ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.ΑΝΗΘΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
2. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΑΘΥ  ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ  ΕΡΧΕΤΑΙ  ΚΑΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
3. ΠΑΛΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
4.ΑΛ. ΛΟΥΚΑΝΟΦ. Ο ΤΕΛΕΙΟΣ…ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ
5. Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ. ΚΑΙ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΟΣ

 

1. ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία -Εξαλλος ο Πούτιν, στηρίζει Τραμπ η Δύση
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία -Εξαλλος ο Πούτιν, στηρίζει Τραμπ η Δύση

 

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η εκτόξευση 59 πυραύλων Τόμαχοκ από αμερικανικά αεροπλανοφόρα με στόχο την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, κοντά στην επαρχία Χομς της Συρίας.

«Οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. Σύμφωνα με Σύρο αξιωματούχο, από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και προκλήθηκαν «μεγάλες απώλειες υλικού». Ο συριακός στρατός κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της αεροπορικής βάσης και λέει ότι η απάντησή του θα είναι να συνεχίσει προκειμένου να «συντρίψει την τρομοκρατία» και να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη Συρία».

Μόσχα: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά της η Μόσχα, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, αντέδρασε έντονα στην αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ. «Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Κρεμλίνο: Ηταν επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Μάλλον για “εξετάσεις νομιμοφροσύνης” Τραμπ στη Δύση και απεμπλοκή-απαγκίστρωση από το σφιχταγκάλισμα Πούτιν  προεκλογικά ,που  έτεινε να γίνει ασφυκτικό  τελευταία,  μοιάζει αυτή η αμερικανική επίθεση στη Συρία. ΄Ενα μήνυμα προς όλους πως η λυκοφιλία των δυο ακροδεξιών ηγετών,  πήρε τέλος.

Βέβαια, δεν πρόκειται μόνο γι΄αυτό. Είναι και μια προσπάθεια να ξαναμπούν δυναμικά οι ΗΠΑ στο παιχνίδι της Συρίας, τώρα που φαίνεται να τελειώνει ο πολεμος  και ο ΄Ασαντ θα επανακτήσει τον έλεγχο, αλλά όχι και την  εξουσία για πολύ.

΄Ολα δείχνουν πως ο Σύριος πρόεδρος μετράει μέρες στο αξίωμά του. Και μάλλον θα εξαναγκαστεί, αργά ή γρήγορα,  σε παραίτηση, για να υπάρξει μια λύση που  θα ικανοποιούσε όλες τις εμπλεκόμενες μεριές. Με ΄Ασαντ στην εξουσία,  ειρήνη δε θα υπάρξει στη χώρα.

΄Αρα,  πρέπει το γρηγορότερο να παραιτηθεί. Κι αν δεν το κάνει αυτοβούλως, θα τον ρίξουν με χίλιους τρόπους οι Αμερικανοί. ΄Αλλωστε, “παλιά μας τέχνη κόσκινο”. Διαφορετικά, ένας  ΄Ασαντ στη μεταπολεμική Συρία,   θα τα δώσει ΟΛΑ πακέτο στους Ρώσους.  Θα ελέγξουν όλα τα “φιλέτα” της χώρας. ΄Ηδη η  επιρροή τους εκεί, που σημαίνει στέρεο πόδι  στη Μέση Ανατολή, τους  χάρισε   τη Λατάκεια της Συρίας στην οποία  βρίσκεται η βασικότερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας έξω από τα σύνορά της. Το μοίρασμα, επομένως, με ΄Ασαντ στην εξουσία,  θα είναι καταλυτικά υπέρ του Πούτιν, κάτι που για  το ΝΑΤΟ   αποτελεί πρόκληση.

Πάντως, ακόμα δεν έχει δείξει  ακριβώς πού πάει το πράγμα. Θα ξεκαθαρίσει με τις επόμενες εξελίξεις. Οι ανατροπές, όμως, είναι πολλές. Αλλά και τα περίεργα  αυτού του πολέμου δεν είναι λίγα: 1. Οι Ρώσοι στο πλευρό του ΄Ασαντ, άρα εχθροί της αντιπολίτευσης και των Τζιχαντιστών, τόσα χρόνια που στηρίζουν το συριακό καθεστώς, δεν χτυπήθηκαν  από επιθέσεις Ισλαμιστών. 2. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, που είναι αντίθετοι με τη διατήρηση του καθεστώτος ΄Ασαντ, επομένως, σύμμαχοι της αντιπολίτευσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνεργάστηκε με τους Τζιχαντιστές, για να χτυπηθεί ο κοινός εχθρός, ο Σύριος πρόεδρος, δέχτηκαν τη μεγαλύτερη τρομοκρατική πίεση από το ακραίο ισλάμ . 3 Η πρόσφατη  τρομοκρατική επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη , ήταν “κεραυνός εν αιθρία”. Ανεξήγητο και ύποπτο  γεγονός.  Και μάλλον θα έλεγε κανείς πως πρόκειται  περί προβοκατόρικης ενέργειας. Δε δείχνει το έγκλημα να  έχει ταυτότητα ισλαμική. 4. Με τη χτεσινή επίθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, οι Τζιχαντιστές θα πρέπει να επιχαίρουν και να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Δυτικές χώρες.

Δηλαδή…κουλουβάχατα!  Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι πια  ο φίλος και ποιος ο εχθρός.

Εκείνο, πάντως,  που αποτελεί το αποκορύφωμα τους θράσους , είναι η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως “Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου”.  Θράσος να σπάζει  κόκαλα!

Ο ιμπεριαλιστής Πούτιν  που παραβίασε-κατέλυσε κάθε αρχή  και κανόνα διεθνούς δικαίου με την επίθεσή του σε κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Ουκρανία” και το διαμελισμό της ,όντως δεν έχει ιερό και όσιο.  Γνωστό αυτό.

 

2. α. ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Εκλεισε η συμφωνία: 3,6 δισ. περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο
Εκλεισε η συμφωνία: 3,6 δισ. περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο
β. Τσακαλώτος: Υπάρχουν συμβιβασμοί στη συμφωνία που θα δυσαρεστήσουν τους Ελληνες
Τσακαλώτος: Υπάρχουν συμβιβασμοί στη συμφωνία που θα δυσαρεστήσουν τους Ελληνες
γ. Σκουρλέτης: Ερχεται τέταρτο μνημόνιο και το γνωρίζαμε
Φωτογραφία: IntimeNews/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Αξίζουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση.΄Οχι φυσικά από  τους ΄Ελληνες. Από τους θεσμούς και τους δανειστές θα τα εισπράξουν.

Με καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσαν να περάσουν τέτοια ξεδιάντροπα και προκλητικά μέτρα οι Ευρωπαίοι. Αυτό είναι αποκλειστικό επίτευγμα  των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ. Τους το χρωστάνε οι δανειστές.

Αρχίζει να διαφαίνεται πως αυτή η κυβέρνηση, είναι η χειρότερη της Μεταπολίτευσης. Δεν άφησε τίποτα όρθιο. Και το χειρότερο, έστρωσε το δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κάνει όπως φαίνεται περίπατο στις εκλογές.

΄Οσο για τον κοσμάκη, τώρα, απο δω και πέρα, θα νιώσει στο πετσί του τη  μεγάλη πίεση.  Το πρόφτασε και το υπονόησε ο Τσακαλώτος, που μάλλον δε θα έχει πού να κρυφτεί κι αυτός αργότερα. Ο δε Σκουρλέτης πιο θρασύς το είπε χύμα. Είχαμε (και το κρύβαμε) έτοιμο και άλλο μνημόνιο. ΄Αρα, σας δουλεύαμε τόσο καιρό “ψιλό γαζί”,  αφού η κυβέρνηση τα κατάφερε να ικετεύει τώρα να τις δώσουν, όσα οι άλλοι τα παραχωρούσαν εξ αρχής.  Τί κατάντημα!

Οι περικοπές στις συντάξεις, πάντως,  θα είναι τέτοιου βάθους, που θα οδηγήσουν το σύνολο των συνταξιούχων σε ξεσπάσματα, άγρια, ίσως και ανεξέλεγκτα. “Σπείρανε αυτοί ανέμους, θερίζουμε εμείς  θύελες”.

 

3. Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο»

 

Στις διμερείς εντάσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο στρέφει την προσοχή της η TAZ του Βερολίνου. Σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύει σε ένθετο της Le Monde diplomatique με τίτλο «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο» σημειώνει ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Το δημοσίευμα επιχειρεί να καταγράψει συνοπτικά το χρονικό της κρίσης που, όπως αναφέρει, ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1995 στα Ίμια και κλιμακώθηκε επικίνδυνα εκεί στις αρχές του 1996 έως ότου αποκλιμακωθεί τελικά με παρέμβαση των ΗΠΑ.

Το άρθρο επισημαίνει ότι «κατά την άποψη της Αθήνας η σημερινή κλιμάκωση είναι πιο επικίνδυνη από την όξυνση του 1996» και εξηγεί: «Από τη μία η Ελλάδα είναι σήμερα πιο τρωτή επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο κρίσεις: την οικονομική κρίση επιβίωσης και την προσφυγική κρίση. (…) Ο δεύτερος λόγος για τις ελληνικές ανησυχίες είναι ότι η τουρκική πολιτική φαίνεται σήμερα λιγότερο προβλέψιμη. Ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις για να κινητοποιήσει ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».

Το δημοσίευμα επισημαίνει δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες επικαλέστηκε το οθωμανικό παρελθόν της χώρας του και χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα απειλητική» την κριτική του τούρκου προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάνης. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία ότι η Άγκυρα εφευρίσκει διαρκώς νέα επίμαχα εδαφικά ζητήματα με στόχο να επιβάλει διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εν τέλει δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιου του ισχυρότερου».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η δυσπιστία της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη και υπογραμμίζει ότι η ρίζα της διαμάχης στο Αιγαίο είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «επειδή αυτά αντιτίθενται στα συμφέροντά της». Σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η Άγκυρα ανακάλυψε «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο το 1995 «για να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση, η οποία δεν υφίστατο έως τότε».

΄Ενα από τα κυρίαρχα ,μαζί με την κερδοσκοπία, άγρια γνωρίσματα της βιομηχανίας παραπληροφόρησης,  είναι η ανευθυνότητα με την οποία  αντιμετωπίζει και (δια)πραγματεύεται διάφορα σοβαρά θέματα. Εν προκειμένω, η γερμανική ΤΑΖ  τα… σπάει με τις  προβλέψεις και τις… προφητείες της. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι λεονταρισμοί Ερντογάν, οι στρακαστρούκες που πετάει κάθε τρεις και λίγο για αντιπερισπασμό,  οδηγούν σε πόλεμο στο Αιγαίο!

Και  αφελείς και ανιστόρητοι είναι οι άνθρωποι. Εντελώς ανημέρωτοι. Σελίδες τους νοιάζει να γεμίζουν μόνο.  Κι ας λένε ανοησίες.

Για παράδειγμα, δεν ξέρουν πως ο κίνδυνος για αλλαγή στο ελάχιστο των συνόρων μιας χώρας της Ε.Ε, σημαίνει  πόλεμο με την Ευρώπη. Ούτε επίσης έχουν ιδέα τί συμβαίνει στην Τουρκία. Μια χώρα  που δεν υπήρξε ποτέ πιο βαθιά διχασμένη απ΄όσο σήμερα.  Με τη μια  πλευρά να  θέλει  την άλλη  εξοντωμένη, στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αν ήταν δυνατό. Και  να μη μιλήσουμε, φυσικά,  για  τις ανοιχτές πληγές της γείτονος με τους Κούρδους, τη Συρία, τους Τζιχαντιστές.  Μετρημό δεν έχουν οι αντίπαλοι.

Ο Ερντογάν απλά βρυχάται. Και να ήθελε,που δε θέλει, να ανοίξει πόλεμο στο Αιγαίο, ούτε πιλότους δεν έχει πια να σηκώσει αεροπλάνα. Κι αν τολμούσε ποτέ να ξεκινήσει εχθροπραξίες, ο μισός τουρκικός στρατός θα αυτομολούσε.

Είναι τεράστια τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Κι από πάνω, θα αντιμετωπίσει και την οικονομική αναταραχή που έρχεται και φεύγει  τον τελευταίο καιρό. Κάποια στιγμή, όμως ,θα εγκατασταθεί κι αυτή  μόνιμα,  μαζί με τα σωρό άλλα προβλήματα της χώρας.

΄Οταν με  το καλό  τελειώσει η αγωνία του “Σουλτάνου”  για το δημοψήφισμα, θα σταματήσει και τους παλικαρισμούς με το Αιγαίο και τους ΄Ελληνες. Εχει σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό. Και το λιγότερο που θα επιθυμούσε, είναι ένα νέο μέτωπο και μάλιστα πολεμικό με την Ελλάδα.

Εδώ δε γνωρίζει, αν θα καταφέρει τελικά να κρατήσει το “θρόνο” του, που χτυπιέται από παντού.  Και μάλλον δε φαίνεται να κάθεται για πολύ πάνω. Το ροκανίζουν πολλοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι πρώτα απ΄όλους.

 

4. Λευκορωσία: 25/3 Εκατοντάδες διαδηλωτές υπό κράτηση μετά από μαζικό κύμα καταστολής

Κάποιοι φιλελεύθεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης κήρυξαν την 25η Μαρτίου ως ημέρα κινητοποιήσεων κατά της πολιτικής Λουκασένκο αυτό το χρόνο. Η μεγαλύτερη διαδήλωση στο κύμα των πρόσφατων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε το Φεβρουάριο αυτού του χρόνου, τελείωσε με τη μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση εδώ και χρόνια, με χιλιάδες ΜΑΤ να φέρνονται στο Μινσκ, την κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων προληπτικά αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Αυτό το Σάββατο η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη  εξαιτίας της αστυνομίας.

 Εκστρατεία παραπληροφόρησης

Μετά τις 15 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας άρχισε να εργάζεται διπλά για να διασπείρει όση περισσότερη παραπληροφόρηση γινόταν: για ραδιενεργό φορτίο σε κάποιο αεροπλάνο, αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά που προέρχεται από Ουκρανία, παλιά εθνικιστική οργάνωση που σχεδιάζει ταραχές, μεγάλο αριθμό όπλων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών. Με όλα αυτά βομβαρδίστηκε η κοινωνία της Λευκορωσίας μέσω των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας ατμόσφαιρα τρόμου, από τη μία πλευρά, αλλά και ατμόσφαιρα θυμού στην κοινωνία – «Ο πρόεδρος και τα σκυλιά του πιστεύουν ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι ώστε να πιστεύουμε όλες αυτές τις αηδίες; “

Ωστόσο, η γελοιότητα δεν ήταν ποτέ λόγος για τους Λευκορώσους κρατικούς προπαγανδιστές για να σταματήσουν. Παράλληλα ο Λουκασένκο έδινε συνεντεύξεις για σχεδιασμένες προκλήσεις την 25η Μαρτίου και κατηγορούσε την πέμπτη φάλαγγα (σημ Baktirio στο πρωτότυπο fifth column κι εννοεί τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες) ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα σχολίαζε ότι είναι μεγάλος υποστηριχτής των Ευρωπαϊκών αξιών.

Σε αυτή την εκστρατεία οι αναρχικοί είχαν δεύτερο ρόλο καθώς αντικαταστάθηκαν από εθνικιστικές οργανώσεις, τη «Λευκή Λεγεώνα» από τη δεκαετία του ’90 και μια συντηρητική με την επωνυμία «Μέτωπο Νεολαίας» οι οποίες σχεδίαζαν να αναστηθούν και να πυροδοτήσουν ταραχές στις 25 Μαρτίου. Οι μπάτσοι χάκαραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός από τους πρώην ηγέτες της «Λευκής Λεγεώνας» και άρχισαν να διανέμουν εκκλήσεις για συμμετοχή με όπλα στη διαδήλωση και να ξεκινήσει η επανάσταση.

 Καταστολή πριν από τη διαδήλωση

Ο Λουκασένκο προσπάθησε να απομακρύνει τους αντιπάλους του από τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου με το να τους φυλακίζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.  Έτσι,  ηγέτες και μέλη βάσης της φιλελεύθερης και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στη φυλακή για 10-15 ημέρες, για προηγούμενες δράσεις. Μόνο κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να μείνουν έξω. Η κεντρική φιγούρα που ήταν πίσω από την ιδέα της διαμαρτυρίας στις 25 είναι ο Nikolai Statkevich – ένας αυταρχικός ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κογκρέσου Λευκορωσίας – εξαφανίστηκε μία ημέρα πριν από τη διαδήλωση. Μέχρι τη στιγμή που αυτό το άρθρο είναι γραμμένο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται (σημ Baktirio: το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27/3 και ο Statkevich αφέθηκε ελεύθερος στις 28/3) .

Εκτός από το γεγονός αυτό, 4 ημέρες πριν από την διαδήλωση η αστυνομία σε όλη τη χώρα άρχισε στο κυνήγι τους υπόλοιπους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης φυλακίζοντας τους και καταδικάζοντάς τους σε 10-15 ημέρες φυλάκιση για διατάραξη κοινής ειρήνης. Πολλά μέλη της παραστρατιωτικής δεξιάς ομάδας «Vaiar» συνελήφθησαν και τώρα τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για  προετοιμασία μαζικών ταραχών [αυτή τη στιγμή πάνω από 30 άτομα κατηγορούνται βάσει του άρθρου αυτού (συμπεριλαμβανομένης και της ανύπαρκτης «Λευκής Λεγεώνας» και, ενδεχομένως, αναρχικοί) με προφανείς παραποιήσεις στοιχείων και την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης που εργάζονται για να δημιουργήσουν υστερία – για παράδειγμα, τα όπλα αεροβόλα παρουσιάστηκαν ως πυροβόλα όπλα και φτυάρια ως όπλα].

Επικεφαλείς των κρατικών πανεπιστημίων ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι κάθε ένας/μία που παίρνει μέρος στη διαδήλωση της 25ης  Μαρτίου θα αποκλείεται. Αυτές οι απειλές έγιναν πραγματικότητα για κάποιους ανθρώπους που είχαν τεθεί υπό κράτηση και πριν. Η στρατηγική αυτή δεν είναι καινούρια και χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να πετάξουν έξω εκατοντάδες φοιτητές, τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι 23η  και 24η Μαρτίου σημαδεύτηκαν από τις εντατικότερες επιδρομές της αστυνομίας στα τελευταία χρόνια. Μπάτσοι έσπασαν τις πόρτες εκείνων που ήθελαν να συλλάβουν. Σε αρκετές περιπτώσεις κλήθηκε η πυροσβεστική προκειμένου να μπουν σε διαμερίσματα. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία έβαλε φωτιά στις σκάλες για να αποκλείσει το σπίτι, κάλεσε την πυροσβεστική και με τη βοήθεια των πυροσβεστών μπήκαν μέσα.

Στις 24 και 25 επιδρομές έγιναν επίσης και στα σπίτια αυτόν που είχαν τεθεί ήδη υπό κράτηση και εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στη φυλακή. Ποινικές υποθέσεις που βρισκόταν σε εκκρεμότητα και που σε κάποιες περιπτώσεις δεν συνδέονται καθόλου με την πολιτική χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία. Για παράδειγμα η επιδρομή στο γραφείο ανεξάρτητου σωματείου που συνδέεται με την αντιπολίτευση είχε ως επίσημο λόγο μια ληστεία τράπεζας που συνέβη μήνες πριν.

Οι αναρχικοί ήταν επίσης μέρος της στοχοποιημένης ομάδας καταστολής. Εκτός από τις επιδρομές σε άδεια διαμερίσματα, αστυνομικοί άρχισαν φυλακίζουν ανθρώπους που με κάποιο τρόπο ήξεραν ότι συνδέονται με την αναρχία. Ως αποτέλεσμα περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου και καταδικάστηκαν σε 10-15 ημέρες στη φυλακή (δεν είναι σαφής ο αριθμός των κρατουμένων μέχρι αυτή τη στιγμή).

Στις 24 Μαρτίου μια μικρή ομάδα ανθρώπων διοργάνωσε μια εκδήλωση για τη συλλογή τροφίμων και χρημάτων για τους συλληφθέντες στις 15 Μαρτίου. Μισή ώρα μετά την έναρξη της εκδήλωσης, ήρθε η αστυνομία και συνέλαβε όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετούς αναρχικούς, δημοσιογράφους και συγγενείς των συλληφθέντων. Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, αλλά 10 άνθρωποι που συνελήφθησαν καταδικάστηκαν σε 12 έως 15 ημέρες φυλάκιση. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι αναρχικοί.

Μέχρι το πρωί της 25ης Μαρτίου διάσπαρτες ομάδες αναρχικών εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Πάνω από 100 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30-40 αναρχικών.

Εκείνη τη μέρα

Η αντιπολίτευση ήταν σε εγρήγορση για τις 25 Μαρτίου θεωρώντας τη ως σημείο καμπής της συνολικής διαμαρτυρίας. Το διαδίκτυο ήταν γεμάτο από εκκλήσεις για συμμετοχή. Τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης είχαν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα επανάστασης που πρόκειται να συμβεί σε αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα. Ειρηνική Επανάσταση φυσικά (διαφορετικά οι δυτική χορηγοί δεν θα την ενέκριναν).

Η αστυνομία δεν αγνόησε αυτήν την κινητοποίηση και προετοιμάστηκε για τη μεγαλύτερη επιχείρηση καταστολής όλων των εποχών. Λεωφορεία με ΜΑΤ και μέλη του εσωτερικού στρατεύματος (στρατιωτικό σκέλος του αστυνομικού τμήματος) κινητοποιήθηκαν στο Μινσκ. Οι μπάτσοι έφεραν όλα τα παιχνιδάκια που κατάφεραν να αγοράσουν τα τελευταία χρόνια όπως καναδικά κανόνια νερού, γερμανικά πολυβόλα,  τζιπ καταστολής, συσκευές μπλοκαρίσματος επικοινωνίας και δεκάδες βαν των ΜΑΤ.

Ώρες πριν την έναρξη της διαδήλωσης, το κέντρο της πόλης του Μινσκ φαινόταν ήταν σαν να βρισκόταν υπό πολιορκία από την αστυνομία. Έλεγχαν τις ταυτότητες των ανθρώπων. Η πλατεία της συγκέντρωσης είχε αποκλειστεί από εκατοντάδες μπάτσους των ΜΑΤ. Οι σταθμοί του μετρό κοντά στο σημείο συγκέντρωσης είχαν μπλοκαριστεί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν επιτρεπόταν να σταματήσουν κοντά στον τόπο της διαδήλωσης.

Παρ’ όλη την κινητοποίηση της αστυνομίας ο κόσμος ήρθε. Η προγραμματισμένη ώρα για τη συγκέντρωση ήταν τις 14:00, αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται νωρίτερα και φυσικά άρχισαν οι προσαγωγές. Οι μπάτσοι των ΜΑΤ άρχισαν να τους παίρνουν έναν-έναν και να τους πηγαίνουν στα «Autozaks» (βαν των ΜΑΤ λευκορωσικής παραγωγής). Σ’ εκείνη τη φάση η ομάδα των αναρχικών και των υποστηρικτών τους τέθηκε υπό κράτηση – στο σύνολό τους 25 άτομα. Τουλάχιστον ένας από τους αναρχικούς κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι.

Μετά τις 14:00 όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στις άκρες των αστυνομικών γραμμών. Σε μία περίπτωση μορφώθηκε μια ομάδα 1000 ατόμων και άρχισε να διαδηλώνει μέσα στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία αντέδρασε αμέσως και άρχισαν να προσάγουν τον κόσμο. Μέσα στις επόμενες ώρες περίπου 600 τέθηκαν υπό κράτηση (δεν υπάρχουν σαφείς αριθμοί διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή – οι μπάτσοι δεν έκαναν καμία δήλωση για τις συλλήψεις και η κρατική τηλεόραση έδινε σε ρεπορτάζ ότι όλα ήταν μια χαρά στην πόλη)

Αργότερα εκείνο το βράδυ, η αστυνομία ξεκίνησε την απελευθέρωση των κρατουμένων, ωστόσο, πάνω από 100 άνθρωποι εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση.

Το βράδυ ανακοινώθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τις 26 Μαρτίου. 100 άτομα ήρθαν σε αυτή τη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Περίπου 20 με 30 άνθρωποι συνελήφθησαν και περιμένουν δίκη.

Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι αυτοί θα τιμωρηθούν για την συμμετοχή τους στη διαδήλωση με φυλάκιση (η αστυνομία μπορεί να δώσει πρόστιμα, χωρίς δίκη).

Επόμενα βήματα

Ο Λουκασένκο κάνει τολμηρά βήματα του στην πολιτική – το 2010 τα ίδια βήματα οδήγησαν στην απομόνωση του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή για πάνω από 5 χρόνια. Αυτή τη φορά θα δει μέχρι πού μπορεί να το φτάσει. Μέχρι στιγμής υπάρχουν «ανησυχίες» από τους ευρωπαίους πολιτικούς σχετικά με την καταπίεση στη χώρα, ωστόσο είναι πολύ πιθανή η συνεργασία Λουκασένκο-ΕΕ  – κατά τα τελευταία χρόνια οι δυτικοί εταίροι κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’αυτό είναι δεν είναι πιθανό να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά του Λουκασένκο.

Την ίδια ώρα η καταστολή αυτής της κλίμακας έχει φοβίσει τους ανθρώπους στη Λευκορωσία για λίγο. Η οικονομική κρίση και οι κακουχίες του πληθυσμού έξω από την πρωτεύουσα δεν πρόκειται να σταματήσουν στο άμεσο μέλλον. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι δυνατή η περαιτέρω εξάπλωση των διαδηλώσεων μετά από αυτή τη μικρή στιγμή παύσης. Η αποφασιστικότητα των απλών ανθρώπων χθες απέδειξε ότι θέλουν αλλαγές και δεν φοβούνται να τις απαιτήσουν – τουλάχιστον αρκετές χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Ζητάμε δράσεις αλληλεγγύης από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – να γίνει ορατό ότι η κυβέρνησή σας συνεργάζεται με τον Τύραννο από τη Λευκορωσία. Δείξτε την υποστήριξή σας στο λαό της Λευκορωσίας και τους αναρχικούς στον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία.

Εκτός από αυτό, απαιτείται και μεγάλη οικονομική υποστήριξη. Οι άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά μετά τις διαδηλώσεις και θα θέλαμε να τους βοηθήσει, τουλάχιστον για τις πρώτες στιγμές. Μπορεί να απαιτηθούν η πληρωμή των δικηγόρων και η ύπαρξη δεμάτων αλληλεγγύης σε περίπτωση που οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποσύρουν την υποστήριξή τους ή δεν μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στους αναρχικούς.

Βίντεο από την επίθεση κατά της περιφερειακής υπηρεσίας του  υπουργείου οικονομικών στην Gormel

Πηγή: baktirio

Φωτογραφίες και βίντεο

Από τους χειρότερους δικτάτορες ο Αλ. Λουκασένκο. Δεκαετίες τωρα κρατάει στα σίδερα ένα ολόκληρο λαό.  Φίλος και σύμμαχος φυσικά του δικτάτορα Πούτιν και παλιότερα του Γιανουκόβιτς ,όσο ο τελευταίος βρισκόταν στο…θρόνο της Ουκρανίας.

Στο κείμενο παραπάνω δίνεται μια καθαρή εικόνα του τί σημαίνει καταστολή και παραπληροφόρηση στη χώρα που στενάζει χρόνια υπό δικτατορικό καθεστώς. Βάζουμε και μια δικιά μας εμπειρία στη συνέχεια, ως  συμπλήρωμα της εικόνας Λουκασένκο.

 

                                               ( 10-9-2010)
Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δολοφόνσε στις 3 Σεπτέμβρη 2010 και τον μπλόγκερ Όλεγκ Μπεμπένιν,που ήταν ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χάρτη 97, στην πρωτεύουσα Μινσκ. Ο Μπεμπένιν δεν είναι φυσικά ο πρώτος. ΄Οπως και στη Ρωσία του άλλου δικτάτορα Πούτιν (στενός φίλος του Λουκασένκο) και στη Λευκορωσία πολλοί δημοσιογράφοι,μπλόγκερ,πολιτικοί, ακτιβιστές κ.α έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ αποκαλούν τον Λουκασένκο “τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης”. (Μόνο που οι ΗΠΑ,ως συνήθως ,χαρακτηρίζουν κάποιον δικτάτορα ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Ο Πούτιν για παράδειγμα ,με τον οποίον οι αμερικανοί πρόεδροι χαριεντίζονται και ανταλλάσσουν επισκέψεις,είναι χειρότερος δικτάτορας από τον Λουκασένκο. Δε συμφέρει, όμως, την υπερδύναμη σε αυτή τη φάση να “αναμετρηθεί” με τη Ρωσία του δικτάτορα Πούτιν ).
Ο αδίστακτος,λοιπόν, αυτός δολοφόνος που κυβερνά επί χρόνια τη Λευκορωσία,όταν δολοφονεί κάποιον, ισχυρίζεται ή ότι ο δολοφονηθείς αυτοκτόνησε ή πως ήταν μπλεγμένος σε άλλες “ιστορίες” (προσωπικές διαφορές), τα γνωστά, δηλαδή, που λένε όλες οι εξουσίες σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο ο Λευκορώσος. Εχω μια προσωπική εμπειρία από το “βίο και την πολιτεία” αυτού του κτήνους και την παραθέτω:
Το 2004-2005 ήμουνα αποσπασμένος στο Κίεβο. Εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει στην Ουκρανία η περίφημη “πορτοκαλί επανάσταση” του  Βικτορ Γιούσενκο,ο οποίος υποσχόταν τότε πως όχι μόνο θα πέταγε στα “σκουπίδια” το ρωσόφιλο πρόεδρο Γιαννουκόβιτς, αλλά και πως θα άλλαζε εντελώς το “πρόσωπο” της Ουκρανίας. (Τελικά,6 χρόνια μετά και αφού ο “επαναστάτης” πρόεδος τα έκανε στην κυριολεξία “θάλασσα”,ο μεν ρωσσόφιλος Γιανουκόβιτς  ξαναπήρε την εξουσία,η δε Ουκρανία συνεχίζει να δεινοπαθεί μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ η χώρα).
Δίδασκα τότε Ιστορία σε δύο πανεπιστήμια ,το Σεφτσένκο και το Σλαβονικό και είχα γνωρίσει αξιόλογους, πολιτικοποιημένους συναδέλφους και φοιτητές. Μαζί με αυτούς, μήνες ολόκληρους ,νύχτα και ημέρ,α διαδηλώναμε στους δρόμους του Κιέβου ή κατασκηνώναμε στην κεντρική πλατεία Μεϊντάν, με θερμοκρασία 20 και 25 βαθμούς υπό το μηδέν, φωνάζοντας συνθήματα ,μοιράζοντας έντυπο υλικό στον κόσμο, συζητώντας και ονειρευόμενοι να “εξάγουμε” την επανάσταση και σε άλλες χώρες.
Μια ημέρα,ο πιο επαναστατημένος καθηγητής από το Σεφτσένκο με 5-6 φοιτητές, μου αποκαλύπτουν πως μαζί με εκατοντάδες άλλους από το Κίεβο θα ταξιδέψουν στη Λευκορωσία,για να μοιράσουν φυλλάδια και να προπαγανδίσουν την “πορτοκαλί επανάσταση”, και μου πρότειναν να πάω κι εγώ.Και θα πήγαινα,αν (για καλή μου τύχη) ο γιος μου, ούτε ενός έτους μωρό τότε, δεν είχε παρουσιάσει υψηλό πυρετό από ίωσ,ήταν μέρες στο κρεβάτι και έπρεπε να μείνω κοντά του.
Πήγαν,λοιπόν,τα “παιδιά” στο Μινσκ,περάσανε 2 μέρες,περάσανε 3, μιλιά η ομάδα,ούτε τηλέφωνο ούτε είδηση καμιά. Κάποια στιγμή μαθαίνουμε από το Γιούσενκο πως ο δικτάτορας Λουκασένκο είχε συλλάβει όλους τους ξένους επισκέπτες-διαδηλωτές στη Λευκορωσία(κάποιες χιλιάδες),τους είχε φυλακίσει σε γήπεδα, στρατώνες, όπου μπορεί κανείς να φανταστεί, υπό άθλιες συνθήκες και τους είχε δικάσει σε έκτατκτα στρατοδικεία και καταδικάσει ΟΛΟΥΣ σε πολύχρονες φυλακίσεις και κάποιους, πιο “ζωηρούς”, σε…ισόβια.
Γίνεται χαμός στην Ουκρανία. Να τρέχουν συγγενείς και φίλοι,να ρωτάνε για την τύχη των δικών τους, να κάνουν διαμαρτυρίες, τα ΜΜΕ, μέσα και έξω από τη χώρα, να μεταδίδουν την είδηση και να κάνουν οι κυβερνήσεις έκκληση να αφεθούν ελεύθεροι οι φυλακισμένοι,αλλά ο δικτάτορας το χαβά του,τους “έγραφε” όλους κανονικά. Θυμάμαι την αγωνία και το κλάμα αυτών των ανθρώπων που είχαν δικούς τους φυλακισμένους .Η κοπελιά,ας πούμε, του φίλου συναδέλφου,που λέγαμε, να σπαράζει στη μέση της πλατείας Μεϊντάν,να τραβάει τα μαλλιά της και κάποια στιγμή την είδα να σκίζει τα μάγουλα με τα νύχια, όταν κάποιος που είχε καταφέρει να δραπετεύσει από το λευκορωσικό κάτεργο,μας ενημέρωσε πως βασάνιζαν τους κρατουμένους και πως ο δικτάτορας ήταν αποφασισμένος να αφήσει τους φυλακισμένους να εκτίσουν τις πολύχρονες φυλακίσεις και άλλα τέτοια τρομερά. Πανικός εκείνες τις ημέρες στην Οκρανία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Λίγες εβδομάδες μετά, ο Γιούσενκο γίνεται πρόεδρος της χώρας και μόλις αναλαμβάνει την εξουσία στέλνει τελεσίγραφο με απειλή πολέμου στο κάθαρμα της Λευκορωσίας και έτσι μόνο κατάφερε να “σπάσε锨τον άθλιο δικτάτορα,ο οποίος άφησε ΟΛΟΥΣ τους κρατουμένους ελεύθερους να γυρίσουν σπίτια τους, γιατί ήξερε πολύ καλά πως τότε ο Γιούσενκο δεν αστειευόταν.
Αυτός,λοιπόν,είναι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που μαζί με τον κολλητό του Πούτιν ,έχουν επιβάλει μια πραγματική δικτατορία στις χώρες τους, την οποία αποκαλούν “δημοκρτία”,επειδή κάποιες χιλιάδες λαού προσέρχονται στις κάλπες και ψηφίζουν,ενώ οι δικτάτορες έχουν ήδη πάρει τη νίκη από τα…αποδυτήρια και μάλιστα με 10-0!
Και μη χειρότερα .
5. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Πάγκαλος: «Τσόγλανος» ο Τσίπρας που εγκαινίασε τα Τέμπη μόνος του
Πάγκαλος: «Τσόγλανος» ο Τσίπρας που εγκαινίασε τα Τέμπη μόνος του

«”Ο άρχοντας και ο τσόγλανος”. Μην ετοιμάζεστε για παραμύθι του Άντερσεν. Θα μου το θυμηθείτε. Συμμαχία Καραμανλή Τσίπρα δεν είναι δυνατή» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, o κ. Πάγκαλος.

«Ο ένας είναι άρχοντας. Εγκαινιάστηκε το Ρίο – Αντίρριο, αναγνώρισε έμπνευση και δράση. Άφησε τον Σημίτη να κάνει τα εγκαίνια μόνος του» πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος και κατάληξε:

«Τούτος ‘δω είναι τσόγλανος. Τέσσερις κυβερνήσεις δούλεψαν για το έργο. Το εγκαινίασε μόνος του με τη Δούρου. Ντροπή σου δαφνοκλέφτη!»

΄Οχι πως είχε  ποτέ πολιτική κρίση, ο Πάγκαλος. Πέρα από το αθύρωτο στόμα του και τους κατά καιρούς εξυπνακισμούς του, ένας πολιτικός παλιάς κοπής είναι και το χειρότερο πάντα λειτουργούσε και λειτουργεί θυμικά. Απρόβλεπτος, κυκλοθυμικός, αμετροεπής.

“΄Αρχοντας” ο Καραμανλής, λοιπόν, κατά την…οξυδερκή πολιτική εκτίμηση του Θεόδωρου. Ο πρωθυπουργός που χρεοκόπησε τη χώρα και ευθύνεται για το κατάντημά της σήμερα, εισπράττει συχωροχάρτι κι από τον Πάγκαλο.  Μπράβο, ανιστόρητε, εκτός των άλλων, κολλητέ του Οτσαλάν.

Να μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος που ξεστόμισε αυτή την ΄Υβρη, επί χρόνια ήταν  στέλεχος πρωτοκλασάτο στο ΠΑΣΟΚ, βουλευτής, υπουργός, στα μέσα και τα  έξω της εξουσίας. Οπότε, μη ρωτάτε γιατί έπιασε  πάτο η χώρα με τέτοιους απολίτικους και θρασείς πολιτικούς απατεώνες, που ρήμαξαν το τόπο  τόσα χρόνια στην εξουσία.

Και δεν τιμωρήθηκε κανεις από δαύτους. Κανείς!  Αντί να κάνουν δηλώσεις από κελιά φυλακής, ροκανίζουν συντάξεις σε βίλες και επαύλεις. Χώρα και λαός χωρίς σοβαρότητα, δίχως τσίπα!