TA 5 (ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ) “ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ” ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. (ΤΟ ΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)

                        ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ

1. 200 χρόνια από την Επανάσταση: Εορτασμοί με υψηλούς προσκεκλημένους, το πρόγραμμα 24 και 25 Μαρτίου

Επάνασταση του 1821 παρέλαση

200 χρόνια απάτης, εθνικισμού και παραπληροφόρησης. Δεν είναι αυτή η Ιστορία  της Επανάστασης που παρουσιάζει η κυρία Αγγελοπούλου σας.    Είναι η μυθιστορία στην πιο αισχρή μορφή της.  Αυτή του εθνικιστικού παροξυσμού.

Κι αν έχετε  επίσημους προσκεκλημένους  στη φιέστα  Ρώσους επίσημους, είστε εντελώς ανιστόρητοι.  Αυτοί έθαψαν την επανάσταση.  Και ήταν οι ίδιοι λίγα χρόνια πριν το ’21 που τέσταραν  την ισχύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα κεφάλια των Ρωμιών. Επέτρεψαν τη σφαγή ολόκληρου  του ανδρικού πληθυσμού στο Μωριά στα Ορλωφικά .

Ο  Ρώσος υπήρξε ο “κακός δαίμονας”  της Ελλάδας. Ανέκαθεν.  Και τώρα.

Γράφαμε για αυτό το κατάπτυστο είδος που λέγετε Εθνικιστική ντόπα από  τη Μυθιστορία   των λαών:

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

 

05.11.09
 

Οι  εθνικές «ιστορίες» στο σύνολό τους  είναι περισσότερο μια (στην υπερβολή τoυς) παραληρηματική  αφήγηση φαντασιακών  ηρωισμών και αρετών της φυλής και των «προγόνων», που έχει ως  σκοπό την έξαρση του εθνικού φρονήματος των ιθαγενών-απογόνων,  παρά ιστόρηση  και μάλιστα κριτική των πραγματικών γεγονότων του «εθνικού βίου». Υπ΄αυτή την έποψη, οι συγγραφείς τέτοιων κειμένων υπηρετούν το είδος του λόγου, που ονομάζεται λογοτεχνία μάλλον και σε καμιά περίπτωση την Ιστορία. Από την απώτατη αρχαιότητα, το έπος Γιλγαμές των Σουμερίων, η Παλαιά Διαθήκη των Εβραίων, τα Ομηρικά έπη, ανήκουν σε αυτό ακριβώς το  λογοτεχνικό είδος, που αναφέραμε και υπήρξαν για αιώνες οι βασικές «ιστορικές πηγές» για πολλούς αρχαίους ιστορικούς , όπως για παράδειγμα ο ΄Ομηρος για τον «πατέρα της επιστημονικής Ιστορίας» Θουκυδίδη.
 Η απόπειρα αφάνισης  αυτού του ιστορικού μορφώματος είναι από τα δυσκολότερα εγχειρήματα του ιστορικού απανταχού της γης .Ο «αστράτευτος» ιστορικός, στην προσπάθειά του αυτή, δεν έχει να αντιπαλέψει μόνο με μια κυρίαρχη και μάλιστα εθνικιστική  ιδεολογία, την οποία η εκάστοτε «εθνική εξουσία» συντηρεί  με «νύχια και δόντια» ως θεσμό, αλλά και με τη στερεότυπη και εδραία αντίληψη   της «μάζας» περί της εθνικής της υπεροχής  έναντι των άλλων εθνών και επομένως και περί της υπεροχής της εθνικής της «ιστορίας» έναντι των άλλων.*
 Αυτά τα εθνικά «ευαγγέλια» δεν επιδέχονται ουδεμιάς μεταβολής ούτε καν στα τυπικά τους κεφάλαια.  Το κοινό των εθνών ηδύνεται και μεγαλύνεται από την ανάμνηση των «ιστορικών» του μύθων  και έχει διδαχθεί πως αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της Ιστορίας: Η υπόμνηση και η έξαρση των αρετών και των ηρωισμών  των προγόνων Η αληθινή ιστορία του έθνους δεν ενδιαφέρει το πλήθος-εθνική αγέλη και δεν το αφορά. Χωρίς αυτή τη χλιδάτη διακόσμηση της εθνικής  μυθιστοριογραφίας ,η Ιστορία που λειτουργεί ως εθνικός καθρέφτης για κάθε λαό, είναι μια απαίσια, τιμωρητική μνήμη, Και όποιοι επιχειρούν να  εκριζώσουν το ιστορικό αυτό εξάμβλωμα, αυτόματα στο εθνικό ασυνείδητο κωδικοποιούνται ως προδότες ,εθνικοί μειοδότες και συνήθως υποκινούμενοι από ξένους…δαχτύλους.
Η ελληνική εθνική «ιστορία» δεν εξαιρείται από τον παραπάνω κανόνα. Πολύ περισσότερο, γιατί ευτύχησε να θεωρείται «΄Ελληνας» και ο ποιητής των ποιητών, ο πολύς ΄Ομηρος. Χωρίς να είναι περισσότερο ή λιγότερο εθνικιστική από τις άλλες, πρωτοστατεί κι αυτή στην εκδοχή που θέλει την  ιστορία αφηγηματική τέχνη εθνικών μύθων-θρύλων, οι οποίοι τρέφουν το φρόνημα των νέο-Ελλήνων από συστάσεως ελληνικού κράτους –έθνους μέχρι σήμερα.
Οι μύθοι της εθνικής ελληνικής «ιστορίας» είναι πολλοί. Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικούς: Αυτή η ίδια η καταγωγή των νέο-Ελλήνων που σεμνύνονται ότι είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Λεωνίδων, Περικλέων και Αλέξανδρων. Η  μονοπώληση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, όπως εκφράστηκε στην επιστήμη και στην τέχνη. Το διηνεκές και αδιάλειπτο της ελληνικής γλώσσας από την απώτερη αρχαιότητα μέχρι σήμερα και μάλιστα σε όλο το έδαφος που  σήμερα ορίζουμε ως ελληνική επικράτεια. Το ιστορικό τερατογέννημα του λεγόμενου ελληνοχριστιανικού και μάλιστα ελληνο-ορθόδοξου πολιτισμού, με γονέα τον «ιστορικό του ελληνικού έθνους» Κων. Παπαρρηγόπουλο. Η ανιστόρητη ταύτιση της ελληνικής ιστορίας με τη βυζαντινή και η σύγχυση μεταξύ ελλαδικού και βυζαντινού, ελληνικότητας και   βυζαντινής ελληνοφάνειας. Η ταύτιση της ορθοδοξίας με το έθνος και η ισοπεδωτική αντίληψη πως ανέκαθεν  οι κάτοικοί της μεταχριστιανικής Ελλάδας, υπήρξαν ορθόδοξοι. Τα κρυφά σχολειά της τουρκοκρατίας. Η γενοκτονία των Ελλήνων στη Σμύρνη. Η αναγωγή σε μείζον εθνικό ζήτημα της μονοπωλιακής τουριστικής εκμετάλλευσης των αρχαίων μνημείων από την ελληνική τουριστική «αγορά»  και άλλοι πολλοί.
Οι νέο-΄Ελληνες, όχι μόνο θεωρούν  τους παραπάνω  μύθους ως γρανιτένιο πυλώνα της εθνικής τους «ιστορίας», αλλά και υπερθεματίζουν για την…αυταπόδεικτη ιστορικότητά τους. ΄Οσοι τους αμφισβητούν, θεωρούνται πάραυτα  εχθροί της φυλής και τους έθνους και  απειλούνται με ατιμωτική λογοδοσία στο φανταστικό δικαστήριο της εθνικής τους «ιστορίας».Για τους περισσότερο εθνικιστές, δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι ιστορικοί αυτού του είδους, να… συνεργαζόμαστε και «επ΄αμοιβή» με τον… «ξένο παράγοντα» που επιβουλεύεται από προκαταβολής κόσμου την εξαφάνιση της φυλής και του ανάδελφου έθνους.
Εδώ και κάμποσα χρόνια προσπαθούμε να «αποκαθάρουμε» στο μέτρο του δυνατού την ελληνική ιστορία είτε διδάσκοντας είτε συγγράφοντας την αληθινή Ιστορία  και  συνεχίζουμε ως τα σήμερα την όντως κοπιώδη αυτή προσπάθεια. Είναι κοπιώδης όχι μόνο στην πορεία της αναζήτησης και εξακρίβωσης των ιστορικών εκείνων πηγών, που  βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Περισσότερο κουράζει η ανάγκη απολογίας γι αυτό το εγχείρημα και συνήθως σε εντελώς αναρμόδιους και άσχετους. Οι συνέλληνες  δεν εννοούν, ούτε και στη χαραυγή του 21 ου αιώνα, να απαλλαγούν από τα «φονταμενταλιστικά», εθνικιστικά  τους σύνδρομα .Πολύ περισσότερο, να συγχωρήσουν προσπάθειες κατεδάφισης του εθνικού «ιστορικού» τους οικοδομήματος. Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος ούτε να σταματήσουμε τις  προσπάθειες ούτε να υποστείλουμε  τη σημαία της αναζήτησης και παράθεσης  της ιστορικής αλήθειας. ΄Ετσι κι αλλιώς, το οικοδόμημα αυτό αποδείχτηκε πλινθόκτισμα και η οριστική του κατεδάφιση είναι ζήτημα χρόνου πια.
 *Οι Γάλλοι (ποσοστό 89%!)  αισθάνονται υπερήφανοι για την καταγωγή τους.Οι αριστεροί,μάλιστα,σε ποσοστό 85%. Η Ανιές Πουαριέ,μια από τις πιο γνωστές Γαλλλίδες συγγραφείες,σε ένα “ντελίριο” εθνικισμού, δήλωσε μεταξύ των άλλων: “…Και μη μου θυμίσει κανείς τη Μασσαλιώτιδα,γιατί θα ξεσπάσω σε κλάματα”.(πηγή, ΜΜΕ)

 

2. DW: Τέλος εποχής για τα Αρχεία της Στάζι -Εκατομμύρια αιτήσεις για πρόσβαση στους φακέλους της μυστικής υπηρεσίας

Στάζι

Ο  πανάθλιος  “πολιτικός” και  “πατριάρχης”   της δυναστείας, ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπήρξε ίσως ο χειρότερος των  πολιτικών όλων των εποχών στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Τα εγκλήματά του άπειρα. Η διαφθορά του παροιμιώδης . Από όλα, ξεχωρίζουν τα παρακάτω πέντε ανοσιουργήματα

 1. Η Αποστασία του 1965,. Η εξαγορά του από τα ανάκτορα , έναντι αδράς  για την εποχή αμοιβής (εκατομμύρια δολάρια, μέρος από αυτά τα “αργύρια” μοίρασε και στους λοιπούς αποστάτες)  και η συμμετοχή του στην προετοιμασία  του χουντικού πραξικοπήματος των στρατηγών από τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο , μαζί με το συγγενή του στρατηγό  Σπαντιδάκη. ΄Ηταν αυτή ακριβώς η συνωμοσία, που οδήγησε τους συνταγματάρχες να προλάβουν τους στρατηγούς να τους δέσουν, μαζί και το Μητσοτάκη και να επιβάλουν το δικό τους πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
 2.  “Το βρώμικο ΄89.” Ομού με το  Χαρίλαο Φλωράκη και το   Λεωνίδα  Κύρκο   (αποκαλούμενους  τότε από το λαό “συνεταιράκια”) οδήγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία του χρηματισμού του από το μεγαλοτραπεζίτη Γεώργιο Κοσκωτά  (πραγματικό γεγονός). Αλλά, όχι  όμως για να τιμωρηθεί. Στόχος τους ο αρχηγός τότε του ΠΑΣΟΚ να διασυρθεί, να διαλυθεί το κόμμα του και να μοιραστούν   τους οπαδούς το τότε ισχυρού ΠΑΣΟΚ.
 3.   Η  εκμετάλλευση της δολοφονίας του γαμπρού του Παύλου Μπακογιάννη από τη Β΄ 17 Νοέμβρη , για να κερδίσει τις τότε αμφίρροπες εκλογές, που τελικά κέρδισε …ασθμαίνων.   Μια σκοτεινή ακόμα ιστορία αυτή η δολοφονία,  σε ό,τι αφορά την πιθανολογούμενη  συμμετοχή  και με ποιο  τρόπο  μελών της οικογένειας ,του ίδιου του Κων. Μητσοτάκη ή μελών του κόμματος της Ν.Δ.
 4. Η συμμετοχή του σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας  που είχε ως αποτέλεσμα,  πολλά  και αξιόλογα  αρχαιολογικά   αντικείμενα  και άλλα έργα τέχνης  να καταλήξουν   σε ιδιωτικές συλλογές τους εξωτερικού . Σε αυτό το έγκλημα συμπεριλαμβάνεται και η κλοπή από  τ. Βασιλιά Κωνσταντίνο   “νύχτα” και με κομβόι από κοντέινερ ΟΛΩΝ των πολύτιμων ,τεράστιας αξίας αντικειμένων από τα ανάκτορα του Τατοϊου το 1992 με πρωθυπουργό της χώρας το φίλο και συνεργάτη του Κωνσταντίνου Κων .Μητσοτάκη (δες και Νκ. Αδαμόπουλος “ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ,   Dreyfus, 1993).
 5. Ο Κων. Μητσοτάκης,  ήταν  εκείνος  που  σχεδίασε και ανέθεσε στον αχυράνθρωπό του Τζανή Τζανετάκη να κάψει   τους πολιτικούς  φακέλους ,   για να μη μάθει ο κόσμος  πρωτίστως τις δικές του πομπές,  αλλά  και των φίλων του. Να μην έρθουν ποτέ στο φως τα ονόματα των δωσίλογων των κουκουλοφόρων, των Χιτών και των Μάυδων, τα παιδιά και τα εγγόνια των οποίων  μεσουρανούσαν τότε και σήμερα.

  Γιάννης Κεφαλογιάννης:

  «Την παραμονή του καψίματος των φακέλων και ενώ τα πάντα είχαν ρυθμιστεί με πήρε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και μου είπε ότι ο Φλωράκης και ο Κύρκος επισκέφθηκαν τον κ. Μητσοτάκη και του έθεσαν θέμα να μην καούν οι φάκελοι, διότι αποτελούσαν ιστορικά ντοκουμέντα για την Αριστερά.
  Στον πρωθυπουργό απάντησα ότι με εγκύκλιό μου είχαν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες για το επικείμενο κάψιμο των φακέλων και ότι αν η κυβέρνηση λάβει απόφαση να ακυρώσει το κάψιμο των φακέλων, θα έπρεπε να ανακοινώσει και την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
  Την απόφαση της παραίτησής μου μετέφερε στον Μητσοτάκη και δι’ αυτού στους Φλωράκη-Κύρκο ο πρωθυπουργός Τζανετάκης και ύστερα από διαβουλεύσεις ορισμένων ωρών μου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούσα να προχωρήσω στο κάψιμο των φακέλων.
  Έτσι την επομένη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι άλλοι παράγοντες που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα, έκαψαν τους φακέλους στην υψικάμινο της Ελευσίνας, ενώ οι φάκελοι στην υπόλοιπη Ελλάδα κάηκαν σε δημόσιες πλατείες παρουσία των εκπροσώπων».

   

  Γράφαμε 

   

  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΙΜΑΤΩΝ. ΤΟ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΞΙΩΝ, ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ.
  “Ανοίγουν οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων -Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία
  Ανοίγουν οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων -Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων ώστε «δικαιούχοι», καθώς και ερευνητές και ιστορικοί να αποκτήσουν, υπό προϋποθέσεις, πρόσβαση στα τεκμήρια αυτά.

Σύμφωνα με το πληροφορίες του «Βήματος» οι περίπου 2.100 – 2.500 φάκελοι που διατηρήθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως θα ανοιχτούν προκειμένου να αποκτήσουν να γίνουν προσιτοί στους ενδιαφερομένους

Έχει ήδη καθορισθεί τηλεφωνικός αριθμός αλλά και e-mail ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για το αν φάκελοι πολιτικών φρονημάτων που αφορούν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους διατηρήθηκαν. Στη συνέχεια θα μπορούν με αίτηση να τους δουν.”

 

Τί μας λένε οι άνθρωποι; Ποιοι φάκελοι; Αυτούς που έκαψε το 1989  ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε αγαστή συνεργασία με το γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη  και τα άλλα πανάθλια υποκείμενα της κυβέρνησης του Τζανή Τζανετάκη στην οποία συμμετείχαν η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου;

΄Ενα από τα σύγχρονα ΙΣΤΟΡΙΚΑ  εγκλήματα  της κυβερνητικής συνεργασίας Δεξιών,  Σταλινικών και ψευτο-Αριστερών   ήταν  κι αυτό της καταστροφής των  φακέλων, για να  σωθούν από το διασυρμό δικοί τους άνθρωποι, φορτωμένοι (και δικαστικά εκτεθειμένοι  από  τις αποδείξεις των φακέλων τους) με εγκλήματα και άλλες  παλιανθρωπιές. Σκόπιμα, με δόλο και “διάφορο”  κατέστρεψαν υλικό της Ιστορίας με πρόσχημα “να κλείσουν  οι πληγές  του εμφυλίου “, όπως υποστήριζε η τότε κυβέρνηση σε όλους τους τόνους κι  απ’  ΟΛΑ τα μέλη της.

Μοναδικό, παγκόσμιο φαινόμενο! Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο. Σε όλες τις πολιτισμένες  χώρες που η επιστήμη τυγχάνει σεβασμού και προστασίας, τέτοιο ανεπανάληπτο, πρωτογενές υλικό από “πεντακάθαρες” πηγές, δεν υπήρχε περίπτωση να καταστραφεί.

Να θυμηθούμε πως στην Αγγλία όλοι οι φάκελοι (και όχι μόνο όσοι εμπεριέχουν πληροφορίες για πολίτες) διατηρούνται πλήρεις και καλοσυντηρημένοι  από τις απώτατες εποχές της ιστορίας της παλιάς “αυτοκρατορίας”. Να αναφέρουμε για παράδειγμα πως ο φάκελος της εκτέλεσης του Ιωάννη Καποδίστρια στην οποία συμμετείχε άμεσα η Αγγλία, υπάρχει ακόμα πλήρως διατηρημένος. Και είναι ο μοναδικός φάκελος, σχεδόν 200 χρόνια μετά, που ακόμα δεν έχει ανοίξει! Αν ανοίξει αυτός ο φάκελος, θα ανατραπούν όλες οι υποθέσεις  και τα σενάρια για τη δολοφονία του πρώτου  κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι Εγγλέζοι με  σεβασμό στην επιστήμη της Ιστορίας τον διατηρούν, έστω και κλειστό (κάποτε θα ανοίξει), αν και τα στοιχεία που περιέχει είναι επιβαρυντικά για την εθνική τους ιστορία.

Να θυμίσουμε πως  στο ελληνικό έγκλημα του 1989  εναντίον της Ιστορίας με την καταστροφή των φακέλων των φρονημάτων πολιτών πρωτοστάτησαν, οι τότε υπουργοί  Εσωτερικών Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δικαιοσύνης  Φώτης Κουβέλης. Τα πανάθλια αυτά υποκείμενα, συνεργάτες της Δεξιάς από το χώρο της δικηγορίας, οι  γιαλαντζί αριστεροί .  Γνωστοί και μη… εξαιρετέοι  αριβίστες -καριερίστες πολιτικοί.

Αφήσανε τότε,  “για τα μάτια του κόσμου,  κάποιους   ΑΚΙΝΔΥΝΟΥΣ  τέτοιους φακέλους, που δε θα αλλάξουν τίποτα, όταν αποκαλυφτεί το περιεχόμενός τους για  το “βίο και η πολιτεία” των φακελωμένων. Είναι όλα  ή δη γνωστά γι΄αυτούς.  Τί περισσότερο θα μας πουν, ας πούμε, για τη Γαλάτεια και το Νίκο  Καζαντζάκη ή για το Γιάννη Ρίτσο , που δε γνωρίζουμε;    Ας αφήσει η κυβέρνηση τα κουτοπόνηρα….προοδευτικά.  Δεν πείθουν.

Αν  θέλει να κάνει   καθαρή δουλειά ο Αλέξης Τσίπρας, ας βγάλει στη φόρα  τους ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ φακέλους πολιτών. Με τα νεότερα στοιχεία και το υλικό που περιέχουν. Και μη μας λένε πως δεν κρατούν πια φακέλους ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥΣ για πολλούς, γιατί “θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι”.

΄Ενας από τους φακελωμένους είναι και ο γράφων, όπως αποκαλύπτουμε στην ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Και τα στοιχεία αυτά   ήρθαν πρόσφατα και εντελώς τυχαία στα χέρια μας. Τα νεότερα, δηλαδή, η… συμπληρωματική ύλη. Γιατί τα παλιότερα τα γνωρίζαμε, αφού τα βιώναμε σε κάθε βήμα μας από τις  ταλαιπωρίες στο στρατό, αλλά και στη δημόσια εκπαιδευτική μας πορεία, όταν τα  βρίσκαμε πάντα μπροστά μας.

Τιμή και καμάρι μας! ΄Αλλοι να ντρέπονται.

Για το ιστορικό αυτό έγκλημα παραθέτουμε το ακόλουθο κείμενο “για να θυμούνται οι παλιοί και να μην ξεχνούν οι νεότεροι”, όπως λέει στη δημοσιογραφική του γλώσσα το  ομώνυμο συνάφι:

 

3. Το Φούλτον του Μπάιντεν

Το Φούλτον του Μπάιντεν

“Το φθινόπωρο του 1946 στην πόλη Φούλτον της Φλόριντα ο Τσόρτσιλ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, μίλησε για ένα σιδηρούν παραπέτασμα που έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, μια φράση που θεωρείται ότι σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου της Δύσης με τη Σοβιετική ΄Ενωση.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά ο Μπάιντεν αποκαλεί τον Πούτιν φονιά και προαναγγέλλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για τη στήριξη του Τραμπ από το Κρεμλίνο στην προεκλογική εκστρατεία του 2020″.

****

“Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα”.

Τρικυμία εν  τω κρανίω  και μπλέξιμο… μηρών; ΄Η και στείρος αντιαμερικανισμός για μυαλά τίγκα στη σκουριά και την τύφλα;

Μόνο ο συντάκτης του ανιστόρητου κειμένου παραπάνω  μπορεί να βρει σχέση  με τον “ψυχρό πόλεμο” της Σοβιετικής Ρωσίας  και το σημερινό  ΜαφιοΑκροδεξιοΙμπεριαλιστικό  καθεστώς  του  Ρώσου δικτάτορα  με την Αμερική ,τότε και τώρα.

 

4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ σχεδιάζει να λανσάρει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί από το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν δικό του ιστότοπο σε δύο-τρεις μήνες, ανέφερε σήμερα ένας από τους συμβούλους του, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

 

****

Από εκεί που δεν το περιμένεις, έρχεται. Να  στηρίζει την ανεξαρτησία της σκέψης και του λόγου ο  Τραμπ. Και μάλιστα καλύτερα από πολλούς….δημοκράτες.   Γιατί όχι;

Από την άλλη, να είμαστε ιστορικά δίκαια.  Ο Τραμπ δεν περιμένει  Διεθνές Ποινικό  Δικαστήριο. Δεν  υπήρξε ούτε   Τζορτζ Μπους  ούτε  Κλίντον. Σε καμιά περίπτωση. Ο μοναδικός πρόεδρος της Αμερικής που δεν έχει στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Από την άλλη,  τους έδωσε και κατάλαβαν στη διεφθαρμένη αμερικάνικη βιομηχανία παραπληροφόρησης, τύπου  CNN. Με όλη αυτή τη βρώμικη ,μαφιόζικη συντεχνία καναλαρχών,  εκδοτών και κοντυλοφόρων εναντίον του , παρά τρίχα δεν πήρε τις τελευταίες εκλογές.

Είναι τεράστια νίκη. Σημαίνει πως μια μέρα το  τέρας που λέγεται  παγκόσμιος, γκεμπελικός  τύπος,  θα  ξεδοντιαστεί. Θα  στήσουμε γλέντια  πάνω από το  απαίσιο  πτώμα του!

 

 

5. IEFIMERIDA.GR . Ο ΒΟΘΡΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΜΕ ΒΟΡΒΟΡΩΔΗ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΧΑ

Χριστίνα Μπόμπα: Μας δείχνει πόσο έχει μεγαλώσει η κοιλίτσα της -Τι σχολίασε ο Σάκης Τανιμανίδης [εικόνα & βίντεο]

Χριστίνα Μπόμπα σε τραπέζι κόβει φαγητό

Πηγή: iefimerida.gr

Ο Μητσοτάκης συνομιλεί καθήμενος σε πολυθρόνα

Θάνος Οικονομόπουλος

Μαρίνα Πατούλη

γυναίκα με πουκάμισο στην εβδομάδα μόδαςγυναίκα με μπουστάκι

Συνταγή για άπαιχτα στριφτάρια με σοκολάτα από ζύμη πίτσας -Το «τρελό» τρικ με το βραστό νερό
Στριφτάρια γεμιστά με σοκολάτα / Φωτογραφία: Shutterstock

Στριφτάρια γεμιστά με σοκολάτα

Η μισή και παραπάνω φυλλάδα, γεμάτη κάθε μέρα με βυζιά και μπούτια, κοιλιακούς και προσοντούχους  Γκουσγκούνηδες,   φούστες και στριγκάκια, σε  κοιλίτσες φουσκωμένες  και επίπεδες,  υπονοούμενα με στεναγμούς …”κόλαση!”.  Αλλά, το χειρότερο και  ουκ  ολίγες φορές με παιδιά σε στάσεις  και παρουσίες  εξωφρενικές, σκουπίδια για διεστραμμένους.

΄Ομως,  όλα κι όλα!  Η ίδια φυλλάδα  στις υπόλοιπες … σοβαρές σελίδες της, έχει κοντυλοφόρους  (της πλάκας, μεταξύ μας)  που ξετυλίγουν στα γραπτά τους τη… σύνθετη. και πυκνή  σκέψη που διαθέτουν, το απέραντο, σπινθηροβόλο  πνεύμα τους ,αλλά και τις   αντικειμενικές κριτικές  και τα λιβάνια στον Κούλη  τους.  Και φυσικά  ενημερώνουν …υπεύθυνα και έγκριτα    για θέματα “εθνικά” πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά. ΄Εχουν λόγο οι πανάθλιες Μαριονέτες του  Χρήστου Ράπτη επί παντός επιστητού.

Ο  Ράπτης  ξέρω, τί  πάτρονας    είναι στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα για τα φράγκα.  Κι ας είναι και ναρκοδολάρια.   Και τους σφογγοκωλάριους  που τον πλαισιώνουν τους καταλαβαίνω.   Λατρεύουν συγκεκριμένο θεό.  Και το όνομα αυτού, Μαμωνάς !

Εσένα δεν μπορώ να καταλαβαίνω.  Αν  λες πως είσαι σοβαρός και υπεύθυνος πώς γίνεται να  μπαίνεις σε τέτοιο βόθρο ,τάχα στο όνομα της πλουραλιστικής  σου  ενημέρωσης;  Η iefimerida είναι εξ ορισμού και αντικειμένου μόνο βόθρος.  Μπαίνεις και κολυμπάς μαζί τους;  Δε διαφέρεις τότε. ΄Ιδια πάστα.

Και  μόνο  σοβαρός , συγκροτημένος και  ενημερωμένος δεν είσαι.      Στο Χόμο, πάντως,  δε σε θέλουμε να μπαίνεις. Δε θα μας λείψεις. Και προφανώς,  ούτε κι εμείς σε εσένα.

 

(*) Η καταστροφή των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων Ελλήνων πολιτών
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου 1944-1949, η κυβέρνηση του Τζανή Τζανετάκη στην οποία συμμετείχαν η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, απεφάσισε την καταστροφή των ατομικών φακέλων των πολιτικών φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών που φυλάσσονταν στις υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Στην καταστροφή των φακέλων αναφέρεται η υπ’ αριθμό 8504/7-14668 υπουργική απόφαση (Προεδρίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης) της 28.8.1989.
Σύμφωνα με την απόφαση η καταστροφή των φακέλων για κάθε νομό της χώρας ανατίθεται σε επιτροπή που αποτελείται από τους:
α) Νομάρχη ως πρόεδρο
β) Εισαγγελέα πρωτοδικών και
γ) Αστυνομικό διευθυντή ως μέλη.
Για το νομό Αττικής ειδικά η επιτροπή αποτελείται από:
α) Τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Αττικής ως πρόεδρο
β) τον εισαγγελέα Εφετών και
γ) τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής ως μέλη.
Ως ημερομηνία έναρξης καταστροφής των ατομικών φακέλων ορίζεται η 29η Αυγούστου 1989, ημέρα Τρίτη και ώρα 11 π.μ., σε κατάλληλο χώρο προσιτό στο κοινό.
Κατά την καταστροφή των φακέλων παρίστανται εκπρόσωποι των κομμάτων, προσκαλούμενοι για το σκοπό αυτόν και το κοινό ελεύθερα.
Η μαρτυρία του υπουργού Δημοσίας Τάξης
Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για την καταστροφή των φακέλων που μας δίδει ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη ως υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Αναφέρει, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μεταξύ άλλων:
«Οι φάκελοι, των οποίων ο αριθμός σε ολόκληρη την Ελλάδα, ξεπερνούσε τους 33.000.000 ήταν επίσημα δημόσια έγγραφα που έπρεπε για να καταστραφούν να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
Το κάψιμο θα γινόταν σε δημόσιους χώρους με την παρουσία εισαγγελέα, του νομάρχη και του αστυνομικού διευθυντή.
Γι’ αυτό, το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε περιλάμβανε εκτός από την υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και τις υπογραφές των υπουργών Εσωτερικών (ήταν ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος), Δικαιοσύνης (ήταν ο κ. Φώτης Κουβέλης) και Προεδρίας (ήταν ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος)».
Και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης συνεχίζει:
«Την παραμονή του καψίματος των φακέλων και ενώ τα πάντα είχαν ρυθμιστεί με πήρε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και μου είπε ότι ο Φλωράκης και ο Κύρκος επισκέφθηκαν τον κ. Μητσοτάκη και του έθεσαν θέμα να μην καούν οι φάκελοι, διότι αποτελούσαν ιστορικά ντοκουμέντα για την Αριστερά.
Στον πρωθυπουργό απάντησα ότι με εγκύκλιό μου είχαν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες για το επικείμενο κάψιμο των φακέλων και ότι αν η κυβέρνηση λάβει απόφαση να ακυρώσει το κάψιμο των φακέλων, θα έπρεπε να ανακοινώσει και την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Την απόφαση της παραίτησής μου μετέφερε στον Μητσοτάκη και δι’ αυτού στους Φλωράκη-Κύρκο ο πρωθυπουργός Τζανετάκης και ύστερα από διαβουλεύσεις ορισμένων ωρών μου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούσα να προχωρήσω στο κάψιμο των φακέλων.
Έτσι την επομένη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι άλλοι παράγοντες που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα, έκαψαν τους φακέλους στην υψικάμινο της Ελευσίνας, ενώ οι φάκελοι στην υπόλοιπη Ελλάδα κάηκαν σε δημόσιες πλατείες παρουσία των εκπροσώπων».
Δύο παράπλευρες εκδηλώσεις
Την καύση των ατομικών φακέλων συνόδευσαν δύο εκδηλώσεις: μια συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον εμφύλιο πόλεμο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον τερματισμό του και η ψήφιση ενός νόμου για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949.
Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα 40 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που έγινε στις 29.8.1989 μίλησαν ο Τζανής Τζανετάκης πρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου, ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης, πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου.
Ενδιαφέροντα σημεία από τις αγορεύσεις των πολιτικών ηγετών:
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι και το ΠΑΣΟΚ απέσυρε το 1981 τους φακέλους προετοιμάζοντας την καταστροφή τους, πείσθηκε όμως ότι αποτελούν πολύτιμο αρχειακό υλικό από την συλλογική διαμαρτυρία της επιστημονικής κοινότητας και την αποφασιστική παρέμβαση του Νίκου Σβορώνου και δεν προχώρησε στην αρχική απόφασή του.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρθηκε, ακόμα, στα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την εθνική συμφιλίωση.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε στην αγόρευσή του ότι φτάσαμε ως προς τους φακέλους σε μια λύση που πρέπει να μας βρει όλους ομόθυμους για την καταστροφή των, στο μεγάλο μέρος των και στη διατήρηση των ολίγων, των επωνύμων, που θα πρέπει να φυλαχθούν για λίγα χρόνια και να ανοιχθούν όταν δεν θα μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του αλλά εγκαταλείπει τα πάθη του στο παρελθόν που τα εξέθρεψε και πρόσθεσε ότι τα πάθη του εμφυλίου υποβάθμισαν την πολιτική ζωή μας και στένεψαν τον πολιτικό μας ορίζοντα.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Χαρίλαος Φλωράκης, χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα της 29.8.1989 γιατί μπήκε ένα τέρμα στον εμφύλιο, ενώ ταυτόχρονα άφησε μομφή κατά του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι επικαλούνται τον εμφύλιο και τις διώξεις του για να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα σημαντικά του προβλήματα ή για να τους χρησιμοποιήσουν για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Σήμερα, είπε, παραμερίζονται οι μεσολαβητές.
Ο πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο λέγοντας ότι ήταν ο πιο αδυσώπητος πόλεμος, ο λαός διχάστηκε, αδέλφια πολεμούσαν αδέλφια. Το άνθος του λαού μας χάθηκε και ήλθε η ώρα να υποκλιθούμε με ευλάβεια στα τραγικά θύματα εκείνης της δοκιμασίας.
Η Ελλάδα, είπε ακόμα ο Τζανής Τζανετάκης κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα που συμπίπτει, όχι τυχαία, με μια νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας. Σκεφτείτε, είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές το δημοκρατικό πείραμα της Πολωνίας την ύφεση στις σχέσεις Δύσης και Ανατολής, την περεστρόικα και την γκλάσνοστ στη Σοβιετική Ένωση.
Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής της 29.8.1989 ψηφίστηκε σε μόνη συζήτηση ομοφώνως κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο του υπουργείου των Οικονομικών «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949».
Κυριότερες διατάξεις του ψηφισθέντος νομοσχεδίου:
Η περίοδος από την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής μέχρι την 31.12.1949 αναγνωρίζεται ως περίοδος εμφυλίου πολέμου.
Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «συμμοριτοπόλεμος» αντικαθίσταται με τον όρο «εμφύλιος πόλεμος» και όπου «συμμορίτες» με τον όρο «δημοκρατικός στρατός».
Αίρονται οι οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδίκες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και όσων έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο που επιβλήθηκαν από κακουργοδικεία, Εφετεία, τακτικά και έκτακτα στρατοδικεία, ναυτοδικεία και αεροδικεία, οι δε ποινές διαγράφονται από τα δελτία του ποινικού μητρώου.
Δικαιούνται σύνταξης από το Δημόσιο ταμείο κατά τας διατάξεις των άρθρων 2 έως 14 ν. 1543/1985 όσοι είχαν ενταχθεί σε ανταρτικές ομάδες ή οργανώσεις του άρθρου 9 του ν. 1285/1982 ή στο Δημοκρατικό Στρατό και κατάστησαν διαρκώς ανίκανο συνεπεία οποιουδήποτε παθήματος, τραύματος ή νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στις εμφύλιες συγκρούσεις.
Δικαιούνται επίσης σύνταξης και όσοι κατέστησαν ανίκανοι συνεπεία νόσου που οφείλεται αποκλειστικά σε κακουχίες κατά τη διάρκεια φυλάκισης ή αιχμαλωσίας ή εκτόπισης ή εγκλεισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σε εξορίες για τη δράση των, ή τα κοινωνικά τους φρονήματα.
Με το νόμο για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949 ολοκληρώθηκε η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης που είχε επιτευχθεί με τους ν. 1285 και 1543 του 1984 και του ν. 1813 του 1988.
Έγραψε σε άρθρο του στη Εφημερίδα «Αυγή» της 27.8.1989, ο Φίλιππος Ηλιού, για το νόμο για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου: «Ο νόμος… έρχεται να εκφράσει και να αποτυπώσει, με τον πιο επίσημο τρόπο, μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του έθνους. Πολύ πιο σημαντική, μάλιστα, αφού προέρχεται από την κοινή βούληση των δυο μεγάλων παρατάξεων που συγκρούστηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο στα δίσεκτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου».
Τα έγγραφα που ξέφυγαν από την πυρά
Από την προγραμματισμένη καταστροφή του Αυγούστου 1989 διασώθηκε σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας του Ηρακλείου με τρόπο σχετικά μυστηριώδη μια παρτίδα περίπου 10.000 εγγράφων, απόρρητων και εμπιστευτικών ως επί το πλείστον, που διαπραγματεύονταν το θέμα της καταγραφής αλλά και της δίωξης του φρονήματος ελλήνων πολιτών.
Τα έγγραφα παραδόθηκαν για διασφάλιση στο φιλόξενο τμήμα αρχείων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και συμπλήρωσαν την πλούσια συλλογή του που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μοναδικό εκτός Τουρκίας αρχείο τουρκικών εγγράφων του ιεροδικείου, ενετικά αρχεία, αρχεία της δημογεροντίας, αρχεία της γερμανικής κατοχής της Κρήτης, το αρχείο του ποιητή Σαραντάρη και άλλα.
Στα έγγραφα αποτυπώνεται με φρικιαστικό τρόπο η μισαλλοδοξία, η εμπάθεια, η μικρότητα, ο παραλογισμός, η αγριότητα και η βαρβαρότητα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής εν πολλοίς περιόδου, είναι δε βέβαιο ότι θα δώσουν πολύτιμο υλικό στους ερευνητές που θα τα μελετήσουν συστηματικά για να βγάλουν τα δικά των συμπεράσματα.
Τα έγγραφα ήσαν μέχρι τώρα «κλειστά» ενώ μετά την εισήγησή μου στο συνέδριο θα ανοίξουν για την έρευνα από όποιον επιθυμεί να την πραγματοποιήσει.
Από το μέγα πλήθος των εγγράφων της συλλογής των αρχών ασφαλείας και των άλλων σχετικά με την καταγραφή και τη δίωξη του φρονήματος των ελλήνων πολιτών, παρουσιάζω ως δείγμα της απαξίας των το «βιβλίον των κομμουνιστών».
Στο βιβλίο είναι καταγεγραμμένοι οι κομμουνιστές της περιοχής ευθύνης του αστυνομικού τμήματος.
Μεταφέρω την εγγραφή του υποδηματοποιού Φανούριου Ανδρουλάκη από το χωριό Γέργερη που γεννήθηκε το 1908 και υπηρέτησε ως στρατιώτης του πεζικού κρατώντας την ιδιότυπη σύνταξή της.
«Του κομμουνισμού είχε μυηθεί πριν της κατοχής, χωρίς να διαπιστωθεί δράσις του. Κατά την περίοδο της κατοχής ενετάχθη εις τας τάξεις του Ε.Α.Μ. λαμβάνων μέρος εις τα συγκεντρώσεις, εράνους και πολιτικάς καθοδηγήσεις του Κ.Κ. Απέσχεν της 31.3.1946 Εις τας εκλογάς ψηφίζει ΕΔΑ. Την 16.2.1956 έλαβαν χώρα συσκέψεως των μελών του Κ.Κ. Γέργερης εις την οικίαν του ομοχωρίου του Παπακυριάκη Εμμανουήλ του Ζαχαρίου. Κρίνεται ιδιολόγος αλλά επικίνδυνος. Εψήφισεν ΕΔΑ και εργάσθη υπέρ αυτής εις τας εκλογάς 11.5.1958».
Από τις εγγραφές του σωζομένου βιβλίου των κομμουνιστών συνάγεται ότι η παρακολούθηση των φρονημάτων των πολιτών και η καταγραφή των ξεκινά από την εποχή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, συνεχίζεται απτόητη κατά την περίοδο της κατοχής και τερματίζεται στη δεκαετία του 1960 ή με άλλη διατύπωση, δεν εμφανίζεται στο βιβλίο των κομμουνιστών, μετά το τέλος της δεκαετίας του 1960.
Συνάγεται, επίσης, από τις εγγραφές ότι παρακολουθούνται οι πολίτες για την ψήφο των στις εκλογές, για τον κοινωνικό βίο των, ελέγχονται για τις εφημερίδες και τα έντυπα που διαβάζουν κ.ο.κ.
Το βιβλίο των κομμουνιστών θεωρείται τακτικά από τους διοικητές Διοίκησης Χωροφυλακής και τους ανώτερους διοικητές Χωροφυλακής. Σχετικές θεωρήσεις εντοπίζονται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου για τα έτη 1960, 1961, 1962, 1963, 1964 και 1968.
Όπως παρατήρησε έμπειρο στέλεχος της ελληνικής αστυνομίας τα βιβλία των κομμουνιστών ετροφοδοτούντο από τους φακέλους των φρονημάτων των Ελλήνων πολιτών που επρομήθευαν την «πρώτη ύλη των».
Ήσαν, με άλλα λόγια, τα βιβλία των κομμουνιστών, το απόσταγμα και το σύντομο χρονικό των φακέλων, όπως θα έλεγε ο ποιητής.
Οι φάκελοι που διατηρήθηκαν
Πόσοι όμως ήσαν οι φάκελοι που κάηκαν με κάθε επισημότητα στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες των πενήντα δύο μηνών της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ο αριθμός των φακέλων που κάηκαν ήσαν 17.000.000 (ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τους ανέβαζε στα 33.000.000).
Στην περιοχή της Αθήνας κάηκαν 8.000.000 φάκελοι, ενώ στην Κρήτη κάηκαν στο Ηράκλειο 270.000, στα Χανιά 246.789, στο Ρέθυμνο 118.000 και στο Άγιο Νικόλαο 102.790.
Η κυβέρνηση απεφάσισε να διασωθεί ένας αριθμός φακέλων περίπου 40 από κάθε νομό, συνολικά 2.100 από ολόκληρη τη χώρα που θα διατηρούνταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και θα άνοιγαν μετά 30 χρόνια (αργότερα τα 30 χρόνια έγιναν 50). Η μελέτη των φακέλων των επωνύμων θα επιτρέψει στους ιστορικούς να εξαγάγουν τα συμπεράσματά των για την εφιαλτική διαδικασία της καταγραφής και της δίωξης των φρονημάτων των ελλήνων πολιτών που απετέλεσε την κυρίαρχη πολιτική της εμφυλιακής αλλά και της μετεμφυλιακής περιόδου.
Κατόρθωσα, όχι χωρίς κόπο, να πληροφορηθώ μερικά ονόματα, για την ακρίβεια 50 από τα 160 περίπου πρόσωπα της Κρήτης, οι φάκελοι των οποίων επελέγησαν για τη διάσωση από την πυρά και τη φύλαξή των στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Τα ανακοινώνω γιατί κρίνω ότι η αναφορά σ’ αυτά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σύνθεσης της ομάδας που περιλαμβάνει γνωστούς κομμουνιστές αλλά και κεντρώους, κεντροαριστερούς ακόμα και καραμπινάτους δεξιούς, όπως και γνωστούς λογοτέχνες και δημοσιογράφους.
Μεγάλη η δόση του μίσους
Συμπερασματικά και κρίνοντας από μια κάποια χρονική απόσταση, πιο νηφάλια κατά συνέπεια, την ενέργεια της κυβέρνησης Τζανή Τζανετάκη για το κάψιμο των φακέλων των ελλήνων πολιτών, μπορώ να πω ότι παρά τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν και στηρίζονται στις γνώμες των ιστορικών για την αναμφισβήτητη αξία των ως στοιχείων χρήσιμων για τη συγγραφή της ιστορίας, ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και υποστηρίζω την άποψη αυτή αναθεωρώντας την στάση που κράτησα τότε –συμμετείχα σε διαδηλώσεις εναντίον του καψίματος- γιατί είχα την ευκαιρία να φυλλομετρήσω τον προσωπικό, αρκετά ογκώδη φάκελό μου.
Ένιωσα μίσος –το ομολογώ- εναντίον των προσώπων που παρουσιάζονται στα έγγραφα του φακέλου μου να «καρφώνουν» χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη χαφιεδίστικη συμπεριφορά των.
Και σκέφτηκα ότι το μίσος που θα δημιουργούσε η συστηματική ανάγνωση των 17.000.000 φακέλων που κάηκαν στις υψικαμίνους της χώρας, ήταν μια πολύ μεγάλη δόση που θα δηλητηρίαζε για πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία.
Οι πολίτες οι φάκελοι των οποίων διασώθηκαν από την πυρά
Αθητάκης Ιωάννης τ. Νικολάου, Αναγνωστάκης Εμμανουήλ τ. Ανέστη, Ανδρουλάκης Δημήτριος τ. Γρηγορίου, Ανδρουλάκης Μιχαήλ τ. Ανδρέα, Αρετάκης Εμμανουήλ τ. Ιωάννη, Ατζολετάκη Γεωργία τ. Στέφανου, Βαλυράκης Ιωάννης τ. Ιωσήφ, Βαλυράκης Ιωσήφ τ. Ιωάννη, Βαρδινογιάννης Βαρδής τ. Ιωάννη, Βαρδινογιάννης Παύλος τ. Ιωάννη, Βαρδουλάκης Ανδρέας τ. Νικολάου, Βαρδουλάκης Γεώργιος, Βενιζέλος Ελευθέριος τ. Κυριάκου, Βενιζέλος Νικήτας τ. Κυριάκου, Βενιζέλος Σοφοκλής τ. Ελευθερίου, Βερυβάκης Ελευθέριος τ. Δημητρίου, Βουτυράκης Εμμανουήλ, Γαλανάκης Μιχαήλ, Γεράκης Παναγής τ. Κων/νου, Γεωργακάκης Χαράλαμπος τ. Στυλιανού, Γεωργακάκης Κων/νος τ. Σπυρίδωνα, Γυπαρης Παύλος τ. Ιωσήφ, Δαμανάκη Μαρία τ. Θεοδώρου, Δαριβιανάκης Αλέξανδρος τ. Διογένη, Δασκαλάκης Γεώργιος τ. Παναγιώτη, Δασκαλάκης Ευάγγελος τ. Γεωργίου, Δρανδάκης Εμμανουήλ τ. Κων/νου, Δρεττάκης Μανώλης τ. Γεωργίου, Ζωϊτάκης Γεώργιος τ. Κων/νου, Ιωαννίδης Φοίβος τ. Ιωάννη, Καζαντζάκη Γαλάτεια, Καζαντζάκης Νικόλαος, Κακαουνάκης Νικόλαος τ. Δημητρίου, Καλαϊτζάκης Εμμανουήλ τ. Ιωάννη, Καλαμάκης Παντελής τ. Γεωργίου, Καλέργης Λυκούργος τ. Σταύρου, Καρέλλης Μανόλης τ. Νικολάου, Κατράκης Μάνος τ. Χαράλαμπου, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ τ. Βασιλείου, Κεφαλογιάννης Ιωάννης τ. Κων/νου, Κλωνιζάκης Ιωάννης τ. Μάρκου, Κουμαντάκης Γεώργιος τ. Στυλιανού, Κουνελάκης Μιχαήλ τ. Αντωνίου, Κρασαδάκης Νικόλαος, Κυπριωτάκη-Περράκη Μαρία τ. Γεωργίου, Κωνσταντουράκης Κων/νος τ. Εμμανουήλ, Κωστάκης Νικόλαος τ. Θεόδωρου, Συντιχάκης Δανιήλ τ. Εμμανουήλ, Τρουλλινός Γεώργιος τ. Νικολάου, Ψαράκης Γεώργιος τ. Αριστείδη.
Το άρθρο βασίζεται σε εισήγηση του Μαν. Καρέλλη στο Κρητολογικό Συνέδριο.