ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΩΝΕΙΣ!

Αλέξης Τσίπρας στο ΒΗΜΑ:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, την εξωτερική πολιτική και την πανδημία, τονίζοντας ότι δεν «υπάρχει πεδίο συναίνεσης» – Επισημαίνει ότι «ίσες αποστάσεις δεν χωρούν όταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη», αλλά χαρακτηρίζει «απερισκεψία, στα όρια της εθνικής επιπολαιότητας» την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Αλέξης Τσίπρας στο ΒΗΜΑ: «Καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα έκανε τόσο λάθος στρατηγικές επιλογές» | tovima.gr

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να δικαιολογηθεί;

«Οχι, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ό,τι κι αν επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν. Ο πόλεμος δεν είναι συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, αλλά αντικατάσταση της πολιτικής με τον όλεθρο και το αίμα αθώων ανθρώπων. Στηρίζουμε συνεπώς τις ισχυρές και στοχευμένες κυρώσεις για να αποχωρήσει ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία και να βρεθεί διπλωματική λύση».

Χωρούν ίσες αποστάσεις και δικαιολογίες, όπως π.χ. για παλαιότερες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, στην πολεμική επέμβαση της Ρωσίας;

«Ισες αποστάσεις δεν χωρούν όταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη. Αλλά θα ήταν λάθος να μη μιλάμε για το πώς φτάσαμε ως εδώ και να μπαίνουμε σε φοβικές λογικές. Να μη μιλάμε π.χ. για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν εκμεταλλεύεται το «προηγούμενο» των επεμβάσεων της Δύσης, που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, για να δικαιολογήσει τη δική του εισβολή. Πολλοί λένε ότι αυτή η στιγμή είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Ας θυμηθούμε πώς αντέδρασε η Δύση μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οχι μόνο σε σχέση με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και σε σχέση με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπους, αντί να προωθήσει μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως συμφωνήθηκε με τη Ρωσία το 1999, προέβη σε εξαιρετικά προκλητικές και κοντόθωρες κινήσεις».

Η Ελλάδα τελικά πού ανήκει; Η Ρωσία είναι σύμμαχός μας; Ρωτώ διότι βλέπουμε πάλι, όπως παλαιότερα, ένα έντονο αντιδυτικό κλίμα.

«Θα επαναλάβω εδώ τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες. Με σύγχρονους όρους, αυτό σημαίνει ότι κάνουμε το παν για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τόσο μέσω της συμμετοχής μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά και πολύ πέρα από αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, διατηρώντας τους απαραίτητους ανοιχτούς διαύλους στο πλαίσιο μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Η Ρωσία δεν είναι σύμμαχος, αλλά είναι μια ισχυρή χώρα με επιρροή στην περιοχή μας και με τον λαό της οποίας έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Οφείλουμε σήμερα να σταθούμε απέναντί της, χωρίς ωστόσο να υιοθετούμε λογικές αντιρωσικής υστερίας, νεομακαρθισμού ή ακόμη και πρακτικές που θα βοηθήσουν αντί να απομονώσουν τη ρωσική κυβέρνηση και τις επιλογές της μέσα στον ρωσικό λαό, όπως π.χ. η απαγόρευση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Ο πολιτισμός άλλωστε και ιδιαίτερα τα έργα μεγάλων δημιουργών είναι οικουμενικά και είναι αδιανόητο να επιδέχονται απαγορεύσεις. Δεν απαγορεύτηκε ο Μπετόβεν όταν ο ναζισμός προκαλούσε τη μεγαλύτερη σφαγή της Ιστορίας».

******
Θα βαθμολογούσαμε   τη συνέντευξη του  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΒΗΜΑ με (8) ΟΚΤΩ   (“΄Αριστα” το 10). Να σχολιάσουμε τα παρακάτω αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έχουν σχέση με τον σε εξέλιξη ευρισκόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στη χώρα μας.

1.«’Ισες αποστάσεις δεν χωρούν όταν μια χώρα εισβάλλει σε μια άλλη”

 Σωστή άποψη την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να  βρει τρόπους, ακόμα και με γερό τράβηγμα αυτιού  να την  αντιληφθούν  και κάτι ανεύθυνοι  ευρωβουλευτάδες του,  τύπου Κούλογλου και  Αρβανίτη.  Ομοίως, ας βάλει στις  θέσεις τους και κάποιους  Γκεμπελίσκους  από εκείνους που τον στηρίζουν ,ειδικά στην ΑΥΓΗ, ΝΤΟΚΟΜΕΝΤΟ και ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Προκλητικοί ισαποστάκηδες και Πουτινικοί,  ως το κόκαλο. Ζημιά κάνουν στο κόμμα του  που την εισπράττουν επωφελώς οι Γκεμπελίσκοι  της Δεξιάς κι από κει την καρπώνεται ο Κούλης τους.

2. “Κάνουμε το παν για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού,  μέσω της συμμετοχής μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ”,

 Κι αυτή απολύτως ορθή άποψη και επιβεβλημένη στην εφαρμογή της. Και είναι προς τιμή ενός αριστερού αρχηγού κόμματος  η ιστορική  εκείνη στροφή του στην  Ε.Ε ,όταν κράτησε  τη χώρα στην Ευρώπη τότε, ως πρωθυπουργός.  Αλλά και η σημερινή του ,ακόμα πιο καθαρή από παλιότερα,  θέση πως το ΝΑΤΟ είναι όρος sine qua non για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας.

3. “ό,τι κι αν επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν.”

Ο Πούτιν ,Αλέξη Τσίπρα, έχει απολέσει   εδώ και χρόνια αυτή την ιδιότητα του προέδρου της Ρωσίας. Είναι ένα  μαφιόζος τύπος, που χρησιμοποίησε τις εκλογές  ως μέσο  κατίσχυσης και ανάδειξης στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας. Η προσφώνηση ενέχει ηθική σημασία, δεν είναι θέμα τύπου. ΄Ενας σώφρων πρόεδρος μιας χώρας , δε βομβαρδίζει νηπιαγωγεία και νοσοκομεία μιας άλλης.

4.«Θα επαναλάβω εδώ τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες”

Ανεδαφικό τσιτάτο που εκ των πραγμάτων  πια δεν έχει λόγω ύπαρξης. Και οι Ουκρανία  ανήκε στους Ουκρανούς, αλλά ο “Τσάρος” είχε άλλη γνώμη. Και ο “Σουλτάνος” απέναντι μπορεί και τούτος να έχει   ίδιες φιλοδοξίες με τον ομόλογό του.  Οι εξοπλισμοί με τις φρεγάτες και τα Ραφάλ είναι  μόνο για τις  μίζες.  Μοναδική λύση ,όπως έχουμε εδώ αναπτύξει, είναι η οχύρωση της χώρας με Νατοϊκό εξοπλισμό  από τη μια ως την άλλη άκρη. Ο Αμερικανός ποτέ δε θα επιτρέψει σε οποιοδήποτε  Ερντογάν να πειράξει ούτε μια σφαίρα δικιά του σε ελληνικό έδαφος. Και ας μην ξεχνάμε πως αν  ήταν  στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία πριν το 2014, σήμερα η Ιστορία  θα είχε διαφορετική  πορεία καταγράψει για την ταλαίπωρη αυτή χώρα.

5.Να μη μιλάμε π.χ. για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν εκμεταλλεύεται το «προηγούμενο» των επεμβάσεων της Δύσης, που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, για να δικαιολογήσει τη δική του εισβολή.

Αλέξη Τσίπρα, τέτοιου είδους συμψηφισμοί δε στέκουν, ούτε ηθικά ούτε ιστορικά.  ΄Οσο κι αν έχει  βάση ,αλλά ΟΧΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ  ΠΟΛΕΜΟ, αυτή η διαπίστωση, όμως για τους λόγους που ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γκλούκσμαν επισήμανε, δεν πρέπει σήμερα να τη συνδυάζουμε με την εγκληματική εισβολή του τέρατος της Ρωσίας και τους λόγους που έγινε.  Λέει  ο  Γάλλος ειδικός:

1. «Η παροχή όπλων στην ουκρανική αντίσταση σημαίνει συμμετοχή μας στον πόλεμο»

«Ουδέν αναληθέστερο  διότι, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ μια χώρα που υφίσταται εισβολή, σε ευθεία παράβαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να δεχτεί νόμιμα εξοπλισμό, χωρίς να συνεπάγεται εμπόλεμη συμμετοχή του μέρους που συνδράμει.

2. «Όλα πηγάζουν από την διάθεση Νατοϊκής επέκτασης στην Ουκρανία»

«Λάθος. Από το 2008, το ΝΑΤΟ είναι που αρνείται να δρομολογήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, που του χτυπούν την πόρτα εις μάτην. Και το ΝΑΤΟ αρνείται, ακριβώς ”για να μην προκληθεί η Ρωσία”»,

3. Το επιχείρημα για την ουκρανική ακροδεξιά- «αποναζιστικοποίηση»

Σύμφωνα με το παραπάνω επιχείρημα, που «κυριαρχεί, ύστερα από την επανάσταση του 2014», ο Πούτιν δικαιολογεί την επέμβαση, ως ενέργεια απέναντι στους «Ναζί της Ουκρανίας». Ο Γάλλος ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «η ακροδεξιά σημειώνει 3 με 5% στις εκλογές στην Ουκρανία, δηλαδή 10 φορές λιγότερο σε σχέση με Γαλλία ή Ιταλία. Αν ψάχνετε τον φασιστικό κίνδυνο, βρίσκεται στο Κρεμλίνο», προσθέτει.

4. Ρωσόφωνοι υπό διωγμό στην Αν. Ουκρανία

Ως βασικό πυλώνα της ρωσικής προπαγάνδας, ο Γκλούκσμαν ξεχωρίζει τον ισχυρισμό ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός, «που δεν αισθάνονται Ουκρανοί» βρίσκεται υπό καθεστώς διωγμού στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων απαντά από μόνη της, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή: «Κοιτάξτε την αντίσταση στο Χάρκοβο, στην Μαριούπολη, τις διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Χερσώνα (ρωσόφωνες πόλεις) και θα καταλάβετε πόσο λάθος είναι αυτό. Οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιστέκονται και πεθαίνουν για την Ουκρανία».

«Στόχος της προπαγάνδας να προωθηθεί η απραξία και η αδιαφορία»
Με την τελευταία του ανάρτηση, ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της ειδικής επιτροπής για τις παρεμβάσεις και την παραπληροφόρηση, επεσήμανε ότι «όλα αυτά τα ψεύδη αποσκοπούν στο να σπείρουν την αμφιβολία, να ”γκριζάρουν” τεχνηέντως τα πράγματα, για να δικαιολογηθεί η αδιαφορία και η απραξία. Όσοι τα διαδίδουν ας αναλάβουν την ευθύνη άρνησης βοήθειας προς ένα έθνος που το μόνο του “έγκλημα” είναι ότι θέλει να ζει ελεύθερο», καταλήγει ο Γκλούκσμαν.

Και ο Ιταλός ιστορικός  Μαρτσέλο Φλόρες, επισημαίνει εύστοχα στο άρθρο του που δημοσιεύσαμε κι εμείς εδώ σήμερα:

” Κανείς ευτυχώς δεν φαίνεται να αμφισβητεί ότι η ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία ήταν μια συνειδητή επιλογή του Πούτιν: εξ ου και η καταδίκη της, έστω και με πολύ διαφορετικές μορφές. Πίσω από αυτή τη φαινομενική ομοφωνία υπάρχει ωστόσο μια βαθιά διαίρεση, η οποία εκδηλώνεται με την πεποίθηση πολλών δημοσιογράφων, πολιτικών, διαμορφωτών της κοινής γνώμης ότι ο δικτάτορας του Κρεμλίνου είχε κάποια δικαιολογία. Στέκονται έτσι στα σφάλματα και στις ευθύνες της Δύσης. Εγώ προσωπικά, μετά την αναστάτωση για τη στρατιωτική επίθεση και την ανησυχία για τα θύματά της, μετά την οργή για την αυτοκρατορική θρασύτητα του Πούτιν, που φαίνεται να ενσαρκώνει την επεκτατική βούληση του τσαρισμού και του σταλινισμού, βρίσκω απαράδεκτη την έμφαση στα «σφάλματα» την ώρα που διεξάγεται ο πόλεμος, την οποία πολλοί –στη Δεξιά και στην Αριστερά– συνεχίζουν να εκφράζουν, αφού πρώτα φυσικά καταδικάσουν τυπικά την εισβολή”.

Και αφήνουμε μια υπόμνηση για το τέλος, Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα κι από τα εσωτερικά προβλήματα που όντως είναι τεράστια, όπως  επεσήμανες και με μια ανίκανη και διεφθαρμένη κυβέρνηση να μην είναι  σε θέση να τα διαχειριστεί,  όμως,  ως τις εκλογές,  θα μετρήσει αποφασιστικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο δράμα της Ουκρανίας. Η παραμικρή εκτροπή από τον κανόνα της άνευ όρων συμπαράστασης στους πληγέντες  και προπαντός η  εκμετάλλευση από τη Δεξιά κάποιων  ανόητων απόψεων    αργυρώνητων  Γκεμπελίσκων , που σε στηρίζουν  για   “ίσες αποστάσεις” ,  θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο  στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.  Τα αρπακτικά της εμπορικής  δημοσιογραφίας ,  αν νοιάζονται για κάτι,  είναι μόνο τα όβολα που περιμένουν να εισπράττουν.  Και  ανάλογα με  ποιους  σκουπιδοχαχόλους ταϊζουν,  συντονίζουν   και την πένα τους. Το νου σου!