H ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩN 102 ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Πώς ξέφυγε η φωτιά που έκαψε τα Γεράνεια Όρη

Πώς ξέφυγε η φωτιά που έκαψε τα Γεράνεια Όρη

“Τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη δεν την έβαλε κανένας 90χρονος!”

Ο Δημ. Δεσύλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dimokratianews.gr, αποκλείει η φωτιά να ξεκίνησε από το οικόπεδο με τις ελιές που αναφέρθηκε από πολλά ΜΜΕ και πως στο Σχίνο «δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο» αναφερόμενος στον άνθρωπο που φέρεται να έκαιγε έκαιγε ξερόκλαδα.

«Αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Άρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη ”μαρτυρία”, για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς ”έγινε”γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς. Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή. Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό:

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Όταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21.32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική», λέει ο εθελοντής πυροσβέστης.

Στο ερώτημα: «Πώς ξέφυγε τελικά η φωτιά;» απαντά: «Όταν πήγαμε εκεί, επικρατούσε πολύ δυνατός νοτιάς, 7-8 μποφόρ, με ριπές από βορειοδυτικό. Οπότε ξεκίνησε να πηγαίνει προς την περιοχή Αλμύρα, που βρίσκεται στη θάλασσα. Διέσχισε μια λωρίδα του βουνού και βγήκε από την άλλη πλευρά των Γερανείων.

Η φωτιά ξεκίνησε την ώρα της αλλαγής βάρδιας του πυροσβεστικού. Γιατί στον Σχίνο έχουμε και ένα πυροσβεστικό που φιλοξενούμε στα γραφεία μας. Και, όταν πήγαν για αλλαγή βάρδιας, αμέσως ξεκίνησε η πυρκαγιά. Με λίγα λόγια, ο υποτιθέμενος παππούς περίμενε να φύγει το πυροσβεστικό για να τη βάλει. Επίσης, υπήρχε και άλλο ένα παράδοξο: Υπάρχει ένας δασικός παράδρομος που συνδέει τη μια περιοχή με την άλλη, που θα μας έβγαζε στην κεντρική δεξαμενή για να προμηθευτούμε με νερό. Κάποιος λοιπόν είχε μπαζώσει τον δρόμο και είχε φτιάξει χαντάκια, για να μην μπορεί να περάσει κανείς. Και η Πυροσβεστική έπρεπε να γυρίσει 5 χιλιόμετρα πίσω για να προμηθευτεί νερό. Εκεί χάθηκαν όλα».

****

“Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον” λέει η  αρχαία σοφία. Κι αν αυτό είναι αλήθεια,  μια αλήθεια επίσης,  εξίσου σοβαρή με την πρώτη είναι και τούτη:  Πολλά εγκλήματα αν και φανερά, μένουν ατιμώρητα.

΄Ενα απ΄αυτά είναι η δολοφονία  102 ανθρώπων στη Ραφήνα,  στις πυρκαγιές στο Μάτι και το Βουτζά τον  Ιούλιο (23)  του 2018. Δεν είχε ξανασυμβεί ,τουλάχιστον στις δικές μας ημέρες. Ακόμα και το 2007 στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας ,είχαν καεί   60 άνθρωποι.

Δύο υπήρξαν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της φωτιά του 2018 στη Ραφήνα , όπως μπορούμε από ασφαλή  χρονική απόσταση να τα δούμε σήμερα. α. Η προσπάθεια του Μακεδονομάχου (τότε!)  Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους τόνους να χρεώσει τους νεκρούς   στη διαχείριση της πυρκαγιάς   στον  Αλέξη Τσίπρα (!),και όχι στην πυροσβεστική . Στόχος, φυσικά, να κλέψει την ψήφο των εθνικιστών ,για να πάρει την εξουσία.΄Οπως και έγινε.  β.   Η σκανδαλώδης  αδιαφορία της δικαιοσύνης να βρει τους πραγματικούς ενόχους που έκαψαν τους ανθρώπους και να τους τιμωρήσει. “Κάποιο καλώδιο της ΔΕΗ θα έπεσε”,  είπαν,  “ή  κάποιος στο Νταού Πεντέλης έκαιγε χόρτα και έγινε το μεγάλο κακό”.  (Τα ίδια είπαν και τώρα για τις πυρκαγιές στη Κορινθία  και τη Δυτ. Αττική).  Κι έτσι  η δικαιοσύνη   έβαλε 102  “σκελετούς” στις ντουλάπες στα υπόγεια αρχεία τους και ξεμπέρδεψε!

Σε  “συνήθη” εγκλήματα, αυτά, δηλαδή,  που δεν ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες και προεκτάσεις , οι δράστες, συνήθως,  βρίσκονται εύκολα.  ΄Η έστω  δύσκολα, αλλά, τελικά, βρίσκονται. Παράδειγμα το έγκλημα πρόσφατα στα Γλυκά Νερά. Οι δράστες, λένε,  σχεδόν έχουν εντοπιστεί. ΄ Ομως,  δολοφονίες,  όπως αυτές της Χ.Α (60 τις υπολογίζουμε),αλλά και πιο μπροστά του Γ. Τριάρχη,  όπου εμπλέκονται  πολιτικά πρόσωπα , η Δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια.   Δε θέλει να μπλέκει στα πόδια των πολιτικών.

΄Αλλωστε,  απ΄ αυτούς παίρνει εντολές σε καθεστώτα σαν αυτό της Ελλάδας. Πέρα από το γεγονός πως η  πλειοψηφία των Δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα , κρίνουν με τη…συνείδησή τους, η οποία κατά σύμπτωση είναι από… Δεξιά μεριά,  μέχρι Ακροδεξιά,   και Νεοναζιστική. Τα ονόματά τους τα έχουμε εδώ γράψει επανειλημμένα. και όχι  μόνο μια φορά.

Στο  έγκλημα στο Μάτι  με τόσα πολλά  θύματα, η ελληνική δικαιοσύνη “έπαιξε εν ου παικτοίς”, όπως άλλωστε πολλές φορές, ως θεσμός το έχει κάνει  στο παρελθόν. Από την εποχή ακόμα του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη , του  Γέρου το Μωριά και του Πλαπούτα  , που με εντολές της εξουσίας τον ένα τον εκτέλεσαν κα τους άλλους  τους έκλεισαν οι δικαστές   στα μπουντρούμια του Ναυπλίου.

Εκείνο, όμως,  που είναι πρωτάκουστο στη χώρα μας ,ακόμα και σε παλιές ιστορικές σελίδες, είναι η στάση και η συμπεριφορά  των συγγενών των θυμάτων, που έχασαν τους ανθρώπους τους. Πίστεψαν ή έκαναν πως πίστεψαν   τις…αλήθειες  στα   ντελίρια του Μακεδονομάχου Κυριάκου,  που σκύλευε τότε  τα  καμένα πτώματα.  Και δεν “έφεραν τον κόσμο ανάποδα”.  Ζήτησαν να τιμωρηθεί  ο Αλέξης  Τσίπρας και όχι οι πραγματικοί  ένοχοι που άναψαν τις φωτιές.

Ακόμα και σήμερα που ο αισχρά δημαγωγός και διαπλεκόμενος  γιος του Κων. Μητσοτάκη  έμεινε χωρίς την περικεφαλαία του Αλέξανδρου, αντί να “έλθουν εις εαυτούς” και να συνειδητοποιήσουν  πόσο αισχρά και άτιμα  τους εξαπατούσε  την εποχή εκείνη, ακόμα και σήμερα οι συγγενείς… “ποιούνται την νήσσαν”.  Μιλιά. Δε ζητάνε ευθύνες για τους ανθρώπους που χάσανε από εκείνους που έκαναν το έγκλημα. Το έβαλαν “κάτω από το χαλί” και ησυχάσανε.  Πρωτοφανές στην Ελλάδα. Ιστορικά δε συναντάμε τέτοια φαινόμενα σε αυτό τον τόπο.

Οι  πυρκαγιές στα Γεράνεια είναι ο ισχυρότερος μάρτυρας κατηγορίας στις πυρκαγιές της Ραφήνας με τους 102 νεκρούς.  Κυρίως για τον τρόπο  που  “μεταχειρίστηκαν” τους νεκρούς, την προσβολή της μνήμης τους και  την απόκρυψη και ατιμωρησία των ενόχων.

Αυτές οι  φωτιές σήμερα  στα Γεράνεια  μας έδωσαν   δύο βασικά συμπεράσματα:    α. Μια πυρκαγιά έχει ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ δράστες, με δόλο ή όχι. Και δεν είναι απλά ένα σύρμα της ΔΕΗ που έπεσε η ένας γέροντας που έκαιγε ξερόχορτα.  β. καμιά πυρκαγιά δεν  μπορεί, ,έστω και με 8 και 10 μποφόρ , να  διατρέχει  χιλιόμετρα ολόκληρα σε μια στιγμή, να περνάει φαρδιές  ασφάλτους και σε λίγα λεπτά μέσα να κάνει παρανάλωμα   τόσα σπίτια  και μάλιστα  με ανθρώπους , που κάηκαν γιατί δεν κατάφεραν να πάνε στα 100 και 15ο μέτρα  στη  θάλασσα και να σωθούνε.   ΄Οπως δε συνέβη  στην Κορινθία.  Αλλά  έγινε, όμως, στο Μάτι!  Τέτοιο παραμύθι είναι ανήκουστο στα χρονικά  και προκλητικό.

Δείτε τα γεγονότα και τα συμπεράσματα,  όπως τα παραθέτουμε  τώρα , γραμμένα εκείνη την εποχή .Και με νηφαλιότητα, λογική,  ψυχραιμία και συνείδηση,  βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

 

 

 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ  ΡΑΦΗΝΑΣ. 85  θύματα  θυσία στο Μολώχ του εθνικισμού

΄Εχω ζήσει   Πεντέλη-Ραφήνα-Μάτι- Ν.Μάκρη, ως μόνιμος κάτοικος πάνω από 20 χρόνια.  Ένα διάστημα υπηρέτησα και ως εκπαιδευτικός σε Λύκεια των περιοχών. Γνωρίζω τον τόπο καλύτερα και από  το χωριό που γεννήθηκα, μια και έφυγα από εκεί νωρίς. Περιπατητής επίσης για χρόνια  στην Πεντέλη, αλλά και από Ζούμπερι(η) ως το Κόκκινο Λιμανάκι σχεδόν καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι, είχα ακόμα  περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίζω  σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε πέτρα , λαγκαδιά, ρέμα και ακρογιαλιά  στις  πολύωρες πεζοπορίες μου.

Να σημειώσω μάλιστα πως στις μεγάλες πυρκαγιές της Πεντέλης το 1993, αλλά και σε άλλες μικρότερες ήμουν με πολλούς φίλους τότε από τη Ν. Μάκρη,  μέλος της ομάδας εθελοντών “πρώτης γραμμής” που τρέχαμε στην κατάσβεση των εστιών πριν ακόμα φτάσουν πυροσβεστικά ή δίναμε πληροφορίες σε πυροσβέστες και στρατιώτες για τη  μορφολογία του εδάφους, τα  μονοπάτια, τον τρόπο πρόσβασης στις φλεγόμενες περιοχές και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες. Από την ομάδα εκείνη, πολλά «παιδιά» στην καταστροφική πυρκαγιά του 1993, είχαν τραυματιστεί και κάποιοι αρκετά σοβαρά.

Δίνω αυτές τις προσωπικές  πληροφορίες, πριν καταθέσω τις απόψεις μου για την τραγωδία της  23ης Ιουλίου 2018 με   πάνω από 85 ανθρώπους νεκρούς, άλλους αγνοουμένους ή σε κρίσιμη κατάσταση και με  περισσότερους από 200 με  βαριά τραύματα και  προχωρημένα  εγκαύματα. Δε θα θεωρητικολογήσω στην ανάλυσή μου, αλλά θα καταθέσω “από πρώτο χέρι” λογικά, ρεαλιστικά και εμπειρικά στοιχεία με τη  μορφή κυρίως  σύντομων  ερωτοαπαντήσεων , για να καταλήξουμε στα απαραίτητα  συμπεράσματα:

1,  Να δεχτούμε, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, πως η η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Νταού από κομμένο σύρμα της ΔΕΗ. Και πως  από μια και μοναδική εστία….περπάτησε η φωτιά  μόλις μέσα σε 35-40 λεπτά (τόσος ήταν ο χρόνος της επέκτασης της πυρκαγιάς σε μεγάλη έκταση), για   να εξαπλωθεί ως πάνω στο Βουτζά και ένα άλλο κύμα  να διαβεί τη λεωφόρο Μαραθώνος με μεγάλο πλάτος ασφάλτου, για  να φτάσει, έως να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου  στο Κόκκινο Λιμανάκι και τα Μάτι ,που είναι αρκετά  κάτω από το Νταού  σε οι δύο μάλιστα περιοχές που  βρέχονται από ανοιχτή θάλασσα;

  1. Πώς οι κάτοικοι που απανθρακώθηκαν δεν πήραν είδηση από τους καπνούς και τη μυρωδιά ότι υπάρχει δίπλα τους πυρκαγιά και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πριν εγκλωβιστούν ; Η φωτιά για όσους ξέρουν σου δίνει χρόνο, αν εκδηλώθηκε από εστία τόσο μακρινή, όπως Μάτι-Νταού. Τέτοιος χρόνος δεν υπήρξε ,όσο και μεγάλες ταχύτητες να είχαν οι άνεμοι. Και οι άνθρωποι ,τουλάχιστον στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, εγκλωβίστηκαν ,όχι σε βουνό, σε χαράδρα, σε δύσβατη περιοχή, κάπου, δηλαδή,  που δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν, αλλά εκεί που στα  50-100  βήματα υπάρχει θάλασσα και η φωτιά ήταν αδύνατο να τους βρει.

  2. Για όσους ξέρουν το Μάτι, από τις κατασκηνώσεις ΄Αγιος Ανδρέας μέχρι και το Κόκκινο Λιμανάκι, υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια και μικρά δρομάκια που οδηγούν στη θάλασσα. Και οι άνθρωποι που κάηκαν ήταν μόνιμοι κάτοικοι οι περισσότεροι. Γνώριζαν από πριν από ποιο μονοπάτι θα φτάσουν στην παραλία, για να κάνουν τα μπάνια τους,  δεν έψαχνα εκείνη τη στιγμή και χάθηκαν σε άγνωστο τόπο. Μέγα ψεύδος πως υπάρχουν ελάχιστα δρομάκια που οδηγούν στη θάλασσα, επειδή τα έκλεισαν ιδιώτες. Υπάρχουν και τέτοια, αλλά όσα είναι ελεύθερα είναι και περισσότερα και μεγαλύτερης διάνοιξης . Γνωρίζουν όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εκεί και διαβάζουν αυτές τις γραμμές, του λόγου το αληθές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  1. Η φωτιά δεν είχε ΜΙΑ εστία έναρξης στο Νταού Πεντέλης. Είχε  δεκάδες εστίες. Επίσημα, έχουμε πληροφορηθεί, μιλάνε για 12. Εμείς πιστεύουμε πως ήταν  πάνω από 20.

  2. «Χέρια» ταυτόχρονα και συντονισμένα άναβαν τις φωτιές στο Νταού, το Βουτζά, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και μάλιστα δίπλα από  σπίτια. Προηγουμένως , όμως, είχαν φροντίσει να  διασπείρουν εύφλεκτο υλικό   στις συστάδες των δένδρων και κοντά σε κατοικίες. Μόνο έτσι  εξηγείται πώς οι φωτιές άναβαν συνεχώς την ίδια στιγμή  σε τοπικές εστίες, που απείχαν μεταξύ τους  εκατοντάδες μέτρα ή και χιλιόμετρα. Από βίντεο Τούρκου δημοσιογράφου που τράβηξε σκηνές ως επιβάτης αεροπλάνου, ενισχύεται πεντακάθαρα η παραπάνω διαπίστωση. ΄Αλλωστε,  ποτέ δε θα μπορούσε σε λιγότερο από μία ώρα, να φύγει η φωτιά από Νταού και να φτάσει στο Μάτι! Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

  3. Οργανωμένη  ομάδα 20-30 εκπαιδευμένων  ατόμων έβαζαν συντονισμένα τις φωτιές με εντολές από συντονιστικό κέντρο.  Δεν εγκατέλειπαν τη θέση τους πριν γιγαντωθεί η δικής τους εστία φωτιάς, ώστε να είναι σίγουροι πως δε θα μείνει ανέπαφο υλικό από εκείνο  που πριν είχαν σκορπίσει.

  4. Το εύφλεκτο υλικό που διέσπειραν δεν υπάρχει στο εμπόριο, παρά μόνο στο στρατό. Ακόμα και από την εποχή της Μικρασιατικής εκστρατείας γνωρίζουμε πώς ο επονομαζόμενος «Καψοκαλύβας» (πρίγκιπας Ανδρέας) έστελνε τους στρατιώτες να «τειαφίσουν» τα χωριά και τους λόγους με εύφλεκτη σκόνη ,κάτι σαν μπαρούτι-τειάφι, έβαζαν μετά φωτιές και «ώσπου να πεις κύμινο»,  καίγονταν ολοσχερώς χωριατόσπιτα και χωρικοί σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων στο διάβα τους προς το Σαγγάριο.

  5. Η ημέρα και μόνο ,23 Ιουλίου, επέτειος της πτώσης της χούντας, μας ταυτοποιεί από μόνη της την τρομοκρατική ομάδα των δραστών.  Το πρόσφατο επίσης ντελίριο των εθνικιστών Μακεδονομάχων, το ανεξέλεγκτο μίσος και η ακραία φόρτιση τέτοιων φανατικών, αλλά και οι επίσης πρόσφατες αποκαλύψεις για  χρηματισμό των επικεφαλής των εθνικιστών από Ρώσους πράκτορες, σε συνδυασμό με την ταυτότητα των  εντολέων   των  πυρκαγιών της Ηλείας το 2007*, μας κάνουν όχι απλά να υποψιαζόμαστε ,αλλά να είμαστε σίγουροι για τα «χέρια», που έβαλαν της φονικές πυρκαγιές και τους εντολείς που τα  πλήρωσαν. Μένει (και είμαστε απόλυτοι βέβαιοι πως υπάρχουν) να παρουσιάσουν οι Αμερικανοί τις «κόπιες» από τους δορυφόρους τους που δείχνουν ευκρινέστατα τους δράστε εν… δράσει στο φονικό τους εγχείρημα. Και θα τις βγάλουν. Είτε σύντομα , είτε, όταν τα δικά τους συμφέροντα το απαιτήσουν.

*  17/7/2015

Ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε μέρες του  Ιουλίου  2007, όταν  με εντολή του δικτάτορα Πούτιν κάηκε τότε   η Ελλάδα. Μέχρι και στα ιερά σεβάσματα της αρχαίας Ολυμπίας  ασέλγησε η ρώσικη μαφία, αφού κόντεψε να γίνει παρανάλωμα της φωτιάς ολόκληρη η αρχαία    περιοχή που σεβάστηκε και ο χρόνος και οι λογής επιδρομείς. Το τίμημα, πέρα από τη φυσική καταστροφή, ήταν και  περίπου 60 νεκροί (μεταξύ αυτών  παιδιά) που κάηκαν στην Ηλεία στις μεγάλες εκείνες πυρκαγιές.
Το «στενό μαρκάρισμα»  του τότε πρωθυπουργού  Κ. Καραμανλή από τους Ρώσους, φαίνεται να είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν το 2007,  όταν , έναντι γενναίας οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου της Ν.Δ από το Ρώσο δικτάτορα ,   ο αρχηγός της δεξιάς παράταξης αποδέχτηκε εντελώς επιπόλαια να δημιουργήσει   ρήγμα  στο   ΝΑΤΟ και την Ε.Ε με στόχο την αποσταθεροποίησή τους, όπως ακριβώς  τη βλέπουμε σήμερα να εκτυλίσσεται (σύγχρονη φάση  του Ανατολικού ζητήματος).
 Οι Αμερικανοί, βέβαια, που παρακολουθούσαν από κοντά τη συμπεριφορά του  Κ. Καραμανλή, τον προειδοποίησαν πως είναι εγκληματική αυτή η  συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία και τον προέτρεψαν να εγκαταλείψει άμεσα  το σχέδιο. Ο κίνδυνος ήταν όντως μεγάλος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και ο π. πρωθυπουργός, μόλις το συνειδητοποίησε, άρχισε να κρατάει αποστάσεις από το Ρώσο δικτάτορα. Είχε όμως εκτεθεί ανεπανόρθωτα.  Είχε πάρει και ξοδέψει τα ρούβλια του δικτάτορα, ο οποίος από τότε δεν τον άφησε σε «χλωρό κλαρί».
Το σχέδιο πίεσης του π. πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είχε πολλές… παραγράφους και υποπαραγράφους, αλλά κυρίαρχα σημεία ήταν: 1. Η δημιουργία δεινής αναταραχής στη χώρα και έκθεση σε  κίνδυνο της ασφάλειας , της ακεραιότητας και της δημόσιας τάξης  της χώρας. 2. Οι  άμεσες απειλές για τη ζωή του ίδιου του Κ. Καραμανλή και της οικογένειάς του, αν συνέχιζε ο ότε πρωθυπουργός  να μη συμμορφώνεται με τις εντολές Πούτιν.
Το 2007 ο δικτάτορας εφάρμοσε την πρώτη απειλή του  και έκαψε την Ηλεία, όπως γράφαμε παλιότερα με αφορμή την αμετροέπεια του Β. Πολύδωρα:
Είναι επίσης  και αδίστακτος και θρασύς ο  Β. Πολύδωρας. «΄Ακουσα τη φωνή της συνειδησής μου», μας πέταξε παραπάνω και μας «κούφανε «απαξάπαντες, όπως πάντα. Κι εμείς θα  ρωτήσουμε: Ποιας συνείδησης τη φωνή άκουσες, Βύρωνα, αφού  χρόνια τώρα, μόνο στο λεξιλόγιό σου μπορεί κανείς να τη συναντήσει; Γιατί, συμπατριώτη μου, αν είχες, ως  γεννηθείς και ανδρωθείς  υπό τη σκιά του Ναού του  Επικουρείου Απόλλωνος, έστω και ίχνος συνείδησης,  δε θα άφηνες το 2007 ,ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, να καεί ολόκληρη η «ιδιαίτερη πατρίδα» μας και μάλιστα να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές το Μουσείο  της Αρχαίας Ολυμπίας, που το σεβάστηκαν  εχθροί, επιδρομείς, πολεμιστές, ακόμα και τα…στοιχειά της Φύσης. Και την έκαψες εσύ,  Πολύδωρα, την Ιερή  Ολυμπία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκες μετά το μεγάλο κακό εκείνων των φοβερών πυρκαγιών (στις οποίες κάηκαν πάνω από 60 άνθρωποι και παιδιά μεταξύ αυτών!) και έλεγες  τα ανήκουστα και ανισόρροπα  περί …”στρατηγού ανέμου» και «ασύμμετρης απειλής».  Οποία  αθλιότης!
Αν είχε συνείδηση ο «παρακοιμώμενος» του Κώστα Καραμανλή και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Ν.Δ, δε θα εγκατέλειπε το σκάφος της χώρας, που το έρριξαν όλοι μαζί οι  «ένοικοι»  της τότε κυβέρνησης στην «ξέρα».  Ούτε, μόλις διαπίστωσαν πως «βάζει  νερά», θα την «κοπάναγαν»  άπαντες άρον -άρον, καπετάνιος και πλήρωμα, με πρώτο και καλύτερο τον…αξιωματικό βάρδιας Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο Κ.  Καραμανλής,  έμπλεος φόβου και δέους μετά απ΄αυτό το κακό, τον Ιανουάριο  του  2008, αναγκάζεται  να δεχτεί στο προεδρικό μέγαρο της Σόφιας τη  συμφωνία των μετόχων και το καταστατικό της διεθνούς εταιρείας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.  Τότε άρχισε στην ουσία για πρώτη φορά να δια- φαίνεται η προσέγγιση  της κυβέρνησης Κ. Καρμανλή στη Μόσχα και  η  επικοινωνία που διατηρούσε  ο πρωθυπουργός  με το ρωσικό παράγοντα και ιδιαίτερα με τον  Πούτιν .
Λίγους μήνες αργότερα,  τον Απρίλη του ίδιου χρόνου, ο Κ. Καραμανλής στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πάλι υπό την πίεση του Ρώσου δικτάτορα και με πρόσχημα το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και γίνεται το…έλα να δεις.  Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, άλλοι έξαλλοι και άλλοι στα   πρόθυρα νευρικής κρίσης  για τη στάση του ΄Ελληνα πρωθυπουργού, τον κατηγορούν ανοιχτά  πως στηρίζει φανερά πια τους Ρώσους με πρόσχημα το «εθνικό» ζήτημα των Σκοπίων.
Το 2008, είναι χρόνος σημαδιακός για τον Κ. Καραμανλή.΄Ηδη ο τότε πρωθυπουργός  έχει καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο, αφού το διπλασίασε  και εκτόξευσε το έλλειμμα πάνω από 15,5%, γεγονός  πρωτοφανές και πρωτόγνωρο  στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.  Ο οικονομικός κατήφορος της Ελλάδας έχει χρονολογία   έναρξης κι αυτή είναι το 2008 επί κυβερνήσεως Ν. Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Πάλι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προειδοποίησαν τον τότε πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς  για ο μεγάλο  κακό  της χρεοκοπίας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας , που πλησίαζε.  Ο Κ. Καραμανλής πανικόβλητος, τόσο από τις απειλές   των Ρώσων για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, όσο και από το  επερχόμενο οικονομικό χάος, αποφάσισε να  εξαφανιστεί (κρύφτηκε  στην κυριολεξία!) , εγκαταλείποντας το σκάφος στην τύχη του κι από τότε σπανιότατα τον βλέπει κανείς να βγαίνει μπροστά και να εκτίθεται…
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχόμαστε να μην καταλήξει …καταζητούμενος  των Ρώσων , όπως κάποτε  ο  Κ. Καραμανλής.  Πολύ χρήμα κατέληξε και στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ . Ρούβλια ποτισμένα από το αίμα της Ουκρανίας, που έχυσε  εκεί ο δικτάτορας Πούτιν. Η «Αρκούδα του Βορρά»  πλήρωσε,  για να εκτελέσει  συγκεκριμένο  έργο η  κυβέρνηση  Τσίπρα-Καμμένου : Την αποσταθεροποίηση της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. ΄Αλλά, όπως είδαμε, και αυτή η κυβέρνηση έκανε πίσω και δεν τήρησε το συμβόλαιο, που υπέγραψε  με το δικτάτορα. Και είναι συμβόλαιο θανάτου! Ο τρελαμένος «τσάρος» δεν αστειεύεται.
Κάποιοι  νομίζουν  πως μπορούν να   ξεφύγουν την επιτήρηση της Ιστορίας και να κρυφτούν. Αλλά  είναι γελασμένοι. Να μην ξεχνούν τη σοφή ρήση  πως «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Είναι νόμος της Φύσης και της Ιστορίας. Αρκετοί  που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα (και μάλιστα «από μέσα»), για  κάποιος  λόγους «σπάζουν» και αρχίζουν να «κελαηδάνε». Και τότε …”ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε»!