ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

                                                         Α΄
ΤΑ  ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ «ΔΡΩΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (9-15 Ιανουαρίου 2018)

  Στις εφτά μέρες που πέρασαν ,αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε ένα θέμα σημαντικό  και μάλιστα από ιστορικής άποψης, είναι εκείνο του ονόματος της Μακεδονίας.  Και γράφαμε χτες πως η “υποχωρητικότητα”  της Ελλάδας απέναντι στα Σκόπια για την αναγνώριση του ούτως ή άλλως ήδη αναγνωρισμένου διεθνώς και επί σειρά ετών  ονόματός τους ως “Ματσεντόνια” με την προσθήκη κάποιου προσδιοριστικού επιρρήματος ή επιθέτου (΄Ανω-Νέα) ,ούτε σπουδαία είναι (δηλ. εθνικό ζήτημα “ζωής και θανάτου”, όπως το παρουσιάζουν οι παπάδες και οι Ελληνάρες), αλλά, αντίθετα, θα συμβάλει αποτελεσματικά στην εκτόνωση της  συσσωρευμένης χρόνια εθνικιστικής τύφλας Ελλήνων και Σκοπιανών. Και όπως είχε εύστοχα είχε επισημάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,  σε λίγα χρόνια, ιδιαίτερα όταν και τα Σκόπια ενταχθούν(και πρέπει) στην Ε.Ε,  ουδείς θα θυμάται κι από τις δυο πλευρές τις διενέξεις ,τους φανατισμούς και τα άλλα φαιδρά που  έγιναν για την όνομα της γείτονος.

Βέβαια,  η ανακίνηση πρόσφατα του  ζητήματος της “ελληνικής Μακεδονίας από τον Ντιμιτρόφ,    αλλάζει κάπως τα πράγματα, αν οι Σκοπιανοί επιμένουν στο ζήτημα της προσθήκης αυτού  του διευκρινιστικού της “ελληνικής Μακεδονίας”, αφού είναι και ανιστόρητο και   απαγορευτικό στις μέρες μας για λόγους καθαρά πρακτικούς. Η αρχαία Μακεδονία,ούτως ή άλλως, όπως άλλωστε  κι όλα τα κράτη-πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, δεν είχαν την εθνική  συνείδηση, όπως αυτή   αναπτύχθηκε στους κατοπινούς αιώνες. Η γλώσσα, κυρίως,αλλά και οι κοινές παραδόσεις και τα κοινά συμφέροντα,ήταν εκείνα που ένωναν χαλαρά τις πόλεις -κράτη με έναν, ούτως ειπείν, αδύναμο εθνικό κρίκο. Κι αυτό δεν αφορούσε μόνο το αρχαίο κράτος των Μακεδόνων,αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις-κράτη, όπως  Σπάρτη και  Αθήνα.

Επομένως, άλλο πράγμα ήταν “εθνικά” η αρχαία Ελλάδα και άλλο η νεότερη Ελλάδα.  Η Μακεδονία σήμερα είναι  περιοχή που ανήκει στη ελληνική επικράτεια, όπως η ΄Ηπειρος και η Στερεά Ελλάδα. Για το λόγο, λοπόν, που δεν μπορεί κανείς,ούτε δικαιούται σήμερα ,  να μιλάει γα …ελληνική  Στερεά Ελλάδα,  έτσι δεν μπορεί να μιλάει και για ελληνική Μακεδονία. Κι αυτό, επειδή η  σημερινή Μακεδονία δεν είναι  η αρχαία Μακεδονία που εκτεινόταν πιθανόν  ως τα σημερινά Σκόπια, αλλά η νεότερη, μια  περιχή της νεότερης Ελλάδας, που αιώνες πριν κατοικήθηκε από τους αρχαίους Μακεδόνες.

΄Ετσι κι αλλιώς ,πέρα από το ανιστόρητο του “επιχειρήματος” των  Σκοπιανών  πως ο κόσμος θα μπερδεύει την περιοχή Μακεδονίας της ελληνικής επικράτειας με εκείνο του ονόματος  των Σκοπίων, είναι τουλάχιστον αφελές, αφού το σημερινό  FYROM θα έχει την  επίσημη ονομασία “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ  ΄Η ΝΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”. Ενώ η περιοχή  Μακεδονία  της Ελλάδα, δεν είναι κράτος (μόνο κατά  τη… ζουρλαμάρα του Ζουράρι είναι τέτοιο) και άρα  δεν πρόκειται για Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά για μια περιφέρεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

______________________________________________________________________

                                                                 Β΄
                                                ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ
1. ΣΚΑΪ: Ανθρώπινο λάθος τα πλάνα αρχείου από τη Λέσβο στον χθεσινό σεισμό

 

ΣΚΑΪ: Ανθρώπινο λάθος τα πλάνα αρχείου από τη Λέσβο στον χθεσινό σεισμό

Σκόπιμο λάθος της βιομηχανίας παραπληροφόρησης, για να αυξήσουν την τηλεθέαση ήταν.΄Αλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουν, η εμπορική δημοσιογραφία τρέφεται από τη τρομολαγνία, ,τον πανικό-φόβο, την ανασφάλεια, την καταστροφή. Αυτά τα προϊόντα πουλάει και μάλιστα κατά αποκλειστικότητα.  Μη λέμε τα ιδια

 

2. Ξυδάκης: Η ασφυκτική εποπτεία θα καταργηθεί τον Αύγουστο
Φωτογραφία: Eurokinissi

΄Οχι να μην καταρηγθεί η εποπτεία. Από την Ευρώπη, τουλάχιστον. Ούτε τώρα ούτε στον… επόμενο αιώνα.  Και ποιος να την έχει δηλαδή; Τα λαμόγια οι ΄Ελληνες πολιτικοί;

Η χώρα μας έχει σοβαρές παθογένειες. Ως λαός και εξουσία. Δεν απαλλάσσεται εύκολα. Χρειάζεται “βούρδουλα” για να είναι συμμορφωμένη.

Αν υπήρχε ευρωπαϊκή εποπτεία την εποχή που έπαιρνε το ένα μετά το άλλο τα δάνεια ο Κ. Καραραμανλής για να ταϊσει τη “γαλάζια ακρίδα”, δε θα είχε πτωχεύσει η χώρα. Τί να λέμε τώρα.

Να συνεχιστεί στον αιώνα τον άπαντα η εποπτεία. Και να είναι αυστηρή. Η χαλαρότητα θα ξαναφέρει τα ίδια.

3. Χάρτη του 1937 με τα Σκόπια ως «Βαρντάσκα» ανάρτησε ο Καμμένος
Χάρτη του 1937 με τα Σκόπια ως «Βαρντάσκα» ανάρτησε ο Καμμένος [εικόνα]

Το… παιδί μίλησε! Και τί είπε; ΄Οπως πάντα κουβέντες Ελληνάρα.

Αλλά, δε μας ενημέρωσε ο εξυπνάκιας υπουργός   πώς λένε σήμερα τα Σούρμενα, την Μαγκουφάνα, το Χασάνι  και τα περισσότερα τοπωνύμια της χώρας.  Τσιμουδιά γι΄αυτά.

Μη μας τρελαίνεις, Πάνο Καμμένε με τα …κουφά που αμολάς καθε τόσο.΄Εχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε . Εσύ, ως χαραμοφάης και…αργόμισθος- επεγγελματίας  πολιτικός, έχεις χρόνο. Εμείς βιοπαλεύουμε. Δεν έχουμε χρόνο για…παρλαπίπες.

 

4. ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ»
Πάγκαλος: Να ονομαστούν όπως θέλουν τα Σκόπια, ας τα βγάλουν Αθήνα ή Σπάρτη
Φωτογραφία: Eurokinissi/ Πάγκαλος για Σκόπια: Τιμή να αντιγράφουν τον Μ. Αλέξανδρο- Σωστή η θέση του Ντομιτρόφ περί αποκλειστικότητας

Τιμή του Θεόδωρου, αλλά  γιατί; Τι σχέση μορεί να έχει ένας Πάγκαλος (εκτός των άλλων και…εμφανισιακά) με έναν Αλέξανδρο Μακεδόνα;

Φαιδρός και ανιστόρητος πολλές φορές ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Που “τα φάγανε μαζί” ,αλλά  τα πληρώνουμε όμως χώρια!