ΠΕΘΑΝΕ Ο ΖΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ. (ΟΥΤΕ ΩΣ ΖΩΝ, ΟΥΤΕ ΩΣ ΘΑΝΩΝ ΔΕΔΙΚΑΙΩΤΑΙ).

“Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου.

Ζάχος Χατζηφωτίου

Έλληνας κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής, ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν μια μοναδική προσωπικότητα της αθηναϊκής κοινωνίας, γοητευτικός, γλεντζές, λάτρης του γυναικείου φύλου.

Έζησα όπως ήθελα, έλεγε ο Ζάχος Χατζηφωτίου
«Έζησα όπως ήθελα, θυελλωδώς καλά», έλεγε με αυταρέσκεια.

Γεννήθηκε στην Πλάκα, σε ένα σπίτι με θεόρατη βεράντα που αγαπούσε και σοφέρ, τον Θανάση, που πήγαινε την οικογένεια στις βεγγέρες της εποχής. Κυριακές πρωί πάντα στη Μητρόπολη, όπως έλεγε όταν έκανε αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, μετά όλη η οικογένεια για γλυκό στο Σύνταγμα και τα καλοκαίρια στο εξοχικό στην Κηφισιά”.

***

Ευ-υπόληπτος… Κύριος!  Ειδικά, ως κοντυλοφόρος κι αυτός, και μάλιστα  του χειρίστου είδους στο πολυαμαρτωλό  συνάφι.

Χρόνια αποπατούσε  ως ΄Ιακχος και  τυφλοπόντικας με   διάφορες μουτσούνες   σε πολλά όμοια λαγούμια.    Αλλά και   ως… λαμπερή  παρουσία στα σαλόνια του αθηναϊκού υπόκοσμου , λάμπρυνε και ξέπλενε τους εξώλης και προώλης συνδαιτημόνες του.

“Να ζούμε να τον θυμόμαστε”  επίσης και  ως  αισχρό και αμετανόητο   Δεξιό.  Στα Δεκεμβριανά, μια  “ταξιαρχία” υπό τις διαταγές του , σφυροκόπησε   άντρες  του ΕΑΜ,  που είχαν  καταφύγει  για να σωθούν απο το μακελειό της Δεξιάς και των συμμάχων της  ,κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού.  (΄Οχι, που δε θα συμμετείχε  ο Ζάχος και σ  αυτό το έγκλημα!).