ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ
«Σκάλωσε» η ειρήνη στη Συρία -Δεν συμφωνεί ο Ερντογάν, εξαιτίας των Κούρδων
«Σκάλωσε» η ειρήνη στη Συρία -Δεν συμφωνεί ο Ερντογάν, εξαιτίας των Κούρδων

Οι  δύο τουλάχιστον  δικτάτορες , αντί να λογοδοτούν αυτή την ώρα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα ανήκουστα, ειδεχθή και αναρίθμητα  εγκλήματά τους, αποφασίζουν για την ειρήνη στη Συρία (!). Ο πανάθλιος τύραννος της Ρωσίας ,είναι ο κύριος υπεύθυνος του εμφυλίου αυτού πολέμου, ο χειρότερος πόλεμος μετά το 2ο παγκόσμιο,  για να πουλήσει όπλα και  να αποκτήσει βάσεις στη χώρα. Και σήμερα ,ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού,  αποφασίζει για λύσεις που θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια.

Γι΄αυτό επιμένουμε πως δεν έχουν οι διεθνείς θεσμοί και οι οργανισμοί   εχέγγυα ύπαρξης, έτσι όπως λειτουργούν. Να θυμίσουμε πάλι εκενο που γράφαμε χτες. 20  ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να καταδικάσουν  το  Σέρβο εθνικιστή Ράτκο Μλάντιτς, πρωταγωνιστή του “Ολοκαυτώματος” της  Βοσνίας. Τέτοια “δικαιοσύνη” είναι ΄Υβρις και πρόκληση στη μνήμη των νεκρών.

2. ΦΥΓΑΝ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Θρίλερ στη Λέσβο: Μέλη οικογένειας Τούρκων, οπαδών του Γκιουλέν, οι νεκροί που ξεβράστηκαν στις ακτές
Θρίλερ στη Λέσβο: Μέλη οικογένειας Τούρκων, οπαδών του Γκιουλέν, οι νεκροί που ξεβράστηκαν στις ακτές

 

Σε λύση οδηγείται το μυστήριο των τριών πτωμάτων που βρέθηκαν σε ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου και αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκουν σε ένα από τα ναυάγια με πρόσφυγες, που περνάνε από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, στη Λέσβο.

Η πρώτη σορός, που ανήκε σε ένα κορίτσι, βρέθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθησε, στις 10 Νοεμβρίου, η εύρεση της σορού ενός μικρού αγοριού και τέλος, στις 11 Νοεμβρίου, βρέθηκε η σορός ενός άνδρα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η εύρεση μιας τουρκικής ταυτότητας σε ρούχο που φορούσε ο άνδρας, η οποία ανήκε σε Τούρκο πολίτη ονόματι Σατιλμίς Μαντέν, που γεννήθηκε το 1979. Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά στο αρμόδιο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, ενώ οι τρεις σοροί, μετά την ιατροδικαστική εξέτασή τους και την λήψη γενετικού υλικού προκειμένου να μπορούν να ταυτοποιηθούν στο μέλλον, ετάφησαν στο μουσουλμανικό- προσφυγικό νεκροταφείο στο κάτω Τρίτος.

Στη συνέχεια των παραπάνω, έγκυρες πληροφορίες από τουρκικές πηγές, αναφέρουν σήμερα, ότι εδώ και περισσότερες από 20 μέρες αγνοείται μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν στη Λέσβο, με τους δυο γονείς να διώκονται ως συνεργάτες του γνωστού αντιπάλου του Προέδρου Ερντογάν, Γκιουλέν.

Πρόκειται για δυο εκπαιδευτικούς από την πόλη Κασταμονού, στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας στη Μαύρη θάλασσα. Ο πατέρας Χουσείν Μαντέν, 40 ετών, δάσκαλος φυσικής και η 36χρονη νηπιαγωγός Νουρ Μαντέν, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου απολύθηκαν από τις δουλειές τους, ενώ ενημερώθηκαν ότι ξεκίνησε εναντίον τους δικαστική έρευνα για σχέση τους με τον Γκιουλέν. Όπως υποστηρίζουν συγγενείς τους, πήραν τα τρία τους παιδιά, τη Ναντιρέ 13 ετών, τη Μπαχάρ 10 ετών και τον Φεριντούν, 7 ετών, και κατευθύνθηκαν στις απέναντι από την Λέσβο ακτές, προσπαθώντας να βρουν επαφή με δουλεμπόρους που θα τους περάσουν στη Λέσβο.

Ο 40χρονος Χουσείν Μαντέν. Φωτογραφία: kronos.news

Οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι σε επικοινωνία μαζί τους, ενημέρωσαν ότι τους ζητήθηκε το ποσό των 25.000 λιρών, περί τα 5.000 ευρώ, για να τους επιβιβάσουν σε μια από τις πλαστικές βάρκες με τις οποίες περνάν πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο. Χρήματα όμως που δεν διέθεταν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αγοράστηκε από τον πατέρα της οικογένειας έναντι 1.000 ευρώ μια παλιά ξύλινη βάρκα στην οποία και επιβίβασε τα μέλη της οικογένειας του. Η τελευταία επικοινωνία τους με μέλη της οικογένειας του ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και τους είπαν πως ταξιδεύουν προς την Λέσβο και μάλιστα είναι πολύ κοντά, αφού βλέπουν τα φώτα στην ακτή.

Και μόνο γι΄αυτό το φοβερό έγκλημα, ΣΗΜΕΡΑ ο   αισχρός δικτάτορας της Τουρκίας έπρεπε να είναι σιδηροδέσμιος πάνω σε ένα “αμερικάνικο” αεροπλανοφόρο και να οδηγείται στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο. Κάποιοι, βέβαια, θα υπομειδιούν με  αυτό που λέμε,  αναμηρυκάζοντας στο σκουριασμένο  μυαλό τους  τη γνωστή πρόφαση  “δε γίνονται αυτά, βρε παδί μου”!

Ακριβώς. Και επειδή δε γίνονται αυτά, επειδή υπάρχουν  σύνορα υψωμένα, σφοδρός εθνικισμός, ανήθικα συμφέροντα στον κόσμο,  τα νερά του Αιγαίου έγιναν ο υγρός τάφος για μια ολόκληρη οικογένεια . Τέτοια τραγωδία!

Δε μου χρειάζεται  η παράλογη λογική σας. Ούτε η προσγειωμένη σας θέση πως έτσι είναι τα πράγματα και ουδείς μπορεί να τα αλλάξει.

Δεν είναι έτσι και  όλα μια μέρα, αργά ή γρήγορα ,θα αλλάξουν. Κι εσείς,  έκπληκτοι  και φοβισμένοι,θα αναρωτιέστε…τί  έγινε,ρε παιδιά;(!)

___________________________________________________

  1. ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
  2. Ρ.  ΜΟΥΓΚΑΜΕ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ …ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  3.   ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ  ΦΥΛΛΑΔΩΝ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΥΧΤΑ ΚΛΙΚ
  4.  ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΥ. ΜΙΑ “ΨΑΓΜΕΝΗ”   ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
1. Βραβεύτηκε ο Τσίπρας στο Παρίσι για το πολιτικό σθένος: Πολλές φορές ένιωσα σαν τον Οδυσσέα, δέθηκα στο κατάρτι του πλοίου
Βραβεύτηκε ο Τσίπρας στο Παρίσι για το πολιτικό σθένος: Πολλές φορές ένιωσα σαν τον Οδυσσέα, δέθηκα στο κατάρτι του πλοίου

Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του». Με τα λόγια αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέλαβε το βραβείο «Πολιτικού σθένους» που του απένειμε σήμερα το πρωί ο Πατρίκ Πατρίκ Βάσμαν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης.

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας: «Από αυτόν (σ.σ. τον ελληνικό λαό) και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και

Μάλιστα ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του παρομοίασε τον εαυτό του με τον Οδυσσέα του ομηρικού έπους.
«Και πολλές φορές ακόμη και σήμερα αισθάνομαι σαν το μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των σειρήνων», είπε χαρακτηριστικά.

Δίκαιη και ιστορικά αποδεκτή αυτή  η βράβευση ως… επιβράβευση του έργου του ΄Ελληνα πρωθυπουργού .Μόνο οι μικρόψυχοι, οι κομματικά ανεγκέφαλοι, οι αφιονισμένοι, δε βλέπουν την ιστορική αλήθεια.

Τον Αλέξη Τσίπρα, ένα “παιδί” άπειρο, χωρίς “τζάκια” και  νταντάδες δυναστειών πίσω του, όπως   οι υπόλοιποι “γόνοι” (ανιψιοί, υιοί και θυγατέρες), τον πέταξαν στο “λάκο των λεόντων” και τελικά , όχι απλά δεν τον κατασπάραξαν, αλά πάλεψε  δυνατά με τα θηρία και ξέκανε πολλά. Μένουν ακόμα κάποια που δείχνουν τα άγρια δόντια τους. Ας τα ξεδοντιάσει ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός. ΄Εχει τη δύναμη και την “μπαγαποντιά” που χρειάζεται  τώρα πια.

Αυτή είναι η αναμφισβήτητη ιστορική αλήθιεα.  Το γράφουμε και το αποδεχόμαστε   με ιστορική συνείδηση ήρεμη και καθαρή. Τη σκληρή κριτική εναντίον του τη διαχειριστήκαμε, ίσως και κάπως υπερβολικά, όταν έπρεπε. Σήμερα, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, ούτε να  εθελοτυφλούμε, ούτε, πολύ περισσότερο, να συνεχίζουμε την αρνητική κριτική των ημερών εκείνων, για να είμαστε….συνεπείς. Ο ιστορικός δεν έχει τέτοια  πολυτέλεια.

 ΄Οποιος  αγνοεί ή απορρίπτει την αλήθεια για την πασιφανή αλλαγή πλεύσης του Αλέξη Τσίπρα και την αναμφισβήτητη διάσωση του σκάφους της χώρας από αποκλειστικούς, δικούς  του  χειρισμούς, που απέτρεψαν τη νέα πτώση σε ξέρες, ή   έχει κομματική  τύφλα ή κατατρύχεται από άλλου είδους ιδεοληψίες και εμμονές.   Εμείς, επαναλαμβάνουμε, έχουμε ιστορικό χρέος να  βλέπουμε χωρίς “γυαλιά”.  Κανενός είδους.

 

2. Ζιμπάμπουε: Ελαβε αμνηστία ο Μουγκάμπε -Θέλει να πεθάνει στην πατρίδα του
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ

Ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουεbut έλαβε αμνηστία και διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του στη χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που οδήγησε στην παραίτησή του, δήλωσαν σήμερα πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο Μουγκάμπε, που κυβέρνησε τη Ζιμπάμπουε από το 1980 οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της, παραιτήθηκε την Τρίτη αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και το κόμμα του στράφηκε εναντίον του. Ο Έμερσον Μνανγκάγκουα, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος αύριο Παρασκευή.

Αφού κατάντησε τη χώρα του…Ζιμπάμπουε  ο “κομμουνιστής”  ηγέτης Μουγκάμε,  με τις ευλογίες των επίσης…κομμουνιστών Κινέζων , έλαβε και αμνηστία από πάνω, για να παραμείνει στη ριμαγμένη χώρα και να περάσει ησύχως το υπόλοιπο της ζωής του. Αντάμα, βέβαια,  με τη σύζυγο…Μαρξίστρια και τούτη και  ίδια υπεύθυνη γι΄αυτή  την πρωτοφανή πτωχοποίηση μιας χώρας, σχεδόν μοναδική στον κόσμο. Κι αυτό το …επίτευγμα του  πολύχρονου αγώνα    του επαναστάτη Μουγκάμε  να φέρει τις καλές μέρες στον πολύπαθο λαό του, που δεν ήρθαν ποτέ.

Να  δώσουν και βραβείο στο ζεύγος Μουγκάμε. Και μια παχυλή σύνταξη  από τον… πλούσιο κορβανά της τραγικής  αφρικανικής αυτής  χώρας

3. Δείτε τη σακούλα με τα ναρκωτικά που μετέφερε το 19χρονο μοντέλο και τη στιγμή της σύλληψής της. Κόρη αστυνομικού.
Δείτε τη σακούλα με τα ναρκωτικά που μετέφερε το 19χρονο μοντέλο και τη στιγμή της σύλληψής της [βίντεο]

 

Σκουπιδοφάγοι αχόρταγοι μη χάσετε αυτή τη γεύση. Είναι  μοναδική,  άρωμα ανθρωποφαγίας!  Από τις πλουσιότερες υπόσχεται, μάλιστα,  μια από τις  ρατσιστο-ακροδεξιο-πορνοφυλλάδες, που παροτρύνει, όπως παραπάνω, τους πελάτες της να δοκιμάσουν το πιάτο της συνταγής. Περιλαμβάνει κοσμοπολίτικα ταξίδια,    μοντέλα,  κόρες αστυνομικών (εδώ πάει συμπληρωμένο  το ” μπάτσοι και κόρες πουλάν την ηρωίνη”), κοκαϊνες, χειροπέδες. “Αίμα στην αρένα”. Απ΄όλα έχει τούτο το δείπνο. Καλή όρεξη, κοιλαράδες μου!

 

4. Δήμητρα Διδαγγέλου: Η ψυχολόγος που έφυγε από την Αθήνα και ξεκίνησε μια εντυπωσιακή καριέρα στο Πήλιο

Χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, το χωριό Πινακάτες στο Πήλιο, είναι το ιδανικό σημείο για εξορμήσεις και αποδράσεις στη φύση.

Τι γίνεται όμως όταν μια νέα γυναίκα το επιλέγει ως μόνιμη κατοικία της; Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος κι επιστημονικός δημοσιογράφος και για περισσότερα από δέκα χρόνια εργάστηκε σε ελληνικά Μ.Μ.Ε. στην Αθήνα, ενώ έχει δημιουργήσει και δικό της περιοδικό.

Ενα πρωί και μετά από ώριμη σκέψη, η Δήμητρα αποφάσισε να μαζέψει τα πράγματά της και να οδηγήσει περισσότερα από 350 χιλιόμετρα για να φτάσει στο βουνό των Κενταύρων. Εκεί θα ξεκινούσε μια νέα ζωή μακριά από τη βουή της πόλης, αλλά και μια νέα εντυπωσιακή καριέρα, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της. Της ζητήσαμε να μας πει πώς είναι η καθημερινότητα στις Πινακάτες Πηλίου και η ίδια δεν μας αρνήθηκε.

«Ο μύθος λέει ότι στο Πήλιο κατοικούσε ο Κένταυρος Χείρων, θεραπευτής και δάσκαλος τεχνών που αποσκοπούσε στην εκμάθηση ενός τρόπου ζωής σωματικά, ψυχικά και πνευματικά ισορροπημένου. Αυτό το μέρος επέλεξα κι εγώ για να γίνει η βάση μου για μια ήρεμη και δημιουργική ζωή.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις Πινακάτες, ένα μικρό μη τουριστικό χωριό όπου μεγάλωσε η γιαγιά μου. Το χωριό έχει κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και χαρακτηρίζεται από τα πετρόκτιστα σπίτια με τις πλάκες στη σκεπή, την πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τα καλντερίμια που διασχίζουν το δάσος και τη θέα που κόβει την ανάσα.

 

Δήμητρα Διδαγγέλου: Η ψυχολόγος που έφυγε από την Αθήνα και ξεκίνησε μια εντυπωσιακή καριέρα στο Πήλιο

Δεν είναι εύκολη η διαβίωση σ’ ένα τόσο μικρό χωριό, κυρίως τους παγωμένους χειμώνες. Παρ’ όλα αυτά, δεν αισθάνομαι αποκομμένη από τον πολιτισμό, καθώς υπάρχουν επιλογές στα μεγαλύτερα χωριά και τις πόλεις που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Υπήρξαν και υπάρχουν πισωγυρίσματα στο κλεινόν άστυ για επαγγελματικούς λόγους, όμως αυτά ενίσχυσαν την απόφαση και τη θέλησή μου να επεκτείνω κι άλλο τις ρίζες μου στο Πήλιο.

Ο αναγκαστικά αργός ρυθμός (σε όλα -από το κανονίσεις ένα ραντεβού μέχρι την οδήγηση και το περπάτημα) τεντώνει το χρονικό σχοινί και νιώθω ότι κερδίζω χρόνο απ’ τη ζωή μου.  Κάτι ακόμη που έχω βιώσει πολύ έντονα είναι η απαλλαγή από το να κάνω πολλά πράγματα συγχρόνως. Έχω θυμηθεί πώς είναι να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος σ’ αυτό που κάνεις, χωρίς ν’ αποσπάται η προσοχή από εξωτερικά ερεθίσματα. Στο αστικό περιβάλλον οι περισπασμοί είναι πολύ

Όσον αφορά τη δουλειά μου ως ψυχολόγος, συνεχίζω να δουλεύω κανονικά μέσω διαδικτύου και όταν χρειάζεται κάνω ταξίδια για εργαστήρια και συνεδρίες διά ζώσης. Με τη χρήση της τεχνολογίας δεν έχω αισθανθεί ούτε στο ελάχιστο ότι έχω χάσει κάτι επαγγελματικά. Ίσα ίσα, μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες που δεν φανταζόμουν πριν.

Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να φέρω τον κόσμο στο μέρος μου, για να κάνουμε σεμινάρια, retreats, να φιλοξενηθεί στο «Σπίτι της Έκφρασης», ένα οίκημα όπου μπορεί να μείνει κάποιος καλλιτέχνης για να δουλέψει ένα έργο του. Ο τόπος είναι ιδανικός για να έρθει κανείς σ’ επαφή με το δημιουργικό εαυτό του και η χαρά της δημιουργίας αυξάνεται ότι υπάρχει το μοίρασμα και η αίσθηση της κοινότητας.

Είναι κάπως δύσκολο να περιγράψω με λόγια ακριβώς το πώς αισθάνομαι το πρωί που ανοίγω το παράθυρό μου και απλώνεται μπροστά μου το μεγαλείο της φύσης. Πώς να μην αισθανθεί ευλογημένος κάποιος όταν βλέπει αυτή την εικόνα στην καθημερινότητά του;

Το Πήλιο με φέρνει κάθε μέρα πιο κοντά σε ό,τι αγαπώ, σ’ έναν αληθινό και ουσιαστικό τρόπο ζωής, ο οποίος σ’ ένα μεγάλο μέρος του περιλαμβάνει το γράψιμο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη που έχουν τόσο οι λέξεις όσο και η φύση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μάλιστα, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μου συμβεί.
Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι όταν κάνω διάλειμμα από τη δουλειά μου, περπατώ στο δάσος και στη συνέχεια καταγράφω στο ημερολόγιό μου σκέψεις φευγαλέες, σημειώσεις σκόρπιες, εικόνες αγαπημένες. Ό,τι πριν φαινόταν θολό, αρχίζει να καθαρίζει…Φωτογραφία: Shytterstock

Το βιβλίο της Δήμητρας με τίτλο “Wabi Sabi (η ατέλεια)” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός και η νουβέλα με τίτλο «Η Σύβι και ο Ντάντυ», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email dimitra@expressingmyself.org ή στο expressive.writing@yahoo.com

 Ακούγονται όμορφα αυτά που λέει η Δήμητρα  Διδαγγέλου (τί εύηχο και πρωτότυπο όνομα κι αυτό!) και μακάρι να πετύχει η ίδια. Να βρει και μιμητές στη  νέα πορεία  που χάραξε .Και είναι μια πορεία που από εδώ και μετά, θα ακολουθήσουν πολλοί.

Το μέλλον του ανθρώπου δε βρίσκεται πια μέσα σε πόλεις τέρατα,σε κλουβιά πολυκατοικιών, σε εξοντωτικά δεκάωρα εργασίας, στο άγχος, τη μοναξιά , την αποξένωση. Και όπως ακριβώς το λέει η ψυχολόγος. Μια εικόνα και μόνο ένα πρωινό σαν εκείνες που ζωγραφίζει με το άφταστο καλλιτεχνικό της χέρι η Φύση μπροστά στα μάτια της, εκεί στο πεντάμορφο Πήλιο, αρκεί να  σου αναλύσει το νόημα όλης της ζωής και να σου φτιάξει τη μέρα.

Να είσαι καλά, Δήμητρα Διδαγγέλου! Μας  δίνεις δύναμη και ελπίδα  πως θα έρθει σίγουρα ο καλύτερος κόσμος που περιμένουμε.