ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕ;
Προκοπάκης: Λέει ψέματα ο Μπαρόζο για το έλλειμμα Καραμανλή
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο- φωτογραφία intimenews

 

Με μια ανάρτηση φαρμάκι, ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Προκοπάκης αποδεικνύει γιατί λέει ψέματα ο Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, που ισχυρίστηκε στο Φόρουμ των Δελφών, ότι η Κομισιόν δεν γνώριζε το έλλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή και γι’ αυτό δεν πήρε μέτρα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπαρόζο είπε οτι «δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ.Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (…) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση».

Σχολιάζοντας την απάντησή του ο καθηγητής Προκοπάκης σημειώνει οτι ακόμα και αν η κυβέρνηση Καραμανλή έκρυψε τα νούμερα και έλεγε ψέματα για το ύψος του ελλείμματος, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, αφού όλοι έβλεπαν τα ποσά μαμούθ που δανειζόταν η χώρα. Στον προϋπολογισμό του 2009, γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης, ο δανεισμός ήταν 37 δις, αργότερα έγινε 43 δις και στο τέλος δανειστήκαμε 64 δις. «Οποιος άνοιγε εφημερίδα και έκοβε την σχετική είδηση το ήξερε. Ο Μπαρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι»...

Γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης στο facebook

Αφού και ο Μπαρρόζο δεν ήξερε…

Έχει πλάκα που κανείς δεν ήξερε για τον εκτροχιασμό Καραμανλή. Παρθένες στους βάλτους – χωρίς τον Ανέστη Βλάχο όμως.

Θα ξαναπώ: όποιος ενδιαφερόταν να ξέρει, ήξερε.

Ανεξαρτήτως του τι έκρυβε ο Καραμανλής, υπήρχε ένα στοιχείο που δεν μπορούσε να κρυφτεί: ο δανεισμός. Στον προϋπολογισμό 2009 προβλεπόταν συνολικός δανεισμός για τη χρονιά (που θα είχε έλλειμμα 2% – χα χα), €37 δισ. Σε αναθεώρηση από τον Παπαθανασίου (εκ των υστέρων μάθαμε για παρέμβαση Πέτρου Δούκα) στις αρχές του χρόνου έγινε €43 δισ.

Τα τιμημένα τα ομόλογα στις εκδόσεις χρέους έχουν μια κακή συνήθεια: δημοσιοποιούνται ποσά και επιτόκια. Μέχρι τον Ιούνιο 2009 ο Παπαθανασίου είχε σηκώσει από τις αγορές όχι €37 ή €43 δισ που ήταν η πρόβλεψη για όλο το χρόνο, αλλά €64 δισ! Όποιος άνοιγε εφημερίδα κάθε μέρα και έκοβε τη σχετική είδηση, το ήξερε! Ο Μπαρρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι! Ενδεχομένως – αν και όπως θυμάστε την άνοιξη του 2009 η Κομισιόν είχε υποχρεώσει τον Παπαθανασίου να πάρει κάποια μέτρα, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Η μόνη περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε να ισχυρισθεί πως ο δανεισμός δεν ήταν επαρκής ένδειξη αστρονομικού ελλείμματος θα ήταν εάν κάποιος (ο Καραμανλής ή ο Παπαθανασίου, ας πούμε) ισχυριζόταν πως υπεραποδίδει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο δανεισμός ήταν τόσος ώστε για να ισοσταθμιστεί το έλλειμμα θα έπρεπε τα έσοδα όλο το χρόνο (όχι το εξάμηνο) να ήταν 50% επάνω. Εμφανέστατα και με τις έξτρα προεκλογικές παροχές, τα έσοδα μάλλον κατέρρεαν, πράγμα ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Η άλλη περίπτωση να μην είχε καταλάβει ο Μπαρρόζο (η Κομισιόν) είναι να είχαν διαβεβαιώσεις (πάλι από Καραμανλή/Παπαθανασίου) πως είχε δημιουργηθεί μαξιλάρι αποθεματικού. Τον Ιούνιο λοιπόν ο Μπαρρόζο θα έπρεπε να ρωτήσει “αγοράκια μου, έχετε αποθεματικό €35 δισ;” – τουλάχιστον τόσο θα έπρεπε να είναι η καβάντζα εάν ο Παπαθανασίου εκτελούσε τον προϋπολογισμό που είχε ψηφιστεί Δεκέμβριο 2008. Δεν προέκυπτε από πουθενά – ούτε καν από τις λογιστικές καταστάσεις (μηνιαίες) της ΤτΕ!

Δέκα χρόνια μετά, οι ήρωες της εποχής κάνουν πως δεν ξέρουν. Ας μην χρεώσουμε ανικανότητα – οι διαδικασίες ήταν εντελώς ανεπαρκείς.

Το εντυπωσιακό είναι η ανάγκη τύπων σαν τον Μπαρρόζο να “δικαιολογηθούν”. Δεν υπάρχει κανένας λόγος – εκτός εάν έχει πια αποφασισθεί από τους πάντες να αφήσουν την υπόθεση “διακυβέρνηση Καραμανλή” στο έλεος των επομένων.

Γνώμη μου είναι πως η σημερινή ΝΔ έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρει αποστάσεις από τον εκτροχιασμό. Ας αφήσει την λαϊκοδεξιά συνιστώσα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υποστηρίζει την τότε πολιτική.

 

Επί τέλους ! Ανοίγουν σιγά-σιγά τα στόματα. 11 ολόκληρα χρόνια λέμε, όσα οι άλλοι άρχισαν τώρα να κελαηδούν. Χτες  κιόλας γράφαμε:

Και πώς συμβαίνει, κύριε Μπαρόζο μας, εμείς ήδη από το 2008 να γνωρίζουμε την επερχόμενη κρίση  και να ενημερώνουμε τα κομματικά γραφεία και τους δημοσιογράφους κι εσείς εκεί, που δουλειά  σας ήταν  ακριβώς αυτό, να παρακολουθείτε τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας, δεν πήρατε είδηση τίποτα;  Αστεία πράγματα.
Εμείς λέμε πως γνωρίζατε και πολύ καλά μάλιστα, αλλά καλύψατε τον υπεύθυνο τότε ΄Ελληνα  πρωθυπουργό, για να μη χάσει τις εκλογές. Ομερτά κι εδώ  κανονική. Κι αφήστε το ανέκδοτο, πως δε γνωρίζατε το ύψος τους ελλείμματος! Δε μιλάτε σε Κάφρους.
Στο σκαμνί μια μέρα, εκτός από τον Κώστα Καραμανλή θα πρέπει να καθίσουν Αλμούνια και Μπαρόζο.  Συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.

Μένει και ο Αλέξης Τσίπρας να σπάσει την ομερτά με τον Κώστα Καραμανλή. Είναι ώρα να ξεκινήσουν οι δίκες για τη χρεοκοπία της χώρας. Αν πάει σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιο βάρος, θα καταποντιστεί. Και καλώς θα συμβεί. Μέχρι εδώ η ανοχή και  η κοροϊδία.