Από το “δώστε τα μάρμαρά μου πίσω” της Μερκούρη στη “μέγιστη απρέπεια” του Μαξίμου

«Αξιολύπητος» ο Σούνακ, λένε οι Εργατικοί (iefimerida.gr)

α. Συντηρητικοί: «Ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών, εξαιτίας των σχολίων του Μητσοτάκη για τα Γλυπτά, σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος

β.Εργατικοί:   “Δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, αν υπήρχε συμφωνία ανάμεσά τους”.

 γ. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνηση: “δεν υπάρχουν σχέδια” περί αλλαγής του νόμου του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο – ο οποίος απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του Ιδρύματος”.

  δ. Αλιβιζάτος (Parthenon Project): “Αιφνιδιάστηκα με τη στάση του Σούνακ -Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει”

****

΄Οταν  στο  λούμπεν Δεξιό Γκεμπελιστάν της Ελλάδας  αποθεώνονται ξαφνικά  οι ΄Αγγλοι   Εργατικοί και  την ίδια ώρα  οι Συντηρητικοί  ρίχνονται  στο πυρ το εξώτερο, είναι πρόδηλο  πως έχει λάκκο και μάλιστα μεγάλο, η φάβα .   Συνήθως, «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Αλλά στην περίπτωση της “πόρτας”  που έφαγε ο εκλεκτός της ελληνικής Δεξιάς  από τον επίσης  καταδεξιό Σούνακ ,  βγάζει και παραβγάζει. Και αδερφός σφάζει (κι ούτε καν με γάντι), αδερφό.

Ξαφνικά ,  Αλαφούζος,  Ράπτης,  Πορτοσάλτε  Πρετεντέρης και λοιπό  δημοσιογραφικό  κατηναριό  ,ενδύοντα τη μάσκα του προοδευτικού  και της συμπάθειας  κι  αποθεώνουν  τους Εργατικούς. Τάχα   πως   ξεσπαθώνουν    τούτοι  εναντίον της ασέβειας του Βρετανού πρωθυπουργού που διέπραξε …΄Υβρη (!),  όχι στο πρόσωπο του   Μητσοτάκη, αλλά στην Ελλάδα ολόκληρη!  (τα λένε,  μας  λένε, οι Εργατικοί αυτά τώρα).  Μόνο που τα εθνικώς αγανακτισμένα παραπάνω καλόπαιδα   δε μας  είπαν το απλό:  Από πότε οι Εργατικοί άλλαξαν θέση και είναι  υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων;  Εμείς για δανεισμό ακούσαμε, που στην ουσία μια τέτοια κίνηση ,θάβει από μόνη της και   μια για πάντα.  την  ελληνική απαίτηση για  επιστροφή τους.

Αστείο!  ΄Οπως πάντα τέτοια είναι η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Σύσσωμο το ΄Εθνος  , ανεξαρτήτως  παράταξης και ιδεοληψίας, ενωμένοι πια, όπως …πάντα οι ΄Ελληνες στα δύσκολα ( σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ισχύει η λαϊκή ατάκα  «στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χώρια”) ,  ωρύονται και καταριούνται  τους  Εγγλέζους .   Απαιτούν εδώ  και τώρα από τον ηγέτη της ελληνικής  Δεξιάς  να …κηρύξει πόλεμο στους ασεβείς αποικιοκράτες της γηραιάς Αλβιώνος για την προσβολή που υπέστη το ΄Εθνος.  Μέχρι και ο Κουτσούμπας θα αγκάλιαζε  υπό τέτοια εθνική  έξαρση  τον Μητσοτάκη, όπως  τον πατέρα του ,  ο Χαρίλαος Φλωράκης… προς προάσπιση των λαϊκών δίκιων και αγώνων ,τούτος.

Να  θυμίσεις τώρα στους αμνήμονες  συμπατριώτες μας (αλλά δεν έχει νόημα) πως  :

α.   η  φαμίλια  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,   πλην των άλλων,  κουβαλάει   και το έγκλημα   της  αρχαιοκαπηλίας   και ως εκ τούτου, οφείλει ο γόνος  να  μην ξεχνά την  επίσης σοφή λαϊκή ρήση «στου κρεμασμένου το σπίτι, δε μιλάνε για σκοινί»

β.  ορθά έδωσε γερή σφαλιάρα ο Σούνακ στον Μητσοτάκη για τον απλούστατο λόγο πως το ίδιο θα έκανε και οποιοσδήποτε  ΄Ελληνας  ομόλογός του, αν για παράδειγμα,  ένας ηγέτης  άλλης χώρας, προσκεκλημένος στην Αθήνα, τολμούσε να  αποκαλέσει το  «Ψευδοκράτος» της Κύπρου ,«Τουρκοκυπριακό  κράτος».  Σηκωτό θα τον είχαν πάρει οι δικοί του, να  βγάλουν τον θρασύτατο… εκτός ελληνικών συνόρων .  Ο Κυριάκος ,σύμφωνα με τα διεθνή διπλωματικά  ισχύοντα κι αποδεκτά, ορθά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το θέατρό του με τη συνάντηση του Εγγλέζου πρωθυπουργού ,  γιατί  αποκάλεσε κλέφτες έναν ολόκληρο λαό.

Αντίθετα, ως   Εγγλέζος  , έστω και Ινδός ,ο Σούνακ  ,ευγενής και γαλαντόμος,  απλώς αρνήθηκε να συναντήσει  τον ΑΙΩΝΙΩΣ ΓΚΑΦΑΤΖΗ  δικό μας ομόλογό του, όταν ο τελευταίος  σε ένα ευαίσθητο εθνικό τους θέμα, στη χώρα που τον φιλοξενούσε , απείρως σπουδαιότερης σημασίας κι  από τα…Φώκλαντ, φρόντισε πριν τη συνάντηση  (και όχι μετά, όπως θα ήταν το πρέπον και έξυπνο να κάνει)  να τη δυναμιτίσει με την γκάφα ολκής της προσβολής που διέπραξε.

Θα  πεις, ψιλά τέτοια  γράμματα για τον Ελληνάρα, που θα σου αντιτείνει πως τα Μάρμαρα είναι ελληνικά , κλεμμένα από τους ΄Αγγλους και καλά τους τα κοπάνησε ο πρωθυπουργός. Μόνο που  το ίδιο, ακριβώς, από την άλλη,  θα σου απαντήσει και ο  επίσης  αντίστοιχος  ΄Αγγλος  «Ελληνάρας». Λοιπόν; Να πάμε σε πόλεμο; Γιατί σε ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ.  ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΟΝΟ!

Δε θα επιχειρηματολογήσουμε ξανά  για το παλιό ζήτημα της επιστροφής  των Μαρμάρων .Και μάλιστα όπως , εξίσου δημαγωγικά,  το ανακίνησε η θεατρίνα  Μελίνα Μερκούρη. Θα επαναλάβουμε τα ίδια συνοπτικά :

α  δεν είναι κλεμμένα και…δόξα τω Θεώ  που τα πήραν  τότε και τα διέσωσαν οι ΄Αγγλοι, γιατί ούτε τι μορφή είχαν δε  θα ξέραμε,   αν   μένανε εδώ , πεσκέσι στους Νέο΄Ελληνες.

β. Η επιστροφή τους, αν ποτέ πραγματοποιηθεί,  πάει πακέτο για όλους τους  εμπλεκόμενους  που οι λογής  αποικιοκράτες , είτε πήραν με τη νομιμότητα μιας εποχής   τον πολιτισμικό   πλούτο μιας χώρας    ή τον  απέσπασαν βίαια , ως κατακτητές. Αν γυρίσουν οι Εγγλέζοι τα Μάρμαρα από το Μουσείο του Λονδίνου, οφείλουν να κάνουν το ίδιο και οι Γάλλοι για όλα τα ξένα εκθέματα του Λούβρου . Και αν το κάνουν μόνο για την Ελλάδα,  θα ξεσπάσει  τρίτος…πολιτισμικός  παγκόσμιος πόλεμος.

γ. Η επιστροφή αυτού του πλούτου , πέρα από τα εθνικιστικά οράματα που τρέφει , έχει  ένα και μόνο ουσιαστικό λόγο . Οικονομικό. Μπαίνει (και αυτός ) στη βάση «γιατί να μας “κλέβουν”  τους τουρίστες με τη δικιά μας κληρονομιά  οι  Εγγλέζοι, αφού μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς εδώ…  καλύτερα. (Κι εδώ που τα λέμε,  οι «ρουμάδες»  στην Κρήτη και τα νησιά , δεν έχουν άδικο).

Για να τελειώνουμε:

 Το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή την ώρα είναι η απαλλαγή της χώρας από τη γαλάζια ακρίδα  και τη μαφιόζικη συμμορία που την ταϊζει.   ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ  Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ  ΝΑ  ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ  ΑΦΕΙΔΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  ΑΛΗΤΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΤΑΝ    (ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ), ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ  ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.  ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, Ο   ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ , ΩΣ ΑΙΩΝΙΩΣ ΕΥΗΘΗΣ ,  ΕΛΛΗΝΑΣ.

 ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΟΣΕΣ  ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ‘Η ΕΡΧΟΝΤΑΙ     ΚΑΙ  ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΟΝ  ΕΦΙΑΛΤΗ ΞΑΝΑ.

Υ.Γ. ” Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πίσω από το «διπλωματικό φάουλ» και την «πολιτική απρέπεια» Σούνακ – όπως χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα η ακύρωση του ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο παρά πέντε – υποκρύπτονται εκλογικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα μία προσπάθεια του Βρετανού Πρωθυπουργού να παραστήσει «τον σκληρό στους Τόρις» καθώς είναι γνωστό ότι οι Συντηρητικοί εναντιώνονται στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα”

Ενώ ο Κυριάκος ,ε; Καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν εξυπηρετεί  η  πρεμούρα του   σε παράσταση  “τζέρτζελο”   για τα Μάρμαρα.

Δημαγωγός  δημαγωγόν    ἐὰν ὁδηγῇ, ἀμφότεροι εἰς βόθυνον  (βόθρον) πεσοῦνται!