ΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ…”ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ”. ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

 

Kρεμλίνο: Το ΝΑΤΟ και η Δύση βοήθησαν το Κίεβο να επιτεθεί στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Οι τρεις επιλογές της Ουκρανίας μετά την εισβολή στο Κουρσκ-1

Για την Ιστορία που παρακολουθεί… από καταβολής  της, το διάβα των αιώνων, μέχρι σήμερα, υπάρχουν  περίεργα,  αντιφατικά , δυσεξήγητα και κάποτε ακατανόητα ( με  τα «μέτρα και τα σταθμά» της  λογικής) ,    ανθρώπινα δρώμενα.  Με τη Φύση, η Ιστορία δεν έχει πρόβλημα. Είναι όλα, απλά, κατανοητά και  ερμηνεύσιμα  «με την πρώτη», γιατί οι φυσικοί νόμοι είναι αρχέγονοι, αναλλοίωτοι και σταθεροί. Ακόμα και στην «εξέλιξη των ειδών» ,όπως ο Δαρβίνος πρώτος κατανόησε και περιέγραψε, η σταθερότητα αυτών των νόμων δεν επηρεάζεται, παρά επιφανειακά. Είναι και αυτές οι αλλαγές κατανοητές, ως …νομοτελειακές.

 Δε συμβαίνει, όμως το ίδιο  στις ανθρώπινες κοινωνίες. Αν κάπου βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή (και δεν αφορά, ασφαλώς, μόνο αυτό το πεδίο ),  η περίφημη φράση «τα πάντα ρει» του σοφού, προσωκρατικού φιλόσοφο Ηράκλειτου ,είναι εδώ.   Δεν υπάρχει λογική ακολουθία , σταθερότητα, φυσική αναπαραγωγή , όπως θα περίμενε κανείς  στις  ανθρώπινες πράξεις . Ούτε καν ταυτίζονται οι ακλόνητες  συμπεριφορές   της Φύσης με τις  απρόβλεπτες και μεταβλητές ανθρώπινες.   Τα ιστορικά δρώμενα, οι  πράξεις των ανθρώπων   γίνονται πολλές φορές  αγνώριστες και «ανερμήνευτες»!

 Είναι,  όμως, απαραίτητη στο σημείο αυτό μια διευκρίνιση. Γιατί,  αν δε γίνει κατανοητή  αυτή  η αλήθεια, τότε αλλάζει  ο μηχανισμός λειτουργίας της Ιστορίας. Παράλληλα,  χάνονται, αποσυντονίζονται  ή παροπλίζονται  ως άχρηστα,  τα περισσότερα από τα βασικά της εργαλεία.

Η αλήθεια της Ιστορίας είναι τούτη: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ  ΩΣ  “ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ” ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ.  ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΗ  ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ .΄Η  ΟΥΔΕΠΟΤΕ  ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ  ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.  Κι αυτές, όπως συμβαίνει και με τα φυσικά φαινόμενα, στην πραγματικότητα,  παραμένουν σταθερά ίδιες,  ως αναλλοίωτες και στερεοτυπικά αναπαραγόμενες.

 Και είναι αυτός ο λόγος που  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.   Ας τολμήσει  να υποστηρίξει  κάποιος πως αυτό ή  εκείνο έγιναν  μια φορά μόνο . ΄Η έστω ελάχιστες στο παρελθόν και ουδέποτε υπήρξε επανάληψη. Αλλάζουν πρόσωπα, ονόματα, τόποι ,χρόνοι, λεπτομέρειες. Ποτέ η ουσία.  «ΟΥΔΕΝ ΚΑΙΝΟΝ  ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ”.  ΟΥΤΕ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΟΥΤΕ ΩΣ ΛΟΓΟΣ.

Γιατί ο άνθρωπος παραμένει ίδια προγραμματισμένος από τη χαραυγή της ύπαρξής του μέχρι τώρα. Μπορεί να… απέβαλε το τρίχωμα που δε χρειαζόταν πια, όπως  στους παγωμένους αιώνες και σήμερα  η “γούνα” του, κι αν δεν έχει εξαφανισθεί, μειώθηκε αισθητά  ( σε λίγους αιώνες θα  είναι εντελώς άτριχος), αλλά….μυαλά δεν άλλαξε!  Και σε αυτό  πάνω  θα σταθούμε.

Είναι το  απολύτως  περίεργο,  εκείνο που αφήνει… άφωνη την Ιστορία.     Ξενίζει ,εκπλήσσει, αλλά και τη  φοβίζει, επειδή ,ακριβώς, ο λόγος ύπαρξης της επιστήμης του Θουκυδίδη,  είναι να διασώζει και  να κρίνει  τις πράξεις των ανθρώπων στο παρελθόν και στο παρόν, για να είναι  δάσκαλος , μπούσουλας και κολαούζος  των γενιών που έρχονται.

Και  δεν είναι λίγες οι φορές που η Ιστορία διαπιστώνει πως αδυνατεί να φέρεις εις  πέρας το έργο της. Να εκπληρώσει το  ρόλο  και το σκοπό της. Να παραμείνει στο …εφ ‘   ω ετάχθη.

 Το παράπονο, η αγωνία και  ο «πόνος» της , είναι  πως   η πολύχρονη πείρα της,  η δοκιμή και η παρατήρηση  αποδεικνύουν   τελικά ένα πράγμα:   «Η Ιστορία τούτο μόνο διδάσκει .Πως τίποτα ο  άνθρωπος δε διδάσκεται από την Ιστορία»!   ΄Οντως, παράλογο, ακατανόητο, αφύσικο.

Επαναλάβαμε όσα πάλι αναλύσαμε κι άλλες φορές , με αφορμή αυτά που  συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία.  Εδώ  κι αν …
«σηκώνει ψηλά τα χέρια» η Ιστορία, αφού, τίποτα δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς , παρά μόνο με το χαρακτηρισμό της  παράνοιας για όσα, εδώ και σχεδόν  24 σχεδόν  χρόνια,  βλέπουμε να εκτυλίσσονται   στη μεγάλη και ιστορική  αυτή χώρα.

΄Ενας παρανοϊκός π. πρακτορίσκος  της περίφημης KGB  με μηχανορραφίες  ,εγκληματικές και διεστραμμένες  μεθόδους, γίνεται πρόεδρος της Ρωσίας. Με την αναρρίχησή του, επιβάλλει   ένα καθεστώς ιδιόμορφο, μαφιόζικο,  θα το αποκαλούσαμε, τρόμου, διαφθοράς και απάτης, που όμοιό του στον  21 αιώνα, μόνο στη Β. Κορέα, το Ιράν και τα άλλα θεοκρατικά  καθεστώτα μπορεί να συναντήσει κανείς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό , το 2014 θέτει σε εφαρμογή το παρανοϊκό (για σήμερα)  τσαρικό πλάνο, αιώνων πριν, για διέξοδο σε Αιγαίο, Μεσόγειο και έλεγχο των Βαλκανίων (το περίφημο «Ανατολικό ζήτημα» ).  Και με ανιστόρητες, παραποιημένες-χαλκευμένες ή μισές ιστορικές αλήθειες,   εισβάλει στην Ουκρανία.  Μιλάμε για  μια χώρα ανεξάρτητη,  με όλους τους όρους ,τους κανόνες  και τις  εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου,  αναγνωρισμένη ως τέτοια.

Το σχέδιο ,μάλιστα,  δεν είναι το «αυστηρό», ιστορικό,  τσαρικό, αλλά ενισχυμένο  τώρα  ή καλύτερα διευρυμένο με νέες εντελώς και  τούτες ανιστόρητες  βλέψεις.  Την κατάκτηση ακόμα και ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Πολωνία, ακόμα και η Γερμανία και η Γαλλία!  ΄Ενα σχέδιο, αντιγραφή  σχεδόν  του Χιτλερικού  και της ναζιστικής παράνοιας.

Αλλά, δε σταματούν σε αυτό οι εκπλήξεις της Ιστορίας.  Δε συνέβησαν, όσα έγιναν στη Ρωσία στις ημέρες μας, μια και μοναδική φορά στον κόσμο.΄Απειρες, τέτοιες  επαναλήψεις μετράμε στους αιώνες. Το σταθερό ,ανθρώπινο μοτίβο,  γνωστό και επαναλαμβανόμενο ,όπως αναλύσαμε.

΄Άλλο είναι το περίεργο, όσο και εξωφρενικό και ανήκουστο, μόνο και μόνο γιατί  βρισκόμαστε στον  21ο αιώνα!   ΄Εχουμε  για  άλλη μια φορά την ίδια επιβεβαίωση της Ιστορίας πως ο άνθρωπος τίποτα δε διδάσκεται ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ   από τις πράξεις του. Ειδικά από  τις θηριωδίες και  τα  ανοσιουργήματά του.

Μόλις 80 χρόνια, δηλαδή , «χτες»  (στο χρόνο ,όπως τον μετράει  η  Ιστορία,  αφού «μια ημέρα χίλια χρόνια»)  από το τέλος  της ναζιστικής σχιζοφρένειας και της πτώσης του καθεστώτος ,ένα νέος Χίτλερ γεννιέται ξαφνικά στη Ρωσία. Ο Πούτιν. ΄Ενας όμοιος γερμανικός λαός , ο  ρώσικος τώρα,το ίδιο  αφιονισμένος από εθνικιστικό ντελίριο,  και φυλετική αλαζονεία, ξεπετάγεται.

Δεν υπάρχουν  απλώς αντιστοιχίες, ,αναλογίες και  συγκρίσεις του σημερινού  Χίτλερ της Ρωσίας και της  άρρωστης μάζας που τον ακολουθεί.  Μιλάμε για απόλυτη ταύτιση, για αντιγραφή και των μεθόδων ,  των χαρακτηριστικών και των ΣΧΕΔΙΩΝ  του απάνθρωπου-μισάνθρωπου  παλιού ναζιστικού καθεστώτος.  Τυφλή  αναπαραγωγή, που μόνο οι έχοντες άγνοια  της Ιστορίας, ιδεοληπτική  τύφλα ή «διάφορο», δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

Αλλά, αφού «ο άνθρωπος τίποτα  δε διδάσκεται από την Ιστορία», ένα ,τουλάχιστον , ας ευχηθούμε αυτή την ώρα, που  όλα δείχνουν πως  το παλιό  εγχείρημα   της Δύσης με  την απόβαση στη  Νορμανδία ,που οδήγησε στο τέλος της ναζιστικής θηριωδίας  και την αυτοκτονία των βασικών πρωτεργατών της,  θα επαναληφθεί.    Σήμερα ,με την «απόβαση», εισβολή των ουκρανικών , στρατιωτικών  δυνάμεων (διάβαζε της Δύσης) σε ρωσικό έδαφος και το ισχυρό πλήγμα στη ρώσικη, ναζιστική αλαζονεία,    για άλλη μια φορά ελπίζουμε να επαληθευτεί η  ισχυρότερη αρχή  της Ιστορίας πως «ΟΥΔΕΝ ΚΑΙΝΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ». Και πως ακόμα  «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ. ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ  ΠΡΟΣΩΠΑ,ΤΟΠΟΙ   ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙ».

Ας το δούμε σύντομα και ας ευφρανθούμε!   Το δικαιούται η ανθρωπότητα,  που  περιμένει πώς και πώς  να συνεχίσει το ταξίδι της  σε κατακτήσεις  προόδου και πολιτισμού. ΄Οχι, πάλι,   οπισθοδρόμηση, αίμα  και  αφανισμός!