ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥΤΙΝ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ

 

1. Ρωσία: Θα τιμωρείται η διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς την έγκριση των αρχών

Η επανειλημμένη διοργάνωση διαδηλώσεων που δεν εξασφαλίζουν την έγκριση των αρχών στην Ρωσία μπορεί εφεξής να τιμωρείται με ποινή έως και 5 ετών κάθειρξης, σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η επανειλημμένη παραβίαση της διαδικασίας που υπάρχει για τη διοργάνωση ή τη διεξαγωγή συνόδων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, πορειών και πικετοφοριών» θεωρείται πλέον αδίκημα του ποινικού κώδικα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο στον ιστότοπό του.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντιπολιτευόμενων ή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλο και συχνότερα απαγορεύονται εκ των προτέρων ή διαλύονται αμέσως στην Ρωσία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, αν ένας άνθρωπος κριθεί ότι σε περίοδο έξι μηνών έχει διοργανώσει περισσότερες από δύο διαδηλώσεις που δεν είχαν την έγκριση των αρχών, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ή εγκλεισμού σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας έως και πέντε ετών, πρόστιμο έως και ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (21.000 ευρώ) ή 480 ώρες καταναγκαστικών έργων.

Οι μετέχοντες στην διαδήλωση μπορεί επίσης να κρατηθούν για 30 ημέρες, αντί για 15 που προβλεπόταν προηγουμένως, και να τους επιβληθεί μέγιστο πρόστιμο ύψους 500.000 ρουβλίων αν ο αριθμός τους ξεπερνάει αυτόν που είχε ανακοινωθεί στις αρχές, ή αν προκαλούν προβλήματα στα μέσα μεταφοράς ή στην κυκλοφορία των πεζών.

Η τροπολογία αυτή «υιοθετήθηκε προκειμένου να υπάρχει ποινική ευθύνη στην περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης της δημόσιας τάξης ή παραβιάσεων κατά την διεξαγωγή μαζικών διαδηλώσεων», διευκρίνισε το Κρεμλίνο.

Από την άνοδό του στην εξουσία για μια τρίτη θητεία στην προεδρία το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπογράψει πολλούς νόμους με τους οποίους καθίσταται πιο αυστηρή η νομοθεσία που αφορά στο δικαίωμα των Ρώσων να διαδηλώνουν.”

 

 

Οι Pussy Riot ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος για το «χουλιγκανισμό»

Με έφεση προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, μέλος των Pussy Riot, ζητά αναθεώρηση του άρθρου για το «χουλιγκανισμό».

Υπενθυμίζεται ότι οι Pussy Riot απέκτησαν διεθνή φήμη το 2012 μετά την εκτέλεση «πανκ προσευχής» στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού στη Μόσχα ως διαμαρτυρία για την υποψηφιότητα του Β.Πούτιν για το αξίωμα του Προέδρου.

Η Τολοκονίκοβα και ακόμα ένα μέλος του συγκροτήματος, η Μαρία Αλιόκινα, καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό σε δυο χρόνια φυλάκισης. Παρέμειναν φυλακισμένες μέχρι και την ημέρα που έλαβαν αμνηστία προς τιμήν της 20ης επετείου του Συντάγματος της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Πιστεύουμε πως το άρθρο 213 του Ποινικού Κώδικα για το «χουλιγκανισμό», που χρησιμοποιήθηκε στην ποινική διαδικασία για τα μέλη του πανκ συγκροτήματος [Pussy Riot], είναι αντίθετο με τις προβλέψεις του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης», δηλώνει ο δικηγόρος της Τολονίκοβα στην εφημερίδα Vedomosti.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΒΟΥΛΗΣ: “ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ” ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ  ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ.ΥΠΟΓΡΑΦΗ …ΠΟΥΤΙΝ!