(ΓΕΦΥΡΑ -ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2020 ΣΤΟ 3020) . Η ΤΣΑΝΤΑ ΜΙΑΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟ 1956

1.Τι περιείχε η τσάντα μιας 14χρονης μαθήτριας του ’50 -Βρέθηκε σε σχολείο στις ΗΠΑ έπειτα από 64 χρόνια

Η σχολική τσάντα που παρέμεινε κρυμμένη σε μια χαραμάδα του σχολείου για 64 χρόνια

Μια σχολική τσάντα βρέθηκε 64 χρόνια μετά

Μια μπορντό, δερμάτινη τσάντα, περίμενε υπομονετικά να βγει ξανά στο φως έπειτα από 64 ολόκληρα χρόνια.

Σε μια χαραμάδα ανάμεσα στις ντουλάπες των μαθητών του γυμνασίου Χούβερ και τον τοίχο, καλυμμένη με σκόνη και ιστούς αράχνης, βρισκόταν κρυμμένος ένας μικρός θησαυρός.

Η σάκα μιας 14χρονης μαθήτριας, που φοιτούσε στο σχολείο πριν από 64 ολόκληρα χρόνια, παρέμεινε στο σκοτάδι, παρότι δίπλα της έζησαν τις πιο έντονες μαθητικές τους ιστορίες εκατοντάδες ακόμη μαθητές.

Η σχολική τσάντα που παρέμεινε κρυμμένη σε μια χαραμάδα του σχολείου για 64 χρόνια

Η τσάντα βρέθηκε μόλις την περασμένη άνοιξη, με τους υπεύθυνους του σχολείου να αναζητούν πληροφορίες για την κάτοχό της στο facebook. «Πολλοί από εσάς ίσως θυμάστε την τσάντα που βρέθηκε στο Γυμνάσιο Χούβερ του Νορθ Κάντον την περασμένη άνοιξη» έγραφε η ανάρτηση του σχολείου Χούβερ στις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια παλιών μαθητών, η τσάντα βρήκε ξανά την ιδιοκτήτριά της.

Η μαθήτρια που έχασε την τσάντα της το 1956
Σύμφωνα λοιπόν με την ανάρτηση στο Facebook, η τσάντα ανήκε σε μια 14χρονη μαθήτρια ονόματι Πάτι Ραμφόλα. Η Πάτι αποφοίτησε από το σχολείο λίγα χρόνια αργότερα, το 1960. «Χάρη στην έρευνα πολλών από εσάς στο Facebook, καταφέραμε να εντοπίσουμε την οικογένεια της Πάτι. Δυστυχώς, ανακαλύψαμε πως η Πάτι απεβίωσε» έγραφε η ανάρτηση του σχολείου.

Φωτογραφία του 1950, της μικρής Πάτι, η τσάντα της οποίας βρέθηκε έπειτα από 64 χρόνια στο σχολείο της
Η Πάτι απέκτησε πέντε παιδιά, που ήταν και οι αποδέκτες της τσάντας. Εκείνοι συναντήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι, όπου και άνοιξαν με συγκίνηση την τσάντα της μητέρας τους.

Φωτογραφίες που βρέθηκαν στην τσάντα της 14χρονης μαθήτριας από το μακρινό 1956
«Τα πέντε παιδιά της Πάτι βρίσκονταν μαζί σε μια οικογενειακή συγκέντρωση το φθινόπωρο όπου άνοιξαν την τσάντα και έριξαν μια ματιά στη ζωή της μητέρας τους ως έφηβη στο γυμνάσιο Χούβερ» σημείωνε η ανάρτηση στο Facebook.

Τα πολύτιμα αντικείμενα στην τσάντα της μαθήτριας
Το σχολείο ζήτησε την άδεια των συγγενών της Πάτι ώστε να δημοσιεύσει το περιεχόμενο της τσάντας στα social media, με την ανάρτηση να γίνεται viral. Μεταξύ των αντικειμένων ξεχωρίζουν το κραγιόν, η πούδρα και τα μολύβια της 14χρονης τότε μαθήτριας.

Κραγιόν, μολύβια, στυλό, χάρακας, βούρτσα, μαντιλάκι και ένα σετ πούδρα με καθρεφτάκι βρέθηκαν στην τσάντα
Στην τσάντα της Πάτι υπήρχαν επίσης κάρτες με το πρόγραμμα των μαθημάτων, αλλά και των αγώνων της ομάδας μπέιζμπολ του γυμνασίου στις ΗΠΑ. Η τσάντα περιείχε επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες της 14χρονης, αλλά και άλλων συμμαθητών της.

Κραγιόν, μολύβια, στυλό, χάρακας, βούρτσα, μαντιλάκι και ένα σετ πούδρα με καθρεφτάκι βρέθηκαν στην τσάντα

Φωτογραφίες που βρέθηκαν στην τσάντα της 14χρονης μαθήτριας από το μακρινό 1956
Το μενταγιόν με την γαλάζια πέτρα και η εικόνα του Ιησού στην τσάντα της Πάτι
Ανάμεσα στα αντικείμενα που περιείχε η τσάντα ξεχωρίζουν επίσης και ένα μενταγιόν με γαλάζια πέτρα, πλάι σε μια εικόνα του Ιησού Χρηστού που κρατούσε η Πάτι μαζί της.

Το μενταγιόν με την γαλάζια πέτρα και η εικόνα του Ιησού στην τσάντα της Πάτι

Η Μπόνι, φίλη της Πάτι, σε μια φωτογραφία που βρέθηκε στην τσάντα της τελευταίας έπειτα από 6 δεκαετίες
Η Πάτι κρατούσε επίσης στην τσάντα της τη φωτογραφία της φίλης της Μπόνι, που όπως φαίνεται από την αφιέρωση στο πίσω μέρος της, είχε φύγει από το γυμνάσιο Χούβερ. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις όμορφες στιγμές που είχαμε. Ελπίζω πως μπορούμε να είμαστε πάντα φίλες, ακόμη και αν είμαστε μακριά. Μπόνι ‘56» έγραφε η φωτογραφία που βρέθηκε στην τσάντα.

Η Μπόνι, φίλη της Πάτι, σε μια φωτογραφία που βρέθηκε στην τσάντα της τελευταίας έπειτα από 6 δεκαετίες

Το δερμάτινο πορτοφόλι της Πάτι που βρέθηκε στο εσωτερικό της τσάντας
Ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα, τα παιδιά της Πάτι βρήκαν και ένα δερμάτινο πορτοφόλι. Μέσα σε αυτό, η 14χρονη Πάτι κρατούσε εννέα δεκάρες, που είχαν οξειδωθεί και αλλοιωθεί από το πέρασμα του χρόνου. Κάθε παιδί κράτησε από μία από αυτές τις δεκάρες σε ανάμνηση της μητέρας του.

Το δερμάτινο πορτοφόλι της Πάτι που βρέθηκε στο εσωτερικό της τσάντας

Εννέα κέρματα περιείχε το πορτοφόλι στο εσωτερικό του, που βρέθηκε μαζί με την τσάντα της Πάτι

Εννέα κέρματα περιείχε το πορτοφόλι στο εσωτερικό του, που βρέθηκε μαζί με την τσάντα της Πάτι

Μια τσίχλα ξεχασμένη για 64 χρόνια στην σχολική τσάντα της Πάτι

Μια τσίχλα ξεχασμένη για 64 χρόνια στην σχολική τσάντα της Πάτι

Η μαθήτρια που έχασε την τσάντα έγινε δασκάλα
Η 14χρονη μαθήτρια το 1956 στο αμερικανικό γυμνάσιο, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1942. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο, εργάστηκε ως δασκάλα στην πόλη Ανάπολις των ΗΠΑ, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

*****

Aγαπητέ  HOMO,

πάλι εδώ με πληροφορίες, που ίσως  σήμερα σε στενοχωρήσουν.  Και είσαι αιώνες μετά από εμένα. Φαντάσου τη δική μου θλίψη , αφού βιώνω  αυτή την άσχημη πραγματικότητα που θα σου περιγράψω.

΄Οπως διάβασες στο ρεπορτάζ παραπάνω ,  η Πάτι, μια 14χρονη  έφηβη τη δεκαετία του ‘ 5ο,  64 χρόνια πριν από σήμερα, ξέχασε στο σχολείο   την τσάντα της, που παράπεσε  σε κάποια κρυψώνα και βρέθηκε  πριν ένα χρόνο ανέπαφη με όλο το περιεχόμενό της.

Περιείχε:

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του 1950, της μικρής Πάτι και άλλες μιας φίλης της και συμμαθητών της .Κάρτες με το πρόγραμμα των μαθημάτων  και των αγώνων της ομάδας μπέιζμπολ του γυμνασίου στις ΗΠΑ.
Κι ακόμα : Κραγιόν, μολύβια, στυλό, χάρακας, βούρτσα, μαντιλάκι και ένα σετ πούδρα με καθρεφτάκι.
Επί πλέον: Μενταγιόν με την γαλάζια πέτρα και η εικόνα του Ιησού .

Και τέλος  το δερμάτινο πορτοφόλι της με  εννέα κέρματα  και μια τσίχλα στη συσκευασία της.

Ε, λοιπόν, γυρίζω  πίσω στους αιώνες που ήκμασαν οι πολιτισμοί των Ανατολικών λαών (Αιγύπτιοι, Ασύριοι, Βαβυλώνιοι κ. α)  αλλά και αργότερα των  Ελλήνων και των Ρωμαίων και σκέφτομαι πως μια  ίδια τσάντα από εκείνες τις εποχές, θα περιείχε   παρόμοια αντικείμενα  με ελάχιστες διαφορές (οι φωτογραφίες για παράδειγμα  ή επιπλέον  στον 21 αιώνα, το δικό μου, μπορεί να υπήρχε και  κάποιο κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ). ΄Ολα τα άλλα είδη θα ήταν σχεδόν ίδια.

Και σκέφτομαι με τρόμο πως αν κι εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές,  λες μέσα σου, -φίλε “HOMO” μη σκας και στις μέρες μου μια  σχολική τσάντα τα ίδια περιέχει  πάνω κάτω-,τότε  μάλλον για εφιάλτη θα πρόκειται.  Γιατί μιλάμε  για 10 αιώνες μπροστά.

Κι εγώ υπολόγιζα πως στην εποχή σου   θα έπρεπε ο κόσμος να έχει γυρίσει …ανάποδα. Οπότε, όντως θα είναι από  τραγικό , έως  εφιαλτικό,αν  και στις δικές σου μέρες τα πράγματα τα βρίσκεις σχεδόν  όπως ήταν  την εποχή  του  Φαραώ Ραμσή  Β, του Περικλή, του Οκταβιανού Αυγούστου και της …΄Ανγκελα  Μέρκελ.

΄Αρα, οι παθογένειες   και οι μάστιγες που  από τα παλιά  έπλητταν τους ανθρώπους, να φανταστώ πως δεν έλειψαν ούτε στα δικά σου χρόνια;  Και ,κυρίως , με νοιάζει να ξέρω, αν  τρεις, τουλάχιστον,  “κατάρες” έχουν  εκλείψει στις κοινωνίες σας :  Η θρησκεία, το χρήμα και η διάκριση των φύλων.

΄Εχετε κι εσείς στο… προσκεφάλι σας ακόμα γα να σας …φυλάει   αντίστοιχες εικονίτσες  με τη θεά ΄Αθωρ, την Αφροδίτη , την Παναγία και τα άλλα φυλακτά ; Εξακολουθεί να υπάρχει χρήμα και αγοράζετε κι εσείς ακόμα τις… τσίχλες σας  με κέρματα ή κάρτα; Και δεν έγιναν πια άφυλες οι κοινότητές σας; Πάλι  χαρακτηρίζετε φυλετικά τον άνθρωπο, ως  άντρα και γυναίκα;

Συμφορά θα έλεγα! Και να γιατί:

  1. Μέγας εχθρός του ανθρώπου και του πολιτισμού του ανέκαθεν, υπήρξε η θρησκεία, το ιερατείο.Πρώτα απ΄όλα, επειδή, ακριβώς,   όλο αυτό το θρησκευτικό  σύστημα όλων των εποχών  καμιά σχέση δεν έχει με ό,τι αποκαλούμε  “θεό”.  Αν υπάρχει ένα ΟΝ  “επέκεινα”, σίγουρα είναι ασύλληπτο και απροσπέλαστο από την ανθρώπινη διάνοια και καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με τον  Γκιλγκαμές της  Ουρούκ, το Γιαχβέ του Μωυσή,τον “Ηλί” (“λαμά σαβαχθανί”)  του Ιησού Χριστού, τον Αλλάχ το Μωάμεθ. Είναι μικροί, ανθρωπόμορφοι θεοί όλοι τούτοι,που επινόησε το ιερατείο για να εκμεταλλεύεται την άγνοια των μαζών ,την αμάθεια,το φόβο και την αγωνία για το αύριο .
  2.   Η οικονομία της “Αγοράς” αποδείχτηκε κατάρα για τις κοινωνίες.Με μια ιστορική αναδρομή βλέπουμε πως η εγκατάλειψη της οικονομίας στην οποία επιτυχής βάση υπήρξε η αρχή  “καταναλώνω ό,τι παράγω”, έφερε το χρήμα, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην οικονομία της “Αγοράς”,με κύριο χαρακτηριστικό της το δανεισμό.  Αυτή η Αγορά ταλαιπωρεί  και  καθιστά  μέχρι σήμερα τα μέλη των κοινωνιών υπόδουλα.
  3. Η διάκριση των φύλων με βάση τα σεξουαλικά τους χαρακτηριστικά,οδήγησε αιώνες τώρα τις κοινωνίες σε  ανεξέλεγκτες  παρενέργειες. Για παράδειγμα, υποβίβασε τη γυναίκα  σε επίπεδα β’  κατηγορίας ανθρώπου, “ασθενές φύλο” και σεξουαλικό προϊόν.  Μια από τις σύγχρονες και χειρότερες παρενέργειες , είναι  αυτή του σεξισμού.  Ο άντρας “κυνηγός” και η γυναίκα “θήραμα”.  Αυτό σημαίνει πως ακόμα και για τον σημερινό …προοδευτικό εκπρόσωπο της  φαλλοκρατίας, ισχύει  η γνωστή  λαϊκή αντίληψη  πως “ό,τι θηλυκό κινείται …εκτελείται”.Και αντίστοιχα για την επίσης …σύγχρονη εκπρόσωπο  της αιδοιοκρατίας, το κορμί έχει εμπορική, ανταλλακτική αξία και πλασάρεται με τους νόμους της αγοράς.

Αν, επομένως, αγαπητέ μου HOMO, διάβασες  αυτές τις πληροφορίες στην αγαπημένη σου καφετέρια , που απόλαυσες πριν λίγο   το εσπρεσάκι σου  και είσαι έτοιμος να φύγεις, αφού

-πρώτα  κάλεσες   το γκαρσόν που περίμενε  πάνω από το κεφάλι σου ,να πληρωθεί,

-στο μεταξύ ,στο διπλανό σου τραπέζι ,  μόλις  κάθισε ένα ζευγαράκι εφήβων και ο πιτσιρικάς με το “μάτι γυρισμένο” ,ορμάει να χουφτώσει το ξέκωλο μπούτι της γκομενίτσας.

-Και  ακόμα χειρότερο, βγαίνοντας στο δρόμο, πέφτεις  πάνω σε παπά με άσπρα, αντί για μαύρα …ρασοκαλυμαύχια  και εσύ …φτύνεις τον κόρφο σου για αυτό το κακό συναπάντημα

Τότε,

 ποσώς με  ενδιαφέρει αν

-διάβασες σε κλάσματα δευτερολέπτου  τη σελίδα μου αυτή με τη φοβερή εκείνη  μέθοδο  ταχείας ανάγνωσης που χρησιμοποιείτε  πια τα τελευταία 100 χρόνια

-το ιντερνέτ σου πάει σφαίρα   με ταχύτητα    5000 Mbps,

-το τάμπλετ σου είναι ίσα με την… παρωνυχίδα μου

και το ακόμα πιο παράξενο για μένα,

-ήσουν  στην καφετέρια …διακτινισμένος ,δηλ.  το αντίγραφό σου και τώρα  πας να συναντήσεις και να ταυτιστείς με  το πρωτότυπό σου που έχει(ς)  μείνει σπίτι

Πίστεψέ με πως όλα αυτά δε με εκπλήσσουν. Τα περιμέναμε, άλλωστε. Και   δουλεύουμε σήμερα,έστω υποτυπωδώς και πειραματικά πάνω σε τέτοια τεχνολογικά επιτεύγματα ,  για να τα παραλάβετε, να τα  βελτιώσετε και να τα  αξιοποιήσετε  οι γενιές αύριο.  Αλλά,παρ΄όλα αυτά δε   θεωρώ αξιόλογο τον πολιτισμό σας στην ολότητά του,  αν ακόμα…  παπάδες κυκλοφορούν τους δρόμους,  τρως κουλούρι, μόνο  αν έχεις να το πληρώσεις και αν  ως  Homo-κορίτσι  στο σακίδιό σου  στην πλάτη έχεις  στοιβάξει κραγιόνα,  μπογιές, βούρτσες,  καθρεφτάκια και…προφυλακτικά.

Μάλιστα,δε σου κρύβω πως τούτη την ώρα, γράφω οργισμένος και απογοητευμένος. Επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που με    διαλογισμό- διακτινισμό του μυαλού περπατάω και στα δικά σας χρόνια.  Και κάποιες φορές πέφτω πάνω  στις ίδιες με μας παθογένειες .Και όταν σκέφτομαι έτσι, λέω,πάει,ο άνθρωπος είναι τελικά ζώο,δε θα αλλάξει ποτέ ,  και είμαι έτοιμος να πατήσω ένα μεγαλοπρεπές ντιλίτ  σε όσα σου έγραψα, αφού   είναι άχρηστα και ανώφελα.

Κι αν απορείς γιατί δεν με εκπλήσσει θετικά  το γεγονός  πως  δια του ακτινισμού  άφησες το πρωτότυπό σου στο σπίτι και πήγες με το αντίγραφο να πιεις καφέ  ,αλλά τα “παίρνω κρανίο” που έπεσες πάνω σε παπά το 3020, θα σου απαντήσω ευθύς από τη Ιστορία. Βλέπεις, γι΄αυτό είναι ανάγκη απόλυτη να μην πάψουν ποτέ οι γενιές  να διδάσκονται από την Ιστορία.

Μπορεί, λοιπόν,  να μην είχε ο Βασίλειος  ο Βουλγαροκτόνος που λέγαμε τις προάλλες βομβαρδιστικά  τότε, όπως ο Πούτιν σήμερα,αλλά και οι δυο δε δίστασαν να…βγάζουν μάτια αντιπάλων! Κι αυτό σημαίνει πως , αν δεν αλλάξει το μυαλό, η νοοτροπία, το στερεότυπο που κουβαλάς, σε όποια εποχή κι αν ζεις,  δε θα γίνεις  ποτέ Homo.  Θα γράφεις κι εσύ  επιστολές τέτοιες  για 10 αιώνες μετά και θα τις υπογράφεις όπως κι εγώ ως “ΗΟΜΟ” .Με…εισαγωγικά. Κρίμα!

 

2. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ
Συγκίνηση στη Μελβούρνη: Δάκρυσε ο Λευτέρης Πετρούνιας στον Εθνικό Υμνο
Ο Λευτέρης Πετρούνιας

Μάλιστα, μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου ο Πετρούνιας… λύγισε. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου της Ελλάδας ο χρυσός Ολυμπιονίκης δάκρυσε, μετά την μεγάλη προσπάθεια που έκανε και την σπουδαία επιτυχία που έκανε περήφανους ξανά τους Ελληνες.

****

Αν δάκρυζες ,γιατί πήρες  ένα χρυσό παράσημο, επειδή, ως αθλητής-  εθελοντής στο Αιγαίο, έσωζες  ζωές μεταναστών που θαλασσοπνίγονται καθημερινά, να συγκινηθώ κι εγώ μαζί σου. Τώρα, όχι μόνο δε δακρύζω για το επίτευγμά σου, αλλά το θεωρώ  ως κατάρα, γατί χωρίζει τους λαούς και καλλιεργεί τον αισχρό ανταγωνισμό και την “αριστεία”.

 

3.Βενιζέλος: «Η υπόθεση Novartis έβλαψε και βλάπτει την αξιοπιστία και το κύρος της δικαιοσύνης»

Ευάγγελος Βενιζέλος

΄Ενα ακόμα κομματικό …προβοσκιδοειδές, που ανήγαγε την υποκρισία σε επιστήμη. Ο υπόδικος Ευάγγελος Βενιζέλος, αδίστακτος, θρασύς, αμετροεπής και  διεφθαρμένος,φυσικά,  μιλάει για δίκιο,δικαιοσύνη και  εντιμότητα!

Φρίξτε γενιές που τον  βλέπετε. Και οι απόγονοί του “εξ αίματος” , ξορκίστε τον και αποκηρύξτε τον. Θα είναι το όνειδος των εγγόνων του ,που άτιμα και  ύπουλα  τους  φόρτωσε  “σταυρό”:΄Ενα λερωμένο και απαξιωμένο επώνυμο.

 

4. Γεννηματά: «Το ΚΙΝΑΛ δίνει αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis»

Φώφη Γεννηματά: "Το ΚΙΝΑΛ δίνει αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis"

 

Το ανέκδοτο της ημέρας!

Τουλάχιστον, τον πατέρα σου, το Γιώργο Γεννηματά,  που,αν και πρωτοκλασάτος  Πασόκος,  δεν κατάντησε ποτέ Ανδρέας Παπανδρέου και ΄Ακης Τσοχατζόπουλος ,δεν τον σέβεσαι;