ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. Ιράν: Πρωτοφανείς διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας -22 νεκροί, φόβοι για κύμα βίας .
 Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη
Ιράν: Πώς η φωτογραφία μιας γυναίκας χωρίς μαντήλα έγινε το σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη [εικόνες & βίντεο]

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και εξαπλώθηκαν σαν φωτιά σε όλη τη χώρα. Το αρχικό κίνητρο ήταν οι οικονομικές δυσκολίες αλλά το κίνημα εξέγερσης ασκεί και αυστηρή κριτική στο καθεστώς.

Αγνωστο αν αυτές οι διαδηλώσεις θα δυσκολέψουν τον πρόεδρο της χώρας, Ροχάνι.

Την περασμένη Πέμπτη, πάντως, οι διαδηλωτές ήταν μερικές εκατοντάδες σε μια μόνο πόλη και τώρα είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Μέσα σε 4 ημέρες, οι διαδηλώσεις πήραν στο Ιράν μια πρωτοφανή τροπή, για πρώτη φορά μετά την εξέγερση του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Στα social media κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, σε μικρές και σε μεγάλες πόλεις, στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια. Το περασμένο Σάββατο, στην Τεχεράνη, η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση δεκάδων φοιτητών, μπροστά στις πύλες του πανεπιστημίου.

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις
Η πρώτη έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Mashhad, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. To κίνητρο ήταν κυρίως οικονομικό, λόγω ακρίβειας και ανεργίας. Τρεις είναι οι λόγοι που προκάλεσαν την λαϊκή δυσαρέσκεια, σύμφωνα με τον καθηγητή Clément Therme, ο οποίος μίλησε στην Liberation. Πρώτον, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει πολλές τράπεζες οι οποίες κατέρρεαν από τα χρέη. «Οι Ιρανοί ένιωσαν σαν να τους έκλεβε το κράτος. Την εποχή του Αχμαντινετζάντ το κράτος διέσωζε αυτά τα ιδρύματα πάση θυσία», δηλώνει.


Δεύτερον, οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα: τα αυγά και το κοτόπουλο αυξήθηκαν κατά 50% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν. Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Ροχάνι, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο Μάιο με την υπόσχεση να καλυτερέψει την οικονομική κατάσταση της χώρας, παρουσίασε τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο κάνοντας σαφές ότι θέλει να εξυγιάνει τα οικονομικά της χώρας. Για πρώτη φορά, στον προϋπολογισμό εμφανίζονται οι δαπάνες για τα θρησκευτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα και συλλόγους που συνδέονται με το καθεστώς. «Οι άνθρωποι κατάλαβαν, για πρώτη φορά, ότι η θρησκεία τρώει τη μερίδα του λέοντος την ώρα που η καθημερινότητα για τους Ιρανούς γίνεται όλο και πιο δύσκολη», εκτιμά ο Ιρανός αναλυτής Omid Memarian, ο οποίος μίλησε στο BuzzFeed.

Ποιά είναι τα αιτήματα των διαδηλωτών
«Δεν πρόκειται ούτε για επανάσταση ούτε για πολιτικό κίνημα, είναι μάλλον η έκρηξη για την πολιτική και οικονομική καθίζηση, για τις οποίες ο ιρανικός πληθυσμός είχε ξεχάσει να αντιδράσει τόσα χρόνια», εκτιμά ο Ali Vaezi, του International Crisis Group. Μόλις ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις, τα σλόγκαν αφορούσαν μόνο τα οικονομικά προβλήματα και είχαν στόχο τον πρόεδρο Χασάν Ροχάνι και την περιφερειακή πολιτική της ισλαμικής Δημοκρατίας. «Ούτε η Γάζα, ούτε ο Λίβανος, η ζωή μου είναι στο Ιράν!», φώναζαν οι διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της οικονομικής στήριξης προς ορισμένα κινήματα των παλαιστινίων και του Λιβάνου, όπως η Χεζμπολά.
Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι οι διαδηλωτές τάβαλαν και με τον Ανώτατο Οδηγό Ali Khamenei, φωνάζοντας συνθήματα «Συγγνώμη, όσιε Αλί, αλλά πρέπει να αντιδράσουμε!» ή σκίζοντας φωτογραφίες με το πορτρέτο του.

Πώς απαντάει το καθεστώς;
Ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι περίμενε το βράδυ της Κυριακής για να μιλήσει. Καταδίκασε «την βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας», διαβεβαίωσε ότι «ο λαός είναι ελεύθερος να επικρίνει την κυβέρνηση και να διαδηλώνει». Την Δευτέρα εμφανίστηκε πιο επικριτικός: «Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει τους ταραξίες και τους παρανομούντες», απείλησε, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «μια μικρή μειονότητα η οποία υβρίζει τις ιερές και επαναστατικές αξίες».
Προς το παρόν, ούτε οι Φύλακες της επανάστασης (ο ισχυρός ιδεολογικός στρατός του καθεστώτος), ούτε οι αδίστακτοι αστυνομικοί της bassidji βγήκαν στο δρόμο, αλλά η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή στην Τεχεράνη. «Η κυβέρνηση δεν θέλει προς το παρόν να χρησιμοποήσει ωμή βία, επειδή φοβάται ότι θα ρίξει νερό στο μύλο των αντικαθεστωτικών και των ξένων εχθρών της. Αλλά η υπομονή της γρήγορα θα εξαντληθεί», δήλωσε ο Ali Vaez.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mohammad Bagher Nobakht, επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και επέκρινε τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ανακοίνωσε ότι η τιμή της βενζίνης δεν πρόκειται να αυξηθεί κατά 50% από την 21η Μαρτίου 2018, αντίθετα με ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

 

 Η στήριξη των διαδηλωτών είναι αυτονόητη. Και τα αιτήματά τους δίκαια . Μόνο και μόνο, επειδή μιλάμε για αντίσταση σε ένα θεοκρατικό καθεστώς, που δεν έχει καμιά θέση στην άσκηση εξουσίας χωρών τον 21ο αιώνα.

Ο φόβος, όμως,  είναι να μην εξελιχθεί η κατάσταση σε μια  αντίστοιχη της Συρίας, λίγια χρόνια πριν, ή άλλων  χωρών  στη λεγόμενη “Αραβική ΄Ανοιξη”. Ο πανάθλιος τύραννος της Ρωσίας καιροφυλακτεί. Και δεν είναι καθόλου περίεργο ή δύσκολο να κάνει και το Ιράν, Συρία. Αυτός είναι ο μέγας κίνδυνος τούτη την ώρα σ αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των Ιρανών αντικαθεστωτικών.

___________________________________________________

1. Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 -Τι είπε για την ονομασία της FYROM
Φωτογραφία: Εurokinissi

 

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και τόνισε ότι αυτές θα διεξαχθούν το 2019.

Αναφορικά με το νέο έτος και την έξοδο από τα μνημόνια σχολίασε:

«Το 2018 θα είναι η χρονιά μας. Η χρονιά της Ελλάδας. Μετά από 8 χρόνια σηκώνουμε ξανά το κεφάλι. Τελειώνει το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, βγαίνουμε από τα μνημόνια. Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ανακτά η χώρα την θέση της στην διεθνή σκηνή. Μιλάμε πλέον για ένα χρόνο που θα φέρει πίσω την ελπίδα και την αισιοδοξία. Πρέπει τώρα να τερματιστούν μαζί με το μνημόνιο και οι παθογένειες. Δεν οραματιζόμαστε να πάμε ξανά στο 2008. Η Ελλάδα έζησε μια μεγάλη περιπέτεια και τραγωδία. Η χώρα έχασε πολλά. Τώρα πρέπει να μην χάσει ξανά η χώρα τον έλεγχο της, να μην περάσει ξανά στον έλεγχο των δανειστών. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να τα ξεπεράσουμε και η προσπάθεια θα συνεχιστεί και μετά το τέλος των μνημονίων.

Για την στάση της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε:

«Η αντιπολίτευση προπαγανδίζει την καταστροφολογία. Στόχος τους είναι η παλινόρθωση του πολιτικού συστήματος. Εχουν πολλές λανθασμένες εκτιμήσεις στις ημερομηνίες των εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 στο τέλος της θητείας μας. Η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους της και τις διεθνείς αγορές».

Για το Σκοπιανό τόνισε:

«Είμαι αισιόδοξος για να διαχειριστούμε με ευθύνη το θέμα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε εμάς και έχουμε την επιθυμία να γίνουν βήματα. Και βήματα διεξόδου μάλιστα. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι συγκρατημένος, να μην λέμε πολλά λόγια».

Τέλος για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να πάει στη Θεσσαλονίκη στο α’ εξάμηνο του 2018 για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και πως «θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο παρά τα προβλήματα. Το χειρότερο είναι να μη συνομιλεί κάποιος και να μην προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους παρά τις υπαρκτές διαφορές».

1. Ουδείς ,πλην Μητσοτάκη και της συν αυτώ, “γαλάζιας ακρίδας”, επιθυμεί εκλογές  αυτή την ώρα. Μάλιστα, εμείς, γενικώς,  επιμένουμε πως οι εκλογές  δεν έχουν κανένα νόημα να υπάρχουν. Η διακυβέρνηση των  χωρών οφείλει να είναι  αποκλειστικότητα “ειδικών”, μόνιμων και έμπειρων, με υποχρεωτική εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν προκαθοριστεί.

Η πολιτική  δεν είναι δημαγωγία, λαϊκισμός, διαφθορά,όπως τώρα και παλιότερα. Η άσκηση της πολιτικής εξουσίας είναι  ένα επάγγελμα κι αυτό. Και φυσικά χρειάζονται “επαγγελματίες” να την αναλάβουν. Για να χρησιμοποιήσουμε μάλιστα μια παλιά , παραξηγημένη εν πολλοίς,  ορολογία, είναι  ένα  υψηλό “λειτούργημα”, όπως εκείνο του δάσκαλου ,του δικαστή,του  γιατρού.

2. ΄Οντως, είναι σημαντικές οι επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα  στο μέγα θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Φαίνεται πλέον ή σίγουρο πως το καλοκαίρι του 2018 η χώρα βγαίνει επίσημα  στις αγορές. Που με τη σειρά του αυτό σημαίνει ανάκτηση της εμπιστοσύνης ή άλλιώς έξοδος από το τούνελ.

3. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν θέλει να μείνει στην Ιστορία, πέρα από επιτυχημένος πρωθυπουργός και  εξαγνισμένος από το δημαγωγικό παρελθόν του και  κυρίως από την ανέντιμη πολιτική εκείνη ενέργεια  να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, οφείλει πρν πάει σε εκλογές, να στείλει τον Κώστα Καραμανλή στο ειδικό δικαστήριο. Ας διαρρήξει την “ομερτά”, τους όρκους συνωμοσίας μαζί του. Αν δεν το κάνει, πέρα από το ηθικό θέμα της ατιμωρησίας  του βασικού ενόχου  της χρεοκοπίας της χώρας, το φαινόμενο θα επαναληφθεί στο Μέλλον. Η ατιμωρησία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες όμοιες οικονομικές κρίσεις.

4. Να τελειώνει το “Σκοπιανό” εδώ και τώρα. Καθαρά εθνικιστικό καρκίνωμα της Δεξιάς. “΄Ανω ή Νέα Ματσεντόνια”  θα είναι μια ονομασία που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.

5. Ορθή η στάση της κυβέρνησης και στο Τουρκικό. Η επίσκεψη Ερντογάν υπήρξε αναφίβολα θετική στη διατήρηση κλίματος ειρήνης. Μένει κάποια στιγμή  ή με διμερείς συζητήσεις ή με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές, μεταξύ των δύο χωρών, που δεν είναι άλλωστε  αγεφύρωτες. Μάλιστα, η στήριξη της Τουρκίας από τη χώρα μας στο θέμα της ένταξης της γείτονος στη Ε.Ε, είναι  βασικός μοχλός της διατήρησης της   ειρήνης στο Αιγαίο.  Είναι καιρός πια και  η Τουρκία να γίνει  μέλος της Ε.Ε.

 

2. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ  ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ  ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ

Με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, 11 τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημάνουν ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».

Παράλληλα, οι 11 πρώην πρόεδροι, επισημαίνουν ότι η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου «πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» και προσθέτουν: «Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα».

Σύμφωνα με τους ίδιους «η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στην 58 σελίδων απόφασή της, επικαλούμενη τις διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορήγησε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους κινδύνους που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του».

Και καταλήγουν: «Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται».

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί πολίτης αυτής της χώρας την έκδοση όχι μόνο των οκτώ στρατιωτικών, αλλά κάθε Τούρκου που ζητά άσυλο στη χώρα μας. Ακόμα, θα τολμούσαμε  να πούμε, κι εκείνων που αποδειγμένα συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Και δε γινόματσε…χουντικοί με τέτοια θέση. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Κανένας Τούρκος διωκόμενος  να μη σταλεί πίσω στο  χατζάρι του “Σουλτάνου”. Είναι έγκλημα καθοσίωσης.

3.α.  ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Πρεσβεία Ισραήλ: Ακραίες και προσωπικές οι δηλώσεις του ραβίνου -«Αναρχοκομμούνια» είχε πει τον Ρουβίκωνα
Πρεσβεία Ισραήλ: Ακραίες και προσωπικές οι δηλώσεις του ραβίνου -«Αναρχοκομμούνια» είχε πει τον Ρουβίκωνα
β. Με την ανάρτηση-παραλήρημα του ραβίνου Μορντεχάι Φριζή φαίνεται πως συμφώνησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος την κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στο εν λόγω βίντεο, ο ραβίνος καταφέρεται εναντίον του «Ρουβίκωνα» με φράσεις όπως «αναρχοκομμούνια, σας φτύνουμε και τον Μαρξ, τον προδότη τον Εβραίο αντισημίτη, σας φτύνουμε και τον Μπακούνιν», ενώ στη συνέχεια, με αφορμή την ενέργεια της οργάνωσης στην ισραηλινή πρεσβεία, ούτε λίγο-ούτε πολύ, είπε ότι αν εισέρχονταν στον χώρο, έπρεπε να αντιμετωπιστούν με μια σφαίρα (!) στο κεφάλι, όπως οι ακτιβιστές του Στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010 και έπεσαν νεκροί από Ισραηλινούς κομάντος.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε το υλικό με τη φράση “απλά άψογος”.

Αν ο ανεκδιήγητος αυτός  Ραβίνος είχε καλύτερη πολιτική  ενημέρωση και δεν είχε  την τύφλα του ακροδεξιού,  θα γνώριζε πως οι Ρουβίκωνες μόνο Αναρχικοί και Κομμουνιστές δεν είναι. Ο τιδήποτε άλλο (π.χ μπαχαλάκηδες, λαϊκιστές, τζερτζελόπαιδα), αν έλεγε, δε θα είχαμε αντίρρηση  να το (απο)δεχτούμε.

΄Οσο για τον δικό μας εδώ ακροδεξιό-Ελληνάρα  ΄Αδωνι Γεωργιάδη, τί να πει κανείς; Καραγκιοζάκος  είναι…καραγκιοζιλίκια  γράφει και κάνει. ΄Αλλωστε,  “εκ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί»  (Ματθ. ιβ, 35).

4. ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Εξηγείται ο Μάρδας για την …Δακία: Οι έγκριτοι νομικοί και τα άστρα της πολιτικής το αγνοούν
Εξηγείται ο Μάρδας για την ...Δακία: Οι έγκριτοι νομικοί και τα άστρα της πολιτικής το αγνοούν

Κριτική και ειρωνικά σχόλια δέχτηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας, μετά την πρότασή του να ονομαστεί το κρατίδιο της FYROM…Δακία

Ο κ. Μάρδας απάντησε μέσω fb στους επικριτές του και επιχείρησε να εξηγήσει την σημασία του όρου που προτείνει:

Και ανιστόρητος και θρασύς στις δικαιολογίες του  πρώην υπουργός. Χαρακτηρηστικό των δοκησίσοφων.

5. Αϊνα Γκαμζάτοβα: Η μουσουλμάνα δημοσιογράφος που διεκδικεί την προεδρία από τον Πούτιν
Η 46χρονη Αϊνα Γκαμζάτοβα  (Φωτογραφία: Facebook islam.ru ислам.ру)

Άλλη μια γυναίκα, αυτή τη φορά μια μουσουλμάνα δημοσιογράφος, κατεβαίνει αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Η Αϊνα Γκαμζάτοβα, σύζυγος και σύμβουλος του αρχιμουφτή του Νταγκιστάν, κατέθεσε χθες την υποψηφιότητά της στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας.

Η 46χρονη επιτυχημένη δημοσιογράφος και επικεφαλής του μεγαλύτερου μουσουλμανικού δημοσιογραφικού ομίλου της Ρωσίας προτάθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα από μια τοπική ομάδα πρωτοβουλίας στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν και κατεβαίνει ως ανεξάρτητη υποψήφια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει έως και 300.000 υπογραφές από υποστηρικτές της από όλες τις περιοχές της χώρας.

Η πρώτη μουσουλμάνα υποψήφια πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα ένα λεπτομερές εκλογικό πρόγραμμα, απευθύνοντας ωστόσο μηνύματα υπέρ της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Την υποψηφιότητά της, την οποία προέβαλαν διεθνή ΜΜΕ μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, το Ιράν και την Ινδονησία στηρίζουν σε κάποιο βαθμό οι μουσουλμάνοι της Ρωσίας.

Η Ξένια Σομπτσακ

Μεταξύ των γυναικών που θα βρει απέναντί του ο Πούτιν στις εκλογές περιλαμβάνεται η «ρωσίδα Πάρις Χίλτον», η ξανθιά Ξένια Σομπτσάκ, πρώην μοντέλο, τηλεπαρουσιάστρια και κόρη του πρώην μέντορα του Πούτιν, δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σομπτσάκ.

Η Ελένα Μπέρκοβα

Υποψηφιότητες έχουν καταθέσει και η  πορνοστάρ Ελένα Μπέρκοβα, αλλά και η χειρίστρια γερανού Νατάλια Λισίτσινα, που εκπροσωπεί το αριστερό κίνημα Ενωμένο Πανρωσικό Εργατικό Μέτωπο. Μέχρι στιγμής 21 κόμματα και 30 ανεξάρτητοι πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της χώρας στην αναμέτρηση της 18ης Μαρτίου.

Αχυράνθρωποι του δικτάτορα και οι τρεις υποψήφιες.  “Ρίχνουν νερό στο μύλο” του. Λες και θα μπορούσε ποτέ να είναι σοβαρές υποψηφιότητες σε μια εθνικιστική, ακροδεξιά, ομοφοβική, Ορθοδοξούμενη Ρωσία, μια μουσουλμάνα, ένα …ξέκωλο και μια    παραγωγός και πρωταγωνίστρια τσόντας.

Ο “Τσάρος”, το ξέρουμε όλοι, παίζει σε γήπεδο μόνος του, χωρίς αντιπάλους. Τα άλλα, για συμμετοχή στις εκλογές…αντιπάλων, αν δεν είναι για γέλια είναι για τα …δημοκρατικά προσχήματα, που χρειάζεται το δικτατορικό και μαφιόζικο ρώσικο καθεστώς ,για να μην είναι τόσο προκλητική η “μοναξιά” της μοναδικής ουσιαστικά υποψηφιότητας  Πούτιν.  Γελοίος και επικίνδυνος!