ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ!

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΦΟΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ζούλας και Γαμπρίτσιος στην ΕΡΤ, Τσιόδρας επικεφαλής του γραφείου τύπου του Μαξίμου
Κωνσταντίνος Ζούλας, Γιώργος Γαμπρίτσος, Δημήτρης Τσιόδρας
Φυσικά, “είναι πολλά τα λεφτά…μεγάλε”, για να νιώσουν, έστω και την ελάχιστη τσίπα,οι  “βάρβαροι” αυτοί  εκπρόσωποι της στρατευμένης δημοσιογραφίας. Τέτοια αρετή, είναι και ως λέξη άγνωστη σε  άτομα της συγκεκριμένης συνομοταξίας. Γι΄αυτό και άνετοι, αδιάφοροι και…τραγκοί ανηφορίζουν τη Μεσογείου προς το αμαρτωλό κομματοκάναλο. Χωρίς καν να αντιλαμβάνονται την ΄Υβρη που κουβαλάνε μαζί τους.  Παντελής μιθριδατισμός, πέρα από άκρατος  τυχοδιωκτισμός!
Το επαναλαμβανουμε μετά λόγου ιστορικής γνώσης:
Η άλογη,εγκληματική  χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η κλιματική αλλαγή,  η καταστροφή του όζοντος, η μόλυνσης του  περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας, τα ναρκωτικά, η αποξένωση των ανθρώπων και η έλλειψη αλληλεγγύης, ο καταναλωτισμός και τα παρόμοια,  που θεωρούνται οι μεγαλύτερες απειλές  για το  Μέλλον της ανθρωπότητας, ΩΧΡΙΟΥΝ παγκοσμίως μπροστά σε μια  τεράστια σύγχρονη απειλή, απείρως χειρότερη από τις παραπάνω. Είναι οι δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και στον μέλλον των ανθρώπων από την εγκληματική-ολοκληρωτική επικράτηση της  εμπορικής δημοσιογραφίας, της βιομηχανίας παραπληροφόρησης και όσων την ασκούν  και την εκμεταλλεύονται!
Ακόμα  και όταν αυτού του είδους η “δημοσιογραφία” φαίνεται να υπηρετεί ανθρωποκεντρικές και διαχρονικές αξίες  ,υποκρίνεται ή η ενασχόλησή της ενέχει ποικίλες σκοπιμότητες. Δεν πιστεύει σε τέτοιες αρχές  ο επαγγελματίας δημοσιογράφος.  Απλώς, κάνει τη δουλειά του, αν η πελατεία απαιτεί και τέτοιου είδους αναφορές.  Και δουλειά των δημοσιογράφων αυτού του είδους,  είναι το χρήμα,η  αναγνώριση, η παραπλάνηση,ο βιασμός της αλήθειας, η χάλκευση της είδησης.
Και με την ευκαιρία να ξαναθυμίσουμε την άποψη παλιού, εκλιπόντος  πια, συναδέλφου τους εδώ σε μας,  ο οποίος  συνήθιζε να λέει χαρακτηριστικά πως  “ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τη μάνα του”. Και  αυτή  τη φράση εμείς  θα τη  συμπληρώναμε , ακόμα πιο σκληρά και παραβολικά, αλλά καθόλου υπερβολικά:  ” Σκότωσε τη μάνα του, αφού  προηγουμένως τη   βασάνισε  άγρια”!
Από αυτή την απειλή ξεκινάμε οι ακτιβιστές τον πόλεμο. Οι υπόλοιπες  συμφορές έχουν  χρόνο να περιμένουν.
__________________________________________
1. ΓΙΑΤΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ
Ο Σαλβίνι τα βάζει με τον Ρίτσαρντ Γκιρ: Πάρε τους μετανάστες στο Χόλιγουντ με το αεροπλάνο σου, βάλτους στις βίλες σου
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ μιλά με μετανάστη
Ο Ματέο Σαλβίνι τα έβαλε με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, επειδή ο ηθοποιός «τόλμησε» να επισκέφθηκε τους 160 μετανάστες που είναι σε πλοίο ΜΚΟ, ανοιχτά της Ιταλίας.
Την Παρασκευή, ο Γκιρ πήγε στο πλοίο της οργάνωσης Open Arms, που είναι ακινητοποιημένο στη Μεσόγειο, επειδή δεν του επιτρέπεται να προσεγγίσει στα λιμάνια της Ιταλίας. Ο ηθοποιός μετέφερε τρόφιμα και άλλες προμήθειες στους μετανάστες, μίλησε μαζί τους, ενώ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να τους βοηθήσει.
Σαλβίνι: Να τους πάρει μαζί του ο Γκιρ
Η επίσκεψη αυτή προφανώς εξόργισε τον Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστούμε τον γενναιόδωρο εκατομμυριούχο που εξέφρασε τις απαιτήσεις του για την μοίρα των μεταναστών του Open Arms. Μπορεί να τους πάρει όλους με το ιδιωτικό αεροσκάφος του στο Χόλιγουντ και να τους κρατήσει στις βίλες του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για τον Ρίτσαρντ Γκιρ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.
Η πάγια τακτική του Σαλβίνι είναι να απαγορεύει σε πλοία με μετανάστες, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, να μπαίνουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Τώρα, που όπως όλα δείχνουν η Ιταλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, αναμένεται να κλιμακώσει την αντιμεταναστευτική ρητορική του, η οποία τον έχει κάνει τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη χώρα.
Τι είπε όμως ο Ρίτσαρντ Γκιρ και ενόχλησε τον Σαλβίνι; Ο 69χρονος, που έχει έντονη ακτιβιστική δράση, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια λύση για τους μετανάστες. «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν σε ένα λιμάνι, να αποβιβαστούν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή», είπε ο ηθοποιός. Ομως για το Σαλβίνι το αίτημα για αποβίβαση είναι πρόκληση και κάλεσε την Ισπανία (τη σημαία της οποίας φέρει το πλοίο) να δεχθεί τους μετανάστες, κάτι που αρνούνται οι ισπανικές αρχές.
********
Οι φασίστες  “πολιτικοί”  σαν το Σαλβίνι και τον ΄Ορμπαν, αν υπάρξει αύριο πολιτικός και δικαιικός πολιτισμός στην ανθρωπότητα, πρέπει να  δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.   Δεν  είναι μόνο ένοχοι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις. Ο ρατσισμός είναι επίσης έγκλημα καθοσίωσης.
΄Οσοι εμποδίζουν (με ποιο δικαίωμα;) μετανάστες, πρόσφυγες,”κολασμένους της γης”  να  βρουν απαντοχή και άσυλο και τους αφήνουν στο έλεος της κακής τους μοίρας,είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί τέτοιων εγκλημάτω. Αμέτρητοι οι πνιγμοί συνανθρώπων μας και μάλιστα μικρών παιδιών που χάνουν μαρτυρικά τη ζωή τους, επειδή ακριβώς επιτρέπουμε σε τέρατα  σαν το  Σαλβίνι και τον ΄Ορμπαν να ασελγούν πάνω σε αρχές και αξίες αρχέγονες, απαράγραπτες,διαχρονικές. Και ανάμεσα σε αυτές κυρίαρχες  είναι η ισότητα όλων των ανθρώπων ,το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία κινήσεων, την τροφή, την υγεία.
Θα τους δικάσουμε μια μέρα,έστω και συμβολικά.Κι αν δε ζούμε εμείς ,είναι σίγουρο πως στις μελλοντικές κοινωνίες, δε θα υπάρχει  θέση για τα ζόμπι του ρατσισμού, της παράνοιας και  της αφροσύνης.
2. Πρωτότυπο ντουέτο: Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδησε με ιερέα σε συναυλία της
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τον ιερέα στη συναυλία
Βάλτε όλοι ένα  χεράκι να θυμόμαστε πώς το παπαδαριό είναι εδώ… χαριτωμένο- δυνατό. Ειδικά κάτι  καλλιτέχνες   σαν το Σαββόπουλο και  άλλους παλαβούς τραγουδιάρηδες, που  είναι θρησκόληπτοι και  κολλημένοι  με   γέροντες,  ξομολόγους και αγίους.
Τώρα μας προέκυψε  και η  αοιδός Πρωτοψάλτη οπαδός.  ΄Εδωσε, λέει,  ανερυθρίαστα βήμα …δεξιού ψάλτη στον παπά. Και μη χειρότερα!
Βρεγμένη σανίδα που χρειάζονται μερικοί!
3.Καιρός: Καύσωνας και βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ -Πού θα έχουμε 40άρια
Ζευγάρι δροσίζεται με νερό στην Αθήνα
Δε δολοφονούν μόνο την αλήθεια οι φυλλάδες. Αλλά  και το λεξικό. Καύσωνας σου λέει με…8 και πάνω μποφόρ!
Σιγά που θα χάσουμε το χρόνο μας να τους διδάξουμε να γράφουν και να μιλούν. Αστοιχείωτοι αυτοί οι κονδυλοφόροι…  εν παντί  και επί παντός.
4. Τσιούνε Σουγκιχάρα: O Γιαπωνέζος Σίντλερ που έσωσε χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα
O «Γιαπωνέζος Σίντλερ» Τσιούνε Σουγκιχάρα
Μια από τις βίζες που εξέδωσε για Εβραίους ο Τσιούνε Σουγκιχάρα στη Λιθουανία το 1940.
Ο Τσιούνε Σουγκιχάρα έχει περάσει στην Ιστορία ως ο «Ιάπωνας Σίντλερ», αφού με τις ακάματες προσπάθειές του και αψηφώντας τις εντολές της κυβέρνησής του κατάφερε να σώσει 6.000 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα – λόγος για τον οποίο η Google αποφάσισε να τον τιμήσει μ’ ένα doodle…
O Τσιούνε Σουγκιχάρα υπηρετούσε ως υποπρόξενος στο ιαπωνικό προξενείο στο Κάουνας της Λιθουανίας το 1939, τη χρονιά που ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και χιλιάδες Εβραίοι εγκατέλειπαν κατά κύματα την Πολωνία για να καταφύγουν στη γειτονική χώρα, που τελούσε υπό τον έλεγχο της ΕΣΣΔ και να γλιτώσουν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Αποφασισμένος να μην καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο δράμα τους, ο Σουγκιχάρα επινόησε ένα σχέδιο: να τους χορηγεί βίζες τράνζιτ για να περάσουν με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο μέσω της Σοβιετικής Ένωσης στην Ιαπωνία και από εκεί να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην ολλανδική αποικία του Κουρασάο στην Καραϊβική.
Έγραφε βίζες επί 20 ώρες το 24ωρο!
Ωστόσο, οι ανώτεροί του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας απέρριψαν τρεις φορές το σχέδιό του. Όμως ο Σουγκιχάρα δεν μπορούσε να παρακολουθεί αμέτοχος όσα συνέβαιναν. Αψηφώντας τις εντολές των προϊσταμένων του έγραψε ιδιοχείρως τουλάχιστον 4.500 βίζες σε διάστημα έξι εβδομάδων (!) -ρυθμός ασύλληπτος που ανάγκασε τη γυναίκα του να του κάνει κάθε βράδυ μασάζ στο χέρι του που είχε βγάλει κάλους, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί και να σηκωθεί το πρωί για να συνεχίσει το έργο του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο Σουγκιχάρα επιβιβάστηκε σε τρένο με άλλα μέλη του προσωπικού του προξενείου για το ταξίδι της επιστροφής στα πάτρια, αλλά οι Εβραίοι πρόσφυγες τον ακολούθησαν μέχρι στο σταθμό. Ακόμη κι εκεί και μέχρι να αναχωρήσει το τρένο, συνέχισε να μοιράζει βίζες στους Εβραίους, πετώντας τις από το παράθυρο στα χέρια που απλώνονταν προς το μέρος του με αγωνία…
Πλήθος Εβραίων πολιορκούσε τον Σουγκιχάρα για μια βίζα
Το 1941 οι Ναζί κατέλαβαν τη Λιθουανία, με αποτέλεσμα να εξοντώσουν πάνω από 120.000 Εβραίους -σχεδόν το 95% όσων ζούσαν στη χώρα πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια από τις βίζες που εξέδωσε για Εβραίους ο Τσιούνε Σουγκιχάρα στη Λιθουανία το 1940 / Φωτογραφία: Wikipedia
Αφού υπηρέτησε σε άλλα πόστα σε διάφορες χώρες ο Σουγκιχάρα ανακλήθηκε στην Ιαπωνία το 1946 και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί έναν χρόνο αργότερα επειδή αψήφησε την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Τα ίχνη του χάθηκαν, καθώς έκανε διάφορες δουλειές μέχρι το 1960, τη χρονιά που ένας από τους Εβραίους που είχε σώσει κατάφερε να τον εντοπίσει και να κάνει γνωστή στην παγκόσμια κοινή γνώμη την ιστορία του «Ιάπωνα Σίντλερ». Το 1984 το Μουσείο Yad Vashem του Ολοκαυτώματο στο Ισραήλ τον τίμησε για τη διάσωση των Εβραίων από τους Ναζί.
«Ήταν ανθρωπιστικό το θέμα», είπε ο Σουγκιχάρα σε μια συνέντευξή του το 1977 όταν ρωτήθηκε γιατί εξέδωσε τις βίζες διέλευσης για τους Εβραίους παρά τις περί του αντιθέτου εντολές της κυβέρνησής του. «Αδιαφορούσα αν θα με έδιωχναν. Αν ήταν άλλος στη θέση μου, πιστεύω ότι θα είχε κάνει ακριβώς το ίδιο. Ήταν άνθρωποι και χρειάζονταν βοήθεια»… Ο Τσιούνε Σουγκιχάρα πέθανε στις 31 Ιουλίου του 1986 σε ηλικία 86 ετών στην πατρίδα του.
*****************
Πόσες εκατοντάδες πρόξενοι και υποπρόξενοι,πρέσβεις και διπλωματικοί υπάλληλοι υπηρετούσαν την ίδια εποχή με το Τσιούνε Σουγκιχάρα στις πρεσβείες της Ευρώπης;  Γιατί πάντα ο ανθρωπισμός να στηρίζεται στις πλάτες  λίγων και όχι όλων ή των περισσοτέρων;
Τι έχουν να απαντήσουν όσοι κρατούν στα χέρια τους μικρά ή καθόλου “χειρόβολα” ; Ως πότε οι ελάχιστοι θα ξελασπώνουν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της από τις μικρές, τις εξευτελιστικές-ντροπιαστικές της στιγμές ;