ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

1. Επιστήμονες: Θέμα χρόνου μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη -Πού θα είναι το επίκεντρο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pixabay

Οι επιστήμονες θεωρούν θέμα χρόνου πότε θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη ένας νέος μεγάλος σεισμός, πιθανού μεγέθους επτά βαθμών ή και μεγαλύτερος.

Μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως ο σεισμός θα προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά (το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά ξυστά από την πόλη).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες GFZ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Journal International», δήλωσαν ότι η εκτίμηση αυτή έχει θετικές και αρνητικές όψεις.

«Αυτά είναι τόσο καλά όσο και κακά νέα για μια πόλη άνω των 15 εκατομμυρίων κατοίκων» δήλωσε ο Μπόνχοφ. «Τα καλά νέα είναι ότι καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση».

Το περιθώριο προειδοποίησης θεωρείται σημαντικό για να δοθεί από τις Αρχές εντολή να ανάψουν κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, να μπλοκαρισθούν γέφυρες και τούνελ και να τεθούν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών βασίζονται στην ανάλυση πολυάριθμων μικροσεισμών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προς τα δυτικά της πόλης, στο δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, η τεκτονική ενέργεια εκτονώνεται κάπως, καθώς η μία τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την άλλη και βυθίζεται από κάτω της με πολύ αργό ρυθμό. Όμως στα ανατολικά οι δύο πλάκες φαίνονται τελείως «κλειδωμένες» η μία απέναντι στην άλλη, με συνέπεια συνεχώς να συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή θα επιζητήσει να εκτονωθεί με ένα μεγάλο σεισμό.

Αν, παρά τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο επόμενος σεισμός τελικά προέλθει από το δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, τότε τα καλά νέα θα είναι ότι η Κωνσταντινούπολη θα έχει ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να προειδοποιηθεί. Όμως, από την άλλη, καθώς ο σεισμός θα κινηθεί προς τα ανατολικά, θα συναντήσει και θα «ταρακουνήσει» την πόλη πιο σοβαρά από ό,τι αν είχε «γεννηθεί» στην ανατολική θάλασσα του Μαρμαρά.

Πολύ σημαντικό που η σεισμολογία σήμερα φαίνεται να έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο από την εποχή για την Ελλάδα, Παναγιώτη Βαρώτσου, όταν με τον Καίσαρα Αλεξόπουλο και τον Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξαν  το 1981 τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, γνωστή ως μέθοδο ΒΑΝ.  Ο Παναγιώτης Βαρώτσος ήταν (και είναι )  σεισμολόγος διεθνούς φήμης ,που  τάραξε τα νερά της επιστήμης του, τουλάχιστον   εκείνο τον καιρό.  Ακόμα και οι πιο άσχετοι και αδαείς στην Ελλάδα μιλούσαν τότε για τη μέθοδο ΒΑΝ και οι εμπνευστές του είχαν παντού φανατικούς  οπαδούς, αλλά και άσπονδους επικριτές.

Η πρόβλεψη του σεισμού, όπως φαίνεται και παραπάνω από τις μελέτες των Γερμανών για τον πιθανό, ως σίγουρο  σεισμό στην Ιστανμπούλ, είναι δυνατή.  Μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή το εύρος που πιθανότατα θα αποκτήσει στο μέλλον από την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και σήμερα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε κάποιους σεισμούς, σαν τους παραπάνω στη γείτονα Τουρκία.

Αυτό, ακριβώς, υποστήριζε  και ο Βαρώτσος. Θυμάμαι την επίθεση που είχε δεχτεί τότε, εντελώς απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη για την επιστημονική κοινότητα. Αξέχαστη την εποχή των τελευταίων μεγάλων σεισμών στην Ελλάδα η συμπεριφορά του  σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου, που μονοπωλούσε την ενημέρωση  για την τότε σεισμόπληκτη Ελλάδα.   ΄Ηταν κάτι σαν τον “πάπα”  της σεισμολογίας.

Και όσο για τον Παναγιώτη Βαρώτσο, ο καθιερωμένος  τότε καθηγητής της σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος  μιλούσε με πρωτοφανή ειρωνεία και με συχνές και αήθεις επίθεσεις εναντίον του. Ακόμα και  γραφικότητα, αλλά και ανευθυνότητα χρέωνε στον νέο  επιστήμονα Βαρώτσο, που προσπαθούσε εις μάτην να περάσει τις απόψεις του, αφού και το πανεπιστημιακό κατεστημένο, αλλά και η συντριπτική  μερίδα του Τύπου είχαν απομονώσει την ομαδα ΒΑΝ και γελοιοποιούσαν τις προβλέψεις του.

Σήμερα, ο Βαρώτσος φαίνεται να δικαιώνεται απόλυτα. Ο Παπαζάχος (αν μας έχουν ενημερώσει καλά έκανε καθηγητή  σεισμολόγο στο ίδιο πανεπιστήμιο που ήταν καθηγητής  και το γιο του! “Ελλάς της φαιδράς προρτοκαλέας”), αλλά και πολλοί  σεισμολόγοι, που έλυναν και έδεναν μια εποχή, οφείλουν σήμερα να ζητήσουν συγγνώμη   από το Βαρώτσο, τους άλλους της ομάδας του ΒΑΝ αλλά και  από τον κόσμο που ταλαιπώρησαν με την παραπληροφόρηση και την ψευδολογία τους.

Οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών για τη ζωή είναι τεράστιες λέει η Ιστορία. Πολλές φορές επηρεάζουν καταλυτικά και δαμορφώνουν  το ιστορικό γίγνεσθαι. Και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα.  Και κοντά στην Ιστανμπούλ. ΄Ενας ισχυρός σεισμός και σε μας εδώ, καθόλου δεν αποκλείεται. ΄Εχουμε τέτοιες πληροφορίες από υπεύθυνες πηγές.

Κι αν είναι καταστροφικός ο σεισμός αυτός ,τότε τα δεδομενα αλλάζουν στη χώρα μας . Τα μνημόνια θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα ΄Η ,ίσως,  αν είναι εκετεταμένη η καταστροφή , να χρειαστούν και νέα “μνημόνια” και  άλλη βοήθεια. Και φοβόμαστε πως δε θα είναι και πάλι ανθρωπιστική. Κουράστηκε και η Ευρώπη πια με μια Ελλάδα, που βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα του κακού και της συμφοράς,

2. Ιράν: Ανοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν στις σημερινές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ του προέδρου Χασάν Ρουχανί και του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί.

«Όλοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές…, ψηφίστε νωρίς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, αφού πρώτα ψήφισε ο ίδιος.

Ο Ιμπραχίμ Ραϊσί δε φαίνεται να έχει ελπίδες να επικρατήσει και να εκλεγεί πρόεδρος στο Ιράν. Κι αλλοίμονο αν εκλεγεί.΄Οχι ,μόνο για το Ιράν, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η χώρα αυτή  είναι μια πληγή που ακόμα αιμορραγεί. Για τους ίδιους τους Ιρανούς ,αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, το θεοκρατικό καθεστώς αποτελεί συνεχώς πρόβλημα. Δοθέντος πως είναι και πυρηνική δύναμη (και ας λένε οι “Μουτζαχεντίν” πως χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για…ειρηνικούς σκοπούς), το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο με ένα δυνατό, πυρηνικό Ιράν των “Χομεϊνί”.

Από την άλλη,  η πολιτική των τελευταίων ιρανικών καθεστώτων  στη Συρία,αλλά και στο Ιράκ , το Αφγανιστάν,  δίνει μια σκοτεινή και εικόνα για τους στόχους και τις επιδιώξεις του,  ούτως ή άλλως, επικίνδυνου Ιράν και εξαιτίας της γεωπολτικής του θέσης, αλλά και λόγω της καταπίεσης που υφίσταται ένας ολόκληρος λαός από  τους αλήστου μνήμης  προέδρους του, σαν τον Αχμεντινετζάντ,  τους “φρουρούς τη επανάστασης”, τις άλλες παρακρατικές, διεφθαρμένες, φονταμενταλιστικές ομάδες, που έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Εν ολίγοις, δεν μπορείς να εμπιστευτείς τις κυβερνήσειες της χώρας των αρχαίων Περσών, όπως έχει καταντήσει σήμερα. Οπότε, είτε ο Χασάν Ρουχανί  εκλεγεί είτε ο ηγέτης των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί, η πολιτική της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει  στον πυρήνα της. Αλλά, όπως λέμε πάντα, “μεταξύ δύο κακών”, ο σημερινός πρόεδρος είναι το “λιγότερο κακό” ,αν επανεκλεγεί.

 

3. Mωρό πέθανε από ασιτία γιατί οι γονείς του τού έκαναν δίαιτα χωρίς γλουτένη

Επτά μηνών μωρό στην πόλη Beveren του Βελγίου έχασε τη ζωή του το 2014 όταν έφτασε να ζυγίζει 4 κιλά.

Σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση και η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας προκαλώντας σοκ. Στους γονείς του μωρού απαγγέλλονται κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια που κόστισε τη ζωή του παιδιού.

Το μωρό ακολουθούσε ειδικό διατροφικό πρόγραμμα που απέκλειε την γλουτένη. Τρεφόταν με γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού, γάλα από σιμιγδάλι, γάλα από κινόα και οι γονείς του εμμονικά επέμεναν σε μια διατροφή που εμπόδιζε την ομαλή ανάπτυξή του και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Παρά το ότι το μωρό γεννήθηκε υγιές, μέσα σε λίγους μήνες είχε χάσει μεγάλο μέρος της μυικής μάζας και ζύγιζε λίγο παραπάνω από 4 κιλά. Ακόμα και λίγο πριν φτάσει στο θάνατο το μωρό, δεν είχε την επίβλεψη του γιατρού μετά από πρωτοβουλία των γονιών του που αρνούνταν να μεταστρέψουν την στάση τους.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, το μωρό είχε εμφανίσει συμπτώματα αφυδάτωσης και το στομάχι του ήταν εντελώς άδειο. Δημόσιος κατήγορος αναφέρει ότι οι γονείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τον θάνατο του παιδιού αφού από μόνοι τους και χωρίς υπόδειξη γιατρού διέγνωσαν ότι το παιδί τους είχε δυσανεξία στη γλουτένη και ήταν αλλεργικό στη λακτόζη. Ιατρικό ιστορικό του μωρού δεν υπήρχε πουθενά καταγεγραμμένο. Ο πατέρας του μωρού υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο ώστε να τους οδηγήσει σε γιατρό. Ηταν σίγουροι -σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου- ότι αντιμετώπιζε διατροφική διαταραχή.

΄Ηταν  μια εποχή, που  τη γλουτένη τη θεωρούσαν τον κακό διατροφικό δαίμονα της ανθρωπότητας . Ιστότοποι, φυλλάδες και επιστημονικοφανή περιοδικά, είχα αποδυθεί σε αγώνα να πείσουν τον κόσμο συλλήβδην πως η γλουτένη είναι ο μέγας εχθρός  της διατροφής. Και να τώρα, παραπάνω το αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα της στρεβελής και ανεύθυνης ενημέρωσης για τη διατροφή και την υγεία είναι από τα σοβαρότερα στις μέρες μας. Η βιομηχανία παραπληροφόρησης δίνει έγκληματικό ρεσιτάλ πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Το έντυπο που δημοσιεύει σήμερα την είδηση του θανάτου  του παιδιού στο Βέλγιο, είναι το ίδιο  που πρωτοστατεί σε ανεύθυνες τέτοιες και επικίνδυνες δημοσιεύσεις. Με προκλητική έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης, αλλά και ειδίκευσης   σε θέματα διατροφής, σε  βιταμίνες  και  βότανα- πανάκεια και άλλα τέτοια “γιατροσόφια” που σχετίζονται με την υγεία και τη θεραπεία ασθενειών, κατακλύζουν τις σελίδες τους και διασπείρουν σύγχυση, αποπροσανατολισμό και πανικό. Το χειρότερο είναι πως πολλοί παίρνουν τοις μετρητοίς τέτοια δημοσιεύματα με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγείας τους .

Δυστυχώς, όπως πάντα, ο εισαγγελέας σε μας κυνηγάει κανέναν αναρχικό μπαχαλάκια, τίποτα πρεζόνια και  κλεφτρόνια, παραβατικούς που δεν είναι δα και η καταστροφή του κόσμου. ΄Ομως, ιστότοποι στο διαδίκτυο, περιοδικά ,άλλες φυλλάδες που  παίζουν με την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν πράγματι  δημόσιο κίνδυνο, λόγω της ανεύθυνης και προκλητικής δημοσιογραφίας που ασκούν  με σκοπό  το κέρδος,  μένουν στο δικαστικό απυρόβλητο. Δεν τους πειράζει κανείς.

Αν, βέβαια,   κανένα παιδάκι έκανε πλάκα με τους “Παστίτσιους”, θα το είχαν μπουζουριάσει στη στιγμή. Και μετά μιλάμε για τους “Μουτζαχεντίν” του Ιράν!

4. ΠΙΟ ΣΕΞΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Η Μόνικα Μπελούτσι έδωσε μαθήματα καυτού φιλιού στις Κάννες -«Ξεζούμισε» τον συμπαρουσιαστή της
Η Μόνικα Μπελούτσι έδωσε μαθήματα καυτού φιλιού στις Κάννες -«Ξεζούμισε» τον συμπαρουσιαστή της [εικόνες & βίντεο]

Μαθήματα  φιλιού και… σεξισμού. Χρόνια τώρα η Ιταλίδα ηθοποιός είναι με …ένα μπούτι έξω. Και έχει ιδρύσει σχολή σεξισμού και εμπορίου της σάρκας. Διδάσκει με ταινίες ,συνεντεύξεις , την όλη εικόνα της, πως, αν έχεις στήθη πλούσα και τολμάς τα πετάς έξω, διαθέτεις  τα καλύτερα όπλα, για να στήσεις καριέρα, μαγαζί, όνομα . Που σημαίνουν κέρδος .

Είναι σκουπιδάνθρωποι. Τροχοπέδη στον πραγματικό πολιτισμό. Αποπροσανατολίζουν, προκαλούν σύγχυση, εκπέμπουν στρεβλά μηνύματα, καλλιεργούν σφοδρό  σεξισμό, και διαστροφή. Διδάσκουν ατομικισμό, απολίτκη συμπεριφορά και μαζοποίηση.

Οφείλουμε πόλεμο στις Μπελούτσι. Ολοκληρωτικό και χωρίς σταματημό.