ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΙ ΤΗ ΦΩΝΗ … “ευοί-ευάν”!

  1. ” ΕΠΙΝΕ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
    Ξυλοφόρτωσαν 45χρονο στα Εξάρχεια επειδή φορούσε μπλούζα για τη Μακεδονία!

 

Στο νοσοκομείο κατέληξε χθες, Δευτέρα του Πάσχα ένας 45χρονος ο οποίος θέλησε να πιει τον καφέ στου στα Εξάρχεια φορώντας μπλούζα… Macedonian Warriors.Ο 45χρονος πήγε μόνος του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες από όπου πήρε ήδη εξιτήριο”.

Διαβάζω την είδηση κα μένω …Αυνάν κανανονικός. Αυτό πια κι αν ήταν  θράσος! Το καρντάσι με το εμπριμέ, μακεδονομάχικο  μπλουζάκι (σήμα κατατεθέν της ανεγκεφαλίτιδας που τον δέρνει) στα Εξάρχεια!  Για απλή πρόκληση δε μιλάμε. Είναι φτωχή η λέξη.
Αυτές τις “΄Αγιες ημέρες” ,  τις παράσαμε   στη Δράμα.  Διευρυμένη η  παρέα της οικογένειας  ,που μας φιλοξενούσε,  με τα σόγια της  . Εμείς οι Αθηναίοι,του περισσότερους απ΄αυτούς   τους βλέπαμε για πρώτη φορά.
  Στα πολλά που είπαμε στο πασχαλιάτικο τραπέζι , ήρθε και η συζήτηση για τη Μακεδονία. Δυο-τρεις στην παρέα Μακεδονομάχοι του κερατά. Τύφλα και και των γονέων.
Επί τόπου, μάλιστα, ο ακραιφνέστερος εξ αυτών, Πόντιος στην καταγωγή, ανάλαβε να μας αναλύσει   (σε μετέωρα  ελληνικά)  την ιστορία του αρχαίου μακεδονικού κράτους. Αποφάνθηκε περί της απολύτου πεποιθήσεώς του πως οι αρχαίες πηγές και μάλιστα σύμπαντες (π.χ ο Αριστοτέλης!) αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά πως το αρχαίο εκείνο  κράτος ουδέποτε εκτεινόταν και ως εκεί πάνω στα Σκόπια και  μας διαβεβαίωσε (στα δικά  του ,πάντα, “ελληνικά”) πως η μακεδονική γλώσσα δεν ήταν παρά ένα ιδίωμα της  νότιας ελληνικής γλώσσας. Και δεν παρέλειψε να παραθέσει και το … τρανταχτό, ανάλογο  παράδειγμα   της ποντιακής, αλλά και της    κυπριακής διαλέκτου,που εξαιτίας της προφοράς(!) οι Πόντιοι και οι  Κύπριοι δεν είναι λιγότερο ΄Ελληνες από εμάς τους “Καλαμαράδες”.
Είπε και άλλα,με πρωτοφανή  φανατισμό και απειλητική διάθεση, προσβλέποντας  σε μας τους Αθηναίους, αν τολμούσαμε να φέρουμε αντίρρηση, ειδικά ως φιλοξενούμενοι στα… άγια χώματα, επί όσων  ιστορικότατων  ανέφερε  περί της  ελληνικότητας της περιοχής.  Ο οικοδεσπότης, σώφρων και  ίστωρ, ως εκ της ιδότητάς του (παλιός ανώτατος δκαστικός) ,όση ώρα ο Πόντιος γαμπρός του ρητόρευε , τον έβλεπα που δαγκωνόταν. Σου λέει έτσι κι ανοίξει και ο άλλος  το στόμα του ,σίγουρα ένας απο  τους δύο αγορευτές θα αντικαταστούσε τον οβελία στο πασχαλιάτιο τραπέζι μας.
Δε μίλησα. Σεβάστηκα περισσότερο την ευγένεια και την ανεκτικότητα του “Νέστορα” της παρέας, οικοδεσπότη. Δε είχα κανένα δικαίωμα να του χαλάσω την ημέρα. Και μάλιστα, όταν είχε να δει την κόρη και  τα εγγονάκια του  του,περισσότερο από ένα χρόνο.
Μόλις τελείωσε ο …μυθιστοριοβάμων  τις παρλαπίπες, σήκωσα το ποτήρι  και ήρεμα και γελαστός ευχήθηκα σε όλους μας  “ευοί-ευάν”. Τσούγκρισε και ο Πόντιος επιφυλακτικά  το ποτήρι μαζί μου και με ρώτησε   τί  πάει να πει η φράση της πρόποσης. Ως εκ της ιδιότητάς μου, ομίλησα μακεδονιστί στην αρχαία …ελληνική-μακεδονική διάλεκτο  της τραγωδίας,  του είπα. Τέτοια ήταν  αρχαία “μακεδονικά” για τα οποία ομίλησες!  Και  “ευοί-ευάν”  πάει να πει “εβίβα”. Να, και η άμεση σνέχεια και σύνδεση  της αρχαίας ελληνομακεδονικής γώσσας με τα νέα μας ελληνικά! (Τύφλα νά’  χει ο Γκας  Πορτοκάλος).
  Λάμψανε τα μάτια του. Τσούγκρισε πάλι, αλλά με σφρίγος και   ζεστασιά  τούτη τη φορά το ποτήρι του μαζί μου και σύμπασα  η ομήγυρις με απανωτά  “άσπρο πάτο” γιοράσαμε όμορφα κι ωραία κι αυτή την πασχαλιά  με τα αθάνατα   ΜακεδονοΘρακοΡουμελιωτοΜωραίτικο ΝησιώτικοΠοντιακά  τραγούδια  και χορούς από την πλούσια, παραδοσιακή μας μουσική.
Και οφείλω να παραδεχτώ πως στον Πυρίχειο ο Πόντιος Μακεδονομάχος της παρέας μας, όντως έδωσε ρέστα. Τον χειροκροτήσαμε κι εμείς οι…προδότες με θέρμη και ξεχωριστή υπερηφάνεια. Και του χρόνου!
2. ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Βενεζουέλα: Στρατός στους δρόμους -Ο Γκουαϊδό καλεί σε στρατιωτική εξέγερση

Ο στρατός στους δρόμους της Βενεζουέλας

Κάλεσμα για εξέγερση του στρατού απηύθυνε στη Βενεζουέλα ο Χουάν Γκουαϊδό από στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπου κήρυξε το τέλος του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο.

Μαζί με τον Γκουαϊδό, τον οποίο οι ΗΠΑ και άλλες περίπου 50 χώρες έχουν αποδεχθεί ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, βρισκόταν και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν επί καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γκουαϊδό συνομιλεί με έναν πιστό σε εκείνον αξιωματικό, έξω από την αεροπορική βάση Καρλότα στο Καράκας -Φωτογραφία: AP Photo/Boris Vergara
Ο Γκουαϊδό ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

«Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα», είπε. «Σήμερα, γενναίοι στρατιώτες, γενναίοι πατριώτες, γενναίοι άνδρες προσηλωμένοι στο Σύνταγμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Στρατιώτες τοποθετούν όπλα και πυρομαχικά σε γέφυρα στη Βενεζουέλα / Φωτογραφία: AP
To δίκτυο TV Venezuela Noticias που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πάνοπλους στρατιώτες να έχουν πάρει θέσεις σε μια γέφυρα του Καράκας, ενώ φαίνονται και κούτες με μπανάνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένουν να μείνουν εκεί για αρκετό διάστημα. : AP Photo/Fernando LlanoTo δίκτυο TV Venezuela Noticias που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πάνοπλους στρατιώτες να έχουν πάρει θέσεις σε μια γέφυρα του Καράκας, ενώ φαίνονται και κούτες με μπανάνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένουν να μείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.

 

Αν δε δείξει το κακό  της πρόσωπο η Aμερική επί ακροδεξιού Τραμπ, πότε θα το δείξει; “Παλιά μου τέχνη κόσκινο” των πλανηταρχών. “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ποιον θα έχει πρόεδρο η Βενεζουέλα. Παλιότερα η Ελλάδα, η Χιλή και  όλες οι τριτοκοσμικές χώρες.

Να, όμως  και ένα καλό από αυτή την ιστρορία.Οι θιασώτες της Δημοκρατίας ροκανίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται. Μιλούν για εκλογές και σεβασμό των διαδικασιών του κοινοβουλευτισμού και την ίδια ώρα, ανάλογα τα συμφέροντά τους οι…δημοκρατικές χώρες,  τις στέλνουν αδιάβαστες.

Είπαμε.Χειρότερο πολίτευμα από τη Δημοκρατία δεν υπάρχει. Ακόμα κι αν δεν είχαν εμφανιστεί  τα υπόλοιπα.

 

 

3. Βενιζέλος: Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την ιδιοκτησία και την ευθύνη της σκευωρίας Novartis

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή

Ο ορισμός  του δοκησίσοφου και του παρλαπίπα αυτός  ο Ευάγγελος. Χρόνια τώρα…εξελίσσεται  σε εξπέρ του είδους.  Στη συνομοταξία ,μεταξύ άλλων, ανήκει και ο πολύς Βύρων Πολύδωρας, όπως έχουμε παλότερα γράψει.
Στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί ο συνταγματολόγος  γλωσσικά και να εντυπωσιάσει το πόπολο, κάνει απίστευτα μορφολογικά λάθη, πέρααπό σημασιολογικά. (Για να μην πούμε για τις κοτσάνες ,που αμολάει κάθε τόσο).  Εδώ η σκευωρία απέκτησε και …ιδοκτήτη.
Θου, Κύριε,  στο στόμα του  επίσης  τρόφιμου της   αμαρτωλής φαρμακοβιομηχανίας ,φυλακή,  ή κανένα  έρκος οδόντων. Γα να μην τον παίρνουν  στο ψιλό, δηλαδή,  όχι τίποτα άλλο,οι ταπεινοί τη γλώσση.