ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ…”NON PAPERS”

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ:

1. 27 Σεπτεμβρίου 1989 – Σαν σήμερα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου

papandreou-dikastirio

“Σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 1989, η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά τους Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα… Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά). Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο πολυσυζητημένες δίκες στην ελληνική πολιτική ιστορία και το καταληκτικό χρονικά σημείο, της περιόδου τελικά, που έμεινε στην ιστορία ως «βρόμικο ’89».

****

Υπογραφόμενος ως… “Ντελάλης”(!) μας γράφει:

” Αναφέρομαι στο θέμα σου (26/10) για τη  δολοφονία Μπακογιάννη…  Οφείλεις ,λοιπόν ως ιστορικός και μάλιστα ακηδεμόνευτος, όπως δηλώνεις, να λαμβάνεις υπόψη σου πως σε τέτοια ζητήματα δεν μπορείς να αποφαίνεσαι μετά βεβαιότητας για εκείνο ή το άλλο….Οπότε, δεν ακολουθείς την  ιστορική δεοντολογία, όταν  χρεώνεις την εκτέλεση του γαμπρού του Κων. Μητσοτάκη στην οικογένεια. Ούτε μπορείς να είσαι σίγουρος για το “συμβόλαιο θανάτου που λες  με Κουφοντίνα…”

Φίλτατε, “ο κόσμος τό’  χει τούμπανο κι εσύ κρυφό καμάρι”, αν και δηλώνεις  “Ντελάλης”  και πρώτο ς εσύ οφείλεις να κατανοείς αυτά που …διαλαλείς.

Μάλλον, δε διάβασες την ανάλυση. ΄Εριξες μια ματιά, σου έμεινε προφανώς ο τίτλος και γράφεις θα έλεγα ανεύθυνα και παραπλανητικά. Πέρα από τις συμβουλές σου  για ιστορική αμεροληψία ,που μας καταλογίζεις πως στερούμεθα.

Λοιπόν,

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕ ΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

Κι επειδή μόνο για χάρη σου δεν μπορούμε να κουράζουμε και να ξαναγράφουμε τα ίδια, πήγαινε να βρεις το κείμενο και διάβασε τούτη τη φορά επιμελώς τί λέμε.   Εν περιλήψει, σου παραθέτουμε  πάλι  την ιστορική μας άποψη (συλλογιστική)  γι΄αυτή τη δολοφονία:

1.Ο Μπακογιάννης δολοφονήθηκε από τους Κουφοντίνες  ως…τιμωρία, ΚΥΡΙΩΣ   για  συνεργασία με τον μεγαλοτραπεζίτη Κοσκωτά.  Μια μέρα μετά, η Βουλή που ήλεγχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,  ψήφιζε την παραπομπή των “Πασόκων” σε ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. 26  και 27 Σεπτέμβρη 1989 αμφότερα. Αν ήταν σύμπτωση, τότε πρόκειται  για τις σπάνιες περιπτώσεις που βρίσκει κανείς …”ψύλλο (όχι ψύλλους)  στα άχερα”!

2. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  δεν υπήρχε περίπτωση με …βιογραφικό  ατιμίας τόσο βαρύ, που κουβαλούσε , να κερδίσει εκλογές .ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως τις κέρδισε από τη “συναισθηματική ψήφο”  για τη δολοφονία του γαμπρού του. Με λίγα λόγια του ήρθε…κουτί . Ούτε κολλητοί να ήταν με τους Κουφοντίνες.

3. Ο Μπακογιάννης  ήταν…”ψυχούλα”. Αντιστασιακός στη Γερμανία, επί δικτατορίας,  ήπιων τόνων πολιτικός, ειρηνοποιός  και φυσικά αξιοπρεπής. Καμιά σχέση, δεν είχε (αποδεδειγμένα)  με διαφθορά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Μένιος Κουτσιόγιωργας  “τα πήραν” από τον  Κοσκωτά.  Ο Μπακογιάννης δεν είχε να το βαραίνει οποιαδήποτε όμοια κατηγορία. Γιατί  (απλή λογική) διάλεξαν να εκτελέσουν έναν τέτοιο άνθρωπο, όταν  άφηναν στο απυρόβλητο τους διεφθαρμένους  Πασόκους , τον ίδιο τον Κοσκωτά  και δεκάδες άλλους μπλεγμένους στο σκάνδαλο; Δεν είναι εντελώς περίεργο  αυτό για σένα;

Να τελειώνουμε. Καταθέσαμε την ιστορική μας άποψη “μετά λόγου γνώσεως”. Υπήρχε στη δολοφονία φανερή πολιτική σκοπιμότητα. Ξέρουμε ποιος τράβηξε τη σκανδάλη, δεν ξέρουμε απλά, ποιος από τους ενδιαφερομένους να έχουν κέρδος, έδωσε την εντολή και με ποια ακριβώς ανταλλάγματα.

Αν τώρα, μιλάμε… “non papers” ιστορικά, θα  σου καταθέσω ανεπίσημα την άποψή μου. Τί   είναι πιο κοντά στην αλήθεια:

Στη  Β΄17 Νοέμβρη συμμετείχαν, όπως γράφουμε και   κεντροδεξιά μέλη.΄Ηταν αυτά που έπεισαν τους Κουφοντίνες να εκτελέσουν τον γαμπρό του Μητσοτάκη με οικονομικά ανταλλάγματα, δοθέντος πως η οργάνωση έκανε και τέτοιες “βρώμικες” δουλειές.  Οι κεντροδεξιοί οργάνωσαν την εκτέλεση για τα διά τους κομματικά συμφέροντα.

Από εκεί και  ύστερα, αν γνώριζε η οικογένεια από πριν την εκτέλεση, θα έλεγα πως ΟΧΙ.  Πιθανότατα  τα κεντροδεξιά μέλη  της 17 Ν, να είχαν πληροφορήσει το κομματικό περιβάλλον Μητσοτάκη  αορίστως για κάτι σοβαρό που θα συμβεί στη πολιτική, προεκλογική  σκηνή   και θα αλλάξει, θα ανατρέψει τις ισορροπίες της “ιπποδρομίας  υπέρ του κουτσού αλόγου”  (“Μητσοτάκη Κάθαρμα”).  Η έγκριση δόθηκε από ψηλά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που α. Ο Κων. Μητσοτάκης, αψηφώντας τις αντίθετες κομματικές πιέσεις,  ακόμα και του ιδρυτή της Ν.Δ Κων.  Καραμανλή , που δεν ήθελε με τίποτα να δει τον Ανδρέα να σέρνεται σε δικαστήρια, τους αγνόησε ΟΛΟΥΣ  και προχώρησε στην παραπομπή .β. Ο Κουφοντίνας,  διάλεξε να εκτελέσει τον Μπακογιάννη την παραμονή ακριβώς  αυτής της παραπομπής! Λαχείο για τον Κων . Μητσοτάκη.

Να τελειώνουμε λοιπόν, και να  μας χρεώνεις τις ιστορικές απόψεις που υπογράφουμε, όχι αυτές που θες εσύ.

2. ” Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί  ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς”.

Ο “Σοφιστής” μάς  γράφει (Σημ.΄Εξοχο γράμμα, αλλά δεν είναι της παρούσης για ατόφια δημοσίευση. Το κρατάμε, εν καιρώ θα το ανεβάσουμε):

“..΄Αρα Σωκρατικός ή στην καλύτερη περίπτωση Αριστοτελικός και συ, Αδαμόπουλε… “Σοφιστής”, πάντως, δε φαίνεσαι να δηλώνεις. Σε αντίθεση με μένα, που , ως χασισοπότης κιόλας,  έχω χίλιες διαφορετικές αλήθειες για το κάθε πράμα που εσύ το λες συγκεκριμένο…)”.

 

Σοφιστή, είπαμε τα λες ωραία. ΄Εχω  την ένστασή μου , βέβαια, Και ως μη σοφιστής ,αλλά και ως μη χασισοπότης (“πότης” γενικώς), δε βλέπω …διπλά τα πράγματα.  Βλέπω το ποτήρι και όχι την…ποτηρότητα!

Βλέπω αλήθειες  διαφορετικές σε πλήθος έννοιες και ιδέες.  Αλλά, βλέπω και σταθερές αρχές, αξίες, άρα αλήθειες διαχρονικές και αρχέγονες στον κόσμο.

Ως προς την έννοια “Θεός”, είμαι αγνωστικιστής. Δεν γνωρίζω ούτε αν υπάρχει, ούτε το αντίθετο. Πάλι για να μιλήσω…non papers ,κλίνω στην ύπαρξη μια ασύλληπτης οντότητας, την οποία ούτε να προσδιορίσω μπορώ, ούτε να αναλύσω ή να τη κατακτήσω με ανθρώπινες έννοιες και παραστάσεις.

Η βασική μου αλήθεια είναι η πίστη μου στη Φύση. Δεν είμαι αυστηρός  Φυσιοκράτης.  (Απο)δέχομαι την “έλλογη” Φύση ευκολότερα, έναντι της άλογης και τυχαίας ύπαρξης του “κόσμου” και υποτάσσομαι στους νόμους της.

Κορυφαίο όπλο μου είναι ο Νους.  Σ΄αυτόν εδρεύουν Λογική, Συνείδηση, Ηθική.

3.  “Εκάστη τον εαυτής  άνδρα εχέτω”

“Μοναγαμική και..μόνη”,
Μπαίνεις σε πολύ προσωπικά χωράφια και δεν είναι δεοντολογικό να κοινοποιούνται αυτές οι  λεπτομέρειες  σε ένα τέτοιο  σάιτ . Μπορεί να τα βάλεις, αν θες,  στο FB, αν έχεις (εγώ δεν έχω και το σιχαίνομαι κιόλας).
Θα αρκεστώ να απαντήσω στη ερώτησή  σου .  ” Θα άφηνες τη σύντροφό σου να έχει σεξουαλική επαφή  με άλλους, μια και δηλώνεις…υπεράνω και πολυγαμικός;”.
Απάντηση. ΄Αν αγαπούσα  τη σύντροφό μου κι εκείνη επέλεγε πολυγαμική  ζωή,  θα το δεχόμουν (το έχω ήδη κάνει).  Αν δεν είχα συναισθήματα, σεβασμό  και εκτίμηση για εκείνη, ποσώς θα με ενδιέφερε τί κάνει, ούτε και θα ήμουν μαζί της.
Υ.Γ Υπογράφεις “Μοναγαμική και μόνη”.  Μήπως αυτή η ιδιοκτησιακή σου αντίληψη για τη συντροφικότητα  σε έχει… ανταμείψει με τη μοναξιά σου;