ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟY ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

1. α. Μεταναστευτικό: Αγριεύει η κατάσταση στα νησιά -Μετανάστρια επιχείρησε να αρπάξει όπλο αστυνομικού

Μεταναστευτικό: Αφγανοί διαδηλώνουν ξανά στη Λέσβο -Σε αστυνομικό κλοιο. ΄Εκρυθμη η κατάσταση στην Μόρια, στέλνουν ΜΑΤ -Αγρια επεισόδια, οργή κατοίκων

Μετανάστρια όπλο αστυνομικού

β.  ΄Εκρυθμη η κατάσταση. Στέλνουν  επί τόπου ΜΑΤ.

Αστυνομία και μετανάστες στη Λέσβο

γ.Εκρηκτική είναι η κατάσταση και σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Λέσβος: «Μπαρούτι που βράζει» λέει ο περιφερειάρχης

Μετανάστες περπατούν σε δρόμο μετά από επεισόδια

Στην πλατεία, μπροστά το δημοτικό θέατρο της Λέσβου διαδηλώνουν περίπου 300 Αφγανοί με πανό. Μετά τα χθεσινά επεισόδια, αυτή την ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές.

iefimerida.gr

****

(Η  ακροδεξιά  φυλλάδα, συνεχώς   επαναλαμβάνει  “Μεταναστευτικό” και όχι “Προσφυγικό”. Επιχειρεί πλύση εγκεφάλου στους ανεγκέφαλους σκουπιδοφάγους  της).

Ανιστόρητη, πέρα από απάνθρωπη και ακροδεξιά ,η κυβέρνηση  του “΄Ορμπαν” της Ελλάδας.

Αν, έστω και ένας από τα  μέλη της , γνώριζε  την ιστορική  σημασία  της  μαρξιστικής φράσης  “οι σκλάβοι (προλετάριοι)  δεν έχουν  να χάσουν τίποτα  εκτός από τις αλυσίδες τους”, σήμερα δε θα στέλνατε στη Μόρια ΜΑΤ, αλλά τροχόσπιτα, φάρμακα, φαγητό, γιατρούς, ψυχολόγους,  δικηγόρους να  ηρεμήσουν  τους “κολασμένους της γης” και να προτείνουν εφικτές  και ανθρωποκεντρικές λύσεις.

Ακόμα χειρότερα για τους ντόπιους. Ασεβείς, αμνήμονες, απάνθρωποι.  Και να σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι από δαύτους  είναι παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα προσφύγων από τη Μ. Άσία. Κι αντί οι ίδιοι να προσφέρουν στους νέους “ξεριζωμένους” μια αγκαλιά, ένα πιάτο ζεστό φαγί ,ανοχή και κατανόηση, τους “πετροβολάνε” και απειλούν να τους ξεκοιλιάσουν!

Αντί  να τα κατέβουν στη Νομαρχία, την Περιφέρεια, τη Βουλή ομαδικά και δυναμικά να απαιτήσουν λύση ουσιαστική και μόνιμη για τους απάτριδες και  “κολασμένους”, τα βάλανε με τον αδύνατο, τον ξεκληρισμένο, το μη έχοντα “πού την κεφαλή  κλίναι”.

Και μου πάνε και στις εκκλησιές τους οι  παλιάνθρωποι. Και ανάβουν κεριά στο μπόι τους και  ετοιμάζονται για  τη… Μεγάλη Κρίση, λένε, οι άθλιοι στο …”φοβερό βήμα” του θεού! Και  τολμούν   να σηκώνονται από τα στασίδια τους από  ευσέβεια και ευλάβεια   τάχα,για να ακούσουν το ευαγγέλιο της Κυριακής.

” Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί. Επείνασα γὰρ καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με,ξένος ἤμην καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνὸς καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με. Τότε ἀποκριθήσονται καὶ αὐτοὶ λέγοντες, Κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα ἢ διψῶντα ἢ ξένον ἢ γυμνὸν ἢ ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ καὶ οὐ διηκονήσαμέν σοι;τότε ἀποκριθήσεται αὐτοῖς λέγων, ᾽Αμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾽ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε”.

Μια  αντίφαση, μια υποκρισία, ένας παραλογισμός ολόκληρη  η ζωή τους. “Εδώ πατούν κι αλλού βρίσκονται”. ΄Οχλος  φοβερός και επικίνδυνος.  Φασιστική  ανθρωπόμαζα!

Ποιος είπε πως  Φασίστες και    Ναζί είναι μόνο οι δηλωμένοι  Πλεύρηδες και οι Λαγοί;   Τέτοιος αποδεικνύεται ο καθένας  μας, αν είναι ή όχι στην καθημερινότητά του, τη στάση του απέναντι στο διπλανό,τις αξίες,  τη φύση. Τραβάτε στη Μόρια.  Φίσκα από τέτοιους.

 

2. ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Εξάρχεια: Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Η ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια

Αυτή την ώρα μεγάλη αστυνομική δύναμη στην πλατεία Εξαρχείων.

****

Φυσικά και δεν  κάνουν επιδρομές  στα Εξάρχεια για την πάταξη της  εγκληματικότητας. Επίδειξη δύναμης κάνουν. Αν θέλουν  να βρουν ναρκωτικά, ας  πάνε  παραπάνω  στην άλλη πλατεία της κοκαϊνης και των   σκληρών ναρκωτικών.  Αλλά δε θέλουν, Κολωνάκι γαρ. Θα παρελάσει η μισή…καλή Αθήνα στη δημοσιότητα, έτσι και  γινόταν  ποτέ  ντου στα διαμερίσματα με τις  βαριές, εβένινες πόρτες  ασφαλισμένα, όπου η κοκαϊνη κάνει βουνά στα τραπέζια τους.      Στα Εξάρχεια τί να κάνεις;  ΄Αντε καμιά “φούντα” της φτωχολογιάς να βρεις  .

Είναι κακιά φάρα οι Δεξιοί.  Σε όλες τις…βέρσιον που κυκλοφορούν στη Ιστορία. Εκδικητικοί, σαδιστές,απάνθρωπο   σε σημείο ψυχοπάθειας.

Ο Χρυσοχοϊδης για παράδειγμα, που έχει … πανηγυρικά καταγραφεί  στις μαύρες δέλτους της Ιστορίας , ως εμπαθής και ψυχαναγκαστικός.   Εμμονή με τα Εξάρχεια,να κυνηγάει για το γινάτι του…ανεμόμυλους.

   Σε ένα παλιότερο κείμενο   για το γονιδιακό  ψυχαναγκασμό  στη διάπραξη του κακού, το αβυσσαλέο  μίσος και εκδικητικότητα το Δεξιού, διαπιστώνουμε πως  οι καιροί μπορεί να αλλάζουν. Και τα πρόσωπα.  Αλλά η   απανθρωπιά και  του  Δεξιού είναι ίδια και απαράλλακτη στον αιώνα τον άπαντα.

Να , το κείμενο εκείνο:

ΜΑΓΑΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΣΤΑΥΡΩΤΗΔΕΣ”!

 

«  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις» που θα πραγματοποιηθεί την 29-06-2017 και ώρα 18:00 στην Πλατεία Εξαρχείων »

Διαβάζω το  (επαίσχυντο) παραπάνω κείμενο, πρώτη αντίδραση μια    εμφραγματική συναισθηματική φλασιά, κάτι σαν ρίγος καυτό σε ταχύτητες επιταχυντή να διατρέχει το κορμί, που κρατάει όμως απειροελάχιστες διαβαθμίσεις χρόνου και οι  γραμμές της είδησης  εν τέλει, μπορεί συνειρμικά, αλλά πάντως ασυνείδητα και  απρόσμενα, παίρνουν άλλη διάσταση χρόνου και  ξαναγεννιούνται  εκεί, στα χρόνια της αθωότητας. Δεκαετία του ΄60.

Γενάρης μήνας, έξω το χιόνι τ΄αψήλου,  όσο μέσα ο γιούκος μας  με τα χοντρά  σκουτιά   και τα κιλίμια. ΄Εκανα  πως αποκοιμήθηκα πάνω στο σάισμα   στο παραγώνι, μια  δρασκελιά απόσταση από τα τεράστια κούτσουρα που καίγαν και τριζοβολάγανε παράξενα στο τζάκι.  Η  γιαγιά η Σημούλα το είχε απαγορευμένο στην Αννιώ  μπροστά στο παιδί ,κάθε φορά   που ερχόταν  επίσκεψη στα Μαλλιέικα να μοιρολογάει  το συχωρεμένο  τον Αντώνη της,  που το σκοτώσανε στου Μελιγαλά οι φονιάδες.

΄Ωρες κράτησε η μάχη στο καμπαναριό. ΄Οταν το απόσπασμα της χωροφυλακής ζύγωνε, ο Αντώνης, 25 χρονώ παλικάρι, πτυχιούχος Νομικής και όμορφος σαν τον Αγιώργη μολογάγανε, έδωκε διαταγή στους άλλους αντάρτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους  και να τραβήξουν αστραπή  κατά το βουνό. ΄Οσο εκείνοι θα ανέβαιναν, τούτος θα κρατούσε το απόσπασμα του Ζάρα  στο προαύλιο της εκκλησιάς.

Πολέμαγε  μονάχος και αντρειωμένος  ο αντάρτης Αντώνης Τσιγουρής. Κι όταν σωθήκανε οι σφαίρες, τον κάνανε κόσκινο οι χωροφυλάκοι. Ούτε κοκαλάκι δε βρήκαν πουθενά η μάνα του η Αννιώ  και η γιαγιά μου πού  φτάσαν με τα πόδια  Ανδρίτσαινα-  Μελιγαλά, ατέλειωτες ώρες δρόμου, μπας και απόμεινε  τίποτα από το κορμί του να το θάψουν. Γυρίσανε πίσω ολονυχτίς  με μια λινάτσα στον ώμο, ασήκωτη, με χώμα και κοτρώνες μέσα,  πιτσιλισμένα  από το αίμα του παιδιού. Κείνα φέραν και  θάψανε κρυφά στην ΑγιαΣωτήρα, νύχτα, μην πάρουν είδηση οι Χίτες και “ασεβήσουνε στο αίμα”,  είπε ο παπά Καστανάς, που «διάβασε» τις ματωμένες πέτρες.

Τούτη την ιστορία για το θείο ,που τον σκοτώσαν στο καμπαναριό απάνω στο   Μελιγαλά, την είχα ακούσει χίλιες φορές. Αλλά τούτη που μολόγαγε  τώρα η μάνα του , πρώτη φορά την  ανάφερνε. Και «μια και κοιμάται το παιδί» της έδωκε η Σημούλα άδεια να την  ξεστομίσει.

“Οι Ντρολαίοι, μωρή Ασήμω, με  Χίτες από τα κάτου χωριά της Αντρίτσαινας. Μόλις, που λες, παλουκώσανε  όξω από το καφενείο  το κεφάλι του Περεκλή,  του βάλανε αναμμένο τσιγάρο στο στόμα και  στήσανε  οι αντίχριστοι χορό  στη μέση της πλατείας.   Κι απέ, στείλανε   έναν από δαύτους στο σπίτι του Τζανέτου στου Κουφόπλου και πήραν  το γραμμόφωνο που είχε φέρει εκείνος  απ΄την Αμερκή .Το επιτάζουμε,  του είπανε,  για την πατρίδα. Είχε καθήκο να το δώκει. Και τις πλάκες μαζί.

Και μόλις  τα κουβάλησε, τους παίρνει ο Ντρόλας τσούρμο  και παγαίνουνε, πού λες;   Στο πάνου Αλώνι, αγνάντια από το κονάκι της έρμης της Σταϊκούραινας ,της μάνας του παλουκωμένου. Μοιριολόγαγε η έρμη από το σούρωπο πού  μαθε το χαμπέρι για τον Περεκλή της . Κίνησε, είπανε, να πάει επί τόπου να κλάψει το παιδί της, να μαλλιοτραβηχτεί μπροστά στο ακέφαλο σώμα ,   αλλά της κόψανε το δρόμο οι Χίτες,  δεν την αφήκαν, τη γυρίσανε πίσω.

Και στήσανε, ακούς, οι φονιάδες  γλέντι τρικούβερτο  στ΄αλώνι, δέκα δρασκελιές λέμε από το σπίτι του σκοτωμένου. Μέσα μοιρολόγαγε η μάνα του κι απ΄έξω οι Χίτες πίνανε κρασιά και χορεύαν ούλη νύχτα  “Γρίβα μ΄ σε θέλει ο βασιλιάς.   Τέτοια πομπή, τέτοια προστυχιά  δεν είχε ματαγίνει στην Αντρίτσαινα. Μαγάρισαν τον τόπο τα λυσασμένα σκυλιά, οι Σταυρωτήδες    του κόσμου,  Σημούλα…”

Τούτη την ιστορία θυμήθηκα , τα λόγια  ακριβώς τα ίδια, ατόφια και ανατριχιαστικά,  όπως τα ξεστόμισε η Αννιώ και τά κουγα παιδί κείνο το δειλινό του Γενάρη στο παραγώνι, που κανα πως κοιμόμουνα. Μόνο το όνομα μπερδεύτηκε μια στιγμή στους ανεξερεύνητους δρόμους του μυαλού. Κι αντί για Περεκλή της Σταϊκούραινας, που έλεγε η Αννιώ πως  παλουκώσανε οι Χίτες το κεφάλι του και χορεύανε μετά στ΄αλώνι, αγνάτια από  το σπίτι που τον μοιρολόγαγε η μάνα του, έλεγα και ξανάλεγα,  Αλέξης Γρηγορόπουλος . Σαν έτσι να το είχε ονοματίσει   κι εκείνη. 

 Και τούτο, παιδάκι άγουρο στα 15,  του κόψαν στα Εξάρχεια με βόλι τη ζωή, οι  ίδιοι φονιάδες με τους Χίτες.  Και τώρα οι άλλοι, αμετροεπείς και παράλογοι, αντί για συχώρεση και έλεος να ικετέψουν, τολμούν να απειλούν πως θα  ξαναπάνε στον τόπο του εγκλήματος, σαν …να μην τρέχει τίποτα!  Προκλητικοί και αμετάνιωτοι, όπως όλοι οι ασεβείς και οι άφρονες.  

    Τέτοια  ΄Υβρις  «δεν ματαγίνηκε. Μαγάρισαν τον τόπο τα λυσασμένα σκυλιά, οι Σταυρωτήδες    του κόσμου,  Σημούλα…”!

________________________________________

  1. EΞΕΔΩΣΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Φώτης Ντούλος: Ξεσπά η οικογένειά του -Δεν ήταν δολοφόνος, θα τον θάψουμε στην Ελλάδα

Ο Ελληνοαμερικανός Φώτης Ντούλος

Στην δήλωση που εξέδωσε η αδερφή του Φώτη Ντούλου, Ρένα, που ταξίδεψε στην Αμερική για να είναι κοντά στον αδερφό της, τις τελευταίες του ώρες, ανέφερε πως ο Ελληνοαμερικανός κτηματομεσίτης «δεν ήταν δολοφόνος» και χαρακτήρισε την υπόθεση αλλά και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που την περιβάλλουν μια «αρρωστημένη φάρσα». «Σας ζητούμε να σταματήσετε και να σκεφτείτε πώς είναι δυνατόν, την σήμερον ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας άνδρας να αναζητά δικαιοσύνη και ηρεμία συνδέοντας έναν σωλήνα στην εξάτμιση του αυτοκινήτου του, προκειμένου να πεθάνει περιτριγυρισμένος από τις φωτογραφίες των πέντε παιδιών του».

***

Δεν τον εκτέλεσε, τουλάχιστον τούτη τη φορά,   το Ντούλο  το κράτος, αλλά οι δημοσιογράφοι.  Αυτές οι   αιμοσταγείς  ύαινες, που και   εγκλήματα ατιμωρητί διαπράττουν   και βρομίζουν το σύμπαν  και συνεχίζουν ανενόχλητοι   τα ειδεχθή εγκλήματά τους. Μοναδικό τους κίνητρο το χρήμα. Μόνο αυτό  λατρεύουν, τούτο  προσκυνάνε μοναχά..

Η εμπορική δημοσιογραφία παγκόσμια  είναι ο υπ΄αριθ.  1 κίνδυνος του Ανθρώπου. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε με γοργότερα βήματα την πορεία των κοινωνιών και την εξέλιξή τους σε ανιεξουσιαστικές, αταξικές, άφυλες, οφείλουμε να πολεμήσουμε  τον αισχρό  “Τύπο”, τη βιομηχανία παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.  Τα περισσότερα δεινά  της ανθρωπότητας , τους τελευταίους  2 αιώνες ,ως σήμερα,  είναι απότοκα  της αβελτηρίας, της απάτης και της χρησιμοθηρίας  της μαφιόζικης συντεχνίας των “κονδυλοφόρων”.

Αθώοι δημοσιογράφοι δεν υπάρχουν.  Υπάρχει μόνο διαβάθμιση  της  εγκληματικότητας ενός εκάστου    από τον πρώτο,  ως τον τρίτο  βαθμό του  επιθέτου  “κακός”. Και ο από πρώτο χέρι έχων γνώση της  αισχρότητας της συντεχνίας,   μακαρίτης δημοσιογράφος   Νίκος Κακαουνάκης το είπε αλλιώς:  “Ο καλύτερος από μας, έχει σκοτώσει τη μάνα του”. Συνυπογράφουμε.

 

2. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΕΛΕΝΣΚΙ
«Τρικλοποδιά» Ερντογάν στον Πούτιν -«Δεν αναγνωρίζω την προσάρτηση της Κριμαίας»!

Ο Ερντογάν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

***

ο Ερντογάν μπορεί να είναι δικτάτορας, αλλά  συμπεριφέρεται διπλωματικά  και  πολύ έξυπνα. Τώρα επίσημα δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση  της Κριμαίας. Γιατί; Τα είπαμε:

1.Με τον Πούτιν διατηρεί λυκοφιλία. Εύθραυστη ,περιστασιακή  συμμαχία,όπως ήταν πάντα οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.΄Εχουν εντελώς διαφορετική “εθνική” γραμμή αμφότερες ο χώρες από παλιά.

2. Ο Ερντογάν γνωρίζει  πολύ καλά πως , τουλάχιστον σε μια 3ετία,  θα υπάρξει Κουρδικό Κράτος. Γι΄αυτό έκανε την έξυπνη κίνηση. “Δεν αναγνωρίζουμε   τέτοιο  κράτος”, θα πει  αύριο,”όπως δεν αναγνωρίσαμε την Κριμαία”.

Και να σκεφτεί κανείς πως η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε δήλωση συμπαράστασης στον Πούτιν , όταν εισέβαλε στην Κριμαία. Αλλά και ο  Αλέξης Τσίπρας ,  ανώριμος τότε  πολιτικά  κι εκείνος δεν καταδίκασε την εισβολή του δικτάτορα στην Α.Ουκρανία ,όπως είχε κάνει όλη η Ευρώπη

Υ.Γ. ΄Ηταν και σβουριχτή σφαλιάρα στον Κούλη και τον Παναγιωτόπουλο η δήλωση Ερντογάν στην Ουκρανία.Τους έκοψε τα πόδια και μαζί την ελπίδα για μίζες από εξοπλισμούς.

Τί πόλεμο να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, όταν  ξέρει καλά πως ,όπως λέγαμε αλλού,  ένα μπαμ να ακουστεί, οι  Κούρδοι θα σηκώσουν σημαία στην Αγιά Σοφιά; Και όχι μόνο. Σε 3 κομμάτια θα διαλυθεί η Τουρκία. Ποιος άλλος καλύτερα από τον Ερντογάν  γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα του; Τον παίρνει  για πόλεμο;

 Τώρα, “αφήνει στα κρύα του λουτρού” τη διεφθαρμένη κυβέρνηση εδώ σε μας,  που περίμενε ένταση και θερμά επεισόδια σε Αιγαίο και Μεσόγειο. ΄Οσο βοήθησαν Τραμπ κα Ερντογάν τον Κούλη να στήσει θέατρο πολέμου, βοήθησαν. Τώρα, καταλαβαίνουν, τουλάχιστον οι δύο ( ο Κούλης είναι ανίκανος να το  αντιληφθεί),πως δεν “παίζουν εν ου παικτοίς”.

3. Ασυνείδητος οδηγός πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ και τώρα ζητάει αποζημίωση

Για προσβολή προσωπικότητας και παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατηγορείται μία γυναίκα που έβγαλε φωτογραφία το αυτοκίνητο ενός άνδρα που πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ και την ανέβασε σε κοινωνικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα είχε παρκάρει σε υπαίθριο πάρκινγκ και βγαίνοντας από ένα κατάστημα είδε τον οδηγό να παρκάρει σε θέση με σήμανση για ΑμεΑ. Όταν του ζήτησε εξηγήσεις, εκείνος της επιτέθηκε.

***

“Για προσβολή προσωπικότητας”, λέει. Σιγά την προσωπικότητα του  Καραγκιόζη.  

4. Στη Λυρική η αποκατεστημένη κόπια της ιστορικής ταινίας του ‘30 «Απάχηδες των Αθηνών». Με μουσκή.
ταινια

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν την πρώτη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» τoυ
Δημήτρη Γαζιάδη.

Το φιλμ βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 20.00 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

«Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, είναι η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία (1930), που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η κόπια σε θετικό βρέθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, στην Γαλλική Ταινιοθήκη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών.

***

Μπράβο σε όλους τους  συντελεστές της αποκατάστασης της  κόπιας της παλιάς αυτής, ελληνικής   ταινίας. Τέτοιες έρευνες με επιτυχημένα αποτελέσματα είναι σπάνιες .Και φυσικά κοπιώδεις και πολυδάπανες.
Με  αφορμή την παραπάνω κινηματογραφική επιτυχία, πάμε και στην Τέχνη της μουσικής .Αυτές τις ημέρες   έτυχε να πέσουμε πάνω στην έρευνα  για τις ρίζες του  ρεμπέτικου τραγουδιού  από τον Ολλανδό ερευνητή-μουσικολόγο  Ούγκο. Βρήκαμε και την   εκπομπή “αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο”  στην εκπομπή  “Στην υγειά μας, ρε παιδιά””  του Σπύρου Παπαδόπουλου.
Να μην ξεχνάμε πως  τέτοιες έρευνες στο χώρο της Τέχνης είναι και για την Ιστορία μοναδικά εργαλεία για τις εποχές που αναφέρονται. Μουσική, κινηματογράφος, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, ζωγραφική  ποίηση (λογοτεχνία) δίνουν σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου που κάθε φορά εξετάζει η Ιστορία.
Ανοίξτε αυτό το καταπληκτικό  βίντεο. Αξίζουν οι πληροφορίες.  Μια ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας για το ρεμπέτικο.