ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ “ΝΙΚΗΣΑΝ” ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ.

 

“Τι έγινε με τη βύθιση του «Moskva»
Η βύθιση του πυραυλοφόρου καταδρομικού «Moskva» από την Ουκρανία, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες που, όσο έμμεσες κι αν είναι, κινδυνεύουν να σύρουν τη χώρα στα ενδότερα του πολέμου.

Τον Απρίλιο, η Ουκρανία εντόπισε το πλοίο στις ακτές της. Οι πληροφορίες που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στην επιβεβαίωση της ταυτότητάς του, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

«Δεν δώσαμε στην Ουκρανία συγκεκριμένες πληροφορίες στόχευσης για το Moskva. Δεν συμμετείχαμε στην απόφαση των Ουκρανών να χτυπήσουν το πλοίο ή στην επιχείρηση που πραγματοποίησαν. Δεν είχαμε προηγούμενη γνώση της πρόθεσης της Ουκρανίας να στοχεύσει το πλοίο. Οι Ουκρανοί έχουν τις δικές τους δυνατότητες πληροφοριών για να παρακολουθούν και να στοχεύουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, όπως έκαναν σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σε γραπτή δήλωση”.

Η βύθιση ενός τόσο σημαντικού σκάφους, που είχε την ικανότητα να αμυνθεί από πυραύλους κατά πλοίων, ήταν ταπείνωση για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της Ουκρανίας στον πόλεμο μέχρι στιγμής, είπαν οι αναλυτές.

****

΄Οταν δε μιλούν οι πρωταγωνιστές,  μιλούν τα γεγονότα. Από τους κοντυλοφόρους της εμπορικής δημοσιογραφίας, δεν υπάρχει περίπτωση η πληροφόρηση να είναι  αντικειμενική.  Κέρδος, συμφέροντα, ιδεοληψίες κάθε λογής,  καθορίζουν κάθε φορά ποια είδηση  και  πόσο θα κουτσουρευτεί, θα χαλκευθεί η  ακόμα και θα εξαφανιστεί.   Αλλά και η  ερμηνεία των δρώμενων, κυρίως  των ιστορικών,  δεν είναι ούτε τούτη στα…κυβικά της συντεχνίας, επειδή ακριβώς  η εμπορική τους δημοσιογραφία έχει σχέση με την ιστορική, όση οι ίδιες μεταξύ τους  στις σχέσεις   εξάρτησης  υπαλλήλου από αφεντικό

Μέγα μπάχαλο στην πληροφόρηση ,όπως πάντα, άλλωστε,  σε κορυφαία ιστορικά γεγονότα, έγινε πάλι  όλο αυτό τον καιρό με την εισβολή του δικτάτορα της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Στο εσωτερικό της Ρωσίας τον πόλεμο στην ουσία τον διεξήγαγαν οι Γκέμπελς του Ρώσου  Χίτλερ με τη γνωστή ασύστολη και εγκληματική προπαγάνδα  τους.

Αλλά κι εκτός Ρωσίας σε όλο τον κόσμο τα φίλτρα που κάθε ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάθε μιντιακό μέσο τοποθετούσε στη ροή των γεγονότων απ΄ αυτό τον πόλεμο, είχαν σχέση πάλι με συμφέροντα και εξαγορές ,αλλά και  με ιδεοληψίες,  τύφλα και  προκατάληψη .  ΄Ιδια και η ερμηνεία των αιτιών, τόσο του ίδιου του πολέμου, όσο και της εξέλιξης των φάσεών  του από τις 24 Φλεβάρη 2022 που ξεκίνησε η εισβολή, μέχρι σήμερα.

Δύο κορυφαίες,   κυρίως,  αναλύσεις  της εξέλιξης  αυτού του  πολέμου, είτε δεν έγιναν ποτέ, είτε  ερμηνεύτηκαν ελλιπώς και  διαστρεβλώθηκαν  για τους γνωστούς λόγους.    Και στα δύο στρατόπεδα των εμπλεκομένων. Και στις δυο πλευρές της προπαγάνδας.

Η τρέχουσα και κυρίαρχη ,λοιπόν, ερμηνεία της εξέλιξης του πολέμου  και τα συμπεράσματα απ΄αυτή,  έχουν ως  ακολούθως:

    1.Κατίσχυση της Ουκρανικής πολεμικής ισχύος έναντι της υπέρτερης Ρωσικής. Για άλλη μια φορά στους διαχρονικούς μύθους των ανθρώπων,   ο Δαυίδ εξολοθρεύει  τον Γολιάθ.

  1. Η βύθιση του πυραυλοφόρου καταδρομικού «Moskva», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα ,έγινε από έναν Ουκρανικό πύραυλο. Απίστευτο ως ανεξήγητο φαινόμενο για τα στρατιωτικά δεδομένα, δοθέντος πως τέτοια πολεμικά πλοία δεν είναι…βάρκες για να βυθιστούν από ένα πύραυλο.

Και στα δύο παραπάνω  συγκλονιστικά, ως ιστορικά,   γεγονότα,  οι   ερμηνείες που δόθηκαν  από τους  (αν)αρμόδιους Γκεμπελίσκους ήταν  ανάλογες  με τα συμφέροντα και την τύφλα που εξυπηρετούσαν.  Αλλά   και επί πλέον   με  την  αδυναμία τους να χειριστούν  ιστορικά εργαλεία, που  φυσικά δε διαθέτουν.

Το χειρότερο ακόμα , δεν επιτρέπουν  ως ανταγωνιστική , εμπορική βιομηχανία πια,  σε  όσους  έχουν θεσμικά εξουσιοδοτηθεί να τα (δια) χειρίζονται,  να παρουσιάζουν τις ιστορικές διαστάσεις των ερμηνειών, που προκύπτουν από τη χρήση των ιστορικών αυτών εργαλείων.

Και στις δύο παραπάνω διαπιστώσεις, τόσο της  αχρήστευσης-καθήλωσης ,  ως ένα καθοριστικό  σημείο της ρωσικής  πολεμικής μηχανής, όσο και της  βύθισης του Moskva, αν δει κανείς ανάλογες εξελίξεις πολέμων στη διάρκεια της καταγραμμένης ιστορίας των ανθρώπων, από τον Τρωικό πόλεμο και τα Μηδικά μέχρι τους δύο τελευταίους πολέμους, η αναχαίτιση  μιας υπέρτερης και μάλιστα συντριπτικά  στρατιωτικής δύναμης, κι αν συνέβη κάποιες φορές, ήταν επειδή οι μυθιστορίζοντες     τις παρέδωσαν    ως γεγονότα και μάλιστα ιστορικά .  Νίκες, κυρίως,   των αμυνόμενων κατά   επιτιθεμένων. Κι αυτές οφειλόμενες  στο θάρρος, τη γενναιότητα και  την αυταπάρνηση όσων είχαν το δίκιο με το μέρος τους. Και νικούσαν, έστω κι αν  οι αντίπαλοί τους  ήταν ισχυρότεροι.  Είναι το συμπέρασμα  της εθνικιστικής Ιστορίας πως  πάντα η  ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΛΗΣ είναι δεδομένη και …άνωθεν εστί  καταβαίνουσα (πρβλ Ηρόδοτος στα Μηδικά).

Στην πραγματικότητα   σπάνια ,ένας Δαυίδ νικάει το Γολιάθ (π. χ όπως συνέβη στο  ελληνικό έπος 1940).  Η Ιστορία  διαβεβαιώνει για τη ζωή στις περισσότερες  εκφάνσεις της ,πως συμβαίνει το αντίθετο. (π. χ Γερμανική  εισβολή ένα χρόνο μετά την  Ιταλική  και ανεμπόδιστη σχεδόν  Κατοχή της Ελλάδας).

Αλλιώς, αν δε δεχτούμε την ιστορική  αρχή πως ο ισχυρότερος πάντα ή σχεδόν πάντα (ως εξαίρεση  του κανόνα) δεν υπερισχύει  του αδύνατου, τότε  εμφιλοχωρούν ,όπως συνέβαινε  παλιότερα   ως και μεταφυσικές ερμηνείες (π.χ σωτηρία Κων/λης από Αβάρους το  626 Κ.Χ με την επέμβαση  της… στρατηγού Παναγίας) . Και σήμερα  από ανυπόστατες    ως συνωμοτικές και κάποτε  τερατώδεις, άλλες  ερμηνείες.

΄Οπως αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουκρανία:  Η , έστω μη ολοκληρωμένη και σίγουρη  ακόμα , ΝΙΚΗ των μη ισχυρών Ουκρανών  έναντι των Ρώσων ,  οφείλεται  στη γενναιότητα των  μεν και την ανικανότητα των  δε, αν   και  ισχυρότερων να τους αναχαιτίσουν. Κι ακόμα στο κυρίαρχη αυτή ερμηνεία,  προσθέτουν κι εκείνη  της ουσιαστικής συμπαράστασης   της Δύσης στους Ουκρανούς με κάθε μέσο, όπλα, οικονομική βοήθεια,  ψυχολογική-ηθική στήριξη.

Συναφείς επίσης  ερμηνείες  είναι και αυτές  που βλέπουν την ανακοπή της προέλασης στο Κίεβο των Ρώσων στα …χαλασμένα λάστιχα των τανκς ,την επιτυχή χρήση  των ουκρανικών  drones, τη γνώση του εδάφους από τους ντόπιους, αλλά και στη..λάσπη,  το κρύο και άλλα τέτοια  φυσικά φαινόμενα που εμπόδισαν το ρωσικό στρατό να ολοκληρώσει επιτυχώς το έργο του. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο  “Τσάρος”   και οι επιτελείς  του, θεωρούσαν περίπατο την εισβολή  στη χώρα.

΄Όλα  αυτά τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις θα ήταν πολύ θαυμάσια  για να είναι και  αληθινά. Και δεν είναι. Καθένα από τα παραπάνω ενισχυτικά στοιχεία   της ερμηνείας της  επιτυχίας των Ουκρανών  ισχύει,  ΑΛΛΑ ΕΝ ΜΕΡΕΙ.  Χρειάζεται η παράθεση της κυρίαρχης  αιτίας, του βασικού κομματιού του πάζλ  της αποτυχίας του  ρώσικου  στρατού, για να δώσουν  ολοκληρωμένη την απάντηση της Ιστορίας σε αυτό το περίεργο φαινόμενο.

Και το κομμάτι στο παζλ που λείπει είναι τούτο:

  1. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ “ΑΔΕΡΦΟΥΣ” ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ.
  2. ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ   MOSKVA ΒΥΘΙΣΕ ΤΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ. ΣΑΜΠΟΤΑΖ!
  3. ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΩΣ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΩΣ  ΝΙΚΗΣΑΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ.

Με άλλα λόγια οι  ίδιοι οι Ρώσοι στρατιώτες προξένησαν ένα μεγάλης έκτασης  «σαμποτάζ» στην πολεμική μηχανή του δικτάτορα. Και όχι μόνο αρνήθηκαν να πολεμήσουν, αλλά τορπίλισαν και με πολλούς  τρόπους τη στρατιωτική  ικανότητα των εισβολέων .Δηλαδή των ίδιων, που τους έστειλαν να εισβάλουν σε μια χώρα και να πολεμήσουν ένα λαό με τον οποίο,  όχι μόνο δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν, αλλά τους ένωναν ιστορικοί δεσμοί επί αιώνες.

Ο ίδιος, μάλιστα,  ο δικτάτορας και οι οι στρατηγοί του ,παραδέχτηκαν εμμέσως τις αιτίες αυτής της αδυναμίας του στρατού να καθυποτάξει την Ουκρανία.  Για τη βύθιση του MOSKVA η επίσημη ρωσική ανακοίνωση  ήταν ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΄Η ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΗ.  Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ  ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ  ΑΠΟ  ΕΚΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ. Αυτό είπαν.

Και ακόμα.   ΡΩΣOI   ΣΤΡΑΤΙΩΤEΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ    ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΄Η ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΑΠΟ ΜΕΣΑ.   Αυτή την τακτική  των στρατιωτών αποκάλυψε Ρώσος στρατηγός σε υποκλαπείσα συνομιλία του με άλλους αξιωματικούς από τους οποίους  ζητούσε να κόβουν αυτιά, μύτες , γλώσσες  σε στρατιώτες  που ή αρνούνται να εκτελέσουν  διαταγές η δεν πολεμούν με ορμή και αυταπάρνηση,

Είναι, άλλωστε,  φανερό πλέον  πως σε ολόκληρης τη Ρωσία και κόντρα στην τρομερή προπαγάνδα του Νέου Χίτλερ με το γκεμπελικό  του επιτελείο,  οι Ρώσοι σε ποσοστό τουλάχιστον  60%  ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Οι στρατιώτες  ,παιδιά οι περισσότεροι,  που τα μάζεψε ο δικτάτορας, άρον άρον,  από τις καφετέριες και τα μπαρ ,τα έντυσε στο χακί με ένα όπλο και τα  έστειλε να δολοφονήσουν αδέρφια τους  στο Κίεβο,   δεν αποδέχτηκαν ποτέ τη  ρώσικη προπαγάνδα των πουτινιστών  πως πολεμούν  για «την Ορθοδοξία ,τη Ρώσικη ελευθερία  και της αξίες της φυλής»!

 

Και  δε θεωρούν  μόνο τον Ουκρανό εχθρό, αλλά αδερφό. Την ίδια στιγμή , ούτε ο Δυτικός τρόπος ζωής  τούς είναι ξένος ή  μισούν οτιδήποτε είναι Αμερικάνικο  και ευρωπαϊκό. Ούτε παίρνουν στα σοβαρά τα φληναφήματα  του  Κύριλλου, αλλά και του ίδιου του δικτάτορα    πως η Ευρώπη και η Αμερική είναι τα σύγχρονα …Σόδομα και Γόμορρα!  (ο δικτάτορας, ως γνωστό,εκτός των άλλων,  είναι φαλλοκράτης και ομοφοβικός).    Αυτό τον μύθο, τον έστησε   η μαύρη μιντιακή προπαγάνδα.   Η πλειοψηφία  του ρώσικου λαού   φτύνει όλους αυτούς κατάμουτρα .

 

 

Για τον ΄Ελληνα  ,τουλάχιστον, είναι εύκολα και απολύτως κατανοητά  όσα εκθέσαμε,  αν  μπει  στη θέση του Ρώσου στρατιώτη  που τον στείλαν να πολεμήσει τον  Ουκρανό.  Ας φαντστεί,  μια ελληνική κυβέρνηση  και μάλιστα αυταρχική ,  να διατάξει  ΄Ελλαδικούς στρατιώτες  να εισβάλουν στην Κύπρο και να αποκεφαλίζουν ΄Ελληνες  Κύπριους!

Είναι το αντίστοιχο που συμβαίνει αυτή την ώρα  στην παλιά ,κοινή, ιστορική Ρώσικη γη.   Σήμερα χωρισμένη σε Ρωσία και Ουκρανία. Δυο χώρες ανεξάρτητες και αυτόνομες.