ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

“ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ”  ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ.

 

ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισαν οι συνομιλίες Μερκελ-Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας
φωτογραφία: AP images

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγγελα Μερκελ, άρχισαν πριν λίγη ώρα στο Σότσι.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σημαντικά διεθνή θέματα, όπως είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία και οι διμερείς σχέσεις.

Τα συμφέροντα της Γερμανίας πάνω απ΄όλα. Τί κι αν είναι ο δικτάτορας υπόδικος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;  Η ΄Αγγελα ,αδίστακτη, καιρισκόπος και ασεβής έσπευσε να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ με την επίσκεψή της στη Ρωσία τα εγκλήματα του Τσάρου.

Ντροπή,΄ Αγγελα Μέρκελ.  Δεν είναι όλα χρήμα και συμφέροντα. Βοά το αίμα των θυμάτων του συνομιλητή σου στη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Συρία.  Ντροπή πάλι!

__________________________________________________________________

1. ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Ο ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
2.  ΕΥΖΩΝΑΣ ΔΑΚΡΥΩΝ …ΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ.
3. ISIS.  ΕΓΓΥΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ  ΑΦΑΣΙΚΟΥ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟΥ
 4. ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ, ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΓΛΕΙΦΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ.
1. ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΝΔ εναντίον Ιβάν Σαββίδη: Το μέλλον της Ελλάδας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες
ΝΔ εναντίον Ιβάν Σαββίδη: Το μέλλον της Ελλάδας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες

Στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, απάντησε σε έντονο ύφος η ΝΔ.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες», ανέφερε η ΝΔ με αφορμή τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή, αναφέρει η ΝΔ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr

«Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσω από το ότι δεν πρέπει κάποιοι να με κοιτάνε απλά ως Ιβάν Σαββίδη. Θα πρέπει να με αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων κι ως έναν ξένο επενδυτή ο οποίος για άλφα ή βήτα λόγους πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Ελλάδα. Αν λοιπόν θα μιλήσουμε αμιγώς από την πλευρά της επιχειρηματικής λογικής, αγοράζει κανένας όταν η αγορά είναι χαμηλά και πουλά όταν η αγορά είναι υψηλά. Αυτή είναι η επιχειρηματική λογική. Και πριν μιλήσουμε για πιο συγκεκριμένα πράγματα, θέλω να πω ότι δεν αποτελώ εγώ εξαίρεση από τον κανόνα και ως επιχειρηματίας και ως άνθρωπος. Ως επιχειρηματίας θεωρώ πως τώρα είναι πάρα πολύ καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η αγορά αυτή τη στιγμή σε όλες τις κατευθύνσεις είναι στον πάτο, όμως πιστεύω στη δυναμική της χώρας και γι’ αυτό ρισκάρω. Πεποίθησή μου είναι πως κερδίζει ο επιχειρηματίας εκείνος ο οποίος με σωστό τρόπο μπορεί να αξιολογήσει τους κινδύνους, έτσι ώστε οι απώλειες να είναι χαμηλότερες από τα κέρδη», δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Σαββίδης, απαντώντας σε ερώτηση για την κοινοβουλευτική κόντρα για την επένδυση του επιχειρηματία στη ΣΕΚΑΠ.

«Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσω από το ότι δεν πρέπει κάποιοι να με κοιτάνε απλά ως Ιβάν Σαββίδη. Θα πρέπει να με αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων κι ως έναν ξένο επενδυτή ο οποίος για άλφα ή βήτα λόγους πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Ελλάδα”.

 

Δεν είναι απλά διαπλεκόμενος ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ του δικτάτορα Πούτιν. Και οι…άλφα βήτα λόγοι που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα είναι, επειδή ακριβώς αυτή την εντολή πήρε από  το αφεντικό του. Τα άλλα, που λέει,όντως είναι…αστεία  και κουβέντες για αφελείς ή για Συριζαίους.

 

2.«ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ 9 ΕΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΥΖΩΝΑΣ»
Viral: Τα δάκρυα του Εύζωνα που συγκίνησαν τους ομογενείς στην Αυστραλία
Viral: Τα δάκρυα του Εύζωνα που συγκίνησαν τους ομογενείς στην Αυστραλία [εικόνα]

 

Στην μακρινή Αδελαΐδα βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες Εύζωνες, μέλη της Προεδρικής Φρουράς, προκειμένου να παραστούν σε εορταστικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο, αυτό που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι η εικόνα του 25χρονου Εύζωνα Κωνσταντίνου Λούσια, ο οποίος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν ο επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος μίλησε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, για την Ελλάδα και τις δύσκολες ώρες που περνάει.

Ο νεαρός Εύζωνας, ακούγοντας τον επίσκοπο να εξάρει τους στρατιώτες για τον πατριωτισμό και το ήθος που επιδεικνύουν, κάνοντας τους Έλληνες σε όλο τον πλανήτη υπερήφανους, δάκρυσε, με το φωτογραφικό στιγμιότυπο να καταγράφεται από τον φακό.

Γιατί κλαίει το…παλουκάρι; Γιατί, λέει, ο επίσκοπος εξήρε τους στραιώτες για το ήθος και τον πατριωτισμό τους.

Κι από την άλλη, ήθελε ,αποκαλύπτει ο ίδιος, από 9 χρόνων να γίνει…εύζωνας! Στο μεταξύ, έγινε και viral ο τύπος από χιλιάδες ανεγκέφαλα κλικ, που σπάραζαν κι ελόγου τους για τον πατριωτισμό των στρατιωτών μας!

Τί τους λες τώρα;  Τελικά, γεννιέται το άτομο χωρίς νιονιό ή το χάνει αργότερα;

3. α. ΙΡΑΚ-ΜΟΣΟΥΛΗ
Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε δικαστή του, επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει
Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε δικαστή του, επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει

Τζιχαντιστές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» αποκεφάλισαν τον δικαστή τους στην περιφέρεια του Τίγρη, επειδή αρνήθηκε να μετάσχει σε επίθεση κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στη Μοσούλη.

Αυτόπτης μάρτυς από τη Νινευή ανέφερε στο ιρακινό δίκτυο Alsumaria News ότι οι σουνίτες εξτρεμιστές «αποκεφάλισαν τον δικαστή μπροστά στον κόσμο» στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που υιοθέτησε το «Ισλαμικό Κράτος» για να αναγκάσει τα ηγετικά του στελέχη να πολεμήσουν και για να «ενθαρρύνει» ντόπιους να λάβουν μέρος στη μάχη της Μοσούλης, του μεγαλύτερου προπυργίου της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ.

Πληροφορίες ότι το «Ισλαμικό Κράτος» εκτελεί μέλη του επειδή αποφεύγουν τη μάχη, ή λιποτακτούν απ’ τα πεδία των μαχών βλέπουν συχνά πυκνά το φως της δημοσιότητας από την έναρξη της επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την άλωση της Μοσούλης τον Οκτώβριο.

Η ανατολική Μοσούλη έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων τον Ιανουάριο, ενώ ένα μήνα αργότερα άρχισε η επιχείρηση για την ανακατάληψη του δυτικού τομέα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στην πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη, αλλά συναντούν σκληρή αντίσταση στα στενοσόκακα απ’ τους τζιχαντιστές που χρησιμοποιούν συχνά αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

β. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ετοιμος να διατάξει επίθεση στη Ράκα ο Τραμπ -Πιθανώς μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ

Την πολυαναμενόμενη επίθεση στο προπύργιο των τζιχαντιστών, τη Ράκα, ετοιμάζονται να αρχίσουν οι ΗΠΑ αμέσως μετά τη συνάντηση στα μέσα Μαΐου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Κι αυτό ενώ εντείνονται οι πληροφορίες ότι ο Λευκός Οίκος ίσως δώσει το πράσινο φως για απ’ ευθείας εξοπλισμό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μελετούν τα μηνύματα που θα δώσει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα στη διάρκεια των διαβουλεύσεων Τραμπ-Ερντογάν στις 16 Μαϊου, γράφει η Hurriyet. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η συμμαχία των Αμερικανών με το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης Συρίας (PYD) και τον ένοπλο βραχίονά του, τις πολιτοφυλακές (YPG) στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενόψει μάλιστα της επίθεσης στη Ράκα. Η Άγκυρα, ως γνωστόν, θεωρεί ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές συνεργάζονται με το PKK και πιέζει εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον να διακόψει τη συμμαχία αυτή.

Η διαταγή για την επίθεση στη Ράκα αναμένεται να δοθεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν. Η αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμούσε να ξεκινούσε η επιχείρηση αμέσως μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, ώστε να μην αναχθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα σε μια σύμμαχη χώρα. Αλλά τώρα αναμένεται να διατάξει ο Τραμπ την έναρξη της επιχείρησης μετά τα μέσα Μαϊου καθώς εντάθηκαν οι προετοιμασίες επί του εδάφους τις τελευταίες εβδομάδες.

 Η αρχή του τέλους των ακραίων Ισλαμιστών είναι εδώ.  Αν χτυπηθεί το προπύργιό τους στη Ράκα της Συρίας, το κράτος του ISIS,  θα θεωρηθεί τελειωμένη υπόθεση.

΄Ηδη,  έχει αρχίσει η κατάρρευση και σε άλλα μέτωπα, αλλά και στο εσωτερικό του  κρατικού μορφώματος, αφού τα μέλη του τρώνε πια τις σάρκες τους.  Δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης ούτως ή άλλως . ΄Ηταν πρωτάκουστη η σκληρότητα και η αφροσύνη των Τζιχαντιστών.Προκαλούσαν όχι μόνο τον Δυτικό κόσμο,αλλά και τους ίδιους τους Μουσουλμάνους, που  ένιωθαν να εκτίθενται επικίνδυνα και να εισπράττουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου ,εξατίας της αγριότητας του ακραίου Ισλάμ.

΄Ηταν  ώρα να πέσει.Και το περιμένουμε με άφατη ικανοποίηση.

4. Το ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν για τον Πούτιν
Το ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν για τον Πούτιν [βίντεο]

Βρίσκεται πίσω από τρεις ταινίες που πραγματεύονται τη ζωή Αμερικανών προέδρων και τώρα θέλει να δώσει μία άλλη οπτική, στους Αμερικανούς, για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφέρει συγκεκριμένα «θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας επικίνδυνης κατάστασης, όπως ο πόλεμος».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και γνωστός ντοκιμαντερίστας Όλιβερ Στόουν δήλωσε σε συνέντευξή του στη Sydney Morning Herald ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει η νέα του ταινία που θα αφορά τη ζωή του Πούτιν.

«Δεν πρόκειται τόσο για ντοκιμαντέρ αλλά είναι περισσότερο μία συνάντηση με ερωτήσεις και απαντήσεις» είπε.

Αναφέρει συγκεκριμένα «θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας επικίνδυνης κατάστασης, όπως ο πόλεμος».

Το θράσος και η προκλητικότητα του Αμερικανού σκηνοθέτη δεν έχουν όρια. Εκθειάζει τον Ρώσο δικτάτορα,  για να βοηθήσει, λέει  στην πρόληψη του …πολέμου.  Απίστευτος!

Και οι 10.000 νεκροί της Ουκρανίας; Το Μαλαισιανό αεροπλάνο που κατέρριψαν οι αφιονισμένοι μεθύστακες του “Τσάρου”; Οι τόνοι όπλων (και τα χημικά) που προμήθευε τόσα χρόνια  στο Σύριο Δικτάτορα,  για να κάνει στάχτη τη χώρα του;  Οι  δεκάδες δολοφονίες, οι συλλήψεις και οι  βασανισμοί των αντιπάλων του;  Και οι άριστες σχέσεις του με το δικτάτορα της Β.Κορέας; ΄Ολα αυτά θα τα συμπεριλάβει  ο…  ρέκτης σκηνοθέτης στο πορτρέτο που ετοιμάζει για το σφαγέα  φίλο του;  Ασφαλώς, ούτε κουβέντα. Ντροπή!

Γράφαμε για το ίδο θέμα:

 

Ο ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ» (7/11/2014)
1. Ο Όλιβερ Στόουν θέλει να κάνει ντοκιμαντέρ τη ζωή του Βλαντιμίρ Πούτιν
O Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, που προετοιμάζει μία ταινία με επίκεντρο τον φυγά Έντουαρντ Στόουν που έχει καταφύγει στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ήθελε να σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτινκαι να του πάρει συνέντευξη.

«Θα ήθελα πολύ να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για αυτόν» δήλωσε ο σκηνοθέτης, που έχει τιμηθεί με 3 βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες του, στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Δε μιλάμε για μία μυθοπλασία για τον Πούτιν, όμως θα ήθελα πολύ να του πάρω συνέντευξη για να παρουσιάσω την άποψη που οι Αμερικανοί δεν θέλουν να ακούσουν» προσέθεσε ο κινηματογραφιστής που συνάντησε τον Πούτιν την Τρίτη το βράδυ σε ένα θέατρο της Μόσχας.

Ο Όλιβερ Στόουν δεν διευκρίνισε εάν ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει συμφωνήσει να του δώσει συνέντευξη.

«Είμαστε ενήμεροι για την επιθυμία που έχει εκφράσει ο Όλιβερ Στόουν να γυρίσει μία ταινία» για τον Ρώσο πρόεδρο, επισήμανε χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νόβαστι.

Ως άκρως πολιτικοποιημένο πρόσωπο, ο Στόουν έχει υποστηρίζει δημοσίως τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ή τον ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε υπερασπιστεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δεν «εγκατέλειψε την Κριμαία», την χερσόνησο της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το Μάρτιο από τη Μόσχα. Ο ίδιος είχε επιπλέον εκτιμήσει ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής του ΝΑΤΟ που αναζητά τρόπους για να προσεγγίσει τα ρωσικά σύνορα περιφρονώντας τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την Ουάσιγκτον στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λίγο πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ στα τέλη του 1991.

Ο κινηματογραφιστής, που μόλις ολοκλήρωσε μία σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων με τίτλο «οι ΗΠΑ, η ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ» σχετικά με τα «σκοτεινότερα» γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας, έχει αναλάβει τη συμπαραγωγή μαζί με τους Ουκρανούς του ντοκιμαντέρ «Η Ουκρανία στις φλόγες», για το οποίο θα ήθελε επίσης να πάρει συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

2. Ολιβερ Στόουν: «Ο Τσίπρας θα κάνει τη διαφορά σε όλη την Ευρώπη, ίσως και σε όλον τον κόσμο»
Ολιβερ Στόουν: «Ο Τσίπρας θα κάνει τη διαφορά σε όλη την Ευρώπη, ίσως και σε όλον τον κόσμο»

Ο ΄Ολιβερ Στόουν  κυνηγάει φανταχτερά, πιασάρικα θέματα. Είναι σαν τους εργαζόμενους στη βιομηχανία  της εμπορικής -δημοσιογραφίας-παραπληροφόρησης. Δεν τον νοιάζει η αλήθεια, ούτε το βάθος των γεγονότων. Αρκεί να υπάρχει αληθοφάνεια ή βιτρίνα.

Ο ίδιος είναι σκηνοθέτης, αλλά ισχυρίζεται πως κάνει  και για ιστορικός. Εμείς λέμε , ούτε είναι ούτε κάνει.  Το γεγονός πως καταπιάστηκε,όπως διαβάσαμε  παραπάνω,  με ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΗΠΑ ,η ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ», δε σημαίνει πως έγινε και ειδικός.

Τώρα, τί δουλειά έχει ο σκηνοθέτης,που δεν είναι ιστορικός, να καταπιάνεται με τέτοια  θέματα, είναι κι αυτό ένα από τα φαινόμενα της παρενέργειας και της παθογένειας που παρατηρούνται στο χώρο της επιστήμης μας  από την έλλειψη (ακόμα και από  ιστορικούς) ικανότητας ανίχνευσης των …εσκαμμένων της Ιστορίας. Οι πιο πολλοί πιστεύουν πως η Ιστορία είναι παράθεση γεγονότων (ιστορικών κυρίως) μέσω του γραπτού λόγου. Ο ΄Ολιβερ Στόουν πιστεύει πως κάνει Ιστορία και με το φακό στο είδος του ντοκιμαντέρ.

Αλλά, δε σφάλουν μόνο στον ορισμό της Ιστορίας οι περισσότεροι. Το χειρότερο είναι η επικρατούσα αντίληψη  πως ο…καθένας μπορεί να «γράφει» ιστορία ή να απαθανατίζει πρόσωπα και γεγονότα, που εκείνος, έστω και χωρίς αρμοδιότητα, τα θεωρεί «αντικείμενα» της επιστήμης.

Είπαμε στα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ» και επαναλαμβάνουμε συνέχεια πως  δε γίνεται ξαφνικά κανείς ιστορικός, επειδή νομίζει πως γράφει κείμενα ιστορικά ή καταγράφει με το φακό του «δρώμενα» και τους  πρωταγωνιστές» τους. Αυτά είναι περισσότερο ασχολίες της τέχνης (λογοτεχνία- σεναριογραφία, κινηματογράφος) και της δημοσιογραφίας, όχι, όμως, της Ιστορίας.

Ο ιστορικός πέρα από τα  «τυπικά προσόντα» (σήμερα τουλάχιστον) του ιστορικού (σπουδές),  οφείλει να «σχολάζει»  στην ενδελεχή, πολύχρονη και συνεχή μελέτη-έρευνα. Πρωτίστως, όμως, έχει την  εξουσιοδότηση από την ίδια την επιστήμη να κρίνει με την επιστημονική του ιδιότητα τα ιστορικά δρώμενα και τους φορείς τους. Η κριτική του ιστορικού είναι η κρίση  της επιστήμης (σωστή ή όχι). Για το λόγο αυτό είναι ελεύθερη ,δεν υπόκειται  σε περιορισμούς (λογοκρισία), ούτε απειλείται ή τιμωρείται ο επιστήμονας για την ιστορική του άποψη. Γι΄αυτό σήμερα η πολιτεία θεωρεί απαραίτητη μέσω των «ακαδημαϊκών» πιστοποιητικών τη διάκριση του αρμόδιου ιστορικού και του αναρμόδιου ιστορίζοντος ( οι του δεύτερου είδους προτιμούν τον όρο «ιστοριοδίφης»!)

Δεν υπάρχει Ιστορία ούτε ιστορικός χωρίς παράθεση -διατύπωση κρίσης προσώπων και γεγονότων. Η σωστή ή η λαθεμένη κρίση έχουν να κάνουν με την ικανότητα και την επιστημονική επάρκεια-συγκρότηση του ιστορικού και υπόκεινται μόνο σε κρίση αποδοχής ή όχι. Ακόμα και η σκληρή, αυστηρή κρίση των προσώπων που δημιουργούν  το ιστορικό γίγνεσθαι είναι επιστημονικά αποδεκτή ,έστω και αν αποδειχθεί εσφαλμένη ή άδικη. (Π.χ Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης στις εντελώς άδικες κρίσεις του για το βασιλιά της Σπάρτης Νάβη).

Ουδείς άλλος  εξουσιοδοτείται να διατυπώνει  ιστορική κριτική, γιατί εκτός των άλλων, η έλλειψη ακαδημαϊκής ιδιότητας, η ανεπάρκεια κ.α ,τον καθιστά υπόλογο και απέναντι στη δικαιοσύνη. Η εσφαλμένη κρίση του, πέρα από την αναρμοδιότητά της, μπορεί να είναι και σκόπιμα, συνειδητά διαστρεβλωμένη από τον ίδιο, οπότε διαπράττει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Να, γιατί ο Ιστορικός, αυτός μόνο,  έχει «επιστημονική αδεία» το δικαίωμα  να  «δια-χειρίζεται»  το «ιστορείν» είτε ιστοριογραφικά  είτε κριτικά ή με όποιον άλλο τρόπο ορίζει η μεθοδολογία της επιστήμης του και  ουδείς άλλος   έχει αρμοδιότητα και εξουσία να τον υποκαθιστά. Η «καρδιά», πάντως, της Ιστορίας δεν κτυπά στην ιστοριογραφία-χρονογραφία. Στην απλή παράθεση των γεγονότων, το… αλμανάκ. Η διατύπωση κρίσης, η άσκηση κριτικής στους «δρώντας» και  στα «δρώμενα» , εν τέλει,  η άποψη του ιστορικού είναι το μείζον στην επιστήμη.

Ο ιστορικός, τέλος, είναι επιβεβλημένο, ως εκ της ιδιότητός του,  να έχει «ενσωματωμένη» κοντά στις άλλες αρμοδιότητες-υποχρεώσεις του και την ηθική υποχρέωση να υπηρετεί ΠΑΝΤΑ την ιστορική αλήθεια (που συμπεριλαμβάνει και την αντικειμενική , τη μη στρατευμένη κρίση). Τέτοια υποχρέωση είναι αυτονόητο πως δεν έχει υποχρέωση να δαθέτει εκείνος που κρίνει την κρίση του ιστορικού ,πολύ περισότερο όποιος μεταμφιέζεται σε τέτοιον.

΄Ενας  γιατρός  είναι απαραίτητο να διαθέτει εκτός από  τυπικές, ακαδημαϊκές  σπουδές, τη γνώση, την εξειδίκευση, την εμπειρία, την ενημέρωση, και μια άλλη ιδιότητα, εξίσου σοβαρή  με τις προηγούμενες: Τη «θρησκευτική προσήλωση» στην τήρηση του «όρκου στον Ιπποκράτη»,που  είναι η κορυφαία από όλες τις άλλες βασικές του υποχρεώσεις. Ο ιστορικός έχει ακριβώς την ίδια ηθική, επιστημονική  δέσμευση: Να είναι πιστός και να τηρεί σε κάθε ενασχόλησή του με την Ιστορία  τον  «όρκο στην Κλειώ».

Ο ΄Ολιβερ Στόουν είναι ιστορικός, όσο είναι και…αριστερός.  (Μακάρι, βέβαια, να ήταν). Η επιστήμη της Ιστορίας σήμερα,όπως αναπτύξαμε αλλού, έχει ανάγκη από το «πάντρεμα» των δύο αυτών ιδιοτήτων. Δεν είναι όμως.

  Ο  Αμερικανός σκηνοθέτης πάντως, είναι  καλός στην τέχνη του  ντοκιμαντέρ, αλλά κατά την κρίση μας πολύ  κακός  και ως ιστορίζων και ως «αριστερός».