ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΟΙ

1. Ο Ερντογάν το ξεκόβει: Θα πάρουμε τους S-400 και θα τους χρησιμοποιήσουμε
O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία: ΑΡ/Lefteris Pitarakis)

Και πού σκοπεύει να  χρησιμοποιήσει τα ρώσικα όπλα του θανάτου ο τρελαμένος Χιτλερίσκος της  γείτονος;  (Να μην ξεχνάμε. Εκλεγμένος κι αυτός από το…λαό  με δημοκρατικές διαδικασίες!).

Αν φαντάζεται πως θα  κάνει στόχους τα παιδά μας, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ο δικτάτορας της  Τουρκίας  θα συντριβεί.

Η Δύση αρκετά ανέχτηκε την παράνοιά του.Καιρός να ξεμπερδεύει με το ζεύγος των δικτατόρων Πούτιν-Ερντογάν.   Είναι  μακελάρηδες. Πολύ αίμα στα  χέρια τους.

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ  ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΠΙΚΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ” ΕΛΛΗΝΩΝ”

                                 (ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ)

 

 

 

1. “MIA  FOTOGRAFIA, HILIES LEXIS”

 

                                                15-10-2011

 

“Πολύ κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας το Ιράν

 Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα καταγγείλει σύντομα, βασισμένη σε αποδείξεις, τον στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με στόχο τη δημιουργίας ατομικής βόμβας, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα «Figaro». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η έκθεση αυτή είναι «η πιο ολοκληρωμένη και αυστηρή που έχει συνταχθεί ποτέ από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» και θα δημοσιοποιηθεί ενόψει της συνόδου της οργάνωσης τον Νοέμβριο στη Βιέννη. Το δημοσίευμα εκτιμά ότι το σχέδιο του Αχμαντινετζάντ (φωτογραφία) για τη δημιουργία ατομικής βόμβας βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του.'(ΜΜΕ)

 

 Από το 2007 γράφουμε συνέχεια γι΄αυτό  το θέμα. Αλλά η Αμερική είναι πολύ μακριά από το βεληνεκές της βόμβας των παρανοϊκών μουλάδων.Η Μεσόγειος,όμως, δεν είναι.

Ακούει κανείς;

 

 

“Απεργούν Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στα άκρα η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα σκουπίδια

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι παρά την υγειονομική διάταξη που εξέδωσε η κυβέρνηση και τις προειδοποιήσεις ακόμη και για απολύσεις, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου πορεία στο Σύνταγμα.”(ΜΜΕ)

 

 

 

χφ

 

 Ποιες προειδοποιήσεις και ποιες συμβουλές ,ποιοι εργαζόμενοι και ποια κυβέρνηση.Ουδέποτε στη νεότερη ιστορία της χώρας υπέστη τέτοιον εξεφτελισμό η  ένοια της απεργίας και της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης. Σήμερα οι μάσκες έχουν πέσει.”Ο θάνατός σου η ζωή μου” εφαρμόζουν προκλητικότητα και στην πράξη οι συντεχνίες. Βυζαίνουν το παγωμένο γάλα της πεθαμένης τους μάνας-χώρας και δεν τους νοιάζει,δεν σέβονται τίποτα.΄Εχουν διαπράξει ΥΒΡΙΝ και θα υποστούν τις συνέπειες.

Από την άλλη, μια κατώτερη των περιστάσεων κυβέρνηση,παντελώς ακατάλληλη-αναξιόπιστη,ως επικίνδυνη,παρακολουθεί παραπαίουσα την εξέλιξη του δράματος, μετράει  το…κομματικό κόστος και, ή αποφεύγει να πάρει αποφάσεις και να τις εφαρμόσει, ή χτυπάει μια στο “καρφί και μια στο πέταλο”.

Δεν τις “άξιζε” τέτοια εποχή, τέτοια κυβέρνηση αυτής της χώρας. Πόσο κρίμα!

______________________________________________________________________________________________

«Η πολιτική στα χέρια μας»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 800 πόλεις από 71 χώρες θα πραγματοποιηθούν σήμερα

 

Να πάρουμε στα χέρια μας την πολιτική» είναι το βασικό σύνθημα των εκατοντάδων διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης – από τους νέους της Αραβικής Ανοιξης στους «Αγανακτισμένους» της Ευρώπης και στα μέλη του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», οι πολίτες οι οποίοι υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται παντού ως απάντηση στην ύφεση προτίθενται να κατέβουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι εναντίον των μεγάλων κερδών των τραπεζών, των πολυεθνικών και της διαχείρισης της κρίσης από τις πολιτικές ηγεσίες. Στην ιστοσελίδα

 

 Απολίτικοι,κυκλοθυμικοί, υστερικοί, με γενικότερη “τρικυμία εν τω κρανίω” επί ΠΑΝΤΟΣ θέματος, θέλουν τώρα να πάρουν στα χέρια τους και την…εξουσία.Χριστέ και Κύριε!

΄Οχι,παιδιά,να “λείπει το βύσσινο”.Από σας , προτιμώ τον Ομπάμα,το Σαρκοζί και τη Μέρκελ,όσο και αν τους σιχαίνομαι κι αυτούς.

Κρατηθήτε μακριά από ανιστόρητους,”φύρδην-μίγδην” και αλλοπρόσαλλους τυπάδες,που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά τον δικό τους “κόσμο” δεν τον αγγίζουν. Δεν προβλέπει η …επανάστασή τους αλλαγή για τον άθλιο εαυτό τους.

 

 

_________________________________________________________________________________________________

“Λυμπερόπουλος

Πορεία στο ΥΠΟΙΚ από ιδιοκτήτες ταξί, μετά την κατάληψη στο οδόστρωμα της οδού Μάρνη, κοντά στα γραφεία του ΣΑΤΑ. Προκλητικές δηλώσεις από τον Θ.Λυμπερόπουλο.

Ο πρόεδρός του (και της πανελλήνιας ομοσπονδίας) Θύμιος Λυμπερόπουλος, εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός, όπως και μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

“Αν είναι να πεθάνουμε εμείς, θα πεθάνετε όλοι μαζί μας” διεμήνυσε προς την κυβέρνηση, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του επαγγέλματος με τα νέα μέτρα Ραγκούση μετατράπηκε σε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με πεζούς όσο και ταξί.

Λίγο μετά τις 13.00 κλειστές ήταν η Σταδίου αλλά και η Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη. (MME)

 

 

 

 

Τα άτομα είναι παγκοίνως γνωστό πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φασίστες.Οι ταξιτζήδες ήταν μια από τις συντεχνίες,που στήριξε τη Χούντα των συνταγματαρχών. Η δικτατορία τους αντάμειψε, χορηγώντας τους με το “τσουβάλι” τις άδειες και τα άλλα προνόμια.

Θα πεθάνουμε μαζί τους απειλεί ο μισότρελος πρόεδρός τους.Είναι παρανοϊκοί ,αφιονισμένοι, επικίνδυνοι. Μην τους τη χαρίζετε. Τιμωρήστε τους, όπως μπορείτε. Απομονώστε τους. Κόψτε τους την “καλημέρα”,όσοι έχετε γνωστούς τέτοιους φασίστες, μην τους βάζετε σπίτια σας, κρατήστε τους μακριά από κοινωνικές εκεδηλώσεις. Γνωρίζουν μόνο ένα “θεό”:Ο θάνατός σου η ζωή μου”.Είναι τέρατα!

Τη μεγαλύτερη ευθύνη,βέβαια, την έχει η παραπαίουσα αυτή κυβέρνηση,που πορεύεται αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς μπούσουλα ,χωρίς πρόγραμμα. Αντί να τους απομακρύνει από τον επαγγελματικό χώρο που επί συναπτά έτη εκμεταλλεύονταν ασύστολα και να ανοίξει καθαρά και έντιμα το επάγγελμα αυτό,φρόντισε για  μικροκομματικούς λόγους να  κάνει πάλι τα ρουσφέτια της. Χορήγησε στους ταξιτζήδες το προνόμιο να …κληροδοτούν τις άδειες στα παιδιά τους! Απίστευτη η κομματική τύφλα αυτής της κυβέρνησης.

Καλά,η Ευρώπη δε βλέπει, δεν ακούει;

 

_________________________________________________________________________________________________

 

“Νέα οργάνωση προκάλεσε καταστροφές σε Λύκειο

 

Στην προκήρυξη, η οποία αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Διαδίκτυο, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 

«Δεν περιμένουμε την κοινωνία να εξεγερθεί. Δεν περιμένουμε τους υποταγμένους μικροαστούς να ”ξεσηκωθούν” επειδή τους κόβουν τον μισθό και τα επιδόματα τους. Αποφασίζουμε να δράσουμε στο εδώ και στο τώρα με κάθε μέσο ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Έχουμε ως στόχο την καταστροφή αυτού του σάπιου κόσμου».

 

Δικαιολογώντας την καταστροφή του σχολείου υποστηρίζουν: «Αποφασίσαμε να επιτεθούμε λυσσαλέα στον χώρο, ο οποίος μας φυλακίζει καθημερινά και έχει ως ρόλο την κατασκευή υπηκόων στο καθεστώς: το σχολείο μας. Στον χώρο αυτό ερχόμαστε καθημερινά σε αναμέτρηση με τους καθηγητές – τσιράκια της εξουσίας και τους υποταγμένους συμμαθητές μας και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο».

 

Και συμπληρώνουν: «Πριν λίγες μέρες αποφασίσαμε να οξύνουμε αυτό τον πόλεμο και επιτεθήκαμε με αγριότητα στο σχολείο και επιχειρήσαμε να το κατεδαφίσουμε κρίνοντας αυτή την πράξη ως απελευθερωτική και επαναστατική. Προκαλέσαμε πολλές ζημίες σε όλο τον χώρο του σχολείου προσπαθώντας να συντρίψουμε από τα θεμέλια αυτόν τον εξουσιαστικό θεσμό. Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του επαναστατικού ανταρτοπόλεμου που μαίνεται συνεχώς».

 

Τα μέλη της οργάνωσης τελειώνουν την προκήρυξή τους, λέγοντας ότι «κλείνουν το μάτι» στο κάλεσμα των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και θεωρούν πλέον τον εαυτό τους ως τμήμα της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας/FAI.(ΜΜΕ)

Παιδάκια,καλά τα λέτε στο κείμενό σας. Σωστά και χιλόσωστα όλα αυτά.΄Ομως! Η καταστροφή,η δολοφονία του αντίπαλου, όχι μόνο δεν τον πτοεί,αλλά τον ενδυναμώνει.Τον πόλεμο που αρχίσατε ενατίον του Συστήματος με αυτό τον τρόπο, τον έχει κερδίσει  “από χέρι”  το Σύστημα και σεις θα είσαστε οι χαμένοι, Τον πραγματικό πόλεμο,τον κάνουμε αλλιώς. Συσπειρωθείτε στις τάξεις των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σε λίγο θα δράσουμε πιο συντονισμένα και ενεργά.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ -ΑΛΛΑΓΗ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ,ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ .

 

 

 

                                                 13-10-2011

 

 

“Σύλληψη του Τζορτζ Μπους ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Επιρρίπτει στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ ευθύνη για την έγκριση ανακριτικών μεθόδων που θεωρούνται βασανιστήρια”

ly

Πολύ καιρό πριν έπρεπε να δικαστεί ο Μπους για πολλαπλά εγκλήματα και όχι μόνο για τα βασανιστήρια. Θα τολμήσουν όμως; Εμείς αμφιβάλουμε. Δε θα τον αγγίξουν.

 

 

 

                                                  12-10-2011

 

 

“Παπανδρέου: Βρισκόμαστε σε

συνομιλίες για μείωση του χρέους

 

Με σκοπό τη μείωση του ελληνικού χρέους, η χώρα μας βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει σε γενναίες λύσεις από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20. Αύριο, άλλωστε, έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαι, ο οποίος «είναι θεσμικά ο ενορχηστρωτής των αποφάσεων που θα ληφθούν στις 23 Οκτωβρίου», είπε ο Πρωθυπουργός” (ΜΜΕ)

 

 

 

 

 Κι εμείς τί σας λέγαμε εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, κύριε πρωθυπουργέ; Γιατί έπρεπε να περάσει η χώρα μέσα από αυτό το καμίνι, να πιάσει πιάτο,να γίνει περίγελως των “εθνών”,για να καταλήξετε σ΄αυτό με το οποίο έπρεπε να ξεκινήσετε;

Να σας πούμε εμείς ευθαρσώς και με το χέρι στην καρδιά; Γιατί η Ιστορία δε “ζορίζεται” με κανένός είδος κόστος και ειδικά κομματικό. Σε αντίθεση με σας.

 

 

_________________________________________________________________________________________________

 

 

1.”Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

«Εγώ δεν ζήτησα κάλυψη από τον κ. Σαμαρά, είπα ότι έχουμε δίκιο στις διεκδικήσεις μας. Έμεινα ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που μου έδωσε ο πρόεδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) τόνισε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο αγώνας τους και προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει και ότι «θα σπάσει τα μούτρα του ο κ. Ραγκούσης».

 

2.Ν. Φωτόπουλος: Η ΓΕΝΟΠ θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων

Σε υπερδιπλάσιες τιμές εισάγει η ΔΕΗ το ρεύμα τις ημέρες της απεργίας, κατήγγειλε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο αναλυτής ενεργειακών αγορών Νίκος Φρυδάς.

 

Όπως είπε, ενώ το τμήμα εμπορίας ρεύματος της ΔΕΗ γνώριζε εγκαίρως για την απεργία, δεν μερίμνησε να εξασφαλίσει σε φθηνότερες τιμές ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές χώρες.

 

Αποτέλεσμα ήταν, το κενό να εκμεταλλευτούν ιδιώτες, οι οποίες εισάγουν σε πολύ υψηλότερες τιμές ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία.

 

Ενδεικτικά, η τιμή της μεγαβατόρας στη χώρα έχει διπλασιαστεί ξεπερνώντας για πολλές ώρες της ημέρας ακόμα και τα 120 ευρώ, ενώ πριν από την απεργία δεν ξεπερνούσαν τα 50 ευρώ.

3. Από αύριο και για δύο μέρες τραβούν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι ναυτεργάτες και οι λιμενικοί.

 

Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας αύριο και την Παρασκευή αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αποδεχόμενοι την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής τους. (ΜΜΕ)

 

  Από τους καλύτερα αμειβόμενους όχι μόνο στην Ελλάδα,αλλά και στον κόσμο είναι οι  ταξιτζήδες, οι Δεητζήδες και οι οδηγοί των λεωφορείων στη χώρα μας.

Σε ένα 8ωρο εργασίας ,ένας ιδιοκτήτης  ταξί,που το δουλεύει ο ίδιος, μπορεί να βγάζει καθαρό μεροκόματο ίσια με 200 ευρώ πάνω -κάτω.Αυτό σημαίνει στη χειρότερη περίπτωση 5 χιλιάρικα το μήνα στο νερό!

 

Οι ΔΕΗτζήδες τώρα. ΄Ενας συνταξιούχος τεχνικός  απόφοιτος,παλιάς Μέσης τεχνικής σχολής,(διάβαζε σχολή της “πλάκας”) 55 χρόνων,που μπήκε με ΜΕΣΟΝ στη ΔΕΗ, λαμβάνει σύνταξη 3.200 Ευρώ. Στο μεταξύ, ως συνταξιούχος, μπορεί να εργάζεται και σε εργολάβο της ΔΕΗ,συνήθως συγγενικό του πρόσωπο και να εισπράττει καθόλου ευκαταφρόνητα εξτρά, αφού  για να βάλεις τριφασικό ρεύμα σπίτι σου, η ΔΕΗ θα σε χρεώσει με κανένα 2χιλιαρο!

 

Στις συγκοινωνίες μας τώρα, που είναι, ως γνωστόν, οι χειρότερες στην Ευρώπη. ΄Ενας απλός οδηγός λεωφορείου- τρόλευ κ,λπ για 8ωρη εργασία εισπράττει σχεδόν 3χιλιάρικα του μήνα.

 

Υ.Γ. ΠΡΟΤΑΣΗ: Αυτές τις ημέρες,που  “τραβάνε χειρόφρενο” τα λαμόγια στις συγκοινωνίες και η “κίτρινη μαφία” των ταξί, για να τιμωρήσουν εκείνους που δε διαθέτουν αυτοκίνητο,ας σταθούμε αλληλέγγυοι στο συνάνθρωπο. Βάλε στο παρμπρίζ σου μια ενδεικτική ταμπελίτσα “ΤΑΧΙ ΔΩΡΕΑΝ” και άνοιξε τις πόρτες του αμαξιού σου σε εκείνους που θα σε σταματήσουν και πηγαίνουν στην κατεύθυνση που πηγαίνεις και σύ.

 

Ο ανθρωπισμός και ο πολιτισμός μας σε τέτοιες περιστάσεις φαίνεται και κρίνεται.

 

 

 

 

 

10-10-2011

Η κρίση χτυπάει την ψυχή μας

Ραγδαία αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών τάσεων λόγω της κρίσης

΄Οταν είσαι δέσμιος των κοινωνικών προτύπων που σου δίδαξαν.΄Οταν  δεν έχεις τη δύναμη και την απλή νοητική ικανότητα να τα αποτινάξεις και να δεις “πέρα από τη μύτη” σου. ΄Οταν πιστεύεις πως αν δεν μπορείς πια να αγοράσεις καινούριο αυτοκίνητο, “μηχανήματα”, κινητά νέας γενιάς- τεχνολογίας, ρουχισμό-καλλυντικά επώνυμων οίκων και γι΄αυτό το λόγο είσαι δυτυχής και δεν αξίζεις να ζεις. ΄Οταν επιμένεις να πιέζεις τα παιδιά σου να ακολοθήσουν τον αποτυχημένο-αδιέξοδο, δικό σου δρόμο της λεγόμενης Ανώτατης εκπαίδευσης ή του βολέματος σε μια θεσούλα με μισθό “βρέξει-χιονίσει”.’ Οταν “φιλάς κατουρημένες ποδιές”, για να μη σου στερήσουν μια δουλίτσα που τα  κουτσοβγάζεις. ΄ Οταν αισθάνεσαι απόγνωση, γιατί δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα εορτοδάνεια, που αφειδώς έπαιρνες τις ημέρες των “παχιών αγελάδων”.΄Οταν δεν έχεις την ικανότητα να αντιληφθείς πως ΟΛΑ αυτά είναι περιττά, καταναλωτικά αγαθά-σκουπίδια και πως η ζωή που σου επέβαλαν είναι τεχνητή και αφύσικη. ‘Οταν  αδυνατείς να πραγματοποιήσεις μια απλή υπέρβαση και να αντιληφθείς πως ο φυσικός και αξιοπρεπής άνθρωπος μπορεί να ζήσει και με μια “φέτα ψωμί” .

Τότε η αλλοτρίωση πως έχεις υποστεί είναι ολοκληρωτική και η κατάσταση μη αναστρέψιμη. Η κατάθλιψη,η απόγνωση, το ψυχικό άλγος και το χειρότερο όλων το “απονενοημένο βήμα” της αυτοκτονίας είναι το τίμημα που πληρώνεις.

Οι νόμοι της μάνας Φύσης είναι άτεγκτοι.Οι σοβαρές παραβάσεις,όπως αυτές της αφύσικης ζωής και της άρνησης να την υπερβείς, τιμωρούνται με βαριές ποινές.

   9-10-2011

 

“Ας μου κόψουν το ρεύμα”

Αλληλέγγυος στο κίνημα “Δεν Πληρώνω” στάθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας” (ΜΜΕ)

ε

 

  Α. Τσίπρας: Ο χαρακτηριστικός τύπος του  “Ελληνάρα”, όπως τον περιγράψαμε στις ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ (“ΠΙΚΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ” ΕΛΛΗΝΩΝ”).

Ψευτόμαγκας,” “αδούλευτος”, τεμπέλης, αμετροεπής, δοκησίσοφος,  απολίτικος.

 

_________________________________________________________________________________________________

“Ας αγοράσουμε ένα ελληνικό νησί”

Προκλητική πρόταση να αγοράσει η Λιθουανία ελληνικό νησί και να το μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο κατέθεσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας, Arturas Zuokas. Μέχρι και 7 εκατ. ευρώ είναι αρκετά δηλώνει στους Λιθουανούς επιχειρηματίες που τυχόν ενδιαφέροντα”(ΜΜΕ).

τε

 

 

 Μας πήραν όλοι στο “ψιλό” πια. ΄Εξω δεν τολμάς να πεις πως είσαι ΄Ελληνας. Θα αρχίσουν να μας πετάνες και σάπιες ντομάτες σε λίγο.

Ποιος να το περίμενε τέτοιο κατάντημα!

 

 

 

2.”DROMENA” EDO KE PARAPERA

    OLOS O KOSMOS MIA AVLI

                                                    13-10-2011

 

***”Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. απεργεί για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ και για να αντισταθεί σε όποιον επιδιώκει συρρίκνωση και απολύσεις. Η ΕΡΤ δεν είναι ελλειμματική και δε χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε πείσμα πολλών αγωνιζόμαστε και απεργούμε για να υπάρχει!”

Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ

Ακούω κάθε  5 λεπτά σήμερα την παραπάνω ανακοίνωση  στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και “τα παίρνω κρανίο”.Τί άθλιοι, τί υποκριτές! Βρε,αλητήριοι, για ποιο δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ αγωνιζόσαστε;  Αφού το λέτε καθαρά για τη “συρρίκνωση,τις απολύσεις” και τους παχυλούς σας μισθούς “αγωνιζόστατε” (διάβαζε κατεβάζουν  διακόπτες και τιμωρούν τους άλλους. Εν προκειμένω,βέβαια,”χαράς ευαγγέλια”,που δεν κάνει πρόγραμμα η Ερτούλα και μπορούμε να ακούμε συνέχεια ωραία μουσική,χωρίς διακοπές για προπαγάνδα από…λιγωμένες φωνές ). Αν είχε δημόσιο χαρακτήρα η ΕΡΤ σας  θα ήταν αξιοπρεπής, ανεξάρτητη, ελεύθερη,ανοικτή σε όλες τις φωνές.Σεις υπηρέτες είσαστε της κάθε εξουσίας.΄Οποιες εντολές παίρνετε από τους εκάστοτε κομματικούς προϊσταμένους σας, αυτές εκτελείτε. Αλλού αυτά,λοιπόν, λαμόγια,σκοταδιστές,λογοκριτές, προπαγανδιστές, “χαβούζα” του αποπροσανατολισμού και τις διαστρέβλωσης.

Θυμάμαι τη σχολική χρονιά 1978-79.Η χρονιά που διορίστηκα στο δημόσιο ως καθηγητής (στο Γυμνάσιο -Λύκειο Θεσπειών Βοιωτίας). Εκείνη τη χρονιά είχε ξεσπάσει μια δυνατή απεργία στη Β/θμια Εκπ/ση και η συμμετοχή του κλάδου πανελλαδικά ήταν πολύ μεγάλη. Είχα εκλεγεί τότε (με τις ψήφους του ΚΚΕ και ανένταχτων αριστερών) αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας και μ΄αυτή την ιδιότητα συμμετείχα σε μια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ στα κεντρικά της Αθήνας στην οδό Κορνάρου.Πρόεδρος της ΟΛΜΕ ήταν ο Αντρέας Ράθωσης (μετέπειτα Διευθυντής του ΟΣΚ στο τότε ΥΠΕΠΘ. Εξαργύρωσε κι αυτός  την επιταγή τη επιτυχημένης εκείνης της απεργίας και της γενικότερης συνδικαλιστικής του δραστηριότητας με μια θέση “φιλέτο”). Εν πάση περιπτώσει.

Στη συνεδρίαση εκείνη,λοιπόν,μας διάβασε ο Πρόεδρος μια λίστα που θα δίναμε σστα ΜΜΕ με τα αιτήματα του κλάδου για τα οποία κατεβαίναμε στην απεργία και ΟΛΑ,μα ΟΛΑ ήταν οικονομικά-κλαδικά.  Μόλις τελείωσε, ζητάω το λόγο,-Ρε,πρόεδρε, του λέω,ντροπής πράγματα αυτά. Μας κατεβάζεις μια λίστα με αποκλειστικά  οικονομικά ζητήματα και ούτε μια λέξη για την εκπαίδευση,τα χάλια της σε όλους  τους τομείς,μια ιδεολογική αναφορά, κάτι, τέλος πάντων,εκπαιδευτικοί είμαστε,δεν είμαστε ΟΤΕτζήδες… “Γιατί”, μου λέει, “τα κλαδικά-οικονομικά μας ζητήματα δεν είναι ιδεολογικά;” Μιλήσανε πολλοί πάνω σ΄αυτό το ζήτημα ,οι περισσότεροι συμφωνήσανε με την παρατήρησή μου και στο τέλος αποφασίστηκε να βγεί ένα κείμενο που θα “έπαιζε”,δηλαδή “και καλά’ εμείς παλεύαμε για την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και…στο μεταξύ, στο φινάλε, βάζαμε και τα οικονομικά-κλαδικά μας ζητήματα (με την ευκαιρία,τάχα!).

Από τότε,άρχισα να μαθαίνω τα τερτίπια αυτά του συνδικαλισμού.Να” ντύνεις δηλαδή τη διεκδίκηση των προσωπικών σου συμφερόντων με “ιδεολογικά ιμάτια”,να μιλάς για… αγώνες,αντίσταση και τέτοια ηχηρά,ενώ η ουσία των απεργιών και των κινητοποιήσεων είναι ΜΙΑ και μοναδική:Ο παράς,η πάρτη . Από τότε τους σιχάθηκα,αν και μέχρι πού παραιτήθηκα από την εκπαίδευση συμμετείχα για καθαρά λόγους αρχής και αξιοπρέπειας  σε όλες τις απεργίες,έστω κι αν δεν πίστευα πια σε τέτοιες μορφές”αγώνα” και “αντίστασης” .

 ***”Σε σημείο μηδέν για τη δημόσια υγεία έχει φτάσει η κατάσταση με τη συσσώρευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στους δρόμους, εξαιτίας του μεγάλου κόλπου των εργαζόμενων στους δήμους: τυπικά δεν έχουν προκηρύξει απεργία, αλλά οι κινητοποιήσεις τους έχουν τη μορφή καταλήψεων σε γκαράζ και ΧΥΤΑ. Ετσι και πληρώνονται κανονικά και δεν εργάζονται, αφού με πρόσχημα τις καταλήψεις δεν γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών”.

(MME)

 Εκτός των άλλων είναι και άναδροι,άτιμοι,κοινοί κλέφτες,.Με πρόσχημα τις καταλήψεις πληρώνονται, τα πουλάκια μου και δε μαζεύουν τα σκουπίδια. Αλλά,παλιάνθρωποι,αφού λέτε πως κάνετε αγώνα να κηρύξετε απεργία και να υποστείτε τις συνέπειες.΄Οχι και την “πίττα σωστή και το σκύλο χορτάτο”

Ελληνάρες,παιδί μου,κουτοπόνηροι.Το χειρότερο είναι πως…σεμνύνονται γι΄αυτό.

 

 

 

                                                   11-10-2011

 

 1.”Τρισέ: «Η Ελλάδα παράδειγμα χώρας με ανάρμοστη συμπεριφορά» (MME)

 

 Ο Τρισέ  μας χαρακτηρίζει λαό με ανάρμοστη συμπεριφορά. Είναι ένας βαρύς χαρακτηρισμός,που όταν διατυπώνεται από κορυφαίο παράγοντα της Ε.Ε, καταντάει χειρότερος και από βρισιά. Εμπεριέχει ένα σωρό υπονοούμενα, που δε θα μπορούσε και μόνο λόγω τους αξιώματός του, να τα ξεστομίσει ο Τρισέ δημόσια.΄Ολοι ,όμως, τα αντιλαμβάνονται.

Εκείνο πάντως που εξοργίζει περισσότερο και τους Ευρωπαίους,αλλά και τους “΄Ελληνες Ευρωπαίους” είναι η συνεχιζόμενη συμπεριφορά των Ελληνάρων: Αμετανόητοι, θρασείς, αγροίκοι, ψευτόμαγκες, παλικαράδες. Δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτα. Βγαίνουν στους δρόμους, διαμαρτύρονται, αγανακτούν, καταστρέφουν, εμποδίζουν τους υπόλοιπους να κινηθού ελεύθερα  στους δημόσιους χώρους. Κάνουν απεργίες, καταλήψεις, λένε χοντρά ψέματα,παραπλανούν, βρίζουν, απειλούν. ΄Εχουν παραδώσει φανερά πια τη χώρα στο χάος και την ολοκληρωτική καταστροφή. Δείτε κλασικά παραδείγματα τους Τσίπρες ,τους Θεοδωράκηδες και τους δημαγωγούς συναδέλφους του πρώτου στο κοινοβούλιο. Θαυμάστε τους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστάδες της ΑΔΕΔΥ/ΓΕΣΕ/ΓΕΝΟΠ και τον όχλο τους. Παρακολουθήστε τους οχετούς και τα βρωμολύμματα που ξερνούν στο “πέρασμά” τους  τα έντυπα και τα κανάλια των Κουρήδων και των συνοδοιπόρων τους ιδιοκτητών -δημοσιογράφων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον…καλύτερο αποπροσανατολισμό,την προπαγάνδα,την αποβλάκωση των πελατών τους.

Αυτοί οι άθλιοι, οι αρνησιπάτριδες, οι διεφθαρμένοι, οι πάλαι ποτέ  και οι τωρινοί πελάτες των κομμάτων, οι βολεψάκηδες-παρτάκηδες. Απειλούν “θεούς και δαίμονες”,τα βάζουν με όλους τους άλλους, εκτός από τους ευατούς τους,αν και είναι οι βασικοί υπεύθυνοι των δεινών της χώρας και ρίχνουν την ευθύνη για το κατάντημα της  σε όσους ή δεν ευθύνονται καθόλου ή ευθύνονται όσο και οι ίδιοι (πχ. πολιτικοί).

΄Εχουν κατρακυλήσει τόσο χαμηλά, έχουν υποστεί τέτοια αλλοτρίωση και σύγχυση φρενών, δημιουργούν τόσα αλλόκοτα άλλοθι και εφευρίσκουν τέτοιες γελοίες δικαιολογίες για την αισχρή  και ατομικιστική  συμπεριφορά τους, ώστε πλέον δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα  να ακούσουν τη φωνή της λογικής, αφού κλείνουν τ΄αυτιά τους στα επιχειρήματα των νουνεχών. Δεν υπάρχει  κανένα πεδίο συνεννόησης, καμιά ελπίδα να συνετιστούν,να συνέλθουν. Στην πολιτική και τη δημόσια ζωή, στο συνδικαλισμό, στον εργασιακό τους περιβάλλον, στην καθημερινή, κοινωνική ζωή, έχουν μεταφέρει και υιοθετήσει  συμπεριφορά “γηπέδου”, νοοτροπία “χούλιγκαν”. Παλεύουν  ” με νύχια και  δόντια” και με πρόσχημα  τάχα μου συνδικαλιστικές διεκδικήσεις (διάβαζε φασιστική εκτροπή του συνδικαλισμού στο ανήθικο ιδεολόγημα “ο θάνατός σου η ζωή μου”), να οδηγήσουν τη χώρα στην ολοκληρωική καταστροφή ,να επιφέρουν τον παντελή όλεθρο.Είναι “στοίχημα ζωής”  πλέον και αγρια χαρά γι΄αυτούς να συμπαρασύρουν τους πάντες και τα πάντα στα “Τάρταρα”,στο μη παρέκει.

Οι νουνεχείς ,οι λογικοί οι σώφονες,οι ανιδιοτελείς,  όσοι τελικά αγαπάμε αυτόν τον τόπο στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως κάνουν ατοί,οφείλουμε να τους εμποδίσουμε να ισοπεδώσουν τα πάντα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα και του τόπου και των μελλοντικών γενεών των Ελλήνων από το στόμα αυτών των άγριων θηρίων, που έχουν επιπέσει να κατασπαράξουν το ήδη καταλαβωμένο κορμί της χώρας. Οι Ελληνάρες είναι εχθροί της Ελλάδας, εχθροί της Ευρώπης, εχθροί των “Ελληνων Ευρωπαίων”. Είναι μια “φυλή” που αποτελείται από άγριες, αιμοδιψείς “ύαινες”. Μόνο αυτός ο χαρακτηρισμός τους ταιριάζει πλέον. Να μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το  έργο της καταστροφής που άρχισαν εδώ και καιρό και το συνεχίζουν ανεμπόδιστοι .Να μη διστάσουμε να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε πόλεμο μαζί τους.Δεν είμαστε της ίδιας συνομοταξίας,δεν ανήκουμε στη φυλή τους.

Είναι άρπαγες,ληστές κουρσάροι. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το ατομικό τους συμφέρον και θυσιάζουν τα πάντα σ΄αυτό. Ακόμα και την ίδια την  πατρίδα τους. Ακόμα και τα παιδιά αυτού του τόπου, που δεν έχουν γεννηθεί.

Ας τους σταματήσουμε. Δεν υπάρχει ο χρόνος ούτε η πολυτέλεια να παραμένουμε θεατές.

___________________________________________________________________________________

“Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ (8001180015), συνεχή αύξηση παρουσιάζουν και οι αναφορές με θέμα τα κοινωνικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2009 έως και το τέλος Ιουνίου, καταγράφηκαν 146 αιτήματα για βοήθεια σχετικά με κλοπή προσωπικών δεδομένων και 69 για αναφορά ψεύτικων προφίλ.”(MME)

Απατεώνες, μην τους πιστεύετε. Από τις πρώτες ημέρες που λειτούργησαν, τους καταγγείλαμε το “όργιο”  των παρα-κρατικών χάκερ στο site μας.  Μας “έγραψαν” κανονικά. “Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει” ,κακά τα ψέματα.

΄Αντε, άλλη μια φορά, τους …ανανεώνουμε την καταγγελία. Είμαστε… σίγουροι πως αύριο το πρωί θα φέρουν τα “πάνω κάτω”.

Για να δείτε πως θα σκιστούν τα “παιδάκια”, για να μας…ΥποΣΤΗΡΙΞΟΥΝ.

 

 

 

 

                                                  10-10-2011

 

 

“Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Κόπτες χριστιανοί έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο κέντρο του Καΐρου. Για την ώρα δεν είναι γνωστό πόσοι από τα θύματα είναι διαδηλωτές και πόσοι στρατιώτες.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν κάποιοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των στρατιωτών που φρουρούσαν το κτήριο της τηλεόρασης. Πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν για την καταστροφή μιας εκκλησίας στη νότια επαρχία Ασουάν της Αιγύπτου, συμβάν για το οποίο οι χριστιανοί κόπτες κατηγορούν τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους.”(MME)

 Η… επανάσταση των “Αδελφών Μουσουλμάνων” με τη σύναρση των Αμερικανών (με αντάλλαγμα να τους παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν ) δείχνει το άγριο-φονταμενταλιστικό της πρόσωπο.Η συμμαχία με το Ιραν και  η συνεργασία της  Αιγύπτου με τις “Αλ Κάιντα” του κόσμου,θα είναι τα επόμενα …επιτεύγματα της νέας τάξης  πραγμάτων στην πολύπαθη χώρα.

 

 

 

 

3. ETSI TA “VLEPOUN” ALLI

 

 

 

 

«Αυτονόητη η ελληνικότητα της Μακεδονίας»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κατά την υλοποίηση της έκθεσης ετέθη κάποια στιγμή το θέμα της Μακεδονίας ως σύγχρονο γεωπολιτικό ζήτημα.

Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα τέτοιο πρόβλημα, διότι αντικείμενό μας ήταν η Αρχαία Μακεδονία που ήταν ελληνική. Σίγουρα το μακεδονικό βασίλειο συνόρευε με βαρβάρους, αλλά αποτελούνταν από την Πιερία, τους πρόποδες του Ολύμπου, τον Αλιάκμονα, τις Αιγές, την Πέλλα… Επιστημονικά, η Αρχαία Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας. Οπότε κάθε άλλη προσπάθεια οικειοποίησης των συμβόλων της είναι εντελώς άτοπη. Είναι σαν η Ελβετία να θελήσει αύριο να κάνει έμβλημα της σημαίας της τον Πύργο του Αϊφελ. Αναγνωρίζω ότι υπήρχαν στα σύνορα της Μακεδονίας πληθυσμοί που προσαρτήθηκαν σ’ αυτήν κάποια στιγμή, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχαν καμία σχέση με τον ελληνικό κόσμο του Αλέξανδρου. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επιλέξαμε ως τίτλο της έκθεσης: «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αρχαία Μακεδονία». Γιατί, για το ευρύ γαλλικό κοινό, τα πράγματα είναι μπερδεμένα. «Για ποια Μακεδονία;», θα αναρωτιόνταν. Η απάντηση είναι: «Για την Αρχαία Μακεδονία, το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Για τους Γάλλους ο Αλέξανδρος είναι Ελληνας. Επιπλέον το Λούβρο πρόσθεσε στις αφίσες τη φράση : «Αγνωστα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης». Οπότε όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την Ελλάδα. Για μας είναι κάτι αυτονόητο, για μια αλήθεια ιστορική. Αλλωστε όταν βρισκόμαστε στην Πύδνα ή στο Δίον, βρισκόμαστε στην Ελλάδα κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

 

 

Ανιστόρητος και εθνικιστής ο συντάκτης του άρθρου στα “ΝΕΑ”  δε γνωρίζει ούτε θέλει να γνωρίζει πως η αρχαία Μακεδονία δεν είναι ούτε άρχαία ελληνική ούτε,πολλώ μάλλον …Σκοπιανή.  Είναι…Μακεδονική. Γι΄αυτό και ο Αλέξανδρος ο βασιλιάς της, υπέγραφε πάντα Αλέξανδρος ο Μακεδών  (πχ. προσφιλής του έκφραση:  Αλέξανδρος ο Μακεδών και οι ΄Ελληνες…).

  Ο Αρριανός,που είναι και ο …προσωπικός ιστορικός του Αλέξανδρου, διακρίνει στο έργο του ΠΑΝΤΑ τους στρατιώτες της εκστρατείας in σε ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και ΕΛΛΗΝΕΣ (Αλεξάνδρου Ανάβασις).Ο Ψευδοκαλλισθένης και ο Πλούταρχος είναι διαφωτιστικοί, ως προς τη γλώσσα,που μιλούσαν στην εκστρατεία. Ο πρώτος αναφέρει ότι στον ετοιμοθάνατο Αλέξανδρο ένας στρατιώτης  μίλησε στα Μακεδονικά και ο Πλούταρχος γράφει: “Αναπηδήσας ανεβόα Μακεδονιστί”(Βίος Αλεξάνδρου). Ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Δημοσθένης αποκαλούσαν τους Μακεδόνες “Βαρβάρους” και μη ΄Ελληνες. (Ο Ηρόδοτος χαρακτηρίζει τον Αλέξανδρο απλά φιλέλληνα).

 Καταλυτική τέλος είναι η μαρτυρία του ίδιου το φιλομακεδόνα Ισοκράτη που ξεκαθαρίζει πως “Μακεδόνες ουχ ΟΜΟΦΥΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΟΣ”= Οι Μακεδόνες δεν ανήκουν στην ίδια φυλή με τους ΄Ελληνες.

Να σημειωθεί πως οι΄Ελληνες αρνήθηκαν να δεχτούν τους Μακεδόνες αθλητές στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες,στους οποίους δε συμμετείχαν “Βάρβαροι”. Οι Μακεδόνες χρειάστηκε να πληρώσουν “χοντρό μπαξίσι” και να προσκομίσουν χαλκευμένα έγγραφα για την…ελληνικότητα τους, για να μπορέσουν τελικά να λάβουν μέρος σ΄αυτούς.

 Τα άλλα ,περί ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας είναι “φληναφήματα και πομφόλυγες” ανιστόρητων εθνικιστών ή στρατευμένων, καθεστωτικών ιστορικών.

Την πραγματική Ιστορία, δεν την αφορούν οι εθνικισμοί,οι δογματισμοί και οι εξαρτήσεις. Πορεύεται αξιοπρεπής και υπερήφανη,ακριβώς γιατί δεν υπηρετεί καμιά σκοπιμότητα,παρά μόνο την ιστορική αλήθεια .

 

 

 

 

 

 

 

Ο άγνωστος σύντροφος του Ρήγα Βελεστινλή

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Δ.Ν.Μ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, η ιστορία του ήρωα της Επανάστασης Ιωάννη Εμμανουήλ και η κυριαρχία του νεοαριστοτελισμού που σφράγισε ο κορυφαίος λόγιος Θεόφιλος Κορυδαλεύς είναι μερικά μόνο από τα νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως σπάνια χειρόγραφα 

Φως σε ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της Βυζαντινής Γραμματείας, την «Κλίμακα της θείας ανόδου του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου» ρίχνει το δοκίμιο της Νόννας Δημ. Παπαδημητρίου. Με βάση ένα κείμενο για την Κλίμακα, που ανήκε στη συλλογή του Δαμιανού Κυριαζή και δωρήθηκε το 1953 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Ο συγγραφέας της Κλίμακος, σιναΐτης μοναχός (6ος -7ος αιώνας), υπήρξε ερημίτης επί σαράντα χρόνια και είχε γνώσεις κλασικής Φιλολογίας, Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Ιατρικής κ.ά. Η Κλίμακα είναι έργο πνευματικής εμπειρίας, αποτελείται από τριάντα λόγους (βαθμίδες) που αναφέρονται στην πνευματική άνοδο και εξύψωση του ανθρώπου «διά της υπερβάσεως των παθών» και «διά της αποκτήσεως των αρετών».

Το σπάνιο κείμενο ταξίδεψε σε Ανατολή και Δύση, με πολλαπλές μεταφράσεις, και το χειρόγραφο, πάνω από το οποίο έσκυψε η Νόννα Παπαδημητρίου, φωτίζει μία μορφή κειμένου και σχολίων της Κλίμακος πληρέστερη της Patrologia Graeca. Ενα παράδειγμα του περιεχομένου:

«Ισαάκ μοναχού: Δειλός άνθρωπος σημαίνει, ότι δύο νόσους νοσεί, ολιγοπιστίαν και φιλοσωματίαν», αντλώ από τον τόμο «Εξερευνήσεις στα χειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης».

Ενδιαφέρον έχουν και τα μεταβυζαντινά φιλοσοφικά χειρόγραφα που καταγράφει στον τόμο ο Χαρίτων Καρανάσιος. Το πρώτο, του 16ου αιώνα, από δυτικό γραφέα περιέχει τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη. Για να κατανοήσουμε το φιλοσοφικό πλαίσιο και τις αντιθέσεις της εποχής αξίζει να σημειώσουμε πως από φιλοσοφική άποψη κατά τον 15ο αιώνα υπάρχει διαμάχη μεταξύ πλατωνιστών και αριστοτελιστών ενώ κατά τον 16ο αιώνα κυριαρχεί ο νεοαριστοτελισμός που ασκεί κριτική στον σχολαστικισμό.

Ο Αριστοτέλης, γράφει ο Καρανάσιος, ισχύει ακόμη τότε ως αυθεντία με υποστηρικτή τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αντίπαλο (πέραν του Πλάτωνα) την πειραματική επιστήμη. Δεν είναι τυχαίο – και είναι χρήσιμο – που τρία σπάνια χειρόγραφα περιέχουν σχόλια του 17ου και 18ου αιώνα σε γνωστά αριστοτελικά έργα όπως στο «Περί Φύσεως».

Χαρακτηριστικό είναι και το σπάνιο Υπόμνημα του Θεόφιλου Κορυδαλέως στη «Φυσική» του Αριστοτέλη, όπως και τα ανέκδοτα σχόλια του λόγιου του ελληνικού Διαφωτισμού στο έργο «Περί Ουρανού» του Αριστοτέλη (αγοράστηκε το 1889 από τον Ι. Γεννάδιο).

Μπορεί να μη λέει σε πολλούς τίποτα το όνομα Ιωάννης Εμμανουήλ, ένα χειρόγραφο όμως που εντάσσεται σε εκείνα τα σπάνια και σημαντικά που διερευνήθηκαν από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη αποκαλύπτει πως ήταν ένας απ’ τους νεαρούς συντρόφους του Ρήγα που μοιράστηκαν μαζί τον θάνατο και τη δόξα – αποκαλύπτει στο δοκίμιο του τόμου ο Γιάννης Κοκκώνας.

Η ιστορία του εντυπωσιάζει: Ο άγνωστος ήρωας Ιωάννης Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1774 στην Καστοριά και είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Παναγιώτη, που επίσης εκτελέσθηκε με τον Ρήγα. Από την Πέστη – όπου σπούδαζε – πήγε στη Βιέννη και εκεί, φοιτητής Ιατρικής, γνώρισε τον Ρήγα, το φθινόπωρο του 1796. Ενώ το 1797 ενθουσιάστηκε με τα επαναστατικά σχέδιά του, όπως φαίνεται και από το αισιόδοξο αλληγορικό πατριωτικό στιχούργημα με τίτλο «Ωδάριον συγχαριστικόν εις το νέον έτος προσφωνηθέν τοις ομογενέσι και φιλοπάτρισιν υπό Ιωάννου Εμμανουήλ του Καστοριανού» (αποτελείται από 78 δεκατρισύλλαβους ιαμβικούς στίχους, σαν του «Θούριου»).

Στους τελευταίους στίχους η θεά Αθηνά, που τα χέρια της είναι δεμένα με σίδερα, περιμένει να ομονοήσουν οι Ελληνες για να έλθει η μέρα της Ελευθερίας: «Παντού με ενθυμείται, πατρίς δεν το πλανά/ Να το κρατήση ξένη, αλλ’ έχει τας καλάς/ Αθήνας ν’ αναστήση, εφ’ ου μεταβολάς/ Αμεταβλήτους πάθη Εκάτη η δεινή/ Και λάψ’ η φίλη πάλιν Πατρίς μας η κλεινή».

Ο Ιωάννης Εμμανουήλ ήταν απ’ τους τελευταίους που συνέλαβε η αυστριακή αστυνομία, στην ανάκριση ομολόγησε ότι γνώριζε τον Ρήγα, ότι είχε παραλάβει από τον ίδιο ένα χειρόγραφο του «Θούριου» και επίσης ότι ο Ρήγας του έδωσε κρυφά σε ένα καφενείο της Βιέννης τρία αντίτυπα της επαναστατικής προκήρυξης.

Στα τέλη Ιουνίου του 1798, ο 24χρονος Ιωάννης Εμμανουήλ και ο αδελφός του εκτελέσθηκαν στο Βελιγράδι, μαζί με τον Ρήγα και άλλους πέντε συντρόφους του. Νέα στοιχεία για τη δράση του προκύπτουν από το σπάνιο χειρόγραφο «Μαθηματάριο», των αρχών του 18ου αιώνα, που αποτελείται από 310 φύλλα.

Πολλά πράγματα που αφορούν τη δράση του Μεγάλου επαναστάτη Ρήγα,αλλά και των ανθρώπων που τον ακολούθησαν στις ιδέες του,  δε γνωρίζουμε. Στο Βουκουρέστι παλιότερα,με αφορμή τα ονόματα “Ρήγας”, που συναντούσα εκεί συχνά, είχα ξεκινήσει μια μικρή έρευνα,που όμως ποτέ δεν κατάφερα να ολοκληρώσω.Ο Ρήγας χρειάζεται ειδικό ερευνητή με όρεξη και πολύ χρόνο.

 

 

[Δρόμοι] Για εκείνους…

Του Ρούσου Βραννά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Για εκείνους…

… που απορούν ακόμη γιατί οι κυβερνήσεις προτιμούν να σώζουν τους τραπεζίτες εις βάρος των λαών τους, ο οικονομικός αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν έρχεται να τους λύσει την απορία με μερικούς αριθμούς για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών πολιτικών κομμάτων την τελευταία εικοσαετία. Ποιοι αναδεικνύονται οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες; Πρώτη η τράπεζα Γκόλντμαν Σακς και ακολουθούν κατά σειρά η Μέριλ Λιντς, η Μόργκαν Στάνλεϊ και άλλες. Ποιοι πολιτικοί έλαβαν τα περισσότερα; Πρώτος ο Ομπάμα και έπονται κατά σειρά ο Μπους, ο ΜακΚέιν και άλλοι. Πώς μοιράστηκε το χρήμα στα κόμματα; 48% στους Ρεπουμπλικανούς και 45% στους Δημοκρατικούς. Δύο πολιτικά κόμματα μαζί στην τιμή των 1.188.644.055 δολαρίων.

Οι πολιτικοί…

… των κομμάτων εξουσίας, που συνήθως διαφωνούν σε όλα, γιατί άραγε πάντα συμφωνούν σε αυτό σε κάθε κρίση: πως πρώτοι από όλους πρέπει να σωθούν οι τραπεζίτες; Επειδή και αυτοί πουλιούνται και αγοράζονται όπως όλα, λέει ο οικονομολόγος Τζέραλντ Σελέντε στο «Τρεντς Τζόρναλ»: «Η πολιτική τους δεν διαφέρει πολύ από τη νομιμοποιημένη πορνεία. Η πόρνη συλλαμβάνεται όταν κάνει πεζοδρόμιο, αλλά οι πολιτικοί ανταμείβονται με προεκλογικές χορηγίες όταν ξεπουλούν την ψυχή τους στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Από όλη αυτή την εκπόρνευση – το χρήμα που αλλάζει χέρια και τις προσφερόμενες υπηρεσίες – ο μοναδικός που πηδιέται πραγματικά είναι ο κοσμάκης». Ενας άλλος οικονομολόγος, πάντως, ο Ντόναλντ Μπούντρο, καθηγητής των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον, έρχεται να διαφωνήσει με τον Σελέντε. Δεν βρίσκει τον παραλληλισμό με τις πόρνες ακριβή. Πιστεύει πως ο χαρακτηρισμός «προαγωγοί» θα ήταν ακριβέστερος, αφού αυτοί οι πολιτικοί πλασάρουν τους τραπεζίτες στον λαό.

Οι τραπεζίτες…

… πάντως, μολονότι τους χρυσοπληρώνουν, δεν φαίνεται να εμπιστεύονται απόλυτα τους πολιτικούς. Για καλό και για κακό, αγοράζουν και ολόκληρα τμήματα του κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα του μηχανισμού καταστολής, επειδή οι καιροί που ζουν είναι δύσκολοι και πονηροί, με καταλήψεις από οργισμένα πλήθη στη Γουόλ Στριτ και αλλού. Πριν από δύο εβδομάδες, η τράπεζα Τζ. Π. Μόργκαν έκανε μια γενναία δωρεά 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιδρυμα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Ετσι οι τραπεζίτες της ελπίζουν ότι οι αστυνομικοί θα τους προσέξουν περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τα ανησυχητικά κρούσματα αστυνομικών οι οποίοι «αυτομόλησαν» στις τάξεις των διαδηλωτών που είχαν καταλάβει το κυβερνείο του Μάντισον. Με δυο λόγια, οι μεγάλες τράπεζες αγοράζουν προστασία. Οπως γράφει η Παμ Μάρτενς στο περιοδικό «Κάουντερπαντς», υπάρχει πρόγραμμα που επιτρέπει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να πληρώνουν για την τοποθέτηση αστυνομικών μπροστά στα γραφεία τους. Τα στελέχη τους τούς καλούν με ένα τηλεφώνημα, όπως ακριβώς θα παράγγελναν μια πίστα ή ένα σάντουιτς.

Για εκείνους…

… που απορούν ακόμη για την αναξιοπιστία της εξουσίας: Γιατί άραγε θα έπρεπε να περιμένουν κάτι διαφορετικό, όταν είναι φως φανάρι πια πως, ακόμη και στη μεγαλύτερη «δημοκρατία» του κόσμου, αυτοί που εκλέγονται για να αντιπροσωπεύουν τη βούληση του λαού εφαρμόζουν τη βούληση των ειδικών συμφερόντων;

 

 

Καλά ,πρωτοφανές,πρωτάκουστο, δεν έχει ξαναγίνει!

( “ο κόσμος τό χει τούμπανο” και τούτος τώρα το μαθαίνει)

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της μεταπολιτευτικής διαδρομής μας

Να ζει το «Πολυτεχνείο»…

Του Μίμη Σουλιώτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Με εντυπωσίασε η πρόσφατη αναφορά του Στέλιου Ράμφου στην τηλεοπτική εκπομπή «Στα άκρα»: η «Γενιά του Πολυτεχνείου» είναι αγράμματη, γι’ αυτό και έκαμε τους σημερινούς Ελληνες αγράμματους, υποστήριξε ο κ. Ράμφος με τόσην έμφαση ώστε αποκλείω να υπονοούσε την κατάργηση του πολυτονικού αποκλειστικά και μόνον.

Τρεις εμβληματικές φυσιογνωμίες του «Πολυτεχνείου» έχουν ωστόσο γόνιμη σχέση με τα γράμματα: Ανδρουλάκης, Δαμανάκη, Λαλιώτης. Ο πρώτος είναι διακεκριμένος στοχαστής και συγγραφέας, η Δαμανάκη μιλούσε και έγραφε ανέκαθεν άπταιστα ελληνικά και ο τρίτος, πέραν των εκπασοκισμένων Carmina burana, απεσύρθη και βιοπορίζεται ως υπεύθυνος δόκιμης εκδοτικής σειράς. Για να μείνω σ’ αυτούς, έχουν αναλάβει στο παρελθόν υψηλές κομματικές θέσεις που ευκολύνουν να διαπιστώσουμε ότι έχει συμβεί το αντίθετο από εκείνο που ισχυρίζονται οι ετερόκλητοι πολέμιοι: η «Γενιά του Πολυτεχνείου» δεν κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην πολιτική και μάλιστα ηττήθηκε από τα κουτσογιωργικά, τα κολιγιαννο-φλωρακικά και τα κουκουεσωτερικά κατεστημένα. Αν σε κάτι μπόρεσε να επηρεάσει δραστικά την πολιτική ζωή της χώρας η «Γενιά», είναι η αμφισβήτηση ως διαρκές γνώρισμα του πολιτικού στοχασμού καθώς και η ακραία πρακτική των καταλήψεων. Γιατί το τοτινό «Πολυτεχνείο» ήταν επίσης κατάληψη, όχι όμως ως προτιμητέα λύση παρά επειδή η απεργία ήταν απαγορευμένη και η διαμαρτυρία ανοιχτού χώρου είχε κατασταλεί, ενώ οι σημερινές καταλήψεις πανεπιστημίων, σχολείων, υπουργείων και πλατειών είναι ευτελιστικές γιατί τις απεργίες και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις δεν τις διώκει κανένας. Ο πιθηκισμός διαφέρει από τη δημιουργική μίμηση.

Η τάση προς απαξίωση του «Πολυτεχνείου» ενισχύεται τελευταία, στα πλαίσια της συνολικής έκρυθμης κατάστασης. Εκτός από τις σποραδικές αναφορές στην αρθρογραφία των εφημερίδων, χαρακτηριστική ήταν και η δημοσιευθείσα ανακοίνωση της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ που επέκρινε την «Γενιά του Πολυτεχνείου» για όλα τα δεινά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας (κατονομαζόταν μάλιστα η υπουργός Παιδείας, μολονότι απείρως – μα και εμφανώς! – νεότερη από τους εξηντατοσάρηδες της επίμαχης «Γενιάς»• ενώ ευλόγως, βεβαίως, παρέλειψε η ΔΑΠ να κατονομάσει τον υπονοούμενο στόχο της, τον πολιτικό σύμβουλο του σημερινού προέδρου της ΝΔ Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος δεν ήθελε καταλήψεις στα πανεπιστήμια). Υποθέτω ότι έμμεσες είτε ευθείες επιθέσεις κατά του «Πολυτεχνείου», που πυκνώσαν τελευταία, ώθησαν τον Ριχάρδο Σωμερίτη να αφιερώσει εσχάτως στο ζήτημα ένα σχόλιο όπου μεταξύ άλλων γράφει: «Αλλά ποιο είναι το σωστό: οι όσοι αντιστάθηκαν στη δικτατορία να κλειστούν ερµητικά στα σπίτια τους εκχωρώντας τη δηµόσια ζωή σε όσους λιποψύχησαν;» («Το Βήμα», 9 Οκτ. 2011).

Η «Εξέγερση του Πολυτεχνείου» έχει αποτιμηθεί ως πολιτικό συμβάν και θα αξιολογηθεί αντικειμενικά από την πολιτική μας ιστορία. Σκοπεύω να σχολιάσω ωστόσο την προκείμενη του «Πολυτεχνείου», ότι δηλαδή η μεταπολίτευση υπήρξε περίοδος καταστροφική για τη χώρα λόγω εσφαλμένης οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων και λόγω διαφθοράς, σκανδάλων και άλλων ομοειδών επιφαινομένων που εκδηλώνονται στις περιόδους επικυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου. Δεν δικαιούμαστε όμως να είμαστε επιλεκτικοί εφόσον καταστροφολογούμε γενικώς και αορίστως• θυμίζω λοιπόν, πρώτον, ότι στη δεκαετία του ’60 οι επιθέσεις εναντίον της πολιτικής και των «φαυλεπίφαυλων» πολιτικών ευκόλυναν την επιβολή της δικτατορίας και, δεύτερον, ότι στη μεταπολίτευση η αναβάθμιση των προχουντικών πολιτικών κομμάτων από φεουδαλικών σε δημοκρατικά με θεσμούς και κανονιστικές λειτουργίες (προ Μητσοτάκη, για παράδειγμα, το ιδρυτικό της ΝΔ δεν προέβλεπε καν διαδικασίες διαδοχής για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος), η κατάργηση των διακρίσεων με βάση τα πολιτικά φρονήματα, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, η ένταξη στην ευρωζώνη, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι παραδείγματα μεταπολιτευτικών επιτεύξεων. Καταστροφές όπως αύξουσα φοροδιαφυγή, διαφθορά και σκάνδαλα είχαμε και έχουμε πολλά• άλλο αυτό όμως και διαφορετικό η απόλυτη απαξίωση που συσκοτίζει τις θετικές όψεις της σημερινής Ελλάδας. Με αυτά τα δεδομένα, η βασική προϋπόθεση πάνω στην οποία στηρίζεται η ολοσχερής καταδίκη της «Γενιάς του Πολυτεχνείου» δεν ευσταθεί.

Μία ακόμη πτυχή του ζητήματος είναι ότι, στον βαθμό που καταστροφολογούμε για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, η πολιτιστική της όψη δεν μένει άκριτη και αλώβητη. Το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής, η θαυμαστή αναβίωση και εξάπλωση του ρεμπέτικου τραγουδιού συνιστούν προστεθειμένες αξίες ή έχουν αναδυθεί ως πολιτισμικά αποκυήματα της μεταπολιτευτικής διαφθοράς του ύστερου καπιταλισμού; Πώς συμβαίνει, με άλλα λόγια, να έχει ακμάσει και να έχει εξευρωπαϊσθεί όσο ποτέ πριν η πολιτιστική μας ζωή τα τελευταία σαράντα χρόνια (αρκεί και μόνον την εκδοτική ανθοφορία, τα ιδρύματα και τα ανακαινισμένα μουσεία μας να θυμηθούμε) σε πείσμα της διαφθοράς που μας έδερνε, και μάλιστα χωρίς να υποστηρίζεται από μιαν ιδεολογική πλατφόρμα, προοδευτική είτε συντηρητική, αλλά πάντως έμφορτη γοήτρου και υπερταξικών αξιώσεων;

Εκτός κι αν καταστροφολογώντας για τη μεταπολιτευτική περίοδο συμπεριλάβουμε και την πολιτιστική παραγωγή, λ.χ. και τους στίχους του Γκάτσου• σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ο Α. Εμπειρίκος: Μία γυναίκα κάποτε μας σταματά/ Αν δεν γελάσει πρόκειται να βρέξει («Οχθη»).

Ο Μίμης Σουλιώτης είναι ποιητής και διδάσκει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

 Ποιος το είπε λέει αυτό για τα γράμματα που ΔΕΝ ξέρει η γενιά του Πολυτεχνείου; Ο Στέλιος Ράμφος ; Δηλαδή,θέλει να μας πει το άτομο (ο γνωστός νεοορθόδοξος…φιλόσοφος της πλάκας) πως αυτός “γνωρίζει γράμματα”;  Ας γελάσω. Και τί σημαίνει να “ξέρεις γράμματα”,κύριε ,θεούσε, Στέλιο μου; “Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται”; ΄Η οι ακαταλαβίστικοι νεολογισμοί του κάθε σαλεμένου-ψωνισμένου, και παντός επιθυμούντος να ξεχωρίζει από την πλέμπα δοκησίσοφου;

Αχ,κύριε Στέλιο μας .Θα έπρεπε να γνωρίζετε πως όποιος “ξέρει γράμματα” το πρώτο που τον διακρίνει είναι η “μόρφωση” (μορφώνω, δια-μορφώνω).Και μόρφωση πρωτίστως σημαίνει δια-μόρφωση σωστού  (φυσικού) χαρακτήρα, Τον οποίο, ο κύριος Ράμφος ούτε και στα δυσμάς του βίου του κατόρθωσε να …μορφώσει.

 

 

 

 

 

ΑΛΕ ΛΑΣΝ

[Πρόσωπα] Εμπνέει τους «Αγανακτισμένους»

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μια από τις πηγές έμπνευσης των «Αγανακτισμένων» της Γουόλ Στριτ που διαδηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στις ΗΠΑ είναι ένα καναδικό περιοδικό, το «Adbusters», στο οποίο οφείλονταν ήδη πρωτοβουλίες όπως η Ημέρα Χωρίς Αγορές. Ιδρυτής του και διευθυντής του είναι ο 69χρονος Κάλε Λασν. «Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, το σπίτι τους, 40% των νέων Αμερικανών δεν βρίσκουν δουλειά. Την ίδια στιγμή, οι πασάδες και οι απατεώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένουν στον 17ο όροφο του πύργου τους και συνεχίζουν να λαμβάνουν γενναιόδωρα πριμ», λέει ο Λασν.

«Adbusters» σημαίνει κάτι σαν Κυνηγοί των Διαφημίσεων και το περιοδικό φημιζόταν ήδη για τη στάση του κατά της διαφήμισης, ενώ θεωρείται ένας από τους φάρους της αντικουλτούρας (έχει διοργανώσει πρωτοβουλίες όπως η Ημέρα Χωρίς Αγορές). Τον Ιούλιο κάλεσε τους πολίτες να καταλάβουν στις 17 Σεπτεμβρίου τη Γουόλ Στριτ ως σύμβολο του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του περιοδικού, η έδρα του οποίου βρίσκεται εντούτοις στο Βανκούβερ, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Νέα Υόρκη. Και εδώ και μερικές ημέρες, το κίνημα έχει επεκταθεί σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Το «Adbusters» είχε καλέσει τους πολίτες να πάνε στη Γουόλ Στριτ, «ο καθένας με μια σκηνή», και να καταλάβουν την έδρα αυτή του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δημοσίευσε στο «σαλόνι» του μια αφίσα που έδειχνε μια μπαλαρίνα να χορεύει πάνω στο γλυπτό ενός ταύρου, του εμβλήματος της Γουόλ Στριτ, με φόντο διαδηλωτές με μάσκες αερίων μέσα σε ομίχλη από δακρυγόνα. «Υπήρχε κάτι μαγικό σε αυτή την αφίσα», λέει σήμερα ο Κάλε Λασν, ο οποίος γεννήθηκε το 1942 στην Εσθονία.

Συγγραφέας των βιβλίων «Πολιτιστική εμπλοκή: πώς να ανατραπεί η αυτοκτονική καταναλωτική κραιπάλη της Αμερικής» και «Design Anarchy», ο Λασν αυτοχαρακτηρίζεται «υποκινητής» του δικτύου αμφισβήτησης, αρνείται όμως να οικειοποιηθεί την επιτυχία των διαδηλώσεων που άρχισαν μετά την έκκλησή του. «Ο καθένας θα μπορούσε να απευθύνει μια έκκληση, αυτοί που σέρνουν πραγματικά αυτό τον χορό είναι οι νέοι που διαδηλώνουν στον δρόμο», λέει. Το επόμενο στάδιο, εξηγεί, είναι να επεκταθεί η αμφισβήτηση σε όλο τον κόσμο και να ξεκαθαρίσει το μήνυμα των «πολέμιων της Γουόλ Στριτ». Προς το παρόν, το μήνυμα αυτό δεν είναι σαφές και χάνεται σε ένα είδος ετερόκλητης οργής κατά των μεγάλων επιχειρήσεων, της εξουσίας και των τζογαδόρων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Λασν καλεί τώρα σε μια τεράστια κινητοποίηση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο το Σάββατο 29 Οκτωβρίου για να ζητηθεί η επιβολή φόρου 1% σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Οπως τονίζει, «ένας φόρος 1% σε στυλ Ρομπέν των Δασών σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τις ανταλλαγές νομισμάτων θα επέτρεπε να επιβραδυνθεί η κερδοσκοπία και να δοθεί πραγματική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία».

 

Εμείς, όπου ακούμε ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ, κρατάμε και…μικρό καλάθι. Αλλά, πάλι, μη λέμε και…μεγάλες κουβέντες. Θα περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τον τύπο.

 

 

 

 

 

Ουκρανία: Επτά χρόνια κάθειρξη στην Τιμοσένκο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ποινή επταετούς κάθειρξης επιβλήθηκε στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2009. 

Η Τιμοσένκο δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση, μίλησε για «κατασκευασμένη» ετυμηγορία και επιτέθηκε κατά του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.

«Η ΕΕ είναι βαθιά απογοητευμένη από την καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη έπειτα από μία δίκη που δεν σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες ως προς μία διαδικασία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Συμπλοκές υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο.

Η Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας σε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επί πρωθυπουργίας της το 2009.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, και μιλά για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Η δίωξη της αρχηγού του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση. Η δίωξη έχει επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη να υπογραμμίζει ότι η φυλάκιση της Τιμοσένκο απομακρύνει το Κίεβο από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

«Το δικαστήριο κρίνει ένοχη την Γιούλια Βολοντιμίροβνα Τιμοσένκο και την καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης επτά ετών», ανακοίνωσε ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ.

Η πρώην πρωθυπουργός καλείται ταυτόχρονα να καταβάλει 186 εκατ. δολάρια σε κρατικές απώλειες για την Naftogaz ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που συνήφθη με τη Ρωσία.

Η 50χρονη Τιμοσένικο άκουσε χαμογελαστή τον πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει την ετυμηγορία και, διακόπτοντάς τον, σηκώθηκε όρθια για να καταγγείλει το «αυταρχικό καθεστώς» του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το έλλειμμα Δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

«Θα αγωνισθούμε για να υπερασπισθούμε την υπόληψή μας ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων. Οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τον αυταρχισμό και το έλλειμμα Δικαιοσύνης», τόνισε.

Επανέλαβε ότι οι κατηγορίες εις βάρος της είναι πολιτικά υποκινούμενες και διεμήνυσε ότι θα παλέψει για την Ουκρανία «ως την τελευταία της αναπνοή».

Εκατοντάδες υποστηρικτές της Τιμοσένκο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Κιέβου, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Τιμοσένκο και έγιναν συλλήψεις.

«Δόξα στην Ουκρανία» είχε φωνάξει το πρωί μπαίνοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Η απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτε στη ζωή και στον αγώνα μου» τόνισε, στρέφοντας τα πυρά της κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Στην πολυσέλιδη ετυμηγορία ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ, ανέφερε ότι η Τιμοσένκο «χρησιμοποίησε την εξουσία της για εγκληματικούς σκοπούς που είχαν βαριές συνέπειες».

Μετά την ανάγνωση της περίληψης της απόφασης, η Τιμοσένκο κατήγγειλε ως «κατασκευασμένη» την υπόθεση και την ετυμηγορία.

«Αυτή η εγκληματική υπόθεση είναι κατασκευασμένη, η ετυμηγορία είναι κατασκευασμένη. Ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει στο 1937», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους διωγμούς του σταλινικού καθεστώτος. «Η δίκη και η ετυμηγορία έγιναν υπό τις οδηγίες του Γιανουκόβιτς και δείχνουν την αδυναμία της εξουσίας», πρόσθεσε.

 

 Η τιμωρία σου είναι η εκδίκηση της επανάστασης που πρόδωσες κυρία Τιμοσένκο. Μαζί με το…συναγωνιστή σου Γιούσενκο,καταφέρατε να ξανακάνετε τελικά πρόεδρο μια εγκληματική φυσιογνωμία που ακούει στο όνομα Γιαννούκοβιτς.

΄Αξιος ο μισθός σας!

 

 

 

 

Τρίτη άποψη] Μια κοινωνία σε κρίση

Καταθλιπτικές και υστερικές αντιδράσεις

Του Βασίλη Κρεμμυδά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η οικονομική κρίση, η δική «μας», μπαίνει στον τρίτο χρόνο (να και κάτι που δεν μπορείς να πεις «ζωή να ‘χει» κι ας ξέρεις ότι θα ‘χει!) επιδεινούμενη. Ολα εξαρτώνται από όλους και από όλα• τι θα πει η κ. Μέρκελ, τι θα πει ο κ. Σαρκοζί και οι άλλοι, Μπαρόζοι, Ρομπάηδες και πάει λέγοντας: ανίκανοι όλοι να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση• πολιτικοί μικρού διαμετρήματος σε συσσώρευση. Για τους δικούς μας διαχειριστές της κρίσης δεν θέλω να πω τίποτε τώρα. Γνωστά πράγματα.

Κάτι άλλο, που αυτό κι αν είναι γνωστό, είναι ότι τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί σε βαθμό απίστευτο, ιδιαίτερα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων• τώρα μάλιστα με τη νέα καταιγίδα μέτρων θίγονται βαθιά και οι μεσαίες τάξεις, ώστε είναι αμφίβολο αν απομένει ένα 15% των Ελλήνων που δεν θίγονται – εδώ, ο ένοχος είναι άφαντος, σαν τον Ψωμιάδη, με ευθύνη της πολιτικής εξουσίας. Ασφαλώς το ελληνικό κεφάλαιο, εκτός που είναι και «μαύρο», έχει ιδιομορφίες: στον μεγαλύτερο ίσως όγκο του ανήκει σε εφοπλιστικές επιχειρήσεις• αυτό πάλι έχει την ιδιομορφία να μπορεί να φύγει, να κινείται με τις λεγόμενες σημαίες ευκαιρίας και να ανήκει θεσμικά στους, λεγόμενους επίσης, φορολογικούς παραδείσους. Λέγεται ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο χρωστάει στο ελληνικό κράτος από ΦΠΑ 6 δισεκατομμύρια ευρώ• όσα δηλαδή λείπουν σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και προκάλεσαν την τελευταία καταιγίδα μέτρων που μας εξουθενώνουν όλους!

Ιδιομορφίες του ελληνικού κεφαλαίου τα είπα αυτά• δεν πειράζει – πείτε τα εσείς όπως θέλετε. Και εγώ θα θυμίσω πάλι κάτι που λέγεται: τα ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού είναι 600 δισεκατομμύρια ευρώ• όσα δηλαδή δύο ετήσιοι κρατικοί προϋπολογισμοί ή δύο φορές το δημόσιο χρέος της χώρας• οι κυβερνώντες γιατί δεν μας μίλησαν ποτέ γι’ αυτά τα ποσά; Είναι αληθινά ή έχει ξεσαλώσει το «ράδιο αρβύλα»;

Ασφαλώς «λεφτά υπάρχουν»• μόνο που όταν τα πλησιάζει ο φοροεισπράκτορας έχουν και αυτά την «ιδιομορφία» να βγάζουν φτερά και να πετάνε! Και η κοινωνία; Η κοινωνία, στην οποία φαίνεται δεν ανήκουν οι «έχοντες και κατέχοντες» οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, γελάνε κάθε φορά που ανακοινώνεται ότι θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, εξουθενώνεται, λειτουργεί ως διαρκές υποζύγιο, έτοιμο να σωριαστεί κατά γης από το υπερβολικό βάρος που κουβαλάει.

Δεν έχει παρά να κάνει κανείς μια βόλτα σε πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και των συνοικιών• δεν θα δει ανθρώπους να συζητούν και να γελούν, πάνε τα γέλια από τους δρόμους, τα κεφάλια είναι σκυμμένα, τα πρόσωπα σκυθρωπά• η χαρά έχει εξαφανιστεί.

Υπάρχει όμως και άλλο, πιο ενδιαφέρον και πιο σημαντικό• έχει συρρικνωθεί ο δημόσιος χώρος• οι άνθρωποι κλείστηκαν στο σπίτι τους. Κοιτάξτε τα καφενεία και τις ταβέρνες• ελάχιστες παρέες, πουθενά συζητήσεις• πού ακούστηκε στο καφενείο να μην ακούς από πουθενά συζητήσεις για την κρίση; Ποιος ξέρει πόση πίκρα έχουν καταπιεί οι άνθρωποι και δεν μπορούν ούτε να ακούνε τη λέξη κρίση;

Και οι ψυχίατροι κάνουν χρυσές δουλειές!

Μήπως όμως αυτό είναι η απόδειξη μιας ολόκληρης πραγματικότητας;

Αυτή είναι η αντίδραση• ο φόβος και ο προθάλαμος της κατάθλιψης. Και αυτή είναι η αντίδραση, δηλαδή η ανικανότητα να αντιδράσεις. Μερικές ομάδες μόνον κοινωνικές, εύπορες, κατά κανόνα, όπως οι ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών κ.λπ. αντιδρούν με υστερικό και αντικοινωνικό τρόπο• διαχωρίζουν τη θέση τους από την υπόλοιπη κοινωνία, που μοιάζει σαν να την περιφρονούν! Αυτό είναι για την κοινωνία ένα κατάντημα.

Σωστά λένε πολλοί ότι όταν τελειώσει η κρίση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κοινωνία που σε τίποτα δεν θα μοιάζει με αυτήν που ξέραμε πριν από την κρίση. Καλύτερη; Αμφιβάλλω. Ορισμένα χαρακτηριστικά που κρατούν τους πολίτες στη θέση του κοινωνικού υποκειμένου φοβούμαι ότι δύσκολα θα χωράνε στη νέα κοινωνία.

Και ακόμη περισσότερο φοβούμαι μήπως προκύψει μια κοινωνία με άτομα ανταγωνιστικά σε «εμπόλεμη» κατάσταση – και συμπεριφορά – το ένα με το άλλο. Θα υπάρχει άραγε σε μια τέτοια κοινωνία το ύψιστο αγαθό της κοινωνικής ηθικής;

Βλέπουμε καθημερινά το έλλειμμα συμμετοχής. Οργανώνουν τα συνδικάτα πορείες στο Κέντρο της Αθήνας και συμμετέχουν όλο και λιγότεροι• κηρύσσουν τα συνδικάτα απεργία και οι εργαζόμενοι δεν απεργούν• πολλοί ούτε το μαθαίνουν καν ή το μαθαίνουν και φροντίζουν να το ξεχάσουν γρήγορα.

Οι συλλογικότητες έχουν τελειώσει• οι ηγεσίες έχουν πλήρως απαξιωθεί• όλες. Ολα έχουν απαξιωθεί. Κανείς δεν πιστεύει κανέναν και τίποτα. Κανένας δεν ελπίζει σε τίποτα.

Απ’ αυτά τίποτε δεν είναι καλό• η απαξίωση των πάντων είναι επικίνδυνη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι προμηνύει.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι εξουσίες – όλες – έχουν πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: να μην υπάρχει σε καμιά περίπτωση πανικός – αυτός θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην πτώχευση με καταστρεπτικές συνέπειες. Δεν πρόκειται για απάθεια της κοινωνίας, των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα είδος εσωτερίκευσης του πανικού• τον καταπίνουμε. Κατάπιε, κατάπιε όμως!..

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

 

Ο καθεστωτικός καθηγητής Βασίλης Κρεμμυδάς, όντως σήμερα σε …καλή στιγμή.

 

 

 

Μισή αθώωση για τον Αρη 66 χρόνια μετά

Το ΚΚΕ αποκατέστησε χθες τον Βελουχιώτη, χωρίς να του συγχωρήσει ότι δεν πειθάρχησε στην κομματική γραμμή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Στην πολιτική – και όχι και στην κομματική – αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη (Θανάσης Κλάρας) προχώρησε χθες το ΚΚΕ, με την παραδοχή ότι η άρνηση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ να συμβιβαστεί με τη Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν ορθή απόφαση.

Ωστόσο, η ηγεσία του Περισσού δεν συγχώρησε στον Αρη Βελουχιώτη το γεγονός ότι παρέκαμψε την επίσημη γραμμή του κόμματος σε σχέση με τη Συμφωνία της Βάρκιζας αγνοώντας την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, για την οποία άλλωστε αποκηρύχθηκε από το ΚΚΕ. Οπως είναι γνωστό, η απόφαση για τη διαγραφή του ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα – 16 Ιουνίου 1945 – με την αυτοκτονία του.

Ο Βελουχιώτης ακόμη και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του ’45, η οποία προέβλεπε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, συνέχισε το αντάρτικο ιδρύοντας το Μέτωπο Εθνικής Ανεξαρτησίας και τον νέο ΕΛΑΣ.

«ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ». Το ΚΚΕ τον κατήγγειλε ανοιχτά με κατηγορίες όπως «τυχοδιωκτικό και ύποπτο στοιχείο». Η απόφαση για τη διαγραφή του ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τον Απρίλιο του 1945, δεν δόθηκε όμως στη δημοσιότητα. Μόνο την ημέρα του θανάτου του ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την απόφαση του ΚΚΕ για τη διαγραφή του από το κόμμα: «Το Πολιτικό Γραφείο ενέκρινε την δημοσίευση στον “Ριζοσπάστη” της απόφασης της 11ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής για τον Αρη Βελουχιώτη (Θανάσης Κλάρας ή Μιζέρια). Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναστρώσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ τού έδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του που μονάχα τον εχθρό ευνοεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία».

Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Βελουχιώτη, ο «Ριζοσπάστης» έγραψε: «Ο τόσο τραγικός θάνατος του Αρη Βελουχιώτη προκαλεί θλίψη ανάμεσα στους πραγματικούς πατριώτες, αγωνιστές της εθνικής ιδέας. Γιατί ανεξάρτητα από τη θέση που πήρε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, θέση που αντικειμενικά εξυπηρετούσε την αντίδραση, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξεχνάει κανείς ότι ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του αγώνα της Αντίστασης και από τους πρωταθλητές στην οργάνωση του αντάρτικου κινήματος…».

Μετά τον θάνατο του Βελουχιώτη και μέχρι την 7η Ολομέλεια της ΚΕ (1950) το ΚΚΕ δεν είχε τοποθετηθεί εναντίον της Συμφωνίας της Βάρκιζας και την αποκαλούσε «αναγκαίο ελιγμό».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ τον περασμένο Ιούλιο που αποφάσισε την πολιτική αποκατάσταση του Βελουχιώτη θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Προσθέτει όμως: «Η διαφωνία του Αρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση του αυτή που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας».

 

 

“Το ΚΚΕ αποκατέστησε χθες τον Βελουχιώτη, χωρίς να του συγχωρήσει ότι δεν πειθάρχησε στην κομματική γραμμή”.

Τί έκανε,λέει; Καλά,υπάρχει κανείς εκεί στο σημερινό ΚΚΕ,στην ηγετική του ομάδα,που να ντρέπεται,που να πάει να βάλει μια πέτρα στο λαιμό του και να πάει να φουντάρει; ΄Ετσι… για την τιμή των όπλων,ρε γαμώτο. Μόνο και μόνο για ένα “συμβολικό συγγνώμη” στον ΄Αρη Βελουχιώτη,το παλικάρι των παλικαριών,που συνεχίζουν οι “σύντροφοι” ακόμα και σήμερα να τον σπιλώνουν.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ,ΑΡΗ!

 

 

 

4. “HRISES” KΕ “EPIHRISES”   KOUVENTES

     EXIPNA KΕ …EXIPNAKISMI

 

 1.”Ρώτησαν κάποτε τον Ντεριντά τι θα ήθελε να μάθει για τους φιλοσόφους που δεν το ήξερε ήδη. «Θα ήθελα να μάθω τη σεξουαλική τους δραστηριότητα», απάντησε. «Δεν ξέρουμε τίποτα για τη σεξουαλική δραστηριότητα των φιλοσόφων».

 

 “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ” ΟΛΟΥ ΤΟ ΚΟΣΜΟΥ: Ανιστόρητοι ,”φύρδην -μίγδην” και αλλοπρόσαλλο τυπάδες,που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά τον δικό τους “κόσμο” δεν τον αγγίζουν. Δεν προβλέπει η …επανάστασή τους αλλαγή για τον άθλιο εαυτό τους.

Τελευταία ανανέωση ( 23.10.11 )
< Προηγ. Επόμ. >

[ Πίσω ]

 

ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail

2. Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα προβλήματα
O Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ (Φωτογραφία αρχείου: AP/Virginia Mayo)

 

Αν κάποιος δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στα Βαλκάνια  είναι  το αφεντικό  του πρέσβη. Ο Ρώσος δικτάτορας Πούτιν. ΄Ολοι αυτοί οι αχυράνθρωποί του είναι ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει αυτή τη στιγμή  και στη δική μας στη χώρα.

Ελεεινοί , εγκληματίες πράκτορες κρύβονται στη σφηκοφωλιά, όπως έχει  καταντήσει η Ρώσικη πρεσβεία. Γνωστά αυτά στους Αμερικανούς,αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση.

Θα τολμήσει κανείς να τους βγάλει τις μάσκες; Ας αρχίσουν πρώτα από εγκλήματά τους στο Μάτι. Είναι φως φανάρι ποιοι έβαλαν τις φωτιές.

 

3. ΚΑΝΕ  ΤΟ ΤΕΣΤ
Τεστ: Δείτε αν έχετε IQ πάνω από 151 απαντώντας σε 10 ερωτήσεις

 

 

Τεστ: Δείτε αν έχετε IQ πάνω από 151 απαντώντας σε 10 ερωτήσεις

Είναι σίγουρο πως αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έχετε…χαμηλό IQ.  Το  ίδιο και ο ανόητος επινοητής του τεστ, που νομίζει πως αν είσαι καλός παπαγάλος, αν μαϊμουδίζεις, έχει και πολύ μυαλό. Ακριβώς σαν το δικό του! Απαξιώστε αυτά τα τεστ. Είναι άχρηστα και αναξιόπιστα.

4. META ΚΑΙ TIΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η Γερμανία σκληραίνει την ταξιδιωτική οδηγία της για την Τουρκία: «Προσέξτε, μπορεί να συλληφθείτε»
Φωτογραφία: ΑΡ/Markus Schreiber)

Ουδεμία πραγματική  εγγύηση έχει ο τουρίστας στη Τουρκία σήμερα για πολλούς λόγους. Ο πρώτος, γιατί  κυβερνά τη χώρα ένας αισχρός δικτάτορας, τόσο τρελαμένος, που  φαντάζεται τον εαυτό του  Σουλτάνο τον 21ο αιώνα!

  “Το Εξπρές  του Μεσονυκτίου” καραδοκεί.Και οι ΄Ελληνες τουρίστες ας προσέχουν. Δεν είναι αστεία πράγματα.

 

5. ΜΕ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ
Σφοδρές αντιδράσεις για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» -Με την εισαγγελέα του Α.Π. επικοινώνησε η Χρυσοβελώνη
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

΄Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό», με υβριστικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς για επτά γυναίκες πολιτικούς και τη σύντροφο του πρωθυπουργού.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδια του κρατικού τομέα για την Ισότητα Φύλων, επικοινώνησε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

ια κρεσέντο χυδαιότητας έκανε λόγο η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.

Αναλυτικά:

«9 Μαρτίου, μία μέρα μετά τη Παγκόσμια Ημέρα των  γυναικών , ξυπνήσαμε με ένα από τα πιο σεξιστικά εξώφυλλα εφημερίδας της δεκαετίας.
Σε ένα κρεσέντο χυδαιότητας, βλέπουμε οκτώ πρόσωπα σημαντικών γυναικών της δημόσιας ζωής, υπουργών, βουλευτριών, υποψηφίων αιρετών και της συζύγου του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζονται ως «πουταναριό» ενός άντρα, συγκεντρώνοντας σε μία φράση όλο το σεξισμό και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μόλις περάσουν το κατώφλι του «φυσικού τους χώρου», του σπιτιού τους.

Να σχολιάσουμε το κατάπτυστο αυτό βόθρο της ακροδεξιο-ναζιστικής μπόχας, δε θα μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, δε συνδιαλεγόμαστε  με τέτοιους αρουραίους στα ναζιστικά λαγούμια.

Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε αναπάντητη  την επίσης “χρυσαυγίτικη” διαπίστωση  της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων πως

“συγκεντρώνουν  σε μία φράση όλο το σεξισμό και ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μόλις περάσουν το κατώφλι του «φυσικού τους χώρου», του σπιτιού τους.

Είναι καλά οι  κυρίες εκεί στην αχρείαστη και υποτιμητική για τη γυναίκα-άνθρωπο  Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων;  ΄Ωστε αντιμετωπίζονται ως “πουταναριό” οι γυναίκες!Μόνο που δε μας είπαν από ποιους. Μόνο από  ανεγκέφαλους σαν τους αναγνώστες του παραπάνω βόθρου. Ποιος σοβαρός,νουνεχής θα αποκαλούσε έτσι τη σύντροφό του, τις κόρες του, το συνάνθρωπό του δίπλα;  ΄Οπως ακριβώς κάποιες  ανεγκέφαλες γυναίκες μιλούν για άντρες που.. όλοι είναι   ίδιοι.

Θέλετε δε θέλετε και οι μεν και οι δε ,οι κοινωνίες σύντομα θα γίνουν άφυλες. Ο άνθρωπος δε θα προσδιορίζεται από το φύλο του,ούτε σεξουαλικά. Σε τέτοιες κοινωνίες θα ζει μια μέρα ο φυσικός ΄Ανθρωπος. Με αυτή την ιδιότητα και όχι του φύλου.