ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ NATURA ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Εύβοια: Αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ -Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια

 

 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής -

Δεν είναι ώρα,ούτε η τωρινή ούτε η αυριανή για εκμετάλλευση,κυρίως κομματική.Άλλωστε,εμείς ούτε είχαμε ούτε έχουμε κόμμα κι έτσι δεν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε,ως οπαδοί και μάλιστα μικροπρεπείς που τέτοιες τραγικές ώρες ασελγούμε  σε “όσια και ιερά”. Το ιστορικό μας καθήκον κάνουμε και την κριτική,που μας επιβάλλεται από την ιδιότητά μας αυτή.
Θα αναφέρουμε απλώς,ό,τι  είδαν  τα μάτια μας και άκουσαν τα αυτιά μας από το πρωί και ώρες μετά που παρακολουθούσαμε σχεδόν μέσα στην καρδιά της φωτιάς τί παίχτηκε στο δάσος ΝATURA και στα χωριά Μακρυμάλλη,Κοντοδεσπότι και Σταυρός.  ΄Εχουμε λοιπόν και λέμε.
Θα ήταν οκτώ η ώρα που περάσαμε το Κοντοδεσπότι κι ενώ, όπως μάθαμε στα Ψαχνά,  η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 3 το πρωί, επαναλαμβάνουμε  πέντε (5)  ώρες μετά κι ενώ δεν μπορούσες να κάνεις βήμα  από το ντουμάνι του καπνού  ,ΟΥΔΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ  να μην προχωρήσουμε  προς τα χωριά. Κι αυτό γιατί ΚΑΝΕΙΣ υπεύθυνος δεν υπήρχε εκεί γύρω,έξω από έναν αστυνομικό που κοίταζε.. γύρω χαζεμένος και  κάποιους  χωρικούς που … κάπνιζαν ασταμάτητα  και σχολίαζαν σαν να έβλεπαν ταινία  στο καφενείο.
Λίο πιο πάνω, μια ομάδα 3-4 ατόμων από το  Κοντοδεσπότι,που συναντήσαμε μας είπαν πως  ελάχιστοι πυροσβέστες είχαν φτάσει πολύ αργότερα από την ώρα που έγινε το πρώτο τηλεφώνημα και πως   ως τις 6  πρωί η φωτιά είχε μείνει σχεδόν ανεμπόδιστη να κάνει το μέγα κακό.
Μετά τις εννιά είδαμε κι εμείς τα πρώτα  2-3 αεροπλάνα να πετάνε πάνω μας και  λίγο αργότερα   από  2 “κλούβες” να κατεβαίνουν καμιά πενηνταριά πυροσβέστες.  Γενικά,όλα κινιόντουσαν σε αργούς, ως ανύπαρκτους ρυθμούς και είμαστε σίγουροι,αν και δε μετρήσαμε πως ως τις 12 το μεσημέρι ,πάνω από 100 πυροσβέστες δεν υπήρχαν να δώσουν μάχη  με  φωτιά. Τα αεροπλάνα μόνο συμμετείχαν ενεργά στην κατάσβεση ,αν και εκείνα δε θα πρέπει να ήταν περισσότερα από 5.  Τα πραγματικά νούμερα θα μας τα πει η πυροσβεστική κι ελπίζουμε να μην είναι υπερβολικά,γιατί ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε  πως  ήταν τέτοια και τόση η  καθυστέρηση, η έλλειψη συντονισμού,  η οκνηρία,η έλλειψη μέσων και ανθρώπινης δύναμης ΚΑΙ σε αυτή την πυρκαγιά, που σχεδόν… παρακαλούσε η φωτιά να τη σβήσουν,τόσο αργά προχωρούσε, και  δεν υπήρχε  ούτε στοιχειώδης δύναμη  να ποσφέρει ουσιαστικό έργο.
Είμαστε σίγουροι πως θα βγουν σε λίγο,αν δε βγήκαν,  οι ασεβείς  της κυβέρνησης και τα ανίερα παπαγαλάκια της  να  πουν πως η πολιτεία  έπραξε ό,τι ήταν  δυνατόν να κάνει.ΨΕΥΔΟΣ ΑΣΥΣΤΟΛΟ. Δεν έκανε τιποτα και όσα και ό,τι επικαλεστεί θα είναι δημαγωγία,υποκρισία,παλιανθρωπιά. Οι κάτοικοι,όπως κι εμείς, είδαμε,παρακολουθήσαμε,ξέρουμε.Δυο λέξεις μόνο. ΝΤΡΟΠΗ σας.,ρε!
Λίγα χρόνια πριν  πριν, κοντά στην ίδια  περιοχή που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά σήμερα΄,είχαμε επίσης  γίνει μάρτυρες μιας άλλης μεγάλης τότε πυρκαγιάς στο χωριό Μακρυκάπα. Γράφαμε τότε:
Η επόμενη ημέρα στη Χίο: Πάνω από 35.000 μαστιχόδεντρα έγιναν στάχτη
Κατακαημένο νησί! Δε φτάνει η οικονομική κρίση, η ανέχεια του κόσμου, τώρα καταστράφηκε και η μοναδική πηγή πλούτου των κατοίκων. Ζουν από τη μαστίχα στη Χίο, ως γνωστό.
Αλλά, τί κάνουν οι κάτοικοι για να προστατέψουν το βιος τους και τη φύση; Κάθε καλοκαίρι έχουμε τα ίδια και τα ίδια στο νησί. Αφού το γνωρίζουν, γιατί από μόνοι   τους δε συγκροτούν “ομάδες-αποσπάσματα” να φυλάνε τις επικίνδυνες να εκδηλωθεί πυρκαγιά περιοχές; ΄Ολα από το κράτος, δε γίνεται να τα περιμένουν.΄Εχω δυο περιπτώσεις ανάλογες  να μνημονεύσω.
 Το περασμένο καλοκαίρι, κάηκε το πευκοδάσος στη Μακρυκάπα Εύβοιας .΄Ενα όμορφο, μεγάλο  δάσος, που έδινε εκτός από οξυγόνο και ομορφιά, ρετσίνι μπόλικο και ξυλεία για εκμετάλλευση στους κατοίκους. ΄Οταν ξέσπασε η φωτιά, πήγα επιτόπου να δω  αν μπορούσα να βοηθήσω. Ο κόσμος ούτε είχε πάρει ακόμα είδηση τί γινόταν. Μόλις άρχισε να πνίγεται το χωριό από τον καπνό, πετάχτηκαν όλοι έξω.
Αλλά, αντί να πάρουν τον ανήφορο να παλέψουν με τη φωτιά, περίμεναν να έρθει η…πυροσβεστική.  Μετά από  2 ώρες, όταν πια η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι άνθρωποι απλώς την κοίταζαν να εξαπλώνεται, ήρθε ένα γελοίο ψηλό, κόκινο όχημα,το οποίο δεν κινήθηκε για ώρα,  επειδή, λέει  δεν έβρισκε το πλήρωμα…βάνα να γεμίσει το ντεπόζιτο!
΄Ετσι κάηκε το δάσος στη Μακρυκάπα. Από την αδράνεια των κατοίκων και την ανευθυνότητα της πυροσβεστικής. Το άλλο τώρα περιστατικό.
Θυμάμαι παιδί. ΄Ενα πρωί, καλοκαίρι σαν τώρα, έπιασε φωτιά  η Ρουνίτσα, ένας λόφος στο Κουφόπουλο της Ανδρίτσαινας. ΄Ηταν  Κυριακή και οι περισσότεροι  βρίσκονταν στην εκκλησία.
Μόλις ξέσπασε η φωτιά και ειδοποιήθηκε  ο παπάς, σταμάτησε τη λειτουργία! ΄Ολος ο κόσμος πετάχτηκε έξω στο προαύλιο. Και να χτυπάει   τις καμπάνες δαιμονισμένα ο μπαρμπα Πολυχρόνης ο Κωλαράς, επί ώρα, για να μαζευτούν στην εκκλησιά και όσοι έλειπαν. Πανζουρλισμός.
Ο κόσμος να τρέχουν σαν τρελοί.  Και όλοι, μα όλοι, άλλος με κλάρες από δέντρα, άλλοι με λάτες (τενεκέδες) γεμάτες νερό από την κάτω Βρύση, ορμήσανε στη ράχη και πριν προφτάσει η φωτιά να βγει πάνω στις Μπουρνελιές του Μάλλιου  και στο Κοτσιλώνι, την είχανε σβήσει.
Τεμπέληδες και ανεπρόκοποι  οι ΄Ελληνες σήμερα. Τα περιμένουν όλα από τον…πατερούλη-κράτος. Συντάξεις, μισθούς, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις. Ακόμα και να περνάει θέλουν  έξω από την πόρτα του καθενός  το εκχιονιστικό,γιατί οι ίδιοι  δεν έχουν ούτε φτιάρια ούτε ανάκαρο να ξεχιονίσουν.
Μη λέμε   περισσότερα και ανεβαίνει η πίεση.

2. «Έπεσε» η ιστοσελίδα της ΧΑ
Χρυσή Αυγή: Κούνησαν μαντήλι σε γραφεία, στελέχη και ιστοσελίδα | tovima.gr
Μπορεί στο μήνυμά του λίγο μετά από τις εκλογές και την αποτυχία του κόμματός του να μπει στη Βουλή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος να υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι το τέλος για την Χρυσή Αυγή, οι οιωνοί όμως που ακολούθησαν είναι πολύ πιο ενθαρρυντικοί.
Μετά τις αψιμαχίες μεταξύ πρώην κορυφαίων στελεχών, ήρθε και το ‘κατέβασμα’ της επίσημης ιστοσελίδας του κόμματος, που για πολλούς δείχνει ένα ακόμα βήμα προς την παρακμή. Δεδομένου ότι εκκρεμεί και το αποτέλεσμα της πολύκροτης δίκης που την αφορά, είναι πιθανό αυτό να σημάνει και το οριστικό τέλος της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος…\
*******
Η Ιστοσελίδα έπεσε,αλλά τα τέρατα παραμένουν ατιμώρητα. 60 ρατσιστικές δολοφονίες και πάνω από 3.500 επιθέσεις σε πρόσφυγες,μετανάστες,αλλά και ημεδαπούς αντιφρονούντες.
Η ελληνική δικαιοσύνη,πιστή στις αρχές της να τιμωρεί αθώους και να αθωώνει ενόχους,δεν είναι σε θέση να δικάσει (δε θέλει) αυτά τα εγκλήματα.Άλλωστε, είναι η ίδια αυτή δικαιοσύνη που αναγνώρισε ως πολιτικό κόμμα το Ναζισμό στην Ελλάδα και έστειλε τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή.
Η ιστορία έχει δικάσει και καταδικάσει εκπροσώπους της δικαιοσύνης,όπως την αλήστου μνήμης π.εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που αναγνώρισε  το επαίσχυντο καταστατικό της εγκληματικής οργάνωσης και έκανε νόμιμο κόμμα τους νοσταλγούς των Ολοκαυτωμάτων και των φούρνων.
Τι αίσχος!