ΑΥΤΟ ΤΟΝ “ΓΕΡΟΝΤΑ” ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΘΩ, ΤΟΝ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΩ. ΤΟΝ ΠΑΪΣΙΟ, ΟΧΙ!

 

Ανακοίνωση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς:

«Ὁ κ. Πέτρος Τατσόπουλος πού μέ τήν πολιτική του σταθερότητα ἀπό τόν ΣΥΡΙΖΑ τῆς Ἀνανεωτικῆς Ἀριστερᾶς καί τῆς Προόδου προσεχώρησε στήν Νέα Δημοκρατία καί προεβλήθη ὡς ὑποψήφιός της ἀνήρτησε μέ ἀφορμή τή νέα σειρά τοῦ MEGA ”Ἅγιος Παΐσιος” στό Facebook ἕναν δεικτικό σχολιασμό γιά ”ἀπενοχοποιημένη ἀποβλάκωση.  Φονταμενταλισμός και θρησκευτικός ρατσισμός…Συγχαίρουμε τόν ὀργανισμό ALTER EGO καί τό MEGA γιά τήν ὑπέροχη πρωτοβουλία τους νά εἰσαγάγουν σέ κάθε σπιτικό τήν εὐλογία τῶν οὐρανῶν καί τά ζώπυρα τῆς πίστεως, ἀπαραίτητα δομικά στοιχεῖα κάθε ὑπάρξεως».

****

Χρόνια πριν, όταν  είχα ξεκινήσει την έρευνα της  καταγωγής των Βαλκάνιων  λαών ,για   να καταλήξω στο θέμα της  διδακτορικής μου διατριβής “Η καταγωγή των Βλάχων της Βαλκανικής Χερσονήσου”, στην αρχή νόμιζα πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη “Μέκκα” του Βλαχισμού, τη Ρουμανία. Γρήγορα, όμως,  ανακάλυψα πως μια  μεγάλη λεωφόρος της πορείας αυτού του  περίεργου, όσο και αξιόλογου λαού,  οδηγούσε και στον ΄Αθω. ΄Ετσι,  ένα πρωινό,  βρέθηκα  ερευνητής κι όχι προσκυνητής, όπως οι περισσότεροι,   στο ΄Αγιο ΄Ορος, να δω από κοντά και να μελετήσω  το έργο   του Ανωνύμου Μοναχού της Μονής  Κουτλουμουσίου  και τις αναφορές του  στους Βλάχους. Και όχι μόνο.  “Τύχη αγαθή”, με οδήγησε να ανακαλύψω  και άλλα  παρεμφερή πονήματα σε άλλες Μονές.

Στη διάρκεια της παραμονής  μου στο ΄Ορος, γνώρισα διάφορα μέλη της κοινότητας των μοναχών. ΄Ενας Γέροντας από κάποια “ιδιόρρυθμη” σκήτη, μου είχε προξενήσει φοβερή εντύπωση.  ΄Απειρες οι συζητήσεις μας το σούρουπο  έξω από την καλύβα στο πέτρινο πεζούλι. Και φυσικά, πρώτο και καλύτερο  θέμα κουβέντας,  εκείνο της ύπαρξης ή μη του θεού.  Τον “πήγαινα” εκείνο  το Γέροντα,  γιατί δε μου έκανε κήρυγμα, δε με ορμήνευε,  ούτε “σήκωνε δάχτυλο” κατάκρισης.  “Ποιος είμαι εγώ να κρίνω τους άλλους” ,συνήθιζε να λέει.

Γνώριζε πως ήμουνα σφοδρός πολέμιος των θρησκειών και πως την  πίστη μου σε θεό κάλυπτε  ο γνωστός…αγνωστικισμός. “Δεν  γνωρίζω”.  Και το επιχείρημά μου ένα:   “Αν υπάρχει ή  δεν υπάρχει θεός,  δεν πρόκειται ποτέ να το ανακαλύψω. Επειδή, ακριβώς, αν υπάρχει, ένα μου έδειξε φανερά.  Δε θέλει να αποκαλύψει το πρόσωπο του.  Οπότε, γιατί να  εξουσιοδοτεί άλλους να μιλήσουν   εκ μέρους του και εξ ονόματός του ;   ΄Αρα,  αν  υπάρχει και   με διδάσκει κάτι εξ αρχής,  είναι τούτο.  Να μην προσπαθήσω ποτέ, ούτε να τον “συναντήσω”, ούτε να τον ερμηνεύσω.   ΄Ανθρωπος γαρ εγώ .  Κι εκείνος θεός”!

Και τί μου απάντησε ο σοφός ο Γέροντας.  Θυμάμαι σαν να ήταν  χτες τα λόγια του: “Νικόλαε, αγαπητό μου παιδί, ποτέ δεν πρόκειται να  συναντήσεις  το θεό ,ακόμα κι αν το  ήθελες,  διακαώς.  Θα γινόσουν “χώμα”. Μπορείς μόνο να ανακαλύψεις  μικρό μέρος των στοιχείων που συνθέτουν την ύπαρξη του,  με χίλιους τρόπους.   Μέσα από ένα κελάηδισμα πουλιού, ένα γραφικό ηλιοβασίλεμα, έναν ξάστερο  έναστρο ουρανό,  ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ, ΤΟΝ ΠΕΝΗΤΑ”!

Τον θυμήθηκα  πάλι το Γέροντα στον ΄Αθω  τις τελευταίες  ημέρες.  Μετά το σάλο που  προκλήθηκε   με  την έναρξη της τηλεοπτικής προβολής της σειράς  για το βίο του Παϊσιου και τις διαμαρτυρίες  του   αρχιζηλωτή  Μητροπολίτη  Πειραιώς που  επιπλήττει για τις δηλώσεις του  τον, όντως , θορυβοποιό μυθιστοριογραφάκια  και  κομματογυρολόγο   Πέτρο Τατσιόπουλο.  Ο ίδιος  συγχαίρει επίσης   “τόν ὀργανισμό ALTER EGO καί τό MEGA  “γιά τήν ὑπέροχη πρωτοβουλία τους νά εἰσαγάγουν σέ κάθε σπιτικό τήν εὐλογία τῶν οὐρανῶν καί τά ζώπυρα τῆς πίστεως, ἀπαραίτητα δομικά στοιχεῖα κάθε ὑπάρξεως».

(Μιλάμε για το MEGA , ιδιοκτησίας  ενός κατηγορουμένου μεγαλέμπορου ηρωίνης!  Είναι αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός που έχει την ευλογία του… Σεβασμιότατου!    Επ΄ αυτού, ο  λαλίστατος    Πειραιώς έχει να μας πει κάτι; ΄Η  “η ευλογία των ουρανών” εξιλεώνει και τον  υπόδικο εφοπλιστή ,   σύμφωνα με το συγχωρητικό καταστατικό του θρησκευτικού συστήματος που υπηρετεί;  Ποιον να πρωτοαποδοκιμάσεις,  αλήθεια!)

Ξαναδιαβάζω και  ομολογώ με πολύ κόπο ,αλλά και  άλγος ψυχής τις  φρικιαστικές κατά καιρούς    προφητείες του Παϊσιου και φρίττω:  “Οι Τούρκοι θα καταστραφούν θα σβήσουν από το χάρτη διότι είναι ένα έθνος το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού. Από τους Τούρκους το ένα τρίτο θα πάει από όπου ξεκίνησαν, στα βάθη της Τουρκίας. Το ένα τρίτο θα σωθεί διότι θα έχει εκχριστιανιστεί και το τελευταίο 1/3 θα σκοτωθεί στον πόλεμο αυτό με την Τουρκία”. Και να ήταν μόνο αυτό;

Το αίμα του 1/3 του πληθυσμού της γείτονος χώρας  (περισσότεροι, δηλαδή,  από 28.000.000 άνθρωποι) , κι ασφαλώς  (ως πιο αδύναμες να διασωθούν υπάρξεις)  και το αίμα εκατομμυρίων  παιδιών,   εφ΄ημών   των Χριστιανών  Ελλήνων και των συμμάχων τους που θα  εξολοθρεύσουν τους αλλόθρησκους,  αφού οι Τούρκοι ” είναι έθνος το οποίο  δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού” ! Και θα βάψει ανεξίτηλα και εσαεί αυτό το αίμα  τις παλάμες των Ελλήνων και των λοιπών  χριστιανικών  εθνών, σε ανάμνηση  του μεγάλου εγκλήματος, αν ήθελε ποτέ  συμβεί, ως εκπλήρωση της αναίσχυντης αυτής επιθυμίας- προφητείας .  Γενοκτονία από τις πλέον αιμοσταγείς και  μεγάλες στην Ιστορία   από το πλήθος των θυμάτων.  Ανήκουστο, τερατώδες ,φρικιαστικό!

Αναλογίζομαι  αυτές τις ελεεινές προβλέψεις  για τα θύματα που προσδοκά ο Παϊσιος, αν ποτέ γίνονταν πραγματικότητα. Και με καταλαμβάνουν ίλιγγος,  ντροπή και οργή . Και ως ΄Ελληνα!    Μόνο αιμοσταγής  και εντελώς ανισόρροπος , κατά συρροή δολοφόνος,  θα μπορούσε ποτέ να ξεστομίσει τέτοιες κατάρες.

Κάνω τη σύγκριση    με  τις σοφές κουβέντες  του Γέροντα στον ΄Αθω.    “ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ, ΤΟΝ ΠΕΝΗΤΑ”, αν  νιώθεις,  εκεί γνωρίζεις τη φύση, έστω κι επιμέρους  του θεού, αν υπάρχει. Και σκέφτομαι.  Ποτέ ο Παϊσιος δεν πρέπει να (ανα)γνώρισε αυτή τη μορφή του Θεού.

Γι αυτό:

Εκ βάθους καρδίας ,εν  πάση ειλικρινεία και μετά λόγου γνώσεως,  αναφωνώ:  ΑΥΤΟ ΤΟΝ “ΓΕΡΟΝΤΑ” ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΘΩ, ΤΟΝ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΩ. ΤΟΝ ΠΑΪΣΙΟ, ΟΧΙ!