ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΙΖΛΙΑΡ ΤΟΥ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
 Φονική επίθεση τζιχαντιστή έξω από ορθόδοξο ναό στη νότια Ρωσία
Φωτογραφία: YouTube

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη φονική επίθεση του τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» έξω από ορθόδοξο ναό στη νότια Ρωσία, Διακρίνεται ο γενειοφόρος νεαρός με μαύρο γιλέκο και φόρμα παραλλαγής να διασχίζει το δρόμο στην πόλη Κιζλιάρ στο βόρειο Νταγκεστάν και να ανοίγει πυρ με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον δύο γυναικών που μόλις είχαν βγει από το ναό μετά το τέλος του εσπερινού χθες το απόγευμα.

Ο δράστης, ο 22χρονος Χαλίλ Χαλίλοφ, κάτοικος του Κιζλιάρ, πλησίασε τα θύματα και φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» τα εκτέλεσε εν ψυχρώ, ενώ μια γυναίκα διακρίνεται στις εικόνες να απομακρύνεται έντρομη από το σημείο.

Ο δράστης εκτελέστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

 

ΜANCHESTER ARENA. ΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ  «ΛΑΧΕΙΟ»  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ  ΜΕΙ.
Λένε πως από αλλεπάλληλες  συμπτώσεις, τυχαίες προσμίξεις στοιχείων και αδέσποτα μπαμ- μπουμ στο συμπαντικό χάος,  έγινε ο κόσμος.  Κι αν η γη, υποστηρίζουν,  στεκόταν μια… ίντσα πιο μακριά ή πιο κοντά στον ήλιο, δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας, είτε γιατί θα ήταν  Σιβηρία στην πρώτη περίπτωση και Σαχάρα στη δεύτερη.
Στις 4/4/2017,στο μετρό της Αγ.Πετρούπολης  σε μια τυφλή, ισλαμική, όπως είπαν, τρομοκρατική επίθεση , σκοτώνονται 14 άνθρωπο και τραυματίζονται πολλοί.  Γράφαμε τότε εδώ για εκείνο το χτύπημα. 
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. ΜΙΑ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ!
Δεν είναι πρωτόγνωρη για τη Ρωσία η Ισλαμική (αν είναι τέτοια)  τρομοκρατική αυτή ενέργεια. Οι Τσετσένοι έχουν επανειλημμένα ξαναχτυπήσει εδώ σκληρά με τυφλές βομβιστικές επιθέσεις , με την κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας («Μαύρες Χήρες») και τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Μπεσλάν (385 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά, το Σεπτέμβριο του 2004).
 Το περίεργο μέχρι χτες  ήταν ότι  άργησαν   οι τρομοκράτες να χτυπήσουν πάλι  τη Ρωσία.  Μέχρι τώρα το θέατρο των επιχειρήσεων είχε μεταφερθεί  στην  Ευρώπη και λιγότερο στην Αμερική. Κι αυτό, όπως εξηγούμε στη συνέχεια,  είναι από τα πιο ιστορικά περίεργα.
 Ο ρώσικος, αλλά και ο παγκόσμιος Τύπος, λοιπόν, δέχονται πως πρόκειται για μια  νέα δολοφονική   επίθεση του ακραίου Ισλάμ στην Αγ. Πετρούπολη . Κι αυτό ως συνέπεια  της στήριξης  του  Πούτιν στον ΄Ασαντ και τις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις  των Ρώσων στη Συρία. Αν συμβαίνει αυτό, τότε πιθανόν να  κορυφωθούν οι επιθέσεις στη Ρωσία, όσο το φανατικό Ισλάμ συρρικνώνεται, το ISIS  πνέει τα λοίσθια  και  η τρομοκρατία του πολεμιέται από παντού και  δυναμικά.
Πάντως, παρ΄όλες τις ρωσικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά και τα συμπεράσματα του Τύπου,  οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες, που ακόμα σήμερα, δεν είναι απόλυτα ορατές . Ο χρόνος, όμως, αν επαληθευτούν οι παρακάτω συλλογισμοί, θα αποδείξει πως μπορεί  να υπάρχει  κάτι πολύ βρώμικο πίσω απ΄αυτή τη χτεσινή τρομοκρατική ενέργεια στην Αγ. Πετρούπολη:
  1. Δεν χτύπησαν στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια δυναμικά  οι Ισλαμιστές τρομοκράτες.  Είναι πολύ περίεργο. Ο Πούτιν πουλάει χρόνια όπλα στον ΄Ασαντ και έχει  στείλει πολλούς ειδικούς στρατιωτικούς  συμβούλους από την αρχή  του πολέμου στη Συρία. Η δυναμική στρατιωτική παρουσία των Ρώσων τελευταία, είναι απλά το αποκορύφωμα της ρώσικης συμμετοχής στο πλευρό του ΄Ασαντ και έγινε για λόγους εντυπωσιασμού περισσότερο.
  2. Η αντιπολίτευση, μαχόμενη και μη, στη Συρία και φυσικά οι Τζιχαντιστές ,και όχι μόνο στη Συρία, είχαν-έχουν δεκάδες περισσότερους λόγους να χτυπήσουν  τρομοκρατικά τη Ρωσία παρά την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν και το μεγαλύτερο βάρος του ισλαμικού ξεσπάσματος και του μένους του ISIS,   έχουν από μικρομεσαίο έως ανύπαρκτο μερίδιο συμμετοχής και πάντα ως ΝΑΤΟ στις πολεμικές επιχειρήσεις της Συρίας.  Η Ρωσία είχε αποκλειστικά την ευθύνη του πολέμου, περισσότερο κι από την ίδια την  Αμερική. Ο ΄Ασαντ, αν δεν είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Πούτιν, που ,όπως είπαμε, πήρε σάρκα και οστά με τον τεράστιο όγκο του ρώσικο οπλισμού που προμηθεύτηκε ο Σύριος πρόεδρος από τη Μόσχα,  αλλά και με την παρουσία στρατιωτικών ειδικών και στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, είναι σίγουρο πως δε θα γονάτιζε ούτε τη μαχόμενη συριακή αντιπολίτευση ούτε τους Τζιχαντιστές. Το ερώτημα, επομένως, παραμένει. Γιατί δε χτύπησαν ΠΟΤΕ ως σήμερα τη Ρωσία οι ακραίοι Ισλαμιστές από την έναρξη του πολέμου στη Συρία μέχρι χτες; Η εξήγηση που θα σπεύσουν κάποιοι να στηρίξουν πως στην  Ευρώπη ζουν πολλοί ριζοσπαστικοί Ισλαμιστές, δε στέκει, αφού: α. Η Τσετσενία στο υπογάστριο της Ρωσίας, είναι Ισλαμική και μάλιστα του απολύτως ριζιστικοποιημένου  Ισλάμ και έχει δώσει εκατοντάδες «μάρτυρες» ως σήμερα. Μάλιστα  η Τσετσενία είναι μια Ισλαμική χώρα, που τροφοδοτεί με μεγάλο αριθμό πολεμιστών τους Τζιχαντιστές κυρίως στη Συρία. β. Στην Αμερική ο ισλαμικός πληθυσμός (σ.σ ριζιστικοποιημένοι) είναι μη συγκρίσιμος αριθμητικά με  τον πολύ λιγότερο, που ζει στην Ευρώπη.
  3. Να προσέξουμε τα εξής αποσπάσματα από την εφημερίδας RBK του αναλυτή Αμπάς Γκαλιάμοφ, αλλά και από την  εφημερίδα  Vedomosti: «Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.
    Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.
    «
    Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση»,
    «
    Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων» εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.
Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές, διότι  : α. Αν δεν αποδειχτεί ποιος ή ποιοί ήταν οι πραγματικοί δράστες  της επίθεσης. β. Αν συνεχιστούν όμοιες  τυφλές βομβιστικές ή άλλες ενέργειες σε  ρώσικες περιοχές (ανεξάρτητα από το αν υπάρξει ανάληψη ευθύνης από κάποια ισλαμική ομάδα ή το ίδιο το ISIS. Δεν υπάρχει καμιά αξιοπιστία σ΄αυτές της ανακοινώσεις) .γ. Αν (το σπουδαιότερο, σε συνδυασμό με τα παραπάνω)   η τρομοκρατική αυτή ενέργεια στην Αγ. Πετρούπολη και άλλες που πιθανόν να ακολουθήσουν, σηματοδοτήσουν επιπλέον πίεση του δικτάτορα Πούτιν επί της αντιπολίτευσης  με νέες δολοφονίες, συλλήψεις, φυλακίσεις και εξαφανίσεις αντιπάλων. Τότε,  όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ήρθε  ΤΩΡΑ  σε αυτή τη συγκυρία η τρομοκρατική ενέργεια στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορικής Ρωσίας και όχι τόσο καιρό που την περιμέναμε;
 Δεν πέρασαν πολλά 24ωρα που ο ίδιος ο Πούτιν δήλωνε, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις  της αντιπολίτευσης στο τέλος Μάρτη  σε όλη τη Ρωσία πως τέτοιες  εκδηλώσεις «μυρίζουν» …Αραβική ΄Ανοιξη(!!). Τί δουλειά έχει τώρα η  Αραβική ΄Ανοιξη και τί κοινό υπάρχει με  αυτές  οι διαδηλώσεις, μόνο ο πρώην πράκτορας της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ γνωρίζει.
Αλλά το περίεργο είναι αλλού. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι» ,νά΄τη η επαλήθευση  του δικτάτορα! Χτες στην Αγ. Πετρούπολη ξεκίνησε η Αραβική ΄Ανοιξη που πρόβλεψε ο  απίστευτα…οξυδερκής Πούτιν!

Σε λίγες μόνο εβδομάδες (18 Μάρτη), έχουμε εκλογές (ο θεός να τις κάνει τέτοιες!) στη Ρωσία. Ο Πούτιν κατεβαίνει μεν,  χωρίς αντίπαλο, αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μπαινοβαγαίνει φυλακή με στημένες κατηγορίες ,οπότε ο δικτάτορας θεωρείται  φαβορί να  τις κερδίσει,  ο φόβος του, όμως,  είναι η ΑΠΟΧΗ. ΄Ετσι και  αποδειχτεί μεγάλη, σίγουρα θα  “μαγειρέψουν” το νούμερο (το κάνουν πάντα). Κι αν τελικά καταλήξουν να την δώσουν στο 40%, είναι σίγουρο πως τουλάχιστον το 60% των ψηφοφόρων δεν πήγε να ψηφίσει. Κι αυτό είναι γερό χαστούκι  για το δικτάτορα, γιατί  γνωρίζει,  όπως και εμείς οι άλλοι επίσης, πως η  λαϊκή αποδοχή του δεν είναι τόσο μεγάλη, όπως η προπαγάνδα του διαδίδει.

Συμπτωματικά , λοιπόν τώρα,  πάλι λίγο πριν τις εκλογές, έχουμε  ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε μια εκκλησία ,όπου τζιχαντιστής σκότωσε δύο και κατά άλλα δημοσιεύματα πέντε , γυναίκες. ΄Ιδια ακριβώς  ιστορία με τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Πετρούπολης ,που ήρθε ΑΜΕΣΩΣ  μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση της αντιπολίτευσης ενατίον του δικτάτορα

Στο μεταξύ, πάλι …συμπτωματικά

  1. Δεν έγινε καμιά άλλη τρομοκρατική επίθεση στν Ρωσία, όλα αυτά τα χρόνια , πλην αυτών των δύο και μάλιστα τις επίμαχες χρονικές στιγμές που καθορίσαμε (τεράστια  διαδήλωση-εκλογές με πρόβλεψη για σημαντική αποχή).

  2. Και στις δυο περιπτώσεις των χτυπημάτων  οι δράστες σκοτώθηκαν και ποτέ δε μάθαμε την πραγματική τους ταυτότητα. Μάλιστα, στην πρόσφατη επίθεση, βρέθηκαν την ίδια στιγμή να…εκκλησιάζονται στον εσπερινό και οι ειδικές ρώσικες δυνάμεις, που εκτέλεσαν αμέσως το δράστη! Πώς και γιατί βρέθηκαν σ΄αυτό το σημείο, σαν να περίμεναν το φονιά να χτυπήσει για να τον εξοντώσουν, αυτό το ερώτημα ας μας επιτρέψει  ο πρώην πράκτορας της ΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ να το επεξεργαστούμε εμείς, όσοι τον θεωρούμε σκοτεινό, απάνθρωπο, αδίστακτο και  εγκληματία.

  3. Λέγαμε παραπάνω πως μετά το χτύπημα στην Αγ. Πετρούπολη θα έπρεπε το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν κι άλλα,  να μετράμε πολλές τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία. Αλλά  όχι μόνο δεν κορυφώθηκαν,δε μετρήσαμε καμιά άλλη, αντίθετα ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές, έχουμε αυτή την εντελώς παράξενη τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία. Και είναι σίγουρο , όπως και στην Πετρούπολη,  πως το ανεξήγητο  αυτό έγκλημα, θα δώσει την ευκαιρία στο δικτάτορα να επισημάνει  για πολλοστή φορά  πόσο…απαραίτητη  είναι η παρουσία του στον προεδρικό θώκο  της Ρωσίας, για να  διαφυλάξει τη χώρα από την… τρομοκρατία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

2.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Σε απόγνωση οι Βορειοκορεάτες που δεν κέρδισαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς -Φοβούνται μην τους στείλει ο Κιμ σε. γκουλάγκ
Μέλη της αποστολής της Β.Κορέας στη χειμερινή Ολυμπιάδα της Πιονγκτσάνγκ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Σε στρατόπεδα συγκέντρωσης φοβούνται ότι θα καταλήξουν οι αθλητές που απαρτίζουν την αποστολή της Βόρειας Κορέας στη χειμερινή Ολυμπιάδα καθώς δεν έχουν κατακτήσει ούτε ένα μετάλλιο.

Αφού τους απαγόρεψαν κατηγορηματικά το σεξ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και το καθεστώς τους υποσχέθηκε από δωρεάν διαμερίσματα, σταθερή δουλειά σε καλά αμειβόμενα-για τα δεδομένα της χώρας- πόστα και πολυτελή αυτοκίνητα αν γυρίσουν με κάποιο μετάλλιο, δεν αποκλείεται η απογοήτευση του Κιμ Γιονγκ Ουν για τις επιδόσεις τους να μεταστραφεί σε οργή και να θελήσει να τους τιμωρήσει παραδειγματικά ακολουθώντας το παράδειγμα του παππού του.

Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ είχε διατάξει να συλληφθούν όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας το 1966 μετά τον αποκλεισμό τους από το μουντιάλ στον Β΄γύρο.

Οι Βορειοκορεάτες, που είχαν πάρει για πρώτη φορά το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους, είχαν νικήσει 1-0 την Ιταλία και επρόκειτο να αντιμετωπίσουν στον επόμενο γύρο την Πορτογαλία. Αλλά αφού προηγήθηκαν με 3-0 στο ημίχρονο, κατάφεραν τελικά να χάσουν με 5-3 και να αποκλειστούν.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, μέλη της ομάδας βρέθηκαν με γυναίκες δύο νύχτες πριν τον κρίσιμο αγώνα, ενώ κάποιοι κατανάλωναν δημοσίως αλκοόλ.

Αφού τους διαπόμπευσαν κατά την επιστροφή τους, τους συνέλαβαν και τους έστειλαν σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης θεωρώντας ότι εξευτέλισαν τη χώρα τους.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Τα Ενυδρεία της Πιονγιάνγκ» ο Κανγκ Τσολ Χουάν, που κατάφερε να διαφύγει από τη Βόρεια Κορέα, αποκαλύπτει ότι ο ποδοσφαιριστής Πακ Σεουνγκ-ζιν απέκτησε φήμη μεταξύ των κρατουμένων επειδή επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στα βασανιστήρια που υπέστη, ενώ ένας άλλος συμπαίκτης του απέκτησε το παρατσούκλι «Κατσαρίδα» επειδή έτρωγε όποιο έντομο έβρισκε στο κελί του για να πολεμήσει την πείνα, μετά τον εγκλεισμό του σε έναν «καυτό θάλαμο», όπου οι περισσότεροι πέθαιναν από αφυδάτωση.

Παρά την υποστήριξη από τις τσιρλίντερ που επιστράτευσε το κομμουνιστικό καθεστώς οι Βορειοκορεάτες αθλητές δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ούτε ένα μετάλλιο

Με την αυλαία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων να πέφτει την ερχόμενη εβδομάδα και τους εχθρούς του καθεστώτος, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να καταλαμβάνουν μέχρι στιγμής την πέμπτη και την ένατη θέση στον πίνακα των μεταλλίων δεν αποκλείεται μια ανάλογη μοίρα να περιμένει τους Βορειοκορεάτες αθλητές αν φύγουν με άδεια χέρια από τη διοργάνωση.

 

Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους είναι πως δεν μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Ν.Κορέα, γιατί είναι σίγουρο πως αν το κάνουν όλοι ή κάποιοι από την αποστολή, οι Ν.Κορεάτες δε θα θέλουν να ανοίξουν νέο μέτωπο με το δικτάτορα της Β.Κορέας. Οποτε μάλλον θα τους στείλουν πίσω στα νύχια του. Να πάνε σε άλλη πρεσβεία, την αμερικάνικη, ας πούμε, και πάλι δύσκολο να τους χορηγήσουν κι εκεί άσυλο,μετά τις απειλές και την τρελαμάρα που δέρνει τον  Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το πιθανότερο είναι, αν τελικά γυρίσει πίσω όλη η αποστολή, να υποστούν των… παθών τους τον τάραχο, όπως και οι ποδοσφαιριστές που διαβάσαμε παραπάνω από τον παππού του “μπούλη”. Αλλά αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ. Θα θάψει τους ανθρώπους στον “Κήπο” της Πιονγιάνγκ και ούτε οι δικοί τους θα μάθουν ποτέ τί απέγιναν οι άνθρωποί τους.

3.Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ, ΟΙ ΛΑΓΑΝΕΣ ΚΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ
Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε-Ποια είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα
φωτογραφίες: eurokinissi

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής (και της νηστείας) και (δυστυχώς για τα παιδιά) το τέλος της Αποκριάς.

Η ονομασία της προέρχεται από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Οπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά της (Σαρακοστή) η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα

Μια μέρα όλες αυτές οι χριστιανικές γιορτές, οι τελετές,  η προσκόλληση σε μια νεκρή θρησκευτική παράδοση, αλλά και οι εκκλησιαστικές ονομασίες,   ορολογίες και  λοιποί  θρησκευτικοί  χαρακτηρισμοί ,θα καταργηθούν.  Και αν εκείνη την ευλογημένη  εποχή θελήσει κάποιος να ενημερωθεί, να πάρει μια ιδέα με το τί σόι ανοησίες και μασκαριλίκια  είχε φορτώσει το ιερατείο τις παλιότερες γενιές επί αιώενες,    θα το μαθαίνει  μόνο από  τα    αρχεία  του …google.  Θα βλέπει μια τελετή  βάπτισης, ας πούμε, και… θα σκάει στα γέλια.     Ευτυχώς!

΄Ομως, αυτή η κατάργηση-εξαφάνιση της θρησκευτικής ζωής θα είναι σταδιακή, θα κρατήσει χρόνια. Δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και πολλώ μάλλον δε θα συμβεί  βίαια,   με…επανάσταση.

Οι κοινωνίες των ανθρώπων  με τους κανόνες, τις αρχές τις συνήθειες, τις παραδόσεις τους, ακολουθούν ,έστω κι αν δε το θέλουν  ή δεν το διακρίνουν-συνειδητοποιούν,  τους νόμους της Φύσης. Η Δαρβινική θεωρία της εξέλιξης των ειδών, είναι χαρακτηριστική. Τα είδη ακολούθησαν μια πολύχρονη, αιώνων  αλλαγή ή μετάλλαξη. ΄Οχι αστραπιαία.

Το ίδιο  και η κοινωνία. Οι περισσότερες αλλαγές είναι σε συνάρτηση με την αργύτητα του χρόνου και όχι με τις επαναστατικές στιγμές που έζησαν οι κοινωνίες.   Οι σοβαρές αλλαγές και στα κοινωνικά πράγματα, όπως και στα φυσικά,  χρειάστηκαν χρόνο να παγιωθούν, να επικρατήσουν.

Ο Ροβεσπιέρος για παράδειγμα, την περίοδο της λεγόμενης “τρομοκρατίας”  στη Γαλλική επανάσταση, ανάμεσα στις άλλες καινοτομίες, κατάργησε και τη χριστιανική  θρησκεία και όρισε τη λατρεία του Υπέρτατου  ΄Οντος. Σωστή απόφαση, αλλά…επαναστατική. Γι αυτό και απέτυχε. Οι Γάλλοι δεν έπαψαν να είναι ως σήμερα Καθολικοί.

Το ίδιο  και στα καθεστώτα του “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Με το νόμο και τις απαγορεύσεις  δεν μπόρεσαν να αποκόψουν τον κόσμο από τις θησκευτικές του συνήθειες. Και δεν είναι περίεγο που σήμερα οι Ρώσοι, οι Ρουμάνοι, οι Πολωνοί, είναι λαοί με έντονη θρησκευτικότητα.

Η θρησκεία είναι όπως η αρρώστια. Θέλει να κάνει τον κύκλο της, για να υπάρξει θεραπεία.΄Αρα χρόνος. Και εν προκειμένω, μεγάλος.

Σιγά-σιγά, όμως, βλέπουμε το θρησκευτικό συναίσθημα  να  αποδυναμώνεται παγκόσμια .Σε όλες τος θρησκείες.  Χάνει το ιερατείο  τον έλεγχό τους στις μάζες.

Δείτε στη χώρα μας. Οι παππούδες μας τηρούσαν κατά γράμμα τη θρησκευτική παράδοση που επέβαλε η θρησκεία. Βάπτιση, γάμος, κηδεία, ας πούμε, όλα υπό τον έλεγχο της εκκλησίας (και….εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν). ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, δια…ροπάλου!

Σήμερα, έστω κι αν ακολουθεί μια μεγάλη μερίδα αυτή τη θρησκευτική συνήθεια, στην ουσία την τηρεί  τυπικά. Και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος του πληθυσμού, μάλιστα, δεν την ακολουθεί καν. Προτιμούν ονοματοδοσία αντί βάπτισης στα παιδά τους, πολιτικό γάμο, αντί θρησκευτικό,  αποτέφρωση του νεκρού τους, αντί ταφής με εκκλησιατική τελετή.

“Η θρησκεία είναι όπιο του λαού”. Επειδή, ακριβώς, είναι  μέγα ψεύδος, τεράστια απάτη, που όμως,  πλασσάρεται ως ευήκοο παραμύθι. Ποντάρει στην αδυναμία του ανθρώπου να έχει πάντα λογικές απαντήσεις  στα ερωτήματά του, στις ανασφάλειες και τους φόβους του,  στο άδηλον μέλλον.  Και πείθει.

Αλλά, στην εποχή  της τεχνητής νοημοσύνης, των ρομπότ, της επικοινωνίας με άλλες μορφές  ζωής, η θρησκεία  δε θα έχει λόγο ύπαρξης. Δε θα μπορεί εκ των πραγμάτων  να σταθεί.  Δε θα υπάρχου πρόθυμοι οπαδοί πια να την ακολουθούν  και κάποια στιγμή  θα εκλείψει από μόνη της. Τέτοια χοντροκομμένα  ψεύδη, δεν πρόκειται  θα αντέξουν μπροστά στην καθαρή αλήθεια στην οποία θα οδηγήσει η εξέλιξη και ο πολιτισμός στο Μέλλον το φυσικό΄Ανθρωπο

Αυτές τις μέρες περιμένουμε. Εμείς, μπορεί και τα παιδιά μας,  δε θα τις ζήσουμε. Θα τις δουν όμως τα εγγόνια μας.

4. Τσελέντης: Είχε κίνηση, καθυστέρησα και έχασα το μοιραίο αεροπλάνο Ιράν -Ισως είμαι εφτάψυχος
Ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης -Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Γλίτωσε από θαύμα ο γνωστός σεισμολόγος Ακης Τσελέντης ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στην μοιραία πτήση που κατέπεσε το πρωί στο Ιράν.

Εφτάψυχος δεν ξέρουμε αν είναι ο συμπαθής σεισμολόγος (δείχνει τύπος πάντως sui generis  σε όσα κατά καιρούς λέει), αλλά, πέρα από τα συγχαρητήρια… επί της διασώσει του (“ούτε του παπά να μην το πει”), του θυμίζουμε τη γνωστή, αντίστοιχη  λαϊκή (σκωπτική)  ρήση “όποιου του μέλλει να πνιγεί,  ποτέ του δεν πεθαίνει”.

Να είσαι καλά, καθηγητή, για πολλές δεκαετίες ακόμα. Μαζί με το Βαρώτσο είστε τα καλύτερα και πιο ελπιδοφόρα σεισμολογικά… κεφάλια στη χώρα μας. Το παραδέχονται οι ξένοι ειδικοί. Εμείς αυτούς ακούμε.