ΕΒΡΟΣ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΡΟΧΑΥΛΙΑ ΄Η ΣΤΗΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ;

Τσαβούσογλου: Θα βρούμε τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Φωτογραφία: AP/ Burhan Ozbilici)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβεται κάτι πίσω από την είσοδο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος, που οδήγησε στη σύλληψή τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στη Zeit, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας του θα ανακαλύψουν αν αυτό συνέβη κατά λάθος ή από πρόθεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί ανταλλαγή των 2 Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς.

«Δεν μπορώ να ξέρω, πέρασαν παράνομα τα σύνορα», απάντησε, όταν ρωτήθηκε πότε θα επιστρέψουν στη χώρα μας οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. «Αυτό εξαρτάται από τους ερευνητές και τα δικαστήρια, που τώρα πρέπει να ανακαλύψουν τι κρύβεται από πίσω. Ηταν λάθος ή πρόθεση; Θέλουν να είναι σίγουροι», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση για το αν η Αγκυρα επιθυμεί την ανταλλαγή τους με τους Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά.

«Δεν θέλουμε μία τέτοια συμφωνία. Αλλωστε, δεν συλλάβαμε τους Ελληνες στρατιώτες στην Ελλάδα, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Εχουμε ζητήσει εδώ και καιρό επίσημα την έκδοσή τους από την Ελλάδα».

΄Εχουμε, λοιπόν και λέμε:

1.  Στα  όποια προβλήματα με τους Τούρκους, δε σημαίνει πως     το δίκιο είναι πάντα  με το μέρος μας. Παράδειγμα χαρακτηριστικό το Αιγαίο . Για την υφαλοκρηπίδα, την  αιγιαλίτιδα ζώνη ,τις  “γκρίζες ζώνες”,  όλες τις  άλλες διαφορές ,και όχι μόνο στο Αιγαίο,  η κάθε μια χώρα  δίνει τις δικές της ερμηνείες. Με αυτό τον τρόπο, η όποια παράβαση που θεωρείται τέτοια για μας, δεν είναι για τους άλλους και αντίστροφα. Το Αιγαίο, το παραδέχονται όλοι οι ειδικοί, είναι “περίεργα” νερά, ιδιόμορφη θάλσσα. Και όχι μόνο σήμερα. Ανέκαθεν.   ΄Ομοια  προβλήματα είχαν και έχουν κι άλλες χώρες. Η καλύτερη, η δικαιότερη λύση, επομένως, είναι η προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο, σε διαιτησία, όπως έγινε πρόσφατα με τη Ρουμανία και την Ουκρανία που είχαν , τηρουμένων κάποιων αναλογιών, τα ίδια προβλήματα, όπως κι εμείς στο Αιγαίο.

 2. Ανεξάρτητα από το καθεστώς τρόμου και διώξεων  (κοινοβουλευτική δικτατορία) που υπηρετεί  ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  βάζει με τη συνέντευξή του  εδώ κρίσιμα και αμείλικτα  ερωτήματα, που ως τώρα δεν έχου λάβει ικανοποιητική,πειστική  απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση.  Τί θέλανε και περάσανε τα σύνορα και μάλιστα σε ανεπίτρεπτο βάθος, οι δικοί μας; Φτάνει  η δικαιολογία της….μουροχαυλίας, της ανοησίας τους; ΄Οπως ξαναγράψαμε,  ήταν μονιμάδες. Δεν ήταν  φαντάροι θητείας από τα “΄Αγραφα”, που φύγαν  από τα κοπάδια τους, για να  υπηρετήσουν στον ΄Εβρο και είχαν  μεσάνυχτα από σύνορα, γραμμές φυλακίων, επικίνδυνες-παράνομες εισχωρήσεις σε ξένο έδαφος. ΄Ηταν μόνιμοι στρατιωτικοί που τους πληρώνουμε εμείς και υποτίθεται πως είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και όχι να εκθέτουν σε τέτοιο κίνδυνο μια ολόκληρη χώρα.

 3. Οι άλλες δικαιολογίες για τους στρατιωτικούς , πέρα από την ανοησία, που τους αποδίδουν, συμποσούνται στα εξής: α.  Λάθος , σύγχυση, δεν πήραν χαμπάρι οι… λεβέντες μας  πως πέρασαν τα “εσκαμμένα”. β. Πήραν στο κυνήγι  λαθρομετανάστες και στο γινάτι τους πάνω να τους πιάσουν,  τα πήραν όλα σβάρνα, γραμμές και φυλάκια.

4. Λένε , επίσης,  εδώ πως είναι συνηθισμένο φαινόμενο να σουλατσάρουν Τούρκοι και ΄Ελληνες στρατιώτες και στρατιωτικοί ο ένας στα χώματα του άλλου, χωρίς πρόβλημα. Μπαίνουν, δηλαδή, οι δικοί μας, πάνε στο τούρκικο φυλάκιο, κάνουνε τσιγάρο με τους …εχθρούς  κι αφού  γυρίζουν άνετοι και ωραίοι πίσω κουτσομπολεύουν τις νύχτες στους θαλάμους  με τις “σειρούλες” τους τις φωτογραφίες με τις  12χρονες νύφες  που τους έδειξαν οι Τούρκοι στη τσιγαροκουβέντα πάνω.

5. Αντί   ο υπουργός ΄Αμυνας  να ζητήσει συγγνώμη από την τουρκική κυβέρνηση για αυτή την ανεπίτρεπτη γκάφα παραβίασης συνόρων και να βγει επίσης  με αυστηρή ανακοίνωση και τιμωρία (απόταξη)  των υπευθύνων για σοβαρή παράβαση καθήκοντος, ζητάμε και τα ρέστα, κάνουμε τους τσαμπουκάδες και μάλιστα κάτι Ελληνάρες αναγόρευσαν  τα φυντάνια μονιμάδες σε ήρωες!  Λες κι αν μπαίνανε  Τούρκοι στρατιώτες    και ρίχνανε  βουτιές στα δικά μας νερά του ΄Εβρου, θα τους προσφέρανε τα φανταράκια μας κι πάνω  και πετσέτα να σκουπιστούν μόλις βγαίναν  οι άλλοι στη στεριά.

6.  Επειδή όλα αυτά είναι εντελώς περίεργα και απαράδεχτα  για τη δική μας αντίληψη περί διεθνούς δικαίου, αλλά  και απλής  λογικής κι επειδή επίσης πολλά πονηριά  παιχνίδια παίζονται από πολλές μεριές, απαιτούν τουλάχιστον  οι σώφρονες ΄Ελληνες να μάθουν   τί στα κομμάτια έγινε εκεί πάνω. Στημένο επεισόδιο ήταν κι αυτό, ειδικά μελετημένο από τους…πατριώτες (ο σοφός έλεγε πως  “ο πατριωτισμός είναι καταφύγιο των απατεώνων”), όπως παλιότερα στα ΄Ιμια; Και τί, ποιους εξυπηρετεί;  Τα ΄Ιμια,  ως  γνωστό, στήθηκαν το 1996 από τους “Τσοχατζόπουλους”, για να πετύχουν τη φοβερή εκείνη «αγορά του αιώνα», που γονάτισε  την οικονομία τότε, αλλά γέμισε και χρυσάφι από τις μίζες τις κασέλες των εμπλεκομένων λαμόγιων.  Να μας πουν, λοιπόν, εδώ και τώρα, χωρίς  “κορώνες και δεκάρικους”, τί σενάριο είναι πάλι τούτο με τους ανεγκέφαλους  στρατιωτικούς, που έβαλαν μια ολόκληρη χώρα σε μπελάδες και μάλιστα σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

΄