ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

Έφυγε από τη ζωή ο αναρχικός αγωνιστής Βαρδής Τσουρής

Idymedia


Για την ιστορία ένα κείμενο, για το οποιό του είχε ασκηθεί δίωξη στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 στα Χανιά, από τα πρώτα που μοιράστηκαν από συντρόφους ενάντια στις παρελάσεις. σύμφωνα με τη σελίδα της ομάδας ελευθεριακών κομμουνιστών: “Περισσότερα για αυτήν την υπόθεση μπορεί κανείς να διαβάσει (αν υπάρχει και βρεθεί), στο ένα και μοναδικό τεύχος του περιοδικού με τον τίτλο “Νύχτα” που κυκλοφόρησε (μάλλον από τον Πειραιά) στις αρχές της δεκαετίας 80, αναγράφοντας στο εμπροσθόφυλλό του, τα εξής: “Νύχτα μου προλετάρισσα αν απεργήσεις χάθηκα”. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 σε ένα άλλο και μοναδικό τεύχος κυκλοφόρησε το (ας πούμε, ίδιο) περιοδικό με την ονομασία: “Τα άνθη του Κακού που ανθίζουν μόνο τη Νύχτα” σε ένα από τα σπάνια παντρέματα αντιεξουσιαστικών εκδοτικών προσπαθειών, με το περιοδικό “Άνθη του Κακού” που εξέδιδε (σε σειρά τευχών) ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης.”

Γιατί οι παρελάσεις είναι ανθυγιεινές…

“Ανεβασμένη στην εξέδρα, για να κρύψει με το ύψος την ασημαντότητά της, η επίσημη μούχλα (Νομάρχες. Δήμαρχοι, στρατηγοί, παπάδες) καταδέχεται να χαιρετήσει πότε-πότε βαριεστημένα αυτούς πού περνούν μπροστά της υποχρεωμένοι από τους μπράβους της (δασκάλους κι επιλοχίες) ν’ απονείμουν τιμές στρίβοντας το κεφάλι.

Ο κόσμος στριμωγμένος στην άκρη, πίσω από τα κορδόνια των χωροφυλάκων, περιορισμένος στο ρόλο του θεατή, χωρίς πρωτοβουλία, να βλέπει ένα θέαμα οργανωμένο από τους οργανωτές της καθημερινής καταπίεσης.

Να βλέπει τα παιδί του, τους έφηβους των 13 και τα παιδιά των 6 χρονών υποχρεωμένα να περπατούν στη γραμμή, σα μηχανές χωρίς σκέψη ή αισθήματα, στο φριχτό ρυθμό των ταμπούρλων, με το σώμα τους κλεμμένο από την εξουσία, ηθοποιοί σ’ ένα ρόλο σκηνοθετημένο από κακόγουστο σκηνοθέτη.

Να βλέπει να παρελαύνουν κορδωμένα αδιάντροπα τα σώματα ασφάλειας, αυτοί που τον έσφαξαν το ‘45 και το ‘73 και θα τα ξανακάνουν το ‘83 ή το ‘90 και που εν τω μεταξύ χτυπούν σε κάθε του ενέργεια: συγκέντρωση, πορεία, απεργία, αγροτικό συλλαλητήριο.

Ν’ ακούει το μεγάφωνο να ξερνάει ηλιθιότητες για μας τους Έλληνες, το πιο γενναίο λαό του κόσμου, ενώ ένα άλλο μεγάφωνο στη Τουρκία λέει για τους Τούρκους το πιο γενναίο λαό του κόσμου, κι άλλα μεγάφωνα στην Αγγλία, Βουλγαρία, Αίγυπτο. Ταϋλάνδη, λένε για τους γενναίους Άγγλους. Βούλγαρους, Αιγύπτιος. Ταϊλανδούς. έτσι που κάποτε όλοι εμείς οι γενναίοι να βγάλουμε τα μάτια μας με γενναιότητα.

Με σημαιοστολισμένο υποχρεωτικά τα σπίτι και το μαγαζί του με την ίδια σημαία πού κυματίζει πάνω από φυλακές και στρατόπεδα κι αστυνομικά τμήματα, έτσι που κάθε σπίτι να γίνεται λίγο φυλακή και στρατόπεδο κι αστυνομικό τμήμα.

Για περάστε λοιπόν. Τα κράτος προσφέρει στους υπηκόους του θέαμα για να εκτονωθούν με ταρατατζούμ και ζήτω, να ξεχάσουν την άχαρη δουλειά και τις τιμές πού ανεβαίνουν και να ξαναπάνε αύριο ανανεωμένοι να δουλέψουν για τ’ αφεντικά τους. Και καλού-κακού τους δείχνει τα πολυβόλα και τα τανκς για να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν αν διαμαρτυρηθούν.

Η παγίδα έχει στηθεί: Πάμε στη παρέλαση να καμαρώσουμε το φίλο, τη φίλη, το γιο, τη κόρη. Ο φίλος κι η φίλη από τη μεριά του αρχίζει να καμαρώνει λίγο κι αυτός, πέφτοντας έτσι στα λούκι. Και πέφτει άκουα πιο πολύ όταν φροντίζει να περάσει με άψογο βήμα μπροστά από τους επίσημους δίνοντας έτσι άξια σ’ αυτούς πού δεν έχουν.

Ή παγίδα έχει στηθεί: Είμαστε όλοι Έλληνες, έθνος ηρωικό κι αγαπημένο, όλοι μαζί, αφεντικά κι εργάτες, αξιωματικοί και φαντάροι, χωροφύλακες και πολίτες, υπουργοί και ψηφοφόροι, πολεμήσαμε τους κακούς Τούρκους το ‘21 και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί.

Να όμως που κάπου κολλάει το κόλπο.

Μερικοί γιουχάρουν όταν περνάει η αστυνομία, κάθε χρόνο και πιο πολλοί μαθητές το σκάνε από τη παράταξη, κάθε χρόνο και λιγότεροι έρχονται να δουν αυτό το σοβινιστικό τσίρκο.

Γιατί το παραμύθι έχει παλιώσει πια. Το ‘73-‘75, χρονιά απεργών, διαδηλώσεων, συγκρούσεων, διεκδικήσεων, η εξουσία τρομαγμένη έβγαλε από τη ναφθαλίνη το τούρκικο κίνδυνο, μας έδειξε το μπαμπούλα, μας κάλεσε σε εθνική ενότητα και κατάφερε να ξεπεράσει τη κρίση. Το ίδιο έκανε και το ‘65. Το ίδιο θα κάμει και στο μέλλον. Προς το παρόν συντηρεί με παρελάσεις το μικρόβιο του εθνικισμού.

Αυτοί πού σε μια νέα και δυνατότερη επίθεση ενάντια στο κράτος έχουν να χάσουν τα πάντα και τίποτα να κερδίσουν, ξέρουν, (μια που παίζεται το τομάρι τους), ότι αργά ή γρήγορα αυτή η επίθεση θα γίνει, από αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χύσουν, ενώ έχουν να κερδίσουν τα πάντα.

Ξέρουν πως αύριο ο κόσμος που σήμερα παρακολουθεί το θέαμα από τα πεζοδρόμια, θα ξεχυθεί στο δρόμο ζητώντας αυτό που του ανήκει.

Τότε ακριβώς (τι σύμπτωση) κάτι θ’ αρχίσουν να γράφουν οι φυλλάδες τους για –«τούρκικες προκλήσεις» κάτι θ’ αρχίσει να παραμιλάει το χαζοκούτι τους, για «παραβιάσεις του εναερίου χώρου», για «τεταμένες εξωτερικές σχίσεις», για «ανάγκη εθνικής ενότητας εν όψει του εθνικού κίνδυνου».

Τι σημαίνει όμως έθνος:

Μήπως είναι μια έννοια που έχει άκοπα να κρύψει τις πραγματικές ταξικές διαφορές και να δημιουργήσει ψεύτικες διαφορές ανάμεσα στους λαούς;

Τι κοινό έχουμε μ’ αυτούς πού ζουν σε βάρος μας:

Και τι έχουμε να χωρίσουμε με τους Τούρκους εργαζομένους που αυτή τη στιγμή φυλακίζουν κι εξοντώνουν οι δολοφόνοι της Τουρκικής στρατιωτικής χούντας με την ευγενική ανοχή όλων των κυβερνήσεων του κόσμου;

Οι επαναστάτες του ‘21 ξεσηκώθηκαν εναντία στο Σουλτάνο, τον αγά, το γενίτσαρο, το χαράτσι. Έχουμε και σήμερα από τα ίδια: Σήμερα σουλτάνος είναι το κράτος., αγάς το αφεντικό, γενίτσαρος τα Μ.Α.Τ., χαράτσι οι φόροι. Και μουτήδες όσοι λένε «τίποτα δεν αλλάζει» – «δεν μπορείς να τα βάλεις μ’ αυτούς» – «γλύψε για να προκόψεις».

Μετά το ‘21, οι φτωχοί αγρότες πού νίκησαν το σουλτάνο βρέθηκαν με νέο εκμεταλλευτή στη πλάτη τους. Τους τσιφλικάδες, τους αστούς, τη βασιλική αυλή. Και τα νέα αφεντικά για να στερεώσουν τη θέση τους φρόντισαν πρώτα απ’ όλα να φτιάξουν δικό τους στρατό από μισθοφόρους κι αστυνομία για να εξοντώσουν αυτούς πού τους ανέβασαν στην εξουσία.

Γνήσια εγγόνια αυτών των αφεντικών είναι και τα σημερινά.

Αυτοί που μας λένε παχιά λόγια για την υπεράσπιση της πατρίδας, ενώ οι ίδιοι κάνουν χοντρές κομπίνες με τις πολυεθνικές, έχουν σε ελβετικές τράπεζες τα κλεμμένα τους, έχουν ξένες σημαίες στους σκυλοπνίχτες τους.

Όμως ο εχθρός δε βρίσκεται έξω από τα σύνορα.

Είναι εδώ, στα υπουργεία, στα στρατιωτικά επιτελεία, στις διευθύνσεις των εργοστασίων, των τραπεζών, των εφημερίδων, σε κάθε διεύθυνση.

Αυτά τα τανκς που παρελαύνουν δεν είναι δικά μας.

Είναι δικά τους.

Δεν είναι για να χτυπήσουν τους ξένους.

Είναι για να χτυπήσουν εμάς.

Αυτή η πατρίδα δεν είναι δικιά μας.

Αυτοί ανακηρύξανε πατρίδα την ιδιοχτησία τους, μας μάντρωσαν στα σύνορα σα ζώα σε κλουβιά.

Αυτά τα σύνορα δεν μας αφορούν.

Αυτή η παρέλαση δεν μας αφορά.”

ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ


Αντίο Βαρδή, θα τα λέμε πάντα στους δρόμους. Εδώ μία από τις πρώτες, απ’ όσο γνωρίζουμε, αναρχική αφίσα, τέλη δεκαετίας ΄70, που κολήθηκε και κυνηγήθηκε (τότε κυνηγάγανε για μια αφίσα) στην Κρήτη, από το Βαρδή και τους συντρόφους του. Από τότε ανατυπώθηκε πολλές φορές…

Εικόνες:

 

Δε γνώριζα το Βαρδή Τσουρή. Απ΄όσα διαβάζω, έδωσε το δικό του αγωνιστικό  “παρών” στα Χανιά.  Το κείμενο και η αφίσα εξαίρετα.

Καλό τα ξίδι,φίλε

______________________________________________________________________

  1. “ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ”  ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ

  2. ΄Η ΚΟΥΡΕΥΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ …ΨΙΛΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΄Η  ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΤΕ

  3. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

  4. ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ. ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η  ΦΥΛΑΚΙΣΗ …ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ.

  5. ΖΕΡΑΡ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ. ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1. ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΦΟΙΤΗΤΗ -ΣΤΟΥΣ 34 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
Σοκαριστικό βίντεο από τη Βενεζουέλα: Θωρακισμένο όχημα πατά διαδηλωτές
Σοκαριστικό βίντεο από τη Βενεζουέλα: Θωρακισμένο όχημα πατά διαδηλωτές [βίντεο]

΄Ενα σοκαριστικό βίντεο από την σκληρότητα του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα, κάνει το γύρο του κόσμου.

Θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, πατάει γκάζι και πατά εν ψυχρώ διαδηλωτές που συγκρούονταν με αστυνομικούς.

Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, ένας από τους νεκρούς ήταν ηγετικό στέλεχος μιας φοιτητικής παράταξης.

Ο νεαρός «βρισκόταν μέσα σε μια φοιτητική συνέλευση. Στο τέλος της, ένας από τους παριστάμενους τον πλησίασε και τον πυροβόλησε επ΄Εανειλημμένα. Κατόπιν διέφυγε με μοτοσικλέτα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φαίνεται πως όλες οι δικτατορίες χρειάζονται τα “Πολυτεχνεία” και τους  νεκρούς τους. Είναι η μοίρα όσων αγωνίζονται ενάντια στους φασίστες, να σταματούν τα τανκς με τα στήθη τους.

Αλήθεια, δε θα στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ “συγχαρητήριο τηλεγράφημα” και στον οδηγό του τάνκς που πολτοποίησε διαδηλωτές; ΄Οχι μόνο στο Μαδούρο ο θαυμασμός! Γιατί,  τί θα έκανε ο δικτάτορας χωρίς τους χειριστές  των ερπυστριοφόρων και τις στρατιές του φασιστικού, κατασταλτικού του μηχανισμού;

 

2. α. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΠΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
Ξεκάθαρο μήνυμα από EWG, Βερολίνο, ESM: Από το 2018 και αν, η συζήτηση για το χρέος
Φωτογραφία: AP

Από το 2018 και αν η συζήτηση για το χρέος, είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες το Euroworking Group, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ο ESM.

  •  Euroworking Group

Σε ανακοίνωσή του το EWG επικαλείται ως προς το χρέος την απόφαση του Μαΐου του 2016. Ουσιαστικά υποδεικνύει πως τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση χρέους, παραπέμπονται για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018 και συνεπώς, μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016», προσθέτει.

Σε εκείνη την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπεταιι πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM».

β. Handelsblatt: Πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ετοιμάζουν οι θεσμοί
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΜΣ, ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζουν πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.

Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές, που γνωρίζουν την επίμαχη πρόταση, αναφέρει ότι το κείμενο που συντάχθηκε θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις και θα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά των δανείων από τον ΕΜΣ που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, αν και εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Μεταξύ αυτών, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα αλλά και η επέκταση των λήξεων του ελληνικού χρέους κατά 10 έως 15 χρόνια.

Σημείο κλειδί στην πρόταση είναι η αγορά από τον ΕΜΣ 13 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τα οποία θα είναι ανεξόφλητα από το 2019 και μετά, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος που πιθανόν δεν θα χρειασθούν.

Ο ΕΜΣ υπολογίζεται ότι θα μείωνε τα επιτόκια και θα έδινε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής για τα δάνεια αυτά, προσφέροντας παράλληλα σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα

“Μια στο καρφί και μια στο πέταλο” θα είναι η τακτική τους από δω και πέρα.  “Καρότο και μαστίγιο” θα βαστούν οι…επιβητορές μας.

Τί μένει; Μόνο  δυναμικά, αποφασιστικά, ολοκληρωτικά λύνεται το πρόβλημα. ΄Ολα πάνε “πακέτο”. Αλλιώς, η κοροϊδία θα συνεχιστεί, όπως γίνεται 7 χρόνια τώρα.  Από το 2017 στο 2019 και από το 2025 στο 2040. “Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει”!

Το “κακό σπυρί” δε θεραπεύεται με ευχές .Ούτε με τις ασπιρίνες που προτείνουν οι …εταίροι μας. Το κόβεις και το πετάς. Και, ή ζεις ή πεθαίνεις.

Εδώ και τώρα. Κούρεμα βαθύ στο χρέος.  Πραγματική ελάφρυνηση. ΄Οχι υποσχέσεις και όνειρα. Αυτό σημαίνει ΤΕΛΟΣ στα επαχθή μνημόνια και τις εξοντωτικές  δεσμεύσεις. Εξόφληση του χρέους που απομένει στα επόμενα 50 χρόνια.

Κι αν  σας κάνει. Αλλιώς, “το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι”. Αρκετά κράτησε η κοροϊδία.

3. Ενισχυμένος ο Μακρόν μετά το ντιμπέιτ -Στο 22% η διαφορά από την Λεπέν

Ο 39χρονος πολιτικός συγκεντρώνει ποσοστό 61% έναντι 39% της αντιπάλου του, όπως δείχνει η κυλιόμενη μέτρηση της εταιρίας ifop. Μάλιστα, η διαφορά αυτή είναι αντίστοιχη των πρώτων ημερών μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της μέτρησης είναι η δήλωση του 75% των ερωτηθέντων ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές κάτι που είναι στα υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μεταξύ,οι ίδιες οι φυλλάδες που τώρα δίνουν αυτή τη συντριπτική υπεροχή στο Μακρόν, λίγες εβδομάδες πριν τις κελογές, ανησυχούσαν για τη …νίκη Λεπέν και έκαναν σενάρια για την επόμενη μέρα που θα κυβερνούσε η ακροδεξιά  τη Γαλλία.

Δεν έχει τσίπα η εμπορική δημοσιογραφία. Να μην επαναλαμβάνουμε συνέχεια πως είναι ό,τι βρώμικο (μαζί με τα λογής απόβλητα),  κυκλοφορεί στον πλανήτη.  Και όχι μόνο σήμερα.

Ο χειρότερος εχθρός του συνειδητοποιημένου πολίτη ,η τροχοπέδη στον ανθρωποκεντικό πολιτισμό είναι ο “Τύπος”. Αυτοί οι…τύποι που γρασάρουν τα γρανάζια του, που  πληρώνονται αδρά  για να γράφουν ό,τι πει το αφεντικό, είναι το χείριστο  συνάφι από όλα τα χειρότερα.  “Βρώμα και δυσωδία”.

 

4. ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ
Καταβεβλημένος ο Ακης Τσοχατζόπουλος: Είναι σημαντική μέρα για μένα, έληξε ο εγκλεισμός και ο βασανισμός μου
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Καταβεβλημένος μετά και τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του και εμφανώς αδυνατισμένος,  βγήκε το μεσημέρι της Πέμπτης (4/5/2017) από τη φυλακή, έπειτα από 5 χρόνια εγκλεισμού, ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

«Είναι σημαντική μέρα για μένα, έληξε ο εγκλεισμός και ο βασανισμός μου» δήλωσε ο πρώην υπουργός ,βγαίνοντας από τον Κορυδαλλό και καθώς έμπαινε στο αμάξι που τον οδήγησε στο σπίτι της συζύγου του στο Χαλάνδρι.

Από τις χειρότερες σελίδες στην πολιτική ιστορία του τόπου, αλλά και μια από τις πιο μαύρες  για την ελληνική δικαιοσύνη . Η απόλυτη διαπλοκή. Φυλάκισαν…οικογενειακά τον Τσοχατζόπουλο,για μίζες στα εξοπλιστικά  και για τη χρεοκοπία της οικονομίας, που βύθισε μια χώρα στο βαθύ σκοτάδι,  με αποκλειστικά υπεύθυνο τον Κώστα Καραμανλή, “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.

 Οι μίζες είναι έγκλημα. Αλλά το να ταϊζεις με δανεικό χρήμα τη “γαλάζια ακρίδα”, τους κομματικούς πελάτες, τους αργόμισθους, για να αγοράζεις ψήφους,  να διπαλασιάζεις το χρέος και να στέλνεις πάνω από 15% το έλλειμμα,όλα αυτά  είναι…πλημμελήματα.

Πού θα βρείτε τόπο να κρυφτείτε,όταν αλλάξουν τα πράγματα; Μου λετε ; Πολτικοί και διακαστές.

 

5. Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Πολιτικό ζώο η Λεπέν -Δεν ξέρει τι του γίνεται του Μακρόν
φωτογραφία: AP images

Αν και μέχρι πρότινος τηρούσε αποστάσεις ασφαλείας από την πολιτική, τώρα ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο πιο διάσημος γάλλος ηθοποιός ίσως μετά τον Ζαν Γκαμπέν, αποφάσισε να δώσει μία συνέντευξη-ποταμό στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Στη συνέντευξη αυτή ως συνήθως δεν μασάει τα λόγια του, μιλάει για όλους και για όλα, στηλιτεύει, εξυμνεί, εξομολογείται πολύ προσωπικές του στιγμές και πάνω από όλα, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός, πληθωρικών διαστάσεων, είναι πρωτίστως ένας ελεύθερος άνθρωπος που δεν φοβάται να πει τη γνώμη του, όσο και εάν αυτή πονάει τόσο τον ίδιο, όσο και αυτούς στους οποίους αναφέρεται.

«Ο Φιγιόν κατέστρεψε το εργο του Σαρκοζί» 

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο της εφημερίδας στο Παρίσι, ο Ντεπαρντιέ δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι είχε στηρίξει στο παρελθόν τον Σαρκοζί, απάντησε ότι δεν τον ψήφισε ποτέ, απλά έτυχε να τον συναντήσει σε μία συγκέντρωση, ανέβηκε στην εξέδρα και αυτοσχεδίασε με δύο κουβέντες.
Παραδέχθηκε ότι ο Σαρκοζί έκανε κάποια σωστά πράγματα για τη Γαλλία και παράλληλα κατηγόρησε τον Φιγιόν και το επιτελείο του ότι κατέστρεψαν το έργο του Σαρκοζί. «Οι Ρεπουμπλικανοί είναι διασπασμένοι, ωστόσο εξακολουθώ να εκτιμώ τον Σαρκοζί», είπε.

Λεπέν ή Μακρόν; 

Στην ερώτηση ποιόν θα ψηφίσει, Λεπέν ή Μακρόν; ο γάλλος ηθοποιός είπε ότι μία φορά ψήφισε στη ζωή του, το 1981 τον Μιτεράν τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό πολιτικό. «Ο Μιτεράν ήταν αυτό που θα ήθελε να είναι ο Ολάντ: ένας μαθητής του Μακιαβέλι», είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Ολάντ μία «καρικατούρα του Μακιαβέλι με ζαρτιέρες. Ένα τίποτα».

Για την Λεπέν είπε ότι δεν αποτελεί απειλή, την χαρακτήρισε όμως ανόητη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης με τον άκρατο εθνικισμό.
Εξέφρασε όμως την προτίμησή του στην Λεπέν την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό ζώο» σε σχέση με τον Μακρόν για τον οποίο είπε ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται». Πρόσθεσε ότι δεν τον καταλαβαίνει, δεν τον αγγίζουν αυτά που λέει, σε αυτόν βλέπει μόνο την επιφάνεια.

«Δεν πιστεύω στην πολιτική» 

Ο γάλλος ηθοποιός είπε ότι δεν πιστεύει στην πολιτική, αλλά στον άνθρωπο.
Είπε ότι ο ίδιος μεγάλωσε εν μέσω εγκληματιών συνεχίζει όμως, όπως ανέφερε, να πιστεύει στη λύτρωση.
«Σήμερα, η Γαλλία είναι μία φοβισμένη χώρα, μουγγή και κουφή, όπως η Γαλλία του 1941 που παραδόθηκε στον Χίτλερ. Βλέπει τον κόσμο μέσω κλειστών παραθυρόφυλλων», επισήμανε.

«Θαυμάσια ουτοπία η Ευρώπη» 

Στην ερώτηση εάν πιστεύει στην Ευρώπη, ο Ντεπαρντιέ είπε ότι η Ευρώπη είναι μία θαυμάσια ουτοπία η οποία αύριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Εξέφρασε την άποψη ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο της Ευρώπης εκλεγμένο από τον λαό.

Στην ερώτηση εάν οι Γάλλοι τον συγχώρεσαν που πήρε τη ρωσική υπηκοότητα, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, αν και αυτός πλήρωσε, όπως είπε, 150 εκατ.ευρώ σε φόρους.
«Οι Γάλλοι οφείλουν να συγχωρήσουν τους εαυτούς τους γιατί έχουν χάσει πλέον την αίσθηση της περιπέτειας, της ελευθερίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αρχές της γαλλικής επανάστασης: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, ο Ντεπαρντιέ εκτιμά ότι δεν υπάρχει πια ελευθερία, η ισότητα είναι πλέον ένα όνειρο και η αδελφοσύνη παραμένει σε περιορισμένο βαθμό.
Ο ίδιος είπε ότι δεν πιστεύει πια στην επανάσταση γιατί είναι «στρωμένη με πτώματα».

Χαρακτήρισε τραγωδία την εκτέλεση του βασιλιά Λουδοβίκου και εγκληματίες τους Ροβεσπιέρο και Σεν Ζιστ.
«Εμείς οι Γάλλοι θα πρέπει πλέον να είμαστε λιγότερο αλαζόνες, έχουμε διαπράξει εγκλήματα ακόμα και στην Αλγερία», είπε. Όταν ο δημοσιογράφος τού υπενθύμισε ότι «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» έκανε λόγο και ο Μακρόν, χαριτολογώντας ο γάλλος ηθοποιός τού είπε να μην προσπαθεί να τον κάνει να μιλήσει καλά για τον Μακρόν.

΄Οπως το λέει ακριβώς ο κολλητός του δικτάτορα Πούτιν. Ουδείς φασίστας  πιστεύει στην πολιτική. Βέβαια, ο τύπος κάπου τα έχει μπερδέψει. Μιλάει για πολτική και εννοεί τον κοινοβουλευτισμό. Να του προτείνουμε να διαβάσει Αριστοτέλη; Σίγουρα πέφτει… κομμάτι βαρύς για ένα φασίστα.