“ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ”. (Αφιερωμένο εξαιρετικά στην Εφημερίδα Συντακτών, το Ντοκουμέντο, τους Ρουβίκωνες και λοιπούς μπαχαλάκηδες)..

1.α.  Τραμπ σε Ιράν: Μη σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας

«Προς τους ηγέτες του Ιράν-ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΑΣ. Χιλιάδες έχουν ήδη σκοτωθεί η φυλακιστεί από εσάς και ο Κόσμος παρακολουθεί. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν. Θέστε ξανά σε λειτουργία το ίντερνέτ σας και αφήστε τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιούν ελεύθερα! Σταματήστε να σκοτώνετε τον υπέροχο ιρανικό λαό!».

 

Με το μήνυμα αυτό που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές στο Ιράν την ώρα που κινητοποιήσεις ξέσπαγαν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας αυξάνοντας την πίεση προς την ηγεσία της μετά την παραδοχή από τον ιρανικό στρατό ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος σε μια περίοδο κατά την οποία η Τεχεράνη φοβόταν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

“Ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς”, φώναζε μια ομάδα διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με οπτικό υλικό που ανέβηκε στο Twitter.

Πολυάριθμοι διαδηλωτές εμφανίζονται στο βίντεο έξω από ένα άλλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας και σε συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις.

Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν στο Reuters ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή έπειτα από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της Τεχεράνης ότι δεν ευθυνόταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους που προηγήθηκαν της παραδοχής της και ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο.

Χθες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν “Θάνατος στον δικτάτορα” αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Διπλωματική ένταση από τη σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν

β. Διπλωματική ένταση από τη σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν

Φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη, φέρνει η κλήση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στον Βρετανό πρεσβευτή, ο οποίος χθες συνελήφθη σε συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας που εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία κατά των ιρανικών αρχών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν τη σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον, η οποία εκδόθηκε έπειτα από την συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

«Για το Ιράν, συζήτησαν για την τραγική απώλεια των ζωών στο επιβατικό αεροσκάφος της Ukraine International Airlines. Καταδίκασαν την σύλληψη από τις ιρανικές αρχές του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη (χαρακτηρίζοντάς την) παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τα κοινά συμφέροντά μας στο να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και επαναβεβαίωσαν την συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην διατήρηση της συμφωνίας JCPOA (για τα πυρηνικά)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

****

Αφιερωμένο  εξαιρετικά στην Εφημερίδα Συντακτών, το Ντοκουμέντο, τους Ρουβίκωνες και λοιπούς μπαχαλάκηδες. Αλλά και  σε όλους τους…αριστερούς του κ@λου και της αρπαχτής, που “δε γνωρίζει η αριστερά τους   τί ποιεί η δεξιά τους”.

Ανήθικοι, αμετροεπείς, αμετανόητοι, συνένοχοι στο έγκλημα της ηθικής αυτουργίας. Πέρα από υποκριτές. “Μαύρο δάκρυ χύνουν”  για το  Χιτλερίσκο στο Ιράν, τον οποίο μάλιστα συνεχώς και υπερηφάνως τον αποκαλούν… “ήρωα του λαού”.  Αισχροί!

2. Κάποιος να μαζέψει τον Φρειδερίκο*

Κάποιος να μαζέψει τον Κωστάκη Βαξεβάνη που το παίζει σφόδρα έξυπνος τελευταία. ΄ Παράδειγμα ατράνταχτο  το σημερινό άρθρο στο Ντοκουμέντο του.

Να αντιπαρέλθουμε τα κουτσομπολιά για τη Φρειδερίκη, αφού υπενθυμίσουμε πως όποιος κάνει σοβαρή δημοσιογραφία (δεν αφορά τον Κώστα) ,ποτέ δεν προχωράει σε χτυπήματα “κάτω από τη μέση” και  εδικά  επί των γεννητικών οργάνων. Λίαν ευαίσθητα και επικίνδυνα εκεί τα χτυπήματα.Κι ακόμα…ειδικότερα, όταν ο προπηλακιζόμενος  είναι πια  νεκρός.

Δε βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι, συνάδελφε του Γιώργου Τράγκα και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου . Κι αναφερόμαστε στη υποτιθέμενη σχέση Φρειδερίκης με το διευθυντή της CIA Αλεν Ντάλες, όπως  ο  φέρελπις νεάζων Κωστάκης Βαξεβάνης , περιγράφει  στο σημερινό κείμενό του  και μάλιστα σαν ήταν και ο  ίδιος παρών στο μέγα…έγκλημα.

Και με την ευκαιρία, να θυμίσουμε την ιστορική αλήθεια που είναι, μεν, υποχρεωμένοι να γνωρίζουν οι “κοντυλοφόροι”, αλλά ,ως συνήθως, είναι ανιστόρητοι: Ακόμα πιο κολλητός και από τη Φρειδερίκη, αλλά και τον…Εθνάρχη ,των Αμερικανών, των εφοπλιστών του Λονδίνου και της βασιλικής οικογένειας ,υπήρξε ο Ανδρέας  Παπανδρέου,τον οποίο κανακεύουν κομματικά  στο χώρο που ανήκει ο Κωστάκης.

Θέλουμε να επισημάνουμε ,όμως, πιο έντονα τις ακόλουθες  παραγράφους: Γράφει ο …παις:

“Η τραγική εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη µετά τη συνάντηση µε τον Τραµπ, σαν ντεκόρ µεταξύ τζακιού και ανθοδοχείου στο οβάλ γραφείο, αντικατόπτριζε πλήρως τη σύγχυση και την επικινδυνότητά του. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στις ΗΠΑ µε τρόπο που δεν το έχει κάνει κανένας σύγχρονος πρωθυπουργός, επικροτώντας τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊµανί σε ιρακινό έδαφος. ∆ήλωσε λοιπόν:

«Είµαστε σύµµαχοι µε τις ΗΠΑ. Στεκόµαστε στο πλευρό των συµµάχων µας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριµένη απόφαση ελήφθη λαµβάνοντας υπόψη το εθνικό συµφέρον των ΗΠΑ». Εκτός από τη σχετικότητα του εθνικού συµφέροντος, υπάρχει και η διεθνής νοµιµότητα ενάντια στην οποία τάχθηκε, µόνος αυτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ακόµη και ο σύµβουλός του σε θέµατα διεθνών σχέσεων και βουλευτής της Ν∆ Αγγελος Συρίγος έγραψε σε άρθρο του: «Ο φόνος τροµοκρατών όπως ο Μπιν Λάντεν ή ο Μπαγκντάτι είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από την επίθεση εναντίον ανώτατου αξιωµατικού των ενόπλων δυνάµεων ενός άλλου κράτους σε περίοδο ειρήνης». Το καταλαβαίνουν όλοι εκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας.”

 

Λοιπόν…μεγάλε, μάθε πως δεν είναι όλα τυφλό οπαδιλίκι (με το αζημίωτο φυσικά), όταν ως κοντυλοφόρος  αναφέρεσαι  σε ένα τέρας  του Ισλάμ που εκτελέστηκε  από τους Αμερικανούς. Το τέρας, λοιπόν,  αυτό, αν και μάλλον δε σε νοιάζει, δολοφόνησε τουλάχιστον 1000 διαδηλωτές στο Ιράκ. Είχαμε την υπομονή να ψάξουμε στο έντυπό σου να δούμε, αν έκανες ποτέ κάποια αναφορά σε αυτό  το έγκλημα, έστω και ακροθιγώς,  μια και είσαι πολύ… γρήγορο πιστόλι στην κριτική όσων  δε γουστάρεις. Δεν έβγαλες τσιμουδιά. Προφανώς  δε σε νοιάζει. Καλά κάνεις. Δικαίωμά σου.΄Οπως και δικό μας δικαίωμα να σε κράζουμε,γιατί  αδίκως… κράζεις τον Μητσοτάκη που έκανε το λάθος να ταχθεί με το μέρος του δικαίου και του σωστού.

Καλώς ,κάλλιστα έκανε ο πρωθυπουργός, που επαίνεσε τους Αμερικανούς. Και πολύ κακώς εσύ (και δεκάδες άλλοι τάχα μου αριστεροί γραφιάδες) “τα χώνετε”  στον πρωθυπουργό,αντί , και μάλιστα σε υψηλούς τόνους ,  να  “ξεβρακώνετε” το ισλαμικό ιερατείο  που κυβερνά δικτατορικά μια ολόκληρη  χώρα.

Κι ακόμα,  άριστα πράττει η χώρα  μας που τίθεται στην πλευρά του ΝΑΤΟ.  Δηλαδή, με ποιους θα έπρεπε να είναι ;  με το …Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έτσι ,όπως το  ξανάστησε σήμερα ο  ιμπεριαλιστής και  μακελάρης Τσάρος της Ρωσίας;

Ακούστε και το Σοφοκλή:

ιν᾽ εἰδότες τὸ κέρδος ἔνθεν οἰστέον
τὸ λοιπὸν ἁρπάζητε, καὶ μάθηθ᾽ ὅτι
οὐκ ἐξ ἅπαντος δεῖ τὸ κερδαίνειν φιλεῖν.
ἐκ τῶν γὰρ αἰσχρῶν λημμάτων τοὺς πλείονας
ἀτωμένους ἴδοις ἂν ἢ σεσωσμένους.

 

3. Ο Άδωνις χλεύαζε μετανάστες την ώρα που πνίγονταν στο Ιόνιο.

Image result for το μικρο προσφυγοπουλο Ελιαν

 

Δε λέω να βάλει μια πέτρα στο λαιμό του και να αφεθεί στα νερά του Φαλήρου ο αμετροεπής και υπάνθρωπος Γεωργιάδης. “Θέλει αρετή και τόλμη” τέτοια πράξη. Δεν είναι για ακροδεξιούς και μάλιστα στα κράσπεδα του ναζισμού.

Σκέφτομαι,όμως, τούτο.  Τα παιδιά του δεν τα σέβεται; Αύριο θα μεγαλώσουν, θα καταλάβουν μόνα τους πόσο αισχρός και ανήθικος είναι  ο πατέρας τους που  καταριέται  τα πνιγμένα προσφυγάκια στην ηλικία τα περισσότερα των δικών του παιδιών σήμερα.  Τί θα τους  απαντήσει;

Και όχι μόνο τούτος. Οι Σαμαράδες, οι Βενιζέλοι ,οι Πικραμένοι,όλα  αυτά τα διεφθαρμένα λαμόγια, τί έχουν να πουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους; Πως ό,τι κάναμε ,το κάναμε για σας; “Να τρώτε με χρυσά κουτάλια”; Κι αν τους αρέσει εκείνα  να τρώνε …υγιεινά φαγητά και με γιαπωνέζικα καλαμάκια; Τί θα τους απαντήσουν;

Σεβαστείτε,τουλάχιστον, τα παιδιά σας. Αύριο τούτα θα πληρώσουν τις πομπές σας .

 

*Κάποιος να μαζέψει τον Φρειδερίκο

Αυτό που συνήθως αποκαλείται εμπειρικά «ελληνοαμερικανικές σχέσεις» δεν είναι τόσο απλό όσο γράφεται. Σε ιστορικό βάθος η ελληνική Δεξιά αντιλαμβανόταν τις σχέσεις των δύο χωρών ως ταύτισή της με τις αμερικανικές επιλογές, αντίληψη που έφερε την Ελλάδα έως το σημείο να απολέσει την ίδια τη δημοκρατία της επί χουντικής επταετίας.

 

Η πεποίθηση πολιτικών της ∆εξιάς ότι «ανήκοµεν εις την ∆ύσιν» µπορεί να υπαγορευόταν θεωρητικά από την ανάγκη των συµµαχιών την εποχή του Ψυχρού Πολέµου, κατέληξε όµως στο να χαθεί η Κύπρος την εποχή που και η σύµµαχος Τουρκία ανήκε στη ∆ύση αλλά επέλεξε να επιτεθεί δυτικά.

Η υποταγή σε εντολές και η υποτέλεια ως διπλωµατική σχέση ή σχέση συµµαχίας µε τις ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθουσιάζουν υπεράριθµο κοµµάτι της ∆εξιάς. Ο λόγος δεν είναι µόνο ιδεολογικός. Οι ηγέτες των συντηρητικών κοµµάτων συνήθιζαν και αγαπούσαν να εντάσσονται σε µια αόρατη επετηρίδα πίστης προς την υπερατλαντική σύµµαχο, προσδοκώντας ανταποδοτικά την ανάδειξή τους στον εσωτερικό πολιτικό στίβο.

Τη δεκαετία του ’50 η πολιτική αγάπη προς τις ΗΠΑ βρέθηκε στο πικ της. Ο λόγος ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία έφτασε στο σηµείο σε επιστολή της προς τον στρατηγό Μάρσαλ στις 20 Ιουνίου του 1950 να τον προτρέπει να ξεκινήσει τον Γ΄ Παγκόσµιο Πόλεµο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση εφορµώντας από τη γενναία και υποτακτική Ελλάδα (η επιστολή διασώθηκε στο αρχείο του στρατηγού).

Τα κίνητρα της βασιλοµήτορος, πέραν του αντικοµµουνισµού της, ήταν και η στενή σχέση τόσο µε τον Μάρσαλ (πολύ στενή, όσο φαντάζεστε) όσο και µε τον διευθυντή της CIA Αλεν Ντάλες, του οποίου υπήρξε ερωµένη όπως έχουν αποκαλύψει οι «New York Times». Βλέπετε, η Ιστορία δεν γράφεται πάντα στα πολιτικά τραπέζια, αντιθέτως πολλές φορές προτιµά τα κρεβάτια. Στην περίπτωση της Φρειδερίκης προτίµησε το µικρό πονηρό δωµατιάκι στο γραφείο του Ντάλες, απ’ όπου βγήκε η βασίλισσα αναστατωµένη όπως λένε οι µάρτυρες της εποχής.

Μετά τη µεταπολίτευση, ειδικά µετά το 1981, η ελληνική εξωτερική πολιτική κατάφερε να ξεφύγει κατά κάποιο τρόπο από την άγαρµπη και άκρως επιζήµια προσκόλληση σε συµµαχίες και απέκτησε επιστηµονικά στοιχεία και κυρίως στρατηγική. Η χώρα σταµάτησε να συµπεριφέρεται ως αποικία και το ζητούµενο ήταν το κέρδος από τη συµµαχία.

Οταν µετά το 1991, µετά τον πόλεµο στο Ιράκ, η υφήλιος σαρώθηκε από πολεµικές κρίσεις, η Ελλάδα κατάφερε να µείνει σταθερή, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, στη λογική της διπλωµατικής επίλυσης των διαφορών. Ποτέ δεν επικρότησε ανοιχτά επιθετική ενέργεια, ποτέ δεν συµµετείχε σε πολεµική δράση. H ελληνική διπλωµατία διαµόρφωσε µια πιο υγιή αντίληψη περί εθνικού συµφέροντος και αµφισβητήθηκε η λογική της πλήρους υποτέλειας και των άνευ όρων παραχωρήσεων ως αξίωµα της εξωτερικής πολιτικής.

Μέχρι που εµφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, µισό και πλέον αιώνα µετά τη Φρειδερίκη, ανακαλύπτει τον δρόµο της τυφλής ταύτισης ακόµη και µε τις ακραίες ενέργειες των ΗΠΑ. Είτε το κάνει λόγω του πολιτικού του ελλείµµατος είτε γιατί ευελπιστεί πως θα του χαϊδέψει στοργικά το κεφάλι η υπερδύναµη για να το χρησιµοποιήσει εσωτερικά, καταστρέφει ό,τι έχει δηµιουργήσει η ελληνική διπλωµατία.

Η τραγική εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη µετά τη συνάντηση µε τον Τραµπ, σαν ντεκόρ µεταξύ τζακιού και ανθοδοχείου στο οβάλ γραφείο, αντικατόπτριζε πλήρως τη σύγχυση και την επικινδυνότητά του. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στις ΗΠΑ µε τρόπο που δεν το έχει κάνει κανένας σύγχρονος πρωθυπουργός, επικροτώντας τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊµανί σε ιρακινό έδαφος. ∆ήλωσε λοιπόν:

«Είµαστε σύµµαχοι µε τις ΗΠΑ. Στεκόµαστε στο πλευρό των συµµάχων µας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριµένη απόφαση ελήφθη λαµβάνοντας υπόψη το εθνικό συµφέρον των ΗΠΑ». Εκτός από τη σχετικότητα του εθνικού συµφέροντος, υπάρχει και η διεθνής νοµιµότητα ενάντια στην οποία τάχθηκε, µόνος αυτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ακόµη και ο σύµβουλός του σε θέµατα διεθνών σχέσεων και βουλευτής της Ν∆ Αγγελος Συρίγος έγραψε σε άρθρο του: «Ο φόνος τροµοκρατών όπως ο Μπιν Λάντεν ή ο Μπαγκντάτι είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από την επίθεση εναντίον ανώτατου αξιωµατικού των ενόπλων δυνάµεων ενός άλλου κράτους σε περίοδο ειρήνης». Το καταλαβαίνουν όλοι εκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Μητσοτάκης όµως προχώρησε και παρακάτω. Πολύ προτού συναντηθεί µε τον Τραµπ διαβεβαίωσε πως θα αγοράσουµε µαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ προέκρινε από µόνος του την αµερικανική λύση για το σύστηµα 5G έναντι των κινεζικών λύσεων. Φυσικά και είναι δικαίωµα του πρωθυπουργού να επιλέγει πολιτική και συµµαχίες, αλλά το να δηλώνεις προκαταβολικά πως είσαι δεδοµένος και έτοιµος να δώσεις πριν σου ζητήσουν είναι αυτοκτονία.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει µια περίεργη ατζέντα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, µε πολύ προσωπικά κριτήρια και -πολύ φοβάµαι- συµπλέγµατα. Ακυρώνει τη διπλωµατία και εξευτελίζει την πολιτική. Αντιλαµβάνεται τις διεθνείς σχέσεις ως ταξίδια στο εξωτερικό στα οποία µπορεί να παρακολουθήσει µπάσκετ και µετά να συναντήσει τον Τραµπ και τον εαυτό του ως αντικείµενο σε οικογενειακό άλµπουµ φωτογραφιών στο οποίο ποζάρει δίπλα στη Μελάνια και οι υπήκοοι καλούνται να κάνουν like.

Αν κάποιος από τον κύκλο διπλωµατών και συµβούλων που πρέπει να αποτελούν το δίχτυ ασφαλείας ενός πρωθυπουργού δεν φροντίσει να τον συνετίσει, είναι πιθανόν ο Μητσοτάκης να δηµιουργήσει δεδοµένα χωρίς προηγούµενο αλλά και χωρίς επιστροφή στη διεθνή πραγµατικότητα. Το επόµενο βήµα θα είναι να στείλει γράµµα στον Τραµπ για να ξεκινήσει τον Γ΄ Παγκόσµιο Πόλεµο. Εχει δικαίωµα να φορέσει ακόµη και µποξεράκια µε την αστερόεσσα αν το επιθυµεί, αλλά όχι να παίζει µε τη χώρα.