ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.
α. Kλιμάκιο της ΕΛΑΣ στη Βραζιλία, για τις έρευνες για τον πρέσβη, Κυριάκο Αμοιρίδη
Kλιμάκιο της ΕΛΑΣ στη Βραζιλία, για τις έρευνες για τον πρέσβη, Κυριάκο Αμοιρίδη
β. Δολοφονία Αμοιρίδη: Επί 24 ώρες έψαχνε ο δράστης πού να αφήσει τη σορό του πρέσβη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη.

Οπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, o δράστης της δολοφονίας, ο 29χρονος Σέρτζιο Μορέιρα, και εραστής της χήρας του πρέσβη οδηγούσε επί 24 ώρες προκειμένου να βρει το κατάλληλο μέρος για να ξεφορτωθεί τη σορό του Αμοιρίδη.

Συγκεκριμένα, οδηγώντας το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο πρέσβης, έκανε πάνω από 300 χιλιόμετρα φτάνοντας μέχρι την ορεινή πόλη Νόβα Φριμπούργο. Τελικά, αποφάσισε να επιστρέψει στη Νόβα Ιγουάτσου και να κάψει το όχημα μαζί με τη σορό του πρέσβη κάτω από μια γέφυρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χήρα του πρέσβη είπε στην αστυνομία ότι έβαλε την κόρη της για ύπνο και δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί. Είδε τις κηλίδες αίματος στον καναπέ την επόμενη μέρα και έμαθε για τη δολοφονία από τον 29χρονο εραστή της. Η χήρα του πρέσβη αρνείται κάθε συμμετοχή στη δολοφονία, ωστόσο η αστυνομία εκτιμά ακριβώς το αντίθετο. «Μου μοιάζει για ένα άτομο που γνώριζε τι έκανε, ήταν σίγουρη ότι αστυνομία δεν θα εξιχνιάσει το έγκλημα» δήλωσε ο αστυνομικός Evaristo Magalhães.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται πως ο τρίτος συλληφθείς δεν είναι τελικά εξάδελφος του 29χρονου, αλλά ανιψιός του. Δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή, λέει πως η χήρα του πρέσβη, Φρανσουάζ, είδε το πτώμα τυλιγμένο σε χαλί. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η Φρανσουάζ τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει αν μιλήσει.

Σεισμός πολλών ρίχτερ στη βιομηχανία παραπληροφόρησης η δολοφονία Αμοιρίδη. Και τί δε γράφτηκε -ειπώθηκε   όλες αυτές τις ημέρες. Χρονιάρες μάλιστα! Λεπτομέρειες ανατριχιαστικές για το έγκλημα στη Βραζιλία, ,που δεν ήταν φυσικά   απαραίτητο  να δουν το φως της δημοσιότητας. Ικανοποιούσαν,όμως, τη σφοδρή πείνα των σκουπιδοφάγων για τέτοια ερωτικά σκάνδαλα και οι καλές εφημερίδες, τα κανάλια, οι ιστότοποι πώς ναα τους χαλάσουν την όρεξη;

Τεράστια, λοιπόν έκταση πήρε το θέμα ,αφού η δολοφονία του άτυχου πρεσβευτή τα είχε όλα.  Ειδικά, έρωτα, σεξ, απιστία,  εραστές, πάθη ανομολόγητα. ΄Ολα κινήθηκαν γύρω απ΄αυτό το θέμα. Την άπιστη σύζυγοηθική αυτουργό της δολοφονίας και το σκληρό δολοφόνο εραστή της, που συνωμότησαν, για να βγάλουν από τη μέση το εμπόδιο  του έρωτά τους, που δεν ήταν άλλος από το σύζυγο.

Αναφερθήκαμε στο συγκεκριμένο,  όντως στυγερό και επαίσχυντο έγκλημα για ένα και μοναδικό λόγο. Ο  τραγικός  Κυριάκος  Αμοιρίδης ήταν πρέσβης στη Βραζιλία. Ο επίσης τραγικός καθηγητής Γιώργος Τριάρχης,  που δολοφονήθηκε στην Τασκένδη,  ήταν αποσπασμένος στο πανεπιστήμιο της  πρωτεύουσας  του Ουζμπεκιστάν και υπηρεσιακά ανήκε στην πρεσβεία μας στο Κίεβο. Είχε υπηρεσιακό (διπλωματικό) διαβατήριο και φυσικά ήταν, όπως και ο Αμοιρίδης, δημόσιος υπάλληλος.

Το Γιώργο Τριάρχη τον δολοφόνησε η μαφία της ομογένειας στην μέση του δρόμου στην Τασκένδη . Του άνοιξαν (κυριολεκτικά)  το κεφάλι στα δύο. Ο  άτυχος  καθηγητής ,όπως και ο εγώ ο ίδιος ,που υπηρετούσα τότε στην πρεσβεία μας  στο Κίεβο, είχαμε καταγγείλει απίστευτη διαφθορά με λεία εκατομμυρίων ευρώ που τσέπωναν διεφθαρμένοι πολιτικοί,  ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι  στο ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΠΘ καιεκπρόσωποιτάχα της ομογένειας στις πρώην ανατολικές χώρες. Ο Τριάρχης μάλιστα ,πέρα από τις καταγγελίες του, είχε προσφύγει  και στην ελληνική δικαιοσύνη με μήνυση  γι΄αυτή τη πρωτοφανή  υπόθεση της διαφθοράς  και της καταλήστευσης τεράστιων ποσών από το δημόσιο κορβανά.  Η εγκληματική οργάνωση στην Αθήνα, το Κίεβο  και την Τασκένδη, δε δίστασαν, μετά από αυτή την ενέργεια του καθηγητή , να τον απαγάγουν μια μέρα, να τον ανεβάσουν σε ταράτσα κτιρίου και  να του κάνουν εικονική εκτέλεση και βασανιστήρια  για ώρες, προειδοποιώντας τον πως, αν δεν αποσύρει τη μήνυση, θα τον σκοτώσουν.

Ο ηρωικός καθηγητής, όχι μόνο δεν έκανε πίσωόχι μόνο δεν απέσυρε τη μήνυση, αλλά έστειλε  πολυσέλιδη καταγγελία στις περισσότερες ελληνικές εφημερίδες και τα κανάλια, υποδεικνύοντας τους δράστες της επίθεσης  εναντίον τουεξηγούσε με λεπτομέρειες την υπόθεση της διαφθοράς,  τους εμπλεκομένους  και κατονόμαζε  τα άτομα που απειλούσαν να τον δολοφονήσουν. Την ίδια ώρα, έστειλε επείγον αίτημα στο γραφείο της πρεσβείας μας στο Κίεβο και κατεπείγουσα αναφοράαίτηση στην τότε υπουργό παιδείας  Μ. Γιαννάκου, για να τον ανακαλέσουν πάραυτα στην Αθήνα, επειδή κινδύνευε άμεσα η ζωή του.

΄Οσοι είχαμε προχωρήσει στις ίδιες καταγγελίες με τον Τριάρχη, κατεβήκαμε την ίδια εποχή από το Κίεβο στην Αθήνα και ζητήσαμε να συναντήσουμε  επειγόντως την υπουργό Παιδείας, για να την ενημερώσουμε πρόσωπο με πρόσωπο για τον έσχατο κίνδυνο που αντιμετωπίζαμε στις θέσεις που υπηρετούσαμε. Η πανάθλια υπουργός κρύφτηκε. Δεν τόλμησε να  μας δεχτεί. Καμιά προστασία, καμιά έρευνα για τις καταγγελίες.

Λίγο μετά, το Σεπτέμβρη του 2006, η εγκληματική οργάνωση εκτέλεσε τον καθηγητή Τριάρχη στη μέση της πόλης της Τασκένδης.   Οι φυλλάδες,τα  βοθροκάναλα,  δεν έβγαλαν τσιμουδιάΜόνο η εφημερίδα  “΄Εθνος” δημοσίευσε την επιστολή που τους είχε στείλει παλιότερα ο δολοφονημένος καθηγητής, αλλά, από κει και πέρα, και τούτη (κατόπιν εντολής φυσικά) σιώπησε. Ούτε  “Τύποςούτε εισαγγελέας ,καμιά  αρμόδια υπηρεσία στη χώρα δεν προχώρησε σε έρευνα για το έγκλημα και τις καταγγελίες. Βλέπετε, αν συνέβαινε αυτό, η πρώτη που θα έπρεπε να πάει φυλακή, ήταν η υπουργός Μ.Γιαννάκου, ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, αλλά και πολλά υψηλόβαθμα κομματικά μέλη της κυβέρνησης του Κ.ΚαραμανλήΚαι φυσικά μια σειρά από άλλα, υψηλόβαθμα κι αυτά στελέχη του ΥΠΕΞ και ΥΠΕΠΘ.

Για το λόγο αυτό, έθαψαν μέχρι σήμερα το θέμα. Τύπος, αστυνομία, δικαιοσύνη, υπουργεία. Ελάχιστοι στη χώρα είναι πληροφορημένοι γι΄αυτό το ειδεχθές έγκλημα και την απίστευτη διαφθορά και τη διαπλοκήΑκόμα ,11 ολόκληρα χρόνια μετά, οι δικαστές συνεχίζουν να  έχουν σε προστατευτική ομπρέλα όλους τους ενόχους, αφού μετά από αλλεπάλληλες αναβολές ακόμα δεν έχουν εκδώσει απόφαση στο ΣτΕ στην αγωγή που κατέθεσε ο γράφων εναντίον όλων των ενόχων και των δραστών.

ΑμοιρίδηςΤριάρχης . Συγκλονιστικοί οι θάνατοι και των δύο εκτός χώρας  ,αποσπασμένοι από το ελληνικό δημόσιο για υπηρεσία. Η δολοφονία του Αμοιρίδη έγινεσίριαλ σε συνέχειες.  Ξέρει και η… “κουτσή Μαριώ”  για το φρικτό  έγκλημα,που είχε σχέση με σκάνδαλο ερωτικό. Η επίσης φρικτή εκτέλεση  του  καθηγητή Γιώργου Τριάρχη ήταν  αποτέλεσμα της ηρωικής και υπεύθυνης στάση που τήρησε ένας δημόσιος λειτουργόςεκτελώντας τα καθήκοντά του.

Αλλά, και στο θάνατο ακόμα από δολοφονία δεν υπάρχει ισότητα, δεν έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση.  Προπαντός, όταν πίσω από την εγκληματική οργάνωση που δολοφόνησε τον καθηγητή Γιώργο Τριάρχηκρύβεται το απαίσιο πρόσωπο της εξουσίαςπου ξέρει πολύ καλά πώς και με πιο τρόπο θα κρύψει τις βρωμιές της.

 Ας μην κοιμούνται όμως ήσυχοι. Θα τους πλησιάσουμε μια μέρα. Δα δε βρίσκονται επ΄άπειρο στο απυρόβλητο. Θα τιμωρηθούν σκληρά. Θα πληρώσουν το διεστραμμένο έγκλημά τους.  Είναι υπόσχεση και καθήκον μας.