ΑΠΟ ΤΗ …ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ ΣΤΗ…ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΤΗΣ NOVARTIS

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ” (ΣΕ  ΞΑΣΤΕΡΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ)

 

Το 1989 ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέας Παπανδρέου  οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο για  το περίφημο τότε (υπαρκτό) πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά. ΄Στη δίκη,παραπέμφθηκαν, εκτός από τον  π. πρωθυπουργό και άλλα μεγαλόσχημα στελέχη, υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Παν.Ρουμελιώτης, Μένιος Κουτσόγιωργας,  Δημ Τσοβόλας, Γ.Πέτσος). Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου,  αρνήθηκε να παρευρεθεί στη δίκη και να ορίσει δικηγόρο.

Την παραπομπή μεθόδευσαν οι τότε πολιτικοί  αρχηγοί Κων. Μητσοτάκης , Χαρίλαος, Φλωράκης  και Λεωνίδας Κύρκος.  Προφανής στόχος τους   σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε η κάθαρση ή η τιμωρία των ενόχων,αλλά η εκμετάλλευση της καταδίκης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, η διάλυση του κόμματος και το “μάντρωμα”  των οπαδών του   στα κόμματα που μεθόδευσαν την παραπομπή.

Και φυσικά ο χειρότερος των πολιτικών από τη Μεταπολίτευση και μετά,  ο Κων.Μητσοτάκης , δεν είναι  περίεργο,   που προχώρησε  σε ένα τέτοιου είδους έγκλημα, αφού  ηθικές αντιστάσεις, ικανές ,για να το  αποτρέψουν, ο συγκεκριμένος ανήθικος πολιτικός, δε διέθετε. Είναι αυτός και το γνώριζαν πολύ καλά οι “συνέταιροι” της Αριστεράς “,  που  ως “Αποστάτης” προετοίμαζε τη χούντα των στρατηγών με τον τότε βασιλιά και αποστάτησε   με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για εκείνη την εποχή.

Φλωράκης και  Κύρκος,όμως, που συμφώνησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον αισχρότερο των Ελλήνων πολιτικών στα τελευταία χρόνια,επωμίστηκαν τη μεγαλύτερο μερίδιο της ηθικής ευθύνη ιστορικά γι΄αυτό το ανοσιούργημα της συνωμοσίας-συνεργασίας  με τον “πατριάρχη” της διαφθοράς, της απάτης,του νεποτισμού  και του πολιτικού εκφυλισμού  στη χώρα. Είναι αυτός  ο  λόγος,  όπως λέγαμε χτες, που η Αριστερά προδόθηκε τελικά  από μέσα,από τους επικεφαλής, τον  Στάλιν, το Φλωράκη,τον Κύρκο .  Και  τελικά υπέστη  βλάβη  απείρως λιγότερη  από άλλους εχθρούς της. Ασυγχώρητο έγκλημα  η μακιαβελική τακτική  “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”,που στην υπόθεση της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου,  υπήρξε το υπέρτατο κίνητρο των δυνάμεων που παρέπεμψαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 17 Ιανουαρίου 1992, μετά από 10 μήνες καταθέσεων  το Ειδικό Δικαστήριο, με πρόεδρο τον   Βασίλη Κόκκινο, “τσιράκι” της φαμίλιας  Μητσοτάκη, με  οριακή πλειοψηφία, αθώωνε με ψήφους 7 προς 6, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Ένοχοι για το πολύκροτο σκάνδαλο Κοσκωτά, κηρύχτηκαν, σύμφωνα με την απόφαση, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος.

Στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ την κατηγορία και υποστήριξαν πως πρόκειται  για…σκευωρία και πολιτική συνωμοσία. ΄Ομως, αποδείχτηκε περίτρανα πως ο χρηματισμός του Ανδρέα Παπανδρέου με  “πακέτα” (“τούβλα πεντοχίλιαρα”) που του παραδίνονταν  σε  κούτες  Pampers, ήταν  πραγματικός και πέραν πάσης αμφιβολίας. Αλλά και η συμμετοχή των άλλων κατηγορουμένων για τις περισσότερες κατηγορίες στο ίδιο σκάνδαλο, ήταν αυταπόδεικτη.

Μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις πως ο Ανδρέας Παπανδρέου χρηματίστηκε από τον Κοσκωτά ήταν .όταν ,λίγο  μετά,  ξεκίνησε να κτίζει στην Εκάλη την περίφημη “βίλα της Μιμής”, ενώ η οικονομική κατάσταση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, δεν επέτρεπε τέτοιους είδους έξοδα. Βεβαίως, στο αυτονόητο ερώτημα πού βρήκε ο Ανδρέας τόσα λεφτά να κτίσει το “κωλόσπιτο”, όπως  αποκαλούσε τη βίλα ο  γνωστός γα τη αθυροστομία του  μεγαλοΠασόκος  Ευάγγελος Γιαννόπουλος,  έσπευσαν να στηρίξουν τον αρχηγό τους που τους έκανε από “τίποτα” “κάποιους”.  Ο  περίφημος Κατσιφάρας (“αν δεν ήταν  ο Ανδρέας δε θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας”), Ο Παπούλιας (φίλος και συνεργάτης των εγκληματιών   της γενοκτονίας στη Σεμπρένιτσα ) και άλλοι  “σύντροφοι”,που …δάνεισαν(!)  τον αρχηγό τους,  άλλος με 10, άλλος με 20 εκατομμύρια δραχμές και έτσι… “σπίτωσε ο Ανδρέας της Μιμή” κατά την προσφιλή της εποχής  εκείνης   φράση των αντιπάλων του.

Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου  υπήρξε ο “κακός δαίμονας”  του Ανδρέα Παπανδρέου  . Ευφυής, ο ιδρυτής του ΠΑΜ και αργότερα του ΠΑΣΟΚ, με αναμφισβήτητα ηγετικά προσόντα και με τεράστια συμβολή στην κοινωνική και πολιτική αποκατάσταση  της μισής  και παραπάνω Ελλάδας,που  βρέθηκε στο περιθώριο και βίωσε “πέτρινα  χρόνια”  μεταπολεμικά, ως και το 1981, ατύχησε να βρεθεί στο δρόμο  της “ποταγωγίδος”  Δήμητρας Λιάνη.

Με μοναδικό προσόν τις σεξιστικές συμπεριφορές και τα σεξουαλικά της θέλγητρα,   η αεροσυνοδός κατάφερε να θολώσει το μυαλό   ενός πανέξυπνου,αλλά επιρρεπή στις αδυναμίες, πρώην Τροτσκιστή και αργότερα σοσιαλιστή, αλλά και καλού οικονομολόγου καθηγητή και να τον καταντήσει “ρεντίκολο” στα στερνά του. Αφού τον οδήγησε στη διεφθαρμένη και ανήκουστη για πολιτικό του αναστήματος του Ανδρέα Παπανδρέου πράξη το χρηματισμό του από τον Κοσκωτά ,για να της χτίσει τη βίλα, τελικά ,βοηθούσης  και της κακής κατάστασης της υγείας του,  λόγω  καρδιολογικού προβλήματος, λίγο πριν το θάνατό του ,τον εξευτέλισε εντελώς.  ΄Εσυρε  έναν, όντως  “χαρισματικό”,παρ΄όλα τα λάθη του, πολιτικό, στο έσχατο σημείο ηθικής και πολιτικής “αποσύνθεσης. ΄Ενας άβουλος πια Ανδρέας Παπανδρέου , επέτρεπε  στη “Μιμή” να τον σέρνει σε  αρχιμανδρίτες ,ξομολόγους , εξορκιστές και ¨Παναγίες¨, για να τον…ξεματιάσει  από το “κακό μάτι” της “Μαρίκας”,της  γυναίκας του  Κων. Μητσοτάκη!

Ο ακρωτηριασμός της ιδεολογίας της Αριστεράς στην Ελλάδα μετά τη λήξη του Αντάρτικου,που η χώρα εκπροσωπήθηκε επάξια στο διεθνή αγώνα για αλλαγή του Συστήματος και την ανατολή ενός καινούριου κόσμου από ένα μεγάλο πλήθος διανοούμενων αλλά και απλών, αγνών λαϊκών παλικαριών,  σηματοδοτήθηκε σε τόσο μεγάλη  έκταση από την εποχή του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου  και μετά. Οι αριστερές αρχές και αξίες που  στήριξαν χιλιάδες αγωνιστές, αλλά υπήρξαν  ταυτόχρονα και το  ισχυρότερο επιχείρημα στους αντιπάλους πως “εμείς δεν είμαστε σαν εσάς”, υπέστησαν δεινό εξευτελισμό.

Η πρώτη αντίδραση ήταν  η “παγωμάρα”  για όσους έμεναν  ακόμα αγνοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που είδαν να συντρίβονται οι ελπίδες και η απαντοχή  τους στα αντιδεξιά ορόματα του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου  να μην υπήρξε ποτέ  συγκρινόμενος σε αισχρότητα και διαφθορά , Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (και ούτε καν συζητιέται αυτό ιστορικά),αλλά ,επειδή, ακριβώς, υπήρξε ο βασικός  εκφραστής  αυτών  των οραμάτων της Αριστεράς και του σοσιαλισμού ,η πτώση του αρχηγού  ήταν εκκωφαντική. Και το παράδειγμά του,  έκτοτε παρέσυρε πολλούς.  Και  όχι  μόνο μεγαλόσχημους, αλλά και απλούς οπαδούς που αντέγραψαν πλέον χειρότερες  συμπεριφορές κι από αυτές  των  δεξιών.

Μια μικρή στάση στην περίπτωση του ΄Ακη Τσοχατζόπουλου,που υπήρξε μια..παράπλευρη απώλεια στον ανήθικο  κόσμο της  μίζας  και του χρηματισμού των πολιτικών ,όταν  ασκούν εξουσία. Μαθητής και ο  “όμορφος” του αρχηγού τους, τσέπωσε ,ως υπουργός Εθνικές ΄Αμυνας, εκατομμύρια μίζες από την “αγορά του αιώνα” με τα περίφημα υποβρύχια που   “έγερναν”.

Αλλά,  αν:  α. δεν είχε πτωχεύσει η γερμανική εταιρία που τα κατασκεύαζε , οπότε μπήκαν ορκωτοί  λογιστές και ανακάλυψαν τα ποσά που δόθηκα ως μίζες στον ΄Ελληνα υπουργό β. δεν ενημέρωναν οι γερμανικές αρχές τις αντίστοιχες ελληνικές γ. δεν ήταν … Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος,  ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος. Αλλιώς  οι δικαστικές αρχές θα τον είχαν θέσει σε δικαστικό απυρόβλητο.  δ. δε χρειαζόταν,  ως εκτόνωση  της συσσωρευμένης λαϊκής οργής, λόγω της χρεοκοπίας της χώρας ,ένας “αποδιοπομπαίος τράγος”,τότε, ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος  ουδέποτε θα είχε κατηγορηθεί και πολύ περισσότερο  φυλακιστεί  γι΄αυτή την αποδεδειγμένη συμμετοχή του σε πράξεις διαφθοράς και χρηματισμού.Ο ίδιος, βέβαια,μέχρι σήμερα, δεν έπαυσε να μιλά για…σκευωρία από πολιτικούς  αντιπάλους με στόχο την πολιτική του εξόντωση!

H  νέα τώρα  “σκευωρία” για την… εξόντωση  πάλι 13 πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξυφάνθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα από το  FBI, τον Αλέξης Τσίπρα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με τις εισαγγελείς Τουλουπάκη και πιθανότατα και Δημητρίου! Αυτοί οι είναι οι βασικοί σκευωροί.

Να πώς περγράφει την”υπόθεση” Novartis η Βικιπαίδεια:

“Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αναφέρεται στην έρευνα σχετικά με την φημολογούμενη χρηματοδότηση ιατρών και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία έχει έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2018 βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη ΣτουρνάραΔημήτρη ΑβραμόπουλοΆδωνι ΓεωργιάδηΕυάγγελο ΒενιζελοΑνδρέα ΛυκουρέντζοΜάριο ΣαλμάΑνδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία είναι η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.[1] Η υπόθεση, στο σκέλος που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί σκάνδαλο από στελέχη της τότε Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και εξακολουθεί να αποκαλείται ως τέτοιο από μερίδα του Τύπου, ενώ έχει χαρακτηριστεί σκευωρία από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και την τότε Αντιπολίτευση.

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα αρνήθηκαν κατηγορηματικά εξ’ αρχής όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και κατέθεσαν πολλαπλές μηνύσεις εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση, εναντίον των Εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπάκη, Χ.Ντζούρα και Σ.Μανώλη) που χειρίστηκαν την υπόθεση για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ μήνυση κατατέθηκε και εναντίον του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τον Αντώνη Σαμαρά.

Το 2017 παραιτήθηκε η μέχρι τότε επικεφαλής Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου που ερευνούσε και την υπόθεση Novartis καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της και την διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Τα δύο επόμενα χρόνια η Ελένη Ράικου προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του τέως αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον οποίο αρχικά πρώτη αναφέρθηκε ως «Ρασπούτιν», κατηγορώντας τον για παρασκηνιακές κινήσεις στις έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση και για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορήθηκε τα επόμενα έτη για πιέσεις προς εισαγγελικούς λειτουργούς και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην έρευνα της Novartis, εκτός από την Ε. Ράικου, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, καθώς και από τους Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδο και Παναγιώτη Πικραμμένο, αν και ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που του αποδόθηκε.

Το 2018 αποκαλύφθηκε ότι ο ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες με το ψευδώνυμο «Ιωάννης Αναστασίου» ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης. Η Εισαγγελία Διαφθοράς του άσκησε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία μετατρέποντάς τον από μάρτυρα σε κατηγορούμενο, ενώ οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στις καταθέσεις τους τον είχαν κατηγορήσει για χρηματισμό. Ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε μηνύσεις εναντίον των άλλων δύο μαρτύρων για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση και κατηγόρησε την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για χειραγώγηση της υπόθεσης Novartis και κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις από τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα. Μηνύσεις, αναφορές και καταγγελίες εναντίον των τριών Εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπάκη, Χ.Ντζουρα και Σ.Μανώλη) που χειρίστηκαν την υπόθεση κατατέθηκαν, εκτός από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και τον Ν. Μανιαδάκη, και από τους συναδέλφους τους εισαγγελικούς λειτουργούς Ι. Αγγελή και Ε. Ράικου.

Από τα μέσα του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη για την διερεύνηση τυχόν διάπραξης αξιόποινων πράξεων από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, την διερεύνηση των καταγγελιών του Ι. Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis, αλλά και την διερεύνηση των εις βάρος του καταγγελιών από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Μέχρι τις αρχές του 2020 η δικογραφία αρχειοθετήθηκε στο σκέλος που αφορά τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος”.

Είδατε πόσο …αντικειμενικά και αμερόληπτα η παραπάνω  διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια παραδίδει στις γενιές το μεγαλύτερο σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών μετά από εκείνο της Αποστασίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Προσέξατε,ασφαλώς, πως παραλείπει εντελώς …συμπτωματικά  τη σπουδαιότερη, τη μοναδική τη συντριπτική αποκάλυψη-μαρτυρία  του  FBI, που επίσημα κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές  7 ονόματα πολιτικών που εμπλέκονται  στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Μιλιά επίσης για την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου που ανάγκασε τη φαρμακοβιομηχανία να πληρώσει εκατομμύρια αποζημίωση στο αμερικανικό κράτος,αφού πρώτα αποδέχτηκε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες για χρηματισμούς  γιατρών, αξιωματούχων και πολιτικών στην Ελλάδα. Τόσο αντικειμενικά και καθόλου  χειραγωγούμενα   τα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας!

΄Εχουμε γράψει τόσα πολλά για το σκάνδαλο αυτό. Δε θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια. ΄Ενα  θα επισημάνουμε  και θα θέλαμε να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι διεφθαρμένοι κατηγορούμενοι πολιτικοί,που έφτασαν σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας ,ανηθικότητας και αμετροέπειας, ώστε να ζητούν τη…φυλάκιση  της  εισαγγελέως που ερευνά  το βίο και την πολιτεία τους στις σκοτεινές συναλλαγές τους με τη Νovartis. ΄Οντως,  όπως ξανάπαμε, αυτή την ώρα η εισαγγελέας Διαφθοράς κρατάει  την αξιοπρέπεια  της χώρας  στις πλάτες της.

Ας γνωρίζουν,λοιπόν,οι κατηγορούμενοι πως ,αν βρισκόμαστε στην εποχή του  σκανδάλου Κοσκωτά,το πιθανότερο θα την είχαν σκαπουλάρει.΄Οπως, ακριβώς,  και ο Ανδρέας  Παπανδρέου.΄Ομως ,τούτοι είχαν την ατυχία να εμπλακεί στη δωροδοκία  τους η Αμερική. Μια χώρα με την καλύτερη  “Δημοκρατία”  στον κόσμο και τους θεσμούς να λειτουργούν και πάλι καλύτερα απ΄όσο σε άλλες χώρες .

To FBI αποκάλυψε και υπέγραψε καταγγελία πως 7 τουλάχιστον ονόματα  πολιτικών χρηματίστηκαν. Κι αυτό,ευτυχώς για μας και δυστυχώς γι αυτούς, δεν αλλάζει. Αν αθωωθούν στην Ελλάδα ο πολιτικοί,  δεν κινδυνεύει απλώς η αξιοπιστία του FBI αλλά όλο το δικαιικό   Σύστημα της  Αμερικής. Ειδικά μετά την απόφαση του δικαστηρίου,που στηρίχτηκε αποκλειστικά στις έρευνες του FBI.

Σε έγγραφο της 23ης Ιανουαρίου του 2018, το FBI σημειώνει: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Μάριος Σαλμάς
  • Άδωνης Γεωργιάδης
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Αντώνιος Σαμαράς
  • Ιωάννης Στουρνάρας
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος».

 

Μια απόφαση κρατικού φορέα στην Ελλάδα πoυ αθωώνει τους κατηγορούμενους από τους  τους  Αμερικανικούς πολιτικούς, τινάζει το αμερικάνικο νομικό σύστημα  στον αέρα.   Ο καθένας κατηγορούμενος στις ΗΠΑ θα μπορούσε να στηρίξει την αναξιοπιστία  των αμερικάνικων θεσμών και σε μια πιθανή  αθώωση των Ελλήνων κατηγορουμένων από τις αμερικανικές αρχές για διαφθορά.  .Πως εύκολα, δηλαδή, αβασάνιστα και χωρίς αποδείξεις  κατηγορεί  ανθρώπους και στήνει σκευωρίες  σε αθώους.

Για χίλιους λόγους  έπαιξαν “εν ο παικτοίς”  οι κατηγορούμενοι της Νovartis. Και δε θα τη γλιτώσουν.  Μας το εγγυώνται τελικά οι…Αμερικανοί!  Αφού οι ΄Ελληνες δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι θεσμοί τους.  Ο απόλυτος εξευτελισμός του διαικικού συστήματος της χώρας μας.