ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!
2. ΟΣΟ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ, ΤΟΣΟ ΤΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΘΑ ΩΡΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΙΚΟΛΟΓΟΥΝ.
3. ΛΕΣΒΟΣ. “ΧΑΣΤΟΥΚΙ” ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΄Η ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ;
4. ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ.  ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ… “ΚΟΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ”.
1.α. Πάνω από 23 εκατομμύρια οι τουρίστες στην Ελλάδα το 2015
β.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.Σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα μέσα στο 2015

Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

23  και βάλε εκατομμύρια τουρίστες μπορούν οι νησιώτες μας να υποδεχτούν και να τους περιποιηθούν σαν βασιλιάδες σε 3 μήνες μέσα,   έτσι και πέφτουνε καλά τα “φράγκα”. Οπότε περάσανε κι αυτοί καλά και τούτοι καλύτερα.  Οι μεν τουρίστες φεύγουν για τα βόρεια ευχαριστημένοι και υπόσχονται πως θα ξανάρθουν , οι δε συμπατριώτες μας στα τουριστικά νησιά  σε τρεις μήνες μέσα, βγάζουν όσα οι υπόλοιποι ΄Ελληνες δεν τα βγάζουν σε  τρία ολόκληρα χρόνια.

900 τόσες χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες με τα μωρά στα χέρια, όμως, που εγκατέλειψαν τη φρίκη του πολέμου, όχι μόνο δεν μπορούν να τους καλοδεχτούν  στα νησιά τους, αλλά τους πετροβολάνε κιόλας, γιατί τους χαλάνε το τουριστικό τους  image. Και ναι, μεν, τους λυπούνται στις δακρύβρεκτες αναρτήσεις τους, αλλά… ας πάνε αλλού. Και πάντως όχι στη Λέσβο,στη Χίο στα άλλα νησιά που τους εγκαταλείπουν οι διακινητές. Δεν είναι εικόνα αυτή με τα σωσίβια σωρό στοιβαγμένα στις παραλίες ενός τουριστικού νησιού. Τί να λέμε τώρα.

Να γιατί σου λέω. Μην τους υπολογίζεις ως ανθρώπους. ΄Οποιος στέκεται σε δυο πόδια, δε γίνεται αυτόματα και για τούτο ΄Ανθρωπος! Υπάνθρωπος είναι.  Σ΄αυτό το στάδιο εξέλιξης βρίσκεται σήμερα ο Μυτιληνιός. Μη διστάζετε να το ξεστομίσετε. Και προπαντός σηκώστε πόλεμο εναντίον του, ξεσκεπάστε   με κάθε τρόπο την απανθρωπιά, τη σκληρότητα, τον ατομικισμό και τη βουλιμία τους.

΄Οχι πως θα τους κάνουμε “τα μούτρα κρέας”. Δε χαμπαριάζουν αυτοί από τέτοια. Αλλά,εμείς ας το κάνουμε. Για τους  “Ελιάν”,που χάνουν τη ζωή τους στις αφιλόξενες ακτές του Αιγαίου,προτού ακόμα την αρχίσουν.

 

2.ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ
Αμφιλεγόμενο πείραμα: Διαγράφουν τη μνήμη για να καταπολεμήσουν τον εθισμό στα ναρκωτικά
Αμφιλεγόμενο πείραμα: Διαγράφουν τη μνήμη για να καταπολεμήσουν τον εθισμό στα ναρκωτικά [εικόνες]

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πραγματοποίησαν ένα αμφιλεγόμενο πείραμα, προσπαθώντας να διαγράψουν μνήμες από ποντίκια. Μελλοντικός τους στόχος είναι η καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά.

Μια μέθοδος που θυμίζει κάτι από την ταινία «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», όπου όσοι είχαν ερωτική απογοήτευση απευθύνονταν σε μια ιατρική ομάδα ώστε να διαγράψει την μνήμη του πρώην συντρόφου τους.

Η πιθανή, μελλοντική καταπολέμηση του εθισμού – Διαγράφοντας την μνήμη

Η καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά αποτελεί άθλο για τους ναρκομανείς. Οχι μόνο επειδή διατηρούν έναν σχεδόν ανυπέρβλητο πόθο για την εκάστοτε ουσία, αλλά διότι ολόκληρη η ζωή τους είναι γεμάτη από συνήθειες που τους ωθούν την χρήση. Συγκεκριμένα άτομα, μέρη, δραστηριότητες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει συνδεθεί στο μυαλό ενός ναρκομανή με την χρήση ναρκωτικών.

Ενώ λοιπόν υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης που μπορούν να βοηθήσουν έναν, ενδεχομένως μικρό, αριθμό των χρηστών, δεν υπάρχει τρόπος ώστε αυτοί να μπορέσουν να αποβάλουν συνολικά την συνήθεια. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ασχολήθηκαν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, έκαναν μια πολύ σημαντική πειραματική ανακάλυψη, η οποία όμως είναι σε ένα βαθμό… αμφιλεγόμενη.

Δουλεύοντας πάνω σε ποντίκια, οι επιστήμονες κατάφεραν να διαγράψουν από την μνήμη τους συγκεκριμένα σημεία που είχαν συνδεθεί στο μυαλό τους με την χρήση κοκαΐνης. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και άνοιξε τον δρόμο για μια καινούργια μέθοδο αντιμετώπισης του εθισμού στα ναρκωτικά, που όμως πατάει στα όρια της βιοηθικής.

Στο πείραμα τους, αφού έθισαν τα ποντίκια στην κοκαΐνη, οι ερευνητές εντόπισαν την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέει την επιθυμία για το ναρκωτικό, με την τοποθεσία όπου τους το προσέφεραν. Η εν λόγω περιοχή ονομάζεται «ιππόκαμπος» και έχει παρατηρηθεί ως η περιοχή που συνδέεται με την μνήμη και την χωρική πλοήγηση. Μάλιστα, τοποθετώντας μια ειδική χημική ουσία στον οργανισμό των ποντικιών, οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεχώρισαν τους 133 νευρώνες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της οπτογενετικής, δηλαδή ουσιαστικά «φωτίζοντας» με μεγάλη προσοχή τις 133 περιοχές, οι επιστήμονες απενεργοποίησαν την δράση τους, για να δουν πως πλέον τα ποντίκια δεν κατευθύνονταν στο σημείο που τους τοποθετούσαν την κοκαΐνη. Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν την μνήμη των τρωκτικών, βοηθώντας τα να… ξεχάσουν τα ναρκωτικά.

Είναι σωστό να «πειράζει» κανείς τον ανθρώπινο εγκέφαλο; – Ενα θέμα βιοηθικής

Αυτό δεν είναι το πρώτο πείραμα διαγραφής μνήμης που πραγματοποιείται. Η τροποποίηση των αναμνήσεων είναι μια μέθοδος που τελευταία εξετάζεται από τους επιστήμονες, αφήνοντας όμως πολλά ερωτηματικά. Είναι σωστό να διαγράφει κανείς τα βιώματα του, ή ακόμα και τις υποσυνείδητες συνήθειες του; Εστω πως είναι.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά μια τέτοιου είδους τακτική, από την στιγμή που έχουμε πολύ λίγες γνώσεις γύρω από την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Και τι θα συμβεί αν η οπτογενετική δεν πάει όπως περιμένουν οι επιστήμονες και απενεργοποιηθούν κάποιοι λάθος νευρώνες;

Ακόμα και να υποθέσουμε όμως πως όλοι αυτοί οι προβληματισμοί ξεπερνιούνται. Η καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά θα είναι μια θετική πλευρά του κλάδου της οπτογενετικής. Γνωρίζοντας όμως πως μπορεί κάποιος να επέμβει στον εγκέφαλο του, διαγράφοντας ο,τι επιθυμεί, δεν είναι πιθανόν η χρήση της οπτογενετικής επεκταθεί σε ακόμα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα;

Ακόμα φυσικά είναι πολύ νωρίς ώστε να βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα, αφού οι επιστήμονες βρίσκονται σε πρωτογενές πειραματικό επίπεδο. Οι πειραματισμοί τους όμως, πατώντας πάνω στα όρια της βιοηθικής, είναι ικανοί να προκαλέσουν ποικίλα σχόλια.
(Εικόνα από την γνωστή ταινία «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού)

΄Αρχισε τη μίρλα το παπαδαριό, τα πάσης φύσεως ιερατεία, συνεπικουρούμενα από τη βιομηχανία παραπληροφόρησης. “Στα όρια”, μας λένε “της βιοηθικής”,”αμφιλεγόμενο το πείραμα”, “είναι σωστό να παίζει κανείς με τον εγκέφαλο;” και άλλα τέτοια μουρλά και ανυπόστατα. Τάχα πως νοιάζονται.

Το μόνο που τους κόπτει, να μην ξεπεραστούν. ΄Εχουν φάει τόσες σφαλιάρες οι θρησκείες τους, που κατάντησαν πια κουρέλια. Και πώς να μ γίνουν!

Τροχοπέδησαν τον πολιτισμό επί αιώνες με τα θρησκευτικά τους συστήματα όλοι τούτοι οι ηθικολόγοι, οι  χωρίς ηθική και ήθος. Ο φανατισμός τους, η ανερμάτιστη και πέρα από κάθε λογική στάση και συμπεριφορά τους, αλλά προπαντός τα άνομα συμφέροντά τους  έγιναν η αιτία της δυστυχίας γενεών και γενεών.

Και συνεχίζουν ακόμα να θέλουν να είναι μπροστά. Λες και τους ρώτησε κανείς τί είναι ηθικό ή ανήθικο.Λες και ξέρουν αυτοί από την ηθική της Φύσης και των νόμων της και περιμέναμε να μας εξηγήσουν.

Ξεπεράστε τους. Περιφρονήστε τους. Ας συνεχίσει η Επιστήμη το έργο της. Είναι στο σωστό δρόμο και με αυτό το πείραμα.

 Στο τέλος ο ΄Ανθρωπος θα θριαμβεύσει. Οι “Κασσάνδρες”  θα κλειστούν στις τρύπες και τα λαγούμια τους. Θα καταπιούν αναγκαστικά  τις άναρθρες κραυγές τους.

 

3. ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΤΗΣΕΙΣ
«Χαστούκι» για τον τουρισμό -Κατά 90% μειωμένες οι κρατήσεις στη Λέσβο, 60% κάτω στη Χίο
(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Xαστούκια  απανθρωπιάς-παλιανθρωπιάς, εγκατάλειψης, περιφρόνησης, ασπλαχνίας εισέπραξαν οι πρόσφυγες από τους ντόπιους. Κι ας μη θρηνούν για τις πτήσεις που ακυρώθηκαν. Να ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους. Τίποτα δεν έπαθε ο τουρισμός τους. Το καλοκαίρι φίσκα θα είναι τα νησιά. Αλλά εκείνοι δε θα έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν. Μια είχαν και την έχασαν πια.  Και θα ντρέπονται που τα  εγγόνια τους θα διαβάζουν τούτες τις γραμμές.

΄Ηταν για “φτύσιμο”, παιδιά, οι παππούδες σας.  Οφείλετε να το γνωρίζετε. ΄Εκλεισαν τα μάτια στον πόνο, τη δυστυχία, στο δάκρυ του διπλανού.  Και είχαν κι αυτοί παιδιά κι εγγόνια μαζί. Πολλά χάθηκαν στα νερά σας κει πέρα.

Να ντρέπεστε για τέτοιους παππούδες!

 

4. Χρονοπούλου για Λαζόπουλο: «Εγώ είμαι καθηλωμένη 15 χρόνια, βλέπεις να τα έχω χαμένα επειδή είμαι σε αμαξίδιο;»
Χρονοπούλου για Λαζόπουλο: «Εγώ είμαι καθηλωμένη 15 χρόνια, βλέπεις να τα έχω χαμένα επειδή είμαι σε αμαξίδιο;»

Στην ερώτηση αν της κακοφάνηκε η δήλωση αυτή του Λάκη Λαζόπουλου απάντησε: «Αδιαφόρησα για τη συγκεκριμένη δήλωση. Κανείς δεν ξέρει αύριο αν θα είναι ο ίδιος σε αμαξίδιο. Μόνον ο Θεός το ξέρει αυτό. Εγώ είμαι καθηλωμένη 15 χρόνια».

…όταν ρωτήθηκε αν παρακολούθησε τη συγκεκριμένη ατάκα στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, ανέφερε πως: «Το είδα μετά που το έπαιξαν τα κανάλια. Αναφερόταν στον κ. Σόιμπλε, αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Σόιμπλε έχει «καθηλωμένο μυαλό». Έχω δει φωτογραφίες του Σόιμπλε όταν ήταν νέος και ήταν πανέμορφος, ενώ είναι και μεγάλο μυαλό. Η αναπηρία και το αμαξίδιο μπορούν να συμβούν στον καθένα στην πορεία της ζωής του. Δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή… Βλέπεις εγώ να τα έχω χαμένα επειδή είμαι σε αμαξίδιο; Μήπως δεν έχω σωστό IQ; Πραγματικά αδιαφόρησα εντελώς με τη συγκεκριμένη φράση του Λάκη. Ο καθένας έχει την άποψη του. Κρίνει όπως νομίζει και κρίνεται όπως νομίζουν οι άλλοι. Άλλοι αδιαφορούν όπως εγώ, γιατί ξέρω το δικό μου IQ και τη νοημοσύνη μου. Είμαι σε αναπηρικό καροτσάκι. Και τι έγινε δηλαδή; Ούτε τα έχω χάσει, ούτε εμμονές έχω».

Λαζόπουλος. “Δεν έφταιγε ο ίδιος.  Τόσος ήτανε”. ΄Ενας… παλιάνθρωπος!