ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

1. ΟΧΙ» ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

 

Κολωνάκι, διαμαρτυρία για πλειστηριασμούς -Εκεί & ο καθηγητής του Τσίπρα [εικόνες & βίντεο]

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή το κίνημα «Δεν Πληρώνω» έξω από συμβολαιογραφείο, στη Σκουφά 77, όπου έχει προγραμματιστεί η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» με την παρουσία του έξω από το συμβολαιογραφείο στέλνει ηχηρό μήνυμα αντίστασης κατά των πλειστηριασμών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν τα μέλη του κινήματος, «έχουν βάλει στο στόχαστρο τη λαϊκή περιουσία και τη θέλουν εδώ και τώρα».

Στο συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο σήμερα βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο για χρέος 50.000 ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς τα 48.000 ευρώ, καθώς και ένα οικόπεδο για χρέος ύψους 40.000 ευρώ με τιμή πρώτης προσφοράς τα 40.000 ευρώ. Οι συμβολαιογράφοι πάντως με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι μόνο ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι λαϊκές κατοικίες.

Σίγουρα, δεν είναι  κανένας παραλής, να μην ξέρει τι έχει.  Ανήκει, όμως, στους προνομιούχους, τους έχηδες. Τον υπολογίζουμε πως διαθέτει  μια ακίνητη περιουσία κοντά στα  500 χιλιάρικα στη σημερινή οικονομική συγκυρία  και φυσικά ,ως παλιός υπάλληλος μια  γνωστής εταιρίας , δεν μπορεί κι από κει να μην κονομάει  το χιλιοπεντακοσάρικο  το μήνα.  Να σημειώσουμε  (για την γενικότερη ταυτοποίηση)  πως  ο τύπος ήταν  παλιός πρασινοφρουρός και σήμερα παραμένει  σκληροπυρηνικός πασόκος της …Νέας Αλλαγής,  πρωτοκλασάτο στέλεχος από πολλά χρόνια της τοπικής, κομματικής  οργάνωσης του νομού και φυσικά σεμνύνεται, όπως όλοι οι συστημικοί σοσιαλιστές   πως είναι και τούτος   αριστερός!   

Στην Εύβοια τον ξέρει και «η κουτσή Μαριώ» και για έναν επιπλέον λόγο. Κοντά σε γνωστό θέρετρο  έχει μια βίλα και απέναντι, ένα ξεχωριστό  οικόπεδο.  Πριν λίγα χρόνια, την εποχή των «παχιών αγελάδων», είχε φτιάξει σ΄αυτό  στο οικόπεδο μια προχειροκατασκευή ,ένα απαίσιο κι εντελώς έξω από το “χρώμα” της περιοχής  πράμα, που παραμένει τέτοιο μέχρι σήμερα.   Βάζοντας, λοπόν,  ο τύπος  προσημείωση  το άθλιο αυτό γιαπί,  είχε καταφέρει να  πάρει  τότε ένα σεβαστό δάνειο, πάνω από 300 χιλιάρικα. Οι γνωρίζοντες εδώ πέρα  “πρόσωπα και πράγματα”, λένε πως καβάτζωσε  ακόμα περισσότερα και με άλλο τρόπο, ως  κολλητός και…σύντροφος του τότε διευθυντή  υποκαταστήματος Χαλκίδας μεγάλης Τράπεζας. Τα 300.000, πάντως,  με  προσημείωση το ερείπιο είναι σίγουρα,  όπως διαβεβαιώνει και ο δικηγόρος της Τράπεζας, που είναι Ευβοιώτης.

Το δάνειο φυσικά δεν το εξόφλησε ποτέ («κοκκίνισε» από …ντροπή !) . Αλλά,  ούτε φαίνεται πως και η τράπεζα  διεκδικεί  αυτή την   γκρεμίλα, για ένα και μοναδικό λόγο.  ΄Ετσι όπως έχει πάρει τώρα κλίση το  καταύμαρο, μουχλιασμένο ,  τσιμεντένιο αυτό τέρατο ,  μάλλον θα χρειαστεί να το κατεδαφίσει, αν το διεκδικήσει,  για να μην πλακώσει κανέναν περαστικό.

Η μισή Ελλάδα έχει πάρει  δάνεια, που σήμερα έχουν γίνει “κόκκινα”. Και μπαίνει το  αμείλικτο ερώτημα . Οι τράπεζες την εποχή που γινόταν  το πάρτι στην Ελλάδα και μαζί το… έλα να δεις ,αφού  χορηγούσαν τότε αφειδώς δάνεια  (θαλασσοδάνεια), χωρίς εγγυήσεις, δίχως εξονυχιστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα, όπως είπαμε να μην υπάρχει  ενήλικας ΄Ελληνας, που να μην έχει βουτήξει το δαχτυλάκι του  σε εκείνο το μέλι, έχουν  ηθικό δικαίωμα (ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό), να πάρουν   το «κεραμίδι» του συνΕλληνα που απερίσκεπτα  και παράλογα το έβαλε   υποθήκη ή προσημείωση, χωρίς καλά- καλά να ξέρει καν τις συνέπειες αυτής του της αφροσύνης ;

Σήμερα, του “βγήκε ξύδι” το “μέλι” εκείνο, βέβαια,  αφού βρήκε μπροστά του  το «παλούκι» της   ανοησίας  του.  Και  είτε πληρώνει τη δόση και αγκομαχάει,  είτε  άφησε το δάνειο και «κοκκίνισε». Οπότε,  εξαιτίας της προσημείωσης,  ακόμα και  η πρώτη κατοικία ,που υποτίθεται πως είναι στο απυρόβλητο (αλλά τελικά δεν είναι), κινδυνεύει σήμερα, αύριο, έστω και κάποια χρόνια αργότερα, να «βγει στο σφυρί». 

 Τί γίνεται, λοιπόν,  με το τεράστιο κοινωνικό αυτό πρόβλημα, αφού, όπως είπαμε αφορά σχεδόν τη μισή Ελλάδα; Να ακούσουμε τους άλλους μισούς  συμπατριώτες μας  που για τους δικούς τους λόγους ή δεν πήραν  δάνεια ή κατάφεραν και τα ξόφλησαν  και λένε σήμερα χαιρέκακα και απάνθρωπα  “ας τους το πάρουν το κεραμίδι  οι τραπεζίτες, αφού ήταν  ανόητοι και απερίσκεπτοι”;

Στην Ελλάδα τα αυτονόητα ,τα λογικά είναι από τα πιο δύσκολα. Δεν είμαστε, πολλές φορές,  ως λαός, σε θέση,  «να χωρίσουμε δυο  γαϊδουριών άχυρα». ΄Ασε που υπεισέρχονται και  οι γνωστές παθογένειες της φυλής, που σκοτίζουν ακόμα πιο πολύ το μυαλό και  μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση  κατέχουν η  ασπλαχνία (έλλειψη αλληλεγγύης),  η αδιαφορία και  ο άκρατος παρτακισμός-φιλοτομαρισμός.  Και κάνει έτσι  το άλυτο  πρόβλημα ακόμα πιο δύσκολο,

Κατά την άποψή μας, τα πράγματα είναι απλά και οφθαλμοφανή, αν λάβει κανείς υπόψη του δύο αναμφισβήτητες παραμέτρους:

α. Οι Τραπεζίτες είναι απολύτως  υπεύθυνοι ,αφ΄ενός μεν , εξαιτίας  του ανεύθυνου και χρησιμοθηρικά ευκαιριακού   τρόπου που χορηγούσαν τα δάνεια πάλαι ποτέ, και αφ΄έτερου,  επειδή με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και  από το 2010 και μετά,   τα χρήματα που υποτίθεται μπήκαν από την Ευρώπη  στο «καλάθι  χωρίς πάτο» της διακονιάς, τα περισσότερα τα εισέπραξαν οι ίδιες αυτές παμφάγες τράπεζες, για να διατηρήσουν ,λέει, τη βιωσιμότητά τους! β. Η στέγη είναι  κοινωνικό αγαθό-πρόβλημα, όπως το ζήτημα της φτώχιας, της υγείας, της παιδείας   και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί τουλάχιστον μια “πρώτη κατοικία”, να «βγει στο σφυρί», κι ας χρωστάει ο ιδιοκτήτης της  τα μαλλιοκέφαλά του στην τράπεζα.

Τί κάνουμε τότε, αν λάβουμε υπόψη μας τα δύο αυτά  μη επιδεχόμενα ανατροπή    δεδομένα ;  Τρέχουμε, ως διαδηλωτές, όπως οι  ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, στα ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφεία και κάνουμε διαμαρτυρίες; Λέμε, ναι. Τρέχουμε και σε αυτές τις διαμαρτυρίες και σε άλλες παρόμοιες.

΄Ομως, το πρόβλημα δε λύνεται μόνο με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορείς να τρέχεις καθημερινά  ούτε να βάλεις εμπόδιο στη διαδικασία των  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και τί θα κάνουμε;  Θα πετάμε ιούς στο κομπιούτερ  των συμβολαιογράφων που διεκπεραιώνουν  τέτοιους πλειστηριασμούς ή θα κάνουμε συνέχεια “ντου” στα  γραφεία τους; Δε γίνονται αυτά.

Η λύση είναι ΜΙΑ και έχει ΔΥΟ σκέλη:

  1. ΄Οσα «κόκκινα» ή μη δάνεια είναι σαν αυτά του Ευβοιώτη πρασινοφρουρού που λέμε παραπάνω , «εδώ και τώρα» να μπουν  κατ΄ευθείαν και χωρίς εμπόδιο ή αναβολή  στη διαδικασία του πλειστηριασμού.  Και χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Δεν μπορεί να επιβιώσει ηθικά μια κοινωνία, όταν αδιαφορεί ή και  καλύπτει   τη λαμογιά, τη διαπλοκή, τη διαφθορά.

 

  1. Το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ , αλλά  προτιμότερο μια πανελλήνια ΄Ενωση ιδιοκτητών «πρώτης κατοικίας»  με «κόκκινο δάνειο» και  με οργανώσεις –παραρτήματα σε όλους τους νομούς της χώρας ,  να   καταγράψει αναλυτικά αυτή την κατηγορία κατοικιών ,να απομονωθεί  από άλλα ακίνητα του ιδιοκτήτη  και να ανακοινωθεί επίσημα  από την ΄Ενωση  πως:  Η «πρώτη κατοικία είναι αναπαλλοτρίωτη». Οποιοσδήποτε  σε νομό  της χώρας “χτυπήσει” σε πλειστηριασμό  τις συγκεκριμένες αυτές «πρώτες κατοικίες»  και  τολμήσει,  είτε να κατοικήσει ο ίδιος, είτε να την εκμεταλλευτεί με ενοικίαση ή πώληση,  α. Θα βρει μπροστά του και έξω  από το εκπλειστηριασμένο οίκημα, τοπική,  δυναμική   κινητοποίηση διαμαρτυρίας,  που δε θα του επιτρέψει να «χαρεί»  την παλιανθρωπιά του     β. Θα αναρτάται το όνομά και η διεύθυνση  κατασχεθείσας  «πρώτης κατοικίας»  σε ιστοσελίδα που θα λειτουργεί στην παραπάνω ΄Ενωση , αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, για  γίνεται  “ρόμπα”, «να μην έχει μούτρα» ο «δωσίλογος»  να κυκλοφορήσει στο δρόμο.

΄Αλλη λύση δεν υπάρχει.  Οι πολυδάπανες  προσφυγές  στα  ειρηνοδικεία, τα κουρέματα,  ο διακανονισμός της δόσης ή  ιδιωτική συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και δανειστή, είναι μέτρα… ημίμετρα. Μοιάζουν μικρογραφημένα  μνημόνια.    Μεσοβέζικες    λύσεις.

΄Οπως και το επίσημο, το δημόσιο  χρέος.  Είναι κανείς τόσο αφελής να πιστεύει πως από το 2019, όταν θα πετσοκόψουν πάλι τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πάνω από 26%,θα μπορέσει να επιβιώσει συνταξιούχος και μαζί τα μέλη της  οικογένειας που  εξαρτώνται από τα ψιχία αυτής  της σύνταξης; Είμαστε σοβαροί;

“Κούρεμα” του χρέους της χώρας πάνω από 60%. Μακροχρόνια αποπληρωμή του εναπομείνατος , σε βάθος 100 τουλάχιστον χρόνων. Πάταξη της φοροδιαφυγής.  ΄Αμεση “επισκευή” και επανεκκίνηση της  «ατμομηχανής», που τραβάει το τρένο της οικονομίας.  Κι αυτή  δεν είναι άλλη από τη γεωργία, την κτηνοτροφία ,τον  τουρισμό και τις  ξένες επενδύσεις για τη χώρα. Αύξηση των μισθών και συντάξεων  μέσα στα επόμενα     10  χρόνια,  τουλάχιστον 50% των σημερινών επιπέδων.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  λύση. Τα υπόλοιπα  είναι… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ,αν πέσουν τα υποθηκευμένα  σπίτια στα χέρια των αρπακτικών,  αν η χώρα κληθεί να συνεχίσει να πορεύεται σε αυτό τον «Γολγοθά» των μνημονίων ,που μόνο σε Σταύρωση οδηγεί το λαό της,  «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι»! Μέρες αποφράδες, μαύρες και άγριες,  ας  περιμένουμε να έρθουν. 

2. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Πόλεμος κυβέρνησης-Δικαιοσύνης για το μάθημα των θρησκευτικών

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς απαντά στον Μητροπολίτη Αργολίδος

 

 

Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος ΣτΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την απόφαση του ΣτΕ:
«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφορήθηκε από επιλεκτικές  διαρροές απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει  το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.
Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκοταδιστικές απόψεις ακραίως θεολογούντων

Το σκεπτικό είναι βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση, καλώντας, ακόμη, το υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων διδασκαλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων.
Η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».

«Βόμβα» ΣτΕ: Ακύρωσε τις αλλαγές Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα των Θρησκευτικών, καθώς «κλονίζει τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, η υπουργική απόφαση αντιτίθεται:

  • Στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών.
  • Στο άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τους δικαστές, κλονίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μάλιστα, επειδή τα παιδιά δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων μπορεί να εκτραπούν από την Ορθόδοξη συνείδηση, με την διδασκαλία που προτείνεται μέσω της υπουγικής απόφασης.
  • Προσβάλλεται η ΕΣΔΑ (ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου) γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.

Επίσης, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας σημειώνουν ότι το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς:

α) Δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και

β) Στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελοπουλος, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς , καθώς και φορές, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία όπως έλεγαν επέρχεται ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλοιώνοντας «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Μια φρίκη! Δεν το χωράει πολιτισμένου ανθρώπου ο ΝΟΥΣ. Δικαιικός πολτισμός που ούτε στο Μεσαίωνα δε συναντάς.

Ντροπή! Και πάλι ντροπή!