ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ,ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

                                   Επαναλαμβανόμενη ανάρτηση (22/12/2023)

α. Economist:  Χώρα της χρονιάς  η Ελλάδα.  “ποιος θα το περίμενε χρόνια πριν”, η απάντηση  Μητσοτάκη

β. Ελληνες και Βούλγαροι οι φτωχότεροι στην ΕΕ -Στοιχεία Eurostat

Αν αφήσουμε τη συμμορία του ντόπιου Γκεμπελιστάν να ασελγεί στην έννοια της  δημοσιογραφίας και να κακοποιεί βάναυσα την πληροφορία, ο εφιάλτης του Οργουελικού καθεστώτος θα ξεκινήσει από την Ελλάδα !

 

___________________________________

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε πορεία σύγκρουσης με εκπαιδευτικούς και φοιτητές ο Μητσοτάκης

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε πορεία σύγκρουσης με εκπαιδευτικούς και φοιτητές ο Μητσοτάκης

***

Το δράμα της Ελλάδας  είναι πολλαπλό  και με  διάφορα επεισόδια κάθε φορά.   Σε συνέχειες. Από καταβολής ελληνικού κράτους, ίδια ιστορία. «Τί έχεις Γιάννη, τί είχα πάντα».

Συνήθως ,κατακτά  πρωτιές από την ανάποδη. Από κάτω προς τα πάνω. Παραδείγματα: Οι πρόσφατες ευρωπαϊκές στατιστικές. Βγάζουν τελευταία τη χώρα μας μαζί με την Εσθονία στο κατά κεφαλήν εισόδημα. ΄Η , μαζί με τη Βουλγαρία,  δε φτάνει που είμαστε  οι δυο φτωχότεροι λαοί της Ε.Ε, οι νοικοκυραίοι Ελληνάρες ,ως  έχοντες υποστεί βαθιά και τελειωμένη λοβοτομή από τους   “Πορτοσάλτε”   ξορκίζουν τους Συριζαίους  μην έρθουν στην εξουσία και μας κάνουν…Βουλγαρία κι Αλβανία!

Κι ακόμα. Κάτι ξεχωριστό.  Ζούμε σε μια Ελλάδα με  αυτοπροσδιοριζόμενο,  ως κομμουνιστικό, ένα κοινοβουλευτικό  κόμμα, που είναι μόνο σταλινικό. Και εν τούτοις, παίρνει κάθε φορά στις εκλογές πάνω από 400 χιλιάδες  ψήφους …αφασίας !  (΄Όλα του κόσμου τα περίεργα, σε αυτή  τη χώρα θα συμβούν!).   Να πούμε κι άλλα;

Τελειώνουμε σε αυτό το σημείο με  τα επεισόδια του δράματος  που λέγαμε  (αν συνεχίσουμε τη συμπλήρωση της λίστας , θα ξημερωθούμε), αφού θυμίσουμε  πως   μαζί με τη Βόρεια Κορέα ,τη Βενεζουέλα και την Μογγολία  , η Ελλάδα συμπληρώνει τον κατάλογο των τεσσάρων χωρών  ,χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Άλλη πρωτιά και τούτη, αποκλειστικά  …made in Greece.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια, λοιπόν, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την  Ελλάδα. Για να θεραπεύσει κι αυτή την παγκοσμίως  υποτιμητική  ελληνική πληγή της …πρωτιάς.  ΄Οπως, ακριβώς, έκανε και για  την Οικονομία, αφού   έβαλε στη σωστή του πορεία  το εκτροχιασμένο τρένο της. Και    υπερήφανος σήμερα,  ανεμίζει  και μας τρίβει στη μούρη ημών των  αλλουνών, την  υπογραφή στην  εγκυρότητα της είδησης από  αξιόπιστα  Μέσα  (διάβαζε εξαγορασμένης  προπαγάνδας),όπως ο Economist  που κατατάσσει  μια  οικονομία  Ζιμπάμπουε ,  ανάμεσα στις 35 καλύτερες στον κόσμο (ω,  θεοί!)

Τα θέλει, ομοίως, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια  και η     Θεοδώρα  Μητσοτάκη-Μπακογιάννη, η οποία αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά τους  γι΄αυτό και    σε όποιο γυαλί   βρεθεί,  σεμνύνεται   για την αριστεία των παιδιών της φαμίλιας ,  μόνο και μόνο, ως έχοντα  χαρτί φοίτησης   του  ιδιωτικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ  (σ.σ μαζί με τα διπλώματα μήπως  μπορεί η υπερήφανη αδερφή και μητέρα να μας δείξει και τις αποδείξεις των   καταβληθέντων διδάκτρων και δωρεών για τους γόνους, όλα αυτά τα χρόνια των σπουδών τους;΄Η είναι απόρρητα, ως  συναλλαγές «κάτω  από το τραπέζι»;)

Τί εστί Χάρβαρντ;   Μια  από τις πολλές όμοιες εμπορικές  επιχειρήσεις  της εκπαίδευσης στην  Αμερική  που , όπως   λέμε και ξαναλέμε,   φοιτάς και αποφοιτάς,  μόνο αν έχει   λεφτά (κυρίως  “μαύρα”) η οικογένεια.  Α, ναι.    Σε παίρνουν,  επίσης,  ως υπότροφο, αν είσαι   “καλό μυαλό”.   ΄Όχι για κανένα άλλο λόγο.  Σε κλείνει το κάθε τέτοιο διάσημο ίδρυμα και όχι μόνο στην Αμερική,  ως κράχτη, διαφήμιση, βιτρίνα,  για να σε βγάλει αργότερα περιζήτητο εξάρτημα  στην Αγορά εργασίας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και όποιος δεν πιστεύει, ας ρωτήσει τους επίσης αρίστους από την άλλη μεριά,  της αριστεροφροσύνης τώρα,  όπως τον Οξφορδιανό Ευκλείδη  Τσακαλώτο (γόνος τούτος της  γνωστής κομμουνιστοφάγας οικογένειας  Θρασύβουλου Τσακαλώτου). Ασφαλώς, ας πάρει  περισσότερες  πληροφορίες (στο κόστος διδάκτρων αναφερόμαστε ) κι από  άλλους τέτοιους     απόφοιτους και επίδοξους νέους σωτήρες της Ελλάδας, όπως τον  “Εγγλέζο”    Γιάννη Βαρουφάκη και τη , Σορβοννιανή τούτη , θυγατέρα του  επίσης «Αριστερού», αλλά και  συνεργάτη των Βαρδινογιάννηδων , Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Στο ψαχνό τώρα . Αλλά,  για ποιο δημόσιο πανεπιστήμιο μιλάμε στην Ελλάδα και δε θέλουμε τα ιδιωτικά, γιατί δε θα είναι αξιοκρατικά και θα κοστίζουν στο εντελώς πενιχρό πια εισόδημα του ΄Ελληνα, αφού

1.Το πανεπιστημιακό διδακτικό-ερευνητικό και λοιπό προσωπικό στην Ελλάδα,  το προσλαμβάνει  η εμπορική  επιχείρηση   που εδώ έχει διάφορα ονόματα και τίτλους  (πατέρας-μάνα-θείος,  κομματική «κλαδική»  συμμορία,   golden dad και λοιποί γκόμενοι.   Νομενκλατούρα  του…κερατά, όπως θα έλεγε ο μακαρίτης, αθυρόστομος  Ευάγγελος Γιαννόπουλος) .

2.Για να περάσεις σε «καλή σχολή» (διάβαζε προσοδοφόρα ) οφείλει ο γονιός, φτωχός ,μεσαίος  πλούσιος, να καταβάλει μια περιουσία στη λεγόμενη, αλλά μη καταγγελλόμενη  -διωκόμενη  από τους συνδικαλιστές ,  παραπαιδεία  (φροντιστήρια ,ιδιαίτερα μαθήματα, ιδιωτικά σχολεία) από τις πρώτες κιόλας γυμνασιακές τάξεις με αύξηση ωρών και διδάκτρων στις τάξεις του Λυκείου.

3. Για να φοιτήσει κανείς σε μια πανεπιστημιακή σχολή «εκτός έδρας», μακριά από το σπίτι του, πόσω μάλλον εκτός Ελλάδας και μάλιστα σε μια Αγγλία, δεν του φτάνει ολόκληρος μισθός γονιού ,ακόμα και παλιότερου , όχι του σημερινού των 800 ευρώ μηνιαίως.

Κάντε έναν απλό πολλαπλασιασμό και έκπληκτοι θα ανακαλύψετε, αν δεν είστε παθός, πως δε συμφέρει,  αν ο  κανακάρης σας, δεν πάρει δίπλωμα   προσοδοφόρας σχολής.  Δεν πρόκειται ποτέ,  ως πατέρας,   να κάνεις  την  απόσβεση  όσων  επένδυσες . Εκτός κι αν τον έκανες  (παλιότερα, τουλάχιστον) γιατρό.

Αφήνουμε τελευταίο,  το πλέον σημαντικό ζήτημα της ποιότητας των δημόσιων ελληνικών  πανεπιστημίων, ως πασίγνωστο και πιστοποιημένο. Στον πάτο!  Μια ματιά  σε αντικειμενικές και μη κατευθυνόμενες  αξιολογήσεις, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια,  θα τα δείξουν συνήθως να  κάνουν παρέα,  σε   κάποια όμοια ιδρύματα ..τριτοκοσμικής ταυτότητας.

Περισσότερα και  ξαναειπωμένα   χρόνια εδώ  σε παλιότερο,  παρακάτω  κείμενό μας με τίτλο

«Κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα»!  (30/03/13)

Νομική Αθηνών: Υποδέχτηκαν με φρούτα και απειλές 5 διακεκριμένους καθηγητές ξένων πανεπιστημίων που ήρθαν να κάνουν αξιολόγηση (4/11/2015)

(Σκηνές που μόνο ντροπή προκαλούν εκτυλίχθηκαν σε βάρος πέντε διακεκριμένων καθηγητών πανεπιστημίων του εξωτερικού, εξωτερικών αξιολογητών των σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έγιναν δεκτοί με φρούτα και απειλές!)

 

Πολύ καλά έκαναν οι φοιτητές, που εμπόδισαν τους αξιολογητές να κάνουν τη δουλειά τους. Θα γινόμαστε για άλλη μια φορά ρεζίλι (όχι πως δεν έχουμε γίνει δηλαδή) και γι΄αυτό το θέμα. «Ρεζίλι των σκυλιών»! Οι ΄Ελληνες φοιτητές και οι καθηγητές νομίζουν πως είναι οι μόνοι που γνωρίζουν πολύ καλά πως κανένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καμιά σχολή δεν αντέχει την αξιολόγηση. Εμ, δε. Το ξέρουν πολύ καλύτερα και οι ξένοι, ειδικά όσοι ασχολούνται με την αξιολόγηση των Ανωτάτων ιδρυμάτων παγκοσμίως. ΄Ολοι ξέρουν πως είναι τελευταία στη λίστα μαζί  με κάτι τριτοκοσμικές  χώρες. Γι΄αυτό αποφεύγουν χρόνια τώρα την αξιολόγηση, όπως …”ο διάβολος το λιβάνι». Και πώς να μη είναι τελευταία η Ελλάδα, αφού οι πανεπιστημιακοί όλων των βαθμίδων εκλέγονται με  αναξιοκρατικές ,αδιαφανείς, χαριστικές διαδικασίες; Παρεούλες, μέλη οικογένειας, άλλοι συγγενείς φίλοι, γκόμενοι, κομματικοί πελάτες ή … σύντροφοι,  υπο- στηρίζονται μεταξύ τους και αυτά είναι τα βασικά κριτήρια εκλογής ενός υποψηφίου  στις διάφορες βαθμίδες. Δεν είναι, επομένως, περίεργο πως στους 10 πανεπιστημιακούς,  οι 8 είναι σκερβελέδες. Ο… θεός να τους κάνει πανεπιστημιακούς. Αλλά και οι φοιτητές δεν πάνε πίσω. Οι εξετάσεις μέσα στα πανεπιστήμια είναι μια παρωδία. Οι περισσότεροι και σε όλες τις σχολές περνάνε τα εξάμηνα με αντιγραφή. ΄Εχουν αναδειχθεί σε  επιστήμη οι μέθοδοι αντιγραφής από τους φοιτητές μας σε παγκόσμιο επίπεδο.  Με τις κομματικές τους  διασυνδέσεις επίσης  τα καταφέρνουν πολλοί να παίρνουν πτυχία. Οι συνδικαλιστές φοιτητές έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία στις  εξετάσεις, αλλά και με  καλή βαθμολογία, έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετική κομματική παράραξη από τον καθηγητή που βαθμολογεί το γραπτό τους.΄Ετσι παίρνουν πτυχίο οι ΄Ελληνες φοιητές. Τι νομίζετε; Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο, ξαναλέμε, που δεν επέτρεψαν  στους αξιολογητές να διαπιστώσουν  τις «πομπές» τους. Λες και δεν τα ξέρουν. Την ανύπαρκτη έρευνα, τα λεφτά που τρώνε προκλητικά και εν γνώσει όλων πως είναι λαμόγια και διεφθαρμένοι. Ειδικά η ιατρική κατέχει τα πρωτεία στο νεοτισμό, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αλλά και οι άλλες σχολές δεν πάνε πίσω. Μιλάμε για ντροπή,  για αίσχος ,για τον απόλυτο εξευτελισμό. Πρόκειται για  μια από τις πιο βρωμερές κοινότητες αυτή η ελληνική πανεπιστημιακή. Και κανείς δεν κατάφερε τόσα χρόνια να τη διαλύσει. Σφηκοφωλιά! Εμείς γράφουμε συνέχεια γι΄αυτό το θέμα.  Να ένα σχετικό κείμενο παλιότερα:
   «Κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα»!  (30/03/13)
«Ο Σπυρίδων Λαπατσιώρας, λέκτορος το επάγγελμα, που με εντολή Αλέξη ανελίχθηκε προσφάτως σε συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ για τους ρέκτες των αρχικών) για την Οικονομία, είναι αυτός ο οποίος ανέλαβε να βοηθήσει το ΑΚΕΛ στην Κύπρο για την εκπόνηση, λέει, ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση…Διερωτώμαι, γιατί ο συναγωνιστής Αλέξης δεν τον είχε στείλει πακέτο στη Λευκωσία πριν από κανέναν χρόνο, όταν ο πρόεδρος Χριστόφιας έπαιζε την «πινακωτή» με την τρόικα που του ζητούσε να λάβει μέτρα;» (ΤΑ ΝΕΑ/ 29-3-2013).

 

Με αφορμή τις παραπάνω …επιστημονικές επιδόσεις-κατακτήσεις του «Σπυρίδωνος Λαπατσιώρα, λέκτορος το επάγγελμα , συμβούλου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ»(sic), θυμήθηκα την παρακάτω ιστορία: Εκεί κάπου το 2001-02, όταν είχα την αφέλεια να πιστεύω πως μπορεί και να τα κατάφερνα να…εμφιλοχωρήσω (στη …λαλέουσα να «χωθώ») στις «τάξεις» της πανεπιστημιακής μαφίας, υπέβαλα αιτήσεις στις σχολές ιστορίας-αρχαιολογίας στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Ρεθύμνου για λέκτορας. Φτιάχνω, λοιπόν, ένα «βαρύ φάκελο» με βιβλία, εργασίες, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικό έργο, διδακτορικά, άλλα διπλώματα-μετεκπαιδεύσεις και λοιπά και λοιπά …προσόντα ,τα καταθέτω στις γραμματείες και περίμενα να με… εκλέξει η μαφία ΛΕΚΤΟΡΑ. ΄Ηταν η περίοδος που έλειπα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και δεν παρακολουθούσα από κοντά τα τεκταινόμενα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.΄Ετσι, είχα χάσει πολλές σκηνές από το έργο «εκλογές ΔΕΠ», έρευνα, διδασκαλία, ΚΟΝΔΥΛΙΑ(!) και ό,τι αφορούσε το χώρο των ΑΕΙ. Ούτε καν είχα μάθει πως στο πανεπιστήμιο Αθηνών οι…μεγάλοι πανεπιστημιακοί εκλέκτορες στη σχολή της Φυσικής είχαν απορρίψει το μεγάλο αστροφυσικό της ΝΑΣΑ Νανόπουλο (ανάμεσα στους 3-4 σπουδαίους στον κόσμο), διότι δε…διέθετε τα προσόντα, που είχαν αυτοί! Είχα μείνει, λοιπόν, πίσω και ως αφελής και αιθεροβάμων, υπέβαλα την αίτηση. ΄Ενα πρωί μου στέλνουν από το Αριστοτέλειο ένα τομίδιο-αντίγραφο των πρακτικών της διαδικασίας της εκλογής στη θέση λέκτορα, που ήμουνα υποψήφιος. Δύο είμαστε όλοι κι όλοι οι διεκδικητές του…θρόνου. Ο αντίπαλός μου στο μεταξύ παρουσάστηκε με «αδειανό» φάκελο.΄Ενα διδακτορικό όλο- και όλο που του το είχαν δώσει στην ίδια τη σχολή της Ιστορίας από την οποία είχε αποφοιτήσει δια της γνωστής μεθόδου «κουβάλα τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα»! Είχε επίσης 1-2 δημοσιεύσεις της… πλακός και ένα βιογραφικό τόσο ισχνό ,που δεν εκτεινόταν πέραν της μιας σελίδας. Το αστείο ήταν πως ούτε διδακτική εμπειρία διέθετε, αλλά ούτε είχε εκδώσει έστω και ένα βιβλίο «για τα μάτια»,που λένε. Απλώς έγραφε στο βιογραφικό πως έχει στο «συρτάρι» 12 εργασίες που…μελλοντικά θα εκδοθούν. Φυσικά ο «κουβαλητής του προτζέκτορα» (παλιά ήταν της τσάντας του κυρίου καθηγητού της έδρας) ψηφίστηκε σχεδόν απ΄όλους τους «μιλημένους-μυημένους» εκλέκτορες. Κάνα 2 μόνο (κι αυτοί από άλλες σχολές) αρνήθηκαν να του δώσουν ψήφο και ζήτησαν να γραφεί στα πρακτικά πως «όταν έχουμε υποψήφιο έναν επιστήμονα με έναν ασήκωτο και ουσιαστικό φάκελο τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και έναν άλλο που τον φάκελό του τον… παίρνει ο αέρας, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ της εκλογής του…αεριτζή» (Μπράβο χιούμορ οι, κατά κανόνα ,ξενέρωτοι πανεπιστημιακοί!).΄Ετσι και έγινε. Ψήφισαν μεν οι δυο τον γράφοντα, αλλά εκλέχτηκε ο έχων «μπάρμπα (αλλά και ξάδελφο και «νουνό») στην Κορώνη». ΄Εκτοτε, σταμάτησα να ξοδεύω λεφτά σε κούριερ και να στέλνω ασήκωτους φακέλους στις γραμματείες των σχολών, για να μου… «βάζουν γκόλ από τα αποδυτήρια». «Ελλάς της φαιδράς πορτοκαλέας», χώρα των πανεπιστημίων ,που «κουβαλούν προτζέκτορες για να τους κάνουν λέκτορες» και φυσικά του… «Σπυρίδωνος Λαπατσιώρα, λέκτορος το επάγγελμα , συμβούλου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ» (sic)