ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

1. Χιλή: Προς μία ενεργειακή επανάσταση με πολλαπλά οφέλη.
2. “ΑΣ ΜΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΝ  ΝΤΙΠ”!

 

 

 
 1. Η πιο φιλόδοξη πρόταση που συζητά η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 45 τοις εκατό έως το 2030.
 

Μια νέα μελέτη από την Επιτροπή Πολιτών της Χιλής για την Κλιματική Αλλαγή δείχνει ότι με τη μετάβαση σε πλήρη κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050 η χώρα μπορεί να αποφύγει δαπάνες 5,3 δισ. δολαρίων ετησίως σε ορυκτά καύσιμα, να σώσει 1.500 ζωές το χρόνο λόγω της μειωμένης ρύπανσης στο Σαντιάγο και μόνο, καθώς και να δημιουργήσει 11.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Η έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου NewClimate, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, για να δώσει έμφαση στα σημαντικά οφέλη από την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Χιλή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εν όψει των επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα στο Παρίσι στο τέλος του έτους, με αντικείμενο την επίτευξη μίας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προς το παρόν, η πιο φιλόδοξη πρόταση που συζητά η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 45 τοις εκατό έως το 2030.

Ωστόσο, η Επιτροπή Πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αποτελείται από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες της Χιλής, πιστεύει πως η πρόταση δεν είναι επαρκής, καθώς η Χιλή είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, περισσότερο από άλλες χώρες του ΟΠΕΚ.

«Με τους πόρους που μπορεί να σώσει η Χιλή κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε το μισό του νέου πακέτου εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της χώρας ή να επενδύσουμε σε περισσότερες και καλύτερες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Κάρεν Πραδένας, μέλος της Επιτροπής.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι θέτουμε σε κίνδυνο ζωές και σπαταλάμε οικονομικούς πόρους και θέσεις εργασίας, απλώς και μόνο επειδή η Χιλή είναι απρόθυμη να κάνει την προσπάθεια που χρειάζεται. Η Χιλή εκπέμπει μια μικρή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το ενεργειακό μας αποτύπωμα ανά κάτοικο πλησιάζει αυτό της Γαλλίας», πρόσθεσε η Χαβιέρα Βαλένσια, επίσης μέλος της Επιτροπής.

Αυτή όντως είναι επανάσταση. Αναίμακτη, εύκολη, επικερδής (οικονομικά, αλλά  και σε ποιότητα και προσδόκιμο  ζωής γενικότερα) και φυσικά  διηνεκής. Αρκεί να το επιτρέψουν τα διάφορα συμφέροντα. Με ισχυρή πολιτική βούληση και λαϊκή υποστήριξη, όμως,  δε θα είναι δύσκολο να ευοδοθεί.

Η  ενέργεια αποτελεί μείζον πρόβημα στον αιώνα μας. ΄Ηρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέες πηγές. Ο ήλιος, ο αέρας,το νερό, άλλοι φυσικοί πόροι,  ισχυρότερες και ποιοτικότερες, ανανεώσιμες πηγές θα φέρουν τα πάνω κάτω.

Η αλλαγή θα φανεί ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Σήμερα, ένα απλό κινητό τηλέφωνο, ένα “τάμπλετ” δεν μπορείς να το μεταφέρεις  μακριά από μια πρίζα για πολύ χρόνο. Θα είναι..αχρείαστο.  

Αλλά, η τεράστια αλλαγή στη ζωή από τη χρήση της νέας, εύκολης και σχυρής ενέργειας θα φανεί στην επιστήμη, την ιατρική, την υψηλή τεχνολογία, τις εφευρέσεις, τις ανακαλύψεις, στα μεγάλα εγχειρήματα και τα ταξίδια στο διάστημα, τις ταχύτητες, σε ό,τι σήμερα φαίνεται (και είναι) αργό, “σέρνεται”, σπαταλάει χρόνο και “νεύρα” και  σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και τον πολιτισμό.

Τολμήστε τέτοιες ειρηνικές  επαναστάσεις οι πολιτικοί. Θα μετατρέψουν τη μορφή του κόσμου σε όλα τα επίπεδα και τα δεδομένα. Θα κάνουν τον άνθρωπο του μέλλοντος να φαντάζει σε μας σήμερα, Υπεράνθρωπος.

 Ιστορικά είναι ψέμα εκείνο που οι ανιστόρητοι και οι οι έχοντες συμφέροντα ισχυρίζονται, πως η ιστορία, τάχα, γράφεται με αίμα και η πρόοδος με τη βία. Ουδέν ψευδέστερον. Το αντίθετο.Οπισθοδρομεί ο άνθρωπος  με τη βία και το αίμα.

Ειρηνικά και βήμα-βήμα θα γίνει ο κόσμος μας αλλιώτικος. Τέτοιες κουβέντες, αυτά τα απλοϊκά επιχειρήματα, που εκθειάζουν τη βία και την καθιστούν μοχλό, και μάλιστα μοναδικό,  επαναστατικών αλλαγών,  είναι απότοκα  των ζωωδών  ενστίκτων και των παρορμήσεων,  όχι του ΝΟΥ.

Και  Φύση όρισε ο ΝΟΥΣ να είναι ο υπέρτατος νόμος, πάνω κι από τα ένστικτα. Το υψηλότερο δώρο της στον ΄Ανθρωπο. Είναι καιρός,επομένως, να αφουγκραστούμε τη φύση και να συμμορφωθούμε  με τους νόμους της. 

 

2. Eξι σενάρια για την επομένη των εκλογών -Οι πιθανές συνεργασίες
Eξι σενάρια για την επομένη των εκλογών -Οι πιθανές συνεργασίες
 

Η ανάλυση που κάνει το Open Europe για την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου καταλήγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ίδιο συμπέρασμα: στην αυξημένη αβεβαιότητα.

Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ούτε οι συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε και αν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γνωστό think tank καταγράφει τα έξι βασικά μετεκλογικά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία

Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Πρόκειται για ένα σενάριο-επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης αδύνατο, καθώς, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πετυχαίνει την είσοδό του στη Bουλή.

Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ 

Πρόκειται επίσης για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική Bουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου Mνημονίου.

Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλελεύθερα κόμματα

Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί. 

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία

Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών. 

Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών

Πρόκειται για ένα σενάριο που συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.

 
Αυτά είναι σενάρια. Ακριβώς ,όπως τα χαρακτήρισαν. Μόνο που οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μια αμείλικτη πραγματικότητα και όχι θεατρικά-κινηματογραφικά δρώμενα και χρειάζεται για να δεις από τώρα το αποτέλεσμα, να διαθέτεις  εμπειρία, αλλά πρωτίστως σοβαρότητα. Να μη γράφεις για να …γράφεις. Και τέτοιες αρετές, συνήθως δε συνανατάς σε δημοσιογράφους. ΄Εχουμε λοιπόν και λέμε.

 Οι εκλογές στην Ελλάδα  θα κριθούν από ένα και μοναδικό παράγοντα:   Άπό την προθυμία ή όχι των ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες. Τα “κουκιά” είναι μετρημένα και όσες πράξεις και σκηνές να βάλουν στα σενάρια, μια και μοναδική από την αρχή ως το τέλος είναι η πραγματική. Αυτή που μνημονεύσαμε.

  Και όσο για τους  οπαδούς  ΟΛΩΝ των κομμάτων του… συνταγματικού λεγόμενου τόξου (μάλιστα, ο ΄Αρειος Πάγος της κυρίας υπηρεσιακής πρωθυπουργού   Β. Θάνου,  φρόντισε και  επέτρεψε μέσα σ΄αυτό να περιλαμβάνονται και οι Ναζι!), θα προσέλθουν και θα ψηφίσουν “μονοκούκι” το κόμμα τους, αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι μαντρωμένοι και ελάχιστες πιθανότητες έχουν  να απεγκλωβιστούν. Δεν υπάρχει γι΄αυτούς, δυστυχώς γυρισμός. “Φώτιση”. Σχεδόν έχουν υποστεί  …μεταφορική  λοβοτομή, με αποτέλεσμα να κόβουν το ( άδειο)  κεφάλι τους πως η δικιά τους, δηλαδή,  κομματική επιλογή είναι η σωστότερη και η αποτελεσματικότερη για τη…σωτηρία της χώρας. Τόσος και τέτοιος κομματικός  τζιχαντισμός ,μιλάμε.

Από την άλλη, η ΑΠΟΧΗ είναι μια πολτική στάση. Και φυσικά οι άκυρες και λευκές  ψήφοι επίσης. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το σύνολο των φορέων της ΑΠΟΧΗΣ,  τα ΑΚΥΡΑ- ΛΕΥΚΑ, ανήλθαν  σε περίπου 4.000.000! Πρωτοφανή αποτελέσματα   για τα εκλογικά δεδομένα της Ελλάδας.

Και ότι  η στασή των παραπάνω κατηγοριών είναι πολτική και όχι τυχαία ή εξ-αναγκαστική, φαίνεται καθαρά, αφού από τη λεγόμενη Μεταπολίτευη και μετά, ο αριθμός ειδικά  των πολιτών που δεν πάνε να ψηφίσουνε πια,  αυξάνεται αλματωδώς .Ξεκίνησε από κάποιες  (ελάχιστες)  χιλιάδες στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης,για να καταλήξει σήμερα σε εκατομμύρια.

 

Στο Homo-Naturalis.gr   έχουμε αναλύσει σε πολλά κείμενά μας την τάση αυτή των ψηφοφόρων για ΑΠΟΧΗ-ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ  από τις  εκλογές. Παραθέτουμε επίσης  τους αναλυτικούς πίνακες από το 1974  μέχρι σήμερα και επισημαίνουμε τις αιτίες  αυτής της εκλογικής συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτών.

Είπαμε, πως η ΑΠΟΧΗ είναι πολιτική στάση. Αν εξαιρέσουμε τους ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους (αδιαφορία, προβλήματα υγείας, ηλικία, ανωτέρα βία) δεν προσέρχονται στις κάλπες (τους υπολογίζουμε κάθε φορά σε περίπου  1 εκατομμύριο άτομα στα 4 εκατομμύρια ), οι υπόλοιποι δε συμμετέχουν στα εκλογικά “πανηγύρια”, επειδή ακριβώς δεν πιστεύουν πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα και οι διαδικασίες εκλογής των “αρίστων”  βαθμολογούνται και  με …άριστα.Το αντίθετο μάλιστα. Ούτε καν με… καλώς.

Μόνο και μόνο, αν σκεφτεί κανείς πως το σύστημα εξαναγκάζει στην κυριολεξία τον πολίτη να επιλέξει ανάμεσα σε κάποιες συγκεκρμένες  ομάδες ,που έχουν συστήσει κόμματα ,γιατί έχουν κοινές επιδιώξεις ή κοινό “ιδεολογικό” παρανομαστή  (εμείς θα λέγαμε συμφέροντα ή δια-κατοχή από ιδεοληψίες και ιδεολογήματα), αυτό και μόνο το γεγονός ανατρέπει και αναιρεί  τη βάση, την έννοια και την ουσία της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία θα έπρεπε, θα όφειλε  να προωθεί τις περισσότερες και τις πιο αναλογικές ,τις καλύτερες και πολυποίκιλες επιλογές στους πολίτες  της. Αντί γι΄αυτό, το σύστημα , όπως είπαμε, κατεβάζει στη κονίστρα (διάβαζε αρένα)  10-15 κόμμα, κι αν αρνηθείς να “σταυρώσεις”  ένα απ΄αυτά , είσαι… ανόητος, μπορεί και ηλίθιος ή ρίψασπις.Μάλιστα,  κατά Πάγκαλο, Δαμανάκη και …Κόλλια (έγραφε τους λόγους του Αλέξη Τσίπρα) είσαι και ανύπρακτος! Δεν υπάρχεις, δεν κυκλοφορείς. Είσαι “ούφο”. Οπότε …”ας μη γεννιέσαν ντιπ”, που λένε και στη Σαμοθράκη.  Ενώ,  όσοι πάνε να ψηφίσουν είναι οι …ατσίδες και οι  σώφρονες. Λες και αν δεν πήγαιναν, δε θα εξέλεγε έστω και με 10 ψήφους κυβέρνηση το Σύστημα. Θα έμενε ακυβέρνητο το σκάφος. Τόση αφέλεια η τύφλα , λέμε, οι ψηφοφόροι.

 ΄Αμα,όμως, θέλουν να διαλέξουν ένα αυτοκίνητο, μελετούν και διερευνούν μέρες και μήνες  δεκάδες  μάρκες, τύπους και μοντέλα στην αγορά και αρνούνται  να περιοριστούν σε συγκεκριμένες επιλογές , χωρίς την άνεση και τη δυνατότητα να δουν περισσότερα και περισσότερα και μετά να αγοράσουν την επιλογή του. Δε φαίνεται να κατανοούν, όμως,  πως το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και  με τις εκλογές. Και η εκλογή μιας κυβέρνησης φυσικά, δεν είναι μια απλή αγορά ενός αυτοκινήτου που το αλλάζεις στο χρόνο απάνω  αν δε σου αρέσει.

Πώς, επομένως, με καλείς να βάλω κι εγώ την υπογραφή μου στην εκλογή μιας κακής ή λιγότερο κακής κυβέρνησης (που σημαίνει και συνευθύνη για  την τύχη της χώρας), όταν έχω να διαλέξω ανάμεσα στο “Βαγγέλα”, τον Αλέξη,τη Φωφώ , το Σταύρο και τον…Παναώτη Λαφαζάνη ; Και το χειρότερο ακόμα .Καλά,αυτοί. Αλλά σε ένα δημοκρατικό σύστημα οι θεσμοί να μου κατεβαζουν για εκλογή και τους Ναζί   Νίκο Μιχαλολιάκο και  Πάνο Καμμένο; Δεν είναι ΄Υβρις και ασέβεια αυτό  για μια Δημοκρατία;(Για τον Κουτσούμπα δε λέμε κουβέντα  από σέβας και μόνο στο ιστορικό ΚΚΕ, που  ουδεμία σχέση, δυστυχώς, έχει πια  με εκείνο του οποίου  κληρονόμησε τον τίτλο). 

Αυτά τα τόσο απλά, λογικά, αυτονόητα και δημοκρατικά δεν τα αντιλαμβάνεται ο φανατικός,ο άμυαλος, ο αφελής. Θέλει σώνει και καλά να  συμμετέχει στο πανηγύρι, να …χορέψει  τσάμικο κι ας παίζει τα όργανα παράφωνη κομπανία. Τόση πια καψούρα για το αν  γίνει  ο Τσίπρας ή ο Μεϊμαράκης  πρωθυπουργός! Και το  ξέρει κι αυτός  σίγουρα πως και οι δυό, δεν είναι και οι καλύτεροι, ούτε καν οι  καλοί.

Γιατί τότε προσέρχεται για να τους ψηφίσει; Αν κόπτονται ,όπως είπαμε για να μη μείνει η χώρα ακέφαλη και η Βουλή αδειανή, τους πληροφορούμε πως και   μόνο 100 δικοί  τους να πήγαιναν, θα έβγαζαν κυβέρνηση και θα είχαν και εκπροσώπηση στη Βουλή..Ας αφήσουν κάποιοι τις ανοησίες και ας μη μεταμορφώνουν τη άγνοια, την αφέλεια και το φανατισμό σε επιχειρήματα. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα γιια να πείσεις κάποιον πως οφείλει να προσέλθει στις κάλπες για να διαλέξει κάτι  που από πριν έχουν άλλοι διαλέξει για  εκείνον.

Σ΄αυτές ,όμως, τις όντως κρίσιμες εκλογές λόγω μνημονίων, χρέους και των συναφών,   ισχύουν οι παραπάνω διαπιστώσεις και αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να καλέσει τους πολίτες να απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση  της 20ης Σεπτεμβρίου 2015; Θα ήταν λογική, πολιτικά σωστή και συνετή μια τέτοια επιλογή;

Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι  ούτε επιγραμματική ούτε μονόδρομος. Προπαντός, οποιαδήποτε πρόταση δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από σοβαρά επιχειρήματα, πέρα και πάνω απ΄αυτά που ήδη μνημονεύσαμε, επειδή ακριβώς οι προσεχείς εκλογές, είναι πλέον ζήτημα “ζωής και θανάτου” για τη χώρα. Για όλους μας. Για τα παιδιά μας.

Σε επόμενο κείμενό μας, θα αναπτύξουμε τις απόψεις μας γι΄αυτό το ζήτημα  και θα τις καταθέσουμε,ώστε στο μέτρο που έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν ένα πολίτη για το σωστό και το πρέπον, να του δοθεί τέτοια ευκαιρία. Κι θα το κάνουμε  σύντομα.