ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΘΥΜΑ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΩΝ “ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ”
  2. ΤΡΑΜΠ .ΞΕΚΙΝΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ  ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ.
  3. ΜΝΗΜΕΣ   ΑΥΡΙΟ  ΠΑΙΔΙΩΝ   ΑΠΟ  ΝΑΖΙ ΓΟΝΕΙΣ.
Νέα κόντρα στην Παιδεία: Κατάργηση της «Αντιγόνης» ζητά το υπουργείο -«Ούτε η χούντα δεν την κατάργησε», απαντούν οι φιλόλογοι.

Η διδασκαλία της “Αντιγόνης” δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή της τη Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ενώ παράλληλα διατυπώνει την ανησυχία της σχετικά με την επιχειρούμενη σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β΄ Λυκείου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κάνει λόγο για «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης», σημειώνει ενώ τονίζει την έντονη αντίθεσή με την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Να εξηγούμαστε. 1. Δεν είναι, ως εξουσία, οι ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ, λιγότερο επικίνδυνοι και τραμπούκοι από τους λοιπούς εραστές ή διαχειριστές της . (Σιγά που ο Αλέξης Τσίπρας είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη). 2. Δεν κοπτόμαστε για τη διατήρηση της αρχαιο-ελληνικής γλώσσας με τη μορφή που διδασκόταν και διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Το αντίθετο, μάλιστα.  Κάναμε αγώνα παλιότερα και υποδείξαμε ουσιαστικούς, εύκολους και κατανοητούς τρόπους στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής σε συνδυασμό πάντα με τη διδασκαλία της νέας γλώσσας.   

 Η ουσία, όμως,  στο συγκεκριμένο  θέμα της πρότασης για κατάργηση του κειμένου της τραγωδίας του Σοφοκλή στις σχολικές τάξεις από τους φωστήρες του  ΙΕΠ είναι άλλη .Και δεν   έχει να κάνει με το «όποιος έχει μαχαίρι  τρώει  πεπόνι» ή  άλλες σκοπιμότητες, που κάποιοι καλοθελητές  θα ανακαλύψουν.  Τίποτα απ΄αυτά.

Η κατάργηση του κειμένου της Αντιγόνης δεν προτάθηκε  από  “ειδικούς”, αλλά από καρεκλοκένταρους  του ΙΕΠ, τους οποίους λόγω ιδιότητας τους γνωρίζουμε ένα προς ένα και «τι καπνό φουμάρει» έκαστος, ασφαλώς.  Και   μπορεί μεν τα άτομα αυτά  να διαθέτουν ικανή κομματική τύφλα και (απαραίτητα) «μπάρμπα στην Κορώνη», για να βρίσκονται στις πουπουλένιες θέσεις που κατέχουν, αλλά είναι εντελώς  …«αμόρφωτοι» (από το δια-μορφώνω, σμιλεύω προσωπικότητα, αποκτώ ιδιότητα ανθρώπου και όχι ανθρωπίδη).

Όχι  πως δεν ξέρουν, επομένως, να διαβάζουν, δεν πήγαν σε «εκπαιδευτικά ιδρύματα», δεν έχουν κρεμάσει «χαρτιά». πάνω από το γραφείο τους. Ούτε πως αγνοούν το περιεχόμενο της τραγωδίας του Σοφοκλή.  Απλώς, στη ζωή τους, άλλοι απ΄ αυτούς  επέλεξαν τη στάση της Ισμήνης και άλλοι  του Κρέοντα. Κι αν σου συμβεί αυτό, αν τέτοιες είναι οι επιλογές σου ,  η Αντιγόνη παύει πια να είναι σύμβολο αγώνα, αντίστασης, θυσίας. Μεταμορφώνεται αυτόματα σε  καθρέπτη ολόλαμπρο  μέσα στον οποίο  αντικρίζεις το απαίσιο είδωλό σου και ούτε να φρίξεις δεν μπορείς. Οπότε δε σου μένει παρά να σπάσεις το γυαλί,  γιατί νομίζεις πως θα απαλλαγείς κι από τον εφιάλτη!

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.  Κι ας βγουν οι ίδιοι να επιστρατέψουν προσχήματα, αντί για επιχειρήματα, για να «βγούνε λάδι». Θα τολμήσουν ως πανάθλιοι και υποκριτές που είναι  να πουν πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν το αρχαίο κείμενο και είναι καλύτερα να το διδάσκονται από μετάφραση. Μα, αν έχουν τέτοια πρεμούρα, γιατί, “κεφαλές”  τώρα πια οι ίδιοι στο αρμόδιο υπουργείο που έχει και την εποπτεία της…θρησκείας (θυμηθείτε το παλιότερο «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων»!), δεν αποφασίζουν ή μάλλον δεν προτείνουν και  τη μετάφραση της λατρευτικής γλώσσας από τις λειτουργίες και τις άλλες τελετές της εκκλησίας; Να ψέλνει ας πούμε ο παπάς «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…», ως εξής:  «Με γαμάτη στρατηγό  μπροστάρη, κέρδισε  η πόλη  τη νίκη»!

Για να μη μιλήσουμε γα τις ελληνικούρες των νομικών κειμένων και των δικαστικών αποφάσεων. Ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος! Ο ποινικός κώδικας, για παράδειγμα, έχει τόσα και τέτοια γλωσσικά σφάλματα, που έχει καταντήσει   ένα πραγματικό γλωσσικο-γλωσσολογικό έκτρωμα. Γιατί δεν τολμούν να απλοποιήσουν (ή έστω να προτείνουν) κι αυτά τα κείμενα; ΄Ασε, πια τα επίσημα έγγραφα της διοίκησης που συντάσσονται σε  μορφή και  ύφος λόγου που δεν είναι ούτε αρχαίος ούτε νέος.  Είναι  μόνο  αρχαιοπρεπής.  «Χείρες Ησαύ και  φωνή Ιακώβ»   

Θα τολμούσαν; Ούτε κατά διάνοια. Το ιερατείο θα διερρήγνυε τα..ράσα του. Και η δικαστική συντεχνία, οι λοιποί γλωσσαμύντορες  θα… έφριτταν φρίκην  δεινήν.  Και  θα τους έστελναν (μπορούν)  στις εκλογές να παίρνουν ως κόμμα το παλιό, γνωριμό τους, μονοψήφιο ποσοστό.

Τα ίδια που λέμε για τους χαρτογιακάδες του ΙΕΠ  ισχύουν και για  τον ανεκδιήγητο υφυπουργό Παιδείας ,το γνωστό μπουρδολόγο Κώστα Ζουράρη. Και μπορεί  να ισχυρίζεται ο αλλόκοτος αυτός τύπος πως  είναι… διάπυρος (φλέγεται)  από αρχαιοελληνικό ζήλο.  Να βγει, μάλιστα, τώρα με το πρόσχημα της κατάργησης  του κειμένου της τραγωδίας, να εξαπολύσει μύδρους στα φιλαράκια του που  τον έβαλαν όπου είναι σήμερα.

 Όμως,   ο «βίος και η πολιτεία» του συγκεκριμένου… ανδρός  δείχνουν αντίθετα πως δεν έχει καμιά σχέση με εκείνο που αποκαλούμε ανθρωποκεντρικό αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και πώς να έχει, εκτός των άλλων,  αρχαιο-ελληνο-πρεπή παιδεία ο…Ζουράρις (με “ιώτα”!), όταν στα  φληναφήματα, τα εθνικιστικά παραληρήματα και τα σκοπιανά του ντελίρια, βρίσκει ολόρθο  μπροστά του  τον ίδιο τον  Ισοκράτη να τον κράζει με το διαχρονικό εκείνο μήνυμα: «…. ΤΟΣΟΥΤΟΝ Δ’ ΑΠΟΛΕΛΟΙΠΕΝ Η ΠΟΛΙΣ ΗΜΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟ ΦΡΟΝΕΙΝ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΩΣΘ΄ ΟΙ ΤΑΥΤΗΣ ΜΑΘΗΤΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΕΓΟΝΑΣΙΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑ ΠΕΠΟΙΗΚΕ ΜΗΚΕΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΔΟΚΕΙΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ Η ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ.”(«Πανηγυρικός»)= « ….΄Ελληνες είναι, όχι  όσοι έχουν ράτσα ελληνική, αλλά, εκείνοι που  εμφορούνται από τα ιδεώδη  της ελληνικής παιδείας».  

Μην αναρωτιέστε, λοιπόν  γιατί προτείνουν την κατάργηση της Αντιγόνης τέτοιοι που διοικούν τον Υπουργείο Παιδείας. Ούτε αν αυτό δεν το τόλμησε ούτε η Χούντα .Κι ας είχε  εκατοντάδες «Αντιγόνες» να την πολεμούν. Σε όλα, σημασία έχει το «είναι» και όχι το «φαίνεσθαι».

Ας είμαστε σοβαροί. Τώρα πια και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν στην Ελλάδα πως το κομματικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο αχταρμάς που το απαρτίζει  κατάφεραν  να μετεξελιχθούν  σε κυβέρνηση με  το πακέτο «δημαγωγία και θράσος». Πουλώντας  «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», έφτασαν όπου έφτασαν.

Σ΄ αυτή τη θεατρική «κινηματική» τακτική τους είναι ενταγμένη και η επιχείρηση- στρακαστρούκα αμαύρωσης-υποβίβασης  της ηρωικής μορφής της Αντιγόνης στις σχολικές τάξεις.  Η αντίσταση , η εντιμότητα, η πίστη σε διαχρονικές αρχές και αξίες, ό,τι ακριβώς συμβολίζει η Αντιγόνη, είναι  αυτά  που περισσότερο απ΄όλα , σιχαίνεται και πολεμά το αριστερο-ακροδεξιό αυτό συνονθύλευμα, που κυβερνά τον τόπο.

Συμπέρασμα; Φύγετε σεις  να έρθουν οι άλλοι οι… καλοί, για να κρατήσουν στα σχολειά το κείμενο της Αντιγόνης; Όχι , βέβαια. Μας τελείωσαν γενικώς (αν και δεν υπήρξαν ποτέ) οι «καλοί» στον κομματικό συρφετό της χώρας από συστάσεως ελληνικού κράτους, ως σήμερα.

Απλά, φύγετε, εξαφανιστείτε όλοι σας και αφήστε μας να βρούμε χωρίς εσάς το δρόμο μας ως λαός, ως πολίτες, ως  ελληνική κοινωνία. Σας σιχάθηκε ο κόσμος . Ακόμα και οι δικοί σας.

  Γιατί νομίζετε σας φτύνει το 40% του εκλογικού σώματος στις εκλογές σας; 4.000.000 πολίτες, που θα γίνονται όλο και περισσότεροι στο μέλλον,  σας δείχνουν την έξοδο.  Είναι η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε σ΄αυτό τον τόπο.  Αφού τον ρημάξατε πια εντελώς!

2. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το τηλέφωνο στον Αυστραλό πρωθυπουργό: «Δεν είναι καλή μέρα, mate»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Όπως αναφέρει πάντως στο ρεπορτάζ της η Washington Post, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Αυστραλό πρωθυπουργό κοροϊδεύοντας τον για την οριακή πλειοψηφία ενώ τον κατηγόρησε και για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπέγραψε με τον Μπαράκ Ομπάμα λέγοντάς του επί της ουσίας ότι η χώρα του στέλνει στις ΗΠΑ τους επόμενους «βομβιστές της Βοστώνης». Σε αυτό το σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στους αδερφούς Τσαρνάεφ οι οποίοι τον Απρίλιο του 2015 αιματοκύλησαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

“η χώρα του στέλνει στις ΗΠΑ τους επόμενους «βομβιστές της Βοστώνης».

Ο πρόεδρος της Αμερικής μπορεί να είναι άσχετος με την πολiτική (εσωτερική και εξωτερική),μπορεί να είναι τραμπούκος, ρατσιστής και φαλλοκράτης, αλλά βλάκας δεν είναι. Κι αυτό αποδείχτηκε  από το γεγονός πως κέρδισε τις εκλογές με 3.000.000 ψήφους λιγότερες, στηριζόμενος πρώτα στο πληθυσμιακό, αμερικανικό εκείνο κομμάτι, που είναι σαν τα μούτρα του και ύστερα στους χακερισμούς του φίλου του δικτάτορα Πούτιν. (Σύντομα, θα τα σπάσουν, βέβαια,όταν ο “Τσάρος” ξεκινήσει τη νέα φάση της κατάκτησης και νέων εδαφών, πιθανότατα της Υπερδνειστερίας και της Μολδαβίας).

Και δεν είναι επίσης βλάκας, γιατί τώρα γνωρίζει πως ο “άγαρμπος” πόλεμος που άνοιξε με το Ισλάμ, είναι σίγουρο πως θα στείλει κι άλλους πολλούς βομβιστές και τρομοκράτες στις ΗΠΑ. Κι αυτό, ακριβώς, ήθελε να προφτάσει, κατηγορώντας τους Αυστραλούς πως στέλνουν μομβιστές στη Βοστώνη.

Τούτη τη φορά, η τρομοκρατική δραστηριότητα στην Αμερική που θα ξεκινήσει πιθανότατα σύντομα , θα είναι βάρβαρη και σε μεγάλη έκταση. Ο πανούργος και ανήθικος Τραμπ θα πάρει πολύ αθώο κόσμο στο λαιμό του. Και ψάχνει άλλοθι. Θα κατηγορεί τους άλλους πως άφησαν τους τρομοκράτες να περάσουν στις ΗΠΑ. Λες και όσα μέτρα κι αν εφαρμόσουν τα κράτη, μπορούν ποτέ να σταματήσουν την παράνοια, το φανατισμό,την τύφλα των ανθρωποειδών.

Τελικά, η πολιτική με τον Τραμπ πρόεδρο της υπερδύναμης δεν είναι “η  τέχνη του εφικτού”. Είναι η ίδια η παράνοια και η  αστοχασιά σε όλο τους το μεγαλείο.

3. Σε σχολείο στο Πέραμα: Δεν θέλουν να είναι με τα προσφυγόπουλα -Αίτηση μετεγγραφής για πάνω από τους μισούς μαθητές
Σε σχολείο στο Πέραμα: Δεν θέλουν να είναι με τα προσφυγόπουλα -Αίτηση μετεγγραφής για πάνω από τους μισούς μαθητές

Μπορεί στο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου στο Πέραμα οι δάσκαλοι να ετοίμασαν θερμή υποδοχή για τα  προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο σχολείο, δεν έγινε το ίδιο όμως με τους γονείς των μαθητών.

Ενδεικτικό είναι πως για τους περισσότερους από τους μισούς μαθητές του Δημοτικού κατατέθηκαν αιτήσεις μετεγγραφής.

Συγκεκριμένα, από τους 122 μαθητές του Δημοτικού, οι γονείς 70 παιδιών κατέθεσαν αίτηση μετεγγραφής. Το ίδιο έγινε και για τα 16 από τα 30 παιδιά του νηπιαγωγείου.

Αλλοίμονο στα παιδάκια που έχουν τέτοιους Ναζί γονιούς. Να φαναστεί κανείς τί θα γίνουν, πώς θα επιβιώσουν αυτά τα παιδά με τέτοιες γονικές μνήμες -“παρακαταθήκες”, όταν μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που δε θα έχει διαφορές σε ράτσα, επιδερμίδα, χρώμα; Θα  καταντήσουν τα ίδια τους τα παιδιά τρόφιμους φυλακών μια μέρα.

Εν πάση περιπτώσει, ας είναι ό,τι είναι αυτοί. ΄Ομως, ας μην περάσει πάλι στους Χρυσαυγίτες. Φτάνει που  έκανε νόμιμο κόμμα στην Ελλάδα το Ναζισμό η Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Φτάνει που ακόμα δεν έστειλαν μέσα με  50ακις ισόβια τα καθάρματα της εγκληματικής  οργάνωσης ,αλλά τους έχουν να σουλατσάρουν στη Βουλή ,γιατί…. δεν υπάρχει αίθουσα να τους δικάσουν.

Να μην επαναληφθεί  το αίσχος της ανοχής προς το ναζισμό και το ρατσισμό από τη διοίκηση. Ο διευθυντής του σχολείου που θα ζητήσουν μεταγγραφή των παιδιών τους  οι Ναζί γονείς, γνωρίζει πως δεν μπορεί να τα εγγράψει στο σχολείο, αν δεν  είναι κάτοικοι της περιοχής στο οποίο  δικαιούνται να εγγραφούν  μαθητές.

Θα προσκομίσουν  λογαριασμούς ΔΕΗ και άλλα έγραφα, τα οποία, όμως, θα είναι πλαστά.  Ας το προσέξει αυτό η αρμόδια Α/θμια Εκπ/δευση κι ας δώσει ένα γερό χαστούκι στους αλήτες  ρατσιστές.