ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει τα Linksunten και de Indymedia / συνεχή ενημέρωση
https://enoughisenough14.org/2017/08/25/german-government-bans-linksunten-indymedia

Κρατική καταστολή – Κοινωνικός έλεγχοςΛειτουργία και εξέλιξη του Indymedia



Η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε σήμερα τη σελίδα linksunten.indymedia.org . Σύμφωνα με τα κύρια γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δόθηκε η απόφαση σε 3 υποτιθέμενους “χειριστές” της πλατφόρμας indymedia.

Tweet από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο που ανακοινώνει την απαγόρευση των Linksunten Indymedia:

Minister #deMaizière hat heute die linksextremistische Internetplattform #linksunten.indymedia verboten. Weitere Infos folgen in Kürze.

Οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε κτίρια, κατασχέθηκαν υπολογιστές αλλά μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν έκαναν συλλήψεις. Ο κ. Thomas Strobl (CDU), υπουργός Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιδρομές σε “πολλαπλά αντικείμενα”. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μαζίερ είπε ότι το Linksunten ενεργεί κατά της “συνταγματικής τάξης”.

Οομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών αιτιολόγησε την απαγόρευση λέγοντας ότι ο σκοπός και η δραστηριότητα της ιστοσελίδας Linksunten Indymedia: “παραβιάζει τους ποινικούς νόμοους.” Όλα τα λογότυπα Linksunten Indymedia απαγορεύονται επίσης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland , ο ιστότοπος ήταν εκτός σύνδεσης για σύντομο χρονικό διάστημα το πρωί της Παρασκευής, αλλά αργότερα ο ιστότοπος ήταν ξανά σε απευθείας σύνδεση. Στις 10:50 π.μ. (CET) και πάλι και ο χώρος ήταν πάλι κάτω. Ωστόσο, αναμένεται ότι το Linksunten θα μπορούσε να συνδεθεί ξανά σύντομα. Το Linksunten.indymedia είναι οργανωμένο αποκεντρωμένα και αποθηκεύεται σε διαφορετικούς διακομιστές και η De Mazière παραδέχθηκε ότι δεν θα είναι δυνατή η διακοπή Linksunten σήμερα ή τις επόμενες ημέρες.

Το Linksunten υπάρχει στην τρέχουσα μορφή του από το 2009 και δημοσίευσε προσκλήσεις για δράσεις και διαδηλώσεις, ανακοινώσεις ομάδων που πραγματοποίησαν ενέργειες, άρθρα για συζητήσεις, αναλύσεις και εκθέσεις από και για πολλά θέματα. Η πλατφόρμα έδωσε στους ανθρώπους ένα πεδίο για ανώνυμη δημοσίευση, πέρα ​​από τον έλεγχο των κρατικών αρχών.

Η κατασταλτική δράση εναντίον του Linksunten έρχεται αφού πολλοί Γερμανοί πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι το κράτος θα επιταχύνει την πάλη ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «αριστερό εξτρεμισμό». Αυτές οι ανακοινώσεις ήρθαν μετά από διαμαρτυρίες του NoG20 τους τελευταίους μήνες στο Αμβούργο. Το Linksunten Indymedia δημοσίευσε πολλές εκκλήσεις, αναφορές και αναλύσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διαμαρτυρίες του ΝΟ. G20.

Το γερμανικό κράτος δεν θα μπορούσε να φιμώσει το κίνημα μετά από απαγορεύσεις σε περιοδικά όπως το Radikal και πιθανότατα θα αποτύχουν και πάλι. Το κίνημα δεν μπορεί να σιγήσει. Είμαστε όλοι  Linksunten!

Απίστευτη κίνηση το κλείσιμο των Linksunten και de Indymedia  σε μια χώρα που… κατηγορεί το δικτάτορα Ερντογάν γιατί φιμώνει τις φωνές διαμαρτυρίας εναντιον του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!  Μια καθαρά φασιστική ενέργεια της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν έχει διαφορά από τις ανάλογες  των  ολοκληρωτικών και θεοκρατικών καθεστώτων.

Δεν κλείνεις ένα “βήμα” διαμαρτυρίας και αντιπληροφόρησης στον 21ο αιώνα, μόνο και μόνο γιατί είναι αντισυστημικό και δε σου αρέσει ως εξουσία. Και το χειρότερο , με μια αόριστη κατηγορία πως…παραβιάζει  το Σύνταγμα!  Ενώ, την ίδια ώρα,  οι εκατοντάδες χιλιάδες Ναζί και άλλοι εθνικιστές που ζουν και αναπτύσσουν τρομακτική δράση στη  χώρα,  δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα. Ούτε (προπαντός) διαπράττουν “΄Υβριν”  σε μια χώρα που γέννησε το Ναζισμό, εξαιτίας της απάνθρωπης δράσης του οποίου, σχεδόν 20  εκατομμύρια θύματα πλήρωσαν την εγκληματική  του αφροσύνη.

Τα Indymedia είναι μια παγκόσμια κοινότητα στον κυβερνοχώρο, η οποία, όπως έχουμε αναλύσει εδώ,  εκφράζεται σ΄αυτά με απόλυτα διακριτό γνώρισμα τη “διαφορετικότητα” του λόγου, που αντανακλά και τις εκφάνσεις, τις συμπεριφορές και τις δραστηριότητες της ζωής  τους (1). Στα ποικίλα φόρουμ αυτών των ιστότοπων, κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αρθρώνουν λόγο δικό τους,  ιδεολογία και άποψη ιδιόμορφα, “ιδιωτικά”, αποκλειστικά. Αλλά ,πολλές φορές και καθαρά κοινότυπες  και γενικά αποδεκτές απόψεις. .

Εμείς αναδημοσιεύουμε συχνά κείμενά μας στα athens.indymedia,γιατί πιστεύουμε πως έχουμε κάτι να πούμε και σε εκείνες τις κοινότητες εκεί, αλλά και να διδαχτούμε κιόλας απ΄αυτές.   Μπορεί να διαφωνούμε με κάποιες επιλογές του κόσμου τους,  σε θεωρία και πράξη, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει από το να προσπαθούμε να αρθρώσουμε κι εμείς το δικό μας, πολιτικό, ακτιβιστικό, κυρίως, λόγο μέσα από αυτό το μέσο.

Και  έχουμε διαφορές. Ειδικά σε θέματα που αφορούν την παράλογη βία σε όλες της τις μορφές, το έγκλημα,  την καταστροφή, το…μπαχαλακισμό. Είμαστε  κατά πάσης μορφής βίας,  απ΄όπου κι αν προέρχεται .Και   όχι μόνο και ειδικά από τέτοιες μειοψηφίες, αλλά και από την κρατική, την οργανωμένα κατασταλτική,   η οποία πολλές φορές είναι ασύστολη και ντροπιαστική για κράτος δικαίου.

Το κλείσιμο ενός μέσου, ειδικά αντιπληροφόρησης, είναι φασιμός. Η Μέρκελ ,ως φαίνεται, εξελίσσεται πλέον  σε ένα  ακροδεξιό, συστημικό πρόσωπο, που πέρα από τις οικονομικές, καθαρά,όπως αποδείχτηκε με την Ελλάδα, τοκογλυφικές της επιλογές, τώρα τα αρχίζει να “παίζει και  εν ου παικτοίς”.

΄Ασχημοι καιροί για την ίδια και τους οπαδούς της αυτές οι  επιλογές. Η τελευταία τούτη αυθαιρεσία-ανοησία να κλείσει έναν ιστότοπο μεγάλης επισκεψιμότητας, της  αφαίρεσε κάθε δικαίωμα  να διαμαρτύρεται  για τη λογοκρισία που επιβάλει ο δικτάτορας της Τουρκίας ή να κατακρίνει κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ,όπως εκείνη τη Μαδούρο στη Βενεζουέλα, οι συμπεριφορές των οποίων τελικά, όπως αποδεικνύεται,  δε διαφέρουν από τις δικές της.

“΄Ανοιξαν τον ασκό του Αιόλου” στη Γερμανία.  Θα τρέχουν και δε θα φτάνουν σε λίγο. Και σίγουρα η Μέρκελ και οι συν αυτή, σύντομα δε θα βρίσκουν τόπο να κρυφτούν.   Θα ακούσουμε και θα δούμε σύντομα  τους “αέρηδες” και τα “τσουνάμια”  με τα πολλά… μποφόρια, που είναι ικανά να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Ας πρόσεχε. Κι ας  προμηθευτεί χάπια η καγκελάριος.  Θα τα χρειαστεί σύντομα, για να μπορεί να κοιμηθεί.

(1)  “…΄Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο χαρακτήρα των Indymedia που  είναι ιστότοποι  παγκόσμιας εμβέλειας και αποδοχής και σε πολλές χώρες, μάλιστα, αποτελούν ένα πραγματικά ελεύθερο, ανεξάρτητο βήμα πληροφόρησης, αλλά και διακίνησης ιδεών. Και θα μπορούσε κανείς  να υποστηρίξει χωρίς δισταγμό   πως  πολλές από τις αναλύσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται σε τέτοια μέρη του κυβερνοχώρου σε όλο τον κόσμο,  δεν τις βρίσκεις ούτε κατά διάνοια σε  μέσα εμπορικής δημοσιογραφίας, αλλά  ούτε καν σε σοβαρά επιστημονικά ,αναρχικά-αντιεξουσιαστικά, κινηματικά -διακίνησης ιδεών, ή άλλα μέσα αντιπληροφόρησης.
Παράλληλα, τα Indymedia είναι και οι χώροι ανθρώπων  -φορέων «ιδιομορφίας» , «ιδιαιτερότητας», και «διαφορετικότητας», οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους αποστασιοποιούνται  από τα συνήθη κοινωνικά, πολιτικά και λοιπά στερεότυπα-πρότυπα και  μπορούν, όμως, σ΄αυτά να βρίσκουν  τη δική τους «μεριά». Και μάλιστα θα λέγαμε ένα  αποκλειστικό   «απάγκιο»,  το οποίο ή δε θα έβρισκαν αλλού ή κι αν μπορούσαν κάπου να  ακουμπήσουν το βάρος αυτό της ιδιαιτερότητας-διαφορετικότητάς τους, ίσως δε θα είχαν την κατανόηση και την αποδοχή την οποία εξασφαλίζουν σε ιστότοπους σαν τα Indymedia.
Αυτά τα χαρακτηριστικά (ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αντικειμενική πληροφόρηση και αποδοχή της πάσης φύσεως διαφορετικότητας) είναι όροι  sine qua non για τέτοιου προσανατολισμού ιστότοπους και δε νοούνται Indymedia χωρίς αυτά τα «δεσμευτικά», ούτως ειπείν χαρακτηριστικά. Αλλιώς, δε θα ήταν απολύτως ορατή η διαχωριστική γραμμή  από τα υπόλοιπα  μπλογκ ,  σάιτ, ιστοσελίδες  που είναι ή υποστηρίζουν  πως είναι «διαφορετικά». Με άλλα λόγια αν κάποια Indymedia δεν περνούν  τα συνήθη   «εσκαμμένα», παύουν να ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα αυτού του είδους των ιστοσελίδων. (22/8/22017).

__________________________________________________________________

 1. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕ…ΛΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΡΝΙΑ.
2. “ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ”  ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ!
3. ΛΕΙΠΕΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
1. α. Tα «Νέα» για την χθεσινή επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία στην Μιχαλακοπούλου: Δεν φοβόμαστε, δεν φιμωνόμαστε
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η εφημερίδα «Τα Νέα» μετά την χθεσινή επίθεση αγνώστων στο παλιό κτίριο του ΔΟΛ στην Μιχαλακοπούλου.

Συγκεκριμένα, πέντε άτομα τα οποία είχαν στην κατοχή τους σφυριά και λοστούς χτύπησαν τις τζαμαρίες του κτιρίου (στεγαζόντουσαν εκεί τα ΜΜΕ του ομίλου μέχρι πριν λίγες ημέρες) και πέταξαν μπογιές.

Στη συνέχεια, η ασφάλεια του κτιρίου κατέβασε τα ρολά ασφαλείας, ενώ οι άγνωστοι εξαφανίστηκαν αμέσως.

Τα «Νέα» εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωσh

«Η άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της Οδού  Μιχαλακοπούλου (το βράδυ της Παρασκευής) μπορεί να προκάλεσε φθορές στο κτίριο αλλά δεν μας φοβίζει. Η ύπουλη και συντονισμένη από τα παράκεντρα εξουσίας απόπειρα δεν μας καταβάλει. Αντιθέτως μας υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην άσκηση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας. Πέρα όμως από το γεγονός αυτό καθ΄αυτό υπάρχουν οι υποβολείς και οι αυτόκλητοι αλληλέγγυοι μιας παραεξουσίας που υποθάλπει φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας.

Aνάμεσα στα πολλά που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία είναι και το εξής: η εξουσία δεν κατασκευάζει εχθρούς. Αντίθετα με τα πάσης φύσεως καθεστώτα, δεν εχθρεύεται ολόκληρες κατηγορίες πολιτών, δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, διανοουμένους, δεν στήνει στο απόσπασμα των φιλικών της Μέσων την αντίθετη άποψη αμαυρώνοντας εκείνους που την εκφράζουν με ανυπόστατους και αδιανόητους χαρακτηρισμούς, δεν σπιλώνει υπολήψεις. Η κυβέρνηση σε μια δημοκρατία είναι κυβέρνηση όλων.

Οχι όμως και αυτή η κυβέρνηση. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδίδονται σε μια συστηματική επιχείρηση κατασκευής εχθρών. Οποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους: οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι «μενουμευρώπηδες», στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που εκδιώχθηκαν λοιδορούμενα, γραφίδες του Τύπου. Ακόμη και η διαφωνία σε ένα ιστορικό ζήτημα είναι αρκετή για να οδηγηθεί κάποιος στην πυρά ως ακροδεξιός, φιλοναζί, νοσταλγός της χούντας – θύματα έπεσαν ακόμη και εκείνοι που διακονούν τη σάτιρα με τα υπέροχα και ευφυή σκίτσα τους.

Μιας και έχει γίνει πολύς λόγος για καθεστώτα και καθεστώτα το τελευταίο διάστημα, οφείλει να το επισημάνει κανείς: αυτή είναι μια καθεστωτική νοοτροπία που δεν έχει θέση σε μία δημοκρατία. Δεν έχει θέση όχι μόνο στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά και σε έναν τόπο που στην πρόσφατη Ιστορία του πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και ελευθερίας σε διάφορα καθεστώτα. Η άσκηση της εξουσίας είναι και μια καθημερινή κατάθεση δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Εχει έρθει η ώρα για την κυβέρνηση να μαζέψει τα καθεστωτικά σκυλιά της . Για να μην έχουν άλλες αυταπάτες εξηγούμαστε: είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν μας φοβίζουν δεν μας φιμώνουν».

β. Επίθεση στο Βήμα και στα Νέα για την πανελλαδική μέρα δράσης αλληλεγγύης στις καταλήψεις

από Indymedia, καταληψίες


Σήμερα, 25 αυγούστου, επιτεθήκαμε με σφυριά, πυροσβεστήρες και μπογιές στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που στεγάζονται οι εφημερίδες Νέα και Βήμα και το σάητ in.gr,
ως κίνηση αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Δημοσιογράφοι κάτω τα χέρια σας από τους συντρόφους και τις συντροφισσες μας
κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις κοινότητές μας.

θα ακολουθήσει κείμενο και βίντεο.

Σύντροφοι, συντρόφισσες από καταλήψεις

 

  1.  Καμιά σοβαρή ανάληψη ευθύνης από “χώρο” ως τώρα δεν υπάρχει για την “επίθεση”. H παραπάνω …μπαρούφα  είναι “φως φανάρι” πλαστή. Τί σχέση έχουν οι…καταλήψεις  με  ΤΑ ΝΕΑ;

  2.  Αυτή η ενέργεια συνέπεσε ακριβώς με την επανέκδοση των δύο εφημερίδων του Λαμπράκη, που αγόρασε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, εφοπλιστής Β. Μαρινάκης και πορεύονται  τώρα πια σε δεξιά και ακροδεξιά πορεία.

  3. Τίποτα, έξω από τη διαφήμιση ,δεν εξυπηρετούσε μια τέτοια πράξη.  Ούτε ακόμα και οι μπαχαλάκηδες, πόσω μάλλον οι καταληψίες,  θα είχαν  ,έστω και  ως πρόθεση, να χτυπήσουν με…σφυριά την τζαμαρία της εφημερίδας ,τα γραφεία της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα εκεί, αλλά δεν είναι πια. Αν ήθελαν να προχωρήσουν σε τέτοιο χτύπημα ,δεν ήξεραν ή δεν μπορούσαν να βρουν πού είναι τα νέα τους γραφεία;  Αστεία πράγματα!

  4. Όπως κι όλες εκείνες οι επιθέσεις σε διμοιρίες ΜΑΤ, σε κλούβες, σε στόχους ιδιωτικούς και δημόσιους,  έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει εδώ πως δεν έχουν κανένα νόημα, ούτε εμπερικλείουν ή  εκπέμπουν κάποιο πολιτικό, ακτιβιστικό μήνυμα. Οι  περισσότερες είναι καθαρή προβοκάτσια, δια …Δεξιάς χειρός ποιημένη και εξυπηρετεί μόνο και  μόνο αυτή τη…χείρα.

Δε λέμε λόγια στον αέρα. Και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές από εδώ. Οι πληροφορίες μας είναι απολύτως ελεγμένες και σίγουρες από καιρό. ΄Εχει εκπονηθεί σχέδιο στη  Ν.Δ  τέτοιας φύσης αναταραχών και προβοκατόρικων ενεργειών, που από τη μια συσπειρώνουν τους “νοικοκυραίους” για την ψήφο των οποίων καίγεται ο Κυριάκος και από την άλλη προετοιμάζουν το έδαφος, για να φιμώσει έντιμες φωνές που  ξεσκεπάζουν τα ζοφερά σχέδια της “επάρατης”  Δεξιάς .Και ήδη βλέπουμε να εκτυλίσσονται οι  φάσεις αυτού του σχεδίου, όπως το είχαμε προαναγγείλει.

Αξίζει με την ευκαιρία να επαναλάβουμε πως ένα από τα ζητούμενα-επιδιωκόμενα, όπως έχουμε αναλύσει παλιότερα, είναι η επιστροφή στους κόλπους της μητρός Δεξιάς των “άσωτων υιών” της Ακρο- Ναζιστικής Δεξιάς. Οι  φήφοι τους μαζί με εκείνες  της Κεντροδεξιάς και των “βασιλικών”, θα μπορούσαν να προσφέρουν την πολυπόθητη  αυτοδυναμία στον υιό Μητσοτάκη.

΄Ολα, επομένως, μιλάνε για  θέατρο .Η χτεσινή μάλιστα “επίθεση” στην εφημερίδα, μοιάζει και για “διαφημιστικό κόλπο  .΄Οποιος το έστησε, ξέρει καλύτερα τις λεπτομέρειες,τις οποίες  μπορούμε μόνο να φαναστούμε.

Γνωρίζουμε, πάντως   τις μεθόδους “Πεισίστρατου” και με ποιο τρόπο ο τύραννος κατάφερε να κλέψει την εξουσία στην αρχαία Αθήνα. Είμαστε σίγουροι πως οι δράστες του χτεσινού στημένου επεισοδίου , αγνοούν το ιστορικό αυτό παράδειγμα. Αλλιώς, δε θα το επαναλάμβαναν  τόσο  χοντροκομμένα.

Και κάτι άλλο. Το κείμενο-ανακοίνωση από την εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ μιλάει από μόνο του. ΄Η έστω συμμαρτυρεί στην απάτη. Να τολμήσουμε να υποθέσουμε  πως δείχνει να συντάχτηκε μέρες πριν το “πονηρό χέρι” πραγματοποιήσει  την…τρομοκρατική ενέργεια; Αυτή ακριβώς που “δε φοβίζει  και δε φιμώνει” τη φωνή (διάβαζε  το ακροδεξιό παραλήρημα πια) του  …ηρωικού δημοσιογραφικού  τημ των ΝΕΩΝ και του νέου αφεντικού τους.

Νέα, μαφιόζικα ήθη εγκαινάζουν κάποιοι αδίστακτοι ,μαθημένοι σε μεγάλη και εγκληματική παραβατικότητα.  Μόνο που με άνωθεν παρ-επ-εμβάσεις οι συγκεκριμένοι   “ποινικοί”, βρίσκονται στο  δικαστικό απυρόβλητο και καλά κρυμμένοι πια,  δε δείχνουν να   φοβούνται ούτε… θεό ούτε διάβολο.

Αλλά,   η αστυνομία, οι ανακριτικές αρχές ,ο εισαγγελέας τί κάνουν; Θα στείλουν την πονηρή αυτή υπόθεση της χτεσινής  …τρομοκρατικής  “επίθεσης”  στο αρχείο;

Ναι,  είμαστε σίγουροι. “Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει”,ως γνωστό.

 

2. Ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο προσφέρει διακοπές στη Βόρεια Κορέα «ασφαλέστερες από έναν βραδινό περίπατο στο Λονδίνο»
Άποψη της Πιονγιάνγκ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ταξίδια στη Βόρεια Κορέα «ασφαλέστερα από έναν βραδινό περίπατο στο Λονδίνο» προσφέρει ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, που άνοιξε γραφεία στη Μόσχα με τη στήριξη της Πιονγιάνγκ.

Η τελευταία, μάλιστα, υπόσχεται ότι θα προστατέψει τους επισκέπτες με το πυρηνικό της οπλοστάσιο…

Το NKOREAN.RU προσφέρει ποικιλία πακέτων διακοπών από τέσσερις έως 15 ημέρες για ομάδες έως και δέκα ατόμων.

Το ακριβότερο πακέτο με πλήρη διατροφή κοστίζει 118.090 ρούβλια (κάπου 2.000 δολάρια). Εκτός από τα έξοδα της βίζας και τα αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής από το Βλαδιβοστόκ της ρωσικής άπω ανατολής περιλαμβάνει πολυήμερη παραμονή στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας με επισκέψεις σε διάφορα αξιοθέατα και μουσεία, εκδρομές σε βουνά, σπηλιές, παραλίες, βουδιστικούς ναούς και ένα συνεταιριστικό αγρόκτημα (σαν τα κολχόζ της ΕΣΣΔ).

Η ξενάγηση θα γίνεται στα Ρωσικά, Αγγλικά, Κινεζικά και άλλες γλώσσες.

Υπάρχουν, φυσικά, και κάποιοι περιορισμοί… Οι αρχές του κομμουνιστικού καθεστώτος θα ελέγξουν το ιστορικό των επισκεπτών, οι οποίοι από την άφιξή τους και μετά θα συνοδεύονται παντού και πάντοτε από «οδηγούς» που θα διασφαλίζουν «την αρμόζουσα συμπεριφορά των τουριστών και θα εγγυώνται την ασφάλειά τους».

Πέραν αυτών «απαγορεύεται» ρητά η φωτογράφιση κρατικών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ «δεν συνιστώνται στους τουρίστες οι μακρές συνομιλίες με άτομα που ζουν στη Βόρεια Κορέα».

Δεν λείπουν και κάποιοι -αν μη τι άλλο- αλλόκοτοι κανόνες όπως το «να μη στέκεστε στο κατώφλι ενός σπιτιού, αλλιώς θα αφήσετε να μπουν μέσα κακά πνεύματα», «να μη μιλάτε για το θάνατο, την καταστροφή ή το διαζύγιο» γιατί φέρνει κακοτυχία και να μην τρώτε με το στόμα κλειστό!

Η NKOREAN.RU λέγεται ότι είναι το πρώτο ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο που συνεργάζεται επίσημα με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η είσοδος στη Βόρεια Κορέα είναι εφικτή μόνον μέσω επίσημων ταξιδιωτικών πρακτορείων ή κατόπιν πρόσκλησης από την κυβέρνηση. Ελάχιστοι είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα. Στο παρελθόν κάποιοι δυτικοί τουρίστες βρήκαν τον μπελά τους με τις βορειοκορεατικές αρχές, όπως ο 22χρονος Αμερικανός Ότο Βάρμπιερ, που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να κλέψει μια προπαγανδιστική αφίσα από ξενοδοχείο το 2015. Αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιούνιο, αλλά επέστρεψε σε κωματώδη κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου πέθανε μία εβδομάδα αργότερα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε έκτοτε στους κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων να ταξιδεύουν στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, η NKOREAN.RU με την πλήρη υποστήριξη της Βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Μόσχα υπόσχεται στους πελάτες της απόλυτη ασφάλεια. Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της πρεσβείας είπε ότι την ασφάλεια των «νομοταγών» τουριστών εγγυάται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Ενώ το ταξιδιωτικό γραφείο αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι τα ταξίδια στην Πιονγιάνγκ «είναι ασφαλέστερα από έναν βραδινό περίπατο στο Λονδίνο»…

Πέρα από τη συμβολικό μήνυμα του δικτάτορα της Ρωσίας, πως είναι “κώλος και βρακί” με τον …ομόλογό του στη Β.Κορέα, ένα τέτοιο άνοιγμα,ένα παράθυρο, έστω και τουριστικό στον υπόλοιπο  κόσμο, μόνο καλό  θα φέρει στον ταλαιπωρημένο από την προπαγάνδα και τη φτώχεια λαό της χώρας. Η επικοινωνία, η συναναστροφή, η συνύπαρξη με άλλα άτομα, κουλτούρες, συμπεριφορές, νοοτροπίες, θα είναι ένα έναυσμα να ξυπνήσει κάποτε  κι αυτός ο λαός.

Μια εσωτερική επανάσταση, ένας γενικός,λαϊκός ξεσηκωμός θα ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος, για να πέσει το αισχρό δικτατορικό καθετώς της Πιονγιάνγκ. ΄Οσο παραμένει ο τρελαμένος “μπέμπης” στο τιμόνι της χώρας, είναι λίαν επικίνδυνος και για το λαό της πολύπαθης χώρας, αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της υφηλίου.

Καιρός να γκρεμοτσακιστεί ο τύραννος. Είναι ευχή όλων όσοι παρακολουθούν την πορεία αυτού του λαού και γνωρίζουν το “σταυρό που κουβαλάει”.

3. Τουρκία: Tετραήμερο «συνέδριο για τη δικαιοσύνη» από την αντιπολίτευση αψηφώντας τον Ερντογάν
Φωτογραφία: AP

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ξεκινά σήμερα ένα τετραήμερο «συνέδριο για τη δικαιοσύνη», προκειμένου να επωφεληθεί από την επιτυχία της «Πορείας για τη δικαιοσύνη» και να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αποδίδονται στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), διοργανώνει αυτό το συνέδριο σε έναν ανοικτό χώρο στην επαρχία Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια) στο βορειοδυτική Τουρκία, με κάθε ημέρα να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις για διαφορετικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αποδίδονται στην τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν διοργανώνει από την πλευρά του σήμερα μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μαλαζγκίρτ στην ανατολική Τουρκία, με την ευκαιρία της μάχης του Μαντζικέρ το 1071 μεταξύ των Σελτζούκων και των Βυζαντινών κατά την οποία ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε.

Η επιλογή του Τσανάκαλε από τον Κιλιτσντάρογλου επίσης δεν είναι τυχαία, διότι εκεί πραγματοποιήθηκε η μάχη της Καλλίπολης στη διάρκεια της οποίας ο οθωμανικός στρατός απώθησε τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη αυτή έχει αναχθεί σε σύμβολο της αντίστασης που κατέληξε στην ίδρυση από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Στις αρχές του καλοκαιριού ο Κιλιτσντάρογλου διένυσε πεζός τα 450 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση ενός βουλευτή του κόμματός του, του Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία ότι έδωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.

Η μεγάλη αυτή πορεία είχε αναπάντεχη επιτυχία και ενόχλησε τον Ερντογάν, ωστόσο διεξήχθη χωρίς προβλήματα.

«Η πορεία για τη δικαιοσύνη πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο», εκτίμησε ο επικεφαλής του CHP μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Τετάρτη. «Είχε τόσο μεγάλη στήριξη από τους πολίτες που ούτε εγώ το περίμενα, διότι αυτή η χώρα διψά για δικαιοσύνη», τόνισε.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενώ περισσότεροι από 140.000 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί.

Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας, όμως αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι δεν προετοιμάζεται κάτι τέτοιο.

Περίμενε κανείς σοβαρότερη αντίσταση, δυναμικότερη αντίδραση και  παρουσία της αντιπολίτευσης στον αγώνα για την πτώση της τούρκικης, “κοινοβουλευτικής” δικτατορίας. Ο Κιλιτσντάρογλου μοιάζει (αποδεικνύεται)  “λίγος” για τέτοιοες δύσκολες εποχές στην Τουρκία.

 Μια δυναμική, οργανωμένη, κινηματική αντίσταση που θα κατέβαζε χιλιάδες κόσμο στο δρόμο εναντίον του δικτάτορα Ερντογάν, θα είχε ουσαστικό αποτέλεσμα. Τέτοιες μαζικές διαμαρτυρίες σίγουρα θα δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα και θα εμπόδιζαν την εφαρμογή του σχεδίου Ερντογάν να εξοντώσει κάθε αντίσταση , οποιαδήποτε φωνή εναντίον του.

Καλύτερος, αποτελεσματικότερος τρόπος,ακόμα κι από τις έξωθεν επεμβάσεις, για να συντρίβονται τέτοια καθεστώτα, είναι οι ομαδικές, λαϊκές εξεγέρσεις στο εσωστερικό της χώρας. Μόνο, βέβαια, που τέτοιοι δικτάτορες σαν τον Ερντογάν, πριν πέσουν, πάντα σχεδόν καταβαραθρώνονται, αφήνοντας  πολύ αίμα πίσω τους. Ας ελπίσουμε πως δε θα συμβεί αυτό σε μια  σύντομα, όπως δείχνουν τα πράγματα,  ξεσηκωμένη Τουρκία.