ΕΝΑΣ “ΣΕΡΙΦΗΣ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ!

 

Μισέλ Κλεζ: Ο ατρόμητος «κυνηγός» της διαφθοράς που ξεσκέπασε το Qatargate

Μισέλ Κλεζ: Ο ατρόμητος «κυνηγός» της διαφθοράς που ξεσκέπασε το Qatargate

 Politico

Ο «Σερίφης» που μισεί τα λευκά κολάρα

Οι συνεργάτες του Βέλγου εισαγγελέα του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο «Σερίφης», καθώς κυνηγά ανελέητα τις υποθέσεις διαφθοράς που του ανατίθενται. «Το πιο ανησυχητικό γεγονός για τους Ευρωβουλευτές που βρίσκονται στο στόχαστρό του είναι το πόσο πολύ εμφανίζεται να διασκεδάζει. “Είχε πολλή πλάκα”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, μετά την εξιχνίαση παρόμοιας υπόθεσης διαφθοράς στο πρόσφατα παρελθόν»,

«Πολλοί συνάδελφοί του διακατέχονται από ηρεμία και ταπεινότητα. Εκείνος δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο. Δεν το θεωρώ ως μειονέκτημα», δήλωσε στο Politico ο Τζον Κρομπέζ, πρώην υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Βέλγιο μεταξύ 2011 και 2014.

Εάν ο Κλεζ επέλεγε να συνθέσει την αυτοβιογραφία του, σίγουρα θα είχε αρκετά ενδιαφέρουσες ιστορίες να καταγράψει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν οι γονείς του τον άφησαν στην είσοδο του φούρνου που διατηρούσαν οι παππούδες του στα προάστια των Βρυξελλών, όπως είχε διηγηθεί στη Le Soir. Έμαθε να κόβει ψωμί προτού γνωρίσει τα γράμματα και στη συνέχεια φρόντισε να διαβάσει όσο περισσότερα βιβλία μπορεί. Ο πατέρας του δεν ήθελε να αποτελεί μέρος της ζωής του, ενώ ο ίδιος ο Κλεζ είχε περιγράψει τη σχέση με τη μητέρα του ως «εξαιρετικά δύσκολη».

Οι αρχές του ανθρωπισμού, όπως εκφράστηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση τον συντροφεύουν. Για εκείνον, τα εγκλήματα που απορρέουν από την οικονομία έχουν καταστρέψει βασικές δομές της κοινωνίας. «Τα εγκλήματα των λευκών κολλάρων είναι ο καρκίνος της Δημοκρατίας», είχε γράψει σε ένα από τα βιβλία του.

Στην προσωπική του ζωή φαίνεται ότι επικρατεί ιδιαίτερη ησυχία, σε αντίθεση με την επαγγελματική πραγματικότητά του. «Όταν έρχεται εδώ δεν φέρνει ούτε το κινητό του τηλέφωνο», δήλωσε στο Politico βιβλιοπώλης φίλος του Κλεζ.

Στο ενεργητικό του Κλεζ καταγράφονται αρκετές «μάχες» και νίκες σε υποθέσεις κατά της διαφθοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ενδεικτικά παραδείγματα τις υποθέσεις των τραπεζών Fortis, Bergolaise, της ασφαλιστικής εταιρείας AGF και την HSBC.

Ο θαυμασμός των Βέλγων για τον Κλεζ

«Δεν εξετάζει το βεληνεκές των αντιπάλων του. Έτσι λειτουργεί, δεν τρομάζει εύκολα», σημειώνει ο Κρομπέζ για τον Κλεζ ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες του για το γεγονός πως οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να συντηρήσουν τη μάχη ενάντια στο μοντέρνο, high-tech οικονομικό έγκλημα και εμφανίζονται, κατά δήλωση του ιδίου, σαν να τους αντιμετωπίζουν έχοντας… καταπέλτες. Την ίδια ώρα, οι πολίτες του Βελγίου δηλώνουν υπερήφανοι για το έργο του Κλεζ, ο οποίος μπορεί να μην είναι ταπεινός, αλλά μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός…