέγγιση του θέματος. Σιγά, που είναι τραγικό πρόσωπο (και γιατί να είναι;)  ο Γεωργίου.
Ουδείς τολμά να  κατα-δικάσει το Γεωργίου.  ΄Ολοι γνωρίζουν στην Ελλάδα γιατί και ποιοι  θέλουν μια  τέτοια δίκη. Για να καλύψουν τις ευθύνες  της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που διπλασίασε το χρέος και εκτόξευσε το έλλειμμα πάνω από 15%. Αυτός είναι ο βασικός ένοχος της χρεοκοπίας της χώρας.
Η Νεο-ΕΡΕ (Ν.Δ) θέλει πάση θυσία να βγάλει «καθαρό» τον Κώστα Καραμανλή. Κι ας λένε πως ο Κυριάκος έχει διαφοροποιηθεί απ΄αυτή τη γραμμή. Αν τολμήσει ο Μητσσοτάκης να στήσει στο απόσπασμα  τον «ανιψιό», θα τον  σταυρώσουν στο λεπτό.
 Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας με εντολή του οποίου  κίνησαν δικαστική δίωξη οι μαριονέτες του Αρείου Πάγου, επιθυμεί κι αυτός να συνεχίζει να είναι στο απυρόβλητο ο Κωστάκης. ΄Εχουμε, άλλωστε γράψει τόσα πολλά γι΄αυτή τη σχέση  Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή.
Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το μυστικό. Στη σιωπηρή συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων να ρίξουν στην πυρά έναν αθώο (Γεωργίου), για να σωθεί ο …μεγάλος (Κωστάκης). Μόνο που δε θα τολμήσει η διαπλεκόμενη ελληνική δικαιοσύνη να προχωρήσει σε τέτοια καταδίκη. Κι αν το κάνει, θα καταπέσει η απόφαση με την καταδίκη  Γεωργίου πανηγυρικά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Κάνουν πως δεν τα γνωρίζουν αυτά.
Αλλά είναι και το άλλο.»Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».  Ο Κώστας Καραμανλής έχει δικαστεί και καταδικαστεί στο αδέκαστο δικαστήριο της Ιστορίας. Τώρα, αν οι διεφθαρμένοι ΄Ελληνες «πολιτικοί», το κομματικό κράτος με τους χειραγωγημένους θεσμούς και τα πελατειακά κόμματα θέλουν να «βγάλουν λάδι» τον Καραμανλή και δεν το στέλνουν σε ειδικό δικαστήριο, είναι δικό τους πρόβλημα.
Οι οπαδοί σιγά-σιγά θα εξαφανίζονται από τη χώρα. ΄Οσο περνάει ο καιρός και έρχονται νέες γενιές,  οι πολίτες θα είναι πιο πολλοί. Και τότε, όταν  εκλείψει, ή έστω ελαττωθεί αισθητά ο συρφετός των οπαδών, θα  καθίσει και ο Κωστάκης με την παρέα του στο ειδικό δικαστήριο. Είναι υπόθεση ζωής και θανάτου για   κομματικό σύστημα της χώρας. Αλλιώς, θα καταρρεύσει συθέμελα.
Αλλά, κι αν δε συμβεί αυτό και δεν τον δικάσουν οι ΄Ελληνες,  οι ΗΠΕ (Ενωμένες Πολιτείες Ευρώπης) δεν πρόκειται να καλύψουν τον «ανιψιό».Δεν έχουν κανένα λόγο. Θα καθίσουν  οι Ευρωπαίοι τον τ.πρωθυπουργό στο σκαμνί. Επομένως, δε σώζεται σε καμιά περίπτωση. Και το γνωρίζει. Είναι μέγα το έγκλημά του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο στα χρόνια μετά τη λεγόμενη μεταπολίτευση.
3. Το βίντεο που σπάει καρδιές -Πολωνός παππούς μαθαίνει αγγλικά για να μιλήσει στο εγγόνι του [βίντεο]
Το βίντεο που σπάει καρδιές -Πολωνός παππούς μαθαίνει αγγλικά για να μιλήσει στο εγγόνι του [βίντεο]

Υπάρχει σχεδόν κάθε χρόνο μια διαφήμιση με παππούδες που συγκινεί τους χρήστες ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, ο νικητής, προς το παρόν, είναι ένας Πολωνός παππούς ο οποίος μαθαίνει αγγλικά για να μπορέσει να πάει στο Λονδίνο να δει το εγγόνι του, για πρώτη φορά. Το βίντεο έγινε viral.

Η διαφήμιση ανέβηκε σε ένα άγνωστο πολωνικό σάιτ, το Allegro, και ξεκινάει με έναν συμπαθητικό ηλικιωμένο άντρα που ανοίγει το πακέτο που φθάνει με τον κούριερ και περιέχει έναν οδηγό εκμάθησης αγγλικών για αρχαρίους.
Ο παππούς φοράει τα γυαλιά του, φτιάχνει το τσάι του και κάθεται με το βιβλίο να μάθει τη γλώσσα. Αρχίζει να αποστηθίζει φράσεις σε σπαστά αγγλικά.


Για να μάθει το λεξιλόγιο, ο παππούς κολλάει στίκερς σε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι του, στην τουαλέτα, στο ψυγείο, ακόμη και στον σκύλο του.
Σε μια ξεκαρδιστική σκηνή, λέει φωναχτά «I love you, you are perfect», μέσα στο λεωφορείο, προκαλώντας έκπληξη σε μια νεαρή κοπέλα που κάθεται μπροστά του.
Τον βλέπουμε στη συνέχεια στο αεροπλάνο για το Λονδίνο, να επαναλαμβάνει, με αγωνία, «Hi, I am».
Παίρνει ένα μαύρο ταξί το οποίο τον αφήνει σε ένα όμορφο σπίτι διακοσμημένο με δύο χριστουγεννιάτικα δένδρα στην είσοδο. Την πόρτα ανοίγει ένας άνδρας, προφανώς ο γιος του, και τον καλωσορίζει στο σπίτι, όπου ένα μικρό κοριτσάκι περιμένει αμίλητο σε μια γωνία.
Γονατίζει, τα μάτια του είναι υγρά, και λέει στο κορίτσι, στα αγγλικά: «Γεια σου, είμαι ο παππούς σου».

Ας καταργήσουμε επιτέλους τις γλώσσες που χωρίζουν τους ανθρώπους. Η πολυγλωσσία, η “Βαβέλ” είναι φασισμός.  Μια από τις χειρότερες συνισταμένες του εθνικισμού και του ρατσισμού.

 Οι άνθρωποι είναι καμωμένοι να  επικοινωνούν μεταξύ τους, να μοιράζονται τις λύπες και τις χαρές. Και ένα μέσο, εργαλείο, καλύτερα,  είναι η γλώσσα.  Η πολυγλωσσία  στέκεται εμπόδιο σε τέτοια επικοινωνία. Υψώνει  «σύνορα” και φραγμούς.

Μια μέρα των ημερών θα υπάρχει μία γλώσσα σε όλο τον κόσμο.  Πιθανολογούμε πως αυτή  θα είναι η αγγλική, που και ο μισός σχεδόν πλανήτης, κι αν δεν τη μιλάει ως μητρική, γνωρίζει στοιχεία της.

 Πέρα απ΄αυτό, η αγγλική είναι και μια  πλούσια γλώσσα.   Πολύ “ευαίσθητη” αλλά και ικανή  να δουλέψει  υψηλές έννοιες και να εκφράσει γραπτά ή προφορικά οποιαδήποτε δυνατή σκέψη.

4. Ανοιχτά καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου ζητά το ΔΝΤ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Alexandros Michailidis / SOOC

΄Εχω γυρίσει όλη σχεδόν την Ευρώπη και όχι μόνο ως τουρίστας. Σε καμιά χώρα δεν παρατηρείται αυτό το αίσχος της Ελλάδας. Τα καταστήματα κλειστά Δευτέρα, Τετάρτη , Σάββατο απόγευμα. Και Κυριακή ΟΛΗ μέρα! Για να μη μιλήσουμε γα τις «κουφές», μοναδικά…ελληνικές   αργίες στη διάρκεια του έτους. Ακόμα και τα φαρμακεία, χρόνια τώρα, περισσότερο χρόνο ήταν κλειστά παρά ανοιχτά. Και υποτίθεται πως δεν είναι μόνο μαγαζιά, αλλά πρωτίστως επιτελούν…κοινωνικό έργο. Τρομάρα τους

Τα σούπερ μάρκετ  το ίδιο. Κλειστά Κυριακές και αργίες. Και τις υπόλοιπες ώρες στις εννιά και τις οκτώ το βράδυ, βάζουν λουκέτο. Τέτοια προκομάρα,  μιλάμε.

 Και ποιο τάχα είναι το  πρόσχημα του εργατοπατερισμού;  Για την ανάπαυση  των εργαζομένων, μας λένε. Για τα συμφέροντα των «Βασιλόπουλων” λέμε εμείς  κι αφήστε τις παγαποντιές. Γιατί αν ανοίξουν τα σουπερμάρκετ  Κυριακές και αργίες ,θα αναγκαστεί  το αφεντικό  να προσλάβει  προσωπικό, που σημαίνει  θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα φάει κόσμος ψωμάκι.

Και πέρα απ΄αυτό, που είναι, βέβαια,  το σημαντικότερο, θα μπορεί  και  ο κόσμος να ψωνίσει με την άνεσή του. Να μη  τρέχει από τη δουλειά  με την ψυχή στο στόμα να προλάβει ανοιχτά τα μαγαζιά να πάρει γάλα στα παιδιά του.

Πραγματικά, είμαστε  χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας». Γελάνε απαξάπαντες μαζί μας.  Και δεν έχουν άδικο.

5. ΕΡΜΑΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΝΔ για τα επεισόδια: Ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα

Η ΝΔ θα αποκαταστήσει το νόμο, την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας την «μάχη» αντιεξουσιαστών-ΜΑΤ στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

 «Ερμαιο στις διαθέσεις των γνωστών – αγνώστων έγινε, για άλλη μια φορά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το κέντρο της Αθήνας.

Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας αναφέρεται στο ιδιότυπο άβατο των Εξαρχείων, παρά στο σύνολο των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους ότι με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο δια (των γνωστών)  δωρεών φοιτήσας  στο Χάρβαρντ, υιός του πρώην (και αλήστου μνήμης)  πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο «γνωστός  και μη εξαιρετέος» Κυριάκος, έχει στείλει εδώ και καιρό …τελεσίγραφο   πως θα… καθαρίσει ,λέει,  τα Εξάρχεια. “Κούνια που τον κούναγε”!

 Πρέπει πράγματι να είναι εντελώς ανόητος και θρασύς. Μόνο άφρονας (και  δυστυχώς  προαλειφόμενος και για  πρωθυπουργός, μη  χάσουμε!), θα προχωρούσε σε τέτοια προκλητική εξαγγελία. Θα τολμήσει να “ανοίξει τον ασκό του Αιόλου”, που αν ξεχυθούν απο κει μέσα οι μανασμένοι  αέρηδες  θα τον πάρουν  και θα τον σηκώσουν  πρώτα εκείνον;

Καλά. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει.Κανέναν σύμβουλο της προκοπής δεν έχει; Σε όλη την Νεοδημοκρατική παρέα μόνο  «φυτά» τελικά κυκλοφορούν;

Δε διέθετε φυσικά τα  “διαπιστευτήρια”, για να περάσει ποτέ στην πλατεία.  Γι΄αυτό και αγνοεί τα τεκταινόμενα στο «άβατο». Γιατί παλιότερα,  όταν και ο Κυριάκος ήταν έφηβος, όσοι “πίναμε τον καφέ” μας στη Μαρονίτα και στο Φλοράλ ή βλέπαμε ψαγμένες ταινίες στο Βοξ,  είχαμε κάνει «κατάληψη» στην πλατεία και απαγορεύαμε δια ροπάλου  την είσοδο ανεπιθύμητων. Πώς θα τολμούσε, λοιπόν, να περάσει ποτέ  τα «σύνορα» ένας Κυριάκος Μητσοτάκης; Τί ήταν τα Εξάρχεια; Χάρβαρντ να κάνει δωρεές, για να δικαιούται είσοδο και έξοδο;

Τα Εξάρχεια δεκαετίες τώρα είναι σύμβολο. Ιδέα! Αντίστασης, διαφορετικότητας, αναρχισμού.  Δεν είναι τόπος για τους «Κυριάκους». Εκεί περπάτησαν και   «αγίασαν»  την πλατεία διανοητές, συγγραφείς,  ποιητές, καλλιτέχνες, επαναστάτες .  Της… “από δω  όχθης”.

Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως υπήρξε και ακόμα είναι ,στέκι προβληματικών τύπων, εξαρτημένων ατόμων, που προσπαθούσαν και προσπαθούν να κάνουν γκέτο δικό τους την πλατεία. ΄Εμποροι, ημεδαποί και αλλοδαποί, προκλητικά, σήμερα περισσότερο, “δείχνουν τα δόντια” τους. Θέλουν το “έδαφος” δικό τους . Δε θα τους επιτραπεί όμως να το κατακτήσουν.

Παλιότερα, όποιος έμπορος τολμούσε να περάσει τα σύνορα, έφευγε κλοτσηδόν, όχι μόνο από την πλατεία, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή. Τότε τουλάχιστον κρύβονταν και δεν τολμούσαν να προκαλέσουν.  Σήμερα, έχουν αποθρασυνθεί εντελώς και ζητούν τον ασφυκτικό έλεγχο των Εξαρχείων.

Δε θα τους περάσει. Ούτε στους εμπόρους των ουσιών, αλλά ούτε στο Κυριάκο, που βιάστηκε  να  στείλει μήνυμα στους νοικοκυραίους ,πως θα…ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή     με τα Εξάρχεια, για να  καβατζώσει τις ψήφους τους.

Να  θυμάται πως αν τα βάλει με τα Εξάρχεια και κάνει την αποκοτιά  να ρίξει περισσότερους πρεζέμπορους  στην πλατεία, για να δημιουργήσει σύγχυση και άλλοθι, τότε, αν  το τολμήσει, αυτή η πλατεία θα γίνει ο πολιτικός του τάφος. Αποκλείεται να αντιληφθεί ο ίδιος το γιατί. Αλλιώς, δε θα τον λέγαν Κυριάκο Μητσοτάκη. Εμείς εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.

6. 75 χρόνια από την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ
Φωτογραφίες: AP

αν σήμερα, 75 χρόνια πριν, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, οι ΗΠΑ δέχονταν ένα βαρύ πλήγμα ουσίας και γοήτρου: Η ιαπωνική αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του στόλου των ΗΠΑ και τις έβαλε στον Πόλεμο.

Η ιαπωνική επίθεση κατά του αμερικανικού στόλου στη Χαβάη, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, σηματοδοτεί την είσοδο των Αμερικανών στον πόλεμο αλλά και την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγες μόνο μέρες πριν την ιαπωνική επίθεση κατά του Περλ Χάρμπορ ένα περιοδικό χαρακτήριζε την Χαβάη, την 50η Πολιτεία των ΗΠΑ, ως «ευτυχή κόσμο σε μια θάλασσα ειρήνης». Την ημέρα εκείνη δύο στρατιώτες, ο Τζορτζ Έλιοτ και ο Τζόζεφ Λόκαρντ πραγματοποιώντας πρώτες δοκιμές ενός νέου συστήματος ραντάρ, παρατήρησαν πλήθος κουκίδες στην οθόνη. Οι προϊστάμενοί τους τις απέδωσαν ωστόσο σε τεχνικό πρόβλημα.

Κατά την επιστροφή των δύο Αμερικανών στην στρατιωτική τους βάση έγιναν μάρτυρες μιας από τις πιο διάσημες επιθέσεις στην πολεμική ιστορία. Εκατοντάδες ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού που βρίσκονταν αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ. Με την «Ημέρα της ντροπής», όπως την ονόμασε ο τότε πρόεδρος Ρούζβελτ, οι ΗΠΑ εισέρχονταν στον πόλεμο.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνονταν ήδη για αρκετά χρόνια στην Ασία. Η Ιαπωνία κατέγραφε τη μια νίκη μετά την άλλη, καταλαμβάνοντας πολλά κινεζικά εδάφη και διαπράττοντας φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου. Αντιδρώντας η Ουάσιγκτον επέβαλε εμπάργκο πετρελαίου στο Τόκιο. Οι Ιάπωνες είχαν δύο επιλογές: είτε να αποδεχθούν τις αμερικανικές κυρώσεις είτε να κάνουν πόλεμο. Επέλεξαν το δεύτερο γνωρίζοντας ότι μόνο με αιφνιδιασμό θα μπορούσαν να πλήξουν μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ.

Στην ιαπωνική στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν έξι αεροπλανοφόρα που ξεκίνησαν να διανύσουν την απόσταση των 5.000 χλμ μέχρι τη Χαβάη.

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού των Αμερικανών, οι περισσότεροι ασυρματιστές παρέμειναν στην Ιαπωνία ανταλλάσσοντας αδιάφορα μηνύματα.

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, σε καιρό ειρήνης, 400 ιαπωνικά αεροσκάφη επιτίθονταν στον αμερικανό στόλο καταστρέφοντας το ένα πολεμικό μετά το άλλο.

Η αμερικανική άμυνα οργανώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι υποστηρίζεται συχνά. Όμως η μάχη ήταν άνιση.

Την ώρα που οι Ιάπωνες πανηγύριζαν τη νίκη τους στα αεροπλανοφόρα, οι ΗΠΑ είχαν παραλύσει.

2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του Ειρηνικού καταστράφηκε και η Ιαπωνία συνέχιζε να καταλαμβάνει χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση όλο και περισσότερες κινεζικές περιοχές.

Όμως η ιαπωνική κυριαρχία στην περιοχή του Ειρηνικού διήρκησε μόλις έξι μήνες, διότι τα περισσότερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα γλύτωσαν από την επίθεση, μιας και βρίσκονταν στα ανοιχτά.

Στην μάχη του Μίντγουεϊ, που θεωρείται το Στάλιγκραντ της Ασίας, οι Αμερικανοί βύθισαν τέσσερα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα. Μέχρι το τέλος του πολέμου η Ιαπωνία κατασκεύασε άλλα επτά αεροπλανοφόρα, ενώ οι ΗΠΑ συνολικά 90!

Τα εγκλήματα των Γιαπωνέζων στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο υπήρξαν…ισάξια εκείνα των Ναζί της Γερμανίας.  Πολλά μάλιστα ακόμα χειρότερα. ΄Ομως δεν έχει ακόμα και σήμερα τονιστεί ούτε καταδικαστεί δεόντως εκείνη η θηριώδης συμπεριφορά των Γιαπωνέζων κι αυτό εξαιτίας της άλλης πρωτάκουστης εγκληματικής συμπεριφοράς  των ΗΠΑ να ρίξουν τις ατομικές βόμβες στις Ιαπωνικές πόλεις Χισορίμα και Ναγκασάκι. Έτσι  και οι δύο  εγκληματικές εξουσίες πάτσισαν τα εγκλήματα τους και ιστορικά δε δικαιώθηκαν ακόμα και σήμερα τα θύματα της  πολεμικής μανίας των Ιαπώνων σε όλη την Ασία και όχι μόνο κατά την  την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.