ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Ο Στέφανος Κορκολής μιλά για τη μάχη με τον καρκίνο
Φωτογραφία: NDPphoto

 

Αυτό που θα έλεγα στους νέους ανθρώπους, επειδή εγώ την πάτησα από το τσιγάρο, είναι σταματήστε το τσιγάρο. Απλά…», πρόσθεσε ο συνθέτης.

Το έχουμε γράψει και υπογράψει χίλιες φορέςΟ καπνιστής σε δημόσιο χώρο  είναι φασίστας. Κι ας παριστάνει πως αντιμάχεται το φασισμό. Οι συμπεριφορές μας  και όχι τί λέμε , χαρακτηρίζουν την ιδεολογίατα πιστεύω  και τις αρχές μας.

΄Οταν  για παράδειγμα μπαίνεις σε μια καφετέρια να πιεις καφέ και  βγάζεις ατάραχος  να ανάψεις τσιγάρο, αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν στον ίδιο χώρο άκαπνοι, ευαίσθητοι, παιδιά, έγκυοι, είσαι φασιστάκος.  Κι ας μη σου αρέσει να το ακούς. Με πατέντα μάλιστα, με παράσημο.

΄Ακουσα  παλιότερα στη Στενή  της Εύβοιας την παρακάτω ιστορία.

Πριν λίγα χρόνια, η κυρά  Μαρία του Γκέτσικα που έχει την ταβέρνα στην κεντρική  πλατεία του χωριούαρρώστησε . Πόνοι φοβεροί στο στήθος, να πιάνεται η ανάσα της,  να βγάζει   μαύρα φλέματα σωρό.

Την πάνε στη Χαλκίδα στο νοσοκομείο, ακτίνεςεξετάσεις, τη μαλώνει, μόλις κάνει τη σούμα των αποτελεσμάτων ο  γιατρός. “Κυρά μου, ξέρετε πώς είναι τα πνευμόνια σας; Πίσσα, κατράμι.  Πόσα τσιγάρα τη  μέρα καπνίζετε επιτέλους;” ΄Επαθε η γυναίκα.“Τί λες μανούλα μου, ,ποιο τσιγάρογυναίκα πράμα; Εγώ ούτε νια ούτε τώρα γρια  έβαλα ποτέ τσιγάρο στο στόμα μου. Τί είναι τώρα  τούτο που μου λες;”. Σκέφτηκεσκέφτηκε ο γιατρός, “τι δουλειά κάνεις, κυρά Μαρία μου”, τη ρωτάει. “Ταβέρνα έχω παιδί μου στο χωριό”, του λέει. “Εκεί μέσα δουλεύω όλη μου τη ζωή, 50χρόνια”. “Κατάλαβα, λέει ο γιατρός. 50 χρόνια καπνίζεις  χωρίς ατός σου να θες να καπνίζεις. Φρόντισαν, όμως,  οι άλλοι  να φλομώσουν και τα δικά σου πνευμόνια. Και τώρα καταλήξανε  χειρότερα κι από τα δικά τους.

Το παθητικό κάπνισμα είναι το χειρότερο. Δεν είναι που αναίτια, χωρίς δικιά σου επιλογή και ευθύνη πίνεις το κώνειο. Σε αναγκάζουν να το πιεις.  ΄Ασε που και ο οργανισμός του άκαπνου δεν έχει τις αντιστάσεις του καπνιστή. Εκείνος   έχει αναπτύξει άμυνες  με το χρόνο και γίνεται λιγότερο  ευάλωτος στις συνέπειες του καπνού.

 Θύμα  ο παθητικός καπνιστής ενός άγριου θύτη. Ενός παρανοϊκούΜαμελούκου“, που  αυτοκαταστρέφεταιαλλά παράλληλα,  ως  προκλητικά ανήθικοςπεθαίνοντας  θέλει να πάρει μαζί του και  άλλους. Γι΄αυτό μιλήσαμε για φασισμόΜόνο ένα τέτοιο άτομο θα έδειχνε τέτοια συμπεριφορά.

 Σε ένα σωρό χώρες που έχω ταξιδέψει,  το ελληνικό κακό δεν το συνάντησα  πουθενά. Το αίσχος του ΄Ελληνα καπνιστή, να ανάβει τσιγάρο και πίπα μπροστά σε μη καπνιστές, αλλά και  παιδιά  και εγκύους,  δεν το ματασυνάντησα. Και δε λέμε για Σουδία ,Γαλλία, τις πολιτισμένες  χώρες, που απαγορεύεται δια ροπάλου το κάπνισμα, αλλά  και  ο ίδιος, ο εξαρτημένος από τον καπνό, τραβιέται μακριά, έξω, ακόμα και μέσα στο αγιάζι για να ρουφήξει  τη δόση του.  Και ντρέπεται που τον κοιτάζουν.

Μιλάμε για τις βαλκανικές χώρες. ΄Εχουν τσίπα οι άνθρωποι κι εδώ. Αν ενοχλούν και τους  ζητήσεις να μη καπνίζουν δίπλα σου, ζητάνε συγγνώμη και  σταματάνε  χωρίς δεύτερη κουβέντα . Εδώ, αν  βγήκες  με το μωρό σου έξω  στο καρότσι  να φας ένα  σουβλάκι και  κάνεις παρατήρηση σε διπλανό καπνιστή, σου λέει…αει,ρε, κατούρα τα πόδια σου που θα το σβήσω! Οι πιο θρασείς σου αντιτείνουν πως είναι… φασισμός να τους ζητάς το αυτονόητο, εκείνο που δικαιούσαι.   Ποιος το λέει; Ο καραφασίστας.

Ας τους κυνηγήσουμε. Όχι χάδια πια. Σκληρή αυστηρότητα. Χρειάζεται δυνατό ακτιβιστικό κίνημα να καταπολεμηθεί ο ξεδιάντροπος αυτός τύπος του ΄Ελληνα καπνιστή. Είναι και τούτο ανάμεσα στα άλλα, πάμπολα κουσούρια της φυλής. Δεν είναι πια μια κακή συνήθεια,όπως λέγαμε παλιότερα που σκοτώνει το φορέα της. Δολοφονεί κανονικά  ο παλιάνθρωπος  αθώους, εγκύους,  παιδιά.

Να τους κηρύξουμε τον πόλεμο. Ο  καθένας στο χώρο του. Και όχι μόνο  εναντίον του τσιγάρου .Κυρίως, εναντίον του θρασύτατου     καπνιστή. Κόντρα στη νοοτροπία του, τον ατομικισμό, την περιφρόνηση των βασικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία, η  υγεία, η ζωή η ίδια.

  Κλωτσηδόν  να φεύγει από τους χώρους που τολμάει να βγάζει το φονικό του δηλητήριο για να σου  σακατεύει  με χαιρεκακία     και τα δικά σου τα συκώτια . Είναι δικαίωμά σου να απαιτείς το λογικό,το φυσικό,το επιβεβλημένο.

________________________________________________________________

1. Εξελίξεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει δημόσια το μάτι στη Φώφη για απλή αναλογική
Φωτογραφία: Sooc

Η κυβέρνηση το σκέπτεται σοβαρά

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε από την περασμένη Δευτέρα ότι μελετώνται σενάρια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νομού για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες όπως έχει ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει εκ νέου προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση:

  • Να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας,
  • Να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές
  • Αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δελεάσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, τα οποία στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι».
Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαίο. Ακόμη κι αν η Φώφη Γεννηματά άλλαζε στάση και έλεγε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσους συντάσσονται μαζί του.

Ποιοί είχαν καταψηφίσει την απλή αναλογική το 2016

Τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. Οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.), οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 του Βασίλη Λεβέντη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ομως τρεις από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, οι προερχόμενοι από την Αριστερά Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία. Την αποχή επέλεξε και η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο παρασκήνιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε τελικά την αποχή επειδή οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούσαν για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 2/3 (200 βουλευτές) που απαιτείται για να υπάρξει άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου.
Ολα τα φώτα στρέφονται στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν αλλάξει στάση, τότε είναι μάλλον εύκολο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Το πολίτευμα της Δημοκρατίας θα μπορούσε τουλάχιστον στη χώρα μας, να παρουσιάσει μια άλλη πολιτική διάσταση, ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό εξουσίας και όχι το αντιδημοκρατικό και μίζερο  πρόσωπο που δείχνει μέχρι σήμερα, να εκλέγονται, ,δηλαδή, και να κυβερνούν οι μειοψηφίες τις πλειοψηφίες Η απλή αναλογική είναι από τους ισχυρότερους πυλώνες αυτού του πολιτεύματος.

΄Ομως, τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα μεταπολεμικά, ούτε να ακούσουν ήθελαν ποτέ για τέτοιες… δημοκρατικές  πολυτέλειες.Με πρόσχημα την αδυναμία, τάχα,  να κυβερνηθεί η χώρα χωρίς κυβερνήσεις αυτοδύναμες, κατασκεύαζαν εκλογικούς νόμους τόσο αντιδημοκρατικούς, που σχεδόν θα έλεγε κανείς πως είχαν τα χαρακτηριστικά μιας φασιστικής αντίληψης της πολιτικής και της διακυβέρνησης ενός λαού.

Βέβαια,το ξεδιάντροπο αυτό κουσούρι της Δημοκρατίας να κυβερνούν οι μειοψηφίες και  το σύστημα να αυτοαποκαλείται… πλειοψηφικό (!),δεν είναι μόνο φαινόμενο  ελληνικό. Πρόσφατα, είδαμε στην Αμερική, ο ακροδεξιός Ντόνανλτ Τραμπ να εκλέγεται πρόεδος με 3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες  από τη δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον. Αυτό κι αν είναι φασισμός… 24αρων καρατίων!

Στην Ελλάδα, ουδεμία δικαιολογία υπάρχει να μην ισχύει το αναλογικό σύστημα στις εκλογές και να βάζουν τα κόμματαν ένα σωρό εμπόδια, νόθευσης της λαϊκής βούλησης, όπως για παράδειγμα με το απαγορευτικό ποσοστό που ορίζουν οι  εκάστοτε εκλογικοί νόμοι, για  να να μπει ένα κόμμα στη Βουλή.  Τον Ιούλιο του 2016 που ήρθε η  πρόταση για ψηφορία ,αντί, όπως έπρεπε, να υπερψηφιστεί η απλή αναλογική απ΄όλα τα κόμματα,  η   Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και..το ΠΟΤΑΜΙ, είπαν όχι,αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία τους.

Και καλά τα δυο παλαιά κόμματα εξουσίας. Το νεόκοπο όμως ΠΟΤΑΜΙ, γιατί ακολούθησε τέτοια γραμμή ; Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει να ντρέπεται για πολλά.Το πιο ντροπιαστικό στη θητεία του στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, είναι αυτή η μαύρη ψήφος που έριξε στην απλή αναλογική.

Τούτη τη φορά, αν έστω και μια φορά λειτουργήσουν …δημοκρατικά τα κόμματα στη Βουλή, κάτι που δεν το συνηθίζουν, θα ήταν νίκη της Δημοκρατίας.Του πολιτεύματος που τα ίδια τα κόμματα  ισχυρίζονται πως στηρίζουν. Παραμύθια. Στη πραγματικότητα είναι τα ίδια αυτά κόμματα που με τις αποφάσεις και τα ενεργούμενά τους την  κατασπαράσσουν χωρίς αιδώ.

2. Το προφίλ του μακελάρη του Ρέινα: Ουζμπέκος, μιλάει 4 γλώσσες, αδίστακτος τζιχαντιστής
Το προφίλ του μακελάρη του Ρέινα: Ουζμπέκος, μιλάει 4 γλώσσες, αδίστακτος τζιχαντιστής

 

Συνελήφθη χθες Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, σε κοινή επιχείρηση της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της πρωτοχρονιάς, στο νυχτερινό κλαμπ «Reina» που σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Επειτα από ένα ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Τουρκία που διήρκησε δύο εβδομάδες, σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ουζμπέκου τρομοκράτη, ενώ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίν Σαχίν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα του.

Σύμφωνα με τον Σαχίν, το όνομα του δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ. Είναι ένας άνδρας που έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983, μιλά τέσσερις γλώσσες και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία από τα ανατολικά σύνορα.

Το όνομα του δράστη, ο οποίος σύμφωνα με τον Σαχίν έχει παραδεχθεί την πράξη του, είχε μεταδώσει από χθες το βράδυ το πρακτορείο Anadolou, ενώ το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Αμπού Μοχαμάντ Χορασανί και ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχαν ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη της επίθεσης ως έναν Ουζμπέκο 34 ετών, που ήταν μέλος του παρακλαδιού ΙΚ στην Ασία, σύμφωνα με τα άρθρα που παρουσιάστηκαν στον τουρκικό Τύπο στις 8 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο Σαχίν, ο Μασαρίποφ, είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν, ενώ τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα.

Ανθρωπόμορφο τέρας! Παραμένει το ερώτημα που άπειρες φορές διατυπώσαμε εδώ.  Ζούμε δίπλα  σε βαριά άρρωστα άτομα, σε  ψυχοπαθείς. Πίσω από ιδεοληψίες και άλλες τέτοιες μάσκες κρύβουν την εγκληματική τους στόφα.Πώς τους εντοπίζουμε και πώς τους απομονώνουμε από τις κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται τα παιδιά μας, πριν σκορπίσουν τον όλεθρο;

Το πρόβλημα δεν είναι  να τιμωρηθεί ο κάθε Μασαρίποφ. Τότε  είναι αργά.  Τί   τα έχουν τα “μηχανήματα” και τους δορυφόρους, που τάχα κατασκοπεύουν τις κινήσεις μας; Για πλάκα: Μας δουλεύουν;

Εκπαιδεύτηκε, λέει,  ο Τζιχαντιστής,  για να σκοτώνει στο Αφγανιστάν . Δεν τον είδαν εκεί στα στρατόπεδα του μίσους και της απανθρωπιάς; Δεν έπιασαν οι κάμερες  τις απαίσιες  μούρες των ψυχοπαθών που μαθαίνουν πώς  θα σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή και να τις καταγράψουν;

Είναι εντελώς ανέτοιμη ακόμα η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει και φυσικά  αδρανοποιήσει τέτοια άρρωστα μυαλά, πριν κάνουν το μεγάλο κακό. Και ίσως αργήσει πολύ να έρθει εκείνη η μέρα που τα παιδιά θα παίζουν ξέγνοιαστα στα πάρκα,χωρίς  το φόβο το ανθρωποειδές   Μασαρίποφ να παραμονεύει δίπλα, για να κάνει κομμάτια  τις άγουρες ακόμα σάρκες τους.

3. Ιστορική στιγμή: Η Κίνα τρέφει όνειρα παγκόσμιας κυριαρχίας απέναντι στον Τραμπ
Ιστορική στιγμή: Η Κίνα τρέφει όνειρα παγκόσμιας κυριαρχίας απέναντι στον Τραμπ

Αυτή την Τρίτη, συνέβη, για πρώτη φορά, κάτι που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί: ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ μίλησε στο Νταβός για «παγκόσμια διακυβέρνηση» και έπλεξε το εγκώμιο της παγκοσμιοποίησης.

Θαύμα και μαζί ιστορική στιγμή: μετά το Brexit των Βρετανών και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Κίνα εμφανίζεται τώρα ως ο πρώτος υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης και των πολυμερών σχέσεων! Ο Κινέζος πρόεδρος, στο Νταβός, έδρα του παγκόσμιου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, μίλησε για «κοινότητα με κοινή μοίρα» και έκανε λόγο για την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η απίστευτη και ιστορική ομιλία του προέδρου της Κίνας

Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατραπεί σε «κουτί της Πανδώρας» στα μάτια ορισμένων, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στον κόσμο μας, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, δήλωσε από το βήμα του Πακόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής επιδίωξης κέρδους και όχι της παγκοσμιοποίησης, συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.
«Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας κατά την ομιλία του, την πρώτη ομιλία κινέζου ηγέτη από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμε του Νταβός, καθώς το Πεκίνο θέλει να επιβληθεί ως υπερασπιστής του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον προστατευτισμό που κομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν ωφελεί να κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση για τα προβλήματα του πλανήτη», είπε αναφέροντας την ανεργία, τα μεταναστευτικά κύματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Κάθε προσπάθεια διακοπής της ροής των κεφαλαίων, των τεχνολογιών και των προϊόντων μεταξύ των χωρών… είναι αδύνατη και αντίθετη με τον ρου της ιστορίας», συνέχισε.
Ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε ως αβάσιμη την πιο βαριά απ’ τις κατηγορίες που προσάπτει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο: «Επ’ ουδενί δεν έχουμε την πρόθεση να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας υποτιμώντας το νόμισμά μας», είπε, προειδοποιώντας ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή».
Και καθιστώντας ακόμη σαφέστερο το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον συμπλήρωσε: «Σήμερα είμαστε μια κοινότητα πεπρωμένου στην υφήλιο… Δεν πρέπει να επιστρέφουμε στο λιμάνι κάθε φορά που έρχεται καταιγίδα, αλλιώς δεν θα φθάσουμε ποτέ στην άλλη πλευρά του ωκεανού

Η Κίνα στην παγκόσμια διακυβέρνηση

Ηδη, επί προεδρίας Hu Jintao (2002-2012), η εξωτερική πολιτική ήταν προτεραιότητα για την Κίνα. Αλλά οι φιλοδοξίες είναι πολύ μεγαλύτερες τώρα, με τον διάδοχό του  Σι Ζινπίνγ: η Κίνα δεν επιθυμεί πλέον απλά να συμμετέχει στην παγκόσμια διακυβέρνηση, θέλει να πιλοτάρει την διαδικασία, ώστε η νέα διεθνής αρχιτεκτονική να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά της.
Οπως το βλέπουν στο Πεκίνο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για κάτι τέτοιο: ενώ υπάρχει μια συμφωνία από πολλούς ηγέτες για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το σύστημα των θεσμών που δημιουργήθηκαν μετά τον Πόλεμο -ορισμένοι θεωρούνται αναποτελεσματικοί για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις- η Κίνα διαθέτει στο εξής τις ικανότητες (οικονομικές και διπλωματικές) για να τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.
Με αυτόν τον στόχο, η Κίνα επιταχύνει ραγδαία τον ρυθμό των θεσμικών της πρωτοβουλιών σε τρεις κατευθύνσεις παράλληλα: μπαίνει στους μεγάλους υπάρχοντες θεσμούς, ενισχύει τους θεσμούς που ήταν άχρηστοι ή ελάχιστα αποτελεσματικοί (όπως την Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia, την περιβόητη CICA, της οποίας η Κίνα θα έχει την προεδρία ως το 2018), και δημιουργεί νέους θεσμούς (όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων στις υποδομές, την BAII, το 2014). Το κενό που απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει στο μέτωπο της παγκοσμιοποίησης, προτιμώντας τον προστατευτισμό, η Κίνα σχεδιάζει να το αναπληρώσει.
Βεβαιως και δεν  τον έπιασε τον Κινλεζο πρόεδρο ο πόνος για τους ανθρώπους.Ούτε ονειρεύεται μια πγκόμσια ένωση που θα ισχύουν οι αρχέγνες και διαχρονικές αξίες ,που όρισε η Φυση για τον άνθρωπο.Αν ήτνα έτσι δε θα είχε στη φυλακη εκατοοντάδες ακτιβιστές η κινέζικη δικατορία. Ο Σι Ζινπίνγκ  στο Νταβός μίλησε για παγκοσμοποίηση και τα αγαθά που θα προκύψουν απ αυτή αλλα σε επίπεδο εμπορίου,αγοράς κέρδους. Και μάλιστα να είναι η Κίνα εκέινη που θα μοιράεει τα φύλλα της τράπουλας.

Εμείς δε θέλουμε, δεν προτείνουμε τέτοια ΄Ενωση λαών σε παγκόμσιο επίπεδο. Το δικό μας όραμα είναι  ανθρωποκεντρικό. ΄Ενα “΄Εθνος”, μια “φυλή”, ένας λαός. Μια ένωση που η οικονομία θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία και το κέρδος.

 Με αυτή την “Αγορά”, τέτοιο καπιταλιστικό σύστημα,  η παγκοσμοποίηση δε θα δώσει καμιά ελπίδα να καλυτερέψει  τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Ούτε, πολύ περισσότερο, να  αποτελέσει το εφαλτήριο της κατίσχυσης των ανθρωποκεντρικών αξιών της ζωής σε όλη την υφήλιο.

Εμείς παλεύουμε για μια ενωμένη Ευρώπη, έναν ενωμένο κόσμο, που θα έχει ως μοναδική προτεραιότητα πώς θα κάνει τον άνθρωπο  και τη ζωή του  ανθρωπινότερα. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή τη αρχή και προπαντός παγκοσμοποίηση για μοιρασιά περισσότερου αισχρού κέρδους, μας βρίσκει στο αντίθετο στρατόπεδο. Την πολεμάμε, δεν την υπηρετούμε τέτοια ένωση του κόσμου υπό σκληρό καπιταλιστικό ζυγό.

4. Βούλγαροι μεταφορείς: Αν οι Ελληνες αγρότες προχωρήσουν σε μπλόκα, θα απαντήσουμε με αντίποινα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Με αντίποινα απειλούν οι Βούλγαροι μεταφορείς σε περίπτωση που οι ‘Ελληνες αγρότες προχωρήσουν σε αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων στις προγραμματισμένες για τις 23 Ιανουαρίου κινητοποιήσεις τους.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διεθνών Μεταφορικών Επιχειρήσεων της Βουλγαρίας, Γιόρνταν Αραμπατζίεφ, δήλωσε πως εάν οι Ελληνες αγρότες προχωρήσουν σε μπλόκα στα σύνορα οι οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών της χώρας του θα προβούν σε αντίποινα.

«Δεν έχουμε λάβει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση για πιθανά μπλόκα στα σύνορα, αλλά ξέρουμε ότι οι Έλληνες αγρότες σχεδιάζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι πως δεν πρόκειται για αποκλεισμούς συνοριακών διαβάσεων» είπε ο Αραμπατζίεφ, προσθέτοντας πως οι μεταφορείς θα αποφασίσουν στα τέλη της εβδομάδας για τον τρόπο αντίδρασης, εφόσον οι Έλληνες αγρότες συγκεκριμενοποιήσουν τις μορφές κινητοποίησης.

Πέρυσι, όταν Έλληνες είχαν κλείσει με τρακτέρ τις μεθοριακές διαβάσεις προς βορρά, Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων είχαν αποκλείσει ως αντίποινα τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην Ελλάδα

 

“Βρήκαν το δάσκαλό” τους εκεί στη διεφθαρμένη συντεχνία, που κάθε άλλο, παρά αγροτική είναι. Και ας  το παίζουν αγρότες. Μαϊμου είναι.΄Ενας αχταρμάς λαμόγιων ,που ξεκοκάλιζαν χρόνια κλεμμένες επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, θαλασσοδάνεια, για να τα κάνουν  βαριά τζιπ και χοντρούς λογαριασμούς  στα σκυλάδικα.Και το χειρότερο. Να παίρνουν   εργάτη τον Πακιστανό με  15 ευρώ μεροκάματο, 10 ολόκληρες ώρες να δουλεύει ο άμοιρος  για τ΄αφεντικό  στο αγιάζι και  την κάψα.

 Τέτοιοι είναι, όσοι  πάλι ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ. Για άλλη μια φορά θα γονατίσουν στα τέσσερα την Ελλάδα οι “Πατακοί” με τα τανκς στους δρόμους, για να εκβιάσουν,να κλέψουν,να μην πληρώσουν τούτοι,  όσα πληρώνουμε με κόπο και αίμα χρόνια  οι υπόλοιποι.

Είναι τα χαϊδεμένα παιδά του συστήματος, η “κινούμενη άμμος”,που  ανεβάζει   κυβερνήσεις, αν τα ταϊζει παχυλά, ή ,πάλι, τις κατεβάζει, αν αρνηθούν να υποταχτούν στους εκβιασμούς τους. Εντελώς ανήθικη και φυσικά απολίτικη συντεχνία.

ι