ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

(Τα «δρώμενα» παρατίθενται χωρίς σχολιασμό και κριτική  για τους λόγους που αποκαλύπτουμε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, 18/12/2017).

 

Μια από τις πιο αντιπολεμικές φωτογραφίες που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στο διαδίκτυο

Αναδημοσιεύουμε την φωτογραφία από το facebook το 2012 ενόψει των Χριστουγέννων που έρχονται διότι απο μόνη της χωρίς λόγια η φωτογραφία  αποτελεί ένα έμμεσο αντιπολεμικό μήνυμα.

Όπως επισημαίνει στο σχόλιο του εκείνος που δημοσιεύσε τη φωτογραφία:  “Η πιο συγκλονιστική και καλλιτεχνική αντιπολεμική φωτό που έχω δει. Ούτε μάνες και παιδιά που κλαίνε, ούτε σακατεμένα σώματα. Ολα αυτά μαζί “φαίνονται” στην “Απώλεια” και την “Απουσία”.

Άξιο παρατήρησης σε αυτή τη φωτογραφία είναι και το …γεγονός ότι, από τη μια πλευρά η γυναίκα έχει περήφανο και οργισμένο βλέμμα και ότι από την άλλη το  παιδί φοράει το καπέλο του νεκρού πατέρα του. Αγνώστου φωτογράφου, μάλλον εποχής Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

_____________________________________________________________________

  1. ΟΥΚΡΑΝΙΑ.ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 3ΕΤΙΑΣ
  2. ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Δ
  3. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΡΕΣΙΤΑΛ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  4. Η ΤΕΚΝΟΓΟΝΙΑ   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΚΑΝΕΝΟΣ.
  5. “ΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ”, ΔΗΜΑΡΧΕ
  6. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΕΝΑ  ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ… ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
  7.  ΕΡΝΤΟΓΑΝ  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ   . ΚΑΙ… ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑ.
1. α. Η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία -«Αμυντικού χαρακτήρα»
Φωτογραφία: AP

 

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία «ενισχυμένες αμυντικές δυνατότητες», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η αμερικανική βοήθεια έχει απολύτως αμυντικό χαρακτήρα και, όπως ανέκαθεν υποστηρίζαμε, η Ουκρανία είναι μια κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση εντάσσεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να «αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται οι δυνατότητες που εξετάζονται.

β. Ρωσία: Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει ένταση στο ανατολικό μέτωπο
Φωτογραφία: AP

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να εφοδιάσει με οπλισμό την Ουκρανία θα προκαλέσει το Κίεβο να προχωρήσει στην χρήση πολεμικών μέσων στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό των Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν.

Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με «αναβαθμισμένες μαχητικές ικανότητες», καθώς το Κίεβο μάχεται με τις αποσχιστικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

2.Τσίπρας για ΣτΕ: Παιχνίδια αποσταθεροποίησης δεν θα περάσουν
Φωτογραφία: SOOC

Για προσπάθειες αποσταθεροποίησης οι οποίες όμως δεν θα περάσουν, μιλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή φωτογραφίζοντας ως τέτοιο παιχνίδι την αντιπαλότητα που έχει ξεκινήσει, ειδικά με παράγοντες του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να προβεί σε δήλωση στην εφημερίδα Documento με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που πρακτικά καταργεί τη δήλωση πόθεν έσχες και ουσιαστικά ο πρωθυπουργός τοποθετεί σε άλλο επίπεδο όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνηση και σέβεται τη Δικαιοσύνη και την υπερασπίζεται στην πράξη απόλυτα και όχι αλά καρτ απέναντι σε όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων. Με όποια ιδιότητα κι αν εμφανίζονται. Διότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη. Δεν αρκούν τα λόγια για να εξασφαλίζεται. Απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπισή της απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει, ούτε στο θέμα του πόθεν έσχες, που ανέκυψε τελευταία, ούτε σε κανένα άλλο θέμα. Πουθενά», τονίζει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Και κλείνοντας επισημαίνει: «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι όλοι είναι, και πρέπει να είναι, ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικαστές ή πολιτικοί, φτωχοί ή πλούσιοι, έχοντες ή μη έχοντες. Κανένας δεν είναι πιο ίσος από τους άλλους. Κι αυτήν την απαράβατη αρχή οφείλουν να σέβονται οι πάντες. Και να ισχύει για τους πάντες».

3.  Οι πρόσφυγες στη Μόρια επέστρεψαν στη Λίθινη Εποχή -Χωρίς ρεύμα, τους κυριεύει απελπισία
WSJ: Ο πρόσφυγες στη Μόρια επέστρεψαν στη Λίθινη Εποχή -Χωρίς ρεύμα, τους κυριεύει απελπισία /Φωτογραφία Αρχείου: Intime News

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Στο επίκεντρο της Wall Street Journal, η Μόρια.

Το κέντρο προσφύγων στη Μυτιλήνη φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτό για τον οποίο είναι σχεδιασμένο με αποτέλεσμα να επικρατούν αυτή τη στιγμή τραγικές συνθήκες.

Στο κείμενο με τίτλο «Πού θα περνούσε ο Χριστός τα Χριστούγεννα» η συνεργάτης της WSJ, Στεφανί Σαλντάνα, περιγράφει πώς την επηρέασαν όσα είδε στη Μόρια και αναφέρει προσωπικές ιστορίες προσφύγων. Πράγματα που την έκαναν να αναλογιστεί ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων.

Μεταξύ άλλων επικαλείται την προσωπική μαρτυρία της Καρίμα από την πόλη Ντέιρ αλ Ζουρ της Συρίας, η οποία μιλώντας στησ Wall Street περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Στη Μόρια έχουμε επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, χρησιμοποιούμε λάμπες πετρελαίου. Φύγαμε από τη Συρία γιατί δεν υπήρχαν γιατροί και νοσοκομεία. Αν το ήξερα δεν θα είχα έρθει εδώ. Θα είχα πεθάνει στην πατρίδα μου».

Η δημοσιογράφος της WSJ περιγράφει από την πλευρά της την κατάσταση που αντίκρισε και διαπίστωσε: «Ο συνδυασμός απελπισίας, αβεβαιότητας, υπερπληθυσμού και απίστευτων συνθηκών έχει δημιουργήσει μια εκ προθέσεως επιδημία απελπισίας με στόχο την αποτροπή των μεταναστών από το να αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως παράδεισο».  Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν τόσο λίγες και τόσο βρώμικες τουαλέτες ώστε αρκετοί να ανοίγουν τρύπες στα συρματοπλέγματα προκειμένου να καταφύγουν στον εξωτερικό χώρο.

«Αν θέλω να φανταστώ τη σκηνή της Γέννησης θα κοιτάξω στη σκηνή του Αλλά Αντίν από τη Συρία που έφυγε λίγες ημέρες μετά το γάμο του. Τώρα η γυναίκα του είναι έγκυος και όταν τους συνάντησα ζούσαν σε μια τέντα έξω από το κέντρο υποδοχής. Αν θέλω να σκεφτώ την έξοδο από την Αίγυπτο, σκέφτομαι τις ιστορίες όλων όσοι βρίσκονται εδώ. Αν θέλω να δω ένα θαύμα θα δω τον Ανουάρ ο οποίος μέσα στα κλάματα για την καταστροφή της Μοσούλης σκέφτηκε να μου προσφέρει ένα λουλούδι» προσθέτει.

4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ
Ξάνθη: Αυτή είναι η 18χρονη που σκότωσε ο πατέρας της και μετά κρεμάστηκε
Ξάνθη: Αυτή είναι η 18χρονη που σκότωσε ο πατέρας της και μετά κρεμάστηκε [εικόνες]

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο χωριό Σμίνθη της Ξάνθης.

Σύμφωνα με το xanthi2, ένα 18χρονο κορίτσι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του και ο 49χρονος πατέρας της βρέθηκε κρεμασμένος σε παρακείμενη δασική έκταση με τα χέρια του ματωμένα.

Ο πατέρας, που φέρεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα, σκότωσε την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Δίπλα στο σημείο όπου βρέθηκε κρεμασμένος, άφησε σημείωμα όπου εξηγεί ότι το έκανε ο ίδιος επειδή η κόρη του είχε σχέσεις με νεαρό και επέβαινε σε μοτοσικλέτες, κάτι που ο ίδιος δεν ενέκρινε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δολοφόνος και αυτόχειρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

5. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου χαρακτήρισε «ΑμεΑ» υπαλλήλους του δήμου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε τον όρο ΑμεΑ ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, με θέμα τη λειτουργία του πολεοδομικού γραφείου, ο κ. Γαβότσης είπε ότι οι μισοί μηχανικοί του Δήμου είναι «σχεδόν ΑμεΑ».

«Πενήντα μηχανικούς έχει η Θέρμη αν θέλετε να ξέρετε. Εμείς έχουμε εννέα και οι μισοί ξέρετε ποιοι είναι. Σχεδόν ΑμεΑ. Στην πράξη και στη γνώση. Και στην ψυχολογία. Ξέρετε πάρα πολύ καλά…» είπε χαρακτηριστικά,

6. ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Η μικροσκοπική φάτνη που χάρισε η Λιθουανία στον Πάπα -Δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι
Η φάτνη που χάρισε η Λιθουανία στον Πάπα (Φωτογραφία: AP)

Ενα πρωτότυπο δώρο έκανε η Λιθουανία στον Πάπα Φραγκίσκο, μόνο που δεν μπορεί να το… δει. Τουλάχιστον όχι διά γυμνού οφθαλμού.

Η χώρα χάρισε στον Ποντίφικα μία φάτνη που μπορεί να τη δει μόνο με μικροσκόπιο, καθώς ο Ιησούς είναι μικρότερος από ένα ανθρώπινο κύτταρο! Λιθουανοί επιστήμονες και φοιτητές δούλευαν αυτό το μικροσκοπικό δώρο για τρεις μήνες, σύμφωνα με το Associated Press.

7.Κιλιτσντάρογλου: Το 2019 θα πάρω από την Ελλάδα 18 νησιά και μια βραχονησίδα
Κιλιτσντάρογλου: Το 2019 θα πάρω από την Ελλάδα 18 νησιά και μια βραχονησίδα Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici

 

Προκαλεί ξανά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μου απάντησε ‘Έλα και πάρ’ τα’ (μολών λαβέ). Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά. Γιατί το λέω, ξέρετε; Αυτά τα έλεγαν μία περίοδο και για την Κύπρο ‘Μολών λαβέ’. Και ο αείμνηστος Ετζεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ακολούθως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τορκία επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας: «Από το φόβο του ούτε μια απάντηση δεν μπορεί να δώσει. Πού είναι ότι είσαι ηγέτης του κόσμου;».  «Εγώ μπορώ να πεθάνω για τη χώρα μου. Εθνικότητα είναι να προστατεύεις τη χώρα σου μέχρι τον τελευταίο κόκκο άμμου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου συμπληρώνοντας «έχουν καταλάβει 18 νησιά και κανείς δε λέει τίποτα».