ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ
Hurriyet: «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Αγκυρα!»
Hurriyet: «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Αγκυρα!»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Naci Ozpolat, Τούρκος κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη μαζί με άλλους 8 λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με τον τίλο «Η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει τον τρομοκράτη που ήθελε η Άγκυρα!» σχολιάζει την είδηση η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφέροντας το ιστορικό της υπόθεσης. Ότι, δηλαδή, ο Ozpolat είχε συλληφθεί λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, «μαζί με άλλα 7 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το δημοσίευμα γράφει ότι «τότε είχαν βρεθεί σε τρία διαφορετικά σπίτια στην Αθήνα νιτρικό αμμώνιο, καλώδια και επιτραπέζια ρολόγια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών, καθώς και πλαστά δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άδειες οδήγησης».

Δε γνωρίζουμε  αν και τί  παιχνίδια παίζονται με την άρνηση έκδοσης των Κούρδων τρομοκρατών στην Τουρκία. Είναι ηλίου φαεινότερο πως  η εγκληματική αυτή οργάνωση, είχε στόχο να προχωρήσει σε τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια της επίσκεψης  Ερντογάν στην Αθήνα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. ΄Ηταν πανέτοιμοι.  Κι ευτυχώς που τους συνέλαβαν.

Τώρα, αρνούνται να τους εκδώσουν  στην Τουρκία.  Το σκεπτικό γνωστό. Δε θα τύχουν δίκαιης δίκης, λόγω του δικτατορικού καθεστώτος που επικρατεί στην ουσία απέναντι.

΄Ισως καλώς να μην τους εκδώσανε.΄Ομως , για την εξυπηρέτηση των δικών τους εθνικιστικών συμφερόντων,  οι θρασύτατοι τρομοκράτες  έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα. Ειδικά στην περίπτωση που είχαν στόχο τον ίδιο τον Ερντογάν στην Αθήνα. Και δεν τους ένοιαζαν καν οι τραγικές συνέπειες που θα αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός.

Πρέπει, λοιπόν,  να δικαστούν και να καταδικαστούν σε βαριές ποινές εδώ στην Ελλάδα. Δε βάζεις χρόνια μέσα το Ρωμανό για ληστεία και τους φανατικούς και αναίσθητους αυτούς τρομοκράτες , να τους ρίχνεις στα… μαξιλάρια.

2. ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Επιστολή Βενιζέλου στην Προανακριτική για Novartis: Να κληθούν επωνύμως οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες
Φωτογραφία: Εurokinissi

To έχω ξαναγράψει. Στόχος αυτής της  αισχρής τακτικής των λαμόγιων να ανακοινωθούν τα ονόματα των μαρτύρων, είναι να έχουν την τύχη του καθηγητή  Γ.Τριάρχη, που δολοφονήθηκε στην Τασκένδη.

Το 2004 αποσπάστηκα στο Κίεβο και  κάποιες ημέρεςτης εβδομάδας πρόσφερα υπηρεσία  στην ελληνική πρεσβεία στο γραφείο Εκπαίδευσης  και τις άλλες δίδασκα ελληνική Ιστορία και γλώσσα σε δύο πανεπιστήμια.

΄Ηταν τότε στην πρεσβεία που ο τραγικός καθηγητής Τριάρχης (υπηρετούσε αποσπασμένος στην Τασκένδη), μου αποκάλυψε τηλεφωνικά τη μεγάλη κομπίνα που είχαν στήσει η μαφία της ομογένειας στις πρώην ανατολικές χώρες με τα ελληνικά  υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών που διακινούσαν πακτωλό ευρώ για τις…ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των ομογενών. Και τα μοιράζονταν μεταξύ τους.

Στην αρχή,όταν ανακάλυψε το σκάνδαλο, κι επειδή φοβόταν  για τη ζωή του,  έστελνε αναφορές ανώνυμες, αλλα με στοιχεία τρανταχτά για το φαγοπότι εκείνο. Τσιμουδιά, όμως, από τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών. Πέταγαν τις αναφορές στα καλάθια αχρήστων, γιατί ο μάρτυρας ήταν…κουκουλοφόρος και συκοφάντης! ΄Ετσι ανάγκασαν τον τραγικό καθηγητή να βγει μπροστά με επώνυμες καταγγελίες και μήνυση. Το αποτέλεσμα;

Μόλις βγήκε από την ανωνυμία, τον δολοφόνησαν στη μέση της Τασκένδης.Του άνοιξαν το κεφάλι στα δύο και είπαν πως ήταν…ατύχημα ή είχε προσωπικές διαφορές!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Γι΄αυτό “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο”. Τα αισχρά καθίκια που  “τα πήραν χοντρά” από τη Novartis, γνωρίζουν πολύ καλά με ποια μέθοδο θα “κλείσουν το στόμα” των μαρτύρων,  αν βγει  βούκινο το όνομά τους.  Τόσο ανήθικοι, τόσο εγκληματίες ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο ΄Αδωνις  και η παρέα τους. Στην Ελλάδα είμαστε.

3. ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Οταν ο mr Elite φωτογράφισε τη Μελίνα: Μία θεά -Δεν έχω δει γυναίκα να κινεί έτσι τα χέρια της
Η Μελίνα Μερκούρη πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1994

Πολύ μεγάλο τρακ είχα όταν περίμενα τη Μελίνα για να τη φωτογραφίσω. Δεν ήταν πια στα πρώτα της νιάτα κι όμως έπρεπε να αποδώσω όλη την ομορφιά της, τις αέρινες κινήσεις των χεριών της, δεν έχω δει άλλη γυναίκα να κινεί τόσο εκφραστικά τα χέρια της.

Μόλις φάνηκε στην πόρτα, μια θεά, μου είπε με τη σαγηνευτική φωνή της: «Να, είμαι όλη δική σας, κύριε Elite». Δεν χρειαζόμουν τίποτε άλλο. Μπήκαμε στο ατελιέ και κάθε έκφρασή της, κάθε κίνησή της, ήταν μια πρόκληση για μένα!»

«Επικοινωνία απέναντι στον φακό»

Ήταν μια εύκολη υπόθεση γενικότερα η φωτογράφηση των ηθοποιών;

Ο Μίλτος Α. Λιδωρίκης είχε ρωτήσει τον Elite, «Κύριε Elite, είναι διαφορετική η τέχνη και η τεχνική ανάμεσα στη φωτογραφία της παράστασης και στο πορτρέτο;»

«Εντελώς διαφορετική. Φωτογραφίζοντας την παράσταση εισπράττεις το έργο, τη σκηνοθεσία, τον ηθοποιό, το σκηνικό, τον φωτισμό. Όλα αυτά πρέπει να τα απεικονίσεις με τον φακό χωρίς να τα προδώσεις αλλά και χωρίς να επέμβεις. Στο πορτρέτο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο φωτογράφος έχει την ευθύνη να σκηνοθετήσει. Αυτός τοποθετεί, αυτός φωτίζει, αυτός πρέπει να έχει το ταλέντο να εκμαιεύσει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό χρειάζεται επικοινωνία με τον άνθρωπο που κάθεται απέναντι από τον φακό».

Η Μελίνα Μερκούρη δεν ήταν  ως μυαλό ή χαρακτήρας  χαρισματική. Απλώς ήταν όμορφη. ΄Οπως χιλιάδες άλλες Ελληνίδες στην εποχή της. Τούτη προτίμησε να βγάλει  τα κάλλη της στο σφυρί. Και έγινε ό,τι έγινε. Η Ροζίτα Σώκου μάλιστα  την “θάβει” κυριολεκτικά ,αφού την κατηγορεί πως στην Κατοχή κοιμόταν  με  τους Ναζί κατακτητές. Την είχαμε ικανή.

Πάντως ,έκανε μεγάλη ζημιά στην υπόθεση των “Μαρμάρων”. Με τις κραυγές, τις ύβρεις και την αντιεπιστημονική της συμπεριφορά, εκνεύρισε τους εμπλεκόμενους στο θέμα της επιστροφής και εκείνοι τα… στύλωσαν.  Δεν τα έδωσαν ποτέ.

Αν στη θέση της, την εποχή εκείνη, υπήρχε ένας νουνεχής και ειδικά σοβαρός επιστήμονας αρχαιολόγος και είχε κινηθεί με σύνεση και σωστή, ακαδημαϊκή συμπεριφορά,  ίσως σήμερα τα “μάρμαρα” να ήταν στη χώρα τους.

4. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Δήμαρχος Τρικκαίων για τον Σπίρτζη με τσιγάρο σε κλειστό χώρο -«Οταν πραγματικά νιώθεις μ@λ@κας»
Δήμαρχος Τρικκαίων για τον Σπίρτζη με τσιγάρο σε κλειστό χώρο -«Οταν πραγματικά νιώθεις μ@λ@κας» [εικόνα]

Κατά των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους βλέπει να καπνίζουν παντού, ξέσπασε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο δήμο Τρικκαίων εφαρμόζεται απαρέγκλιτα τους τέσσερις τελευταίους μήνες ο αντικαπνιστικός νόμος και έτσι ο δήμαρχος, με αφορμή μια φωτογραφία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τσιγάρο σε κλειστό χώρο κατά την περιοδεία του στο Πήλιο, ξέσπασε μέσω Facebook.

Όταν πραγματικά νιώθεις μ@λ@κας» λέει ο δήμαρχος Τρικκαίων «που προσπαθείς να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό… Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μία άλλη χώρα, όταν ένας υπουργός απροκάλυπτα παραβίαζε το νόμο αλλά και τις εγκυκλίους άλλου του συναδέλφου, η παραίτηση θα ήταν μονόδρομος. Αλλά ξέχασα… Είμαστε στην Ελλάδα»…

 

Αυτός ο δήμαρχος, το έχουμε ξαναγράψει, είναι…το κάτι άλλο!  Ρέκτης, πρωτοποριακός ,  θαρραλέος. Εδώ πάλι, “τα χώνει” (και δικαίως) στους θεριακλήδες υπουργούς που δεν έχουν στοιχειώδη λογική, τουλάχιστον να μην καπνίζουν μπροστά στις κάμερες.

Σοβαρότατο το πρόβλημα με τους καπνιστές στους κλειστούς χώρους. Δε σέβονται τίποτα και κανέναν. Ούτε μικρά παιδιά. Μιλάμε για φασισταριό, κι ας υποδύονται τους προοδευτικούς ή τους συνειδητοποιημένους πολίτες.

΄Οταν  βγάζεις σε καφετέρια με κόσμο μέσα το τσιγάρο σου και το ανάβεις, ασεβής και αδιάφορος, πάει, είσαι  φασίστας και καθόλου διαφορετικός από τους άλλους.  Η συμπεριφορά μας στην καθημερινή ζωή, αποδεικνύει τί είμαστε. ΄Οχι οι παρλαπίπες  που λέμε, για να “θολώνουν τα νερά”.

5. ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΨΗΜΕΝΟ!
Φλίπι, το ρομπότ που ψήνει μπέργκερ σε φαστ φουντ στην Καλιφόρνια [βίντεο)Φλίπι, το ρομπότ που ψήνει μπέργκερ σε φαστ φουντ στην Καλιφόρνια [βίντεο]

Σιγά τη σπουδαία δουλειά που κάνει ο Φλίπι. Σε πολύ λίγα χρόνια, όχι μόνο … μάγκας ψήστης θα είναι, αλλά επιδέξιος χειρουργός και  θα κάνει τέτοιες λεπτές επεμβάσεις, που σήμερα ούτε να τις διανοηθούν μπορούν..

΄Ερχεται η  “Αγία  ημέρα”  του Ρομπότ. Της τεχνητής νοημοσύνης . Τότε όλα θα είναι διαφορετικά