ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΕΣ “ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΙ” ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΗΣΗΣ. ΕΓΓΥΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Ιράν: Νέες διαδηλώσεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

Νέες πολυπληθείς διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, μόλις μια ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι το μοιραίο Boeing κατερρίφθη.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν σήμερα, για δεύτερη ημέρα, στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα κατά των Αρχών έπειτα από την παραδοχή από τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος από λάθος, και αφού επί σειρά ημερών το διέψευδαν.

«Ψεύδονται όταν λένε ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς» φώναζαν Ιρανοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν δρόμο κοντά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

****

Βεβαίως,εμείς δεν είχαμε καμιά αμφιβολία περί τούτου.  Η  εμπορική βιομηχανία στην Ελλάδα, είναι ίσως η αισχρότερη στην υφήλιο. Στην Αμερική, τη  Γαλλία,την Αγγλία θα συναντήσεις αισχρό Τύπο. Και μάλιστα,   κάποιες φορές  πιο  κίτρινο  και χρησιμοθηρικό ακόμα και από τον ελληνικό. Με μια διαφορά.

Στις άλλες χώρες υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Ναι,μεν,εμπορική δημοσιογραφία,αλλά κάποια  ΜΜΕ έχουν  τσίπα και, ή δεν ξεβρακώνονται εντελώς, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, ή υπηρετούν την είδηση με τρόπο αξιοπρεπή και κάποτε  και επαναστατικό.    Δεν είναι λίγες οι φορές,   τέτοιες εξαιρέσεις να προστατεύουν την είδηση, να μην ακρωτηριάζουν την πληροφορία, να μη χαλκεύουν την κριτική. Παράδειγμα τα    WikiLeaks, του τραγικού ακτιβιστή  Τζούλιαν Ασάνζ,που το δολοφονεί άνανδρα και ανήθικα  η κρατική εξουσία της παγκόσμιας  κρατικής εξουσίας, με προεξέχουσες την Αμερικάνικη,τη Σουηδική και την Αγγλική.

Στην Ελλάδα,πλην της Ιστορικής δημοσιογραφίας,τέτοιες  φωτεινές εξαιρέσεις δεν υπάρχουν. Οι άνθρωποι του  Τύπου (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, κανάλια ιστότοποι), ασχολούνται επιχειρηματικά  με την είδηση και  τη κριτική των δρώμενων. Και τέτοιοι μπορεί να είναι εργολάβοι, εφοπλιστές, “άνθρωποι νύχτας” και της παρανομίας  ,οι οποίοι, πέρα από το κέρδος,  χρειάζονται   τον Τύπο, για να καλύψουν  τις παράνομες και εγκληματικές  δραστηριότητές του.  Με αυτούς τους στόχους αγοράζουν στο σωρό  κανάλια, εφημερίδες, ιστότοπους  και ελέγχουν ασφυκτικά κάθε μορφή πληροφόρησης, ακόμα και την ψυχαγωγία.

Και είναι τοις πάσι γνωστό στη χώρα πως οι περισσότεροι  απ΄αυτούς τους ιδιοκτήτες, διαπλέκονται ξεδιάντροπα   με  κυβερνητικά, κομματικά  και επιχειρηματικά κέντρα .΄Οσο γα τους  υπαλλήλους τους, χρησιμοποιούν επαγγελματικά, με εξαρτημένη εργασία, την   ιδιότητα του δημοσιογράφου και κάποιοι απ΄αυτούς   μπορεί να τρώνε ακόμα  και  με “χρυσά κουτάλια”. Οι περισσότεροι,  όμως, απλώς  επιβιώνουν από  τη βιοποριστική,  δημοσιογραφική εργασία.

Μια επίσης  σπουδαία   παράμετρος της  εμπορικής  δημοσιογραφίας, με την οποία  έχουμε ασχοληθεί κι άλλες φορές εδώ, είναι και  τούτη. Πρόκειται για τον αφελή συλλογισμό των περισσοτέρων πως τα ΜΜΕ, όπως είναι η παραπλανητική τους ονομασία, διαχωρίζονται “χοντρικά” σε σοβαρά   και “ελαφριά”  μέσα. Με άλλα λόγια πως υπάρχουν και καλές εφημερίδες , κανάλια ραδιόφωνα.

Παλιότερα, τουλάχιστον, στις  ημέρες της  δικής μου νιότης ,τέτοιες  σοβαροφανείς  εφημερίδες  ήταν κυρίως:   Η  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ  ΒΗΜΑ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Η ΒΡΑΔΥ(Ι)ΝΗ και ελαφριές-πορνοφυλλάδες ,Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ .

Σήμερα,μετά την ισοπεδωτική επέλαση, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Τύπου, ατόμων όπως  ο Μαρινάκης, ο  Κουρτάκης, ο Ράπτης κ.α , η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αντιληφθεί πλέον πως ούτε αξιοπρεπής, ούτε σοβαρός και ανεξάρτητος  Τύπος υπάρχει πια στη χώρα, Παντελώς.

Αλλά, το χειρότερο είναι πως δεν υφίσταται πλέον ούτε καν η άλλη πλευρά, το χρήσιμο “αντίπαλο δέος”   ενάντια σε μια  φιλοβασιλική-ακροδεξιά  iefimerida.gr, ας πούμε.  ΄Ετσι, το τεράστιο κεφάλαιο της ενημέρωσης στην Ελλάδα, το μονοπωλεί  είτε  ο   “υπόκοσμος”,που διαπλέκεται φανερά με την παρούσα κυβερνητική εξουσία, ή υπηρετείται από δραχμοβίωτους, “μεροκαματιάρηδες” δημοσιογράφους, όπως εκείνοι της   efysn  και  του Documento .Το κενό  στη σοβαρότητα και τη αξιοπιστία του Τύπου  είναι απολύτως ορατο και λίαν  επικίνδυνο παυτή την ώρα.

 Εν κατακλείδι,  η  πραγματικότητα  στη χώρα  σε ό,τι αφορά  την ανεξάρτητη και μη ελεγχόμενη ή στρεβλή πληροφόρηση του λαού, είναι πως  έχει αφεθεί ανεξέλεγκτα στα χέρια των ιδιοκτητών αλλά και των “ψιλικατζήδων” δημοσιογράφων  που αναφέραμε.  Το μέγεθος αυτής της ζημιάς που υφίσταται σήμερα η χώρα  (ακόμα τα   αποτελέσματα  δεν τα είδαμε ακόμα  στο σύνολό τους), φαίνεται κυρίως  από τον  τρόπο της  κατάκτησης της εξουσίας από τη Δεξιά με την εξωφρενική προπαγάνδα του εξαγορασμένου Τύπου. Η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα , ξανακυβερνά με στελέχη ανείπωτης αναξιοπρέπειας και ανικανότητας. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης, Πικραμένος, Βορίδης,  Χρυσοχοϊδης, Κικίλιας είναι μερικά απ΄τα ηχηρά αυτά   ονόματα που  μόνο ντροπή και οδύνη  μπορούν να προξενούν σε ένα λογικό, σώφρονα και έντιμο  ΄Ελληνα.

Κι ακόμα,  σκάνδαλα, όπως αυτό της διαπλοκής  της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση για την κατάπνιξη   της υπόθεσης δωροδοκίας πολιτικών  από τη  Νovartis ή της απίστευτης κατάληξης της υπόθεσης Νoor1 ( ο ένας μετά τον άλλο, παραιτούνται  οι δικαστές από φόβο) ,καλύπτονται προκλητικά από τα “μίσθαρνα” αυτά μέσα παραπληροφόρησης και  πρώτα, φυσικά,   πλήττουν καίρια τους βασικούς θεσμούς, όπως είναι αυτός της  κυβέρνησης και της δικαιοσύνης.

Αλλά και ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας  ,όπως τα τελευταία της εκτέλεσης του παρανοϊκού μακελάρη Σουλεϊμανί και της κατάρριψης από τους “Τζιχαντιστές”  Φρουρούς της Επανάστασης  του ουκρανικού αεροπλάνου με 176 νεκρούς , καλύπτονται από το σύνολο του Τύπου εντελώς τυχοδιωκτικά, επιπόλαια, ερασιτεχνικά  και παραπλανητικά.  Για τις συγκεκριμένες εξελιξεις στο Ιράν   ο μέσος ΄Ελληνας σήμερα, παρακολουθώντας ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1, αλλά και ακόμα χειρότερα   Εφημερίδα Συντακτών και Ντοκουμέντο, έχει σχηματίσει την εντύπωση  πως :

 1. Οι κακοί Αμερικανοί αναιτίως και αδίκως  εκτέλεσαν  έναν Ιρανό στρατηγό, ήρωα της χώρας του και όχι  ένα στυγνό δολοφόνο τρομοκράτη ίδιας και χειρότερης απανθρωπιάς  από  τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

 2.  Το Ιράν είναι,μεν,  μια χώρα με θεοκρατικό καθεστώς που το στηρίζει,όμως  η πλειοψηφία του λαού.

3.  Η κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου ήταν μάλλον τυχαία,απρόσεκτη  ενέργεια και όχι ένα  από τα εξαγγελθέντα  μέτρα -αντίποινα  των δικτατόρων του Ιράν .

4. Δεν υπάρχει σοβαρό ,λαϊκό κίνημα αντίστασης στη φασιστική κυβέρνηση του Ιράν,ούτε  γίνονται  σωρό  συλλήψεις, βασανισμοί, εκτελέσεις, ακτιβιστών και αντιστασιακών στη χώρα.

Και αυτά τα τερατώδη και παραπλανητικά ψεύδη  τα υποστηρίζουν ακόμα  τα τάχα μου προοδευτικά και αριστερά (σοβαρά!), έντυπα όπως η Αυγή και η εφημερίδα Συντακτών.

 

Δραματική η κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα.  Πάγκοινη διαπίστωση. Και δεν μπορεί,φυσικά,  να συνεχιστεί έτσι. ΄Εφτασε στο… μη παρέκει.

Να πούμε πως δουλεύουμε εδώ και καιρό κάποια σχέδια  ακτιβιστικής αντί-δρασης  για ενημέρωση του ελληνικού λαού πάνω σε αυτό  το τεράστιο πρόβλημα της χώρας. Πότε θα μπορέσουμε,όμως,  να τα υλοποιήσουμε και πώς, είναι εκείνο ακριβώς  που μας απασχολεί τελευταία έντονα.

Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Μπορεί και να…πνιγούμε.  Αυτό, θα σημάνει πολλά.Και πρώτα απ΄όλα ,ακόμα και να χαθεί αυτή η μικρή γωνιά του Χόμο, που ,όπως ο περισσότεροι λένε,αποτελεί μια  “κολυμπήθρα Σιλωάμ” σε καιρούς   βαριάς επιδημίας της “κίτρινης”πανώλης του ελληνικού “Τύπου” . Θα δούμε.