ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

2. Συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν ως τον Μάιο -Μετά από πρόσκληση του Κορεάτη
Συνάντηση Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν ως τον Μάιο -Μετά από πρόσκληση του Κορεάτη [βίντεο]

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν «ιστορικό ορόσημο» για την ειρήνη.

«Η συνάντηση του Μαΐου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ορόσημο που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο Μουν σε μια ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Αφού «γίνει η συνάντηση του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Κιμ μετά τη διακορεατική σύνοδο (κορυφής), η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα μπει στον σωστό δρόμο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μουν, εξαίροντας τους δύο ηγέτες διότι πήραν μία «δύσκολη» απόφαση, τόνισε ότι η ηγεσία που επέδειξε ιδίως ο Τραμπ, θα εκτιμηθεί όχι μόνο από τους Κορεάτες, αλλά και «από τους λαούς όλου του κόσμου».

Λέτε, τελικά,  ο Ντόναλτντ να κάνει τη διαφορά; Να “τρίβουμε τα μάτια” μας, να μας “βάλει τα γυαλιά”, αν καταφέρει και … κουλάρει τον  απρόβλεπτο και λίαν επικίνδυνο “μπούλη” της Β.Κορέας;

Ας το κάνει ο Τραμπ. Και παίρνουμε πίσω όσα του καταλογίσαμε.

 

3.  ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ

Αρτάκη Εύβοιας χτες. Στο κουρείο του κυρ Γιάννη. Παλιός ,καλός κουρέας που σου κόβει το μαλλί, όπως ακριβώς εσύ του πεις. ΄Οχι σαν άλλους που  σε βάζουν  στην καρέκλα  και  σηκώνεσαι αγνώριστος, κουρεμένος σαν γίδι.

Τα κουρεία σήμερα, όπως και στην αρχαία Αθήνα τα μαγιαζιά, είναι και τόπος για κουβέντα και κοινωνική επαφή και….δικτύωση. ΄Οσο, λοιπόν,  ο κουρέας με κούρευε, μπήκε ένας ηλικιωμένος  πελάτης, που τον καλωσόρισε, προσφωνώντας τον με οικειότητα   ” καλώς τον  το δάσκαλο του  Καράμπαμπα.” Προφανές πως ή έμενε ή ήταν δάσκαλος  στην περιοχή της Χαλκίδας που λέγεται Καράμπαμπας, κάτω από το περίφημο κάστρο.

΄Οταν ακούω Καράμπαμπα συνειρμικά η σκέψη μου πάει στο Σκαρίμπα. Το μεγάλο αυτό λογοτέχνη που ήξερε με μοναδικό, ανεπανάληπτο  τρόπο να της…αλλάζει τα φώτα της  ελληνικής γλώσσας στα έργα του . Σε εκείνη την περιοχή έμενε για χρόνια ο δαιμόνιος συγγραφέας ,που πολιτογραφήθηκε τελικά Χαλκιδαίος,  αν και η καταγωγή του ήταν από τη Αγ. Εθυμία Παρνασσίδας.

Δεν έχασα, λοιπόν, καιρό και όσο ο νεοεισελθείς πελάτης βολευόταν στην πολυθρόνα, τον ρώτησα ευθέως, μήπως είχε γνωρίσει το μπάρμπα Γιάννη Σκαρίμπα. Κι εκεί με όσα μου είπε μετά, με άφησε άναυδο.

Τον παραήξερε ο δάκαλος, οικογενειακοί φίλοι, μάλιστα,  αν και τούτος, πολύ νεότερος του Σκαρίμπα.  Ως χαρακτήρας, δεν είπε τίποτα διαφορετικό. ΄Οπως ακριβώς τον περγράφουν όλοι οι παλιοί Χαλκιδαίοι το συγγραφέα του “Καϋμοί στο Γρυπονήσι”. Ιδιόρρυθμος, ξεχωριστός,  sui generis και πολλές φορές εριστικός και  επιθετικός στους ξεροκέφαλους. Γνωστά αυτά. Αλλά, αλλού όμως…έσκασε η μπόμπα.

Ο Σκαρίμπας είχε μια αδερφή που την έλεγαν Καλλιόπη. Και μάλιστα, ήταν κι αυτή “λόγια”, ποιήτρια.  Δεν την είχα ξανακούσει.  ΄Ομως, μου διηγήθηκε ανάμεσα στα άλλα ο δάκαλος, έμεινε στη σκιά του μεγάλου λογοτέχνη αδερφού της και δεν έγινε ποτέ γνωστή ως ποιήτρια, αν και είχε καλή πένα ,όπως  ορκιζόταν ο  συνομιλητής μου, που σίγουρα, ως δάσκαλος, είχε προσωπική και μάλιστα  άποψη ειδικού για το ταλέντο της.

“Ιδιόμορφη και τούτη, βέβαια  και το παράπονό της ήταν πως ο αδερφός της, πασίγνωστος στο καλό-απαιτητικό  αναγνωστικό κοινό της ελληνικής λογοτεχνίας, δεν τη  βοήθησε ποτέ να αναδειχτεί και η ίδια, γιατί δεν είχε και την καλύτερη άποψη για το ταλέντο της”, έκλεισε την κουβέντα ο συναταξιούχος εκπαιδευτικός.

΄Εψαξα μετά απ΄ αυτή την  ενημέρωση  στις πηγές και όντως τη βρήκα την Καλλιόπη Σκαρίμπα. Σε ολιγόλογες αναφορές, βέβαια, φανερό πως ελάχιστοι τη γνώριζαν.

Μάλιστα , ο Θάνος Ανεστόπουλος  έχει μελοποιήσει ένα ποίημά  της με τίτλο  “ΚΛΟΟΥΝ”. ΄Ομορφο κομμάτι, και φανερό πως είχε κι αυτή  ταλέντο στην τέχνη της ποίησης. Το μελοποιημένο κομμάτι είνα εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=pyhskMbfIzs)

Τα μνημόνευσα όλα αυτά, μήπως και βρεθεί κανένας  ειδικός ενδιαφερόμενος να ασχοληθεί και να μας γνωρίσει  το έργο  τηςΚαλλιόπης Σκαρίμπα. Ως φαίνεται, η ποιήτρια  θα είχε καλύτερη τύχη,αν δεν ήταν αδερφή του γίγαντα της ελληνικής λογοτεχνίας Γιάννη Σκαρίμπα.

4. Γεωργιάδης σε προανακριτική και Εισαγγελία Διαφθοράς -Ζητάει τις πράξεις χαρακτηρισμού των τριών μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας
Γεωργιάδης σε προανακριτική και Εισαγγελία Διαφθοράς -Ζητάει τις πράξεις χαρακτηρισμού των τριών μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας

 

 

Και… “αξιοτίμου  Ελένης Τουλουπάκη” και “Αδώνιδος” ,αλλά και …”βουλευτή”. Γιατί όχι βουλευτού, κύριε ΄Αδωνί μας, αφού επιμένεις να καθαρεύεις;

΄Ολα στο βωμό της λαμογάς και της απάτης αυτό το παιδί.