ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΣΕΙΥΜΑΤΑ

Ρωσία: Έθεσε βέτο στη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία

 

 
 
Ρωσία: Έθεσε βέτο στη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία
 

 

Βέτο στην προσπάθεια ίδρυσης ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πτώση του Boeing 777 στην Ανατολική Ουκρανία, άσκησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας, σχετικά με την πρόταση δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου για τους υπεύθυνους της αεροπορικής τραγωδίας, 11 χώρες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, τρεις απείχαν, ενώ η Ρωσία καταψήφισε.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες, καταρρίφθηκε και συνετρίβη σε ουκρανικό έδαφος, τον Ιούλιο του 2014.

Από τα χειρότερα εγκλήματα του  αιώνα μας  είναι η κατάρριψη του  Μπόινγκ 777 στην Ανατολική Ουκρανία από τους μεθύστακες, εθνικιστές …επαναστάτες του δικτάτορα Πούτιν. 300 αθώοι άνθρωποι, μεταξύ τους πολλά παιδιά, επιστήμονες από όλες τις χώρες ,κυρίως ερευνητές του ιού του AIDS , δολοφόνησε ο παράφρων και άνανδρος  Πούτιν.

Και φυσικά αρνείται τώρα να συμπράξει στη σύσταση  διεθνούς ποινικού  δικαστηρίου, για να διερευνήσει τις συνθήκες κατάρριψης του αεροπλάνου και να τιμωρήσει σκληρά τους ενόχους. Μια  επί πλέον απόδειξη της ενοχής της ρώσικης πλευράς. 

Ο Πούτιν θα συλληφθεί μια μέρα και θα συρθεί στην αίθουσα  του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου  για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Φυσικά, θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο εδώλιο και οι φυσικοί αυτουργοί, εκείνοι οι πανάθλιοι  Ρώσοι αλκοολικοί , οι αδίστακτοι και άνανδροι φονιάδες, που δολοφόνησαν  αθώους. 

Θα αποδοθεί δικαιοσύνη αργά ή γρήγορα και γι΄αυτό το μεγάλο έγκλημα. .Μένει να γκρεμιστεί  από την εξουσία ο μαφιόζος, που παριστάνει στη Ρωσία τον πρόεδρο. 

____________________________________________________________________

1. «ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ»
Λαφαζάνης: Το κατεστημένο μέσω Βαρουφάκη ποινικοποιεί το plan b
Λαφαζάνης: Το κατεστημένο μέσω Βαρουφάκη ποινικοποιεί το plan b
 

Δεν θέλησε να πάρει θέση για την συνέντευξη Τσίπρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ για το plan b τόνισε ότι μέσω Βαρουφάκη το καταστημένο βρήκε ευκαιρία να το ποινικοποιήσει.

«Δεν έχω ακούσει την συνέντευξη του κ. Τσίπρα είχα άλλη δουλειά και επομένως δεν θέλω να προβώ σε κανέναν σχολιασμό χωρίς να έχω πλήρη γνώση του περιεχομένου της συνέντευξης. Επομένως να μιλήσουμε ίσως για το δημοψήφισμα αλλά ανεξάρτητα από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα την οποία δεν την έχω ακούσει και δεν μπορώ να πω κάτι επομένως το οποίο να είναι τεκμηριωμένο επ’ αυτής. Το πρωί είχα άλλη δουλειά, αποσπασματικά άκουσα κάποια πράγματα, και μου είπανε, αλλά θέλω να την ακούσω ολόκληρη για να έχω μια πλήρη εικόνα και επομένως να την σχολιάσω με τον πιο υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”,  όταν κλήθηκε να σχολιάσει την σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς  αν πιστεύει ότι δεν ερμηνεύτηκε σωστά από την κυβέρνηση το Όχι του δημοψηφίσματος απάντησε:  Βεβαίως, το Όχι του δημοψηφίσματος ήταν ένα περήφανο, ένα στεντόρειο Όχι κατά ενός μνημονίου. Κατά της λιτότητας και της λεηλασίας της οικονομίας και του ελληνικού λάου. Αυτό το Όχι το οποίο διατράνωσε ο ελληνικός λαός κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, αυτό το Όχι λοιπόν μεταφράστηκε στη συνέχεια σε μια συνθηκολόγηση από την μεριά της κυβέρνησης, σε μια υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στην πραγματικότητα ενός τρίτου μνημονίου. Αυτό το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο, ασύμβατο με τη λαϊκή εντολή η οποία ήταν σαφέστατη όπως ήταν σαφέστατη και το Γενάρη και ήταν μια αντιμνημονιακή λαϊκή εντολή. Να προχωρήσει η χώρα μας σε μια νέα προοδευτική πορεία χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς κηδεμονίες και χωρίς κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «ασφαλώς και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια θέση η οποία έλεγε με σαφήνεια ότι η επιλογή είναι το ευρώ αλλά δεν δεχόμαστε την άποψη της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ. Δηλαδή δεν δεχόμαστε μια άποψη που λέει πάνω από όλα το ευρώ και ας καταστραφεί η χώρα, ας λεηλατηθεί ο τόπος ας εξουθενωθεί ο ελληνικός λαός. Αυτή η άποψη είναι καταστροφική για τη χώρα, δεν την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως είχαμε τη άποψη εφόσον είναι αναγκαίο και αν κρινόταν επιβεβλημένο προκειμένου να αποφευχθεί μια μνημονιακή καταστροφή της χώρας, ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο οδηγεί τον τόπο σε πλήρες αδιέξοδο προκειμένου να αποφευχθεί αυτό –λέω αν κρινόταν επιβεβλημένο –και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια πολύ θεμιτή λύση, εναλλακτική λύση».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υπογράμμισε ότι «εγώ δεν ξέρω κανένα σχέδιο Βαρουφάκη, δεν είχα υπόψη μου ποτέ κανένα σχέδιο Βαρουφάκη για το οτιδήποτε.  Βεβαίως αυτό που γνώριζα ήταν η διαπραγμάτευση η οποία γινόταν αυτούς τους έξι μήνες, διαπραγμάτευση για την συμφωνία η οποία ήταν εντελώς ατυχής. Ήταν μια διαπραγμάτευση γεμάτη κωλυσιεργίες, γεμάτη αντιφάσεις, παλινωδίες πράγματα τα οποία είχα επισημάνει σε όλη αυτή την εξάμηνη περίοδο.

Απαντώντας για το αν θεωρεί πως η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο κ. Βαρουφάκης ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι:  «βεβαίως σε γενικές γραμμές  νομίζω ότι ήταν  σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε πράγματα τα οποία ήταν εντελώς έξω από τα πλαίσια τα οποία είχε συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό και την διαπραγματευτική ομάδα.

Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι θεωρώ απαράδεκτο το μνημονιακό κατεστημένο να βρίσκει αφορμή τον Βαρουφάκη προκειμένου να ποινικοποιήσει το plan B . Το θεωρώ απαράδεκτό αυτό γιατί εκεί πάμε από ότι βλέπω, να ποινικοποιηθεί κάθε σκέψη και κάθε σχέδιο εναλλακτικό για έξοδο από την ευρωζώνη.

Το θεωρώ ότι είναι ρατσιστικό, είναι μια καινούργια προσπάθεια λιντσαρίσματος όσων πρεσβεύουν μια διαφορετική άποψη. Είναι μια προσπάθεια ποινικοποίησης απόψεων και δια του ποινικού νόμου να οριοθετηθεί η πολιτική ζωή και η δημόσια συζήτηση εντός ορισμένων πλαισίων. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, είναι εκτροπή και εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις». 

Αναφερόμενος, στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «βεβαίως είναι κρίσιμή η συνεδρίαση και δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η ΚΕ και σε ποια κατεύθυνση θα πάμε. Αυτό που θέλω να πω  είναι ότι το κόμμα μας είναι δεσμευμένο με το πρόγραμμά του, είναι δεσμευμένο με δύο λαϊκές εντολές  να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να καταργήσει τα μνημόνια και φυσικά δεν χωράει συζήτηση, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση.

Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω πρέπει να κινηθεί  ολόκληρο το κόμμα. Αυτή την κατεύθυνση καταστατικά και δημοκρατικά οφείλουμε να υπηρετήσουμε και αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηρίξουν όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος είτε ΚΕ είναι αυτή είτε διαρκές συνέδριο. Αυτή είναι η καταστατική μας δημοκρατική μας δέσμευση τόσο απέναντι στις αρχές που έχουμε συνομολογήσει όσο και απέναντι στον λαό ενώπιων του οποίου εμφανιστήκαμε με ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα  και βεβαίως απέναντι σε μια δέσμευση που έχουμε στο 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε ένα μεγάλο Όχι στα μνημόνια».  

Παράλληλα, σε ερώτηση που του έγινε για το ποιοι θα είναι οι δικοί του χειρισμοί στην περίπτωση που φτάσουν τα πράγματα στα άκρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι «αυτό που είναι σαφές είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάει σε συμφωνία για νέο μνημόνιο. Αυτή η συμφωνία και το νέο μνημόνιο θα είναι άκρως βλαπτική για τον τόπο. Μπορεί να δώσει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό την χαριστική βολή με την έννοια ότι θα μας βάλει σε μια πορεία ύφεσης για πάρα πολλά χρόνια κινδυνεύοντας να υποθηκεύσει ταυτόχρονα τη χώρα. Επομένως δεν έχουμε δικαίωμα να ακολουθήσουμε μια τέτοια πορεία, έγκαιρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και στην βάση των δεσμεύσεών της να προσχωρήσει σε μια εναλλακτική λύση και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά και τα πρώτα μηνύματα και τα πρώτα σημάδια τους είναι πάρα πολύ αρνητικά. Ακούω ότι έχουμε εμπλακεί ήδη με την Τρόικα, η Τρόικα έχει γίνει πλέον “Τερατόϊκα”. Έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις που από ότι μαθαίνω έχουν πάρει πολύ κακή τροπή, ζητάνε πάρα πολλά πράγματα και απαράδεκτα πράγματα. Δεν βγαίνουν αυτές  οι διαπραγματεύσεις».

Τέλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απάντησε τι θα έκανε στην περίπτωση που υπήρχε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχω πει επανειλημμένα ότι εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να εφαρμόσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα με το οποίο αναδειχθήκαμε σε κυβέρνηση. Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να συνομολογεί μνημόνια και πολύ περισσότερο να εφαρμόζει μνημόνια ακόμα χειρότερα να δεσμεύεται μακροπρόθεσμα με πρόγραμμα τριετίας σε ένα μνημονιακό δρόμο.  Τα μνημόνια θα μας βρουν αντίθετους, οι μνημονικοί εφαρμοστικοί νόμοι θα μας βρουν αντίθετους εμείς δεν θεωρούμε ότι ο τόπος έχει καμία προοπτική με ένα νέο μνημόνιο».   

“΄Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε” ο  σφογγοκωλάριος του δικτάτορα Πούτιν. Αντί να μας εξηγήσει (αλλά και τί να μας πει δηλαδή;),γιατί κρύφτηκε με τα τσιράκια του  στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας,  για να σχεδιάσουν το πραξικόπημα της “δραχμής”, την εκτροπή του πολιτεύματος και την εξώθηση σε εμφύλιο ενός ολόκληρου λαού, το παίζει άνετος και αθώος.

Και μάλιστα επιτίθεται (τάχα μου από ιδεολογική φόρτιση και το… δίκιο που τον πνίγει) κατά πάντων και πασών.   Κατά εκείνων, δηλαδή που επέλεξαν να   συμμορφωθούν  με τη νομιμότητα, που σέβονται το πολίτευμα  και  αρνούνται να παίξουν τα πραξικοπηματικά  παιχνίδια  της πλατφόρμας με τα…καρούλια.

 Ας αφήσει για λίγο, ο…λαοπρόβλητος ηγέτης ( ο υπηρέτης του Τσάρου στην πραγματικότητα)    τον πόνο, τάχα  για τις λαϊκές μάζες  (τον κυνήγησαν στις πυρκαγιές του Υμηττού!) και ας απολογηθεί γι΄αυτό το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας που διέπραξε. Αυτό καίει σήμερα. Τα άλλα που λέει είναι αντιπερισπασμός.

Το γεγονός πως αυτές τις δύσκολς  και κρίσιμες ώρες όχι μόνο υπνώττει η δικαιοσύνη, αλλά είναι και εξαρτημένη στα ανώτατα κλιμάκια  και φανερά  κομματικοποιημένη, δε σημαίνει πως θα είναι εσαεί έτσι .Θα έρθει η ημέρα που θα συσταθεί το ειδικό δικαστήριο. Δε γλιτώνουν οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων τη φυλακή. Κι αν τη γλιτώσουν στην Ελλάδα για ένα διάστημα, είναι ηθικοί αυτουργοί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη συνεργασία και το αγκάλιασμα του Ρώσου δικτάτορα. Ευρώπη και Αμερική δε λησμονούν και δε συγχωρούν.

Ας παραληρεί τώρα ο υπόδικος. Η πρώτη του τιμωρία θα είναι η γερή κλωτσιά που θα εισπράξει  σύντομα κι αυτός και οι… επαναστάτες (του γλυκού νερού)  σύντροφοί του ,για να καταποντιστούν μαζί με τη  σάπια εδώ και πολύ καιρό  “πλατφόρμα” τους, στα θολά  νερά  του ποταμιού που ψαρεύουν αφελείς και τυφλούς.

_______________________________________________________

2. Αλαφούζος, η Λάτση και η τηλεοπτική άδεια

 
Πριν από δύο βδομάδες τα «Παραπολιτικά» είχαν αποκαλύψει μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Μαριάννα Λάτση, εμφανίζονταν να συνομιλεί με το αφεντικό του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο, διερευνώντας το ενδεχόμενο της κοινής επιχειρηματικής πορείας στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη πληροφορία είχε προκαλέσει έκπληξη, αλλά και πολλά ερωτηματικά στους παροικούντες την επιχειρηματική Ιερουσαλήμ. Κι όμως το σενάριο που αποκαλύψαμε παίζει και μάλιστα πολύ δυνατά.

Για τη συμμαχία του Γιαννάκη του Αλαφούζου με την Λάτση, έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δείχνει να προβληματίζεται για την εξέλιξη, αφήνοντας ωστόσο τα πράγματα να κυλήσουν. Από κει και πέρα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εσχάτως εθεάθη στο κανάλι του Νέου Φαλήρου, η Μαριάννα Λάτση, προφανώς, έχοντας προσκληθεί για γεύμα από τον κ. Αλαφούζο. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί και η πληροφορία που θέλει το νέο «δίδυμο» να φιλοδοξεί, εκτός των άλλων, να στηθεί δυνατά στον χώρο των media απέναντι στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

 

Τί δουλειά έχει “η αλεπού στο παζάρι”  και οι Αλαφούζοι , οι Βαρδινογιάννηδες και οι Λάτσηδες στα τηλεποπτκά πεδία;  Πώς δεν έχουν. Και η μεν και οι δε έχουν!

Η …αλεπού πάει για να αρπάξει καμιά ξεκομμένη κόττα.  Και οι εφοπλιστές, απλά  βρίσκονται στο… φυσικό τους περιβάλλον. Η βιομηχανία παραπληροφόρησης σ΄αυτούς ανήκει.  Ειδικότητά τους να μαγειρεύουν και να ταϊζουν με “σκουπίδια” πεινασμένες μάζες που ηδύνονται  σε  “άρτον και  θεάματα” ,ειδικά όταν προσφέρονται σε  μεγάλες μερίδες.

Ο Πάνος Κόκκας, ο Χρήστος Λαμπράκης παλιότερα και στο πόδι του  δεύτερου σήμερα ο Σταύρος Ψυχάρης, η οικογένεια Μπόμπολα, ο Νίκος Χατζηνικοάλου, ο Γιώργος Τράγκας,  τα παραπάνω… καλόπαιδα οι εφοπλιστές, έλέγχουν εδώ και πολλά χρόνια ασφυτικά το χώρο της είδησης ,της ενημέρωσης, αλλά και της ψυχαγωγίας .΄Εχουν προξενήσειι τέτοια ζημιά στη χώρα με την παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση, την κατασκευή-χάλκευση της επικαιρότητας, τη στρατευμένη και εμπορική δημοσιογραφία που υπηρετούν, ώστε καμιά τιμωρία, όσο και σκληρή κι αν υποστούν ,δεν πρόκειται να ισοφαρίσει το έγκλημα,  να  προσφέρει  έστω   και στοιχειώδη  απόδοση  δικαιοσύνης.

΄Οσο για την “αμαρτωλή” οικογένεια Λάτση  να  διασώσουμε με την ευκαιρία κάποια άγνωστα και γνωστά   περιτατικά από την πολύχρονη πορεία της. Ιδρυτής της, ο  συμπατριώτης μου Γιάννης ή μπάρμπα Γιάννης Λάτσης, όπως τον αποκαλούσαν κάτω. ΄Εχει παίξει, όσο ζούσε,  ουκ ολίγα βρώμικα πολιτικά  παιχνίδια στη χώρα. Ο Γιάννης Λάτσης υπήρξε “βαμμένος” βασιλικός και κολλητός του τέως βασιλιά. Τον συντηρούσε μάλιστα  τον Κωνσταντίνο και την οικογένειά στο Λονδίνο μαζί με άλλους ΄Ελληνες εφοπλιστές. Αλλά και το παλάτι του Μπέρμιγχαμ επί πολλά χρόνια “τάιζε” τον ‘βασιλική οικογένεια.

Θυμάμαι το 1982 που υπηρούσα στο ελληνικό Κολλέγιο Λονδίνου και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος με τους φιλοβασιλικούς εφοπλιστές. ΄Ενα  απόγευμα,  σε ένα ελληνικό μπαράκι  κοντά  στη Αγία Σοφία, με καλό ρεπερτόριο  από μαγνητοφωνημένα ελληνάδικα,  ξαφνικά στο τραπέζι απέναντι από τον πάγκο που καθόμουνα, βλέπω το  Γιάννη Λάτση ,παρέα  με δυο τρεις άντρες να πίνουν τα κρασάκια  τους και να συζητούν   χειρονομώντας και βρίζοντας…μεσογειακά.

 Κάποια στιγμή, ένας   σηκώνεται, με πλησιάζει και “γεια σας, κ.Αδαμόπουλε”, χαιρετούρες, “είμαι ο μπαμπάς” της τάδε  “μαθήτριας  στο Κολλέγιο”. Δεν τον είχα ξανασυντήσει,τον χαιρέτισα πρόσχαρα και ετοιμάστηκα να του πω δυο λόγια για τις επιδόσεις της κόρης του στο σχολείο. Δεν πρόφτασα, μου λέει “έλα να σε συστήσω  και στον Μπαρμπα Γιάννη   το Λάτση, είσαστε και συντοπίτες”. Μούδιασα. Το μόνο που δεν ήθελα εκείνη την ώρα που χαλάρωνα ήταν να ακούσω… μπινελίκα (ήταν αθυρόστομος λέγανε) από τον εφοπλιστή.

Από ευγένεια, όμως  πήγα. “Κάτσε, ρε  κοντοπατριώτη κάτω”,μου λέει  μόλις πλησίασα, και  μου κάνει  μια χειραψία που κόντεψε να μου σπάσει τα δάκτυλα.  “Τι φτιάνουτε ρε, κατσικονούρηδες Αντριτσάνοι κει πάνου;”,συνέχισε  με  άπταιστο πελοποννησιακό ιδιωματισμό. Για κάμποση ώρα έλεγε τέτοια  , ιστορίες διάφορες από πολύ παλιά, για τους αγωγιάτες από τα δικά μας, τα πάνω χωριά , που κατεβαίνανε Κρέσταινα- Πύργο, για να κουβαλήσουνε στην Ανδρίτσαινα  αλάτι και χέλι από την Αγουλινίτσα.  Φοβερά επικοινωνιακός άνθρωπος, πληθωρικός, αλλά και … βαρκάρης από το Κατάκολο. Δεν είχε αυτός ο πονηρός τύπος  πεθάνει μέσα του, το διαπίστωνες με την πρώτη.

Να μη σας τα πολυλογώ , κουβέντα δεν είπε για το Κολλέγιο και το βασιλιά.  Θυμήθηκε μόνο να μου κάνει… πατρική  παρατήρηση, που δεν πήγα να πάρω την υποτροφία. ΄Εδινε στους φοιτητές  από το νομό Ηλείας  κάτι καλά λεφτά, για σπουδές.  Και αργότερα, μέσω του ιδρύματος Λάτση, έδειχνε ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη  πατρίδα του. Εγώ δεν πήγα  να πάρω τα λεφτά, όσο ήμουνα φοιτητής.  Αριστερός και από το Γιάννη Λάτση λεφτά, δεν πήγαινε.

“Δεν πειράζει”, μου πετάει, “εγώ να βοηθήσω τα παιδιά του τόπου θέλω, ψυχικό για τη συχωρεμένη τη μανούλα και τον πατέρα μου,που ήταν άνθρωποι του μόχθου” . ΄Ελεγε, έλεγε τέτοια ,είχα ανοίξει το στόμα σαν χάνος  και τον χάζευα, κόντεψα να πιστέψω στο τέλος πως ο Γιάννης Λάτσης δεν ήταν ο κολλητός του βασιλιά,ο άνθρωποος που κινούσε όλα τα νήματα (φυσικά και στο Κολλέγιο), αλλά κανένας  καλός και ψυχοπονιάρης ευεργέτης, που ό,τι έκανε ήταν μνημόσυνο στους πεθαμένους του !

“Να έρθεις στο γραφείο μια μέρα” μου κάνει κάποια στιγμή. “Να συζητήσουμε μια ιδέα που μου έχει κολλήσει εδώ και χρόνια για την Ολυμπία. Αν πιάσει, θα κάνουμε την ιερή γη κέντρο του κόσμου.΄ Ελα, θα είναι στα ιστορικά σου ενδιαφέροντα”, ήταν η τελευταία του κουβέντα ,που με χαιρέτησε πάλι θερμά και φύγανε.

Κρίμα που ποτέ δεν πήγα και δεν έμαθα την ιδέα του μπάρμπα Γιάννη. Το πιθανότερο να μην είχε καμιά ιδέα. Ο βασιλιάς, τα απολυτήρια, τα διαβατήρια της οικογένειας, ήταν η “ταμπακιέρα”.΄Επαιζε καλά ο πάμπλουτος …βαρκάρης από το Κατάκολο το παιχνίδι του . Ας το έπαιζε. Ο πόλεμος, όμως,  συνεχιζόταν  εναντίον του βασιλικοεφοπλιτικού κύκλου του Λονδίνου.

Η Μαριάννα   χρημάτισε καλή φίλη του Ανδρέα Παπανδρέου (αργότερα και της Μιμής)  και μάλιστα ο άντρα της, ο μακαρίτης ηθοποιός  Νίκος Κούρκουλος,  ευτύχησε να γίνει και διευθυντής του Εθνικού θεάτρου (ελέω Μιμής). Γιατί το αναφέρω αυτό; Για να θυμίσω κάτι, που είχε  γραφεί  παλιότερα κι στις ελληνικές εφημερίδες.

Την εποχή εκείνη στο ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου είχα μαθήτριά μου την Αλεξία, την κόρη του τέως βασιλιά.  Λίγα χρόνια μετά, άνθρωπος μέσα απο το περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου, που …”ανέκρουσε πρύμναν”, διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους πως  η Μαριάννα Λάτση φιλοξενούσε στην Εκάλη την Αλεξία και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν από τους συχνούς επισκέπτες της βίλας την εποχή εκείνη. Και σε μας στο Λονδίνο μας παράγγελνε  ο… εξ απορρήτων του Πέτρος Μώραλης να συνεχίζουμε τον αγώνα εναντίον του βασιλιά και των εφοπλιστών!  Αδίστακτοι  οι πολιτικοί. Ειδικά ο Ανδρέας. 

Σήμερα, λοιπόν, η Μαριάννα ακολουθώντας  τα αχνάρια (επιχειρηματικά και… βασιλικά) του παμπόνηρου πατέρα της, θα δοκιμάσει την τύχη της και στο τηλεοπτικό πεδίο. Καλή επιτυχία και καλή μπάζα.

Βέβαια, όσο εκείνη και οι λοιποί βιομήχανοι της ενημέρωσης ριζώνουν στα ΜΜΕ και  τα κονομάνε γερά, εμείς εώ θα συνεχίζουμε να “λακτίζομε προς κέντρα”. Αλλά, ας είναι. Δεν το βάζουμε κάτω. “Γολιάθ και Δαυίδ” είναι στους αιώνες  σε αναμέτρηση.  Και  καμιά φορά (σπάνια) επαναλαμβάνεται η… έκπληξη. Πού ξέρεις;

 

 

 

2.